Начало Местен фокус С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
1049
България

С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан.

| 19 Септември 2024, 21:21 ч.
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Снимка © БТА

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

Нов модерен компютърен томограф (скенер) има Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ – Мездра“, съобщиха от Община Мездра. Скенерът е закупен със средства, предоставени целево от Община Мездра и от бюджета на лечебното заведение. 

Апаратът е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“. „Това е основен диагностичен метод към днешна дата за почти всички заболявания и ще бъде в помощ и на лечебното заведение, и на доболничната помощ“, коментира директорът на болницата Светозар Луканов. По думите му в момента се извършват довършителните работи по ремонта на помещението, в което ще се намира апаратът и успоредно с това се извършва монтажа му.

Луканов бе категоричен, че болницата разполага с достатъчн

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г. селището е обявено за град. Преди 60 години с указ 546 от 11 септември IV Народно събрание на Народна Република България в осмата юбилейна сесия приема Закон за обявяването на села и селища за градове от градски тип".

"Шейсет години за град Каспичан това не е просто дата, а повод да си направим равносметка. Ден, в който аз, членовете на Общинския съвет, кметът на община Каспичан и общинската администрация, се обръщаме назад, в опит да направим оценка на усилията, които полагаме, повод да се замислим къде живеем, където всеки камък има история", добави Тодоров.

"Каспичан заема своето особено запазено място не само сред градовете на областта, но и сред градовете в националната култура на България. Освен да си припомним историята, днешният ден е най-вече повод да отдадем заслуженото признание и благодарност на всички, които са работили за успешното развитие на града и които са допринесли за развитието на традициите, бит, култура", каза още председателят на Общинския съвет на Каспичан.

"Днес живеем в не леко време, съпътства ни тежка криза, изпитание, през което трябва да минем с достойнство. Нужни са ни повече толерантност, уважение и да работим в името на гражданите. Убеден съм, че сред нас няма човек, който да не желае доброто на Каспичан, отбеляза още Тодоров. "Нека стремежът към нови икономически и културни постижения да бъде верен ориентир в общите ни усилия за добруването на града и общината" каза Тодор Тодоров.

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес работна среща в Министерски съвет със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и със служебните министри на вътрешните работи, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, на енергетиката и на отбраната. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Срещата е заради изключително тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводненията. Във фокуса на обсъждането ще бъде въпросът дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското правителство, посочват от правителствената пресслужба.

Припомняме, че шест са жертвите на водния потоп, който заля Източна Румъния. Заради проливните дъждове критична остава и обстановката в Полша, Австрия, Словакия и други държави от Централ

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.

По-рано днес Хамид Хамид от ДПС посочи, че Кирил Петков преди близо три години е подал сигнал за един кредит, за "един грабеж" от 150 млн. лв. Славчев трябва да обясни защо чак на третата година започват действия по този кредит и защо спрямо само единия участник в този грабеж се предприемат действия,  каза Хамид.  Той отбеляза, че "30 милиона отидоха при един съучаст

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

На 23 септември ще започне цялостен ремонт на покрива на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Ремонтът ще бъде извършен със средства в размер на 400 хил. лева, които са осигурени с подписване на споразумение по чл. 10 от Закона за държавния бюджет между кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова-Касабова. Сградата на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" е проектирана и построена преди повече от 45 години. С времето покривното покритие се амортизира значително и това налага ръководството на Общината да положи усилия за привличане на финансов ресурс, допълниха от общинския пресцентър.

Чрез реализирането на проекта се предвижда ремонт на покривното покритие на сградата, като първо ще бъде цялостно демонтирана същ

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

Поздравителни адреси са получени от областния управител на област Шумен, кмета на община Шумен, председателя на Общински съвет Шумен, кмета на община Нови пазар, председателя на общински съвет Нови пазар, Народно читалище "Христо Ботев - 1972", обяви на тържествената сесия Тодоров.

Кметът на община Каспичан Златин Ценков в словото си припомни, че преди 60 години с указ 546, обнародван в брой 73 на Държавен вестник от 15 септември 1964 г. Каспичан приема статута на град.

"От тази дата започва нова ера в развитието на селище, което по-късно се превръща в общински център. 60 години град Каспичан е повод да си направим равносметка, да отдадем заслужено признание и благодарност на всички, които са работили за успешно развитие на града и общината. Нашият град и община имат голям потенциал за създаване на още по-добри условия за живеене, за привличане на нови инвестиции, за развитие на икономиката, туризма, спорта и културата", добави Ценков.

