Начало Контекст Президентът Румен Радев очаква в България да бъде открит клон на китайска банка и да има директна авиолиния Пекин-София
10011
Икономика

Президентът Румен Радев очаква в България да бъде открит клон на китайска банка и да има директна авиолиния Пекин-София

Президентът Румен Радев очаква да бъде открит клон на китайска банка в България, както и директна авиолиния Пекин-София, за да се активизират бизнес отношенията между двете страни."Не трябва да забравяме факта, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република.

| 12 Септември 2024, 11:39 ч.
Президентът Румен Радев очаква в България да бъде открит клон на китайска банка и да има директна авиолиния Пекин-София
Президентът Румен Радев очаква в България да бъде открит клон на китайска банка и да има директна авиолиния Пекин-София
Снимка © Христо Касабов / БТА

Президентът Румен Радев очаква да бъде открит клон на китайска банка в България, както и директна авиолиния Пекин-София, за да се активизират бизнес отношенията между двете страни.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Проблемът на Република Северна Македония (РСМ) не е с България, а да започне преговорната рамка, приета като заключение на Европейския съвет от всички страни членки. Това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев.

В петък на в страната бе президентът на РСМ Гордана Силяновска, която бе приета от държавния глава.

Очаквам този заявен стремеж за откритост, за конструктивизъм да бъде поет и от правителството на РСМ, каза Радев относно разговора му със Силяновска.

Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения, каза още Радев.

По думите му важно е какво ще направим оттук нататък да помогнем  на РСМ.

По време на изложение на водещи китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи в НДК, държавният глава отбеляза, че то се провежда в годината, в която отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. 

"Не трябва да забравяме факта, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република. Даже се шегувам, че първата държава вече не съществува формално и на практика ние сме първата държава. Тази годишнина ни дава повод да разгледаме нашите отношения и вярвам, че днешните срещи по време на това събитие ще задълбочат и разширят това сътрудничество", каза Радев.

Президентът се надява, че срещите по време на изложението ще доведат и до практически измерения в отношенията на България и Китай. 

Той припомни, че по време на официалната си визита в Пекин през 2019 г. е подписал заедно с китайския си колега Си Дзинпин декларация за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай. 

"След тази декларация все още очаквам някои неща да се случат. На първо място, да имаме клон на китайска банка в България, за да има активизация на бизнес отношенията и на второ място да имаме директна авиолиния между Пекин и София, за да се увеличи бизнесът и туризмът", каза държавният глава. 

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

Загинал е един човек при пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен тази нощ, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР на сайта си.

В 00:33 ч. в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен. Загинал е мъж на 59 години. Пострадали са двама младежи на 17 и един на 13 години.

Произшествието е ликвидирано с един пожарен автомобил и един спасителен автомобил.

(следва)

С общоградска церемония на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

Общината е организатор на събитието заедно с Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.

Церемонията включва ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Предвиден е и празничен концерт на сливенския ансамбъл за народни песни и танци.

Събитията по повод обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година, ще започнат от 20 септември с празничния концерт на самодейните състави на пенсионерските клубове от община Сливен в Градската градина. За петъчния ден е планирано и представяне на новите издания на книгите от трилогията на Цончо Родев &b

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

"Като гледам мащаба на днешния форум, мисля, че скоро това ще се случи и най-вече обещаващо е силното присъствие днес. През последните години Китай се утвърди като много важен партньор на България и България гледа с огромно уважение на Китай", отбеляза Радев. 

Той припомни, че от юни в България има индустриално присъствие с отваряне на завода в Пловдив за алуминиеви компоненти за електрически автомобили. 

"Надявам се това да е първата, но не и последната стъпка и че тепърва ще имаме взаимноизгодно сътрудничество. Изложението, което видяхме, свидетелства за огромния успех на Китай, особено в производството на електрически автомобили. България през последните години бележи също огромен успех и за нас автомобилостроителният сектор е един от най-бързо развиващите се в момента с над 350 компании и 11 на сто от БВП", изтъкна президентът.  

По думите му няма автомобил, който да е произведен в Европа и в който да няма компонент от България.  

Според него сътрудничеството между България и Китай може да е не само в автомобилостроенето, но и в други области.

