Начало В детайли Регистриран е внесен случай на холера в България, съобщи здравното министерство
10992
България

Регистриран е внесен случай на холера в България, съобщи здравното министерство

Внeсен случай на холера е регистриран в България.Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия. За това съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването (МЗ). За потвърдения случай е докладвала Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

| 13 Септември 2024, 17:27 ч.
Регистриран е внесен случай на холера в България, съобщи здравното министерство
Регистриран е внесен случай на холера в България, съобщи здравното министерство
Снимка © DFA

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия. За това съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването (МЗ). За потвърдения случай е докладвала Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес заседание, на което ще бъде обсъден проект на постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година линията на бедност да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че синдикатът не приема подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепи така предложения проект на постановление на МС.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, ко

Доброволци в област Разград събраха 41,68 тона отпадъци рамките на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“, съобщиха от областната администрация в града. В рамките на 12-ото издание на националната доброволческа инициатива се включи и Областна администрация - Разград. Екипът на администрацията организира в петък в късния следобед почистване в местността Пчелина, в района около втория язовир. В инициативата участва и ръководството – областният управител Владимир Димитров и двамата заместник областни управители Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, така и голяма част от областната администрация, добавиха от институцията. 

В чистенето участват и  големите предприятия в Разград. Днес в цялата област Разград чистиха близо 1500 доброволци, като до 14:30 часа бяха събрани и депонирани 41,68 тона отпадъци, посочиха от областната администрация.

Тази г

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е подаден от 15-годишен, който е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. Извършена е проверка. Установено е, че се касае за пълнолетен на 18 години.

Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в областния град. Установено е, че младежът е на 15 години, като не е влизал в дискотеката, а се е придвижвал към нея.

В града има мобилни групи и екипи, които извършват проверки около и в заведения в Шумен. В тях са включени униформени и цивилни полицаи, поясняват от ОД на МВР - Шумен. Проверки ще има и около заведения, за които е постъпила информация, че тази вечер ще организират събирания с ученици и бъдещи абитуриенти.

Екипи на "Пътна полиция" ще извършв

Добри са условията за туризъм в планините, но терените са мокри и хлъзгави от дъждовете, на което трябва да се обръща внимание. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК).

Времето е ясно е, ако изключим Родопите, където е облачно. Има слаб вятър във високите части, добавиха от ПСС.

Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

В планините ще преобладава облачно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече места – в следобедните часове. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява предимно сняг. Вятърът ще бъде слаб до умерен от източната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Пациентът заболява на 3 септември с остра диария, без проява на други оплаквания. Извършено е лабораторно изследване, което впоследствие е потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести. Заболелият е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, информират от МЗ. Той е в добро общо състояние. Под задължителна карантина в същата болница е поставено и лице, с което болният съжителства, определено от СРЗИ като близък контактен. До момента той е без оплаквания, като има отрицателен резултат от изследване и му е проведена антибиотична профилактика, казват още от министерството.

В хода на проведеното епидемиологично проучване няма установени други контактни лица. Заболелият не е посещавал обществени места, включително ресторанти и др. В лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим, засилена дезинфекция, носене на лични предпазни средства от персонала, с цел предотвратяване разпространението на заболяването, обясняват също от здравното министерство.

Холерата е изключително заразно заболяване, предавано чрез поглъщане на замърсена храна или вода. Характеризира се с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност, обръщат внимание от здравното министерство. И напомнят, че предаването на болестта на хора става чрез консумация на заразена вода, храна и чрез замърсени ръце и замърсени предмети.

До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години на ХІХ век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви. В България холерата е била сериозен проблем шест пъти. Последната епидемия у нас е регистрирана в периода 1914 – 1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния, като за посочения период са регистрирани 845 заразени и 146 починали. Последният случай от холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е бил внесен, сочи още информацията на МЗ. Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода, по-късно заболяването практически е унищожено в Европа. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години, основно заради огнища в Африка и Южна Америка, казват също от ведомството. 

Търговищки пожарникар завоюва два бронзови медала от републиканското първенство по шахмат за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР). В последните години Делян Димитров, който работи в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Антоново, твърдо стои сред елита на най-добрите шахматисти в системата на МВР, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на ведомството в Търговище. 

