Начало Сфера Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
378
България

Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?

Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари.На площада са се събрали хората, чиито домове изгоряха.

| 21 Септември 2024, 09:20 ч.
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Снимка © Мира Безус / БТА

Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората, чиито домове изгоряха. Най-обсъжданата тема е как ще изкарат зимата във фургони. Най-често задаваният въпрос – къде е държавата?

Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на концертната дейност, бяха обсъдени на среща в президентството, съобщиха от институцията.

Изграждането е под патронажа на президента Румен Радев. 

„Важно е да се намери воля и единомислие за осъществяване на тази инициатива, защото страната ни е в дълг към българските музиканти, за да могат те да разгърнат таланта си достойно пред публика“, заяви президентът Радев по време на разговора с кмета на София Васил Терзиев и служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков. 

По повод на възможните терени, фокус на срещата беше поставен върху сътрудничеството между Столичната община и Министерството на младежта и спорта при избора на подходящо място за сградата. През

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Специализирана полицейска акция се проведе на територията на цялата Пернишка област във връзка с 18 септември- Денят без загинали на пътя. Това съобщи Венцислав Алексов, говорител на Областната дирекция (ОД) на МВР – Перник на брифинг за извършените действия по време на акцията. Регистрирани са две леки пътнотранспортни произшествия с незначителни материални щети, добави той. 

Със засилено присъствие на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция бяха извършени проверки през цялото денонощие. Проверени са 262 моторни превозни средства и 325 шофьори, пътници и пешеходци, каза още говорителят на полицията. 

Осъществен е контрол на 17 криминално проявени лица. Униформените са направили 82 проби за алкохол, както и 16 за наркотични вещества. Всички са отрицателни, отчетоха от полицията. За различни нарушения на Закона за движение по пътищата са съ

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

„Тук има две ъглови легла, в другата стаичка две легла и тук мивката с котлончето. Петима живеем тук – четирима възрастни и 10-годишната ми дъщеря. Детето ми ходи в къщата на брат ми, която успяхме да спасим от пожара, за да си пише домашните, защото тук е много тясно и невъзможно“, показва 35-годишната Нели Янева.

60-годишната майка – Минка Янева, споделя, че още не може да забрави преживяното. „Много страшно беше. Бях на работа, готвачка съм в Дома за възрастни хора тук. Чух, че пожарът е стигнал до нашата къща. Хукнах да бягам, внучката ми беше вкъщи. Развиках се, изкарах я, казах да бяга надолу към центъра на селото“, спомня си през сълзи тя.

Във фургон за временно настаняване, на метри от изпепелената си къща, живее и 82-годишната Каля Келешева. Благодари на всички дарители и на местната управа. „Кметът какво може да направи, когато държавата не взема мерки? Трябва да се настоява парламентът да вземе мерки. И по-скоро да ни направят, макар и сглобяеми къщички да са“, допълва възрастната жена.

„Само дойдоха тука като бяха пожарите и какво направиха? Дойдоха, видяха ни и си отидоха. Това е, ние нямаме държава. Къщата с моя съпруг сме я градили с двете си ръце, но всичко изгоря. Жива и здрава ми е внучката – това е най-важното. Животът продължава“, казва с въздишка Минка.

„Тука бяха, обещаваха, това ще дадем, онова ще направим, но няма нищо. Двуетажна къща, гараж голям – всичко изгоря, нацяло е срината. Невъзможно е зимата във фургони. Нито печка можеш да сложиш там, нито нищо. Има климатик, ама тука токът спира. Спре ли токът и край“, обяснява 85-годишният Янчо Зидаров. 

Ивана Томова от Козлодуй стана за пети път шампионка по бокс в тежка категория при девойките до 18 години на Държавното лично първенство за младежи и девойки, проведено в Плевен от 17 до 20 септември. Това каза треньорът Георги Вачев.

Той допълни, че от спортен клуб "Златните момчета" Козлодуй са участвали и 14-годишната Нели Станкова, както 17-годишната Людмила Иванова. И двете са втори в своите категории, информира Вачев. 

На шампионата в Плевен участваха четиридесет клуба и над 160 състезатели от цяла България. 

„Нашите момичета играха отлично и вярвам, че през следващата година и трите ще бъдат на най-високото стъпало на призовата стълбица”, каза треньорът и председател на клуба по бокс "Златните момчета". 

