Начало Местен фокус При влизане в сила на новия механизъм за такса битови отпадъци рискуваме от една несправедливост да минем към друга, каза кметът на Троян Донка Михайлова
7008
България

При влизане в сила на новия механизъм за такса битови отпадъци рискуваме от една несправедливост да минем към друга, каза кметът на Троян Донка Михайлова

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма.Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

| 17 Септември 2024, 19:01 ч.
При влизане в сила на новия механизъм за такса битови отпадъци рискуваме от една несправедливост да минем към друга, каза кметът на Троян Донка Михайлова
При влизане в сила на новия механизъм за такса битови отпадъци рискуваме от една несправедливост да минем към друга, каза кметът на Троян Донка Михайлова
Снимка © БТА

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол. Най-често желаят да се ваксинират хората над 60-65 години. През следващата седмица имунизация ще се извършва в домове за стари хора в Ямбол и село Болярско, съобщи пред журналисти директорът на РЗИ д-р Радостина Калчева.

„До момента в нашия имунизационен кабинет са ваксинирани повече от 60 души, като само през вчерашния ден те са 32“, посочи д-р Калчева. В РЗИ – Ямбол са доставени 240 ваксини, при необходимост ще бъдат поръчани допълнителни количества. Ваксинацията е най-препоръчителна за хората над 60-годишна възраст, тези с хронични заболявания и бременните жени, припомни тя.

В Ямболска област заболелите от COVID-19 от началото на септември са 37, шестима от тях са били приети в болница. Шест са случаите при деца, като две от тях са бебета. „

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Трябва да има реакция от България и от Европа, коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев във връзка с думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

"Смятам, че думите са обидни и непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно – ако искат да бъдат членове на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения", каза Асен Василев.

Той посочи, че има писмено споразумение между Европейски съюз (ЕС), България и РСМ, което защитава българските интереси, с което от РСМ са се съгласили и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС. Всякакви други емоционални изблици няма да по

От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независимостта на България, информират от пресцентъра на полицията. Засилено полицейско присъствие ще има в населените места, където се организират празници, туристическите обекти и по пътищата. От полицията очакват засилен трафик по автомагистрала „Струма“ и главните пътища в първия и последния почивен ден. 

"По пътищата и населените места в област Кюстендил ще има достатъчно полицейски служители, които да обезпечат сигурността на хората", каза говорителят на ОД на МВР Катя Табачка.

Предвидени са специализирани полицейски операции, свързани с недопускане на водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества, превишаване не скоростта и контрол на двуколесните пътни превозни средств

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на общите площи, почистване, управление на депото, сметосъбиране и сметоизвозване, поясни кметът.

По нейни думи въвеждането на принципа, че замърсителят плаща, е справедливо, но законодателят указва само три начина, по които могат да се правят изчисленията - на база предадени торби, на база съдове, които се теглят, и на база брой жители.

Всички общини имат тревога за факта, че торбите ще бъдат изхвърляни неправомерно и те няма да могат да съберат такса смет и ще останат без пари за почистване, посочи тя.

Няма град в страната, който да има необходимата инфраструктура като камиони със специален софтуер и съдове за всяко едно домакинство, коментира Михайлова втория вариант. 

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата са в размер на 15 млн. лв. и са за финансово обезпечаване на дейностите на МВР и МО в условията на засилен миграционен натиск за периода 1 януари – 31 май 2024 г.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи вчера служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

Към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души, се до

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Втори ден продължават консултациите с почетния председател на ДПС Ахмед Доган за формирането на кандидат-депутатските листи за предстоящите избори. И днес той пристигна в централата на ДПС, където бе посрещнат от членове и симпатизанти на партията с възгласи и аплодисменти. 

Вчера пристигането на Ахмед Доган в централата на партията бе обявено във фейсбук страницата на ДПС. При засилен медиен интерес почетният председател се обърна с молба към медиите да му дадат време, за да се адаптира. Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград, каза пред медиите вчера Бейтула Сали от структурата на ДПС в Самуил. 

