Начало Контекст Ден, който носи лош късмет или обикновена дата от календара – какво е петък 13-и и откъде идва страхът от него, коментираха етнолог, психотерапевт и пилот
9706
България

Ден, който носи лош късмет или обикновена дата от календара – какво е петък 13-и и откъде идва страхът от него, коментираха етнолог, психотерапевт и пилот

Днес е петък 13-и – денят, от който мнозина се страхуват, а други го смятат за най-обикновена дата от календара.„Психологически погледнато човекът има нужда от суеверия, тъй като те са исторически обусловени и ни напомнят за вярата в неземни сили и влиянието им върху съдбата ни“, посочи психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

| 13 Септември 2024, 08:20 ч.
Ден, който носи лош късмет или обикновена дата от календара – какво е петък 13-и и откъде идва страхът от него, коментираха  етнолог, психотерапевт и пилот
Ден, който носи лош късмет или обикновена дата от календара – какво е петък 13-и и откъде идва страхът от него, коментираха етнолог, психотерапевт и пилот
Снимка © AP

Днес е петък 13-и – денят, от който мнозина се страхуват, а други го смятат за най-обикновена дата от календара. За едни той носи лош късмет, за други – не се отличава по нищо от останалите дни. 

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

За пръв път от създаваното си през 2008 година общинската фирма „Стройкомерс“ ЕООД в Минерални бани е на печалба. Днес на заседание на Общинския съвет трябва да бъде обсъден и гласуван отчетът на дружеството за миналата 2023 година, който показва чист приход от близо 16 000 лева, съобщи преди сесията председателят на органа на местното самоуправление Мехмед Лятиф.

Фирмата стопанисва обществената къпалня в курорта, която бе основно обновена по европейски проект за  363 574 евро по програмата Интеррег Гърция – България и към който общината добави и собствено финансиране за почти 100 000 лева. Създаденият за ползвателите комфорт и доказаната обществена полезност на банята с лечебна минерална вода доведоха до скок на посещенията, а оттам и на приходите, поясни Лятиф. Проверка това лято установи увеличаването на туристи не само от България, но и от чужбина.

Сградата на бившето Основно училище „Никола Вапцаров“ в кърджалийския квартал „Веселчане“, затворено в края на 90-те години на миналия век, е в процес на разрушаване, като предстои да бъде съборена и сградата на недостроеното училище в кв. „Възрожденци“. Пред журналисти на работната площадка кметът Ерол Мюмюн каза, че на мястото на освободените терени няма да „изникнат“ нови кооперации. 

„На мястото на училището ще бъде изграден модерен парк със съвременни съоръжения за различните възрасти. Ще има игрище за малките деца. Тоест, ангажиментите, които сме поели в началото на мандата, ги изпълняваме стъпка по стъпка. Както обещахме, във всеки един квартал ще има повече зелени площи, детски площадки, игрища, за да може нашите деца и жители да имат място за отдих“, коментира кметът. 

Той подчерта, че Кърджал

Футболистите от отбора на Спортист (Драгичево) се заеха да ремонтират съблекалните на стадиона в пернишкото село Рударци. На този етап отборът използва терена заедно с играчи от Рударци. По тази причина те са се заели със задачата да помогнат за облагородяването на сградния фонд на спортното съоръжение, съобщи кметът на Драгичево Виктор Викторов. 

Към момента футболистите заедно с него извършват ремонт на помещенията за домакините и гостите, както и на съдийската стая. 

„Ние сме голям колектив. Всички сме тук, въпреки че няма да играем днес. Има още доста работа, но се надявам до следващия кръг стаите да придобият един по добър и приветлив вид“, коментира Викторов. 

Средствата за дейностите са изцяло финансирани от поддръжници на отбора и кмета на Драгичево. Закупени са нови врати и бойлер. Поставена е също охранителна система, а съвсем

Спокоен е трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кулата“ на изход от страната към този час, . Няма колона нито от леки, нито от товарни автомобили, които да изчакват, за да преминат към южната ни съседка Гърция. 

Вчера следобед трафикът отново беше спокоен. 

