Начало В детайли "Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за доставяне на вода заради въвеждане в експлоатация на нови обекти
11891
Икономика

"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за доставяне на вода заради въвеждане в експлоатация на нови обекти

"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода на потребителите с 42,9 процента през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. Причина за това е въвеждането в експлоатация на нови обекти (помпена станция "Владая", помпена станция "Панчарево", както повторно използване на пречистената промивна отпадъчна вода от станцията в Бистрица).Припомняме, че поскъпването на ВиК услугите в София с 20 процента от 1 октомври беше обсъдено на открито заседание в КЕВР вчера. В проекта за решение на КЕВР, който също е изготвен след обстоен анализ на бизнес плана на "Софийска вода", се предлага ВиК услугите в столицата от 1 октомври да струват общо 3,52 лв. с ДДС за куб. м, като цената е за доставка на вода, отвеждане и пречистване.

| 13 Септември 2024, 13:14 ч.
"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за доставяне на вода заради въвеждане в експлоатация на нови обекти
Снимка © Софийска вода,

"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода на потребителите с 42,9 процента през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. Причина за това е въвеждането в експлоатация на нови обекти (помпена станция "Владая", помпена станция "Панчарево", както повторно използване на пречистената промивна отпадъчна вода от станцията в Бистрица). Заради това специфичният разход за киловатчас на кубичен метър на вход (кВтч/м3) вода се увеличава от 0,035 кВтч/м3 до 0,055 кВтч/м3 за 2026 г. Това пише в доклад на Главна дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" и дирекция "Правна" към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който е изготвен след обстоен анализ на бизнес план за развитие на дейността на "Софийска вода" като ВиК оператор за периода 2022-2026 г.

България и Франция отбелязаха 145 години дипломатически отношения между двете страни с коктейл във Резиденцията на Посолството на Франция в София. На събитието присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на Франция в България Жоел Мeйер, Лоик Ерве, зам.-председател на Сената на Франция и председател на групата за приятелство Франция-България, Оливие Кадик, сенатор на Франция, представляващ французите, живеещи в чужбина, кметът на София Васил Терзиев, български народни представители, политици и представители на бизнеса. 

„Позволете ми да ви поздравя с един чудесен празник 145 години от българо-френските дипломатически отношения. За нас българите тази дата е от особено значение и предизвиква особено вълнение. Като си спомним за началото на тези отношения, винаги помним началото на новата българска държава. За избавлението на един народ, който току

Жителите на област Добрич, които са променили своето местоживеене с ново населено място в рамките на страната, са 2917 през 2023 година. Това е с 210 души повече спрямо 2022 година, когато броят им е бил 2707. От тях 1824 души са се преместили в населено място от областта, показват данните на Териториално статистическо бюро - Североизток.

Данните показват още, че в границите на областта най-голямо движение има по направлението "град - село". По-малък относителен дял имат миграционните потоци по направленията "село - град" - 18,4 на сто, "село - село" - 13,4 на сто и "град - град" - 6,6 на сто.

Общият брой на преместилите се в други области на страната е 1093. От тях 484 души са избрали област Варна за ново местоживеене спрямо 611 души през 2022 г.

Данните показват, че област Варна и област София (столица) продължават да привличат голям брой добруджанци, те са с на

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Спешното предоставяне на необходимата помощ на Украйна е от съществено значение за подпомагане на страната да надделее в тази брутална война срещу нейния суверенитет, териториална цялост и население. Това отбеляза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в началото на срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ-9“ (Б-9) в Букурещ, Румъния, съобщи Министерството на отбраната (МО) на своята интернет страница.

Страните от "Б9" обсъдиха случаите на навлизане на руски ракети и дронове в съседното на Украйна въздушно пространство на НАТО. На форума присъстваха и представители на САЩ.

По време на своите изказвания в рамките на срещата Атанас Запрянов се придържаше към приетите национални позиции, информират от МО. Министърът подчерта важността на своевременното изпълнение на всички решения, взети на срещата на върха на НАТО във Вашингт

Смисълът на фестивала на самоковския картоф е да привлече повече туристи и помогне на местните производители да реализират още повече продукцията си. Това каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов по време на пресконференция в Националния пресклуб в града по повод празника на картофа на 21 септември.

