Начало Контекст Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ
10151
България

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет от авиобаза „Граф Игнатиево“ с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. "Този полет ме връща обратно в 2005 година, тогава като командир на авиобазата, когато се обърнах към ВВС на САЩ с предложение вместо в Авиано, F-16 да се пребазира в България.По думите на Радев тогава още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево са осъзнали, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал.

| 13 Септември 2024, 11:39 ч.
Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ
Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ
Снимка © БТА

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет от авиобаза „Граф Игнатиево“ с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. "Този полет ме връща обратно в 2005 година, тогава като командир на авиобазата, когато се обърнах към ВВС на САЩ с предложение вместо в Авиано, F-16 да се пребазира в България. Така започнахме изключително ползотворно сътрудничество между ВВС на САЩ и тези на България", коментира пред журналисти след полета държавният глава.

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Ресорът, който България получи е изключително важен, заяви пред български журналисти в Страсбург Екатерина Захариева. По-рано днес тя бе предложена от Урсула фон дер Лайен за еврокомисар за стартъпи, изследвания и иновации. 

"Искам да изкажа благодарност на председателя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен и на българското правителство за това доверие и за номинацията. Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресорът, който България получи е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия", отбеляза Екатерина Захариева.

По думите й засилването на иновациите и изследванията ще направи нашата икономика по-конкурентоспособна и е пряко свързано с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика.

Захариева отказа да отговаря на журналистически въпроси, докато не мине процедурата по изслушванията. 

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

По думите на Радев тогава още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево са осъзнали, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал. С много часове теория на земята, с много въздушни боеве във въздуха и подкрепата на нашите американски колеги ние започнахме един изключително сложен и труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС, каза президентът. Той посочи, че тогава за кратък период са усвоени много съвременни тактики, техники и процедури, както и пълните възможности на самолет МИГ 29. Нашите летци във въздуха вече по нищо не отстъпват на своите американски колеги, каза Радев.

Държавният глава коментира, че е убеден, че с получаването на F-16 Block 70 ограниченията, свързани с остарялата техника, ще отпаднат. По думите му летците, които са в САЩ, получават само началната подготовка на самолета. За да можем ние да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобазата в Авиано, каза още Радев. 

Президентът удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобазата в Авиано, Италия. Отличието е за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Утре от 10:00 ч. Румен Радев ще бъде гост на открития летателен ден в „Граф Игнатиево“ по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолета МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

От БДЖ обявиха, че пускат допълнителни влакове по линията Пловдив - село Граф Игнатиево и обратно за авиошоуто на 14 септември в авиационната база.

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Млад мъж е задържан за 72 часа във Враца, заради незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение, съобщиха от Апелативна прокуратура (АП) – София. От там уточняват, че действията на Окръжна прокуратура – Враца са по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 от Наказателния кодекс. 

При претърсване на обитавания от 28-годишния мъж апартамент на ул. „Кръстьо Българията“ в областния град са открити и иззети 43 полиетиленови плика, съдържащи суха зелено-кафява листна маса. Направеният полеви тест на веществото е посочил кетамин.

По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на обвиняемия В.И., а искането на прокуратурата е спрямо обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да се произнесе. Според пр

Прокурорската колегия на ВСС изпрати получените материали и документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, на ресорната комисия в парламента.

Материалите и документите по случая „Мартин Божанов – Нотариуса“ са събрани в изпълнение на решение на Прокурорската колегия от февруари тази година. За целта на интернет страницата на ВСС бе създаден и раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“.

Преди седмицата стана известно, че временната комисия в парламента ще подготви доклад до 26 септември.

По време на заседанието на 12 септември Надежда Йорданова (ПП-ДБ) предложи срокът да бъде съкратен на една седмица, за да има възможност теоретично докладът да мине и в пленарната зала. Предложението не беше подкрепено от другите политически сили в комисията.

Повече новопостроени жилищни сгради са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в Търговищка област в сравнение с първото тримесечие, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Търговище" на Териториалното статистическо бюро - Североизток. 

По предварителните данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища в областта през второто тримесечие на 2024 г. е десет. Спрямо първото тримесечие на годината сградите са с три повече, а жилищата в тях са с 40 повече.

Според статистиката всички новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция. 

Преобладават новопостроените жилища с две стаи (62,1 на сто), с три стаи са 30,3 на сто, а с четири и повече стаи са 7,6 на сто.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г.

Полицаи задържаха мъж за домашно насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Около 18:30 часа вчера в полицейското управление в областния град е дошла 55-годишна жена. Тя е съобщила, че мъжът, с когото живее на семейни начала - 33-годишен местен жител, я изблъскал в гърдите, като причинил телесна повреда, след което я заключил извън жилището, което обитават. 

Мъжът е установен и задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е досъдебно производство.

