Начало Контекст Наблюдава се увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но честотата на заболеваемост е много ниска, каза управителят на Белодробната болница в Бургас
7226
България

Наблюдава се увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но честотата на заболеваемост е много ниска, каза управителят на Белодробната болница в Бургас

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди.Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

| 16 Септември 2024, 07:00 ч.
Наблюдава се увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но честотата на заболеваемост е много ниска, каза  управителят на Белодробната болница в Бургас
Наблюдава се увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но честотата на заболеваемост е много ниска, каза управителят на Белодробната болница в Бургас
Снимка © д-р Евелина Трошанова / личен

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

Започнаха дейностите по изграждане на кръгово кръстовище на една от централните улици в Ямбол – булевард „Димитър Благоев”, . Промяната в движението засяга връзката с ул. „Жорж Папазов” при бившата Стоматологична поликлиника.

Подготовката за ремонта започна преди няколко дни, като от община Ямбол обявиха, че по време на строителството натовареното кръстовище няма да бъде затваряно, а ще се въвежда поетапно временна организация на движението.

Освен в зоната на пресичане на двете улици, дейностите, заложени в проекта, предвиждат полагане на нова тротоарна настилка и в участъка от кръстовището до пешеходната пътека при блок 15 на бул. „Д. Благоев”, показва проектната документация.

Новото кръгово движение в участъка следва да бъде въведено до 20 декември, съобщиха още от местната администрация.

Припомняме, че кръстовище

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата са в размер на 15 млн. лв. и са за финансово обезпечаване на дейностите на МВР и МО в условията на засилен миграционен натиск за периода 1 януари – 31 май 2024 г.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи вчера служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

Към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души, се до

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малко в сравнение с миналата година – 48 случая, посочи д-р Трошанова. Тя очаква до края на годината да бъде достигнат миналогодишния брой, но посочи, че няма място за безпокойство, като припомни, че предходни години потвърдените случаи на туберкулоза са били над 100.

Приети за лечение пациенти в Белодробната болница в града

До края на август в Белодробната болница в Бургас са изследвани 280 пациенти, като 59 от тях са приети за лечение, посочи д-р Трошанова. Сред приетите потвърдените случаи на заразени с COVID-19 са седем, с туберкулоза – 12, а с пневмония са 15. По думите малко над 21 % са хоспитализираните от всички изследвани пациенти в лечебното заведение за този период. Някои от пациентите лежат в болницата за втори път, допълни тя.

Припомняме, че по данни на Регионалната здравна инспекция в Бургас потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бургаска област за юни са девет, а за юли – 24. За август месец са потвърдени 87 случая на заразени с COVID-19, а в първата седмица от септември случаите са 22, като двама са починали, сочи справка на интернет страницата на РЗИ – Бургас.

Полицейски служители подпомагат движението в районите около учебните заведения в Търговище и областта в деня на откриването на учебната година. Приоритетно се пропускат пешеходците, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище.

От полицията напомнят на водачите, че съгласно Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му не се допуска престоят и паркирането върху пешеходни пътеки и на по-малко от пет метра преди тях. При установяване на подобни нарушения униформените служители ще предприемат незабавно предвидените в същия закон мерки. На 16 септември – първият за новата учебна година ден, всички обозначени полицейски автомобили, движещи се в транспортния поток, ще бъдат с включена светлинна сигнализация.

По традиция от началото на септември е в ход акцията на „Пътна полиция“ „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Позицията на БСП е, че това е категорично неприемлив език между два съседни народа. Това каза пред журналисти в парламента Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“, по повод думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

Думите на Николоски предизвикаха реакциите на българските институции и политици в парламента още вчера.  

Недопустими изказвания още повече за две съседни държави. Считам, че ако трябва да се продължат нормалните отношения, този човек трябва да си подаде оставката, иначе много трудно може да има нормални взаимоотношения между две съседни държави, посочи Гуцано

Общинските съветници в Мизия приеха днес, че за да закупят имот за нуждите на звено „Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) за 120 000 лв, ще пренасочат планирани средства за основен ремонт на паркинги пред блок № 3 в Мизия за малко над 110 000 лева и 9 000 лева за доставка и монтаж на пътни знаци със скоростоограничителни радари за уличната мрежа на Мизия. Средствата са от целева държавна субсидия за капиталови разходи. Припомняме, че на проведено заседание на 5 септември Общински съвет (ОбС) – Мизия взе решение да бъде закупен терен за нуждите на звено БКС към Община Мизия. 

