Начало Контекст Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
3664
България

Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи.Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания.

| 18 Септември 2024, 16:47 ч.
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза  генерал-майор Емил Тонев
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
Снимка © Христо Касабов / БТА

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

Митническите инспектори установиха и задържаха над 154 660 британски и шотландски лири при проверка на товарен автомобил в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 15 септември митническите служители спират за проверка товарен автомобил, натоварен с текстилни изделия от Германия към Турция и управляван от турски гражданин. Водачът заявява, че няма нищо за деклариране. Товарната композиция е съпроводена до Митническо бюро - Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина на кабината на влекача са установени 37 вакуум пликове с недекларирана валута на обща стойност 154 660 британски и шотландски лири. Паричните средства са задържани и е образувано досъдебно производство.

Това е трети случай за малко повече от месец на задъ

Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев на среща в Министерския съвет. Той свика работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщиха от правителствената информационна служба. Ситуацията се следи всекидневно, беше докладвано на Главчев.

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Служебният премиер поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Възможностите за финансиране на щ

Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното читалище и общинска администрация, до панаирното градче.

По-рано днес се състоя и тържествена сесия на Общинския съвет във Върбица. 

На заседанието присъстват кметът на общината Мердин Байрям, 16 от общо 17 общински съветници, почетните граждани на Върбица проф. Русанка Петрова и Йордан Йорданов, кметове на всички населени места в общината, представители на общинската администрация и гости, съобщи в началото на тържествената сесия председателят на Общинския съвет Кадир Хасан и обяви, че в дневния ред има две точки - приветствия по случай 50 години от обявяването на Върбица за град и връчване на званието "Почетен гражданин на Върбица" на бившия кмет на турската община Сакария Екрем Юдже.

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя - публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са по

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия, каза още генерал-майор Емил Тонев.

Никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация, което ни кара да бъдем много бдителни и подготвени, заяви началникът на НСО.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза 145 години от създаването си.

Днес НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на България. Дейността на НСО е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на определените в Закона за НСО лица, обекти и мероприятия.

От 2020 г. началник на НСО е генерал-майор Емил Тонев.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес заседание, на което ще бъде обсъден проект на постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година линията на бедност да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че синдикатът не приема подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепи така предложения проект на постановление на МС.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, ко

Община Разград се включи в кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”, съобщиха от институцията. В кампанията участие взеха кметът Добрин Добрев, заместник-кметът Полина Иванова и служители в Общинска администрация – Разград. Част от тях бяха с децата си, които също станаха част от екологичната инициатива. 

От сборния пункт на кръстовището на улица „Перистър” и улица „Кресна” служителите тръгнаха в посока бившата Жандармерия, като почистиха участъка край шосето до бензиностанция „Йоана”. По околовръстния път бяха събрани над три кубика отпадъци – пластмасови и стъклени бутилки, мокри кърпички, чашки от кафе и други. Намерени бяха и над десет гуми от автомобили, които ще бъдат транспортирани отделно, добавиха от институцията. 

В екологичната кампания са се включили и различни фирми и институции от

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е подаден от 15-годишен, който е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. Извършена е проверка. Установено е, че се касае за пълнолетен на 18 години.

Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в областния град. Установено е, че младежът е на 15 години, като не е влизал в дискотеката, а се е придвижвал към нея.

В града има мобилни групи и екипи, които извършват проверки около и в заведения в Шумен. В тях са включени униформени и цивилни полицаи, поясняват от ОД на МВР - Шумен. Проверки ще има и около заведения, за които е постъпила информация, че тази вечер ще организират събирания с ученици и бъдещи абитуриенти.

Екипи на "Пътна полиция" ще извършв

Служебното правителство ще проведе днес редовното си седмично заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряване н

Пожарните екипи са потушили общо 54 пожара през изминалото денонощие. Пострадал е един човек. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Жена на 50 години е пострадала вчера при пожар в къща в село Бъдеще, община Стара Загора. Пожарът е загасен от  четирима служители от РСПБЗН – Стара Загора.   

