Начало Местен фокус Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова
7018
Икономика

Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура.Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

| 17 Септември 2024, 18:01 ч.
Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова
Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова
Снимка © Христо Касабов / БТА (АК)

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

Аз се надявам да не се стигне дотам, макар че има не само в тази посока натиск за повишаване на цени, каза служебният премиер Димитър Главчев на въпрос на журналист за това има ли опасност да няма машинен вот на предстоящите избори на 27 октомври, визирайки твърдения на изпълнителния директор на „Сиела Норма“ АД.

Има такъв (натиск - бел.ред.) и при склада, който съхранява машините, добави Главчев.

Надявам се да не се стигне дотам, защото това ще бъде много голям скандал, в който, за съжаление, ние нямаме никакво отношение. Това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти, обясни Димитър Главчев. Търговците са български граждани, които са отговорни, и знаят, че ще взривят процеса, не вярвам да поемат такава отговорност, каза още служебният премиер.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов коментира, че е напълно нормалн

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време". 

Ахмед Доган беше изпратен с аплодисменти от събралите се пред сградата на ДПС негови поддръжници.

Днес към обяд от "ДПС Пресцентър" в страницата си във Фейсбук съобщиха, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията. Ахмед Доган е в централата за консултации за листите с кандидати за депутати, уточниха от пресцентъра на партията пред журналисти.  

Днес ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите по различните региони. Това каза пред журналисти и председателят на ДПС Джевдет Чакъров. 

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на трафика е заради по-бавната обработка от румънска страна, каза Людмила Петкова. Там всеки камион се проверява с уред, наречен туптящо сърце, което отнема между 10 и 15 минути. Румънците често искат спиране на товарния трафик към тях, за да могат да го обработят. Сега се прави ремонт на моста при Русе, което допълнително забавя преминаването на автомобилите, посочи Петкова.

На границата с Гърция при "Кулата" опашките с камиони са заради инфраструктурна ограниченост на пункта и наличието на леки коли през туристическия сезон и през празничните дни.

Тези проблеми не са отсега, а от много години, но не са обсъждани. Инфраструктурата на граничните пунктове е от 80-те години. ГКПП на България са планирани за трафик от 2 млн. пътни превозни средства годишно. През годините трафикът се увеличава, но никога не е анализиран. Към момента трафикът, който минава през граничните пунктове, е 4,7 млн. превозни средства при същата инфраструктура. Прогнозите са, че до 2029 година трафикът ще се вдигне до 10 млн. превозни средства на година. Това налага спешни мерки за реконструкция и модернизация на граничните пунктове, каза Петкова. 

За периода 2024-2032 година Агенция "Митници" планира модернизация и разширения на граничните пунктове към Турция, Сърбия и Република Северна Македония и на пътищата към тях. По отношение на пунктове с Турция се предвижда до 2026 година реконструкция на ГКПП "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново", което включва модернизация на лентите за товарни автомобили, увеличаването им от 3 на 7 на "вход" и от 6 на 8 на "изход", както и на нови дезинфекционни съоръжения. Успоредно с това е необходимо да бъде изграден нов ГКПП "Капитан Андреево" на север от съществуващия и с нов пътен възел на две нива за връзка с магистрала "Марица".

Специализирана полицейска акция се се състои от полунощ на територията на Пернишка област. Акцията е свързана с Европейския ден без загинали на пътя, който се отбелязва днес, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Венцислав Алексов.

Заради акцията е засилено присъствието на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция. Те извършват проверка на участниците в движението по пътищата. „Осъществява се масиран контрол на пътното движение. Целта е да се подобри и избегне пътният травматизъм и жертвите в този ден“, коментира Алексов. 

Той поясни, че във връзка с акцията на територията на Перник са разположени седем контролни пункта, а в останалите общини от региона те са минимум по три. Сред тях има и такива с приоритет, разположени около училища и детски градини. Дейностите ще продължат и през цялата учебна година. 

Областният информационен център (ОИЦ) в Разград ще участва в 22-рото издание на инициативата „Мениджър за един ден”, съобщиха от центъра. Тя се осъществява от Джуниър Ачийвмънт – България и е най-значимата и мащабна образователна инициативата за кариерно ориентиране в България. Кампанията започва в началото на септември, а на 24 октомври 2024 г. хиляди кандидати ще влязат в компании, институции и организации, в т.ч. и в офиса на ОИЦ – Разград, отбелязаха от институцията. 

В рамките на един ден участниците – ученици и студенти на възраст от 16 до 29 години, ще получат възможност за кариерно ориентиране и ще се запознаят с реалната работна среда в Областния информационен център в Разград.

В електронната платформа на кампанията ОИЦ - Разград обяви свободни длъжности „Експерт по европейски програми и проекти“. Желаещите ученици

Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция.

