Начало Сфера Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
509
Хроника

Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта

Малта се намира в централната част на Средиземно море. Тя е малка, но стратегически важна група от острови.Архипелагът през своята дълга и бурна история е играл жизненоважна роля в борбите на редица сили за господство в Средиземно море и във взаимодействието между Европа и Африка и Близкия изток. В резултат на това малтийското общество е било оформено от векове на чуждо управление от различни сили, включително финикийците, римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, швабите, арагонците, хоспиталиерите, французите и британците, отбелязва енциклопедия “Британика”.

| 21 Септември 2024, 07:00 ч.
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Снимка © DFA

В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на .

Кампания за безплатни прегледи за ранно откриване на хронични белодробни заболявания предстои в Търговище. Тя ще започне от 26 септември в Медицински център „Солигена“, съобщиха от здравното заведение. 

Кампанията ще продължи до 10 ноември, като е предвидено тя да обхване общо 140 души. 

Финансирането й е по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. Пациентите няма да плащат за прегледа, независимо дали са здравноосигурени или не. Няма да се изисква и направление от личен лекар. Достатъчно е да се запази час с обаждане на регистратурата на телефони 0601 6 60 70 и 0879 02 77 66 или на място в  Търговище на ул. „Пирин“ № 16.

Прегледите ще се извършват от д-р Иван Власов, специалист по белодробни болести, в три дни от седмицата -  четвъртък и петък от 15 до 18 часа и неделя от 9 до 12 ч

Ограничихме значително достъпа на коли в Борисовата градина, която е място за разходки, почивка и спорт. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук.

Години наред жителите на София се оплакваха от хаоса с автомобилите в Борисова градина, но никой не ги чуваше. Ние сложихме край на този проблем, посочи кметът. Новите бариери на входовете разпознават номерата само на автомобили с издаден пропуск, каза Терзиев и подчерта, че строго се следи за нерегламентирано влизане и престой.

Васил Терзиев съобщи още, че е увеличена таксата за достъп на автомобили, обслужващи обекти в парка. Месечният абонамент вече е 300 лв., вместо досегашните 30 лв. Достъпът за зареждане е разрешен само между 23:00 и 08:00 ч. С тези мерки прекратихме дългогодишната практика на неконтролиран достъп, който застрашаваше сигурността на посетителите. Така върнахме парка на хората

При пожар в столичния кв. "Младост" 3 е загинал един човек, съобщиха от МВР.

Инцидентът е възникнал в апартамент на 18-ия етаж. Не се е наложила евакуация на хора от съседни жилища, допълниха от МВР.

Починалият е живеел сам, често е пушел и се предполага, че огън от цигара е причината за пожара, който се е прехвърлил на дивана.

Пламъците са били изгасени много бързо, казаха още от МВР.

Община Казанлък започва изграждането на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в общинските детските градини и ясли. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Насажденията ще се отглеждат в три оранжерии, разположени в градина на общински терен в село Долно Изворово.

От Общината допълват, че целта е да бъде осигурена чиста и здравословна храна за най-малките. Изграждането на зеленчукова градина ще и има възпитателен ефект по отношение на тепърва сформиращата им се култура на хранене у децата, смятат от общинската администрация.

От юни т.г. в Казанлък всеки понеделник и четвъртък има фермерски пазар. Инициативата за организирането им е на кмета на общината Галина Стоянова. Целта е предлагането на натурални природни хранителни продукти да се превърне в традиция за града, с която да се подкрепят малките производители

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Малта се намира в централната част на Средиземно море. Тя е малка, но стратегически важна група от острови. Архипелагът през своята дълга и бурна история е играл жизненоважна роля в борбите на редица сили за господство в Средиземно море и във взаимодействието между Европа и Африка и Близкия изток. В резултат на това малтийското общество е било оформено от векове на чуждо управление от различни сили, включително финикийците, римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, швабите, арагонците, хоспиталиерите, французите и британците, отбелязва енциклопедия “Британика”.

След Втората световна война движението за самоуправление се засилва. Великобритания предоставя на острова право на самоуправление през 1947 г., но е отменено през 1959 г. след правителствена криза. Преговорният процес между Обединеното кралство и Малта продължава до средата на 60-те години, като той преминава през различни етапи. 

