Начало Местен фокус Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
376
България

Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян

Близо 200 туристи от цялата страна отбелязаха Деня на независимостта с туристически поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян.Планинският преход е организиран от Сдружението на планинските водачи „Гид“- Смолян и е посветен на 116 години от обявяването на Независимостта, 112 години от Освобождението на Родопите и 146 години от Освобождението на България.

| 22 Септември 2024, 16:22 ч.
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Снимка © БТА

Близо 200 туристи от цялата страна отбелязаха Деня на независимостта с туристически поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян. Планинският преход е организиран от Сдружението на планинските водачи „Гид“- Смолян и е посветен на 116 години от обявяването на Независимостта, 112 години от Освобождението на Родопите и 146 години от Освобождението на България. Планинарството, туризма и родолюбието, любовта към родината са силно свързани, според Севдалин Райски, председател на „Гид“.

Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година, обявиха служебният министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Франция Жоел Мейер, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, които през 2024 г. отбелязват 145 години от установяването си. Подчертано бе желанието за продължаване на активния диалог на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО.

Подчертано бе интензивното взаимодействие в областта на отбраната и споделена обща визия за създаване на силна европейска отбранителна индустрия, която представлява важен фактор за гарантиране на стратегически нужди и която е от съществено значение за сигурността в Европа, се допълва в съобщен

С парад на бойни знамена и историческа възстановка ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България и годишнина от Горноджумайското въстание. Това казаха на пресконференция в Националния пресклуб в Благоевград председателят на регионален клуб „Традиция“ Васил Багашки и главният секретар Милчо Стоименов. Събитията са организирани съвместно с Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Багашки разказа, че в събота е предвиден парад на реплики на бойни знамена - нещо, което до сега не е правено в такъв мащаб в Благоевград, ще участват над 120 човека от цяла България от 22 различни града. Очаква се да бъдат показани над 20 броя знамена, като започнем от 1876-а до 1919 година, посочи той. Зрителите ще имат възможност да видят знамето на Ботевата чета, знамето на четата на Филип Тотю, доста знамена от Македоно-Одринското опълчение, знамена от Междусъюзническат

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит.

Димитров разказа, че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа на традиционни храни и сирене, дегустации на най-старите сирена, както и на магарешко мляко. На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България и Балканите, хляб, мед, вино и др. Гостите ще могат да пробват сирене на седем години от Смилян, както и зелено сирене на четири и две години, направено в Черни Вит. 

„Многообразието на сирена тази година е голямо. Ще имаме сирена с подправки, крокмачи от представители от цяла България, сирена, които се правят в глинени съдове - делви и в стомни“, посочи Димитров. 

По думите му специално внимание на празника ще бъде отделено и на темата за  оползотворяване на вълната. „Тази годин

Автомагистрала "Хемус" е отворена, движението е възстановено, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Временна организация на движението беше въведена по-рано днес на 363-ия километър на автомагистрала „Хемус“ след катастрофа между два камиона.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген“ със софийска регистрация се е движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, той е застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го е ударил, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона, съобщиха от полицията.

Както съобщихме, пътни полицаи от Нови пазар са тествали двамата шофьори на товарните автомобили за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества. Водачът на камиона „Фолксваген“, на 24 години от Аксаково, е дал положителна на канабис проба. Пробите н

Участниците в похода преминаха в три лъча, събирайки се в местността Кокоши връх, известна и като Кокоша стена, над Смолянските езера. Мястото е свързано с историята на четата на Капитан Петко Войвода. От много години е известно, че когато е трябвало да се разтури дружината на Петко Войвода, знаменосецът и заместник-войводата идват на Кокоши връх и решават да приберат знамето и оръжието там, разказа доц. Тодор Тодоров, доайен сред общността на планинските водачи и алпинисти в Смолян, бивш председател на „Гид“. По думите му само няколко седмици по-късно, Петко Войвода е освободен от ареста в Пловдив и отново идва в района да брани българщината.  

