Начало Контекст В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
7023
България

В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“.Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет.

| 16 Септември 2024, 18:15 ч.
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Снимка © КосоваПрес

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет. Същевременно беше казано, че сегашното правителство на Косово е нарушило демократичните ценности и е показало липса на отчетност, предаде агенция КосоваПрес.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на политическа партия (ПП) ДПС срещу решения на ЦИК. Две от делата бяха разгледани от един съдебен състав, а третото - от друг.

Жалбите са подадени от адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров и представляващ ПП ДПС. По делата днес се явиха отново двамата адвокати Александър Ангелов и Страхил Панов, упълномощени от Делян Пеевски. Те поискаха оттегляне на жалбите или да бъде постановено, че решенията на ЦИК са правилни.

Първото дело е срещу решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане заявления от ДПС относно участието и неучастието в коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

Второто дело е срещу решението на ЦИК, с което регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите з

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Като служебно правителство, няма да забавим нито един проект в областта за жп транспорта, който би допринесъл за преодоляване задръстванията по границите ни, увери служебният министър на транспорта Красимира Стоянова по време на изслушване в парламента. То бе по искане на „БСП за България“ във връзка със затрудненията при преминаването на границите с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България.

Според левицата през последните 35 години не се прави нищо за жп превозите у нас.

Категорично не мога да се съглася с твърдението, че в последните години нищо не се прави за жп транспорта, заяви министърът. И подчерта, че България следва европейските директиви. Много са проектите, финансирани в жп транспорта, отбеляза Красимира Стоянова. Според нея балансът между железопътния

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца каза, че отбелязването на Международния ден на демокрацията е възможност да се подчертае значението на идеалите за свобода, равенство и справедливост.

„Във време, когато дезинформацията, за съжаление, набира все по-голямо влияние по света, глобалната тема за тазгодишния Международен ден на демокрацията от ООН е изкуственият интелект като инструмент за по-добро управление, заедно с опасностите за демокрацията, когато нямаме механизми за контрол. Това е, наред с други неща, зов за внимание от страна на нашите институции да работят заедно за изграждане на политики и човешки капацитет за привеждане на изкуствения интелект в действие с цел повишаване на ефективността, прозрачността и вземането на решения за създаване на общо управление, като същевременно се поддържа доверието и почтеността в процесите на демократичното управление“, каза Конюфца.

Той добави, че демокрацията се поддържа чрез гражданска ангажираност, като подчерта, че изборите са от съществено значение за демокрацията.

Директорът на Националния демократичен институт (NDI) в Косово Нанси Содърбърг говори за изкуствения интелект (ИИ), като отбеляза, че дори в Косово е имало случаи на използването на ИИ за натиск върху жени.

„Изкуственият интелект предлага страхотни възможности за напредък, но тази невероятна технология също така поставя фундаментални предизвикателства, особено по отношение на правата на човека и демократичните ценности. В Косово видяхме, че с ИИ и дигиталните инструменти може да бъде злоупотребено, за да се попречи на участието на жените, като се разпространяват опасни разкази и се подкопават демократичните ценности... Косово има възможност да изгради високи стандарти, които могат да бъдат използвани за доброто на обществото като цяло и чрез насърчаване на прозрачността“, каза Содърбърг.

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на Българската академия на науките. 

В църквата "Възнесение Господне" в Браила архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език, положени бяха венци на плочата в двора на храма, където през 1869 г. е създаден предшественикът на Академията - Българското книжовно дружество. Сред присъстващите бяха представители на БАН, посланикът на България в северната ни съседка Радко Влайков, генералният директор на Кирил Вълчев, представители на Асоциацията на българите в Браила „Христо Ботев“, на местната община и на Румънската академия (РА), с която вчера в Букурещ БАН

Трима души са загинали, а 33-ма са ранени при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си.

В София са станали две тежки и 27 леки пътни произшествия. Ранени са петима души.

От началото на септември в страната са регистрирани 310 тежки катастрофи с 18 загинали и 414 ранени. От началото на годината 316 души са загинали, а 6378 са ранени при 5074 тежки пътни инциденти. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 53 жертви на пътя по-малко.