По думите на кмета туристите ще имат възможността да посетят и разгледат културните обекти в района. Инж. Джоргов посочи, че датата 21 септември не е избрана случайно, а заради сливането на три почивни дни. Организаторите се надяват по този начин гостите на Самоков да останат по-дълго.  

Секретарят на Общината Венера Милова посочи, че празникът ще бъде открит от певеца Богдан Томов в 11:00 часа с детски представления.  Участие ще вземат и фолклорни танцови и певчески състави от община Самоков. 

Предвидено е игрите и забавленията да са от 12:30 ча

Припомняме, че поскъпването на ВиК услугите в София с 20 процента от 1 октомври беше обсъдено на открито заседание в КЕВР вчера. В проекта за решение на КЕВР, който също е изготвен след обстоен анализ на бизнес плана на "Софийска вода", се предлага ВиК услугите в столицата от 1 октомври да струват общо 3,52 лв. с ДДС за куб. м, като цената е за доставка на вода, отвеждане и пречистване. В момента тези услуги струват 2,936 лв. за куб. м. В проекта на решение на КЕВР е предвидено цената на ВиК услугата на "Софийска вода" през 2025 г. да стане 3,64 лева за куб. метър и 3,80 лева от 2026 г. От дружеството изтъкват, че ВиК услугите в столицата не са променяни от 2021 г.

Дружеството е предвидило за периода 2024-2026 г. общо за регулирана дейност средногодишен темп на изменение на средния размер на възнаграждение на единица персонал в размер на 15 процента.

В доклада на двете дирекции на КЕВР се допълва, че за услугата пречистване на отпадъчните води се прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия със 17,7 процента през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. От "Софийска вода" са обяснили, че причината за това също е въвеждането в експлоатация на нови обекти (изграждане на система за отстраняване на азот от отпадъчните води, генерирани от работата на софийската пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, както и инсталиране на термохидролиза и нови центрофуги за обезводяване на утайките), при което специфичният разход кВтч/м3 вода на вход пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) се увеличава от 0,181 кВтч/м3 за 2020 г. до 0,218 кВтч/м3 за 2026 г.

За услугата доставяне на вода с непитейни качества се прогнозира намаление на изразходваната електрическа енергия от 154 мегаватчаса (МВтч) за 2020 г. на около 1 МВтч за 2026 г. За услугата доставяне на вода на друг ВиК оператор се прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия от 57 МВтч за 2020 г. на 67 МВтч за 2026 г.

Общото потребление на електрическа енергия за регулирана дейност през 2020 г. е 27 318 МВтч и се предвижда да се увеличи с 20,5 на сто през 2026 г. до 32 927 МВтч., се посочва още в доклада на КЕВР.

Ограничихме значително достъпа на коли в Борисовата градина, която е място за разходки, почивка и спорт. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук.

Години наред жителите на София се оплакваха от хаоса с автомобилите в Борисова градина, но никой не ги чуваше. Ние сложихме край на този проблем, посочи кметът. Новите бариери на входовете разпознават номерата само на автомобили с издаден пропуск, каза Терзиев и подчерта, че строго се следи за нерегламентирано влизане и престой.

Васил Терзиев съобщи още, че е увеличена таксата за достъп на автомобили, обслужващи обекти в парка. Месечният абонамент вече е 300 лв., вместо досегашните 30 лв. Достъпът за зареждане е разрешен само между 23:00 и 08:00 ч. С тези мерки прекратихме дългогодишната практика на неконтролиран достъп, който застрашаваше сигурността на посетителите. Така върнахме парка на хората

За изминалите 24 часа са ликвидирани 51 пожара, един човек е пострадал. Това съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) - МВР, на  сайта си. Данните са към 6:00 ч.

През изминалото денонощие звената на ПБЗН са реагирали на 83 сигнала за произшествия. С преки материални щети са възникнали 13 пожара, от които четири - в жилищни сгради, два - в спомагателни, временни или паянтови постройки, два - в транспортни средства, два в съоръжения на открито и три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 38 пожара, от които 15 са в сухи треви, горска постеля и храсти, два - в стърнища, 17 - в отпадъци и четири други.

Спасителните дейности и помощни операции са 26 броя, от които пет - при катастрофи в транспортни средства, една - при инциденти с опасни вещества, 19 - техническа помощ и една - за оказване на помощ н

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности. Това заяви Антон Марков, генерален консул на България в Солун, по време на откриването на паметната плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на консулството. 

