Начало Контекст Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментират анализатори в Международния ден на демокрацията
9539
България

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментират анализатори в Международния ден на демокрацията

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията.Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии.

| 15 Септември 2024, 07:00 ч.
Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментират анализатори в Международния ден на демокрацията
Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментират анализатори в Международния ден на демокрацията
Снимка © DFA

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Приоритет за нашето правителство е въвеждането обратно в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение на територията на Югоизточна Европа – помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който коментира започната от Националната електрическа компания (НЕК) обществената поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на съоръжението. 

„Един изключително важен инвестиционен проект, чиято стойност се очаква да бъде около 220 млн. лева и който ще допринесе изключително много в няколко направления. Първо – по отношение на сигурността в електроенергийната система и възможността за париране на удара върху цените на електроенергията, както за бита, така и за бизнеса. На следващо място ще допринесе изключително много, след

С инициативата за най-много изминати крачки „Независима надпревара“, с хоро на крепостта Мисионис и празник в местността „Парка“ в Търговище ще бъде отбелязан 22 септември - Ден на независимостта на България, съобщиха от общинския пресцентър.

Община Търговище обявява инициативата „Независима надпревара“ за четвърта поредна година. Освен празничния 22 септември, с нея ще бъде отбелязана и Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), целяща да подобри публичното здраве и да популяризира придвижването със средства, незамърсяващи околната среда, информираха от Общината.

Както съобщихме, през миналата година в инициативата на Община Търговище за най-много изминати крачки „Независима надпревара“ участваха 36 души. 

Желаещите да участват трябва да изпратят до местната администрация екранна снимка на извървени

С около 200 метра е удължен участъкът, който се ремонтира на Дунав мост при Русе. Въведената временна организация на движение на съоръжението е в същата лента, в която от 10-и юли т. г. се извършват строително-монтажни дейности, като се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В участъка, по който сега се поставя началото на ремонта, са демонтирани мантинелите, мостовите отводнители, фрезована е асфалтобетоновата настилка и е разрушена хидроизолацията. Работи се по демонтажа на стария пешеходен парапет, стълбовете за осветление и осветителните тела. Планирано е разкъртване на тротоарната конзола и демонтаж на съществуващите стоманобетонни пътни панели. 

От АПИ обясняват, че в първия участък от 200 метра се работи все още по обновяване на антикорозионното покритие на стоманената носеща конструкция, демонта

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра не е измислена, свободата да бъдем различни – това е демокрацията, каза още той. 

Цветомир Николов коментира, че демокрацията предоставя възможност за представителност на всяка една класа и възможност на всяка една заинтересована страна в едно общество да бъде представена и задължена. Тя е особен баланс между отделните обществени групи и търси винаги мнозинство и компромис за най-важните теми, каза Николов. 

По думите му демокрацията предизвиква и кризи, тъй като понякога политическите формации трябва да предприемат действия, които не обслужват пряко интересите на техните избиратели, а служат в интерес на развитието на дадено общество. 

Полицейски служители подпомагат движението в районите около учебните заведения в Търговище и областта в деня на откриването на учебната година. Приоритетно се пропускат пешеходците, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище.

От полицията напомнят на водачите, че съгласно Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му не се допуска престоят и паркирането върху пешеходни пътеки и на по-малко от пет метра преди тях. При установяване на подобни нарушения униформените служители ще предприемат незабавно предвидените в същия закон мерки. На 16 септември – първият за новата учебна година ден, всички обозначени полицейски автомобили, движещи се в транспортния поток, ще бъдат с включена светлинна сигнализация.

По традиция от началото на септември е в ход акцията на „Пътна полиция“ „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, така че да има по-голямо доверие към гласуването с машини. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Мундров и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, дадоха съвместен брифинг преди срещата на шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите на Мундров се полагат усилия за изграждане на по-голямо доверие към изборния процес във връзка с машинното гласуване.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес, каза Росен Карадим

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Двама души са загинали и 28 са ранени при 23 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

В София са станали три тежки катастрофи и 20 леки пътни инцидента. Пострадали са трима души.

От началото на годината при пътни произшествия са загинали 313-ма човека. В сравнение с реалните данни за същия период на 2023 г., през тази година се отчитат 53-ма по-малко загинали участници в движението по пътищата, показва справката на МВР.

