Начало Основна линия Независимостта на една национална държава е опората на свободата, каза зам.-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева
220
България

Независимостта на една национална държава е опората на свободата, каза зам.-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева

Независимостта на една национална държава е опората на свободата.Тя дава стимул за развитие, тя дава сили за съзидание.

| 22 Септември 2024, 14:22 ч.
Независимостта на една национална държава е опората на свободата, каза зам.-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева
Независимостта на една национална държава е опората на свободата, каза зам.-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева
Снимка © БТА

Независимостта на една национална държава е опората на свободата. Тя дава стимул за развитие, тя дава сили за съзидание. А отговорността- тя е пред нашите предци, но тя е пред нас- пред нашите наследници, пред нашето бъдеще. С тези думи заместник-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева се обърна към десетките старозагорци дошли да поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“ по повод 116 години от обявяване на Независимостта на България. 

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

Добивът на 656 кубика дърва за отопление през идващия зимен сезон от общинския горски поземлен фонд ще решава днес Общинският съвет в Маджарово. Това е една от четирите докладни за днешната сесия на органа на местното самоуправление, която е публикувана на официалния сайт на институцията. Неин вносител е кметът на общината Ерджан Юсуф.

Ако докладната бъде приета, жителите на общинския център и населените места в общината ще плащат по 36,84 лева за кубик с ДДС, е залегнало в документа. С твърдото гориво от дървесния вид „Благун“ ще бъдат снабдени и общинските учреждения – детска градина и кметства. Докладната е рутинна и такава бива внасяна всяка година, обясни председателят на Общинския съвет Милен Иванов.

Другите точки в дневния ред на заседанието включват актуализиране на годишната програма за управление на общинската собственост, продажба на общинск

Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен – не се вземат никакви мерки, каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за почистването на р. Батова при Природен резерват „Балата“.

От 2016 г. досега са извършени редица проверки от страна на Басейнова дирекция „Черноморски район“, в които е констатирано, че участък от реката не е почистен, а срокът на изпълнението на предписанието многократно се удължава след мотивирани искания от страна на областния управител поради липса на финансиране, каза още министър Димитров. За неизпълнение на предписание през 2022 г. и през 2023 г. на областния управител на Добрич са връчени акт за установяване на административно нарушение. През май 2024 г. е последната извършена проверка, след която е из

Работим по въпроса за модерен спасителен кораб и смятам, че до края на годината ще имаме изчистена концепция, която да покаже какво точно ни трябва и как ще бъде използвано то във времето, каза днес във Варна изпълнителният директор на „Морска администрация“ Венцислав Иванов. Той присъства на учение на тема „Провеждане на морска аварийно-спасителна операция“, което е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване.

Той допълни, че с обявяването на плана за търсене и спасяване, вече ще е ясно кои от средствата, които са предоставени на „Морска администрация“ от различни институции, са надеждни за работа при определени условия. Когато видим кое в какво състояние е, ще преценим какво точно да добавим към всички тези плавателни средства, за да имаме един завършен модел за работа п

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

Делчева посочи, че на 22 септември 1908 година българският народ отбелязва знаково събитие по своя исторически път. На днешната дата преди 116 години България провъзгласява своя пълен държавен суверенитет. В тържествена обстановка в старата столица Велико Търново в присъствието на своите министри княз Фердинанд изчита Манифеста за провъзгласяване на независимостта. Тя припомни част от написаното в документа: „Преди 30 години българският народ непоколебимо уверен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевен за своите съвети неуморно работи за уреждане на хубавата ни земя и създаде от нея държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народ.  И винаги миролюбив народът копнее за културен и исторически напредък. В това отношение нищо не бива да го спъва, нищо не бива да пречи на преуспяването му. Това е желанието на народа, това е неговата воля. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ".

Делчева припомни, че по силата на своята воля българският народ дръзва да обяви своето Съединение, да обяви и своята национална независимост и така показва, че важно е това дело, което е общо. То дава възход и просперитет на държавата. "А днес ние сме тук да почетем тази знакова дата, да почетем паметта на тези, които отдадоха всичките си сили, за да защитят интересите на България- нейната независимост. Да защитят нашето право да живеем днес в свободна и справедлива страна. Честит празник, честит ден на независимостта“, каза зам.-кметът Павлина Делчева. 

