Начало Контекст Преди държавата да обявява изграждането на язовир „Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на водопровода, каза кмета на Троян
10866
България

Преди държавата да обявява изграждането на язовир „Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на водопровода, каза кмета на Троян

Преди държавата да обявява изграждането на язовир "Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на довеждащия водопровод, каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян в отговор на журналистически въпроси.„Във всички случаи няма как този проект да е актуален в рамките на повече от 30 години, тъй като за този период са променени технологии и материали.

| 13 Септември 2024, 19:09 ч.
Преди държавата да обявява изграждането на язовир „Черни Осъм
Преди държавата да обявява изграждането на язовир „Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на водопровода, каза кмета на Троян
Снимка © Благой Кирилов

Преди държавата да обявява изграждането на язовир "Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на довеждащия водопровод, каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян в отговор на журналистически въпроси.

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври. Това се случи по време на свиканите консултации от кмета на крайдунавската община Пенчо Милков. 

Всички предложиха пропорционално разпределение на предоставените им ръководни места в секционните избирателни комисии. Така коалицията ГЕРБ – СДС ще има по 70 председатели, заместник-председатели и секретари, както и 363 членове. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще има по 41 председатели, заместник-председатели и секретари, както и 206 членове. При партия „Възраждане“ разпределението е по 40 председатели, заместник-председатели и секретари и 200 членове. ДПС ще разполага с 23 председатели, 23 заместник-председатели, 23 секретари и 141 членове. Коалиция

Над 160 български организации изпращат Отворено писмо до множество европейски институции заради изменения в Закона за предучилищното и училищно образование и т. нар. законопроект за чуждестранните агенти, съобщиха от Национална мрежа за децата. Според организацията чрез законовите промени се „заплашват демокрацията, свободата на словото и човешките права“. 

В писмото се посочва, че новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават Конвенцията на ООН за правата на детето, на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, на правото на ЕС и българското национално право, в т.ч. на Закона за защита от дискриминация. 

В изложението се споменава и за публичното оповестяване от „Възраждане” на имената на български учители, изразили гражданската си пози

Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитатели на обичаната от поколения българи певица, да я аплодират бурно след всяко нейно изпълнение. 

Заедно с Лили Иванова на сцената бяха музикантите от LI Orchesta – Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Иван Йорданов-Чери (китари), Христо Михалков (бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни, перкусии) и трио LaTiDa (беквокали).

Примата на българската естрада изпълни част от многобройните си хитове като "Ненужен спомен", "Този свят е жена", "Бурната река", "Невероятно" и други. Публиката пя и танцува заедно с  нея на обичаните песни "Щурче", "Детелини" и "Ветрове". Финалът на концерта бе поставен с изпълнение на песента "Камино".

Днес ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите по различните региони. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Г-н Доган е в перфектна форма, в много добро здравословно състояние, допълни той. От думите му стана известно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по консултациите за листите за изборите на 27 октомври. Консултирахме шест области, каза още Джевдет Чакъров, но не спомена имена.

"Колективните органи на партитата функционират много добре, нормално, представят се позициите, обсъждат се, подреждат се по начин, по който имаме традиции, утвърдени над 30 години", заяви председателят на ДПС. Според Чакъров структурите на партията са в много добра кондиция, с много добра нагласа и с оптимизъм и вяра се готвят да се представят

В края на август министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова каза пред медиите, че за да се решат близо 30-годишните проблеми с водоснабдяването в Ловеч и Плевен се размразява проектът за изграждане на язовир „Черни Осъм“ в близост до едноименното троянско село.

Михайлова припомни, че проектът за изграждането на язовира датира от десетилетия, като е спрян по ред причини, включително изразено недоволство от страна на местното население и опасения за въздействието му върху околната среда.

„Във всички случаи няма как този проект да е актуален в рамките на повече от 30 години, тъй като за този период са променени технологии и материали. Вероятно има промени в терена. Специалистите твърдят, че трябва да бъде направена хидрология, което значи да се тръгне от нулата и проектът във всички случаи да бъде преработван, ако се мисли в това отношение“, посочи тя.

Бях изненадана от изявлението на правителството, че ще се строи язовир, при положение, че няма хидрология, няма проект, не се знае колко би струвал той, какъв ще е достъпът до него, допълни Михайлова.

Кметът посочи, че не разполага с докрай коректна информация за водозагубите по водопровода, довеждащ водата до Ловеч и Плевен, но чете в различни източници за около 65%. При една реконструкция, ако се намалят загубите наполовина, Ловеч и Плевен ще имат вода – и то достатъчно и значително повече от тази, която се очаква да имат.

Общинският съвет (ОбС) – Мизия заседава днес, при първоначален дневен ред от девет точки, което е видно от публикуваните материали на сайта на администрацията.