 

„Демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога“, коментира Антоанета Христова, цитирайки известната фраза на Чърчил.

Широкото разбиране за демокрацията е, че регулира човешките права по отношение на свободата,  защита от дискриминация, на спазване и регулация на обществения ред по възможно най-справедливия начин, каза тя. Христова посочи, че основният въпрос е каква форма на демокрация се прилага в дадено общество. Формата на демокрацията трябва да отразява народопсихологията и опита на обществото, за да не се налагат по изкуствен начин норми, които не са характерни за дадено общество, посочи тя. 

Как българите разбират демокрацията

Любомир Стефанов смята, че в началото на 90-те години на миналия век категорично българите не са разбирали демокрацията, за тях тя е била по-скоро митология, касаеща по-добър живот, най-вече изразяващ се в свободата да пътуваш, работа, за която получаваш прилично възнаграждение, и йерархията не е партийна, а основана на професионални умения.  Всеки има предвид под демокрация милион и едно неща. Липсва структурирано понятие, цел, затова се разпиляхме толкова. Българите са като че ли разделени в тази поколенческа разлика. Хората, родени на границата на 20-21 век, виждат ползите от присъединяването на България в НАТО, ЕС и валутния борд. За тях демокрацията и развитието на държавата е категорично свързано с членството в ЕС и възстановяване на някакви позиции в регионален, глобален и европейски мащаб, посочи той. По думите му за поколенията, родени след присъединяването ни в ЕС и НАТО, демокрацията е по-скоро даденост и те не са научени я отстояват. 

Най-важното за функционирането на демокрацията е върховенството на правото и доброто функциониране на отделните институции, смята Цветомир Николов. Нашето общество чисто на социално равнище разбира какво са демократичните процеси и мисля, че е изживяло своя преход. Преходът не е осъществен от гледна точка на реформа на институциите и на отделните системи. За съдебна реформа например се говори от началото на прехода, все правим първи стъпки в това, но така и не осъществяваме качествена реформа в това отношение, коментира Николов. 

Според него преходът остава на институционално, а не на обществено ниво. Хората много добре успяха да напреднат в разбирането на демократичните ценности и на пазарната икономика и това е причината, поради която икономиката в момента се развива, въпреки че липсва политическо лидерство и редовно правителство, посочи той. 

Един демократичен процес започва обикновено с революция, преди това е имало голямо свиване на справедливостта като практика в обществото и разслоение, отбеляза Антоанета Христова. Тя посочи, че в различните исторически периоди този цикъл на развитие между началната точка на един режим до нейната крайна точка има различна дължина. Винаги хора управляват процеса, а човекът е подвластен да удължава времето си във властта, да увеличава благата си, добави тя. Властта трябва да отразява избора на обществото, подчерта Христова. 

България, демокрацията и ЕС

Ако говорим за 27-те държави членки на ЕС, можем да се позовем на различни класации, но всяка от тях е субективна. Според мен качеството на демокрацията и въобще демокрацията в България в момента е на недостатъчно добро ниво, каза Любомир Стефанов. Той посочи, че това е вследствие на още недоразвитото ни гражданско общество. Според него имаме нелоша нормативна и институционална рамка, която да гарантира тази база, но всичко като че ли стои на хартия, защото ние в качеството си на гласоподаватели и граждани, както и като професионалисти, не съумяваме да направим паралела и да се ръководим изцяло от демократичните принципи. 

Членството ни в ЕС е една от основните причини ние да имаме такъв подем и развитие – първоначално заради желанието ни да станем държава членка на ЕС. Основно реформите ни в страната се случиха заради амбицията да влезем в ЕС, каза Цветомир Николов. 

Впоследствие ЕС се превърна в гарант за това, че ще се осъществят определени правни и институционални реформи, невинаги по начина, по който ни се иска. Определени институции подобряват нашия живот, без да го виждаме. Пример за това е Европейската агенция по лекарствата, която влияе изцяло върху контрола на лекарствата , за липсата на възможност да има някакви нелегитимни лекарства на пазара, добави той. 