Общинският съвет в Мизия реши и че ще подкрепи участието на представител на администрацията в предстоящо заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – Враца, което се провежда на 7 октомври. Общинските

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Няма случаи на чисти ковидни пневмонии в болницата, посочи пулмологът. Сред усложненията при приетите за лечение пациенти са наблюдавани обостряне на хронични заболявания, хроничен бронхит, белодробен емфизем и увеличаване на симптомите при пациентите с астма.

Случаите на пациенти с комбинация от COVID-19 и туберкулоза са седем, като лечението се провежда едновременно в рамките на десет дни, каза д-р Трошанова. Тази година е наблюдаван и случай на носител на вируса на ХИВ с туберкулоза, каза още пулмологът.

Процедура по приемане и лечение в болницата

Всеки пациент е задължен първо да му бъде направен бърз антигенен тест за COVID-19, каза пулмологът. По време на грипна вълна се правят комбинирани бързи антигенни тестове за откриване на коронавирус или грипен вирус тип А и тип Б, уточни тя.

Много често пациентите биват изпратени от друг медицински специалист с конкретни съмнения, каза тя и допълни, че пулмолозите преценяват дали пациентът да бъде приет за лечение в Белодробната болница. Ако няма да бъде приет, пациентът се изписва за домашно лечение с медикаменти.

Хоспитализираните пациенти с потвърден COVID-19 вирус се изолират от нековидните в специално отделение, където остават под наблюдение за седем дни, посочи д-р Трошанова.

Към лечението на пациенти с COVID-19 се използват антибиотици за въздействие върху вирусната репликация и срещу образуване на кръвни съсиреци, както и прием на Витамин С. Нековидните пациенти се лекуват съобразно заболяването със съответните медикаменти и алгоритъм на лечение от два до три месеца престой, уточни д-р Трошанова.

Разкриване на ковид отделение

В средата на юли се наложи да открием ковид отделение с капацитет от десет легла, каза специалистът. В рамките на седмица бяха заети седем от леглата, затова от болницата предоставихме още осем легла, уточни тя. По думите са предприети всички необходими мерки за отделяне на ковид потвърдените пациенти с нековидните.

„По време на ковид пандемията бе открито Отделението за коровирусната инфекция към болницата на 13 август 2020 г. и през април 2023 г. то бе закрито. За този период са лекувани 996 души. Въпреки закриването, продължаваме да лекуваме заразени с вируса пациенти“, посочи управителят на СБАЛПФЗ - ургас.

Д-р Трошанова припомни, че от 1 юли спира функционирането на Националната система за борба с COVID-19, както и на Единния информационен портал – coronavirus.bg, като случаите на COVID-19 ще се съобщават веднъж седмично. По думите положителни резултати от направените в болницата бързи антигенни тестове се изпращат на РЗИ – Бургас, които обработват информацията. Регионалните здравни инспекции единствено могат да кажат дали антигенната проба е положителна или отрицателна, докато Националният център по заразни и паразитни болести в София може да даде подробна информация за теста, уточни д-р Трошанова.

Симптоми на новия вариант на COVID-19 

Новата коронавирусна инфекция няма нищо общо с предходната, заяви пулмологът. Новият COVID-19  е сравнително лек, докато първият предизвикваше т.нар. мозъчна мъгла - постковид синдром, характерен с по-слаба концентрация, лесна раздразнителност, разсеяност и паметови затруднения, обясни тя. Други синдроми на пациентите, преболедували „дългия COVID-19“, са задух, продължаваща кашлица, ставни и мускулни болки, както сърдечносъдови оплаквания и нарушение в бъбречните и чернодробни показатели.

Често срещани симптоми за новия вариант са суха продължителна кашлица с болки в гърлото, хрема и сълзене на очите, температура до 37,5 градуса, втрисане и главоболие. Възможно е да има и гастроентериална симптоматика, уточни д-р Трошанова.

Последствията от ковид пандемията

Коронавирусната инфекция вирее от хилядолетия, като вирусът се модифицира постоянно, каза пулмологът. Противовирусните препарати и ваксините подпомогнаха за справянето с бързото разпространение на вируса по време на пандемията през 2020 г., но въпреки това щамовете продължават да мутират, поясни д-р Трошанова.

По време на пандемията голяма част от здравните специалисти напуснаха своята професия поради паниката, страха и липсата на достатъчно предпазни средства срещу COVID-19, каза управителят на СБАЛПФЗ - Бургас. Липсата на умения за справяне с пандемията също оказа натиск върху лекарите и медицинските сестри, уточни тя.