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на годината до 29 август. През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента, коментира директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов при представянето на изготвен по инициатива на полицията в областния град филм „За да има

Поради очаквания натоварен трафик през деня, организаторите препоръчват на посетителите от Пловдив и околните населени места да използват за придвижване междуградските автобуси и жп транспорт.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама ...
Близо дванадесет милиона е бюджетът на Община Мизия за 2023 година
Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по- ...
Общинският съвет в Камено отхвърли искането на концесионера на кариерата в с. Полски извор за разширяване на добива на инертни материали
Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на ...
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщ ...
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева. Те са се срещнали ...
Тикер в 19:20 ч.
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че т ...
Начало Контекст
10151
България

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет от авиобаза „Граф Игнатиево“ с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. "Този полет ме връща обратно в 2005 година, тогава като командир на авиобазата, когато се обърнах към ВВС на САЩ с предложение вместо в Авиано, F-16 да се пребазира в България.По думите на Радев тогава още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево са осъзнали, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал.

| 13 Септември 2024, 11:39 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ
Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ
Снимка © БТА

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет от авиобаза „Граф Игнатиево“ с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. "Този полет ме връща обратно в 2005 година, тогава като командир на авиобазата, когато се обърнах към ВВС на САЩ с предложение вместо в Авиано, F-16 да се пребазира в България. Така започнахме изключително ползотворно сътрудничество между ВВС на САЩ и тези на България", коментира пред журналисти след полета държавният глава.

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Ресорът, който България получи е изключително важен, заяви пред български журналисти в Страсбург Екатерина Захариева. По-рано днес тя бе предложена от Урсула фон дер Лайен за еврокомисар за стартъпи, изследвания и иновации. 

"Искам да изкажа благодарност на председателя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен и на българското правителство за това доверие и за номинацията. Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресорът, който България получи е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия", отбеляза Екатерина Захариева.

По думите й засилването на иновациите и изследванията ще направи нашата икономика по-конкурентоспособна и е пряко свързано с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика.

Захариева отказа да отговаря на журналистически въпроси, докато не мине процедурата по изслушванията. 

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

По думите на Радев тогава още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево са осъзнали, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал. С много часове теория на земята, с много въздушни боеве във въздуха и подкрепата на нашите американски колеги ние започнахме един изключително сложен и труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС, каза президентът. Той посочи, че тогава за кратък период са усвоени много съвременни тактики, техники и процедури, както и пълните възможности на самолет МИГ 29. Нашите летци във въздуха вече по нищо не отстъпват на своите американски колеги, каза Радев.

Държавният глава коментира, че е убеден, че с получаването на F-16 Block 70 ограниченията, свързани с остарялата техника, ще отпаднат. По думите му летците, които са в САЩ, получават само началната подготовка на самолета. За да можем ние да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобазата в Авиано, каза още Радев. 

Президентът удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобазата в Авиано, Италия. Отличието е за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Утре от 10:00 ч. Румен Радев ще бъде гост на открития летателен ден в „Граф Игнатиево“ по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолета МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

От БДЖ обявиха, че пускат допълнителни влакове по линията Пловдив - село Граф Игнатиево и обратно за авиошоуто на 14 септември в авиационната база.

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Млад мъж е задържан за 72 часа във Враца, заради незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение, съобщиха от Апелативна прокуратура (АП) – София. От там уточняват, че действията на Окръжна прокуратура – Враца са по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 от Наказателния кодекс. 

При претърсване на обитавания от 28-годишния мъж апартамент на ул. „Кръстьо Българията“ в областния град са открити и иззети 43 полиетиленови плика, съдържащи суха зелено-кафява листна маса. Направеният полеви тест на веществото е посочил кетамин.

По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на обвиняемия В.И., а искането на прокуратурата е спрямо обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да се произнесе. Според пр

Прокурорската колегия на ВСС изпрати получените материали и документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, на ресорната комисия в парламента.

Материалите и документите по случая „Мартин Божанов – Нотариуса“ са събрани в изпълнение на решение на Прокурорската колегия от февруари тази година. За целта на интернет страницата на ВСС бе създаден и раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“.

Преди седмицата стана известно, че временната комисия в парламента ще подготви доклад до 26 септември.

По време на заседанието на 12 септември Надежда Йорданова (ПП-ДБ) предложи срокът да бъде съкратен на една седмица, за да има възможност теоретично докладът да мине и в пленарната зала. Предложението не беше подкрепено от другите политически сили в комисията.

Повече новопостроени жилищни сгради са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в Търговищка област в сравнение с първото тримесечие, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Търговище" на Териториалното статистическо бюро - Североизток. 

По предварителните данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища в областта през второто тримесечие на 2024 г. е десет. Спрямо първото тримесечие на годината сградите са с три повече, а жилищата в тях са с 40 повече.

Според статистиката всички новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция. 

Преобладават новопостроените жилища с две стаи (62,1 на сто), с три стаи са 30,3 на сто, а с четири и повече стаи са 7,6 на сто.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г.

Полицаи задържаха мъж за домашно насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Около 18:30 часа вчера в полицейското управление в областния град е дошла 55-годишна жена. Тя е съобщила, че мъжът, с когото живее на семейни начала - 33-годишен местен жител, я изблъскал в гърдите, като причинил телесна повреда, след което я заключил извън жилището, което обитават. 

Мъжът е установен и задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е досъдебно производство.

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на годината до 29 август. През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента, коментира директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов при представянето на изготвен по инициатива на полицията в областния град филм „За да има

Поради очаквания натоварен трафик през деня, организаторите препоръчват на посетителите от Пловдив и околните населени места да използват за придвижване междуградските автобуси и жп транспорт.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Близо дванадесет милиона е бюджетът на Община Мизия за 2023 година
Общинският съвет в Камено отхвърли искането на концесионера на кариерата в с. Полски извор за разширяване на добива на инертни материали
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
В детайли
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Контекст
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Контекст
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
В детайли
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Местен фокус
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Контекст
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Сфера
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Местен фокус
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
На преден план
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.