Начало Контекст Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
921
България

Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич

Какво е независимостта, означава ли тя същото за сегашното поколение, каквото е значела преди 116 години и дали вярата все още крепи българския дух отговориха обществени личности от Добрич във връзка с отбелязването на 116 години от обявяването на Независимостта на България (22 септември 1908 година).Според журналиста Преслав Нейчев независимостта за сегашното поколение е може би по-абстрактна, защото живеем в свят на глобални взаимовръзки и зависимост, особено в икономическо отношение.

| 22 Септември 2024, 17:06 ч.
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Снимка © БТА

Какво е независимостта, означава ли тя същото за сегашното поколение, каквото е значела преди 116 години и дали вярата все още крепи българския дух отговориха обществени личности от Добрич във връзка с отбелязването на 116 години от обявяването на Независимостта на България (22 септември 1908 година). По техните думи независимостта всъщност е състояние на духа, а вярата винаги крепи българския дух.

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Общо 3371 нарушения са установени от Дирекция "Инспекция по труда" в Разград за първите осем месеца на годината, съобщи Йоана Монева – изпълняващ длъжността директор в Дирекция „Инспекция по труда – Разград“. Тя посочи, че 1235 нарушения са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. По осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са установени 2136 нарушения. Установените нарушения по заплащането на труда са 49. През периода инспекторите по труда са установили 45 работещи без трудов договор. За периода са съставени 166 акта за установяване на административни нарушения. Издадените наказателни постановления са 160.  

За първите осем месеца от годината Дирекция „Инспекция по труда“ в Разград е извършила 686 проверки. Проверените предприятия от инспекторите по труда в област Разград са 563.  

Йоана Моне

Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време на откриването на новата демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови в село Мало Конаре.

"Хранителният възел, който подава вода и храна, е подпомаган със сензор за климат контрол. По този начин ще се извършва и замерване на слънчевата радиация, температурата и вятъра, а на растението ще бъдат осигурявани необходимите количества влага и хранителни елементи. Това намалява значително разходите за вода и торове и увеличава усвоемостта на растенията. Това е целта на тези машини - да се спестят торовете, да е по-рационално подаването на вода и хранителни вещества и да се увеличи капацитетът на растенията", обясни Иван Кабуров.

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Според журналиста Преслав Нейчев независимостта за сегашното поколение е може би по-абстрактна, защото живеем в свят на глобални взаимовръзки и зависимост, особено в икономическо отношение. Нейчев каза, че историческата памет на нацията не е заличена, но често я възприемаме като нещо далечно, свързано предимно с празници. "Предците ни са ни оставили повече от територии и институции – завещали са ни идеята, че личната и обществената свобода не се подаряват, а се отстояват", каза още Преслав Нейчев и допълни, че трябва да възвърнем вярата в себе си. "Трябва да се върнем към основите на свободната и справедлива демокрация, където гласът на хората има значение, а решенията се вземат в интерес на обществото", завърши той. 

Общинският съветник Георги Джендов смята, че независимостта е силата да държим съдбата в собствените си ръце. "В независимостта се съдържа свободата сами да избираме пътя си. Там се крие неприкосновеността на нашите традиции, обичаи, порядки и вярвания. „Чест за всяко поколение е да брани тези устои на българщината. Дори и днес, 116 години след заветния 22 септември 1908 г., има хиляди будни стожери на несломимия български дух. Орисани сме да водим непрекъснати битки за правото да се зовем българи, но днес не можем да избираме дори зависимостите си. Те просто ни биват налагани. В този смисъл копнеем повече от всякога да счупим и тези окови на съвременния гнет. Все по-ясно осъзнаваме и разбираме тегобите на дедите си, твърде сходни и съизмерими с нашите. Продължаваме да бъдем васали на поредната чужда доктрина“, каза Джендов.