Днес медицинският персонал е много по-информиран за вируса и имат натрупан опит, посочи д-р Трошанова. По думите медиците осъзнават отговорността за здравето на своите пациенти, което могат да гарантират, когато „самите те предпазят себе си“.

Изграждане на университетски корпус към лечебното заведение

Очаква се този месец да започнат строително-монтажните работи по изграждането на нов корпус на територията на Белодробната болница в Бургас, всички административни задължения са изпълнени, съобщи д-р Трошанова. Корпусът ще бъде и университетска база към болницата. Тя припомни, че през октомври 2023 г. Община Бургас получи лиценз за изграждане на университетски крпус към СБАЛПФЗ в града. Предоставени са финансови средства от държавния бюджет в размер от 4,1 млн. лева, обяви специалистът.

Корпусът ще има допълнителни помещения за медицинска дейност и лекционни зали за обучение на специализанти. На първия етаж ще бъдат разположени, регистратура, лекарски и манипулационни кабинети, чакалня, както и административна част. Лекционните зали ще бъдат на второто ниво. Базата ще се намира на мястото на вече изградената поликлиника. Ще има и обособена градинска част със зона за отдих.

Към дейностите се предвижда и цялостен ремонт на основната сграда на лечебното заведение. Тя е строена през 1926-1928 г. като структура за лечение на малария и има статут на паметник на недвижимото културно наследство.

Миналата година Белодробната болница в Бургас получи акредитация за следдипломна специализация за придобиване на специалност в системата на образованието в частност по пневмология и фтизиатрия, съобщи д-р Трошанова.

Седмица на отворените врати в Белодробната болница

Безплатни изследвания и консултации за туберкулоза ще се извършват в СБАЛПФЗ в Бургас. В периода от днес до 20 септември болницата обяви Седмица на отворените врати, в която всеки желаещ може безплатно да се консултира, а по преценка на лекар и да му бъдат извършени конкретни лабораторни изследвания и манипулации, каза по-рано този месец д-р Евелина Трошанова.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират от Община Камено, съобщиха от общинската администрация. Прегледите ще бъдат на 28 и 29 септември, от 9 ...
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внес ...
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализ ...
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Община Ивайловград е реализирала приходи в размер на 832 288 лева от разпореждане с общинско имущество през 2023 година, което е 107 процента от планираното. Това показва отче ...
Партиите и коалициите се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии в Свищов
В Свищов парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии за предстоящите парламентарни избори, ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
Тикер в 01:33 ч.
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно ...
Начало Контекст
7226
България

Наблюдава се увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но честотата на заболеваемост е много ниска, каза управителят на Белодробната болница в Бургас

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди.Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

| 16 Септември 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Наблюдава се увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но честотата на заболеваемост е много ниска, каза  управителят на Белодробната болница в Бургас
Наблюдава се увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но честотата на заболеваемост е много ниска, каза управителят на Белодробната болница в Бургас
Снимка © д-р Евелина Трошанова / личен

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

Започнаха дейностите по изграждане на кръгово кръстовище на една от централните улици в Ямбол – булевард „Димитър Благоев”, . Промяната в движението засяга връзката с ул. „Жорж Папазов” при бившата Стоматологична поликлиника.

Подготовката за ремонта започна преди няколко дни, като от община Ямбол обявиха, че по време на строителството натовареното кръстовище няма да бъде затваряно, а ще се въвежда поетапно временна организация на движението.

Освен в зоната на пресичане на двете улици, дейностите, заложени в проекта, предвиждат полагане на нова тротоарна настилка и в участъка от кръстовището до пешеходната пътека при блок 15 на бул. „Д. Благоев”, показва проектната документация.

Новото кръгово движение в участъка следва да бъде въведено до 20 декември, съобщиха още от местната администрация.

Припомняме, че кръстовище

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата са в размер на 15 млн. лв. и са за финансово обезпечаване на дейностите на МВР и МО в условията на засилен миграционен натиск за периода 1 януари – 31 май 2024 г.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи вчера служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

Към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души, се до

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малко в сравнение с миналата година – 48 случая, посочи д-р Трошанова. Тя очаква до края на годината да бъде достигнат миналогодишния брой, но посочи, че няма място за безпокойство, като припомни, че предходни години потвърдените случаи на туберкулоза са били над 100.