Съдът е постановил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.И., тъй като са налице всички, изискуеми от закона, предпоставки за това. Сред тях са  обосновано предположение за вероятната съпричастност на задържания към престъплението и  реална опасност да извърши ново. Освен това обвиняемият е осъждан, като настоящото престъпление, в което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане за трафик на хора. 

По-рано днес от Окръжната прокуратура във Враца съобщиха, че 28-годишният В.И. е задържан за 72 часа, като се иска той да остане в ареста за постоянно. Мъжът е обвинен за това, че на 12 септември т.г. в апартамента във Враца, в който живее под наем, без надлежно разре

Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна Олеся Илашчук, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

„Очаквам с нетърпение да се запозная лично с новоназначения министър на външните работи на Украйна Андрий Сибига, в рамките на Общия дебат на 79-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк“, посочи служебният министър.

„Нашата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неотменна, последователна и ще продължи да бъде такава толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни той.

В хода на разговора са засегнати широк кръг от теми, сред които участието на страната ни в Международната кримска платформа, срещата на Г7+ за оказване на енергийна подкрепа за Украйна, бъдещ

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

Има и мерки за дигитализация за увеличаване на пропускателната способност на пунктовете с два проекта на Агенция "Митници". Това са проекти за Система за управление на опашките и Система за управление на трафика.

Системата за управление на опашките е само за камиони в направление изход от страната. Тя дава възможност за резервация на времеви слот за преминаване през определен ГКПП. Например при влизане през Русе шофьор на камион може да резервира времеви слот за минаване през "Капитан Андреево" през мобилно приложение. Зоната за изчакване ще се избира от водача, без да се чака на определен паркинг. 

Със Системата за управление на трафика камионите ще се насочват към по-облекчено трасе за преминаване. Така ще се предотвратят и корупционни практики за избор на екип при преминаване на границата, поясни Людмила Петкова.

По разпореждане на премиера работна група търси решения на всички въпроси за преминаване на границите и на 30 септември ще излезе с доклад. Ако трябва, резултатите ще бъдат предоставени и пред Народното събрание, каза още Людмила Петкова.

Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова, заедно с други министри, участва в извънредно заседанир на НС и изслушване относно затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Общинските съветници в Каолиново на днешното си заседание гласуваха докладната записка, предвиждаща актуализиране на бюджета, в това число и на инвестиционната програма на общината ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит. Димитров разказа, че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Тикер в 06:18 ч.
Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в се ...
Начало Местен фокус
7018
Икономика

Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура.Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

| 17 Септември 2024, 18:01 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова
Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова
Снимка © Христо Касабов / БТА (АК)

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

Аз се надявам да не се стигне дотам, макар че има не само в тази посока натиск за повишаване на цени, каза служебният премиер Димитър Главчев на въпрос на журналист за това има ли опасност да няма машинен вот на предстоящите избори на 27 октомври, визирайки твърдения на изпълнителния директор на „Сиела Норма“ АД.

Има такъв (натиск - бел.ред.) и при склада, който съхранява машините, добави Главчев.

Надявам се да не се стигне дотам, защото това ще бъде много голям скандал, в който, за съжаление, ние нямаме никакво отношение. Това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти, обясни Димитър Главчев. Търговците са български граждани, които са отговорни, и знаят, че ще взривят процеса, не вярвам да поемат такава отговорност, каза още служебният премиер.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов коментира, че е напълно нормалн

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време". 

Ахмед Доган беше изпратен с аплодисменти от събралите се пред сградата на ДПС негови поддръжници.

Днес към обяд от "ДПС Пресцентър" в страницата си във Фейсбук съобщиха, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията. Ахмед Доган е в централата за консултации за листите с кандидати за депутати, уточниха от пресцентъра на партията пред журналисти.  

Днес ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите по различните региони. Това каза пред журналисти и председателят на ДПС Джевдет Чакъров. 

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на трафика е заради по-бавната обработка от румънска страна, каза Людмила Петкова. Там всеки камион се проверява с уред, наречен туптящо сърце, което отнема между 10 и 15 минути. Румънците често искат спиране на товарния трафик към тях, за да могат да го обработят. Сега се прави ремонт на моста при Русе, което допълнително забавя преминаването на автомобилите, посочи Петкова.

На границата с Гърция при "Кулата" опашките с камиони са заради инфраструктурна ограниченост на пункта и наличието на леки коли през туристическия сезон и през празничните дни.