В клуба активно тренират над 80 деца и младежи от Козлодуй и региона. Вачев каза, че подготвят седмото издание на между

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на „Български пощи“ ЕАД с 50 млн. лева, съобщиха от пресслужбата на министерството. 

Това е много важна стъпка за оздравяването, подобряване на ликвидността и платежоспособността на компанията. С увеличаването на капитала „Български пощи“ ЕАД престава да бъде предприятие в затруднено положение и ще има възможността да получава от държавния бюджет действително доказаните разходи за изпълнението на възложените универсална пощенска услуга и услугата по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Получаването на реалния размер на компенсациите за извършваните услуги и осигуряването на капитал за реализиране на планираните инвестиции от „Български пощи“ ЕАД ще доведе до чувствително повишаване качеството на предоставяните от дружест

Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Враца за извънредните парламентарни избори на 27 октомври.

По време на днешната консултация, организирана в сградата на Община Враца, всички упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание подкрепиха предложеното им предварително разпределение, посочвайки, че в него са спазени законовите разпоредби. Съгласие беше постигнато и по отношение на разпределението на членовете в допълнителните секционни комисии, които ще бъдат създадени, както и за тези с подвижните урни.  

В Община Враца ще има 105 СИК, от които 84 ще са с деветима членове, а останалите ще са с по седем. Общо в секционните комисии ще бъдат ангажирани 903-ма души. 

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик) организира конференция, посветена на 20 годишнината от членството на България в НАТО. 

Конференцията на тема „България 20 години в НАТО:  поуки и препоръки за следващите 20 години“ продължава днес до 18:00 часа в Централния военен клуб в София. 

В началото на конференцията с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите двама пилоти от 12-а авиобаза в Долна Митрополия  на 13 септември. 

„Изключително важно за Министерството на отбраната е, освен намирането на конкретните технологични решения, да бъде обяснявано пред обществото какво се случва, какви са нашите намерения, защо се предприемат едни или други действия, свързани с разходването на наистина немалък национален ресурс. Давам си сметка, че догонващото развитие ще бъде изключително т

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

На фона на всеобщото отчаяние обаче идва и една добра новина – за семейството на Даниела и съпругът Димитър. Пет години и половина, те чакат да осиновят дете. Само дни след като губят къщата си, прегръщат за първи път жадувана в продължение на 21 години рожба. 

„Наистина стана чудо, да дойде в нас“, разказва Даниела Николова с малкия Николай в скута си. И показва условията във фургона: „Кошарата е тук , няма къде да я сложим, разглобена е отдолу под леглото. Аз спя с малкия тук, на това легло, майка ми – на другото, а мъжът ми – отвън, защото няма къде. Надяваме се вече държавата да помисли за нас“, добавя тя.

На по-бърза реакция от страна на държавата и на по-малко бюрократични спънки в подобни бедствени и кризисни ситуации казва, че се надява и кметът на пострадалата от пожарите община Болярово - Христо Христов. „Много подробности, много изисквания в това постановление, което излезе. Много критерии поставиха, а то не става така. Голяма част от документите на хората изгоряха, нотариални актове изгоряха, лични карти изгоряха“, коментира той.

На третия ден след пожарите местната администрация е била готова с поисканите от държавата оценки на 13 изгорели основни жилища в селата Воден и Крайново. Последвал е обаче отказ и допълнителни указания за нови оценки по пазарни цени от лицензиран инженер-конструктор, обяснява кметът на крайграничната община.

„Сега наближава зима, всичко възможно трябва да се направи. Моят апел е, колкото се може държавата по-бързо и по-адекватно да отпусне необходимите средства. И дано се съобрази с тези оценки, които са направени. Първата оценка, която поискахме, сумата беше 1,9 млн. лева, но беше отказана. Впоследствие се наложи по пазарни цени. Оттук нататък, разчитам и вярвам хората колкото се може по-бързо да ги получат“, допълва кметът.

По думите му всички изискани документи ще бъдат готови следващата седмица и внесени веднага в междуведомствената комисия към Министерския съвет, за да бъдат отпуснати средствата. Десет от пострадалите домакинства очакват сглобяеми къщи, а останалите три – се надяват да градят наново от основи.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – Соф ...
Тикер в 13:44 ч.
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните б ...
Начало Сфера
378
България

Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?

Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари.На площада са се събрали хората, чиито домове изгоряха.

| 21 Септември 2024, 09:20 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Снимка © Мира Безус / БТА

Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората, чиито домове изгоряха. Най-обсъжданата тема е как ще изкарат зимата във фургони. Най-често задаваният въпрос – къде е държавата?

Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на концертната дейност, бяха обсъдени на среща в президентството, съобщиха от институцията.

Изграждането е под патронажа на президента Румен Радев. 

„Важно е да се намери воля и единомислие за осъществяване на тази инициатива, защото страната ни е в дълг към българските музиканти, за да могат те да разгърнат таланта си достойно пред публика“, заяви президентът Радев по време на разговора с кмета на София Васил Терзиев и служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков. 

По повод на възможните терени, фокус на срещата беше поставен върху сътрудничеството между Столичната община и Министерството на младежта и спорта при избора на подходящо място за сградата. През

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Специализирана полицейска акция се проведе на територията на цялата Пернишка област във връзка с 18 септември- Денят без загинали на пътя. Това съобщи Венцислав Алексов, говорител на Областната дирекция (ОД) на МВР – Перник на брифинг за извършените действия по време на акцията. Регистрирани са две леки пътнотранспортни произшествия с незначителни материални щети, добави той. 

Със засилено присъствие на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция бяха извършени проверки през цялото денонощие. Проверени са 262 моторни превозни средства и 325 шофьори, пътници и пешеходци, каза още говорителят на полицията. 

Осъществен е контрол на 17 криминално проявени лица. Униформените са направили 82 проби за алкохол, както и 16 за наркотични вещества. Всички са отрицателни, отчетоха от полицията. За различни нарушения на Закона за движение по пътищата са съ

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

„Тук има две ъглови легла, в другата стаичка две легла и тук мивката с котлончето. Петима живеем тук – четирима възрастни и 10-годишната ми дъщеря. Детето ми ходи в къщата на брат ми, която успяхме да спасим от пожара, за да си пише домашните, защото тук е много тясно и невъзможно“, показва 35-годишната Нели Янева.

60-годишната майка – Минка Янева, споделя, че още не може да забрави преживяното. „Много страшно беше. Бях на работа, готвачка съм в Дома за възрастни хора тук. Чух, че пожарът е стигнал до нашата къща. Хукнах да бягам, внучката ми беше вкъщи. Развиках се, изкарах я, казах да бяга надолу към центъра на селото“, спомня си през сълзи тя.

Във фургон за временно настаняване, на метри от изпепелената си къща, живее и 82-годишната Каля Келешева. Благодари на всички дарители и на местната управа. „Кметът какво може да направи, когато държавата не взема мерки? Трябва да се настоява парламентът да вземе мерки. И по-скоро да ни направят, макар и сглобяеми къщички да са“, допълва възрастната жена.

„Само дойдоха тука като бяха пожарите и какво направиха? Дойдоха, видяха ни и си отидоха. Това е, ние нямаме държава. Къщата с моя съпруг сме я градили с двете си ръце, но всичко изгоря. Жива и здрава ми е внучката – това е най-важното. Животът продължава“, казва с въздишка Минка.

„Тука бяха, обещаваха, това ще дадем, онова ще направим, но няма нищо. Двуетажна къща, гараж голям – всичко изгоря, нацяло е срината. Невъзможно е зимата във фургони. Нито печка можеш да сложиш там, нито нищо. Има климатик, ама тука токът спира. Спре ли токът и край“, обяснява 85-годишният Янчо Зидаров. 

Ивана Томова от Козлодуй стана за пети път шампионка по бокс в тежка категория при девойките до 18 години на Държавното лично първенство за младежи и девойки, проведено в Плевен от 17 до 20 септември. Това каза треньорът Георги Вачев.

Той допълни, че от спортен клуб "Златните момчета" Козлодуй са участвали и 14-годишната Нели Станкова, както 17-годишната Людмила Иванова. И двете са втори в своите категории, информира Вачев. 

На шампионата в Плевен участваха четиридесет клуба и над 160 състезатели от цяла България. 

„Нашите момичета играха отлично и вярвам, че през следващата година и трите ще бъдат на най-високото стъпало на призовата стълбица”, каза треньорът и председател на клуба по бокс "Златните момчета". 