Приети за лечение пациенти в Белодробната болница в града

До края на август в Белодробната болница в Бургас са изследвани 280 пациенти, като 59 от тях са приети за лечение, посочи д-р Трошанова. Сред приетите потвърдените случаи на заразени с COVID-19 са седем, с туберкулоза – 12, а с пневмония са 15. По думите малко над 21 % са хоспитализираните от всички изследвани пациенти в лечебното заведение за този период. Някои от пациентите лежат в болницата за втори път, допълни тя.

Припомняме, че по данни на Регионалната здравна инспекция в Бургас потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бургаска област за юни са девет, а за юли – 24. За август месец са потвърдени 87 случая на заразени с COVID-19, а в първата седмица от септември случаите са 22, като двама са починали, сочи справка на интернет страницата на РЗИ – Бургас.

Полицейски служители подпомагат движението в районите около учебните заведения в Търговище и областта в деня на откриването на учебната година. Приоритетно се пропускат пешеходците, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище.

От полицията напомнят на водачите, че съгласно Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му не се допуска престоят и паркирането върху пешеходни пътеки и на по-малко от пет метра преди тях. При установяване на подобни нарушения униформените служители ще предприемат незабавно предвидените в същия закон мерки. На 16 септември – първият за новата учебна година ден, всички обозначени полицейски автомобили, движещи се в транспортния поток, ще бъдат с включена светлинна сигнализация.

По традиция от началото на септември е в ход акцията на „Пътна полиция“ „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Позицията на БСП е, че това е категорично неприемлив език между два съседни народа. Това каза пред журналисти в парламента Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“, по повод думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

Думите на Николоски предизвикаха реакциите на българските институции и политици в парламента още вчера.  

Недопустими изказвания още повече за две съседни държави. Считам, че ако трябва да се продължат нормалните отношения, този човек трябва да си подаде оставката, иначе много трудно може да има нормални взаимоотношения между две съседни държави, посочи Гуцано

Общинските съветници в Мизия приеха днес, че за да закупят имот за нуждите на звено „Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) за 120 000 лв, ще пренасочат планирани средства за основен ремонт на паркинги пред блок № 3 в Мизия за малко над 110 000 лева и 9 000 лева за доставка и монтаж на пътни знаци със скоростоограничителни радари за уличната мрежа на Мизия. Средствата са от целева държавна субсидия за капиталови разходи. Припомняме, че на проведено заседание на 5 септември Общински съвет (ОбС) – Мизия взе решение да бъде закупен терен за нуждите на звено БКС към Община Мизия. 

Общинският съвет в Мизия реши и че ще подкрепи участието на представител на администрацията в предстоящо заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – Враца, което се провежда на 7 октомври. Общинските

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Няма случаи на чисти ковидни пневмонии в болницата, посочи пулмологът. Сред усложненията при приетите за лечение пациенти са наблюдавани обостряне на хронични заболявания, хроничен бронхит, белодробен емфизем и увеличаване на симптомите при пациентите с астма.

Случаите на пациенти с комбинация от COVID-19 и туберкулоза са седем, като лечението се провежда едновременно в рамките на десет дни, каза д-р Трошанова. Тази година е наблюдаван и случай на носител на вируса на ХИВ с туберкулоза, каза още пулмологът.

Процедура по приемане и лечение в болницата

Всеки пациент е задължен първо да му бъде направен бърз антигенен тест за COVID-19, каза пулмологът. По време на грипна вълна се правят комбинирани бързи антигенни тестове за откриване на коронавирус или грипен вирус тип А и тип Б, уточни тя.

Много често пациентите биват изпратени от друг медицински специалист с конкретни съмнения, каза тя и допълни, че пулмолозите преценяват дали пациентът да бъде приет за лечение в Белодробната болница. Ако няма да бъде приет, пациентът се изписва за домашно лечение с медикаменти.

Хоспитализираните пациенти с потвърден COVID-19 вирус се изолират от нековидните в специално отделение, където остават под наблюдение за седем дни, посочи д-р Трошанова.

Към лечението на пациенти с COVID-19 се използват антибиотици за въздействие върху вирусната репликация и срещу образуване на кръвни съсиреци, както и прием на Витамин С. Нековидните пациенти се лекуват съобразно заболяването със съответните медикаменти и алгоритъм на лечение от два до три месеца престой, уточни д-р Трошанова.

Разкриване на ковид отделение

В средата на юли се наложи да открием ковид отделение с капацитет от десет легла, каза специалистът. В рамките на седмица бяха заети седем от леглата, затова от болницата предоставихме още осем легла, уточни тя. По думите са предприети всички необходими мерки за отделяне на ковид потвърдените пациенти с нековидните.