Звената за ПБЗН са се отзовали на 89 сигнала за произшествия, се посочва още в съобщението. С преки материални щети през изминалото денонощие са станали 17 пожара.  Без нанесени материални щети са възникнали 37 пожара. 

Екипите на ПБЗП са извършили 32 спасителни дейности и помощни операции, от които - осем при катастрофи в транспортни средства и 24 техническа помощ.

Лъжливите повиквания са били три. 

Кадри за Националната служба за охрана

Има доста сериозен недокомплект, отбеляза генерал-майор Тонев. По думите му голям е проблемът с мотивацията на младите момчета и момичета, както и с подготовката им. Около 50% от кандидатите отпадат още на медицинските прегледи, което е голям проблем, защото, освен, че искаме да бъдат подготвени физически, те трябва да бъдат и здрави, обясни началникът на НСО.

Кандидатите са все по-малко, посочи генерал-майор Тонев. Последните години бяхме с почти най-ниските заплати от сектор „Сигурност“, но с промените на закона ни от 50-ото Народно събрание заплатите ще бъдат като в армията и МВР, посочи генерал-майор Тонев.

В началото на август парламентът прие промени в Закона за НСО, с които от 1 януари 2025 г. базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност ще бъде средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данните на НСИ. Спрямо базата, то ще се увеличава с коефициент за офицери – 1.2; за сержанти – 1.0.

Младите хора, които идват в Службата, ще имат възможност да се срещат със световния елит, защото има доста мероприятия, които правим с чужди президенти, министър-председатели и председатели на парламенти, обясни началникът на НСО.

Опитваме се да мотивираме хората, които идват при нас, с това, че никъде другаде не могат да получат подготовката, която даваме тук, каза генерал-майор Тонев, но добави, че мотивацията трябва да идва отвътре. „Няма как да се опитваме да мотивираме хора, които предварително нямат желание. Трябва да им е в кръвта", каза той.

Може би идва от образованието, защото родолюбието, патриотизмът – това са неща, които трябва в училище да се насаждат – не говоря за прекалено големия национализъм, далеч съм от тази мисъл, но баланс трябва да се намери и той идва от образованието, отговори генерал-майор Тонев на въпрос защо желаещите да работят в сектор „Сигурност“ намаляват. Началникът на НСО уточни, че под образование има предвид не само в училище, но и в семейната среда.

Сякаш младите хора не са научени да служат на България, посочи началникът на НСО. Обучаваме служителите на НСО дори с риск за живота да защитят охраняваните лица, каза още генерал-майор Тонев.

Промените в Службата 

Най-съществената промяна през последните години е приемането на нашия закон. През 2015 г. се прие закона за Национална служба за охрана, който регламентира нашата дейност. Много точно и ясно се казва какви функции изпълняваме и за кого. Благодарение на закона контролът е доста сериозен. Това промени нещата в службата. Преди работихме по правилник, който беше подзаконов нормативен акт и се работеше трудно с него. С приемането на закона се даде легитимност на цялата наша дейност, обясни генерал-майор Тонев.

Още 1879 г. се дава легитимност на охраната на ръководителите на държавата, посочи той. Законът, приет 2015 г., е едно продължение на тази традиция, добави началникът на Службата.

Няма как лицата, които вземат решения за съдбините на България, да не се охраняват. Това показва, че нашата Служба е незаменим фактор в средата за сигурност, защото всяко едно посегателство срещу тези лица би довело до сериозни кризи в нашата страна, каза още генерал-майор Тонев.

Войната в Украйна и пандемията от COVID-19

Пандемията от COVID-19 доста тежко се отрази върху Службата. Наложи се да бъдат направени доста промени в начина на работа, каза началникът на НСО.

Войната в Украйна е фактор, който няма как да бъде заобиколен. Нашите служители бяха и в тази държава. Доста посещения направихме там, посочи генерал-майор Тонев. При подобни посещения на повърхността излиза само видимата част – охранителите, които са с охраняваното лице, но зад тях стои доста сериозен труд, логистика и подготовка. Това е страшно натоварване за целия личен състав на НСО, обясни той.