"България е един от центровете в Източна Европа за информационни технологии, също така за роботика, комуникационни технологии. Основният дял от българския износ е електрониката и мисля, че с обща работа отношенията ни могат да станат още по-сериозни. Имаме сериозни постижения и в Космоса. В областта на селското стопанство също можем да работим заедно, а България като процент в цяла Европа има най-много площи, подходящи за биоземеделие", каза Радев. 

По думите му България предоставя едни от най-добрите условия за инвестиции и като държава, и като подкрепа от местната власт. Също така има много добри условия за бърза регистрация на юридически лица.

"Няма да намерите друга страна в Европейския съюз, в която да има 10 на сто корпоративен данък, както и 10 процента данък върху доходите на физическите лица. От 264 общини 152 се ползват с подкрепата на държавата за нулев процент данък печалба при инвестиране", изтъкна държавният глава.  

Радев призова китайските фирми да се възползват от тези условия за правене на бизнес в България. 

Той очерта и успехите на българските студенти и ученици, които печелят медали, както и висококвалифицираните специалисти у нас. 

"Много са възможностите. Надявам се, че на днешния бизнес форум всичко това ще се дискутира. Вярвам, че днес ще се откроят още нови възможности и тук става въпрос именно за диалог. Искам да споделя очакванията на България да имаме още по-балансирана търговия. България може да направи още много при облекчаване на всички процедури за балансиран стокообмен, който към момента е четири милиарда долара и ако продължаваме така, в рамките на обозримо бъдеще ще станат 10 милиарда долара", отбеляза президентът.  

Той акцентира и върху факта, че вторият по големина граничен пункт в света като обем е между България и Турция и през него минава целият стокообменен поток от Азия към Европа и обратно. 

По думите му по отношение на енергетиката България е най-доброто място в целия регион, защото изнася енергия и има много балансиран енергиен микс, който ще продължи да се развива. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират от Община Камено, съобщиха от общинската администрация. Прегледите ще бъдат на 28 и 29 септември, от 9 ...
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внес ...
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализ ...
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Община Ивайловград е реализирала приходи в размер на 832 288 лева от разпореждане с общинско имущество през 2023 година, което е 107 процента от планираното. Това показва отче ...
Партиите и коалициите се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии в Свищов
В Свищов парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии за предстоящите парламентарни избори, ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
Тикер в 05:52 ч.
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно ...
Начало Контекст
10011
Икономика

Президентът Румен Радев очаква в България да бъде открит клон на китайска банка и да има директна авиолиния Пекин-София

Президентът Румен Радев очаква да бъде открит клон на китайска банка в България, както и директна авиолиния Пекин-София, за да се активизират бизнес отношенията между двете страни."Не трябва да забравяме факта, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република.

| 12 Септември 2024, 11:39 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Президентът Румен Радев очаква в България да бъде открит клон на китайска банка и да има директна авиолиния Пекин-София
Президентът Румен Радев очаква в България да бъде открит клон на китайска банка и да има директна авиолиния Пекин-София
Снимка © Христо Касабов / БТА

Президентът Румен Радев очаква да бъде открит клон на китайска банка в България, както и директна авиолиния Пекин-София, за да се активизират бизнес отношенията между двете страни.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Проблемът на Република Северна Македония (РСМ) не е с България, а да започне преговорната рамка, приета като заключение на Европейския съвет от всички страни членки. Това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев.

В петък на в страната бе президентът на РСМ Гордана Силяновска, която бе приета от държавния глава.

Очаквам този заявен стремеж за откритост, за конструктивизъм да бъде поет и от правителството на РСМ, каза Радев относно разговора му със Силяновска.

Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения, каза още Радев.

По думите му важно е какво ще направим оттук нататък да помогнем  на РСМ.

По време на изложение на водещи китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи в НДК, държавният глава отбеляза, че то се провежда в годината, в която отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. 

"Не трябва да забравяме факта, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република. Даже се шегувам, че първата държава вече не съществува формално и на практика ние сме първата държава. Тази годишнина ни дава повод да разгледаме нашите отношения и вярвам, че днешните срещи по време на това събитие ще задълбочат и разширят това сътрудничество", каза Радев.

Президентът се надява, че срещите по време на изложението ще доведат и до практически измерения в отношенията на България и Китай. 