„По време на ковид пандемията бе открито Отделението за коровирусната инфекция към болницата на 13 август 2020 г. и през април 2023 г. то бе закрито. За този период са лекувани 996 души. Въпреки закриването, продължаваме да лекуваме заразени с вируса пациенти“, посочи управителят на СБАЛПФЗ - ургас.

Д-р Трошанова припомни, че от 1 юли спира функционирането на Националната система за борба с COVID-19, както и на Единния информационен портал – coronavirus.bg, като случаите на COVID-19 ще се съобщават веднъж седмично. По думите положителни резултати от направените в болницата бързи антигенни тестове се изпращат на РЗИ – Бургас, които обработват информацията. Регионалните здравни инспекции единствено могат да кажат дали антигенната проба е положителна или отрицателна, докато Националният център по заразни и паразитни болести в София може да даде подробна информация за теста, уточни д-р Трошанова.

Симптоми на новия вариант на COVID-19 

Новата коронавирусна инфекция няма нищо общо с предходната, заяви пулмологът. Новият COVID-19  е сравнително лек, докато първият предизвикваше т.нар. мозъчна мъгла - постковид синдром, характерен с по-слаба концентрация, лесна раздразнителност, разсеяност и паметови затруднения, обясни тя. Други синдроми на пациентите, преболедували „дългия COVID-19“, са задух, продължаваща кашлица, ставни и мускулни болки, както сърдечносъдови оплаквания и нарушение в бъбречните и чернодробни показатели.

Често срещани симптоми за новия вариант са суха продължителна кашлица с болки в гърлото, хрема и сълзене на очите, температура до 37,5 градуса, втрисане и главоболие. Възможно е да има и гастроентериална симптоматика, уточни д-р Трошанова.

Последствията от ковид пандемията

Коронавирусната инфекция вирее от хилядолетия, като вирусът се модифицира постоянно, каза пулмологът. Противовирусните препарати и ваксините подпомогнаха за справянето с бързото разпространение на вируса по време на пандемията през 2020 г., но въпреки това щамовете продължават да мутират, поясни д-р Трошанова.

По време на пандемията голяма част от здравните специалисти напуснаха своята професия поради паниката, страха и липсата на достатъчно предпазни средства срещу COVID-19, каза управителят на СБАЛПФЗ - Бургас. Липсата на умения за справяне с пандемията също оказа натиск върху лекарите и медицинските сестри, уточни тя.

Днес медицинският персонал е много по-информиран за вируса и имат натрупан опит, посочи д-р Трошанова. По думите медиците осъзнават отговорността за здравето на своите пациенти, което могат да гарантират, когато „самите те предпазят себе си“.

Изграждане на университетски корпус към лечебното заведение

Очаква се този месец да започнат строително-монтажните работи по изграждането на нов корпус на територията на Белодробната болница в Бургас, всички административни задължения са изпълнени, съобщи д-р Трошанова. Корпусът ще бъде и университетска база към болницата. Тя припомни, че през октомври 2023 г. Община Бургас получи лиценз за изграждане на университетски крпус към СБАЛПФЗ в града. Предоставени са финансови средства от държавния бюджет в размер от 4,1 млн. лева, обяви специалистът.

Корпусът ще има допълнителни помещения за медицинска дейност и лекционни зали за обучение на специализанти. На първия етаж ще бъдат разположени, регистратура, лекарски и манипулационни кабинети, чакалня, както и административна част. Лекционните зали ще бъдат на второто ниво. Базата ще се намира на мястото на вече изградената поликлиника. Ще има и обособена градинска част със зона за отдих.

Към дейностите се предвижда и цялостен ремонт на основната сграда на лечебното заведение. Тя е строена през 1926-1928 г. като структура за лечение на малария и има статут на паметник на недвижимото културно наследство.

Миналата година Белодробната болница в Бургас получи акредитация за следдипломна специализация за придобиване на специалност в системата на образованието в частност по пневмология и фтизиатрия, съобщи д-р Трошанова.

Седмица на отворените врати в Белодробната болница

Безплатни изследвания и консултации за туберкулоза ще се извършват в СБАЛПФЗ в Бургас. В периода от днес до 20 септември болницата обяви Седмица на отворените врати, в която всеки желаещ може безплатно да се консултира, а по преценка на лекар и да му бъдат извършени конкретни лабораторни изследвания и манипулации, каза по-рано този месец д-р Евелина Трошанова.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Партиите и коалициите се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии в Свищов
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Сфера
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Местен фокус
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
В детайли
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.