 

Сливенската полиция установи нарушители, шофирали със 115 и 133 км/ч в рамките на града, където ограничението е 50 км/ч. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. 

Нарушенията са констатирани на 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, когато бе проведен непрекъснат 24-часов контрол за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата и недопускане на тежки пътни произшествия. 

Драстичните нарушения са заснети от камера за контрол на скоростта на бул. „Банско шосе“. Предвидените санкции са съответно 800 лева и три месеца лишаване от управление и 950 лева и три месеца лишаване от управление. 

По време на операцията не са регистрирани тежки пътни произшествия, четири автомобила са спрени от движение поради значителни технически неизправности.

Председателят на Форума за парламентарна прозрачност Арбъреш Крузиу-Хусени каза, че парламентът на Косово – Събранието ­– е най-демократичното място, добавяйки, че прозрачността и отчетността са се увеличили.

„Една от най-демократичните, прозрачни институции, които Република Косово има, и в същото време – една от най-демократичните институции, които имат страните от региона и на Балканите, и това дойде точно защото винаги сме се движили напред в нашата обща цел да повишим нивото на демокрация в Косово и да покажем, че сме готови да се променим и правим това заедно година след година... Събранието днес е по-отворено и достъпно от всякога и заради това прозрачността също е увеличена и отчетността е по-голяма“, каза тя.

Междувременно депутатът от Демократическата партия на Косово Блерта Делиу-Кодра заяви, че демократичните ценности са били нарушени.

Във фоайето на парламента на Косово беше организирано представяне на организациите на гражданското общество.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама ...
Близо дванадесет милиона е бюджетът на Община Мизия за 2023 година
Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по- ...
Общинският съвет в Камено отхвърли искането на концесионера на кариерата в с. Полски извор за разширяване на добива на инертни материали
Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на ...
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщ ...
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева. Те са се срещнали ...
Тикер в 19:21 ч.
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че т ...
Начало Контекст
7023
България

В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“.Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет.

| 16 Септември 2024, 18:15 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Снимка © КосоваПрес

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет. Същевременно беше казано, че сегашното правителство на Косово е нарушило демократичните ценности и е показало липса на отчетност, предаде агенция КосоваПрес.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на политическа партия (ПП) ДПС срещу решения на ЦИК. Две от делата бяха разгледани от един съдебен състав, а третото - от друг.

Жалбите са подадени от адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров и представляващ ПП ДПС. По делата днес се явиха отново двамата адвокати Александър Ангелов и Страхил Панов, упълномощени от Делян Пеевски. Те поискаха оттегляне на жалбите или да бъде постановено, че решенията на ЦИК са правилни.

Първото дело е срещу решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане заявления от ДПС относно участието и неучастието в коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

Второто дело е срещу решението на ЦИК, с което регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите з

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Като служебно правителство, няма да забавим нито един проект в областта за жп транспорта, който би допринесъл за преодоляване задръстванията по границите ни, увери служебният министър на транспорта Красимира Стоянова по време на изслушване в парламента. То бе по искане на „БСП за България“ във връзка със затрудненията при преминаването на границите с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България.

Според левицата през последните 35 години не се прави нищо за жп превозите у нас.

Категорично не мога да се съглася с твърдението, че в последните години нищо не се прави за жп транспорта, заяви министърът. И подчерта, че България следва европейските директиви. Много са проектите, финансирани в жп транспорта, отбеляза Красимира Стоянова. Според нея балансът между железопътния

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца каза, че отбелязването на Международния ден на демокрацията е възможност да се подчертае значението на идеалите за свобода, равенство и справедливост.