"Днес повече отвсякога е необходимо всички да запазим широкото мислене и да намерим баланс между политическите пристрастия, гражданска позиция и морал, защото аз съм убеден, че ако се обединим около ясна визия за развитието на града и общината, с ясни приоритети, със силна законодателна инициатива и смели решения, със силна местна изпълнителна власт, с по-голяма ангажираност на гражданите, с привличане на млади енергични хора, ние сме в състояние да направим нашия град още по-добро място за живеене, в името на нашите родители и заради бъдещето на нашите деца", каза кметът на община Каспичан.

Във всеки един момент трябва да чуваме гласа на хората и проблемите им, да носим лична отговорност за делата си, подчерта Златин Ценков и добави: "Моето желание е с труд и постоянство да работим за едно добро настояще и да налеем основите на по-добро бъдеще, това е нашият дълг в името на хората, които са най-голямото богатство на нашия град".

Иван Великов представи поздравителен адрес от името на кмета на украинското село Криничное. Представители на побратимения с Каспичан украински град Болград също поздравиха присъстващите, като подчертаха връзките между двете общини и че за десет години, откакто двата града са побратимени, има много съвместни инициативи.

По-късно в читалището в Каспичан се състоя и концерт-спектакъл с участие на една от финалистките в "Music Idol" Преслава Пейчева и младия талант от вокално студио "Звездици" Петър Ивайлов Петров.

Събитията са във връзка с празничната седмица по случай 60 години от обявяването на Каспичан за град.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от ...
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна ...
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършени от него в условията на домашно насилие престъпления, съобщ ...
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева. Те са се срещнали ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще изиска от разработчиците на системата за дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическот ...
Тикер в 05:54 ч.
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регион ...
Начало Местен фокус
1049
България

С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан.

| 19 Септември 2024, 21:21 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Снимка © БТА

Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град.

Нов модерен компютърен томограф (скенер) има Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ – Мездра“, съобщиха от Община Мездра. Скенерът е закупен със средства, предоставени целево от Община Мездра и от бюджета на лечебното заведение. 

Апаратът е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“. „Това е основен диагностичен метод към днешна дата за почти всички заболявания и ще бъде в помощ и на лечебното заведение, и на доболничната помощ“, коментира директорът на болницата Светозар Луканов. По думите му в момента се извършват довършителните работи по ремонта на помещението, в което ще се намира апаратът и успоредно с това се извършва монтажа му.

Луканов бе категоричен, че болницата разполага с достатъчн

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

След като в залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз, приветствия отправиха председателят на Общинския съвет Тодор Тодоров, кметът на община Каспичан Златин Ценков и официални гости от украинските град Болград и село Криничное.

Тодор Тодоров заяви пред общинските съветници, кметовете на села от община Каспичан и официалните гости: "Днес е паметен ден за всички жители на град Каспичан. Преди 60 години тук, в землището на село Каспичан, започна строежът на първата жп линия в България - място, което и до днес е символ на новото време, на човешкия прогрес. За кратко време Каспичан се превръща във възлова гара, расте и населеното място, заселват се нови хора и в 1964 г. селището е обявено за град. Преди 60 години с указ 546 от 11 септември IV Народно събрание на Народна Република България в осмата юбилейна сесия приема Закон за обявяването на села и селища за градове от градски тип".

"Шейсет години за град Каспичан това не е просто дата, а повод да си направим равносметка. Ден, в който аз, членовете на Общинския съвет, кметът на община Каспичан и общинската администрация, се обръщаме назад, в опит да направим оценка на усилията, които полагаме, повод да се замислим къде живеем, където всеки камък има история", добави Тодоров.

"Каспичан заема своето особено запазено място не само сред градовете на областта, но и сред градовете в националната култура на България. Освен да си припомним историята, днешният ден е най-вече повод да отдадем заслуженото признание и благодарност на всички, които са работили за успешното развитие на града и които са допринесли за развитието на традициите, бит, култура", каза още председателят на Общинския съвет на Каспичан.

"Днес живеем в не леко време, съпътства ни тежка криза, изпитание, през което трябва да минем с достойнство. Нужни са ни повече толерантност, уважение и да работим в името на гражданите. Убеден съм, че сред нас няма човек, който да не желае доброто на Каспичан, отбеляза още Тодоров. "Нека стремежът към нови икономически и културни постижения да бъде верен ориентир в общите ни усилия за добруването на града и общината" каза Тодор Тодоров.