Според журналиста Севдалина Сарандева едва ли може да се прави паралел между потребностите на българите, живели през 1908-а и 2024 година. „Разни хора, разни идеали" - в пълна степен обяснява липсата на разбиране и на познание, което са имали тогава и което имаме днес. В същата степен във времето стои и разграничението на тогавашните и днешните управници. Келепира, който търси Ганьо Балкански, е присъщ в по-голяма степен на сегашните, отколкото на онези, оставили имената си по времето на обявяването на Независимостта, каза Сарандева. Ако днес княз Фердинанд се изправи пред нас с Манифеста си, веднага ще го обявим за „чужд агент под влияние“. Вярата в българския дух може да бъде подхранена единствено от младото поколение, което е поставило пред себе си задачата да се учи, а не колко рокли, коли или тротинетки ще притежава. Има такива млади хора и надеждата е свързана с тях, независимо на кой континент живеят. Тях трябва да подкрепяме и разбираме, за да си върнем вярата в доброто“, допълни журналистът. Тя каза, че е във всекидневието неизбежно сме зависими от нещо или някого, най-вече от собствените граници, които си поставяме, затова е важно да бъдем независими в мислите и действията си.

Кореспондентът на бТВ в Добрич Петромира Кирчева смята, че „поколението, което расте в демократична среда, едва ли цени онази независимост, която са ценили нашите предци и в това няма нищо страшно, защото не са живели във време на диктатура. Важно е да знаем обаче историята, за да не позволяваме негативите да се повтарят, независимо, че и сега не можем да кажем, че сме на 100% политически и финансово независими". Кирчева допълни, че "може би е въпрос на народоспихология, но май ни харесва да бъдем зависими“. Според нея лозунгите „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!” сега звучат малко романтично. „Чуваме ги от устата на политици, които наричат себе си патриоти, но дали са такива?! И отново се връщам на това - да бъдем независими е състояние на духа", каза тя. 

Независимостта е усещане за лична пълноценност, отговори общинският съветник Надежда Пампорова. „Приемаме, че националното самосъзнание е обединявало усилията и очакванията. Където има вяра, тя винаги крепи духа. Вярата е ирационално състояние на духа, което не може да се остойностява. Може би я имаме - поне повечето от нас. Просто трябва да обърнем съзнанието си към нея“ допълни тя.  

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души, нанесли телесни повреди на двама мъже пред заведение в ж. к. „Студентски град“, съобщиха от държавното обвинение. 

По-рано днес от МВР съобщиха, че са задържали четирима охранители в дискотека нанесли побой на двама мъже. Разследването е започнало след като на 23-ти юли от болница в Благоевград бил подаден сигнал за приет в тежко състояние мъж, който е претърпял коремна операция. Той е бил докаран от роднини, след като по техни думи е отказал хоспитализация в столична болница. От свидетелските показания криминалистите изяснили, че побоят се е случил след конфликт вътре в заведението.

От прокуратурата уточняват, че инцидентът пред дискотеката е станал около 04:00 часа. Единият обвиняем Н. С. ударил с крак в корема Г. С. и му причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в разк

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Мъж на 30 години е задържан за шофиране след употреба на алкохол в Дулово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Той е бил спрян за полицейска проверка снощи, тестван е с дрегер, който отчел 2.16 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът е отказал да даде кръвна проба и е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.

По случая е започнало досъдебно производство.

По данни на Областната дирекция на МВР през миналата година в региона са установени 209 случая на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, от тях 124 - с концентрация до 1,2 промила, а 85 - с концентрация над 1,2 промила. Случаите на шофиране под въздействие на наркотици през годината са били 74.

Много повече независимост имаме днес като държава, отколкото в началото на 20-и век. Да бъдем независими обаче е въпрос на ежедневни битки, защото независимостта не е константна величина и се простира в границите, в които сами се поставим – доброволно или не, каза журналистът Мая Щърбанова. Тя допълни, че се иска да осъзнаваме какво са ни завещали предците преди 116 години, но по-скоро е песимист. „Струва ми се, че докараното до оцеляване общество в страната ни се бори ежедневно много повече за насъщния, отколкото за запазване на изконните си ценности, на завещаното ни, на подареното ни от нашите предци. Заети сме твърде много да водим битките си в социалните мрежи, да се разделяме и противопоставяме, та кога да ни остане време да спрем и да се замислим за понятия като национален дух, традиции, език, единност и обединение, а и кому е притрябвало обединено общество... „Разделяй и владей“ е новото верую за нашите управници и за съжаление, сами го допускаме“, каза още Мая Щърбанова. 