„Във време, когато дезинформацията, за съжаление, набира все по-голямо влияние по света, глобалната тема за тазгодишния Международен ден на демокрацията от ООН е изкуственият интелект като инструмент за по-добро управление, заедно с опасностите за демокрацията, когато нямаме механизми за контрол. Това е, наред с други неща, зов за внимание от страна на нашите институции да работят заедно за изграждане на политики и човешки капацитет за привеждане на изкуствения интелект в действие с цел повишаване на ефективността, прозрачността и вземането на решения за създаване на общо управление, като същевременно се поддържа доверието и почтеността в процесите на демократичното управление“, каза Конюфца.

Той добави, че демокрацията се поддържа чрез гражданска ангажираност, като подчерта, че изборите са от съществено значение за демокрацията.

Директорът на Националния демократичен институт (NDI) в Косово Нанси Содърбърг говори за изкуствения интелект (ИИ), като отбеляза, че дори в Косово е имало случаи на използването на ИИ за натиск върху жени.

„Изкуственият интелект предлага страхотни възможности за напредък, но тази невероятна технология също така поставя фундаментални предизвикателства, особено по отношение на правата на човека и демократичните ценности. В Косово видяхме, че с ИИ и дигиталните инструменти може да бъде злоупотребено, за да се попречи на участието на жените, като се разпространяват опасни разкази и се подкопават демократичните ценности... Косово има възможност да изгради високи стандарти, които могат да бъдат използвани за доброто на обществото като цяло и чрез насърчаване на прозрачността“, каза Содърбърг.

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на Българската академия на науките. 

В църквата "Възнесение Господне" в Браила архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език, положени бяха венци на плочата в двора на храма, където през 1869 г. е създаден предшественикът на Академията - Българското книжовно дружество. Сред присъстващите бяха представители на БАН, посланикът на България в северната ни съседка Радко Влайков, генералният директор на Кирил Вълчев, представители на Асоциацията на българите в Браила „Христо Ботев“, на местната община и на Румънската академия (РА), с която вчера в Букурещ БАН

Трима души са загинали, а 33-ма са ранени при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си.

В София са станали две тежки и 27 леки пътни произшествия. Ранени са петима души.

От началото на септември в страната са регистрирани 310 тежки катастрофи с 18 загинали и 414 ранени. От началото на годината 316 души са загинали, а 6378 са ранени при 5074 тежки пътни инциденти. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 53 жертви на пътя по-малко.

 

Сливенската полиция установи нарушители, шофирали със 115 и 133 км/ч в рамките на града, където ограничението е 50 км/ч. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. 

Нарушенията са констатирани на 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, когато бе проведен непрекъснат 24-часов контрол за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата и недопускане на тежки пътни произшествия. 

Драстичните нарушения са заснети от камера за контрол на скоростта на бул. „Банско шосе“. Предвидените санкции са съответно 800 лева и три месеца лишаване от управление и 950 лева и три месеца лишаване от управление. 

По време на операцията не са регистрирани тежки пътни произшествия, четири автомобила са спрени от движение поради значителни технически неизправности.

Председателят на Форума за парламентарна прозрачност Арбъреш Крузиу-Хусени каза, че парламентът на Косово – Събранието ­– е най-демократичното място, добавяйки, че прозрачността и отчетността са се увеличили.

„Една от най-демократичните, прозрачни институции, които Република Косово има, и в същото време – една от най-демократичните институции, които имат страните от региона и на Балканите, и това дойде точно защото винаги сме се движили напред в нашата обща цел да повишим нивото на демокрация в Косово и да покажем, че сме готови да се променим и правим това заедно година след година... Събранието днес е по-отворено и достъпно от всякога и заради това прозрачността също е увеличена и отчетността е по-голяма“, каза тя.

Междувременно депутатът от Демократическата партия на Косово Блерта Делиу-Кодра заяви, че демократичните ценности са били нарушени.

Във фоайето на парламента на Косово беше организирано представяне на организациите на гражданското общество.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Близо дванадесет милиона е бюджетът на Община Мизия за 2023 година
Общинският съвет в Камено отхвърли искането на концесионера на кариерата в с. Полски извор за разширяване на добива на инертни материали
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
В детайли
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Контекст
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Контекст
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
В детайли
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Местен фокус
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Контекст
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Сфера
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Местен фокус
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
На преден план
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.