Не трябва да гледаме само служителите, които са с охраняваното лице, тяхната дейност е много сериозна, защото те са последната пречка срещу някакво посегателство, но целият състав се ангажира с такива посещения. Подготовката за такова мероприятие е доста тежка и е голямо натоварване, коментира още генерал-майор Тонев.

Как ще реагират служителите на НСО при опит за покушение

Това е въпрос на мотивация и много сериозна подготовка. При нас служителите имат постоянно обучение. Подготвени сме. Подготвяме се за нещо, което може никога да не се случи. Аз не искам да се случва, разбира се. Когато се случи, би трябвало да реагират както трябва. За това са обучавани, обясни генерал-майор Тонев.

Ние сме в непрекъснат обмен със службите, при които се е случило това нещо. Анализираме всяко едно действие, нямам критика към колегите, но анализираме техните действия. Взимаме си поуки. Ние работим по стандартни оперативни процедури. Всички тези неща, които сме забелязали по време на атентатите, се анализират и изследват. Променяме тактически схеми, така че да бъдем в крак с новостите и предизвикателствата, които излизат, коментира началникът на НСО.

Взаимодействие със службите

В отлично взаимодействие сме със службите за сигурност в България и не само в България, каза генерал-майор Тонев.

Предстои сключване на протокол за сътрудничество с италианските служби, с Франция също имаме такива отношения. Със „Сикрет сървис" (службата, отговаряща за охраната на президента на САЩ и водещи политически фигури) имаме постоянни обучения, каза началникът на НСО.

Вече правим съвместните обучения, в които ние не сме обучаваните, а предаваме опит, каза началникът на НСО. „Те гледат от нас, ние от тях", добави той. Съвместни тренировки, в които не те ни обучават, а правим занятия, за да коментираме ситуации, каза още генерал-майор Тонев.

Капацитетът на служителите ни доста се повиши с годините, докато преди само ходихме на курсове да ни обучават, но сега работим паралелно с тях. Стоим наравно ниво с тях, заяви генерал-майор Емил Тонев.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, туризма, земеделието, културата и търговията между България и Турция обсъдиха на среща кметът на община ...
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на пра ...
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Птицат ...
Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС, каза министър Ивайло Иванов
Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз (ЕС), каза служебният министър н ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
Тикер в 00:56 ч.
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно ...
Начало Контекст
3664
България

Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи.Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания.

| 18 Септември 2024, 16:47 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза  генерал-майор Емил Тонев
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
Снимка © Христо Касабов / БТА

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

Митническите инспектори установиха и задържаха над 154 660 британски и шотландски лири при проверка на товарен автомобил в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 15 септември митническите служители спират за проверка товарен автомобил, натоварен с текстилни изделия от Германия към Турция и управляван от турски гражданин. Водачът заявява, че няма нищо за деклариране. Товарната композиция е съпроводена до Митническо бюро - Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина на кабината на влекача са установени 37 вакуум пликове с недекларирана валута на обща стойност 154 660 британски и шотландски лири. Паричните средства са задържани и е образувано досъдебно производство.

Това е трети случай за малко повече от месец на задъ

Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев на среща в Министерския съвет. Той свика работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщиха от правителствената информационна служба. Ситуацията се следи всекидневно, беше докладвано на Главчев.

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Служебният премиер поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Възможностите за финансиране на щ

Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното читалище и общинска администрация, до панаирното градче.

По-рано днес се състоя и тържествена сесия на Общинския съвет във Върбица. 

На заседанието присъстват кметът на общината Мердин Байрям, 16 от общо 17 общински съветници, почетните граждани на Върбица проф. Русанка Петрова и Йордан Йорданов, кметове на всички населени места в общината, представители на общинската администрация и гости, съобщи в началото на тържествената сесия председателят на Общинския съвет Кадир Хасан и обяви, че в дневния ред има две точки - приветствия по случай 50 години от обявяването на Върбица за град и връчване на званието "Почетен гражданин на Върбица" на бившия кмет на турската община Сакария Екрем Юдже.

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя - публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са по

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия, каза още генерал-майор Емил Тонев.

Никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация, което ни кара да бъдем много бдителни и подготвени, заяви началникът на НСО.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза 145 години от създаването си.

Днес НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на България. Дейността на НСО е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на определените в Закона за НСО лица, обекти и мероприятия.