Уменията си той е затвърдил на приключилото наскоро републиканско първенство по шахмат за служители на вътрешното ведомство, провело се в курортния комплекс „Албена“. Оттам Делян, който вече шест години работи в пожарната, се е завърнал с два бронзови медала. Той е заел трето място и в двете състезателни дисциплини – ускорен шах (рапид) и блиц, посочва говорителят на ОД МВР – Търговище Ани Кръстева. И уточнява,

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите му основната причина за ниския добив на мед в региона са неблагоприятните метеорологични условия. Той посочи, че единственото положително нещо за пчеларите през годината е това, че пчелните семейства са успели рано да сменят зимните с пролетните пчели, което е довело до бързо развитие на семействата.

По думите му растенията са започнали да цъфтят с около месец по-рано от обичайното, а във времето, когато пчелите е трябвало да се развиват в овощната паша, семействата са били много силни, но времето не е позволило да я усвоят. След това в периода на акацията, която е първата стокова паша, времето е било дъждовно, което е предизвикало роево настроение в семействата.

"Колегите с по-малко семейства

Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

На 24 април т.г. мъжът се прибрал вкъщи след полунощ в нетрезво състояние. Между съпрузите възникнало спречкване. Обезпокоена от агресивното му поведение съпругата се обадила на сина си с молба да подаде сигнал на телефон 112, което той направил.

Непосредствено след това обвиняемият влязъл в спалнята при съпругата си с нож в ръка. Гневно замахнал към нея и го опрял в гърдите , отправяйки закана с убийство. В опит да го спре, жената се принудила да хване ножа откъм острието и така успяла да го отмъкне от нападателя. Така получила порезна рана на ръката.

Извършителят на деянията е бил задържан от пристигналите полицейски служители. Делото срещу

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна ...
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщ ...
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева. Те са се срещнали ...
Шумен ще отбележи Деня на независимостта с концерти и пресъздаване на исторически събития от 22 септември 1908 г.
Концерти и пресъздаване на "жива картина" са част от програмата, с която в Шумен ще бъдат отбелязани 116 години от обявяването на независимостта на България, съобщиха от пресцентър ...
Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза депутатът Валентин Тончев
Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Без тежки инциденти и пътнотранспортни произшествия премина Денят без загинали на пътя, отчетоха от полицията в Перник
Специализирана полицейска акция се проведе на територията на цялата Пернишка област във връзка с 18 септември- Денят без загинали на пътя. Това съобщи Венцислав Алексов, говорител ...
Ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за кандидат-депутатските листи по региони, каза Джевдет Чакъров
Днес ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите по различните региони. Това каза пред журналисти председа ...
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна ...
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на ...
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщ ...
Тикер в 19:47 ч.
Специализирана полицейска акция се проведе на територията на цялата Пернишка обл ...
Начало В детайли
10992
България

Регистриран е внесен случай на холера в България, съобщи здравното министерство

Внeсен случай на холера е регистриран в България.Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия. За това съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването (МЗ). За потвърдения случай е докладвала Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

| 13 Септември 2024, 17:27 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Регистриран е внесен случай на холера в България, съобщи здравното министерство
Регистриран е внесен случай на холера в България, съобщи здравното министерство
Снимка © DFA

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия. За това съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването (МЗ). За потвърдения случай е докладвала Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес заседание, на което ще бъде обсъден проект на постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година линията на бедност да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че синдикатът не приема подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепи така предложения проект на постановление на МС.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, ко

Доброволци в област Разград събраха 41,68 тона отпадъци рамките на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“, съобщиха от областната администрация в града. В рамките на 12-ото издание на националната доброволческа инициатива се включи и Областна администрация - Разград. Екипът на администрацията организира в петък в късния следобед почистване в местността Пчелина, в района около втория язовир. В инициативата участва и ръководството – областният управител Владимир Димитров и двамата заместник областни управители Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, така и голяма част от областната администрация, добавиха от институцията. 

В чистенето участват и  големите предприятия в Разград. Днес в цялата област Разград чистиха близо 1500 доброволци, като до 14:30 часа бяха събрани и депонирани 41,68 тона отпадъци, посочиха от областната администрация.

Тази г

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е подаден от 15-годишен, който е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. Извършена е проверка. Установено е, че се касае за пълнолетен на 18 години.

Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в областния град. Установено е, че младежът е на 15 години, като не е влизал в дискотеката, а се е придвижвал към нея.

В града има мобилни групи и екипи, които извършват проверки около и в заведения в Шумен. В тях са включени униформени и цивилни полицаи, поясняват от ОД на МВР - Шумен. Проверки ще има и около заведения, за които е постъпила информация, че тази вечер ще организират събирания с ученици и бъдещи абитуриенти.