Информация за събитията по процеса на превръщането на Малта в суверенна държава може да се намерят в бюлетините “Международна информация”, “Международна информация - Поверителен” и “Международна информация - Служебен”:

Изявления на министър-председателя на Малта

Валета, 17 декември 1955 г. /Ройтер/ Тази вечер министър-председателят на Малта Д. Минтоф (Дом Минтоф - бел. ред.) заяви пред законодателното събрание на Малта, че през 1956 година ще бъде проведен референдум, с който на народа на Малта ще бъде дадена възможност да реши дали иска да бъде представен в британския парламент. Ако мнозинството от народа се изкаже против, лейбъристкото правителство на Малта ще подаде оставка.
Днес в Лондон една комисия, съставена от членове на всички британски партии и назначена от британското правителство, е препоръчала Малта да избере свои представители, които да участвуват в британския парламент.
Минтоф спечели изборите в Малта през март т.г. поради това, че се обяви за присъединяването на Малта към Великобритания. Националистите от опозицията са решително против това. Те се обявяват за даване на пълно самоуправление на Малта. 

Извършваме проверка в командването на Военновъздушните сили (ВВС), 12-а авиационна база в Долна Митрополия и 3-а авиационна база в Граф Игнатиево, за да видим дали е спазена нормативната база. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, при която двамата пилоти загинаха.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Началникът на отбраната изрази дълбоки съболезнования на близките и колегите на загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Като началник на отбраната, изпитвам неопределима болка при загубата на всеки военнослужещ. Всичко, с което може да помогнем и се полага н

Водач от панагюрското село Елшица е заловен с 2,98 промила алкохол в кръвта, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

Автопатрул на магистрална полиция при ОД на МВР-Пазарджик е извършил снощи проверка на автомобил „Сеат“ в близост до бензиностанция на автомагистрала „Тракия“. Шофьорът на автомобила е бил с почти три  промила концентрация на алкохол. Той е задържан в Районното управление в областния град, добавят от полицията. 

Припомняме, че в началото на септември шофьор в Монтана беше заловен с 2,71 промила. Той направи катастрофа със сериозни материални щети.

 

Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българската делегация и ще представлява страната ни в Ню Йорк. 

Президентът ще участва в откриването на Общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема тази година е „Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения“, става ясно от съобщението. 

В Ню Йорк българският държавен глава ще участва също така в срещата на високо равнище на Глобалната коалиция срещу заплахата от синтетични наркотични вещества, която се провежда под патронажа на президента САЩ Джо Байдън.

Румен Радев ще направи изказване по време на Общия дебат на 79-ата сесия на 25 септември. 

Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван Литвиненко. Той откри 16-то издание на Националния конгрес по педиатрия с международно участие, който започна днес в курортния комплекс Боровец и ще продължи до 22 септември.

Професорът е и председател на Обществения комитет за изграждане на бъдещата детска болница. „Имаме голям пробив, защото през последните години се случиха неща и процесът тръгна. Вече имаме изчистен терен и финални щрихи на изготвения план на заданието, което ще послужи за изграждане на болницата“, посочи проф. Литвиненко. 

Той увери, че вече имат подкрепа на политическите партии, Министерския съвет и на Министерството на здравеопазването. 

Проф. Литвиненко каза, че друг проблем в педиатрията е

Добивът на 656 кубика дърва за отопление през идващия зимен сезон от общинския горски поземлен фонд ще решава днес Общинският съвет в Маджарово. Това е една от четирите докладни за днешната сесия на органа на местното самоуправление, която е публикувана на официалния сайт на институцията. Неин вносител е кметът на общината Ерджан Юсуф.

Ако докладната бъде приета, жителите на общинския център и населените места в общината ще плащат по 36,84 лева за кубик с ДДС, е залегнало в документа. С твърдото гориво от дървесния вид „Благун“ ще бъдат снабдени и общинските учреждения – детска градина и кметства. Докладната е рутинна и такава бива внасяна всяка година, обясни председателят на Общинския съвет Милен Иванов.