От 2020 г. началник на НСО е генерал-майор Емил Тонев.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес заседание, на което ще бъде обсъден проект на постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година линията на бедност да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че синдикатът не приема подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепи така предложения проект на постановление на МС.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, ко

Община Разград се включи в кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”, съобщиха от институцията. В кампанията участие взеха кметът Добрин Добрев, заместник-кметът Полина Иванова и служители в Общинска администрация – Разград. Част от тях бяха с децата си, които също станаха част от екологичната инициатива. 

От сборния пункт на кръстовището на улица „Перистър” и улица „Кресна” служителите тръгнаха в посока бившата Жандармерия, като почистиха участъка край шосето до бензиностанция „Йоана”. По околовръстния път бяха събрани над три кубика отпадъци – пластмасови и стъклени бутилки, мокри кърпички, чашки от кафе и други. Намерени бяха и над десет гуми от автомобили, които ще бъдат транспортирани отделно, добавиха от институцията. 

В екологичната кампания са се включили и различни фирми и институции от

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е подаден от 15-годишен, който е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. Извършена е проверка. Установено е, че се касае за пълнолетен на 18 години.

Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в областния град. Установено е, че младежът е на 15 години, като не е влизал в дискотеката, а се е придвижвал към нея.

В града има мобилни групи и екипи, които извършват проверки около и в заведения в Шумен. В тях са включени униформени и цивилни полицаи, поясняват от ОД на МВР - Шумен. Проверки ще има и около заведения, за които е постъпила информация, че тази вечер ще организират събирания с ученици и бъдещи абитуриенти.

Екипи на "Пътна полиция" ще извършв

Служебното правителство ще проведе днес редовното си седмично заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряване н

Пожарните екипи са потушили общо 54 пожара през изминалото денонощие. Пострадал е един човек. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Жена на 50 години е пострадала вчера при пожар в къща в село Бъдеще, община Стара Загора. Пожарът е загасен от  четирима служители от РСПБЗН – Стара Загора.   

Звената за ПБЗН са се отзовали на 89 сигнала за произшествия, се посочва още в съобщението. С преки материални щети през изминалото денонощие са станали 17 пожара.  Без нанесени материални щети са възникнали 37 пожара. 

Екипите на ПБЗП са извършили 32 спасителни дейности и помощни операции, от които - осем при катастрофи в транспортни средства и 24 техническа помощ.

Лъжливите повиквания са били три. 

Кадри за Националната служба за охрана

Има доста сериозен недокомплект, отбеляза генерал-майор Тонев. По думите му голям е проблемът с мотивацията на младите момчета и момичета, както и с подготовката им. Около 50% от кандидатите отпадат още на медицинските прегледи, което е голям проблем, защото, освен, че искаме да бъдат подготвени физически, те трябва да бъдат и здрави, обясни началникът на НСО.

Кандидатите са все по-малко, посочи генерал-майор Тонев. Последните години бяхме с почти най-ниските заплати от сектор „Сигурност“, но с промените на закона ни от 50-ото Народно събрание заплатите ще бъдат като в армията и МВР, посочи генерал-майор Тонев.

В началото на август парламентът прие промени в Закона за НСО, с които от 1 януари 2025 г. базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност ще бъде средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данните на НСИ. Спрямо базата, то ще се увеличава с коефициент за офицери – 1.2; за сержанти – 1.0.

Младите хора, които идват в Службата, ще имат възможност да се срещат със световния елит, защото има доста мероприятия, които правим с чужди президенти, министър-председатели и председатели на парламенти, обясни началникът на НСО.

Опитваме се да мотивираме хората, които идват при нас, с това, че никъде другаде не могат да получат подготовката, която даваме тук, каза генерал-майор Тонев, но добави, че мотивацията трябва да идва отвътре. „Няма как да се опитваме да мотивираме хора, които предварително нямат желание. Трябва да им е в кръвта", каза той.