Група от четирима колоездачи от туристическо дружество „Черноморски простори“ във Варна се изкачиха днес до Кокоши връх, преминавайки във велопоход от морската ни столица към родното място на Капитан Петко Войвода – Марония в Гърция. Варненските туристи стигнаха на колела до Смолянските езера и ще продължат по същия начин по маршрута си към Гърция.

Капитан Петко Войвода е един голям патриот, дал много за Освобождението на България, а земния си път свършва във Варна, каза Атанас Сивков, председател на „Черноморски простори“. Той допълни, че в похода го води желанието да научи повече за живота и делото на този велик българин. Патриотизмът и планинарството са свързани, постоянно ходим в планината, а Родопите са ни слабост, обясни Сивков.

Домакините от сдружение „Гид“ разказаха, че са изключително запалени планинари. Любовта към планината започва от родолюбието, всеки намира своя начин как да го изрази, а планината променя хората към по-добро, бяха категорични участници в похода.

Нашите походи винаги са свързани с българската история, трябва да я знаем и да я предаваме на подрастващите поколения, каза Катя Дочева, председател на туристическия клуб в Етрополе.

Ако компаниите не адаптират корабите си към новите изисквания и екостандарти, ще отпаднат от пазара, каза днес капитан Станислав Стоянов, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) преди откриването на международния форум "Глобален компас" във Варна. Във фокуса на дискусиите, освен новите тенденции в корабоплаването, е морското образование, както и развитието на цялата синя индустрия. Форумът е организиран от БАМК и е под патронажа на президента на България Румен Радев. В него участват представители на международни морски организации, бизнеса, на академичната общност. Съорганизатор на "Глобален компас" е кметът на Варна Благомир Коцев, който поздрави гостите. От името на президента поздравителен адрес поднесе неговият съветник по военната сигурност вицеадмирал Митко Петев.

Вече има много нови изисквания както към корабите, така и към екипажите, допъл

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

Община Елхово подаде всички постъпили проектни предложения за енергийно обновяване на общо 16 броя многофамилни жилищни сгради в града, съобщиха от местната администрация.

Кандидатстването е по процедурата, покриваща 100 процента от разходите за саниране чрез Фонда за справедлив преход.

Елхово, както и областният център Ямбол, са сред общо 36 общини в страната, които имаха възможност да се възползват от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност”. Тя бе обявена от Управляващия орган на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. през юни тази година, а срокът за кандидатстване изтича на 19 септември.

Специфичното при този вид подпомагане е, че освен предвидените строително-монтажни работи, се покриват и разходите по енергийно обследване, изготвяне на сертификат за

Парламентът отхвърли на първо четене предложените от „Има такъв народ“ промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които целяха да облекчат гражданите по отношение на провеждането на референдуми.

Законопроектът не получи подкрепа и при прегласуването. Измененията подкрепиха 81 народни представители, 30 бяха „против“, а 80 се въздържаха. 

От „Има такъв народ“ (ИТН) предлагаха да се въведе единен подход за определяне на минималния брой подписи за предложение за референдум и при двата вида референдуми – национални и местни. Предвиждаше се минимално необходимия брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми, определен в закона, да не е твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение

Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК - Велико Търново се проведе в Областната администрация, съобщиха от пресцентъра на институцията. То беше свикано и водено от областния управител Ивайло Здравков в качеството му на председател на структурата. Включиха се представители на десетте общини в региона, служители на Асоциацията по ВиК, служители на Областна администрация - Велико Търново, както и заместник-управителят на ВиК "Йовковци" инж. Росен Трифонов.

Като първа точка от дневния ред бе гласуван препоръчителният размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК. Предложението е тя да бъде 32 000 лева, като решението бе взето с пълно единодушие.