Преди Ахмед Доган днес в централата на ДПС в столицата пристигна и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той обясни пред медиите, че и днес продължават консултациите с колективните органи на партията за формира

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

Третият вариант е свързан с плащане на брой жители, но това означава, че хората в града ще имат значително по-ниска себестойност на разхода, защото няма транспортни разходи, не се купуват нови камиони и пр. Хората в най-отдалечените места ще трябва да плащат значително увеличена сума. По изчисления на община Троян това означава да плащат седем до десет пъти повече, отколкото досега, обясни Михайлова.

„Нали разбираме, че в селата живеят от най-бедните хора, с ниски доходи, които много често са самотно живеещи, и ние ще трябва да ги обложим с най-високите такси, защото живеят далече от депото. Всички тези въпроси ги поставихме на министъра на финансите и се взе решение за поредното отлагане, докато се намери по-работещ модел“, каза тя.

Михайлова посочи, че в общината 90 % от бизнеса плаща на съд, а хотелите и къщите за гости на база брой легла. „Така че този модел сме го отработили с бизнеса, остава ни сложната задача да го отработим с гражданите“, каза кметът.

Михайлова посочи, че има друг много голям проблем, свързан с необходимостта от приемане на нови наредби, свързани с такса смет. Общините трябва да приемат нови наредби, ако те се обжалват дори и от един гражданин или не бъдат приети от общинските съвети, ще останат без стотинка. И това е чисто законодателен пропуск, защото е трябвало законодателят да предвиди, че ако новата наредба не бъде приета, остава в сила старата, допълни тя. 

„Абсолютна справедливост тук няма как да има, но трябва да има все пак една идея по-добра справедливост от тази, която е сега“, допълни Донка Михайлова и допълни, че ако новата методология бъде отложена за следващата година, общините ще могат да поемат въздух.

 На две четения в едно заседание днес парламентът отложи с година новия механизъм за изчисляване на такса смет. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на ...
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. В х ...
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българска ...
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
Всички български политици и институции трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от Република Северна Македония (РСМ), написа председателят на парл ...
В Кюстендил ще отбележат Празника на плодородието
Изложение на художествено аранжирани щандове с плодове и зеленчуци, арт ателиета, кулинарни демонстрации, работилници за деца, детски музикален фестивал, улица на занаятите и конце ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит. Димитров разказа, че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Тикер в 06:16 ч.
Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в се ...
Начало Местен фокус
7008
България

При влизане в сила на новия механизъм за такса битови отпадъци рискуваме от една несправедливост да минем към друга, каза кметът на Троян Донка Михайлова

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма.Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

| 17 Септември 2024, 19:01 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
При влизане в сила на новия механизъм за такса битови отпадъци рискуваме от една несправедливост да минем към друга, каза кметът на Троян Донка Михайлова
При влизане в сила на новия механизъм за такса битови отпадъци рискуваме от една несправедливост да минем към друга, каза кметът на Троян Донка Михайлова
Снимка © БТА

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол. Най-често желаят да се ваксинират хората над 60-65 години. През следващата седмица имунизация ще се извършва в домове за стари хора в Ямбол и село Болярско, съобщи пред журналисти директорът на РЗИ д-р Радостина Калчева.

„До момента в нашия имунизационен кабинет са ваксинирани повече от 60 души, като само през вчерашния ден те са 32“, посочи д-р Калчева. В РЗИ – Ямбол са доставени 240 ваксини, при необходимост ще бъдат поръчани допълнителни количества. Ваксинацията е най-препоръчителна за хората над 60-годишна възраст, тези с хронични заболявания и бременните жени, припомни тя.

В Ямболска област заболелите от COVID-19 от началото на септември са 37, шестима от тях са били приети в болница. Шест са случаите при деца, като две от тях са бебета. „

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Трябва да има реакция от България и от Европа, коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев във връзка с думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

"Смятам, че думите са обидни и непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно – ако искат да бъдат членове на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения", каза Асен Василев.

Той посочи, че има писмено споразумение между Европейски съюз (ЕС), България и РСМ, което защитава българските интереси, с което от РСМ са се съгласили и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС. Всякакви други емоционални изблици няма да по

От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независимостта на България, информират от пресцентъра на полицията. Засилено полицейско присъствие ще има в населените места, където се организират празници, туристическите обекти и по пътищата. От полицията очакват засилен трафик по автомагистрала „Струма“ и главните пътища в първия и последния почивен ден. 