„Много се вълнувам от днешния ден, защото това е един много хубав ден за Генералното консулство. Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Кирил Вълчев, генерален директор на , решихме, че трябва да направим нещо за българите в Солун – да увековечим наши личности, които са важни не само за историята на България, но и на Гърция. На шега решихме и започнахме това мероприятие. Искахме да се случи за рождения ден на Атанас Далчев, но по обективни причини не можахме. Тогава си дадохме срок, че до 15 септември ще го направим. Щастлив съм, че успяхме. Искам да благодаря на роднините, на семейство Далчеви, както и на всички специални гости, които са дошли

Изразявам своето силно безпокойство, че Областна администрация - Добрич, определени икономически кръгове и институции целенасочено оказват административен натиск за възпрепятстване провеждането на местен референдум. Това заявява в позиция, разпратена до медиите, кметът на община Добричка Соня Георгиева. 

"В качеството си на кмет и жител на Община Добричка се обръщам към широката общественост, провокирана от тревожната ситуация, която се създаде след решението на Добрички общински съвет за произвеждане на референдум на 27 октомври 2024 година", посочва още Георгиева. 

По думите й позицията на Областният управител Румен Русев е странна. "Той първо върна решението за преразглеждане, а след това депозира жалба до Административен съд-Добрич. Най-общо казано, неговите мотиви подлагат под съмнение грамотността и информираността на жителите на община Добричка. Същеврем

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Дружеството е планирало разходите за електрическа енергия в бизнес плана по системи, услуги и нива на напрежение на база средномесечни цени на електрическа енергия за шестмесечие - от юли до декември 2023 г. Те са определени на база реален отчет, формиран от цена по сключен договор на свободен пазар за доставка на електрическа енергия (образувана от средната месечна цена, определена на пазар "ден напред" на Българска независима енергийна борса и търговска надбавка), цени мрежови услуги, цена за задължения към обществото и акциз. Отчетените годишни разходи за 2020 г. са коригирани с оглед достигане на така определените средни цени на електрическа енергия за периода 2022-2026 г.

ВиК операторът предвижда още оползотворяване на утайките от ПСОВ за периода на бизнес плана. От "Софийска вода" информират, че утайките се предават на фирми за оползотворяване в земеделието, като е представен списък на земеделските производители, с които са сключени договори за оползотворяване на утайки в обработваните от тях земи. За периода 2022-2026 г. дружеството прогнозира разходи за външни услуги за оползотворяване на утайка средно 15 лева на тон, като за тази и за следващата е записано, че те ще бъдат 17,8 лева на тон.

Над 239 млн. лева са предвидените инвестиции в бизнес плана на "Софийска вода". Дружеството планира до 2026 г. да направи ремонти за отвеждане на отпадъчни води, като 40 процента са предвидени за "други оперативни ремонти за отвеждане на отпадъчните води". 27,7 на сто са планираните ремонти за профилактика (прочистване, продухване, други). В плановете на дружеството е да се направят и 15,9 процента ремонти на участъци от канализационната мрежа под 10 метра , както и механизация и транспортни средства за отвеждане на отпадъчните води (5,6 процента). 8,5 процента от ремонтите са предвидени за шурфове (изкопни дейности), пътни настилки и други.

До 2026 година трябва да се направят 36,8 процента от ремонтите на съоръжения за пречистване на отпадъчните води. 20,5 на сто пък са плановете за ремонт на оборудване, апаратура и машини за пречистване на отпадъчните води. 15,7 процента са предвидени за ремонт на механизация и транспортни средства за пречистване на отпадъчните води. В бизнес плана се уточнява, че 12,5 процента от ремонтите ще са за профилактика (почистване, продухване, други. Планират се още 7,2 процента за ремонти на помпи за пречистване на отпадъчните води, а 4,7 на сто - за други оперативни ремонти.

Заложена е програма за намаляване на загубите на вода, като в края на 2026 г. се предвижда дружеството да постигне определената от КЕВР цел от 33,29 процента, (спрямо 41,63 на сто през 2020 г.).