По данни на гръцката телевизия ЕРТ през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

„Конкретно за България вярването, че петък 13-и носи лош късмет, идва твърде късно, тъй като то се заражда в западната култура, обясни Димитър Василев, етнолог в Националния исторически музей. „Някъде доста късно през 20-и век хората масово започват да смятат, че петък 13-и е лош ден вследствие на нарастващото влияние на този ден в САЩ“, разказа той.

„Психологически погледнато човекът има нужда от суеверия, тъй като те са исторически обусловени и ни напомнят за вярата в неземни сили и влиянието им върху съдбата ни“, посочи психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

„Когато търсите вашето място в самолета и забележите, че след 12-и ред следва 14-и, не се учудвайте, всичко е както трябва да бъде. В повечето европейски и американски авиокомпании не съществува 13-и ред, защото се смята, че е фатално число, което носи нещастие“, посочи капитан Марио Бакалов, пилот на пътнически самолет от гражданската авиация. 

Петък 13-и в психологията

Към днешна дата е много трудно логично да си обясним страха от петък 13-и, смята д-р Галина Кабаджова. Има обаче термин, с който го "разпознаваме" - трискайдекафобията или тердекафобия, добавя тя.

Община Казанлък започва изграждането на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в общинските детските градини и ясли. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Насажденията ще се отглеждат в три оранжерии, разположени в градина на общински терен в село Долно Изворово.

От Общината допълват, че целта е да бъде осигурена чиста и здравословна храна за най-малките. Изграждането на зеленчукова градина ще и има възпитателен ефект по отношение на тепърва сформиращата им се култура на хранене у децата, смятат от общинската администрация.

От юни т.г. в Казанлък всеки понеделник и четвъртък има фермерски пазар. Инициативата за организирането им е на кмета на общината Галина Стоянова. Целта е предлагането на натурални природни хранителни продукти да се превърне в традиция за града, с която да се подкрепят малките производители

Знанието е сила, която може да отвори всички врати и да преодолее всяка една бариера. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова на тържеството по повод откриването на новата учебна година в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. 

Водосвет отслужи българският патриарх Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия.

По думите на Росица Кирова първият учебен звънец е ново начало за всеки един ученик.

Всяко ваше усилие, скъпи ученици, е нещо, което правите за самите вас. Правите го не за да се докажете, че можете - на преподаватели, родители, близки или семейство. Правите го, за да бъдете себе си по пътя на изпитанията, състезанията и утвърждаването. Знанието е пътят към успеха. Учете старателно, уважавайте своите учители, бъдете добри приятели на своите съученици. Повярвайте, че

За алтернативите пред България в справянето с безводието потърси мнението на ръководителя на секция "Хидрогеология" в Геологическия институт на БАН доц. д-р Петър Гергинов и колега му доц. д-р Димитър Антонов.

България има алтернатива за решаване на водната криза и тя е в използването на естествените ресурси от подземни води, които за повече от 30 години са увеличили количествата си - от 175 куб. метра за секунда през 70-те години на 20-и век, на 193 куб. метра в секунда към 2016-2021 г. Сега в страната се използват около 17 на сто от наличните ресурси от подземни води, разказаха в интервю учените. 

Използването им обаче преминава през вдигането на цената на водата поради естеството на добива им, има и опасност от трайно намаляване на количествата в населените места, които и към момента ги използват за водоснабдяване - например Североизточна България. В

Основен ремонт на Младежката сфера в Шумен се извършва с доброволен труд и подкрепата на дарители, съобщи Петър Бодуров, съучредител на Фондация "Подобри".

Първоначалните ни оценки бяха прекалено оптимистични и се наложи да мислим и работим за основен ремонт, поясни той. "В момента преправяме почти всичко. Основата е стабилна, но покривът и подът имаха нужда от подмяна и решихме да подменим из основи всичко. Благодарение на местни фирми и спомоществователи, благодарение на проекта "Добворолчеството е супер яко" успяхме да намерим средства и ресурси. В момента ремонтът е факт и очакваме до няколко дни да приключи", допълни Бодуров и поясни, че ремонтът е трудно да бъде остойностен, но материалите за него са излезли над 10 хил. лева, без да се смята доброволно положеният труд.

Покривът ще бъде доста по-устойчив, увери той. "Ползваме нови стабилни материали. Подът ще бъде з

Новите мерки на Българската народна банка (БНБ) за ипотечното кредитиране ще отдалечат във времето мечтите за собствен дом основно на хората с ниски доходи, но като цяло не се очаква да имат съществено отражение върху активността на пазара на недвижими имоти и на кредитирането в България. Това каза в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).