В клуба активно тренират над 80 деца и младежи от Козлодуй и региона. Вачев каза, че подготвят седмото издание на между

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на „Български пощи“ ЕАД с 50 млн. лева, съобщиха от пресслужбата на министерството. 

Това е много важна стъпка за оздравяването, подобряване на ликвидността и платежоспособността на компанията. С увеличаването на капитала „Български пощи“ ЕАД престава да бъде предприятие в затруднено положение и ще има възможността да получава от държавния бюджет действително доказаните разходи за изпълнението на възложените универсална пощенска услуга и услугата по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Получаването на реалния размер на компенсациите за извършваните услуги и осигуряването на капитал за реализиране на планираните инвестиции от „Български пощи“ ЕАД ще доведе до чувствително повишаване качеството на предоставяните от дружест

Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Враца за извънредните парламентарни избори на 27 октомври.

По време на днешната консултация, организирана в сградата на Община Враца, всички упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание подкрепиха предложеното им предварително разпределение, посочвайки, че в него са спазени законовите разпоредби. Съгласие беше постигнато и по отношение на разпределението на членовете в допълнителните секционни комисии, които ще бъдат създадени, както и за тези с подвижните урни.  

В Община Враца ще има 105 СИК, от които 84 ще са с деветима членове, а останалите ще са с по седем. Общо в секционните комисии ще бъдат ангажирани 903-ма души. 

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик) организира конференция, посветена на 20 годишнината от членството на България в НАТО. 

Конференцията на тема „България 20 години в НАТО:  поуки и препоръки за следващите 20 години“ продължава днес до 18:00 часа в Централния военен клуб в София. 

В началото на конференцията с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите двама пилоти от 12-а авиобаза в Долна Митрополия  на 13 септември. 

„Изключително важно за Министерството на отбраната е, освен намирането на конкретните технологични решения, да бъде обяснявано пред обществото какво се случва, какви са нашите намерения, защо се предприемат едни или други действия, свързани с разходването на наистина немалък национален ресурс. Давам си сметка, че догонващото развитие ще бъде изключително т

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

На фона на всеобщото отчаяние обаче идва и една добра новина – за семейството на Даниела и съпругът Димитър. Пет години и половина, те чакат да осиновят дете. Само дни след като губят къщата си, прегръщат за първи път жадувана в продължение на 21 години рожба. 

„Наистина стана чудо, да дойде в нас“, разказва Даниела Николова с малкия Николай в скута си. И показва условията във фургона: „Кошарата е тук , няма къде да я сложим, разглобена е отдолу под леглото. Аз спя с малкия тук, на това легло, майка ми – на другото, а мъжът ми – отвън, защото няма къде. Надяваме се вече държавата да помисли за нас“, добавя тя.

На по-бърза реакция от страна на държавата и на по-малко бюрократични спънки в подобни бедствени и кризисни ситуации казва, че се надява и кметът на пострадалата от пожарите община Болярово - Христо Христов. „Много подробности, много изисквания в това постановление, което излезе. Много критерии поставиха, а то не става така. Голяма част от документите на хората изгоряха, нотариални актове изгоряха, лични карти изгоряха“, коментира той.

На третия ден след пожарите местната администрация е била готова с поисканите от държавата оценки на 13 изгорели основни жилища в селата Воден и Крайново. Последвал е обаче отказ и допълнителни указания за нови оценки по пазарни цени от лицензиран инженер-конструктор, обяснява кметът на крайграничната община.

„Сега наближава зима, всичко възможно трябва да се направи. Моят апел е, колкото се може държавата по-бързо и по-адекватно да отпусне необходимите средства. И дано се съобрази с тези оценки, които са направени. Първата оценка, която поискахме, сумата беше 1,9 млн. лева, но беше отказана. Впоследствие се наложи по пазарни цени. Оттук нататък, разчитам и вярвам хората колкото се може по-бързо да ги получат“, допълва кметът.

По думите му всички изискани документи ще бъдат готови следващата седмица и внесени веднага в междуведомствената комисия към Министерския съвет, за да бъдат отпуснати средствата. Десет от пострадалите домакинства очакват сглобяеми къщи, а останалите три – се надяват да градят наново от основи.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Местен фокус
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.