През ноември 2022 г. дружеството "Софийска вода" е провело традиционното годишно проучване, с помощта на независима агенция за маркетингови и социални проучвания. Целта на изследването е да се направи оценка на удовлетвореността на клиентите от качеството на предоставяните ВиК услуги и тяхното обслужване. Резултатите от проучването показват, че голяма част от потребителите на дружеството (92 процента) остават много или по-скоро доволни от услугите на компанията, като по този показател е регистрирано увеличение от 2 процента спрямо 2021 г. (90 на сто). С по-високо от средното равнище на цялостна удовлетвореност през тази година се открояват клиентите от райони Средец, Оборище, Красна поляна, Витоша. И обратно - сред най-неудовлетворените през годината са клиентите от районите Красно село, Сердика, Слатина, Панчарево, Кремиковци.

Всеки четвърти неудовлетворен от качеството на водата е подавал сигнал до "Софийска вода". Мнозинството от критично настроените по този въпрос обаче не са предприемали действия да уведомят компанията. Една от основните причини за проблемите с качеството на водата - състоянието на водопроводната инсталация - среща разбиране от страна на клиентите, допълват от дружеството. Мнозинството от тях си дават сметка за нейното влияние върху качеството на водата и това е фактор, който спира мнозина от тях да подават сигнали. Голяма част от потребителите - 82 процента, заявяват, че консумират чешмяна вода за пиене, като те са клиенти от всички райони на столицата. Чешмяната вода не просто се консумира, а се използва за пиене редовно: 57 на сто споделят, че правят това всеки ден, други 14 процента - два до три пъти седмично.

Решението на КЕВР за одобряване на бизнес план за развитие на дейността на "Софийска вода" като ВиК оператор за периода 2022-2026 г., както и заявлението за утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителни и канализационни услуги, ще бъде взето на закрито заседание на 1 октомври.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Готовност за подписване на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция обявиха служебният министър на външните работи и посланикът на Франция
Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година, обявих ...
Общинските съветници във Враца ще решават дали общината да поеме нов дълг за реализацията на седем проекта
Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по ...
Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище
Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % с ...
Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври
Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври. Това се случи ...
Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище
Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище. Те са разположени на паркингите на големи търговски обект ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева. Те са се срещнали ...
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на пра ...
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама ...
Тикер в 18:59 ч.
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ) ...
Начало В детайли
11891
Икономика

"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за доставяне на вода заради въвеждане в експлоатация на нови обекти

"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода на потребителите с 42,9 процента през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. Причина за това е въвеждането в експлоатация на нови обекти (помпена станция "Владая", помпена станция "Панчарево", както повторно използване на пречистената промивна отпадъчна вода от станцията в Бистрица).Припомняме, че поскъпването на ВиК услугите в София с 20 процента от 1 октомври беше обсъдено на открито заседание в КЕВР вчера. В проекта за решение на КЕВР, който също е изготвен след обстоен анализ на бизнес плана на "Софийска вода", се предлага ВиК услугите в столицата от 1 октомври да струват общо 3,52 лв. с ДДС за куб. м, като цената е за доставка на вода, отвеждане и пречистване.

| 13 Септември 2024, 13:14 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за доставяне на вода заради въвеждане в експлоатация на нови обекти
Снимка © Софийска вода,

"Софийска вода" прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода на потребителите с 42,9 процента през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. Причина за това е въвеждането в експлоатация на нови обекти (помпена станция "Владая", помпена станция "Панчарево", както повторно използване на пречистената промивна отпадъчна вода от станцията в Бистрица). Заради това специфичният разход за киловатчас на кубичен метър на вход (кВтч/м3) вода се увеличава от 0,035 кВтч/м3 до 0,055 кВтч/м3 за 2026 г. Това пише в доклад на Главна дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" и дирекция "Правна" към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който е изготвен след обстоен анализ на бизнес план за развитие на дейността на "Софийска вода" като ВиК оператор за периода 2022-2026 г.

България и Франция отбелязаха 145 години дипломатически отношения между двете страни с коктейл във Резиденцията на Посолството на Франция в София. На събитието присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на Франция в България Жоел Мeйер, Лоик Ерве, зам.-председател на Сената на Франция и председател на групата за приятелство Франция-България, Оливие Кадик, сенатор на Франция, представляващ французите, живеещи в чужбина, кметът на София Васил Терзиев, български народни представители, политици и представители на бизнеса. 