Другите точки в дневния ред на заседанието включват актуализиране на годишната програма за управление на общинската собственост, продажба на общинск

***

Преглед на британския печат

Лондон, 17 декември 1955 г. /ББС, бълг.ем., 13 ч./ Тазсутрешните британски вестници се занимават най-много с въпроса за бъдещите отношения между Великобритания и остров Малта, който е британска колония в Средиземно море и отдавна има голямо значение като британска флотска база. Неотдавна управляващата Лейбъристка партия на остров Малта, предложи Малта да бъде обявена за част от Великобритания и да изпрати избрани лица за народни представители в британската Камара на общините. Опозиционната партия предпочита Малта да бъде самоуправляваща се територия от Британската общност. Предложението на правителството на остров Малта бе одобрено от повечето членове на една комисия, съставена от депутати от британския парламент.
По този повод меродавният вестник "Таймс" пише в главната си уводна статия, че предлаганото разрешение за остров Малта е много драстично и че би било опасно за англичаните и малтийците да се впускат в него преди напълно да обмислят въпроса и да осъзнаят опасностите. Ако обаче чрез такова разрешение могат да се премахнат завинаги стопанските затруднения на остров Малта, предложението би трябвало да се приеме, но само ако преобладаващото мнозинство от населението на остров Малта желае това.
Консервативният вестник "Дейли телеграф" е против приемането на предложението. (…) запитва вестникът, трябва ли в британския парламент да влизат представители на цялата общност. Колкото и големи да са различията между главните британски партии, Консервативната и Лейбъристката, те черпят вдъхновение от общи традиции. Един депутат на Малта ще се чувства чужд в британския парламент в Уестминстър. (...)

***

Коментар за предстоящия референдум на остров Малта

Лондон, 11 февруари 1956 г. /ББС, бълг. ем. –6.30 ч./ По настоящем населението на средиземноморския остров Малта е заето с организирането на народно допитване, чрез което ще реши свободно, без ограничения и без натиск своето бъдеще. Утре и вдругиден населението на Малта ще каже "да’` или "не" на предложението на малтийското лейбъристко правителство за по-тясно свързване с Великобритания и за изпращането на трима депутати от Малта в британския парламент.
През 1800 година, малтийското население, изоставено от своите управници - рицарите от Ордена "Свети Йоан" и ограбвано от войските на Наполеон, реши по своя воля да се присъедини към Великобритания. В течение на много десетилетия Малта беше истинска островна крепост в Средиземно море. (…)
През септември м.г. на съвещание на парламентарни дейци от всички британски партии бяха изслушани различните мнения и проучена всестранно идеята за присъединяване на Малта към Великобритания. През декември бяха приети повечето от предложенията на г-н Минтоф при условие, че малтийското население изяви ясно своето съгласие. (…)
Какъвто и да бъде резултатът от референдума, министър-председателят на Малта гледа с увереност на съюза на Малта с Великобритания. 

***

Резултатите от референдума на остров Малта

Лондон, 14 февруари 1956 г. /ББС-бълг.ем. – 6:30 ч./ Окончателните резултати от референдума на остров Малта, които току що бяха оповестени, показват едно съотношение от повече от 3:1 гласа в полза на предложенията на малтийското правителство. Близо 68 000 от 90-те хиляди гласоподаватели на острова са гласували за присъединяването на Малта към Великобритания, около 20 000 души са гласували против и около 2600 от гласовете са невалидни. 

***

Правителствената криза в Малта

Лондон, 21 април 1958 г. /Франс прес/ Все още липсва официална английска реакция на оставката на министър-председателя на Малта, обаче политическите среди смятат, че кризата в Малта неизбежно ще наложи общи избори на острова. Тези среди смятат, че губернаторът на Малта може да избира между две решения: 1. Да повика водача на опозицията Оливие (Борг Оливие - бел. ред.) да образува правителство. Оливие ще бъде веднага свален от Законодателното събрание, в което има мнозинство Лейбъристката партия, и това ще доведе до разпускане на парламента. 2. Веднага да разпусне парламента. 

***

Валета, 21 април 1958 г./Франс прес/ След оставката на правителството на Минтоф, която още не е приета, губернаторът на Малта е извикал водача на опозицията Оливие. Смята се, че ако Оливие приеме да образува правителство, то ще бъде правителство на малцинството, което няма да може да се задържи на власт.

***

Демонстрации в Малта

Валета, 22 април 1958 г. /АП/ Днес няколко демонстранти бяха ранени, когато се опитаха да пробият полицейския кордон около редакцията на пробританския малтийски вестник "Таймс ъв Малта”. Демонстрантите бяха отблъснати от конна, полиция.
Преди това сблъскване с полицията, около 1000 демонстранти маршируваха по улиците на Валета с портрета на Дом Минтоф и издигаха лозунги, с които искаха той да изтегли оставката на своето правителство.
По-късно демонстранти повредиха статуята на кралица Виктория, близо до правителствения дворец.
Полицията се сблъска с демонстрантите, когато те се опитаха да хвърлят камъни по сградата на един британски спортен клуб.
След това демонстрантите се отправиха към сградата на. НАТО, обаче полицията ги спря. 