"По пътищата и населените места в област Кюстендил ще има достатъчно полицейски служители, които да обезпечат сигурността на хората", каза говорителят на ОД на МВР Катя Табачка.

Предвидени са специализирани полицейски операции, свързани с недопускане на водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества, превишаване не скоростта и контрол на двуколесните пътни превозни средств

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на общите площи, почистване, управление на депото, сметосъбиране и сметоизвозване, поясни кметът.

По нейни думи въвеждането на принципа, че замърсителят плаща, е справедливо, но законодателят указва само три начина, по които могат да се правят изчисленията - на база предадени торби, на база съдове, които се теглят, и на база брой жители.

Всички общини имат тревога за факта, че торбите ще бъдат изхвърляни неправомерно и те няма да могат да съберат такса смет и ще останат без пари за почистване, посочи тя.

Няма град в страната, който да има необходимата инфраструктура като камиони със специален софтуер и съдове за всяко едно домакинство, коментира Михайлова втория вариант. 

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи".

При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на „Български пощи“.

След наводненията в Австрия в резултат на бурята "Борис" отпреди дни вече е възстановено движението на влакове по направлението Виена – Залцбург – Мюнхен. Трафикът по тези дестинации ще бъде по-ограничен от нормалното, тъй като все още са възможни проблеми заради придошли води и свлачища по трасето. Големите дъждове във Виена причиниха транспортни проблеми и в австрийската столица, които бяха напълно отстранени и масовият градски транспорт в двумилионния град, включително метрото, възобновиха пълноценно работата си.

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата са в размер на 15 млн. лв. и са за финансово обезпечаване на дейностите на МВР и МО в условията на засилен миграционен натиск за периода 1 януари – 31 май 2024 г.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи вчера служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

Към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души, се до

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Втори ден продължават консултациите с почетния председател на ДПС Ахмед Доган за формирането на кандидат-депутатските листи за предстоящите избори. И днес той пристигна в централата на ДПС, където бе посрещнат от членове и симпатизанти на партията с възгласи и аплодисменти. 

Вчера пристигането на Ахмед Доган в централата на партията бе обявено във фейсбук страницата на ДПС. При засилен медиен интерес почетният председател се обърна с молба към медиите да му дадат време, за да се адаптира. Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград, каза пред медиите вчера Бейтула Сали от структурата на ДПС в Самуил. 

Преди Ахмед Доган днес в централата на ДПС в столицата пристигна и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той обясни пред медиите, че и днес продължават консултациите с колективните органи на партията за формира

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

Третият вариант е свързан с плащане на брой жители, но това означава, че хората в града ще имат значително по-ниска себестойност на разхода, защото няма транспортни разходи, не се купуват нови камиони и пр. Хората в най-отдалечените места ще трябва да плащат значително увеличена сума. По изчисления на община Троян това означава да плащат седем до десет пъти повече, отколкото досега, обясни Михайлова.

„Нали разбираме, че в селата живеят от най-бедните хора, с ниски доходи, които много често са самотно живеещи, и ние ще трябва да ги обложим с най-високите такси, защото живеят далече от депото. Всички тези въпроси ги поставихме на министъра на финансите и се взе решение за поредното отлагане, докато се намери по-работещ модел“, каза тя.

Михайлова посочи, че в общината 90 % от бизнеса плаща на съд, а хотелите и къщите за гости на база брой легла. „Така че този модел сме го отработили с бизнеса, остава ни сложната задача да го отработим с гражданите“, каза кметът.

Михайлова посочи, че има друг много голям проблем, свързан с необходимостта от приемане на нови наредби, свързани с такса смет. Общините трябва да приемат нови наредби, ако те се обжалват дори и от един гражданин или не бъдат приети от общинските съвети, ще останат без стотинка. И това е чисто законодателен пропуск, защото е трябвало законодателят да предвиди, че ако новата наредба не бъде приета, остава в сила старата, допълни тя. 

„Абсолютна справедливост тук няма как да има, но трябва да има все пак една идея по-добра справедливост от тази, която е сега“, допълни Донка Михайлова и допълни, че ако новата методология бъде отложена за следващата година, общините ще могат да поемат въздух.

 На две четения в едно заседание днес парламентът отложи с година новия механизъм за изчисляване на такса смет. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
В Кюстендил ще отбележат Празника на плодородието
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.