Миналата седмица Управителният съвет на БНБ прие новите мерки, които влизат в сила от 1 октомври, като те предвиждат съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане да е в размер не по-висок от 85 на сто; съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане да е в размер не по-висок от 50 на сто; максималният срок по договора за кредит да не е по-дълъг от

Една от теориите за този ден гласи, че страхът от петък 13-и се дължи на религиозните вярвания, свързани с 13-ия гост, поканен на Тайната вечеря - апостол Юда, за когото се твърди, че е предал Исус, и с разпъването на Исус в петък, деня на екзекуцията му, обясни д-р Кабаджова.

По думите , легендите около този ден превръщат 13-и в културен феномен, което общността възприема като суеверие.  

От психологическа гледна точка, суеверията могат да повлияят дори и на тези, които не вярват в тях. И суеверните, и несуеверните хора вярват, че някога нещо лошо може да им се случи, ако заявят, че това никога няма да стане. В този смисъл на петък 13-и хората са склонни да вярват и придават значение на неща, които обикновена нямат някаква важност за тях. Нашият мозък работи много добре с асоциациите, т.е., ако нещо лошо ни се случи на петък 13-и, най-вероятно това събитие ще бъде асоциирано с точно тази дата и ще остане в съзнанието ни завинаги, обясни психотерапевтът.

Работила съм с хора с различни фобии, които са споделяли и страх от петък 13-и, разказа д-р Кабаджова. Разказват за различни ритуали, очаквания за всякакви ситуации с "лош късмет". Имала съм клиенти, които дори отменят всякакви пътувания, ангажименти, взимат отпуск и стоят при близки приятели, за да се подсигурят, че няма да пострадат, сподели тя.

Според нея човекът е склонен да търси обяснение и причина за дадено събитие. Когато дадено събитие се случва в определен момент и се повтаря, се създава предпоставка за установяване на причинно-следствена връзка, която е предпоставка за раждане на различните суеверия. Логиката на суеверния човек е насочена към ритуала и за него е характерно, че смята ритуала за първопричина на явленията, които са се случили или предстои да се случат, дори ако тези явления изобщо не зависят от ритуала, обясни психотерапевтът. По думите , ритуалите и фобиите са силно характерни за обсесивно-компулсивните личности. 

Д-р Галина Кабаджова съветва да изпълняват ритуали, които пазят от лош късмет, за да се справят с подобни страхове. „Има хора, които прибягват до ритуали дори и когато не са особено суеверни, и в крайна сметка твърдят, че има ефект. Ритуалите играят ролята на правила, а когато имаш правила и знаеш как да играеш по тях, нещата винаги изглеждат по-лесни“, каза още Кабаджова.

Откъде идват вярванията за този ден

Вярването за деня не идва от САЩ, но оттам се налага в популярната култура като лош ден, обясни етнологът Димитър Василев. По думите му, за нашата култура петък 13-и е външно явление и суеверие.

В християнската религия числото 13 е свързано с Тайната вечеря и предателството. В скандинавската митология - вечерята на боговете, в която Лок, като 13-и, убива Бога на щастието и оттам Земята потъва в мрак, разказа Василев. Различни такива елементи, които постепенно се обособяват и довеждат до това суеверие, което в България не е до такава степен разпространено, но на някои места по света носи сериозни последици дори за икономиката, каза още Василев.

По думите му, през 19-и век в някои произведения на европейски автори се забелязва, че петък 13-и е определян като лош ден.

Ако говорим за българската традиционна култура, петък има доста суеверия, посочи Василев. Според него българският народ е суеверен. Той отново е обвързан с християнството. Има 12 лоши петъка в годината, наричани черни. Това са петъците преди големите 12 празника, свързани с живота Исус и Богородица. Около тези 12 петъка има доста забрани. Понеже е обвързан и с култа към св. Петка, повечето забрани са свързани с женска работа – не се пере, не се тъче, шие, обясни етнологът.

Друга забрана, свързана с петъка, е сексуалното табу, съпрузите не трябва да имат сексуални отношения. Петък е лош ден за българите, както и сряда. В нашите вярвания най-добри дни за начало на някаква дейност са понеделник, вторник и четвъртък, коментира Димитър Василев.