В ритуала участваха почетният караул и знаменната група от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и Общинският духов оркестър. Водещ на церемонията беше актьорът Ивелин Керанов. По повод празника на площада пред общината се проведе празничен концерт на творчески формации при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

Сред присъстващите на церемонията бяха областният управител Методи Марков, зам.-ректорът на Тракийски университет доц. д-р Емил Славов, общественици, общински съветници и граждани.

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров и евродепутатът Радан Кънев предупредиха на брифинг в парламента, че влизането на България в т.нар сухопътен Шенген може да бъде отложено заради спряна обществена поръчка за високотехнологично оборудване за границите ни – специални скенери и рентгени за по-добър контрол на пунктовете, както и че страната ни може да загуби безвъзмездното финансиране от Европейската комисия (ЕК) за това оборудване.

Изискването на ЕК е било да има прозрачна обществена поръчка, която, по думите на Димитров, е прекратена и се избира конкретна фирма, с която се извършва пряко договаряне. Според него това е огромна грешка, защото всички, които не искат България в „сухопътния Шенген“, сега имат формален довод да поискат отлагане.

Евродепутатът Радан Кънев каза, че публичната о

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинки Владислав Николов. С акцията бе отбелязана една година от даряването на първия у нас мобилен пункт за кръводаряване на Районния център по трансфузионна хематология в крайморския град. По думите на Николов кръв в пункта, който бе разположен в центъра на Варна, са дарили повече от 50 души, което е изключителен успех.

Създателят на кампанията припомни, че на 28 септември на площада пред Катедралата в града ще се състои поредната инициатива за събиране на капачки и стотинки от всички възможни номинали. Посетителите ще имат възможност и да си вземат по нещо от благотворителния базар с различни продукти с кауза.

По традиция набраните средства се ползват за осигуряване на медицинска апаратура, която

Парламентът отхвърли на първо четене предложените от „Има такъв народ“ промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които целяха да облекчат гражданите по отношение на провеждането на референдуми.

Законопроектът не получи подкрепа и при прегласуването. Измененията подкрепиха 81 народни представители, 30 бяха „против“, а 80 се въздържаха. 

От „Има такъв народ“ (ИТН) предлагаха да се въведе единен подход за определяне на минималния брой подписи за предложение за референдум и при двата вида референдуми – национални и местни. Предвиждаше се минимално необходимия брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми, определен в закона, да не е твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Адвокати намират за неприемливо ветото на президента по повод промените в Закона за адвокатурата и обявиха готовност за ефективни протести
Председателите на адвокатски съвети в страната обявиха в декларация до медиите, че намират за напълно неприемливо ветото на президента Румен Радев, с което връща за ново обсъждане ...
Перник отбеляза тържествено 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България
...
Денят на независимостта В Монтана бе отбелязан с концерт на духов оркестър и народни танци
Монтана отбеляза Деня на независимостта на България с празничен концерт, който беше открит от кмета на града Златко Живков. „Свободата и независимостта са неотделна част от д ...
С историческа възстановка и изпълнение на Духов оркестър в Пловдив отбелязаха годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България
С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на Духов оркестър-Пловдив и възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“ беше чествана 116-ата го ...
Разлог отдава последна почит към капитан Венцислав Дункин, загинал при изпълнение на служебния си дълг
С военен ритуал днес, 22 септември, в Разлог отдават последна почит към капитан Венцислав Дункин, който загина на 13 септември 2024 г., изпълнявайки служебния си дълг. Това съобщих ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Повече от 220 участници имаше в колоездачното състезание „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян
Повече от 220 участници се състезаваха в „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян. Състезанието, което се състои за трета поредна година е организирано от колоезд ...
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час, . Леките автомобили преминават без изчакване. На вход трафикът също е и ...
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Какво е независимостта, означава ли тя същото за сегашното поколение, каквото е значела преди 116 години и дали вярата все още крепи българския дух отговориха обществени личности ...
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Близо 200 туристи от цялата страна отбелязаха Деня на независимостта с туристически поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян. Планинският преход е орган ...
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин. Това обяви на пресконференция в Националния прескл ...
Тикер в 18:32 ч.
Повече от 220 участници се състезаваха в „Детско маунтинбайк предизвикател ...
Начало Основна линия
220
България