В точка две, съгласно указанията на министъра на околната среда и водите беше обсъдено питейно-битовото водоснабдяване на населението в региона и привеждане ползването на всички водоизточници,

Намеренията на организаторите са да превърнат похода в национален, а в перспектива – и в международен.

Домакините от Сдружението на планинските водачи дадоха курбан за здраве в района на Смолянските езера. Празничната програма продължи с туристически игри и състезателно преминаване по екопътека.

Сдружение "Гид" започва инициатива за поставяне на две паметни плочи на Капитан Петко Войвода - на Кокоши връх и край Смолянските езера. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Иво Цанев е водач на листата на „ДПС- Ново начало“ за 6-и МИР-Враца на предстоящите извънредни парламентарни избори
Иво Цанев е водач на листа от 12 човека на „ДПС- Ново начало“ за 6-и МИР-Враца за предстоящите извънредни парламентарни избори. Той бе представен от областния председат ...
Днешната дата олицетворява силата и непримиримостта, с които сме отстоявали свободата и независимостта, написа Слави Трифонов
Днес, не просто отбелязваме, честваме или почитаме поредния празник. Днешната дата, всъщност, олицетворява силата и непримиримостта, с които сме отстоявали и сме пазили свободата и ...
С общоградска церемония в Сливен беше чествана 116-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България
С общоградска церемония в Сливен беше чествана 116-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържественото събитие започна с издигане на националното знаме ...
С тържествена церемония, рецитал и водосвет Трявна отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България
С тържествена церемония, рецитал на деца от двете тревненски детски градини, както и на ученици от СУ „Петко Р. Славейков“, и празничен водосвет Трявна отбеляза 11 ...
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на Бъ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев в Ню Йорк
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български медии в централата на ООН в Ню Йорк. Страната ни вз ...
Повече от 220 участници имаше в колоездачното състезание „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян
Повече от 220 участници се състезаваха в „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян. Състезанието, което се състои за трета поредна година е организирано от колоезд ...
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час, . Леките автомобили преминават без изчакване. На вход трафикът също е и ...
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Какво е независимостта, означава ли тя същото за сегашното поколение, каквото е значела преди 116 години и дали вярата все още крепи българския дух отговориха обществени личности ...
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин. Това обяви на пресконференция в Националния прескл ...
Тикер в 20:30 ч.
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният ...
Начало Местен фокус
376
България

Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян

Близо 200 туристи от цялата страна отбелязаха Деня на независимостта с туристически поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян.Планинският преход е организиран от Сдружението на планинските водачи „Гид“- Смолян и е посветен на 116 години от обявяването на Независимостта, 112 години от Освобождението на Родопите и 146 години от Освобождението на България.

| 22 Септември 2024, 16:22 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Снимка © БТА

Близо 200 туристи от цялата страна отбелязаха Деня на независимостта с туристически поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян. Планинският преход е организиран от Сдружението на планинските водачи „Гид“- Смолян и е посветен на 116 години от обявяването на Независимостта, 112 години от Освобождението на Родопите и 146 години от Освобождението на България. Планинарството, туризма и родолюбието, любовта към родината са силно свързани, според Севдалин Райски, председател на „Гид“.

Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година, обявиха служебният министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Франция Жоел Мейер, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, които през 2024 г. отбелязват 145 години от установяването си. Подчертано бе желанието за продължаване на активния диалог на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО.

Подчертано бе интензивното взаимодействие в областта на отбраната и споделена обща визия за създаване на силна европейска отбранителна индустрия, която представлява важен фактор за гарантиране на стратегически нужди и която е от съществено значение за сигурността в Европа, се допълва в съобщен

С парад на бойни знамена и историческа възстановка ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България и годишнина от Горноджумайското въстание. Това казаха на пресконференция в Националния пресклуб в Благоевград председателят на регионален клуб „Традиция“ Васил Багашки и главният секретар Милчо Стоименов. Събитията са организирани съвместно с Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Багашки разказа, че в събота е предвиден парад на реплики на бойни знамена - нещо, което до сега не е правено в такъв мащаб в Благоевград, ще участват над 120 човека от цяла България от 22 различни града. Очаква се да бъдат показани над 20 броя знамена, като започнем от 1876-а до 1919 година, посочи той. Зрителите ще имат възможност да видят знамето на Ботевата чета, знамето на четата на Филип Тотю, доста знамена от Македоно-Одринското опълчение, знамена от Междусъюзническат

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит.