Съветниците ще разгледат отчета на бюджета на общината за 2023 г., ще се запознаят с информация за изпълнението на финансовата рамка за първото полугодие на настоящата година, ще обсъдят бюджетна прогноза за 2025 - 2028 година. 

ОбС в Мизия ще коментира и предложение на кмета Валя Берчева за обезпечаване на учебния процес в четирите учебни заведения на територията на общината и съществуването на 15 маломерни паралелки, чрез дофинансиране на делегираните от държавата дейности със собствени средства.

На редовното заседание, което ще се състои от 10:00 ч. в залата на ОбС, ще бъдат обсъдени още устройствени въпроси и две точки, включени в предстоящото на 7 октомври заседание на Асоциацията на ВиК.

Нов модерен компютърен томограф (скенер) има Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ – Мездра“, съобщиха от Община Мездра. Скенерът е закупен със средства, предоставени целево от Община Мездра и от бюджета на лечебното заведение. 

Апаратът е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“. „Това е основен диагностичен метод към днешна дата за почти всички заболявания и ще бъде в помощ и на лечебното заведение, и на доболничната помощ“, коментира директорът на болницата Светозар Луканов. По думите му в момента се извършват довършителните работи по ремонта на помещението, в което ще се намира апаратът и успоредно с това се извършва монтажа му.

Луканов бе категоричен, че болницата разполага с достатъчн

Възможно е новото ляво обединение да не получи мандат в област Плевен на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Това коментира днес на пресконференция в Националния пресклуб на в Плевен Румен Петков, председател на партия АБВ. 

Причината, която беше посочена от Петков и от другия участник в пресконференцията – областният координатор на "Левицата" Иван Мандински, е липсата на диалог на местно ниво. Мандински обясни, че до момента от БСП в Плевен не са потърсени за разговори по повод предстоящото подреждане на листите с кандидати за народни представители. 

"До този момент в област Плевен не са водени разговори за обединени общи действия. Ние от "Левицата" многократно сме заявявали своите препоръки и предложения към националното ръководство на партията, но до този момент не виждаме необходимите стъпки за постигане на с

С общоградска церемония на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

Общината е организатор на събитието заедно с Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.

Церемонията включва ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Предвиден е и празничен концерт на сливенския ансамбъл за народни песни и танци.

Събитията по повод обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година, ще започнат от 20 септември с празничния концерт на самодейните състави на пенсионерските клубове от община Сливен в Градската градина. За петъчния ден е планирано и представяне на новите издания на книгите от трилогията на Цончо Родев &b

Знанието е сила, която може да отвори всички врати и да преодолее всяка една бариера. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова на тържеството по повод откриването на новата учебна година в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. 

Водосвет отслужи българският патриарх Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия.

По думите на Росица Кирова първият учебен звънец е ново начало за всеки един ученик.

Всяко ваше усилие, скъпи ученици, е нещо, което правите за самите вас. Правите го не за да се докажете, че можете - на преподаватели, родители, близки или семейство. Правите го, за да бъдете себе си по пътя на изпитанията, състезанията и утвърждаването. Знанието е пътят към успеха. Учете старателно, уважавайте своите учители, бъдете добри приятели на своите съученици. Повярвайте, че

„Ние също вече сме потърпевши от този амортизиран водопровод, защото в село Орешак има не едно и две оплаквания от жители, които се оплакват от наводнени имоти, поради нереконструираната мрежа“, каза тя.

Михайлова постави и въпроса дали някой е изследвал пасивните водни ресурси в региона, които не са малки и които никой не оползотворява – те са някъде долу под земята. 

„Според мен, като неспециалист, първото нещо, което трябва да се направи, е реконструкция на мрежата и след това въобще да се поставя тази тема. След това - да се види кои са възможните нови водоизточници, ако са необходими такива. Разбира се, ние искаме Ловеч и Плевен да имат вода. Ние, троянци, също черпим, макар и малко количество, от този водопровод и искаме да има вода и за нас, която да ни осигурява спокойствие, но не може темата да бъде обсъждана без мнението на местната общност“, беше категорична Донка Михайлова.