Независимостта на една национална държава е опората на свободата, каза зам.-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева

Независимостта на една национална държава е опората на свободата.Тя дава стимул за развитие, тя дава сили за съзидание.

| 22 Септември 2024, 14:22 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Независимостта на една национална държава е опората на свободата, каза зам.-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева
Независимостта на една национална държава е опората на свободата, каза зам.-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева
Снимка © БТА

Независимостта на една национална държава е опората на свободата. Тя дава стимул за развитие, тя дава сили за съзидание. А отговорността- тя е пред нашите предци, но тя е пред нас- пред нашите наследници, пред нашето бъдеще. С тези думи заместник-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева се обърна към десетките старозагорци дошли да поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“ по повод 116 години от обявяване на Независимостта на България. 

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

Добивът на 656 кубика дърва за отопление през идващия зимен сезон от общинския горски поземлен фонд ще решава днес Общинският съвет в Маджарово. Това е една от четирите докладни за днешната сесия на органа на местното самоуправление, която е публикувана на официалния сайт на институцията. Неин вносител е кметът на общината Ерджан Юсуф.

Ако докладната бъде приета, жителите на общинския център и населените места в общината ще плащат по 36,84 лева за кубик с ДДС, е залегнало в документа. С твърдото гориво от дървесния вид „Благун“ ще бъдат снабдени и общинските учреждения – детска градина и кметства. Докладната е рутинна и такава бива внасяна всяка година, обясни председателят на Общинския съвет Милен Иванов.

Другите точки в дневния ред на заседанието включват актуализиране на годишната програма за управление на общинската собственост, продажба на общинск

Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен – не се вземат никакви мерки, каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за почистването на р. Батова при Природен резерват „Балата“.

От 2016 г. досега са извършени редица проверки от страна на Басейнова дирекция „Черноморски район“, в които е констатирано, че участък от реката не е почистен, а срокът на изпълнението на предписанието многократно се удължава след мотивирани искания от страна на областния управител поради липса на финансиране, каза още министър Димитров. За неизпълнение на предписание през 2022 г. и през 2023 г. на областния управител на Добрич са връчени акт за установяване на административно нарушение. През май 2024 г. е последната извършена проверка, след която е из

Работим по въпроса за модерен спасителен кораб и смятам, че до края на годината ще имаме изчистена концепция, която да покаже какво точно ни трябва и как ще бъде използвано то във времето, каза днес във Варна изпълнителният директор на „Морска администрация“ Венцислав Иванов. Той присъства на учение на тема „Провеждане на морска аварийно-спасителна операция“, което е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване.

Той допълни, че с обявяването на плана за търсене и спасяване, вече ще е ясно кои от средствата, които са предоставени на „Морска администрация“ от различни институции, са надеждни за работа при определени условия. Когато видим кое в какво състояние е, ще преценим какво точно да добавим към всички тези плавателни средства, за да имаме един завършен модел за работа п

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

Делчева посочи, че на 22 септември 1908 година българският народ отбелязва знаково събитие по своя исторически път. На днешната дата преди 116 години България провъзгласява своя пълен държавен суверенитет. В тържествена обстановка в старата столица Велико Търново в присъствието на своите министри княз Фердинанд изчита Манифеста за провъзгласяване на независимостта. Тя припомни част от написаното в документа: „Преди 30 години българският народ непоколебимо уверен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевен за своите съвети неуморно работи за уреждане на хубавата ни земя и създаде от нея държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народ.  И винаги миролюбив народът копнее за културен и исторически напредък. В това отношение нищо не бива да го спъва, нищо не бива да пречи на преуспяването му. Това е желанието на народа, това е неговата воля. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ".