Димитров разказа, че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа на традиционни храни и сирене, дегустации на най-старите сирена, както и на магарешко мляко. На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България и Балканите, хляб, мед, вино и др. Гостите ще могат да пробват сирене на седем години от Смилян, както и зелено сирене на четири и две години, направено в Черни Вит. 

„Многообразието на сирена тази година е голямо. Ще имаме сирена с подправки, крокмачи от представители от цяла България, сирена, които се правят в глинени съдове - делви и в стомни“, посочи Димитров. 

По думите му специално внимание на празника ще бъде отделено и на темата за  оползотворяване на вълната. „Тази годин

Автомагистрала "Хемус" е отворена, движението е възстановено, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Временна организация на движението беше въведена по-рано днес на 363-ия километър на автомагистрала „Хемус“ след катастрофа между два камиона.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген“ със софийска регистрация се е движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, той е застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го е ударил, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона, съобщиха от полицията.

Както съобщихме, пътни полицаи от Нови пазар са тествали двамата шофьори на товарните автомобили за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества. Водачът на камиона „Фолксваген“, на 24 години от Аксаково, е дал положителна на канабис проба. Пробите н

Участниците в похода преминаха в три лъча, събирайки се в местността Кокоши връх, известна и като Кокоша стена, над Смолянските езера. Мястото е свързано с историята на четата на Капитан Петко Войвода. От много години е известно, че когато е трябвало да се разтури дружината на Петко Войвода, знаменосецът и заместник-войводата идват на Кокоши връх и решават да приберат знамето и оръжието там, разказа доц. Тодор Тодоров, доайен сред общността на планинските водачи и алпинисти в Смолян, бивш председател на „Гид“. По думите му само няколко седмици по-късно, Петко Войвода е освободен от ареста в Пловдив и отново идва в района да брани българщината.  

Група от четирима колоездачи от туристическо дружество „Черноморски простори“ във Варна се изкачиха днес до Кокоши връх, преминавайки във велопоход от морската ни столица към родното място на Капитан Петко Войвода – Марония в Гърция. Варненските туристи стигнаха на колела до Смолянските езера и ще продължат по същия начин по маршрута си към Гърция.

Капитан Петко Войвода е един голям патриот, дал много за Освобождението на България, а земния си път свършва във Варна, каза Атанас Сивков, председател на „Черноморски простори“. Той допълни, че в похода го води желанието да научи повече за живота и делото на този велик българин. Патриотизмът и планинарството са свързани, постоянно ходим в планината, а Родопите са ни слабост, обясни Сивков.

Домакините от сдружение „Гид“ разказаха, че са изключително запалени планинари. Любовта към планината започва от родолюбието, всеки намира своя начин как да го изрази, а планината променя хората към по-добро, бяха категорични участници в похода.

Нашите походи винаги са свързани с българската история, трябва да я знаем и да я предаваме на подрастващите поколения, каза Катя Дочева, председател на туристическия клуб в Етрополе.

Ако компаниите не адаптират корабите си към новите изисквания и екостандарти, ще отпаднат от пазара, каза днес капитан Станислав Стоянов, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) преди откриването на международния форум "Глобален компас" във Варна. Във фокуса на дискусиите, освен новите тенденции в корабоплаването, е морското образование, както и развитието на цялата синя индустрия. Форумът е организиран от БАМК и е под патронажа на президента на България Румен Радев. В него участват представители на международни морски организации, бизнеса, на академичната общност. Съорганизатор на "Глобален компас" е кметът на Варна Благомир Коцев, който поздрави гостите. От името на президента поздравителен адрес поднесе неговият съветник по военната сигурност вицеадмирал Митко Петев.