След кризата от 1958 г. и отмяната на самоуправлението през следващата 1959 г., то е възстановено през 1962 г. Малта постига независимост на 21 септември 1964 г. и се присъединява като член към Британската общност на същия ден:

Лондон, 17 септември 1964 г. /Ройтер/ В послание до министър-председателя на Малта Борг Оливие днес Дъглас-Хюм (сър Алек Дъглас-Хюм - министър-председател на Великобритания - бел. ред.) заяви, че Малта, която ще получи независимост идущия понеделник, ще бъде приветствана като членка на Британската общност.

***

Утре ще бъде обявена независимостта на Малта

Валета, 19 септември 1964 г. /Ройтер/ Британският министър на колониите и по въпросите на Британската общност г-н Дънкан Сендс пристигна днес тук със самолет, за да присъства на тържествата по случай независимостта на Малта, която ще бъде обявена утре вечер в полунощ.
Полицията на Малта, съставена от 1000 полицаи, засили предохранителните мерки срещу евентуални вълнения от страна на опозиционната Лейбъристка партия, имащи за цел да внесат смут в тържествата.
Докато населението на Малта и островите Гозо и Комино, с население 330 000 души, се готви да отпразнува своята независимост след 164 годишна британска власт, има известни признаци, че Дом Минтоф, водач на Лейбъристката партия, е замислил контрадемонстрации.
Той енергично протестира против условията на конституцията, даваща независимост на Малта, и призова своите поддържници да изразят неодобрението си от тези тържества, които, както той се изрази, бележат едно ’’предателство”.
Публичните митинги и събрания на Лейбъристката партия са забранени. Вчера обаче, на пресконференция, г-н Минтоф предупреди, че "през следващите няколко дни лейбъристкото движение ще покаже своята твърда решимост да защищава нашата свобода и да установи демократическа социалистическа държава в Малта.”
В главното седалище на Лейбъристката партия е поставен плакат, на който са написани следните думи: “Малта е продадена”. 
В други плакати на Лейбъристката партия четем: “Малта - сателит на Великобритания” и ”Сендс върви си у дома - най-нежелателният гост на Малта”.  

***

По повод обявяването на независимостта на Малта

Лондон, 20 септември 1964 г. (Франс прес) В понеделник, на 21 септември, ще се роди деветнадесетата и най-малка държава на Британската общност. Малта, чиято площ от 316 кв. км едва надминава площта на голям Париж и която се населява от 320 000 жители.
Плодородна земя с умерен средиземноморски климат, Малта успя, преди всичко благодарение на военните разходи на Великобритания, която я превърна, в страшна крепост, да достигне относително високо жизнено равнище. Средният национален доход на глава от населението - около 2000 френски франка (147 лири стерлинги) е по-голям от този в Гърция, където достига приблизително 1918 франка (137 лири стерлинги). (…)
Отложена веднаж поради дълбоките разногласия между политическите партии в Малта, независимостта на острова дойде след продължителни и трудни преговори между правителствата на Англия и на Малта. Въпреки преобладаващото влияние на католическата църква, която се произнесе за конституцията на д-р Оливие, само 42% от жителите на Малта одобриха тази конституция в референдума през май т.г. Опозицията на лейбъристите и на привържениците на светски институции отправяше упрек, че в конституцията "църквата се поставя над закона" и че превръща Малта в клерикална и реакционна страна. След нови преговори в Лондон, д-р Оливие се съгласи да направи известни промени в конституцията, която въпреки това беше отхвърлена от лейбъристите. Те решиха да не вземат участие в празненствата за независимостта, за да покажат несъгласието си. (…)

***

Малта е независима държава

Лондон, 21 септември 1964 г.  /ТАСС/ Нощес, в полунощ в столицата на Малта Валета бе тържествено обявена независимостта на Малта, която в продължение на век и половина, беше колония на Англия и която продължава да бъде нейна важна военна база в Средиземно море. Раждането на новата държава беше отпразнувано с военен парад и фойерверки.