Има интересно вярване, също старо, за това, че ако в такъв „лош“ петък е ушита риза, а човек умре с нея, той може да вампиряса, каза още етнологът.

Нумерологията в България навлиза късно. В нея 13-ото число е лошо число. За разлика от 12, 13 е непълно и лошо число, каза още Василев.

За гърците лошият ден е вторник 13-и. Идва от гръцката митология. Това е денят на Арес, лошият ден. Отделно има и две исторически събития – два пъти е превзет Константинопол на вторник 13-и. Затова там денят е лош, разказа Василев и добави, че в испаноезичните култури също е лош вторник, а не петък. 

Постепенно различните вярвания се разпространяват, чрез литературата, киното и други елементи на масовата култура, което води до една психоза сред някои хора и на места има доста сериозни последствия, каза още Димитър Василев.

Суеверията по време на полет

В повечето европейски и американски авиокомпании не съществува 13-и ред, защото се смята, че е фатално число, което носи нещастие, посочи пилотът Марио Бакалов. Голяма част от пътниците са така или иначе под стрес или имат страх от летене, няма нужда от допълнително напрежение, добави той.

Като продължите към другите редове, ще забележите, че в самолетите на "Луфтханза" липсва и още един ред, това е ред 17. Числото 17 също носи нещастие, така поне смятат хората например в Италия и Бразилия, и затова не се използва при нас, разказа Бакалов.

Проучване от 2017 г. показва, че билетите за самолет в петък 13-и са по-евтини, и то средно с 16%. Така суеверието на някои става в полза на други, посочи Бакалов.

По думите му, при китайски авиокомпании често липсва ред 4, тъй като се смята за фатално число, свързано със смъртта.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на пра ...
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Птицат ...
Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС, каза министър Ивайло Иванов
Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз (ЕС), каза служебният министър н ...
Нов модерен компютърен томограф ще заработи от следващия месец в Многопрофилната болница за активно лечение в Мездра
Нов модерен компютърен томограф (скенер) има Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ – Мездра“, съобщиха от Община Мездра. Скенерът е заку ...
Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви Антон Славчев
Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на деб ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на ...
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщ ...
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева. Те са се срещнали ...
Тикер в 19:19 ч.
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че т ...
Начало Контекст
9706
България

Ден, който носи лош късмет или обикновена дата от календара – какво е петък 13-и и откъде идва страхът от него, коментираха етнолог, психотерапевт и пилот

Днес е петък 13-и – денят, от който мнозина се страхуват, а други го смятат за най-обикновена дата от календара.„Психологически погледнато човекът има нужда от суеверия, тъй като те са исторически обусловени и ни напомнят за вярата в неземни сили и влиянието им върху съдбата ни“, посочи психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

| 13 Септември 2024, 08:20 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Ден, който носи лош късмет или обикновена дата от календара – какво е петък 13-и и откъде идва страхът от него, коментираха  етнолог, психотерапевт и пилот
Ден, който носи лош късмет или обикновена дата от календара – какво е петък 13-и и откъде идва страхът от него, коментираха етнолог, психотерапевт и пилот
Снимка © AP

Днес е петък 13-и – денят, от който мнозина се страхуват, а други го смятат за най-обикновена дата от календара. За едни той носи лош късмет, за други – не се отличава по нищо от останалите дни. 

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

За пръв път от създаваното си през 2008 година общинската фирма „Стройкомерс“ ЕООД в Минерални бани е на печалба. Днес на заседание на Общинския съвет трябва да бъде обсъден и гласуван отчетът на дружеството за миналата 2023 година, който показва чист приход от близо 16 000 лева, съобщи преди сесията председателят на органа на местното самоуправление Мехмед Лятиф.

Фирмата стопанисва обществената къпалня в курорта, която бе основно обновена по европейски проект за  363 574 евро по програмата Интеррег Гърция – България и към който общината добави и собствено финансиране за почти 100 000 лева. Създаденият за ползвателите комфорт и доказаната обществена полезност на банята с лечебна минерална вода доведоха до скок на посещенията, а оттам и на приходите, поясни Лятиф. Проверка това лято установи увеличаването на туристи не само от България, но и от чужбина.