Независимостта е неразривно свързана със свободата и затова те трябва да бъдат ценени, отстоявани и уважавани. И ако днес за нас са естествено състояние, то в миналото за тях са умирали жертвоготовно и без колебание, каза общинският съветник Милена Керанова. Според нея е нормално разбиранията ни да са различни сега и преди толкова години. „Когато си израснал свободен и независим, няма как да разбереш какво е коствало на предците ти да извоюват тези свои права. За нас те са даденост и често пъти ги смятаме за наша привилегия. Керанова допълни, че Васил Левски ни е завещал: „От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Тя завърши с това, че вярата е спойката между всичко. "Вярвам, че всяко усилие си заслужава. Вярвам, че „по-добри хора ще създадат по-добър живот в по-добър свят“. Вярвам, че страната ни ще бъде свободна и независима и занапред, и ще просперира като нормална европейска държава и без никаква външна намеса“, каза Милена Керанова.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 23 Септември (Понеделник) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Новата сграда на Генерално консулство на България в Мюнхен бе отрита от служебния министър на външните работи Иван Кондов
В навечерието на Деня на независимостта на България се състоя тържествено откриване на новата сграда на Генералното консулство на Република България в Мюнхен, съобщиха от пресцентъ ...
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“, съобщават организаторите от Сдружение „Таляна”. За седма година те затварят улици ...
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на ...
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване, . Преди обяд трафикът беше интензивен и имаше колона от изчакващи автомобили. В ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С фолклорен концерт и огнен спектакъл в Плевен продължи празничното честване на Независимостта на България
Празничните прояви по повод 116-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България в Плевен продължиха с концерт.  На сцената на площад "Възраждане" се изявиха младите т ...
България отбеляза Деня на независимостта
С издигането на националния флаг на България в София и страната, с възстановки на историческото събитие, молебени, тържествена заря-проверка, състояла се във Велико Търново, в Бълг ...
Стотици хора се събраха на площада в Разлог, където почетоха загиналия пилот капитан Венцислав Дункин
Стотици хора се събраха тази вечер на централния площад в Разлог, където почетоха загиналия на 13 септември при катастрофа на учебно-боен самолет край Граф Игнатиево капитан В ...
Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян
Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза председателят на Народното събрание Рая Назарян.  В празничния 22 ...
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев в Ню Йорк
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български медии в централата на ООН в Ню Йорк. Страната ни вз ...
Тикер в 22:26 ч.
Празничните прояви по повод 116-ата годишнина от обявяване на Независимостта на ...
Начало Контекст
921
България

Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич

Какво е независимостта, означава ли тя същото за сегашното поколение, каквото е значела преди 116 години и дали вярата все още крепи българския дух отговориха обществени личности от Добрич във връзка с отбелязването на 116 години от обявяването на Независимостта на България (22 септември 1908 година).Според журналиста Преслав Нейчев независимостта за сегашното поколение е може би по-абстрактна, защото живеем в свят на глобални взаимовръзки и зависимост, особено в икономическо отношение.

| 22 Септември 2024, 17:06 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Снимка © БТА

Какво е независимостта, означава ли тя същото за сегашното поколение, каквото е значела преди 116 години и дали вярата все още крепи българския дух отговориха обществени личности от Добрич във връзка с отбелязването на 116 години от обявяването на Независимостта на България (22 септември 1908 година). По техните думи независимостта всъщност е състояние на духа, а вярата винаги крепи българския дух.

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Общо 3371 нарушения са установени от Дирекция "Инспекция по труда" в Разград за първите осем месеца на годината, съобщи Йоана Монева – изпълняващ длъжността директор в Дирекция „Инспекция по труда – Разград“. Тя посочи, че 1235 нарушения са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. По осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са установени 2136 нарушения. Установените нарушения по заплащането на труда са 49. През периода инспекторите по труда са установили 45 работещи без трудов договор. За периода са съставени 166 акта за установяване на административни нарушения. Издадените наказателни постановления са 160.  

За първите осем месеца от годината Дирекция „Инспекция по труда“ в Разград е извършила 686 проверки. Проверените предприятия от инспекторите по труда в област Разград са 563.  

Йоана Моне

Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време на откриването на новата демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови в село Мало Конаре.