„Позволете ми да ви поздравя с един чудесен празник 145 години от българо-френските дипломатически отношения. За нас българите тази дата е от особено значение и предизвиква особено вълнение. Като си спомним за началото на тези отношения, винаги помним началото на новата българска държава. За избавлението на един народ, който току

Жителите на област Добрич, които са променили своето местоживеене с ново населено място в рамките на страната, са 2917 през 2023 година. Това е с 210 души повече спрямо 2022 година, когато броят им е бил 2707. От тях 1824 души са се преместили в населено място от областта, показват данните на Териториално статистическо бюро - Североизток.

Данните показват още, че в границите на областта най-голямо движение има по направлението "град - село". По-малък относителен дял имат миграционните потоци по направленията "село - град" - 18,4 на сто, "село - село" - 13,4 на сто и "град - град" - 6,6 на сто.

Общият брой на преместилите се в други области на страната е 1093. От тях 484 души са избрали област Варна за ново местоживеене спрямо 611 души през 2022 г.

Данните показват, че област Варна и област София (столица) продължават да привличат голям брой добруджанци, те са с на

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Спешното предоставяне на необходимата помощ на Украйна е от съществено значение за подпомагане на страната да надделее в тази брутална война срещу нейния суверенитет, териториална цялост и население. Това отбеляза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в началото на срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ-9“ (Б-9) в Букурещ, Румъния, съобщи Министерството на отбраната (МО) на своята интернет страница.

Страните от "Б9" обсъдиха случаите на навлизане на руски ракети и дронове в съседното на Украйна въздушно пространство на НАТО. На форума присъстваха и представители на САЩ.

По време на своите изказвания в рамките на срещата Атанас Запрянов се придържаше към приетите национални позиции, информират от МО. Министърът подчерта важността на своевременното изпълнение на всички решения, взети на срещата на върха на НАТО във Вашингт

Смисълът на фестивала на самоковския картоф е да привлече повече туристи и помогне на местните производители да реализират още повече продукцията си. Това каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов по време на пресконференция в Националния пресклуб в града по повод празника на картофа на 21 септември.

По думите на кмета туристите ще имат възможността да посетят и разгледат културните обекти в района. Инж. Джоргов посочи, че датата 21 септември не е избрана случайно, а заради сливането на три почивни дни. Организаторите се надяват по този начин гостите на Самоков да останат по-дълго.  

Секретарят на Общината Венера Милова посочи, че празникът ще бъде открит от певеца Богдан Томов в 11:00 часа с детски представления.  Участие ще вземат и фолклорни танцови и певчески състави от община Самоков. 

Предвидено е игрите и забавленията да са от 12:30 ча

Припомняме, че поскъпването на ВиК услугите в София с 20 процента от 1 октомври беше обсъдено на открито заседание в КЕВР вчера. В проекта за решение на КЕВР, който също е изготвен след обстоен анализ на бизнес плана на "Софийска вода", се предлага ВиК услугите в столицата от 1 октомври да струват общо 3,52 лв. с ДДС за куб. м, като цената е за доставка на вода, отвеждане и пречистване. В момента тези услуги струват 2,936 лв. за куб. м. В проекта на решение на КЕВР е предвидено цената на ВиК услугата на "Софийска вода" през 2025 г. да стане 3,64 лева за куб. метър и 3,80 лева от 2026 г. От дружеството изтъкват, че ВиК услугите в столицата не са променяни от 2021 г.

Дружеството е предвидило за периода 2024-2026 г. общо за регулирана дейност средногодишен темп на изменение на средния размер на възнаграждение на единица персонал в размер на 15 процента.

В доклада на двете дирекции на КЕВР се допълва, че за услугата пречистване на отпадъчните води се прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия със 17,7 процента през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. От "Софийска вода" са обяснили, че причината за това също е въвеждането в експлоатация на нови обекти (изграждане на система за отстраняване на азот от отпадъчните води, генерирани от работата на софийската пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, както и инсталиране на термохидролиза и нови центрофуги за обезводяване на утайките), при което специфичният разход кВтч/м3 вода на вход пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) се увеличава от 0,181 кВтч/м3 за 2020 г. до 0,218 кВтч/м3 за 2026 г.

За услугата доставяне на вода с непитейни качества се прогнозира намаление на изразходваната електрическа енергия от 154 мегаватчаса (МВтч) за 2020 г. на около 1 МВтч за 2026 г. За услугата доставяне на вода на друг ВиК оператор се прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия от 57 МВтч за 2020 г. на 67 МВтч за 2026 г.