Сградата на бившето Основно училище „Никола Вапцаров“ в кърджалийския квартал „Веселчане“, затворено в края на 90-те години на миналия век, е в процес на разрушаване, като предстои да бъде съборена и сградата на недостроеното училище в кв. „Възрожденци“. Пред журналисти на работната площадка кметът Ерол Мюмюн каза, че на мястото на освободените терени няма да „изникнат“ нови кооперации. 

„На мястото на училището ще бъде изграден модерен парк със съвременни съоръжения за различните възрасти. Ще има игрище за малките деца. Тоест, ангажиментите, които сме поели в началото на мандата, ги изпълняваме стъпка по стъпка. Както обещахме, във всеки един квартал ще има повече зелени площи, детски площадки, игрища, за да може нашите деца и жители да имат място за отдих“, коментира кметът. 

Той подчерта, че Кърджал

Футболистите от отбора на Спортист (Драгичево) се заеха да ремонтират съблекалните на стадиона в пернишкото село Рударци. На този етап отборът използва терена заедно с играчи от Рударци. По тази причина те са се заели със задачата да помогнат за облагородяването на сградния фонд на спортното съоръжение, съобщи кметът на Драгичево Виктор Викторов. 

Към момента футболистите заедно с него извършват ремонт на помещенията за домакините и гостите, както и на съдийската стая. 

„Ние сме голям колектив. Всички сме тук, въпреки че няма да играем днес. Има още доста работа, но се надявам до следващия кръг стаите да придобият един по добър и приветлив вид“, коментира Викторов. 

Средствата за дейностите са изцяло финансирани от поддръжници на отбора и кмета на Драгичево. Закупени са нови врати и бойлер. Поставена е също охранителна система, а съвсем

Спокоен е трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кулата“ на изход от страната към този час, . Няма колона нито от леки, нито от товарни автомобили, които да изчакват, за да преминат към южната ни съседка Гърция. 

Вчера следобед трафикът отново беше спокоен. 

По данни на гръцката телевизия ЕРТ през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

„Конкретно за България вярването, че петък 13-и носи лош късмет, идва твърде късно, тъй като то се заражда в западната култура, обясни Димитър Василев, етнолог в Националния исторически музей. „Някъде доста късно през 20-и век хората масово започват да смятат, че петък 13-и е лош ден вследствие на нарастващото влияние на този ден в САЩ“, разказа той.

„Психологически погледнато човекът има нужда от суеверия, тъй като те са исторически обусловени и ни напомнят за вярата в неземни сили и влиянието им върху съдбата ни“, посочи психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

„Когато търсите вашето място в самолета и забележите, че след 12-и ред следва 14-и, не се учудвайте, всичко е както трябва да бъде. В повечето европейски и американски авиокомпании не съществува 13-и ред, защото се смята, че е фатално число, което носи нещастие“, посочи капитан Марио Бакалов, пилот на пътнически самолет от гражданската авиация. 

Петък 13-и в психологията

Към днешна дата е много трудно логично да си обясним страха от петък 13-и, смята д-р Галина Кабаджова. Има обаче термин, с който го "разпознаваме" - трискайдекафобията или тердекафобия, добавя тя.

Община Казанлък започва изграждането на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в общинските детските градини и ясли. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Насажденията ще се отглеждат в три оранжерии, разположени в градина на общински терен в село Долно Изворово.

От Общината допълват, че целта е да бъде осигурена чиста и здравословна храна за най-малките. Изграждането на зеленчукова градина ще и има възпитателен ефект по отношение на тепърва сформиращата им се култура на хранене у децата, смятат от общинската администрация.

От юни т.г. в Казанлък всеки понеделник и четвъртък има фермерски пазар. Инициативата за организирането им е на кмета на общината Галина Стоянова. Целта е предлагането на натурални природни хранителни продукти да се превърне в традиция за града, с която да се подкрепят малките производители

Знанието е сила, която може да отвори всички врати и да преодолее всяка една бариера. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова на тържеството по повод откриването на новата учебна година в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. 

Водосвет отслужи българският патриарх Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия.

По думите на Росица Кирова първият учебен звънец е ново начало за всеки един ученик.

