Начало В детайли Оборудване от миналия век представя експозиция на открито в Районната противопожарна служба в Исперих
11484
България

Оборудване от миналия век представя експозиция на открито в Районната противопожарна служба в Исперих

Противопожарно оборудване, пособия и униформи от миналия век представя експозиция на открито в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Исперих.Тя е подредена в двора на РСПБЗН в лудогорския град. Сред най-старите експонати е преносима моторна помпа, произведена през 1971 г., каза началникът на районната служба Йордан Рангелов.

| 13 Септември 2024, 13:11 ч.
Оборудване от миналия век представя експозиция на открито в Районната противопожарна служба в Исперих
Оборудване от миналия век представя експозиция на открито в Районната противопожарна служба в Исперих
Снимка © БТА

Противопожарно оборудване, пособия и униформи от миналия век представя експозиция на открито в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Исперих. Тя е подредена в двора на РСПБЗН в лудогорския град. Сред най-старите експонати е преносима моторна помпа, произведена през 1971 г., каза началникът на районната служба Йордан Рангелов.

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Кюстендил се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3,“б”, във връзка с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, пише в прессъобщение от прокуратурата. Случаят е от ранната сутрин на 16 септември.

На път между селата Ресилово и Самораново, община Дупница, водачът на лек автомобил “Шевролет”, 26-годишният Д. З., предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което е причинена смъртта на 49-годишна жена. Извършителят на деянието избягал от местопроизшествието. В хода на разследването той е бил установен и задържан.

С постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил лицето е привлечено в качеството на обвиняем. Установено е, че престъпното деяние е извършено след употреба на наркотично вещество - канабис. Обвиняемият

Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Играниево", при която загинаха двамата пилоти.

Той призова да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, каза Радев и подчерта, че трябва да се анализират много фактори.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Той обясни, че помпата осигурява 800 литра в минута и е предназначена за изпомпване на вода от водоеми. Показан е и въздушен апарат на чешка фирма, чието тегло е значително по-голямо от това на съвременните въздушни апарати. Място в експозицията намира и кофпомпа. „Този уред за гасене на пожари отдавна вече не се използва в обектите в експлоатация и от пожарникарите. Неин наследник е водният пожарогасител, който е много по-лек и удобен за носене и работа", каза Рангелов.

Експозицията включва още защитни каски от миналия век до съвременните, които са значително усъвършенствани, т.н. котки - приспобления, които са в помощ на огнеборците за изкачване по стълбовете, за да може да прекъснат електрозахранването. Посетителите могат да видят също канджа – инструмент с кука, която служи за събаряне на конструкции и издърпване на горящи предмети. Има още пожарникарски колани, шлангове, пожарникарски стълби и струйници. В експозицията са показани също униформи и защитни облекла, ползвани в миналото, както и актуалното топлозащитно облекло на исперихските огнеборци. „По етикета на един от експонатите се вижда, че костюмът е ушит през 1984 г. Преди 40 години той e бил носен от служител на районната служба в Исперих, вероятно го е получил с неговото назначаване“, обясни Йордан Рангелов. 

Началникът на противопожарната служба в Исперих отбеляза, че идеята на експозицията е да се проследи развитието на пожарната техника през годините до наши дни. „Разглеждайки експонатите, можем да си направим равносметка в какви условия са работели нашите предшественици преди години, каква техника са използвали при потушаване на пожари и каква модерна техника използваме сега“, коментира Рангелов. Личната му цел е колекцията да се дообогати с експонати, а при финансова обезпеченост да се помести като постоянна изложба. „Малко противопожарни служби в страната разполагат със своя история. Експозицията е полезна за младото поколение, за да може да си надграждат техническите умения и знания, правейки сравнение с миналия век“, отбеляза Рангелов. Той изрази надежда експозицията и службата да просъществуват и да се надграждат дълги години напред. 