Според кмета на Троян следва с колегите да имат една обща задача и тя да е осигуряване на възможност от държавата добрите държавни и общински дружества за водоснабдяване и канализация да работят, без едните и другите да имат някакви ограничения по отношение ползването на финансиране.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират от Община Камено, съобщиха от общинската администрация. Прегледите ще бъдат на 28 и 29 септември, от 9 ...
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внес ...
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализ ...
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Община Ивайловград е реализирала приходи в размер на 832 288 лева от разпореждане с общинско имущество през 2023 година, което е 107 процента от планираното. Това показва отче ...
Партиите и коалициите се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии в Свищов
В Свищов парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии за предстоящите парламентарни избори, ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
Тикер в 02:47 ч.
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно ...
Начало Контекст
10866
България

Преди държавата да обявява изграждането на язовир „Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на водопровода, каза кмета на Троян

Преди държавата да обявява изграждането на язовир "Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на довеждащия водопровод, каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян в отговор на журналистически въпроси.„Във всички случаи няма как този проект да е актуален в рамките на повече от 30 години, тъй като за този период са променени технологии и материали.

| 13 Септември 2024, 19:09 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Преди държавата да обявява изграждането на язовир „Черни Осъм
Преди държавата да обявява изграждането на язовир „Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на водопровода, каза кмета на Троян
Снимка © Благой Кирилов

Преди държавата да обявява изграждането на язовир "Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на довеждащия водопровод, каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян в отговор на журналистически въпроси.

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Парламентарно представените политически партии и коалиции в Русе се споразумяха за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за вота на 27 октомври. Това се случи по време на свиканите консултации от кмета на крайдунавската община Пенчо Милков. 

Всички предложиха пропорционално разпределение на предоставените им ръководни места в секционните избирателни комисии. Така коалицията ГЕРБ – СДС ще има по 70 председатели, заместник-председатели и секретари, както и 363 членове. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще има по 41 председатели, заместник-председатели и секретари, както и 206 членове. При партия „Възраждане“ разпределението е по 40 председатели, заместник-председатели и секретари и 200 членове. ДПС ще разполага с 23 председатели, 23 заместник-председатели, 23 секретари и 141 членове. Коалиция

Над 160 български организации изпращат Отворено писмо до множество европейски институции заради изменения в Закона за предучилищното и училищно образование и т. нар. законопроект за чуждестранните агенти, съобщиха от Национална мрежа за децата. Според организацията чрез законовите промени се „заплашват демокрацията, свободата на словото и човешките права“. 

В писмото се посочва, че новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават Конвенцията на ООН за правата на детето, на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, на правото на ЕС и българското национално право, в т.ч. на Закона за защита от дискриминация. 

В изложението се споменава и за публичното оповестяване от „Възраждане” на имената на български учители, изразили гражданската си пози

Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитатели на обичаната от поколения българи певица, да я аплодират бурно след всяко нейно изпълнение. 

Заедно с Лили Иванова на сцената бяха музикантите от LI Orchesta – Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Иван Йорданов-Чери (китари), Христо Михалков (бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни, перкусии) и трио LaTiDa (беквокали).

Примата на българската естрада изпълни част от многобройните си хитове като "Ненужен спомен", "Този свят е жена", "Бурната река", "Невероятно" и други. Публиката пя и танцува заедно с  нея на обичаните песни "Щурче", "Детелини" и "Ветрове". Финалът на концерта бе поставен с изпълнение на песента "Камино".

Днес ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите по различните региони. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Г-н Доган е в перфектна форма, в много добро здравословно състояние, допълни той. От думите му стана известно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по консултациите за листите за изборите на 27 октомври. Консултирахме шест области, каза още Джевдет Чакъров, но не спомена имена.

"Колективните органи на партитата функционират много добре, нормално, представят се позициите, обсъждат се, подреждат се по начин, по който имаме традиции, утвърдени над 30 години", заяви председателят на ДПС. Според Чакъров структурите на партията са в много добра кондиция, с много добра нагласа и с оптимизъм и вяра се готвят да се представят

В края на август министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова каза пред медиите, че за да се решат близо 30-годишните проблеми с водоснабдяването в Ловеч и Плевен се размразява проектът за изграждане на язовир „Черни Осъм“ в близост до едноименното троянско село.

Михайлова припомни, че проектът за изграждането на язовира датира от десетилетия, като е спрян по ред причини, включително изразено недоволство от страна на местното население и опасения за въздействието му върху околната среда.

„Във всички случаи няма как този проект да е актуален в рамките на повече от 30 години, тъй като за този период са променени технологии и материали. Вероятно има промени в терена. Специалистите твърдят, че трябва да бъде направена хидрология, което значи да се тръгне от нулата и проектът във всички случаи да бъде преработван, ако се мисли в това отношение“, посочи тя.

Бях изненадана от изявлението на правителството, че ще се строи язовир, при положение, че няма хидрология, няма проект, не се знае колко би струвал той, какъв ще е достъпът до него, допълни Михайлова.

Кметът посочи, че не разполага с докрай коректна информация за водозагубите по водопровода, довеждащ водата до Ловеч и Плевен, но чете в различни източници за около 65%. При една реконструкция, ако се намалят загубите наполовина, Ловеч и Плевен ще имат вода – и то достатъчно и значително повече от тази, която се очаква да имат.