На 13 декември 1974 г. Малта е провъзгласена за република с държавен глава президент, а на 31 март 1979 г. получава пълна автономия. От 1 май 2004 г. е член на Европейския съюз, а от 1 януари 2008 г. е член на Еврозоната.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – Соф ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекула ...
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Тикер в 12:58 ч.
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали ...
Начало Сфера
509
Хроника

Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта

Малта се намира в централната част на Средиземно море. Тя е малка, но стратегически важна група от острови.Архипелагът през своята дълга и бурна история е играл жизненоважна роля в борбите на редица сили за господство в Средиземно море и във взаимодействието между Европа и Африка и Близкия изток. В резултат на това малтийското общество е било оформено от векове на чуждо управление от различни сили, включително финикийците, римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, швабите, арагонците, хоспиталиерите, французите и британците, отбелязва енциклопедия “Британика”.

| 21 Септември 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Снимка © DFA

В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на .

Кампания за безплатни прегледи за ранно откриване на хронични белодробни заболявания предстои в Търговище. Тя ще започне от 26 септември в Медицински център „Солигена“, съобщиха от здравното заведение. 

Кампанията ще продължи до 10 ноември, като е предвидено тя да обхване общо 140 души. 

Финансирането й е по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. Пациентите няма да плащат за прегледа, независимо дали са здравноосигурени или не. Няма да се изисква и направление от личен лекар. Достатъчно е да се запази час с обаждане на регистратурата на телефони 0601 6 60 70 и 0879 02 77 66 или на място в  Търговище на ул. „Пирин“ № 16.

Прегледите ще се извършват от д-р Иван Власов, специалист по белодробни болести, в три дни от седмицата -  четвъртък и петък от 15 до 18 часа и неделя от 9 до 12 ч

Ограничихме значително достъпа на коли в Борисовата градина, която е място за разходки, почивка и спорт. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук.

Години наред жителите на София се оплакваха от хаоса с автомобилите в Борисова градина, но никой не ги чуваше. Ние сложихме край на този проблем, посочи кметът. Новите бариери на входовете разпознават номерата само на автомобили с издаден пропуск, каза Терзиев и подчерта, че строго се следи за нерегламентирано влизане и престой.

Васил Терзиев съобщи още, че е увеличена таксата за достъп на автомобили, обслужващи обекти в парка. Месечният абонамент вече е 300 лв., вместо досегашните 30 лв. Достъпът за зареждане е разрешен само между 23:00 и 08:00 ч. С тези мерки прекратихме дългогодишната практика на неконтролиран достъп, който застрашаваше сигурността на посетителите. Така върнахме парка на хората

При пожар в столичния кв. "Младост" 3 е загинал един човек, съобщиха от МВР.

Инцидентът е възникнал в апартамент на 18-ия етаж. Не се е наложила евакуация на хора от съседни жилища, допълниха от МВР.

Починалият е живеел сам, често е пушел и се предполага, че огън от цигара е причината за пожара, който се е прехвърлил на дивана.

Пламъците са били изгасени много бързо, казаха още от МВР.

Община Казанлък започва изграждането на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в общинските детските градини и ясли. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Насажденията ще се отглеждат в три оранжерии, разположени в градина на общински терен в село Долно Изворово.

От Общината допълват, че целта е да бъде осигурена чиста и здравословна храна за най-малките. Изграждането на зеленчукова градина ще и има възпитателен ефект по отношение на тепърва сформиращата им се култура на хранене у децата, смятат от общинската администрация.

От юни т.г. в Казанлък всеки понеделник и четвъртък има фермерски пазар. Инициативата за организирането им е на кмета на общината Галина Стоянова. Целта е предлагането на натурални природни хранителни продукти да се превърне в традиция за града, с която да се подкрепят малките производители

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Малта се намира в централната част на Средиземно море. Тя е малка, но стратегически важна група от острови. Архипелагът през своята дълга и бурна история е играл жизненоважна роля в борбите на редица сили за господство в Средиземно море и във взаимодействието между Европа и Африка и Близкия изток. В резултат на това малтийското общество е било оформено от векове на чуждо управление от различни сили, включително финикийците, римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, швабите, арагонците, хоспиталиерите, французите и британците, отбелязва енциклопедия “Британика”.

След Втората световна война движението за самоуправление се засилва. Великобритания предоставя на острова право на самоуправление през 1947 г., но е отменено през 1959 г. след правителствена криза. Преговорният процес между Обединеното кралство и Малта продължава до средата на 60-те години, като той преминава през различни етапи. 