Началникът на РПБЗН - Исперих посочи още, че спомени за противопожарното дело в града пазят и архивните снимки по стълбището на сградата на службата. Той разказа, че противопожарната служба в Исперих е създадена като самостоятелна през 1948 г. Съставът е бил от двама служители – Стоян Даскалов и Димитър Досев, без началник, които са били на пряко подчинение на Община Исперих. През 1949 г. със заповед на Министерството на вътрешните работи (Централно управление на противопожарна защита) са определени седалищата на противопожарните служби, където Районната противопожарна служба в Исперих е структурирана в Областната противопожарна служба в Русе. През 1949 г. щатът на исперихската районна служба се е състоял от трима служители – подначалник, старши пожарникар и пожарникар. Неделчо Йорданов от Разград е първият началник на изградената противопожарна служба в Исперих. През този период службата е разполагала с ръчна двуцилиндрова помпа на четири колела, три бурета по 200 л., три кофпомпи, противопожарни шлангове, съединители, бойни мушами, колани и каски, и гумени ботуши. През 1950 г. щатът на службата е увеличен на десет служители, като първите противопожарни служители са Марин Василев, Димитър Харалампиев, Благой Илиев, Божко Маринов, Коно Конов, Христо Маринов. През 1951 г. е доставен първият пожарен автомобил на фирмата „Круп“. Дотогава службата се помещава в двора на полицейското управление, а за гараж е преустроена конюшнята на полицията. Като началници на противопожарната служба в Исперих преминават Борис Славов от Севлиево, Любен Крумов от ловешкото село Летница, Марко Йончев от Исперих, Петко Тошев, инж. Ангел Стилиянов и инж. Атанас Маринов. Новата сграда е открита през 1973 г. от Пенчо Кубадински и ген. Илия Дончев, началник на Централното управление за противопожарна охрана при МВР.

Сега начело на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Исперих е инж. Йордан Рангелов. Щатът на службата е 23-ма служители. Огнеборците обслужват териториите на общините Исперих и Самуил. За поредна година пожарникарите в Исперих организираха и проведоха Седмица на пожарната безопасност. 

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на Република Северна Македония (РСМ) не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали, съобщиха в позиция от президентската институция. Тя беше разпратена след отправени към „Дондуков“ 2 въпроси за обидни квалификации към България от представител на правителството на РСМ.

Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония, добавят от президентството. 

За „цивилизоваността“ на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Готовност за подписване на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция обявиха служебният министър на външните работи и посланикът на Франция
Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година, обявих ...
Общинските съветници във Враца ще решават дали общината да поеме нов дълг за реализацията на седем проекта
Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по ...
Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище
Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % с ...
Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври
Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври. Това се случи ...
Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище
Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище. Те са разположени на паркингите на големи търговски обект ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна ...
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на ...
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщ ...
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Тикер в 19:36 ч.
Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше ...
Начало В детайли
11484
България

Оборудване от миналия век представя експозиция на открито в Районната противопожарна служба в Исперих

Противопожарно оборудване, пособия и униформи от миналия век представя експозиция на открито в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Исперих.Тя е подредена в двора на РСПБЗН в лудогорския град. Сред най-старите експонати е преносима моторна помпа, произведена през 1971 г., каза началникът на районната служба Йордан Рангелов.

| 13 Септември 2024, 13:11 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Оборудване от миналия век представя експозиция на открито в Районната противопожарна служба в Исперих
Оборудване от миналия век представя експозиция на открито в Районната противопожарна служба в Исперих
Снимка © БТА

Противопожарно оборудване, пособия и униформи от миналия век представя експозиция на открито в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Исперих. Тя е подредена в двора на РСПБЗН в лудогорския град. Сред най-старите експонати е преносима моторна помпа, произведена през 1971 г., каза началникът на районната служба Йордан Рангелов.

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Кюстендил се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3,“б”, във връзка с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, пише в прессъобщение от прокуратурата. Случаят е от ранната сутрин на 16 септември.

На път между селата Ресилово и Самораново, община Дупница, водачът на лек автомобил “Шевролет”, 26-годишният Д. З., предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което е причинена смъртта на 49-годишна жена. Извършителят на деянието избягал от местопроизшествието. В хода на разследването той е бил установен и задържан.

С постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил лицето е привлечено в качеството на обвиняем. Установено е, че престъпното деяние е извършено след употреба на наркотично вещество - канабис. Обвиняемият

Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Играниево", при която загинаха двамата пилоти.

Той призова да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, каза Радев и подчерта, че трябва да се анализират много фактори.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Той обясни, че помпата осигурява 800 литра в минута и е предназначена за изпомпване на вода от водоеми. Показан е и въздушен апарат на чешка фирма, чието тегло е значително по-голямо от това на съвременните въздушни апарати. Място в експозицията намира и кофпомпа. „Този уред за гасене на пожари отдавна вече не се използва в обектите в експлоатация и от пожарникарите. Неин наследник е водният пожарогасител, който е много по-лек и удобен за носене и работа", каза Рангелов.