"Хранителният възел, който подава вода и храна, е подпомаган със сензор за климат контрол. По този начин ще се извършва и замерване на слънчевата радиация, температурата и вятъра, а на растението ще бъдат осигурявани необходимите количества влага и хранителни елементи. Това намалява значително разходите за вода и торове и увеличава усвоемостта на растенията. Това е целта на тези машини - да се спестят торовете, да е по-рационално подаването на вода и хранителни вещества и да се увеличи капацитетът на растенията", обясни Иван Кабуров.

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Според журналиста Преслав Нейчев независимостта за сегашното поколение е може би по-абстрактна, защото живеем в свят на глобални взаимовръзки и зависимост, особено в икономическо отношение. Нейчев каза, че историческата памет на нацията не е заличена, но често я възприемаме като нещо далечно, свързано предимно с празници. "Предците ни са ни оставили повече от територии и институции – завещали са ни идеята, че личната и обществената свобода не се подаряват, а се отстояват", каза още Преслав Нейчев и допълни, че трябва да възвърнем вярата в себе си. "Трябва да се върнем към основите на свободната и справедлива демокрация, където гласът на хората има значение, а решенията се вземат в интерес на обществото", завърши той. 

Общинският съветник Георги Джендов смята, че независимостта е силата да държим съдбата в собствените си ръце. "В независимостта се съдържа свободата сами да избираме пътя си. Там се крие неприкосновеността на нашите традиции, обичаи, порядки и вярвания. „Чест за всяко поколение е да брани тези устои на българщината. Дори и днес, 116 години след заветния 22 септември 1908 г., има хиляди будни стожери на несломимия български дух. Орисани сме да водим непрекъснати битки за правото да се зовем българи, но днес не можем да избираме дори зависимостите си. Те просто ни биват налагани. В този смисъл копнеем повече от всякога да счупим и тези окови на съвременния гнет. Все по-ясно осъзнаваме и разбираме тегобите на дедите си, твърде сходни и съизмерими с нашите. Продължаваме да бъдем васали на поредната чужда доктрина“, каза Джендов.

Според журналиста Севдалина Сарандева едва ли може да се прави паралел между потребностите на българите, живели през 1908-а и 2024 година. „Разни хора, разни идеали" - в пълна степен обяснява липсата на разбиране и на познание, което са имали тогава и което имаме днес. В същата степен във времето стои и разграничението на тогавашните и днешните управници. Келепира, който търси Ганьо Балкански, е присъщ в по-голяма степен на сегашните, отколкото на онези, оставили имената си по времето на обявяването на Независимостта, каза Сарандева. Ако днес княз Фердинанд се изправи пред нас с Манифеста си, веднага ще го обявим за „чужд агент под влияние“. Вярата в българския дух може да бъде подхранена единствено от младото поколение, което е поставило пред себе си задачата да се учи, а не колко рокли, коли или тротинетки ще притежава. Има такива млади хора и надеждата е свързана с тях, независимо на кой континент живеят. Тях трябва да подкрепяме и разбираме, за да си върнем вярата в доброто“, допълни журналистът. Тя каза, че е във всекидневието неизбежно сме зависими от нещо или някого, най-вече от собствените граници, които си поставяме, затова е важно да бъдем независими в мислите и действията си.

Кореспондентът на бТВ в Добрич Петромира Кирчева смята, че „поколението, което расте в демократична среда, едва ли цени онази независимост, която са ценили нашите предци и в това няма нищо страшно, защото не са живели във време на диктатура. Важно е да знаем обаче историята, за да не позволяваме негативите да се повтарят, независимо, че и сега не можем да кажем, че сме на 100% политически и финансово независими". Кирчева допълни, че "може би е въпрос на народоспихология, но май ни харесва да бъдем зависими“. Според нея лозунгите „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!” сега звучат малко романтично. „Чуваме ги от устата на политици, които наричат себе си патриоти, но дали са такива?! И отново се връщам на това - да бъдем независими е състояние на духа", каза тя. 

Независимостта е усещане за лична пълноценност, отговори общинският съветник Надежда Пампорова. „Приемаме, че националното самосъзнание е обединявало усилията и очакванията. Където има вяра, тя винаги крепи духа. Вярата е ирационално състояние на духа, което не може да се остойностява. Може би я имаме - поне повечето от нас. Просто трябва да обърнем съзнанието си към нея“ допълни тя.  