Всяко ваше усилие, скъпи ученици, е нещо, което правите за самите вас. Правите го не за да се докажете, че можете - на преподаватели, родители, близки или семейство. Правите го, за да бъдете себе си по пътя на изпитанията, състезанията и утвърждаването. Знанието е пътят към успеха. Учете старателно, уважавайте своите учители, бъдете добри приятели на своите съученици. Повярвайте, че

За алтернативите пред България в справянето с безводието потърси мнението на ръководителя на секция "Хидрогеология" в Геологическия институт на БАН доц. д-р Петър Гергинов и колега му доц. д-р Димитър Антонов.

България има алтернатива за решаване на водната криза и тя е в използването на естествените ресурси от подземни води, които за повече от 30 години са увеличили количествата си - от 175 куб. метра за секунда през 70-те години на 20-и век, на 193 куб. метра в секунда към 2016-2021 г. Сега в страната се използват около 17 на сто от наличните ресурси от подземни води, разказаха в интервю учените. 

Използването им обаче преминава през вдигането на цената на водата поради естеството на добива им, има и опасност от трайно намаляване на количествата в населените места, които и към момента ги използват за водоснабдяване - например Североизточна България. В

Основен ремонт на Младежката сфера в Шумен се извършва с доброволен труд и подкрепата на дарители, съобщи Петър Бодуров, съучредител на Фондация "Подобри".

Първоначалните ни оценки бяха прекалено оптимистични и се наложи да мислим и работим за основен ремонт, поясни той. "В момента преправяме почти всичко. Основата е стабилна, но покривът и подът имаха нужда от подмяна и решихме да подменим из основи всичко. Благодарение на местни фирми и спомоществователи, благодарение на проекта "Добворолчеството е супер яко" успяхме да намерим средства и ресурси. В момента ремонтът е факт и очакваме до няколко дни да приключи", допълни Бодуров и поясни, че ремонтът е трудно да бъде остойностен, но материалите за него са излезли над 10 хил. лева, без да се смята доброволно положеният труд.

Покривът ще бъде доста по-устойчив, увери той. "Ползваме нови стабилни материали. Подът ще бъде з

Новите мерки на Българската народна банка (БНБ) за ипотечното кредитиране ще отдалечат във времето мечтите за собствен дом основно на хората с ниски доходи, но като цяло не се очаква да имат съществено отражение върху активността на пазара на недвижими имоти и на кредитирането в България. Това каза в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).

Миналата седмица Управителният съвет на БНБ прие новите мерки, които влизат в сила от 1 октомври, като те предвиждат съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане да е в размер не по-висок от 85 на сто; съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане да е в размер не по-висок от 50 на сто; максималният срок по договора за кредит да не е по-дълъг от

Една от теориите за този ден гласи, че страхът от петък 13-и се дължи на религиозните вярвания, свързани с 13-ия гост, поканен на Тайната вечеря - апостол Юда, за когото се твърди, че е предал Исус, и с разпъването на Исус в петък, деня на екзекуцията му, обясни д-р Кабаджова.

По думите , легендите около този ден превръщат 13-и в културен феномен, което общността възприема като суеверие.  

От психологическа гледна точка, суеверията могат да повлияят дори и на тези, които не вярват в тях. И суеверните, и несуеверните хора вярват, че някога нещо лошо може да им се случи, ако заявят, че това никога няма да стане. В този смисъл на петък 13-и хората са склонни да вярват и придават значение на неща, които обикновена нямат някаква важност за тях. Нашият мозък работи много добре с асоциациите, т.е., ако нещо лошо ни се случи на петък 13-и, най-вероятно това събитие ще бъде асоциирано с точно тази дата и ще остане в съзнанието ни завинаги, обясни психотерапевтът.

Работила съм с хора с различни фобии, които са споделяли и страх от петък 13-и, разказа д-р Кабаджова. Разказват за различни ритуали, очаквания за всякакви ситуации с "лош късмет". Имала съм клиенти, които дори отменят всякакви пътувания, ангажименти, взимат отпуск и стоят при близки приятели, за да се подсигурят, че няма да пострадат, сподели тя.