Общото потребление на електрическа енергия за регулирана дейност през 2020 г. е 27 318 МВтч и се предвижда да се увеличи с 20,5 на сто през 2026 г. до 32 927 МВтч., се посочва още в доклада на КЕВР.

Ограничихме значително достъпа на коли в Борисовата градина, която е място за разходки, почивка и спорт. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук.

Години наред жителите на София се оплакваха от хаоса с автомобилите в Борисова градина, но никой не ги чуваше. Ние сложихме край на този проблем, посочи кметът. Новите бариери на входовете разпознават номерата само на автомобили с издаден пропуск, каза Терзиев и подчерта, че строго се следи за нерегламентирано влизане и престой.

Васил Терзиев съобщи още, че е увеличена таксата за достъп на автомобили, обслужващи обекти в парка. Месечният абонамент вече е 300 лв., вместо досегашните 30 лв. Достъпът за зареждане е разрешен само между 23:00 и 08:00 ч. С тези мерки прекратихме дългогодишната практика на неконтролиран достъп, който застрашаваше сигурността на посетителите. Така върнахме парка на хората

За изминалите 24 часа са ликвидирани 51 пожара, един човек е пострадал. Това съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) - МВР, на  сайта си. Данните са към 6:00 ч.

През изминалото денонощие звената на ПБЗН са реагирали на 83 сигнала за произшествия. С преки материални щети са възникнали 13 пожара, от които четири - в жилищни сгради, два - в спомагателни, временни или паянтови постройки, два - в транспортни средства, два в съоръжения на открито и три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 38 пожара, от които 15 са в сухи треви, горска постеля и храсти, два - в стърнища, 17 - в отпадъци и четири други.

Спасителните дейности и помощни операции са 26 броя, от които пет - при катастрофи в транспортни средства, една - при инциденти с опасни вещества, 19 - техническа помощ и една - за оказване на помощ н

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности. Това заяви Антон Марков, генерален консул на България в Солун, по време на откриването на паметната плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на консулството. 

„Много се вълнувам от днешния ден, защото това е един много хубав ден за Генералното консулство. Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Кирил Вълчев, генерален директор на , решихме, че трябва да направим нещо за българите в Солун – да увековечим наши личности, които са важни не само за историята на България, но и на Гърция. На шега решихме и започнахме това мероприятие. Искахме да се случи за рождения ден на Атанас Далчев, но по обективни причини не можахме. Тогава си дадохме срок, че до 15 септември ще го направим. Щастлив съм, че успяхме. Искам да благодаря на роднините, на семейство Далчеви, както и на всички специални гости, които са дошли

Изразявам своето силно безпокойство, че Областна администрация - Добрич, определени икономически кръгове и институции целенасочено оказват административен натиск за възпрепятстване провеждането на местен референдум. Това заявява в позиция, разпратена до медиите, кметът на община Добричка Соня Георгиева. 

"В качеството си на кмет и жител на Община Добричка се обръщам към широката общественост, провокирана от тревожната ситуация, която се създаде след решението на Добрички общински съвет за произвеждане на референдум на 27 октомври 2024 година", посочва още Георгиева. 

По думите й позицията на Областният управител Румен Русев е странна. "Той първо върна решението за преразглеждане, а след това депозира жалба до Административен съд-Добрич. Най-общо казано, неговите мотиви подлагат под съмнение грамотността и информираността на жителите на община Добричка. Същеврем

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Дружеството е планирало разходите за електрическа енергия в бизнес плана по системи, услуги и нива на напрежение на база средномесечни цени на електрическа енергия за шестмесечие - от юли до декември 2023 г. Те са определени на база реален отчет, формиран от цена по сключен договор на свободен пазар за доставка на електрическа енергия (образувана от средната месечна цена, определена на пазар "ден напред" на Българска независима енергийна борса и търговска надбавка), цени мрежови услуги, цена за задължения към обществото и акциз. Отчетените годишни разходи за 2020 г. са коригирани с оглед достигане на така определените средни цени на електрическа енергия за периода 2022-2026 г.