Предизвикателства пред демокрацията

Според Любомир Стефанов основният проблем на демокрацията у нас е , че обществото ни не я разбира. Затова по думите му трябва да почнем да я осъзнаваме, да разберем, че тя включва както права, така и задължения. Той заяви, че когато почнем да възпитаваме себе си да сме демократични граждани, а не поданици или жители, нещата ще почнат да си идват на място. Също и като започнем да учим децата какъв е смисълът от гласуването, какво са граждански права, посочи Стефанов. Според него опростяването на комуникацията между гражданите и институциите ще скъси дистанцията и ще създаде не само усещане, но и ще изгради връзка на двупосочна комуникация. 

Демокрацията е единствената политическа система, която позволява чрез критика всички участници в нея да се развиват. Нито една друга политическа система не позволява да бъде лекувана и подобрявана от само себе си отвътре, смята анализаторът. Имаме нужда от споделяне на ценностите. В момента не можем да произведем обществен разговор, който да бъде формулиран с цели, каза той. 

Цветомир Николов отбеляза, че според него процесът по гласуване не материализира желанието на гражданите за промяна. Докато формациите не поемат отговорност и отново не спечелят доверието на гражданите, няма да се промени ситуацията, коментира той. Има много форми на участие – на ниво гражданин всеки може да потърси опит да реализира свой проект, да участва в обществени обсъждания -  посредством синдикатите,  в различни организации, които защитават различни каузи или групи, даде пример Николов. 

***

Mеждународният ден на демокрацията се отбелязва от 2008 г. с резолюция A/RES/62/7 на Общото събрание на ООН от 8 ноември 2007 г., приета по повод 20-годишнината от първата Международна конференция на страните с нова или възстановена демокрация в Манила, Филипини (3-6 юни 1988) с цел насърчаване на демокрацията, зачитането на правата на човека и основните свободи, сочи справка на отдел „Справочна“ на .

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще изиска от разработчиците на системата за дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическот ...
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на ...
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията н ...
Общинският съвет в Грамада подкрепи придобиването на поземлен имот от близо 6 декара в общинския център
Общинският съвет в Грамада подкрепи предложението на кмета на общината Милчо Башев за придобиване на поземлен имот в общинския център с площ 5888 кв. метра. Теренът ще бъде използв ...
Към момента няма необходимост от промяна в териториалните планове за справедлив преход, посочват от МРРБ
Към момента не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове за справедлив преход, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
Тикер в 00:20 ч.
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно ...
Начало Контекст
9539
България

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментират анализатори в Международния ден на демокрацията

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията.Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии.

| 15 Септември 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментират анализатори в Международния ден на демокрацията
Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментират анализатори в Международния ден на демокрацията
Снимка © DFA

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Приоритет за нашето правителство е въвеждането обратно в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение на територията на Югоизточна Европа – помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който коментира започната от Националната електрическа компания (НЕК) обществената поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на съоръжението. 

„Един изключително важен инвестиционен проект, чиято стойност се очаква да бъде около 220 млн. лева и който ще допринесе изключително много в няколко направления. Първо – по отношение на сигурността в електроенергийната система и възможността за париране на удара върху цените на електроенергията, както за бита, така и за бизнеса. На следващо място ще допринесе изключително много, след

С инициативата за най-много изминати крачки „Независима надпревара“, с хоро на крепостта Мисионис и празник в местността „Парка“ в Търговище ще бъде отбелязан 22 септември - Ден на независимостта на България, съобщиха от общинския пресцентър.

Община Търговище обявява инициативата „Независима надпревара“ за четвърта поредна година. Освен празничния 22 септември, с нея ще бъде отбелязана и Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), целяща да подобри публичното здраве и да популяризира придвижването със средства, незамърсяващи околната среда, информираха от Общината.

Както съобщихме, през миналата година в инициативата на Община Търговище за най-много изминати крачки „Независима надпревара“ участваха 36 души. 

Желаещите да участват трябва да изпратят до местната администрация екранна снимка на извървени

С около 200 метра е удължен участъкът, който се ремонтира на Дунав мост при Русе. Въведената временна организация на движение на съоръжението е в същата лента, в която от 10-и юли т. г. се извършват строително-монтажни дейности, като се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В участъка, по който сега се поставя началото на ремонта, са демонтирани мантинелите, мостовите отводнители, фрезована е асфалтобетоновата настилка и е разрушена хидроизолацията. Работи се по демонтажа на стария пешеходен парапет, стълбовете за осветление и осветителните тела. Планирано е разкъртване на тротоарната конзола и демонтаж на съществуващите стоманобетонни пътни панели. 