Той припомни, че по време на официалната си визита в Пекин през 2019 г. е подписал заедно с китайския си колега Си Дзинпин декларация за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай. 

"След тази декларация все още очаквам някои неща да се случат. На първо място, да имаме клон на китайска банка в България, за да има активизация на бизнес отношенията и на второ място да имаме директна авиолиния между Пекин и София, за да се увеличи бизнесът и туризмът", каза държавният глава. 

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

Загинал е един човек при пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен тази нощ, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР на сайта си.

В 00:33 ч. в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на пътя Гоце Делчев – Гърмен. Загинал е мъж на 59 години. Пострадали са двама младежи на 17 и един на 13 години.

Произшествието е ликвидирано с един пожарен автомобил и един спасителен автомобил.

(следва)

С общоградска церемония на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

Общината е организатор на събитието заедно с Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.

Церемонията включва ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Предвиден е и празничен концерт на сливенския ансамбъл за народни песни и танци.

Събитията по повод обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година, ще започнат от 20 септември с празничния концерт на самодейните състави на пенсионерските клубове от община Сливен в Градската градина. За петъчния ден е планирано и представяне на новите издания на книгите от трилогията на Цончо Родев &b

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

"Като гледам мащаба на днешния форум, мисля, че скоро това ще се случи и най-вече обещаващо е силното присъствие днес. През последните години Китай се утвърди като много важен партньор на България и България гледа с огромно уважение на Китай", отбеляза Радев. 

Той припомни, че от юни в България има индустриално присъствие с отваряне на завода в Пловдив за алуминиеви компоненти за електрически автомобили. 

"Надявам се това да е първата, но не и последната стъпка и че тепърва ще имаме взаимноизгодно сътрудничество. Изложението, което видяхме, свидетелства за огромния успех на Китай, особено в производството на електрически автомобили. България през последните години бележи също огромен успех и за нас автомобилостроителният сектор е един от най-бързо развиващите се в момента с над 350 компании и 11 на сто от БВП", изтъкна президентът.  

По думите му няма автомобил, който да е произведен в Европа и в който да няма компонент от България.  

Според него сътрудничеството между България и Китай може да е не само в автомобилостроенето, но и в други области.

"България е един от центровете в Източна Европа за информационни технологии, също така за роботика, комуникационни технологии. Основният дял от българския износ е електрониката и мисля, че с обща работа отношенията ни могат да станат още по-сериозни. Имаме сериозни постижения и в Космоса. В областта на селското стопанство също можем да работим заедно, а България като процент в цяла Европа има най-много площи, подходящи за биоземеделие", каза Радев. 

По думите му България предоставя едни от най-добрите условия за инвестиции и като държава, и като подкрепа от местната власт. Също така има много добри условия за бърза регистрация на юридически лица.

"Няма да намерите друга страна в Европейския съюз, в която да има 10 на сто корпоративен данък, както и 10 процента данък върху доходите на физическите лица. От 264 общини 152 се ползват с подкрепата на държавата за нулев процент данък печалба при инвестиране", изтъкна държавният глава.  

Радев призова китайските фирми да се възползват от тези условия за правене на бизнес в България. 

Той очерта и успехите на българските студенти и ученици, които печелят медали, както и висококвалифицираните специалисти у нас. 

"Много са възможностите. Надявам се, че на днешния бизнес форум всичко това ще се дискутира. Вярвам, че днес ще се откроят още нови възможности и тук става въпрос именно за диалог. Искам да споделя очакванията на България да имаме още по-балансирана търговия. България може да направи още много при облекчаване на всички процедури за балансиран стокообмен, който към момента е четири милиарда долара и ако продължаваме така, в рамките на обозримо бъдеще ще станат 10 милиарда долара", отбеляза президентът.  

Той акцентира и върху факта, че вторият по големина граничен пункт в света като обем е между България и Турция и през него минава целият стокообменен поток от Азия към Европа и обратно. 

По думите му по отношение на енергетиката България е най-доброто място в целия регион, защото изнася енергия и има много балансиран енергиен микс, който ще продължи да се развива. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Партиите и коалициите се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии в Свищов
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Сфера
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Местен фокус
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
В детайли
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.