Делчева припомни, че по силата на своята воля българският народ дръзва да обяви своето Съединение, да обяви и своята национална независимост и така показва, че важно е това дело, което е общо. То дава възход и просперитет на държавата. "А днес ние сме тук да почетем тази знакова дата, да почетем паметта на тези, които отдадоха всичките си сили, за да защитят интересите на България- нейната независимост. Да защитят нашето право да живеем днес в свободна и справедлива страна. Честит празник, честит ден на независимостта“, каза зам.-кметът Павлина Делчева. 

В ритуала участваха почетният караул и знаменната група от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и Общинският духов оркестър. Водещ на церемонията беше актьорът Ивелин Керанов. По повод празника на площада пред общината се проведе празничен концерт на творчески формации при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

Сред присъстващите на церемонията бяха областният управител Методи Марков, зам.-ректорът на Тракийски университет доц. д-р Емил Славов, общественици, общински съветници и граждани.

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров и евродепутатът Радан Кънев предупредиха на брифинг в парламента, че влизането на България в т.нар сухопътен Шенген може да бъде отложено заради спряна обществена поръчка за високотехнологично оборудване за границите ни – специални скенери и рентгени за по-добър контрол на пунктовете, както и че страната ни може да загуби безвъзмездното финансиране от Европейската комисия (ЕК) за това оборудване.

Изискването на ЕК е било да има прозрачна обществена поръчка, която, по думите на Димитров, е прекратена и се избира конкретна фирма, с която се извършва пряко договаряне. Според него това е огромна грешка, защото всички, които не искат България в „сухопътния Шенген“, сега имат формален довод да поискат отлагане.

Евродепутатът Радан Кънев каза, че публичната о

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Варненци се включиха активно в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“, каза създателят на едноименната благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинки Владислав Николов. С акцията бе отбелязана една година от даряването на първия у нас мобилен пункт за кръводаряване на Районния център по трансфузионна хематология в крайморския град. По думите на Николов кръв в пункта, който бе разположен в центъра на Варна, са дарили повече от 50 души, което е изключителен успех.

Създателят на кампанията припомни, че на 28 септември на площада пред Катедралата в града ще се състои поредната инициатива за събиране на капачки и стотинки от всички възможни номинали. Посетителите ще имат възможност и да си вземат по нещо от благотворителния базар с различни продукти с кауза.

По традиция набраните средства се ползват за осигуряване на медицинска апаратура, която

Парламентът отхвърли на първо четене предложените от „Има такъв народ“ промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които целяха да облекчат гражданите по отношение на провеждането на референдуми.

Законопроектът не получи подкрепа и при прегласуването. Измененията подкрепиха 81 народни представители, 30 бяха „против“, а 80 се въздържаха. 

От „Има такъв народ“ (ИТН) предлагаха да се въведе единен подход за определяне на минималния брой подписи за предложение за референдум и при двата вида референдуми – национални и местни. Предвиждаше се минимално необходимия брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми, определен в закона, да не е твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Адвокати намират за неприемливо ветото на президента по повод промените в Закона за адвокатурата и обявиха готовност за ефективни протести
Перник отбеляза тържествено 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България
Денят на независимостта В Монтана бе отбелязан с концерт на духов оркестър и народни танци
С историческа възстановка и изпълнение на Духов оркестър в Пловдив отбелязаха годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България
Разлог отдава последна почит към капитан Венцислав Дункин, загинал при изпълнение на служебния си дълг
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Повече от 220 участници имаше в колоездачното състезание „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян
Местен фокус
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час
Основна линия
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Контекст
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Сфера
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин
Контекст
Иво Цанев е водач на листата на „ДПС- Ново начало“ за 6-и МИР-Враца на предстоящите извънредни парламентарни избори
В детайли
Адвокати намират за неприемливо ветото на президента по повод промените в Закона за адвокатурата и обявиха готовност за ефективни протести
Местен фокус
Консултациите за номинации за листи продължават и в момента, каза Тимур Халилов
В детайли
Перник отбеляза тържествено 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България
Местен фокус
Историческа картина за Деня на независимостта представиха пред Военен клуб-Шумен членове на Родолюбивия комитет „Кан Крум Страшний“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.