Общинският съвет (ОбС) – Мизия заседава днес, при първоначален дневен ред от девет точки, което е видно от публикуваните материали на сайта на администрацията.

Съветниците ще разгледат отчета на бюджета на общината за 2023 г., ще се запознаят с информация за изпълнението на финансовата рамка за първото полугодие на настоящата година, ще обсъдят бюджетна прогноза за 2025 - 2028 година. 

ОбС в Мизия ще коментира и предложение на кмета Валя Берчева за обезпечаване на учебния процес в четирите учебни заведения на територията на общината и съществуването на 15 маломерни паралелки, чрез дофинансиране на делегираните от държавата дейности със собствени средства.

На редовното заседание, което ще се състои от 10:00 ч. в залата на ОбС, ще бъдат обсъдени още устройствени въпроси и две точки, включени в предстоящото на 7 октомври заседание на Асоциацията на ВиК.

Нов модерен компютърен томограф (скенер) има Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ – Мездра“, съобщиха от Община Мездра. Скенерът е закупен със средства, предоставени целево от Община Мездра и от бюджета на лечебното заведение. 

Апаратът е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“. „Това е основен диагностичен метод към днешна дата за почти всички заболявания и ще бъде в помощ и на лечебното заведение, и на доболничната помощ“, коментира директорът на болницата Светозар Луканов. По думите му в момента се извършват довършителните работи по ремонта на помещението, в което ще се намира апаратът и успоредно с това се извършва монтажа му.

Луканов бе категоричен, че болницата разполага с достатъчн

Възможно е новото ляво обединение да не получи мандат в област Плевен на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Това коментира днес на пресконференция в Националния пресклуб на в Плевен Румен Петков, председател на партия АБВ. 

Причината, която беше посочена от Петков и от другия участник в пресконференцията – областният координатор на "Левицата" Иван Мандински, е липсата на диалог на местно ниво. Мандински обясни, че до момента от БСП в Плевен не са потърсени за разговори по повод предстоящото подреждане на листите с кандидати за народни представители. 

"До този момент в област Плевен не са водени разговори за обединени общи действия. Ние от "Левицата" многократно сме заявявали своите препоръки и предложения към националното ръководство на партията, но до този момент не виждаме необходимите стъпки за постигане на с

С общоградска церемония на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

Общината е организатор на събитието заедно с Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.

Церемонията включва ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Предвиден е и празничен концерт на сливенския ансамбъл за народни песни и танци.

Събитията по повод обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година, ще започнат от 20 септември с празничния концерт на самодейните състави на пенсионерските клубове от община Сливен в Градската градина. За петъчния ден е планирано и представяне на новите издания на книгите от трилогията на Цончо Родев &b

Знанието е сила, която може да отвори всички врати и да преодолее всяка една бариера. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова на тържеството по повод откриването на новата учебна година в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. 

Водосвет отслужи българският патриарх Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия.

По думите на Росица Кирова първият учебен звънец е ново начало за всеки един ученик.

Всяко ваше усилие, скъпи ученици, е нещо, което правите за самите вас. Правите го не за да се докажете, че можете - на преподаватели, родители, близки или семейство. Правите го, за да бъдете себе си по пътя на изпитанията, състезанията и утвърждаването. Знанието е пътят към успеха. Учете старателно, уважавайте своите учители, бъдете добри приятели на своите съученици. Повярвайте, че

„Ние също вече сме потърпевши от този амортизиран водопровод, защото в село Орешак има не едно и две оплаквания от жители, които се оплакват от наводнени имоти, поради нереконструираната мрежа“, каза тя.

Михайлова постави и въпроса дали някой е изследвал пасивните водни ресурси в региона, които не са малки и които никой не оползотворява – те са някъде долу под земята. 

„Според мен, като неспециалист, първото нещо, което трябва да се направи, е реконструкция на мрежата и след това въобще да се поставя тази тема. След това - да се види кои са възможните нови водоизточници, ако са необходими такива. Разбира се, ние искаме Ловеч и Плевен да имат вода. Ние, троянци, също черпим, макар и малко количество, от този водопровод и искаме да има вода и за нас, която да ни осигурява спокойствие, но не може темата да бъде обсъждана без мнението на местната общност“, беше категорична Донка Михайлова.

Според кмета на Троян следва с колегите да имат една обща задача и тя да е осигуряване на възможност от държавата добрите държавни и общински дружества за водоснабдяване и канализация да работят, без едните и другите да имат някакви ограничения по отношение ползването на финансиране.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Партиите и коалициите се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии в Свищов
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Сфера
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Местен фокус
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
В детайли
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.