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес работна среща в Министерски съвет със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и със служебните министри на вътрешните работи, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, на енергетиката и на отбраната. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Срещата е заради изключително тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводненията. Във фокуса на обсъждането ще бъде въпросът дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското правителство, посочват от правителствената пресслужба.

Припомняме, че шест са жертвите на водния потоп, който заля Източна Румъния. Заради проливните дъждове критична остава и обстановката в Полша, Австрия, Словакия и други държави от Централ

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.

По-рано днес Хамид Хамид от ДПС посочи, че Кирил Петков преди близо три години е подал сигнал за един кредит, за "един грабеж" от 150 млн. лв. Славчев трябва да обясни защо чак на третата година започват действия по този кредит и защо спрямо само единия участник в този грабеж се предприемат действия,  каза Хамид.  Той отбеляза, че "30 милиона отидоха при един съучаст

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

На 23 септември ще започне цялостен ремонт на покрива на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Ремонтът ще бъде извършен със средства в размер на 400 хил. лева, които са осигурени с подписване на споразумение по чл. 10 от Закона за държавния бюджет между кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова-Касабова. Сградата на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" е проектирана и построена преди повече от 45 години. С времето покривното покритие се амортизира значително и това налага ръководството на Общината да положи усилия за привличане на финансов ресурс, допълниха от общинския пресцентър.

Чрез реализирането на проекта се предвижда ремонт на покривното покритие на сградата, като първо ще бъде цялостно демонтирана същ

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

Поздравителни адреси са получени от областния управител на област Шумен, кмета на община Шумен, председателя на Общински съвет Шумен, кмета на община Нови пазар, председателя на общински съвет Нови пазар, Народно читалище "Христо Ботев - 1972", обяви на тържествената сесия Тодоров.

Кметът на община Каспичан Златин Ценков в словото си припомни, че преди 60 години с указ 546, обнародван в брой 73 на Държавен вестник от 15 септември 1964 г. Каспичан приема статута на град.

"От тази дата започва нова ера в развитието на селище, което по-късно се превръща в общински център. 60 години град Каспичан е повод да си направим равносметка, да отдадем заслужено признание и благодарност на всички, които са работили за успешно развитие на града и общината. Нашият град и община имат голям потенциал за създаване на още по-добри условия за живеене, за привличане на нови инвестиции, за развитие на икономиката, туризма, спорта и културата", добави Ценков.

"Днес повече отвсякога е необходимо всички да запазим широкото мислене и да намерим баланс между политическите пристрастия, гражданска позиция и морал, защото аз съм убеден, че ако се обединим около ясна визия за развитието на града и общината, с ясни приоритети, със силна законодателна инициатива и смели решения, със силна местна изпълнителна власт, с по-голяма ангажираност на гражданите, с привличане на млади енергични хора, ние сме в състояние да направим нашия град още по-добро място за живеене, в името на нашите родители и заради бъдещето на нашите деца", каза кметът на община Каспичан.

Във всеки един момент трябва да чуваме гласа на хората и проблемите им, да носим лична отговорност за делата си, подчерта Златин Ценков и добави: "Моето желание е с труд и постоянство да работим за едно добро настояще и да налеем основите на по-добро бъдеще, това е нашият дълг в името на хората, които са най-голямото богатство на нашия град".

Иван Великов представи поздравителен адрес от името на кмета на украинското село Криничное. Представители на побратимения с Каспичан украински град Болград също поздравиха присъстващите, като подчертаха връзките между двете общини и че за десет години, откакто двата града са побратимени, има много съвместни инициативи.

По-късно в читалището в Каспичан се състоя и концерт-спектакъл с участие на една от финалистките в "Music Idol" Преслава Пейчева и младия талант от вокално студио "Звездици" Петър Ивайлов Петров.

Събитията са във връзка с празничната седмица по случай 60 години от обявяването на Каспичан за град.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
Българската подкрепа за Украйна в продължаващата руска агресия беше във фокуса на среща на министър Иван Кондов и посланик Олеся Илашчук
Обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда на съпругата си е предаден на съд
Днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи Елена Йончева
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Сфера
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Местен фокус
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
В детайли
Боровец е домакин на Национален конгрес по педиатрия с международно участие
Основна линия
Три партии и една коалиция ще участват на частичните местни избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.