Експозицията включва още защитни каски от миналия век до съвременните, които са значително усъвършенствани, т.н. котки - приспобления, които са в помощ на огнеборците за изкачване по стълбовете, за да може да прекъснат електрозахранването. Посетителите могат да видят също канджа – инструмент с кука, която служи за събаряне на конструкции и издърпване на горящи предмети. Има още пожарникарски колани, шлангове, пожарникарски стълби и струйници. В експозицията са показани също униформи и защитни облекла, ползвани в миналото, както и актуалното топлозащитно облекло на исперихските огнеборци. „По етикета на един от експонатите се вижда, че костюмът е ушит през 1984 г. Преди 40 години той e бил носен от служител на районната служба в Исперих, вероятно го е получил с неговото назначаване“, обясни Йордан Рангелов. 

Началникът на противопожарната служба в Исперих отбеляза, че идеята на експозицията е да се проследи развитието на пожарната техника през годините до наши дни. „Разглеждайки експонатите, можем да си направим равносметка в какви условия са работели нашите предшественици преди години, каква техника са използвали при потушаване на пожари и каква модерна техника използваме сега“, коментира Рангелов. Личната му цел е колекцията да се дообогати с експонати, а при финансова обезпеченост да се помести като постоянна изложба. „Малко противопожарни служби в страната разполагат със своя история. Експозицията е полезна за младото поколение, за да може да си надграждат техническите умения и знания, правейки сравнение с миналия век“, отбеляза Рангелов. Той изрази надежда експозицията и службата да просъществуват и да се надграждат дълги години напред. 

Началникът на РПБЗН - Исперих посочи още, че спомени за противопожарното дело в града пазят и архивните снимки по стълбището на сградата на службата. Той разказа, че противопожарната служба в Исперих е създадена като самостоятелна през 1948 г. Съставът е бил от двама служители – Стоян Даскалов и Димитър Досев, без началник, които са били на пряко подчинение на Община Исперих. През 1949 г. със заповед на Министерството на вътрешните работи (Централно управление на противопожарна защита) са определени седалищата на противопожарните служби, където Районната противопожарна служба в Исперих е структурирана в Областната противопожарна служба в Русе. През 1949 г. щатът на исперихската районна служба се е състоял от трима служители – подначалник, старши пожарникар и пожарникар. Неделчо Йорданов от Разград е първият началник на изградената противопожарна служба в Исперих. През този период службата е разполагала с ръчна двуцилиндрова помпа на четири колела, три бурета по 200 л., три кофпомпи, противопожарни шлангове, съединители, бойни мушами, колани и каски, и гумени ботуши. През 1950 г. щатът на службата е увеличен на десет служители, като първите противопожарни служители са Марин Василев, Димитър Харалампиев, Благой Илиев, Божко Маринов, Коно Конов, Христо Маринов. През 1951 г. е доставен първият пожарен автомобил на фирмата „Круп“. Дотогава службата се помещава в двора на полицейското управление, а за гараж е преустроена конюшнята на полицията. Като началници на противопожарната служба в Исперих преминават Борис Славов от Севлиево, Любен Крумов от ловешкото село Летница, Марко Йончев от Исперих, Петко Тошев, инж. Ангел Стилиянов и инж. Атанас Маринов. Новата сграда е открита през 1973 г. от Пенчо Кубадински и ген. Илия Дончев, началник на Централното управление за противопожарна охрана при МВР.

Сега начело на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Исперих е инж. Йордан Рангелов. Щатът на службата е 23-ма служители. Огнеборците обслужват териториите на общините Исперих и Самуил. За поредна година пожарникарите в Исперих организираха и проведоха Седмица на пожарната безопасност. 

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на Република Северна Македония (РСМ) не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали, съобщиха в позиция от президентската институция. Тя беше разпратена след отправени към „Дондуков“ 2 въпроси за обидни квалификации към България от представител на правителството на РСМ.

Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония, добавят от президентството. 

За „цивилизоваността“ на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Готовност за подписване на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция обявиха служебният министър на външните работи и посланикът на Франция
Общинските съветници във Враца ще решават дали общината да поеме нов дълг за реализацията на седем проекта
Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище
Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври
Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
На преден план
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
В детайли
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Контекст
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Контекст
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
В детайли
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Местен фокус
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Контекст
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Сфера
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Местен фокус
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.