От АПИ обясняват, че в първия участък от 200 метра се работи все още по обновяване на антикорозионното покритие на стоманената носеща конструкция, демонта

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра не е измислена, свободата да бъдем различни – това е демокрацията, каза още той. 

Цветомир Николов коментира, че демокрацията предоставя възможност за представителност на всяка една класа и възможност на всяка една заинтересована страна в едно общество да бъде представена и задължена. Тя е особен баланс между отделните обществени групи и търси винаги мнозинство и компромис за най-важните теми, каза Николов. 

По думите му демокрацията предизвиква и кризи, тъй като понякога политическите формации трябва да предприемат действия, които не обслужват пряко интересите на техните избиратели, а служат в интерес на развитието на дадено общество. 

Полицейски служители подпомагат движението в районите около учебните заведения в Търговище и областта в деня на откриването на учебната година. Приоритетно се пропускат пешеходците, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище.

От полицията напомнят на водачите, че съгласно Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му не се допуска престоят и паркирането върху пешеходни пътеки и на по-малко от пет метра преди тях. При установяване на подобни нарушения униформените служители ще предприемат незабавно предвидените в същия закон мерки. На 16 септември – първият за новата учебна година ден, всички обозначени полицейски автомобили, движещи се в транспортния поток, ще бъдат с включена светлинна сигнализация.

По традиция от началото на септември е в ход акцията на „Пътна полиция“ „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, така че да има по-голямо доверие към гласуването с машини. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Мундров и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, дадоха съвместен брифинг преди срещата на шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите на Мундров се полагат усилия за изграждане на по-голямо доверие към изборния процес във връзка с машинното гласуване.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес, каза Росен Карадим

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Двама души са загинали и 28 са ранени при 23 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

В София са станали три тежки катастрофи и 20 леки пътни инцидента. Пострадали са трима души.

От началото на годината при пътни произшествия са загинали 313-ма човека. В сравнение с реалните данни за същия период на 2023 г., през тази година се отчитат 53-ма по-малко загинали участници в движението по пътищата, показва справката на МВР.

 

„Демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога“, коментира Антоанета Христова, цитирайки известната фраза на Чърчил.

Широкото разбиране за демокрацията е, че регулира човешките права по отношение на свободата,  защита от дискриминация, на спазване и регулация на обществения ред по възможно най-справедливия начин, каза тя. Христова посочи, че основният въпрос е каква форма на демокрация се прилага в дадено общество. Формата на демокрацията трябва да отразява народопсихологията и опита на обществото, за да не се налагат по изкуствен начин норми, които не са характерни за дадено общество, посочи тя. 

Как българите разбират демокрацията

Любомир Стефанов смята, че в началото на 90-те години на миналия век категорично българите не са разбирали демокрацията, за тях тя е била по-скоро митология, касаеща по-добър живот, най-вече изразяващ се в свободата да пътуваш, работа, за която получаваш прилично възнаграждение, и йерархията не е партийна, а основана на професионални умения.  Всеки има предвид под демокрация милион и едно неща. Липсва структурирано понятие, цел, затова се разпиляхме толкова. Българите са като че ли разделени в тази поколенческа разлика. Хората, родени на границата на 20-21 век, виждат ползите от присъединяването на България в НАТО, ЕС и валутния борд. За тях демокрацията и развитието на държавата е категорично свързано с членството в ЕС и възстановяване на някакви позиции в регионален, глобален и европейски мащаб, посочи той. По думите му за поколенията, родени след присъединяването ни в ЕС и НАТО, демокрацията е по-скоро даденост и те не са научени я отстояват. 

Най-важното за функционирането на демокрацията е върховенството на правото и доброто функциониране на отделните институции, смята Цветомир Николов. Нашето общество чисто на социално равнище разбира какво са демократичните процеси и мисля, че е изживяло своя преход. Преходът не е осъществен от гледна точка на реформа на институциите и на отделните системи. За съдебна реформа например се говори от началото на прехода, все правим първи стъпки в това, но така и не осъществяваме качествена реформа в това отношение, коментира Николов. 