Информация за събитията по процеса на превръщането на Малта в суверенна държава може да се намерят в бюлетините “Международна информация”, “Международна информация - Поверителен” и “Международна информация - Служебен”:

Изявления на министър-председателя на Малта

Валета, 17 декември 1955 г. /Ройтер/ Тази вечер министър-председателят на Малта Д. Минтоф (Дом Минтоф - бел. ред.) заяви пред законодателното събрание на Малта, че през 1956 година ще бъде проведен референдум, с който на народа на Малта ще бъде дадена възможност да реши дали иска да бъде представен в британския парламент. Ако мнозинството от народа се изкаже против, лейбъристкото правителство на Малта ще подаде оставка.
Днес в Лондон една комисия, съставена от членове на всички британски партии и назначена от британското правителство, е препоръчала Малта да избере свои представители, които да участвуват в британския парламент.
Минтоф спечели изборите в Малта през март т.г. поради това, че се обяви за присъединяването на Малта към Великобритания. Националистите от опозицията са решително против това. Те се обявяват за даване на пълно самоуправление на Малта. 

Извършваме проверка в командването на Военновъздушните сили (ВВС), 12-а авиационна база в Долна Митрополия и 3-а авиационна база в Граф Игнатиево, за да видим дали е спазена нормативната база. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, при която двамата пилоти загинаха.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Началникът на отбраната изрази дълбоки съболезнования на близките и колегите на загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Като началник на отбраната, изпитвам неопределима болка при загубата на всеки военнослужещ. Всичко, с което може да помогнем и се полага н

Водач от панагюрското село Елшица е заловен с 2,98 промила алкохол в кръвта, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

Автопатрул на магистрална полиция при ОД на МВР-Пазарджик е извършил снощи проверка на автомобил „Сеат“ в близост до бензиностанция на автомагистрала „Тракия“. Шофьорът на автомобила е бил с почти три  промила концентрация на алкохол. Той е задържан в Районното управление в областния град, добавят от полицията. 

Припомняме, че в началото на септември шофьор в Монтана беше заловен с 2,71 промила. Той направи катастрофа със сериозни материални щети.

 

Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българската делегация и ще представлява страната ни в Ню Йорк. 

Президентът ще участва в откриването на Общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема тази година е „Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения“, става ясно от съобщението. 

В Ню Йорк българският държавен глава ще участва също така в срещата на високо равнище на Глобалната коалиция срещу заплахата от синтетични наркотични вещества, която се провежда под патронажа на президента САЩ Джо Байдън.

Румен Радев ще направи изказване по време на Общия дебат на 79-ата сесия на 25 септември. 

Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван Литвиненко. Той откри 16-то издание на Националния конгрес по педиатрия с международно участие, който започна днес в курортния комплекс Боровец и ще продължи до 22 септември.

Професорът е и председател на Обществения комитет за изграждане на бъдещата детска болница. „Имаме голям пробив, защото през последните години се случиха неща и процесът тръгна. Вече имаме изчистен терен и финални щрихи на изготвения план на заданието, което ще послужи за изграждане на болницата“, посочи проф. Литвиненко. 

Той увери, че вече имат подкрепа на политическите партии, Министерския съвет и на Министерството на здравеопазването. 

Проф. Литвиненко каза, че друг проблем в педиатрията е

Добивът на 656 кубика дърва за отопление през идващия зимен сезон от общинския горски поземлен фонд ще решава днес Общинският съвет в Маджарово. Това е една от четирите докладни за днешната сесия на органа на местното самоуправление, която е публикувана на официалния сайт на институцията. Неин вносител е кметът на общината Ерджан Юсуф.

Ако докладната бъде приета, жителите на общинския център и населените места в общината ще плащат по 36,84 лева за кубик с ДДС, е залегнало в документа. С твърдото гориво от дървесния вид „Благун“ ще бъдат снабдени и общинските учреждения – детска градина и кметства. Докладната е рутинна и такава бива внасяна всяка година, обясни председателят на Общинския съвет Милен Иванов.