Вече има много нови изисквания както към корабите, така и към екипажите, допъл

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

Община Елхово подаде всички постъпили проектни предложения за енергийно обновяване на общо 16 броя многофамилни жилищни сгради в града, съобщиха от местната администрация.

Кандидатстването е по процедурата, покриваща 100 процента от разходите за саниране чрез Фонда за справедлив преход.

Елхово, както и областният център Ямбол, са сред общо 36 общини в страната, които имаха възможност да се възползват от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност”. Тя бе обявена от Управляващия орган на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. през юни тази година, а срокът за кандидатстване изтича на 19 септември.

Специфичното при този вид подпомагане е, че освен предвидените строително-монтажни работи, се покриват и разходите по енергийно обследване, изготвяне на сертификат за

Парламентът отхвърли на първо четене предложените от „Има такъв народ“ промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които целяха да облекчат гражданите по отношение на провеждането на референдуми.

Законопроектът не получи подкрепа и при прегласуването. Измененията подкрепиха 81 народни представители, 30 бяха „против“, а 80 се въздържаха. 

От „Има такъв народ“ (ИТН) предлагаха да се въведе единен подход за определяне на минималния брой подписи за предложение за референдум и при двата вида референдуми – национални и местни. Предвиждаше се минимално необходимия брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми, определен в закона, да не е твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение

Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК - Велико Търново се проведе в Областната администрация, съобщиха от пресцентъра на институцията. То беше свикано и водено от областния управител Ивайло Здравков в качеството му на председател на структурата. Включиха се представители на десетте общини в региона, служители на Асоциацията по ВиК, служители на Областна администрация - Велико Търново, както и заместник-управителят на ВиК "Йовковци" инж. Росен Трифонов.

Като първа точка от дневния ред бе гласуван препоръчителният размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК. Предложението е тя да бъде 32 000 лева, като решението бе взето с пълно единодушие.

В точка две, съгласно указанията на министъра на околната среда и водите беше обсъдено питейно-битовото водоснабдяване на населението в региона и привеждане ползването на всички водоизточници,

Намеренията на организаторите са да превърнат похода в национален, а в перспектива – и в международен.

Домакините от Сдружението на планинските водачи дадоха курбан за здраве в района на Смолянските езера. Празничната програма продължи с туристически игри и състезателно преминаване по екопътека.

Сдружение "Гид" започва инициатива за поставяне на две паметни плочи на Капитан Петко Войвода - на Кокоши връх и край Смолянските езера. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Иво Цанев е водач на листата на „ДПС- Ново начало“ за 6-и МИР-Враца на предстоящите извънредни парламентарни избори
Днешната дата олицетворява силата и непримиримостта, с които сме отстоявали свободата и независимостта, написа Слави Трифонов
С общоградска церемония в Сливен беше чествана 116-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България
С тържествена церемония, рецитал и водосвет Трявна отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България
Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух, заяви Кирил Петков
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев в Ню Йорк
Местен фокус
Повече от 220 участници имаше в колоездачното състезание „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян
Местен фокус
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час
Основна линия
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Сфера
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин
Контекст
Иво Цанев е водач на листата на „ДПС- Ново начало“ за 6-и МИР-Враца на предстоящите извънредни парламентарни избори
В детайли
Адвокати намират за неприемливо ветото на президента по повод промените в Закона за адвокатурата и обявиха готовност за ефективни протести
Местен фокус
Консултациите за номинации за листи продължават и в момента, каза Тимур Халилов
В детайли
Перник отбеляза тържествено 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България
Местен фокус
Историческа картина за Деня на независимостта представиха пред Военен клуб-Шумен членове на Родолюбивия комитет „Кан Крум Страшний“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.