Според него преходът остава на институционално, а не на обществено ниво. Хората много добре успяха да напреднат в разбирането на демократичните ценности и на пазарната икономика и това е причината, поради която икономиката в момента се развива, въпреки че липсва политическо лидерство и редовно правителство, посочи той. 

Един демократичен процес започва обикновено с революция, преди това е имало голямо свиване на справедливостта като практика в обществото и разслоение, отбеляза Антоанета Христова. Тя посочи, че в различните исторически периоди този цикъл на развитие между началната точка на един режим до нейната крайна точка има различна дължина. Винаги хора управляват процеса, а човекът е подвластен да удължава времето си във властта, да увеличава благата си, добави тя. Властта трябва да отразява избора на обществото, подчерта Христова. 

България, демокрацията и ЕС

Ако говорим за 27-те държави членки на ЕС, можем да се позовем на различни класации, но всяка от тях е субективна. Според мен качеството на демокрацията и въобще демокрацията в България в момента е на недостатъчно добро ниво, каза Любомир Стефанов. Той посочи, че това е вследствие на още недоразвитото ни гражданско общество. Според него имаме нелоша нормативна и институционална рамка, която да гарантира тази база, но всичко като че ли стои на хартия, защото ние в качеството си на гласоподаватели и граждани, както и като професионалисти, не съумяваме да направим паралела и да се ръководим изцяло от демократичните принципи. 

Членството ни в ЕС е една от основните причини ние да имаме такъв подем и развитие – първоначално заради желанието ни да станем държава членка на ЕС. Основно реформите ни в страната се случиха заради амбицията да влезем в ЕС, каза Цветомир Николов. 

Впоследствие ЕС се превърна в гарант за това, че ще се осъществят определени правни и институционални реформи, невинаги по начина, по който ни се иска. Определени институции подобряват нашия живот, без да го виждаме. Пример за това е Европейската агенция по лекарствата, която влияе изцяло върху контрола на лекарствата , за липсата на възможност да има някакви нелегитимни лекарства на пазара, добави той. 

Предизвикателства пред демокрацията

Според Любомир Стефанов основният проблем на демокрацията у нас е , че обществото ни не я разбира. Затова по думите му трябва да почнем да я осъзнаваме, да разберем, че тя включва както права, така и задължения. Той заяви, че когато почнем да възпитаваме себе си да сме демократични граждани, а не поданици или жители, нещата ще почнат да си идват на място. Също и като започнем да учим децата какъв е смисълът от гласуването, какво са граждански права, посочи Стефанов. Според него опростяването на комуникацията между гражданите и институциите ще скъси дистанцията и ще създаде не само усещане, но и ще изгради връзка на двупосочна комуникация. 

Демокрацията е единствената политическа система, която позволява чрез критика всички участници в нея да се развиват. Нито една друга политическа система не позволява да бъде лекувана и подобрявана от само себе си отвътре, смята анализаторът. Имаме нужда от споделяне на ценностите. В момента не можем да произведем обществен разговор, който да бъде формулиран с цели, каза той. 

Цветомир Николов отбеляза, че според него процесът по гласуване не материализира желанието на гражданите за промяна. Докато формациите не поемат отговорност и отново не спечелят доверието на гражданите, няма да се промени ситуацията, коментира той. Има много форми на участие – на ниво гражданин всеки може да потърси опит да реализира свой проект, да участва в обществени обсъждания -  посредством синдикатите,  в различни организации, които защитават различни каузи или групи, даде пример Николов. 

***

Mеждународният ден на демокрацията се отбелязва от 2008 г. с резолюция A/RES/62/7 на Общото събрание на ООН от 8 ноември 2007 г., приета по повод 20-годишнината от първата Международна конференция на страните с нова или възстановена демокрация в Манила, Филипини (3-6 юни 1988) с цел насърчаване на демокрацията, зачитането на правата на човека и основните свободи, сочи справка на отдел „Справочна“ на .

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
Общинският съвет в Грамада подкрепи придобиването на поземлен имот от близо 6 декара в общинския център
Към момента няма необходимост от промяна в териториалните планове за справедлив преход, посочват от МРРБ
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Сфера
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Местен фокус
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
В детайли
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.