Другите точки в дневния ред на заседанието включват актуализиране на годишната програма за управление на общинската собственост, продажба на общинск

***

Преглед на британския печат

Лондон, 17 декември 1955 г. /ББС, бълг.ем., 13 ч./ Тазсутрешните британски вестници се занимават най-много с въпроса за бъдещите отношения между Великобритания и остров Малта, който е британска колония в Средиземно море и отдавна има голямо значение като британска флотска база. Неотдавна управляващата Лейбъристка партия на остров Малта, предложи Малта да бъде обявена за част от Великобритания и да изпрати избрани лица за народни представители в британската Камара на общините. Опозиционната партия предпочита Малта да бъде самоуправляваща се територия от Британската общност. Предложението на правителството на остров Малта бе одобрено от повечето членове на една комисия, съставена от депутати от британския парламент.
По този повод меродавният вестник "Таймс" пише в главната си уводна статия, че предлаганото разрешение за остров Малта е много драстично и че би било опасно за англичаните и малтийците да се впускат в него преди напълно да обмислят въпроса и да осъзнаят опасностите. Ако обаче чрез такова разрешение могат да се премахнат завинаги стопанските затруднения на остров Малта, предложението би трябвало да се приеме, но само ако преобладаващото мнозинство от населението на остров Малта желае това.
Консервативният вестник "Дейли телеграф" е против приемането на предложението. (…) запитва вестникът, трябва ли в британския парламент да влизат представители на цялата общност. Колкото и големи да са различията между главните британски партии, Консервативната и Лейбъристката, те черпят вдъхновение от общи традиции. Един депутат на Малта ще се чувства чужд в британския парламент в Уестминстър. (...)

***

Коментар за предстоящия референдум на остров Малта

Лондон, 11 февруари 1956 г. /ББС, бълг. ем. –6.30 ч./ По настоящем населението на средиземноморския остров Малта е заето с организирането на народно допитване, чрез което ще реши свободно, без ограничения и без натиск своето бъдеще. Утре и вдругиден населението на Малта ще каже "да’` или "не" на предложението на малтийското лейбъристко правителство за по-тясно свързване с Великобритания и за изпращането на трима депутати от Малта в британския парламент.
През 1800 година, малтийското население, изоставено от своите управници - рицарите от Ордена "Свети Йоан" и ограбвано от войските на Наполеон, реши по своя воля да се присъедини към Великобритания. В течение на много десетилетия Малта беше истинска островна крепост в Средиземно море. (…)
През септември м.г. на съвещание на парламентарни дейци от всички британски партии бяха изслушани различните мнения и проучена всестранно идеята за присъединяване на Малта към Великобритания. През декември бяха приети повечето от предложенията на г-н Минтоф при условие, че малтийското население изяви ясно своето съгласие. (…)
Какъвто и да бъде резултатът от референдума, министър-председателят на Малта гледа с увереност на съюза на Малта с Великобритания. 

***

Резултатите от референдума на остров Малта

Лондон, 14 февруари 1956 г. /ББС-бълг.ем. – 6:30 ч./ Окончателните резултати от референдума на остров Малта, които току що бяха оповестени, показват едно съотношение от повече от 3:1 гласа в полза на предложенията на малтийското правителство. Близо 68 000 от 90-те хиляди гласоподаватели на острова са гласували за присъединяването на Малта към Великобритания, около 20 000 души са гласували против и около 2600 от гласовете са невалидни. 

***

Правителствената криза в Малта

Лондон, 21 април 1958 г. /Франс прес/ Все още липсва официална английска реакция на оставката на министър-председателя на Малта, обаче политическите среди смятат, че кризата в Малта неизбежно ще наложи общи избори на острова. Тези среди смятат, че губернаторът на Малта може да избира между две решения: 1. Да повика водача на опозицията Оливие (Борг Оливие - бел. ред.) да образува правителство. Оливие ще бъде веднага свален от Законодателното събрание, в което има мнозинство Лейбъристката партия, и това ще доведе до разпускане на парламента. 2. Веднага да разпусне парламента. 

***

Валета, 21 април 1958 г./Франс прес/ След оставката на правителството на Минтоф, която още не е приета, губернаторът на Малта е извикал водача на опозицията Оливие. Смята се, че ако Оливие приеме да образува правителство, то ще бъде правителство на малцинството, което няма да може да се задържи на власт.

***

Демонстрации в Малта

Валета, 22 април 1958 г. /АП/ Днес няколко демонстранти бяха ранени, когато се опитаха да пробият полицейския кордон около редакцията на пробританския малтийски вестник "Таймс ъв Малта”. Демонстрантите бяха отблъснати от конна, полиция.
Преди това сблъскване с полицията, около 1000 демонстранти маршируваха по улиците на Валета с портрета на Дом Минтоф и издигаха лозунги, с които искаха той да изтегли оставката на своето правителство.
По-късно демонстранти повредиха статуята на кралица Виктория, близо до правителствения дворец.
Полицията се сблъска с демонстрантите, когато те се опитаха да хвърлят камъни по сградата на един британски спортен клуб.
След това демонстрантите се отправиха към сградата на. НАТО, обаче полицията ги спря. 