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души, нанесли телесни повреди на двама мъже пред заведение в ж. к. „Студентски град“, съобщиха от държавното обвинение. 

По-рано днес от МВР съобщиха, че са задържали четирима охранители в дискотека нанесли побой на двама мъже. Разследването е започнало след като на 23-ти юли от болница в Благоевград бил подаден сигнал за приет в тежко състояние мъж, който е претърпял коремна операция. Той е бил докаран от роднини, след като по техни думи е отказал хоспитализация в столична болница. От свидетелските показания криминалистите изяснили, че побоят се е случил след конфликт вътре в заведението.

От прокуратурата уточняват, че инцидентът пред дискотеката е станал около 04:00 часа. Единият обвиняем Н. С. ударил с крак в корема Г. С. и му причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в разк

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Мъж на 30 години е задържан за шофиране след употреба на алкохол в Дулово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Той е бил спрян за полицейска проверка снощи, тестван е с дрегер, който отчел 2.16 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът е отказал да даде кръвна проба и е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.

По случая е започнало досъдебно производство.

По данни на Областната дирекция на МВР през миналата година в региона са установени 209 случая на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, от тях 124 - с концентрация до 1,2 промила, а 85 - с концентрация над 1,2 промила. Случаите на шофиране под въздействие на наркотици през годината са били 74.

Много повече независимост имаме днес като държава, отколкото в началото на 20-и век. Да бъдем независими обаче е въпрос на ежедневни битки, защото независимостта не е константна величина и се простира в границите, в които сами се поставим – доброволно или не, каза журналистът Мая Щърбанова. Тя допълни, че се иска да осъзнаваме какво са ни завещали предците преди 116 години, но по-скоро е песимист. „Струва ми се, че докараното до оцеляване общество в страната ни се бори ежедневно много повече за насъщния, отколкото за запазване на изконните си ценности, на завещаното ни, на подареното ни от нашите предци. Заети сме твърде много да водим битките си в социалните мрежи, да се разделяме и противопоставяме, та кога да ни остане време да спрем и да се замислим за понятия като национален дух, традиции, език, единност и обединение, а и кому е притрябвало обединено общество... „Разделяй и владей“ е новото верую за нашите управници и за съжаление, сами го допускаме“, каза още Мая Щърбанова. 

Независимостта е неразривно свързана със свободата и затова те трябва да бъдат ценени, отстоявани и уважавани. И ако днес за нас са естествено състояние, то в миналото за тях са умирали жертвоготовно и без колебание, каза общинският съветник Милена Керанова. Според нея е нормално разбиранията ни да са различни сега и преди толкова години. „Когато си израснал свободен и независим, няма как да разбереш какво е коствало на предците ти да извоюват тези свои права. За нас те са даденост и често пъти ги смятаме за наша привилегия. Керанова допълни, че Васил Левски ни е завещал: „От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Тя завърши с това, че вярата е спойката между всичко. "Вярвам, че всяко усилие си заслужава. Вярвам, че „по-добри хора ще създадат по-добър живот в по-добър свят“. Вярвам, че страната ни ще бъде свободна и независима и занапред, и ще просперира като нормална европейска държава и без никаква външна намеса“, каза Милена Керанова.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 23 Септември (Понеделник) и следващите дни
Новата сграда на Генерално консулство на България в Мюнхен бе отрита от служебния министър на външните работи Иван Кондов
Варна отбелязва Европейския ден без автомобили с инициативата „Пеша фест“
Историята помни героите, а не предателите, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
С фолклорен концерт и огнен спектакъл в Плевен продължи празничното честване на Независимостта на България
В детайли
България отбеляза Деня на независимостта
Контекст
Стотици хора се събраха на площада в Разлог, където почетоха загиналия пилот капитан Венцислав Дункин
Сфера
Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян
На преден план
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев в Ню Йорк
Местен фокус
Повече от 220 участници имаше в колоездачното състезание „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян
Местен фокус
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час
Контекст
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Сфера
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин
Контекст
Иво Цанев е водач на листата на „ДПС- Ново начало“ за 6-и МИР-Враца на предстоящите извънредни парламентарни избори
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.