Тези проблеми не са отсега, а от много години, но не са обсъждани. Инфраструктурата на граничните пунктове е от 80-те години. ГКПП на България са планирани за трафик от 2 млн. пътни превозни средства годишно. През годините трафикът се увеличава, но никога не е анализиран. Към момента трафикът, който минава през граничните пунктове, е 4,7 млн. превозни средства при същата инфраструктура. Прогнозите са, че до 2029 година трафикът ще се вдигне до 10 млн. превозни средства на година. Това налага спешни мерки за реконструкция и модернизация на граничните пунктове, каза Петкова. 

За периода 2024-2032 година Агенция "Митници" планира модернизация и разширения на граничните пунктове към Турция, Сърбия и Република Северна Македония и на пътищата към тях. По отношение на пунктове с Турция се предвижда до 2026 година реконструкция на ГКПП "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново", което включва модернизация на лентите за товарни автомобили, увеличаването им от 3 на 7 на "вход" и от 6 на 8 на "изход", както и на нови дезинфекционни съоръжения. Успоредно с това е необходимо да бъде изграден нов ГКПП "Капитан Андреево" на север от съществуващия и с нов пътен възел на две нива за връзка с магистрала "Марица".

Специализирана полицейска акция се се състои от полунощ на територията на Пернишка област. Акцията е свързана с Европейския ден без загинали на пътя, който се отбелязва днес, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Венцислав Алексов.

Заради акцията е засилено присъствието на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция. Те извършват проверка на участниците в движението по пътищата. „Осъществява се масиран контрол на пътното движение. Целта е да се подобри и избегне пътният травматизъм и жертвите в този ден“, коментира Алексов. 

Той поясни, че във връзка с акцията на територията на Перник са разположени седем контролни пункта, а в останалите общини от региона те са минимум по три. Сред тях има и такива с приоритет, разположени около училища и детски градини. Дейностите ще продължат и през цялата учебна година. 

Областният информационен център (ОИЦ) в Разград ще участва в 22-рото издание на инициативата „Мениджър за един ден”, съобщиха от центъра. Тя се осъществява от Джуниър Ачийвмънт – България и е най-значимата и мащабна образователна инициативата за кариерно ориентиране в България. Кампанията започва в началото на септември, а на 24 октомври 2024 г. хиляди кандидати ще влязат в компании, институции и организации, в т.ч. и в офиса на ОИЦ – Разград, отбелязаха от институцията. 

В рамките на един ден участниците – ученици и студенти на възраст от 16 до 29 години, ще получат възможност за кариерно ориентиране и ще се запознаят с реалната работна среда в Областния информационен център в Разград.

В електронната платформа на кампанията ОИЦ - Разград обяви свободни длъжности „Експерт по европейски програми и проекти“. Желаещите ученици

Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция.

Съдът е постановил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.И., тъй като са налице всички, изискуеми от закона, предпоставки за това. Сред тях са  обосновано предположение за вероятната съпричастност на задържания към престъплението и  реална опасност да извърши ново. Освен това обвиняемият е осъждан, като настоящото престъпление, в което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане за трафик на хора. 

По-рано днес от Окръжната прокуратура във Враца съобщиха, че 28-годишният В.И. е задържан за 72 часа, като се иска той да остане в ареста за постоянно. Мъжът е обвинен за това, че на 12 септември т.г. в апартамента във Враца, в който живее под наем, без надлежно разре

Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна Олеся Илашчук, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

„Очаквам с нетърпение да се запозная лично с новоназначения министър на външните работи на Украйна Андрий Сибига, в рамките на Общия дебат на 79-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк“, посочи служебният министър.

„Нашата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неотменна, последователна и ще продължи да бъде такава толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни той.

В хода на разговора са засегнати широк кръг от теми, сред които участието на страната ни в Международната кримска платформа, срещата на Г7+ за оказване на енергийна подкрепа за Украйна, бъдещ

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

Има и мерки за дигитализация за увеличаване на пропускателната способност на пунктовете с два проекта на Агенция "Митници". Това са проекти за Система за управление на опашките и Система за управление на трафика.

Системата за управление на опашките е само за камиони в направление изход от страната. Тя дава възможност за резервация на времеви слот за преминаване през определен ГКПП. Например при влизане през Русе шофьор на камион може да резервира времеви слот за минаване през "Капитан Андреево" през мобилно приложение. Зоната за изчакване ще се избира от водача, без да се чака на определен паркинг. 

Със Системата за управление на трафика камионите ще се насочват към по-облекчено трасе за преминаване. Така ще се предотвратят и корупционни практики за избор на екип при преминаване на границата, поясни Людмила Петкова.

По разпореждане на премиера работна група търси решения на всички въпроси за преминаване на границите и на 30 септември ще излезе с доклад. Ако трябва, резултатите ще бъдат предоставени и пред Народното събрание, каза още Людмила Петкова.

Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова, заедно с други министри, участва в извънредно заседанир на НС и изслушване относно затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.