След кризата от 1958 г. и отмяната на самоуправлението през следващата 1959 г., то е възстановено през 1962 г. Малта постига независимост на 21 септември 1964 г. и се присъединява като член към Британската общност на същия ден:

Лондон, 17 септември 1964 г. /Ройтер/ В послание до министър-председателя на Малта Борг Оливие днес Дъглас-Хюм (сър Алек Дъглас-Хюм - министър-председател на Великобритания - бел. ред.) заяви, че Малта, която ще получи независимост идущия понеделник, ще бъде приветствана като членка на Британската общност.

***

Утре ще бъде обявена независимостта на Малта

Валета, 19 септември 1964 г. /Ройтер/ Британският министър на колониите и по въпросите на Британската общност г-н Дънкан Сендс пристигна днес тук със самолет, за да присъства на тържествата по случай независимостта на Малта, която ще бъде обявена утре вечер в полунощ.
Полицията на Малта, съставена от 1000 полицаи, засили предохранителните мерки срещу евентуални вълнения от страна на опозиционната Лейбъристка партия, имащи за цел да внесат смут в тържествата.
Докато населението на Малта и островите Гозо и Комино, с население 330 000 души, се готви да отпразнува своята независимост след 164 годишна британска власт, има известни признаци, че Дом Минтоф, водач на Лейбъристката партия, е замислил контрадемонстрации.
Той енергично протестира против условията на конституцията, даваща независимост на Малта, и призова своите поддържници да изразят неодобрението си от тези тържества, които, както той се изрази, бележат едно ’’предателство”.
Публичните митинги и събрания на Лейбъристката партия са забранени. Вчера обаче, на пресконференция, г-н Минтоф предупреди, че "през следващите няколко дни лейбъристкото движение ще покаже своята твърда решимост да защищава нашата свобода и да установи демократическа социалистическа държава в Малта.”
В главното седалище на Лейбъристката партия е поставен плакат, на който са написани следните думи: “Малта е продадена”. 
В други плакати на Лейбъристката партия четем: “Малта - сателит на Великобритания” и ”Сендс върви си у дома - най-нежелателният гост на Малта”.  

***

По повод обявяването на независимостта на Малта

Лондон, 20 септември 1964 г. (Франс прес) В понеделник, на 21 септември, ще се роди деветнадесетата и най-малка държава на Британската общност. Малта, чиято площ от 316 кв. км едва надминава площта на голям Париж и която се населява от 320 000 жители.
Плодородна земя с умерен средиземноморски климат, Малта успя, преди всичко благодарение на военните разходи на Великобритания, която я превърна, в страшна крепост, да достигне относително високо жизнено равнище. Средният национален доход на глава от населението - около 2000 френски франка (147 лири стерлинги) е по-голям от този в Гърция, където достига приблизително 1918 франка (137 лири стерлинги). (…)
Отложена веднаж поради дълбоките разногласия между политическите партии в Малта, независимостта на острова дойде след продължителни и трудни преговори между правителствата на Англия и на Малта. Въпреки преобладаващото влияние на католическата църква, която се произнесе за конституцията на д-р Оливие, само 42% от жителите на Малта одобриха тази конституция в референдума през май т.г. Опозицията на лейбъристите и на привържениците на светски институции отправяше упрек, че в конституцията "църквата се поставя над закона" и че превръща Малта в клерикална и реакционна страна. След нови преговори в Лондон, д-р Оливие се съгласи да направи известни промени в конституцията, която въпреки това беше отхвърлена от лейбъристите. Те решиха да не вземат участие в празненствата за независимостта, за да покажат несъгласието си. (…)

***

Малта е независима държава

Лондон, 21 септември 1964 г.  /ТАСС/ Нощес, в полунощ в столицата на Малта Валета бе тържествено обявена независимостта на Малта, която в продължение на век и половина, беше колония на Англия и която продължава да бъде нейна важна военна база в Средиземно море. Раждането на новата държава беше отпразнувано с военен парад и фойерверки.

На 13 декември 1974 г. Малта е провъзгласена за република с държавен глава президент, а на 31 март 1979 г. получава пълна автономия. От 1 май 2004 г. е член на Европейския съюз, а от 1 януари 2008 г. е член на Еврозоната.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Местен фокус
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Основна линия
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Контекст
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.