Екипи на "Пътна полиция" ще извършв

Добри са условията за туризъм в планините, но терените са мокри и хлъзгави от дъждовете, на което трябва да се обръща внимание. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК).

Времето е ясно е, ако изключим Родопите, където е облачно. Има слаб вятър във високите части, добавиха от ПСС.

Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

В планините ще преобладава облачно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече места – в следобедните часове. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява предимно сняг. Вятърът ще бъде слаб до умерен от източната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Пациентът заболява на 3 септември с остра диария, без проява на други оплаквания. Извършено е лабораторно изследване, което впоследствие е потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести. Заболелият е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, информират от МЗ. Той е в добро общо състояние. Под задължителна карантина в същата болница е поставено и лице, с което болният съжителства, определено от СРЗИ като близък контактен. До момента той е без оплаквания, като има отрицателен резултат от изследване и му е проведена антибиотична профилактика, казват още от министерството.

В хода на проведеното епидемиологично проучване няма установени други контактни лица. Заболелият не е посещавал обществени места, включително ресторанти и др. В лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим, засилена дезинфекция, носене на лични предпазни средства от персонала, с цел предотвратяване разпространението на заболяването, обясняват също от здравното министерство.

Холерата е изключително заразно заболяване, предавано чрез поглъщане на замърсена храна или вода. Характеризира се с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност, обръщат внимание от здравното министерство. И напомнят, че предаването на болестта на хора става чрез консумация на заразена вода, храна и чрез замърсени ръце и замърсени предмети.

До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години на ХІХ век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви. В България холерата е била сериозен проблем шест пъти. Последната епидемия у нас е регистрирана в периода 1914 – 1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния, като за посочения период са регистрирани 845 заразени и 146 починали. Последният случай от холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е бил внесен, сочи още информацията на МЗ. Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода, по-късно заболяването практически е унищожено в Европа. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години, основно заради огнища в Африка и Южна Америка, казват също от ведомството. 

Търговищки пожарникар завоюва два бронзови медала от републиканското първенство по шахмат за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР). В последните години Делян Димитров, който работи в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Антоново, твърдо стои сред елита на най-добрите шахматисти в системата на МВР, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на ведомството в Търговище. 

Уменията си той е затвърдил на приключилото наскоро републиканско първенство по шахмат за служители на вътрешното ведомство, провело се в курортния комплекс „Албена“. Оттам Делян, който вече шест години работи в пожарната, се е завърнал с два бронзови медала. Той е заел трето място и в двете състезателни дисциплини – ускорен шах (рапид) и блиц, посочва говорителят на ОД МВР – Търговище Ани Кръстева. И уточнява,

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите му основната причина за ниския добив на мед в региона са неблагоприятните метеорологични условия. Той посочи, че единственото положително нещо за пчеларите през годината е това, че пчелните семейства са успели рано да сменят зимните с пролетните пчели, което е довело до бързо развитие на семействата.

По думите му растенията са започнали да цъфтят с около месец по-рано от обичайното, а във времето, когато пчелите е трябвало да се развиват в овощната паша, семействата са били много силни, но времето не е позволило да я усвоят. След това в периода на акацията, която е първата стокова паша, времето е било дъждовно, което е предизвикало роево настроение в семействата.

"Колегите с по-малко семейства

Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

На 24 април т.г. мъжът се прибрал вкъщи след полунощ в нетрезво състояние. Между съпрузите възникнало спречкване. Обезпокоена от агресивното му поведение съпругата се обадила на сина си с молба да подаде сигнал на телефон 112, което той направил.

Непосредствено след това обвиняемият влязъл в спалнята при съпругата си с нож в ръка. Гневно замахнал към нея и го опрял в гърдите , отправяйки закана с убийство. В опит да го спре, жената се принудила да хване ножа откъм острието и така успяла да го отмъкне от нападателя. Така получила порезна рана на ръката.

Извършителят на деянията е бил задържан от пристигналите полицейски служители. Делото срещу

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Шумен ще отбележи Деня на независимостта с концерти и пресъздаване на исторически събития от 22 септември 1908 г.
Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза депутатът Валентин Тончев
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Без тежки инциденти и пътнотранспортни произшествия премина Денят без загинали на пътя, отчетоха от полицията в Перник
Основна линия
Ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за кандидат-депутатските листи по региони, каза Джевдет Чакъров
В детайли
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
На преден план
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
В детайли
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Контекст
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Контекст
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
В детайли
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Местен фокус
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Контекст
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.