Може би идва от образованието, защото родолюбието, патриотизмът – това са неща, които трябва в училище да се насаждат – не говоря за прекалено големия национализъм, далеч съм от тази мисъл, но баланс трябва да се намери и той идва от образованието, отговори генерал-майор Тонев на въпрос защо желаещите да работят в сектор „Сигурност“ намаляват. Началникът на НСО уточни, че под образование има предвид не само в училище, но и в семейната среда.

Сякаш младите хора не са научени да служат на България, посочи началникът на НСО. Обучаваме служителите на НСО дори с риск за живота да защитят охраняваните лица, каза още генерал-майор Тонев.

Промените в Службата 

Най-съществената промяна през последните години е приемането на нашия закон. През 2015 г. се прие закона за Национална служба за охрана, който регламентира нашата дейност. Много точно и ясно се казва какви функции изпълняваме и за кого. Благодарение на закона контролът е доста сериозен. Това промени нещата в службата. Преди работихме по правилник, който беше подзаконов нормативен акт и се работеше трудно с него. С приемането на закона се даде легитимност на цялата наша дейност, обясни генерал-майор Тонев.

Още 1879 г. се дава легитимност на охраната на ръководителите на държавата, посочи той. Законът, приет 2015 г., е едно продължение на тази традиция, добави началникът на Службата.

Няма как лицата, които вземат решения за съдбините на България, да не се охраняват. Това показва, че нашата Служба е незаменим фактор в средата за сигурност, защото всяко едно посегателство срещу тези лица би довело до сериозни кризи в нашата страна, каза още генерал-майор Тонев.

Войната в Украйна и пандемията от COVID-19

Пандемията от COVID-19 доста тежко се отрази върху Службата. Наложи се да бъдат направени доста промени в начина на работа, каза началникът на НСО.

Войната в Украйна е фактор, който няма как да бъде заобиколен. Нашите служители бяха и в тази държава. Доста посещения направихме там, посочи генерал-майор Тонев. При подобни посещения на повърхността излиза само видимата част – охранителите, които са с охраняваното лице, но зад тях стои доста сериозен труд, логистика и подготовка. Това е страшно натоварване за целия личен състав на НСО, обясни той.

Не трябва да гледаме само служителите, които са с охраняваното лице, тяхната дейност е много сериозна, защото те са последната пречка срещу някакво посегателство, но целият състав се ангажира с такива посещения. Подготовката за такова мероприятие е доста тежка и е голямо натоварване, коментира още генерал-майор Тонев.

Как ще реагират служителите на НСО при опит за покушение

Това е въпрос на мотивация и много сериозна подготовка. При нас служителите имат постоянно обучение. Подготвени сме. Подготвяме се за нещо, което може никога да не се случи. Аз не искам да се случва, разбира се. Когато се случи, би трябвало да реагират както трябва. За това са обучавани, обясни генерал-майор Тонев.

Ние сме в непрекъснат обмен със службите, при които се е случило това нещо. Анализираме всяко едно действие, нямам критика към колегите, но анализираме техните действия. Взимаме си поуки. Ние работим по стандартни оперативни процедури. Всички тези неща, които сме забелязали по време на атентатите, се анализират и изследват. Променяме тактически схеми, така че да бъдем в крак с новостите и предизвикателствата, които излизат, коментира началникът на НСО.

Взаимодействие със службите

В отлично взаимодействие сме със службите за сигурност в България и не само в България, каза генерал-майор Тонев.

Предстои сключване на протокол за сътрудничество с италианските служби, с Франция също имаме такива отношения. Със „Сикрет сървис" (службата, отговаряща за охраната на президента на САЩ и водещи политически фигури) имаме постоянни обучения, каза началникът на НСО.

Вече правим съвместните обучения, в които ние не сме обучаваните, а предаваме опит, каза началникът на НСО. „Те гледат от нас, ние от тях", добави той. Съвместни тренировки, в които не те ни обучават, а правим занятия, за да коментираме ситуации, каза още генерал-майор Тонев.

Капацитетът на служителите ни доста се повиши с годините, докато преди само ходихме на курсове да ни обучават, но сега работим паралелно с тях. Стоим наравно ниво с тях, заяви генерал-майор Емил Тонев.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС, каза министър Ивайло Иванов
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Сфера
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Местен фокус
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
В детайли
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.