Според нея човекът е склонен да търси обяснение и причина за дадено събитие. Когато дадено събитие се случва в определен момент и се повтаря, се създава предпоставка за установяване на причинно-следствена връзка, която е предпоставка за раждане на различните суеверия. Логиката на суеверния човек е насочена към ритуала и за него е характерно, че смята ритуала за първопричина на явленията, които са се случили или предстои да се случат, дори ако тези явления изобщо не зависят от ритуала, обясни психотерапевтът. По думите , ритуалите и фобиите са силно характерни за обсесивно-компулсивните личности. 

Д-р Галина Кабаджова съветва да изпълняват ритуали, които пазят от лош късмет, за да се справят с подобни страхове. „Има хора, които прибягват до ритуали дори и когато не са особено суеверни, и в крайна сметка твърдят, че има ефект. Ритуалите играят ролята на правила, а когато имаш правила и знаеш как да играеш по тях, нещата винаги изглеждат по-лесни“, каза още Кабаджова.

Откъде идват вярванията за този ден

Вярването за деня не идва от САЩ, но оттам се налага в популярната култура като лош ден, обясни етнологът Димитър Василев. По думите му, за нашата култура петък 13-и е външно явление и суеверие.

В християнската религия числото 13 е свързано с Тайната вечеря и предателството. В скандинавската митология - вечерята на боговете, в която Лок, като 13-и, убива Бога на щастието и оттам Земята потъва в мрак, разказа Василев. Различни такива елементи, които постепенно се обособяват и довеждат до това суеверие, което в България не е до такава степен разпространено, но на някои места по света носи сериозни последици дори за икономиката, каза още Василев.

По думите му, през 19-и век в някои произведения на европейски автори се забелязва, че петък 13-и е определян като лош ден.

Ако говорим за българската традиционна култура, петък има доста суеверия, посочи Василев. Според него българският народ е суеверен. Той отново е обвързан с християнството. Има 12 лоши петъка в годината, наричани черни. Това са петъците преди големите 12 празника, свързани с живота Исус и Богородица. Около тези 12 петъка има доста забрани. Понеже е обвързан и с култа към св. Петка, повечето забрани са свързани с женска работа – не се пере, не се тъче, шие, обясни етнологът.

Друга забрана, свързана с петъка, е сексуалното табу, съпрузите не трябва да имат сексуални отношения. Петък е лош ден за българите, както и сряда. В нашите вярвания най-добри дни за начало на някаква дейност са понеделник, вторник и четвъртък, коментира Димитър Василев.

Има интересно вярване, също старо, за това, че ако в такъв „лош“ петък е ушита риза, а човек умре с нея, той може да вампиряса, каза още етнологът.

Нумерологията в България навлиза късно. В нея 13-ото число е лошо число. За разлика от 12, 13 е непълно и лошо число, каза още Василев.

За гърците лошият ден е вторник 13-и. Идва от гръцката митология. Това е денят на Арес, лошият ден. Отделно има и две исторически събития – два пъти е превзет Константинопол на вторник 13-и. Затова там денят е лош, разказа Василев и добави, че в испаноезичните култури също е лош вторник, а не петък. 

Постепенно различните вярвания се разпространяват, чрез литературата, киното и други елементи на масовата култура, което води до една психоза сред някои хора и на места има доста сериозни последствия, каза още Димитър Василев.

Суеверията по време на полет

В повечето европейски и американски авиокомпании не съществува 13-и ред, защото се смята, че е фатално число, което носи нещастие, посочи пилотът Марио Бакалов. Голяма част от пътниците са така или иначе под стрес или имат страх от летене, няма нужда от допълнително напрежение, добави той.

Като продължите към другите редове, ще забележите, че в самолетите на "Луфтханза" липсва и още един ред, това е ред 17. Числото 17 също носи нещастие, така поне смятат хората например в Италия и Бразилия, и затова не се използва при нас, разказа Бакалов.

Проучване от 2017 г. показва, че билетите за самолет в петък 13-и са по-евтини, и то средно с 16%. Така суеверието на някои става в полза на други, посочи Бакалов.

По думите му, при китайски авиокомпании често липсва ред 4, тъй като се смята за фатално число, свързано със смъртта.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС, каза министър Ивайло Иванов
Нов модерен компютърен томограф ще заработи от следващия месец в Многопрофилната болница за активно лечение в Мездра
Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви Антон Славчев
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
В детайли
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Контекст
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Контекст
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
В детайли
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Местен фокус
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Контекст
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Сфера
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Местен фокус
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
На преден план
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.