ВиК операторът предвижда още оползотворяване на утайките от ПСОВ за периода на бизнес плана. От "Софийска вода" информират, че утайките се предават на фирми за оползотворяване в земеделието, като е представен списък на земеделските производители, с които са сключени договори за оползотворяване на утайки в обработваните от тях земи. За периода 2022-2026 г. дружеството прогнозира разходи за външни услуги за оползотворяване на утайка средно 15 лева на тон, като за тази и за следващата е записано, че те ще бъдат 17,8 лева на тон.

Над 239 млн. лева са предвидените инвестиции в бизнес плана на "Софийска вода". Дружеството планира до 2026 г. да направи ремонти за отвеждане на отпадъчни води, като 40 процента са предвидени за "други оперативни ремонти за отвеждане на отпадъчните води". 27,7 на сто са планираните ремонти за профилактика (прочистване, продухване, други). В плановете на дружеството е да се направят и 15,9 процента ремонти на участъци от канализационната мрежа под 10 метра , както и механизация и транспортни средства за отвеждане на отпадъчните води (5,6 процента). 8,5 процента от ремонтите са предвидени за шурфове (изкопни дейности), пътни настилки и други.

До 2026 година трябва да се направят 36,8 процента от ремонтите на съоръжения за пречистване на отпадъчните води. 20,5 на сто пък са плановете за ремонт на оборудване, апаратура и машини за пречистване на отпадъчните води. 15,7 процента са предвидени за ремонт на механизация и транспортни средства за пречистване на отпадъчните води. В бизнес плана се уточнява, че 12,5 процента от ремонтите ще са за профилактика (почистване, продухване, други. Планират се още 7,2 процента за ремонти на помпи за пречистване на отпадъчните води, а 4,7 на сто - за други оперативни ремонти.

Заложена е програма за намаляване на загубите на вода, като в края на 2026 г. се предвижда дружеството да постигне определената от КЕВР цел от 33,29 процента, (спрямо 41,63 на сто през 2020 г.).

През ноември 2022 г. дружеството "Софийска вода" е провело традиционното годишно проучване, с помощта на независима агенция за маркетингови и социални проучвания. Целта на изследването е да се направи оценка на удовлетвореността на клиентите от качеството на предоставяните ВиК услуги и тяхното обслужване. Резултатите от проучването показват, че голяма част от потребителите на дружеството (92 процента) остават много или по-скоро доволни от услугите на компанията, като по този показател е регистрирано увеличение от 2 процента спрямо 2021 г. (90 на сто). С по-високо от средното равнище на цялостна удовлетвореност през тази година се открояват клиентите от райони Средец, Оборище, Красна поляна, Витоша. И обратно - сред най-неудовлетворените през годината са клиентите от районите Красно село, Сердика, Слатина, Панчарево, Кремиковци.

Всеки четвърти неудовлетворен от качеството на водата е подавал сигнал до "Софийска вода". Мнозинството от критично настроените по този въпрос обаче не са предприемали действия да уведомят компанията. Една от основните причини за проблемите с качеството на водата - състоянието на водопроводната инсталация - среща разбиране от страна на клиентите, допълват от дружеството. Мнозинството от тях си дават сметка за нейното влияние върху качеството на водата и това е фактор, който спира мнозина от тях да подават сигнали. Голяма част от потребителите - 82 процента, заявяват, че консумират чешмяна вода за пиене, като те са клиенти от всички райони на столицата. Чешмяната вода не просто се консумира, а се използва за пиене редовно: 57 на сто споделят, че правят това всеки ден, други 14 процента - два до три пъти седмично.

Решението на КЕВР за одобряване на бизнес план за развитие на дейността на "Софийска вода" като ВиК оператор за периода 2022-2026 г., както и заявлението за утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителни и канализационни услуги, ще бъде взето на закрито заседание на 1 октомври.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Готовност за подписване на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция обявиха служебният министър на външните работи и посланикът на Франция
Общинските съветници във Враца ще решават дали общината да поеме нов дълг за реализацията на седем проекта
Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище
Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври
Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Контекст
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
В детайли
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Местен фокус
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Контекст
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Сфера
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Местен фокус
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
На преден план
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
В детайли
Шумен ще отбележи Деня на независимостта с концерти и пресъздаване на исторически събития от 22 септември 1908 г.
На преден план
Общинският съвет в Грамада подкрепи придобиването на поземлен имот от близо 6 декара в общинския център
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.