Начало Сфера Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян
910
България

Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян

Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза председателят на Народното събрание Рая Назарян.В празничния 22 септември, председателят на Народното събрание Рая Назарян прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”.

| 22 Септември 2024, 20:36 ч.
Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян
Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян
Снимка © БТА

Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза председателят на Народното събрание Рая Назарян. 

Община Елхово подаде всички постъпили проектни предложения за енергийно обновяване на общо 16 броя многофамилни жилищни сгради в града, съобщиха от местната администрация.

Кандидатстването е по процедурата, покриваща 100 процента от разходите за саниране чрез Фонда за справедлив преход.

Елхово, както и областният център Ямбол, са сред общо 36 общини в страната, които имаха възможност да се възползват от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност”. Тя бе обявена от Управляващия орган на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. през юни тази година, а срокът за кандидатстване изтича на 19 септември.

Специфичното при този вид подпомагане е, че освен предвидените строително-монтажни работи, се покриват и разходите по енергийно обследване, изготвяне на сертификат за

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

През нощта все още ще бъде предимно облачно, но само на отделни места в Южна България ще има превалявания. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в София - около 9°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Утре ще бъде без валежи. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево време. Облачно ще се задържи над Югоизточна България, но до полунощ и там облачността ще намалее. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 20°.

По Черноморието ще има значителна облачност, но без валежи. След обяд по северното крайбрежие облачността ще намалее. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата н

Изложение на художествено аранжирани щандове с плодове и зеленчуци, арт ателиета, кулинарни демонстрации, работилници за деца, детски музикален фестивал, улица на занаятите и концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ са част от предвидените атракции по време на Празника на плодородието в Кюстендил, съобщи на пресконференция кметът Огнян Атанасов.

Той посочи, че ще продължи и благотворителната инициатива, в която доброволци доставят на хора в неравностойно положение свежи и сушени плодове, пресни печива и сокове. По думите му инициатива продължава, след като за първи път такива дарения бяха направени за Празника на черешата. Община Кюстендил подсигурява печивата, а останалите продукти са дарение от местни фирми.

Възможно е новото ляво обединение да не получи мандат в област Плевен на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Това коментира днес на пресконференция в Националния пресклуб на в Плевен Румен Петков, председател на партия АБВ. 

Причината, която беше посочена от Петков и от другия участник в пресконференцията – областният координатор на "Левицата" Иван Мандински, е липсата на диалог на местно ниво. Мандински обясни, че до момента от БСП в Плевен не са потърсени за разговори по повод предстоящото подреждане на листите с кандидати за народни представители. 

"До този момент в област Плевен не са водени разговори за обединени общи действия. Ние от "Левицата" многократно сме заявявали своите препоръки и предложения към националното ръководство на партията, но до този момент не виждаме необходимите стъпки за постигане на с

В празничния 22 септември, председателят на Народното събрание Рая Назарян прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”. Представителните роти на Националния военен университет “Васил Левски“ и сержантския колеж участваха в тържествената заря-проверка.

Кулминацията на тържествата, посветени на 116 години от обявяването на Независимостта на България започна с демонстрация на технически военни хватки от курсантите на площада пред Царевец и прочитане на Манифеста за Независимостта.

В своето слово Рая Назарян посочи, че гледаме от историческия хълм Царевец със самочувствието на древен и горд народ. „Отхвърлили гнета на тоталитаризма, днес споделяме пътя и мечтите на поколения българи за достойна и суверенна България в Европейския съюз, съюз на половин милиард свободни и проспериращи хора, който въпреки бурните времена, трудностите и предизвикателствата ревностно отстоява европейските постижения на хуманизма и благополучието на своите граждани“, каза в словото си тя.

„Какво е да си независим днес - нито самодостатъчност, нито изолация, нито ограда за външния свят. Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят“, подчерта председателят на Народното събрание. 

Днес България празнува във Велико Търново - в историческата и духовна столица на България, всички заедно тържествено отбелязваме Независимостта, която е израз на силата на българския дух, каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с доставката на пратки с комуникационно оборудване на територията на Ливан и Сирия. Това съобщиха от ведомството.

България настоява за отговорно и отчитащо фактите поведение от страна на Будапеща, пише в съобщението до медиите.

Пред унгарския посланик е проведен демарш по въпроса, допълват от МВнР.

От ведомстовото подчертават във връзка с множество публикации и изявления на официални лица от Унгария по въпроса за доставката на пратки с комуникационно оборудване на територията на Ливан и Сирия, че са извършени  проверки от Държавната агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция за приходите, МВР и Агенция „Митници“. Установено е по безспорен и категорич

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Смисълът на фестивала на самоковския картоф е да привлече повече туристи и помогне на местните производители да реализират още повече продукцията си. Това каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов по време на пресконференция в Националния пресклуб в града по повод празника на картофа на 21 септември.

По думите на кмета туристите ще имат възможността да посетят и разгледат културните обекти в района. Инж. Джоргов посочи, че датата 21 септември не е избрана случайно, а заради сливането на три почивни дни. Организаторите се надяват по този начин гостите на Самоков да останат по-дълго.  

Секретарят на Общината Венера Милова посочи, че празникът ще бъде открит от певеца Богдан Томов в 11:00 часа с детски представления.  Участие ще вземат и фолклорни танцови и певчески състави от община Самоков. 

Предвидено е игрите и забавленията да са от 12:30 ча

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев подчерта, че Германия е ключов икономически партньор за страната ни, а показател за интереса на германския бизнес към България е увеличаващият се двустранен стокообмен, който се равнява на 12 млрд. евро годишно, се посочва в съобщението. 

Във фокуса на разговора бяха също така предизвикателствата пред европейската икономика, последствията от военните конфликти в съседни на Европа региони, прекъснатите вериги на доставки и други. 

Обща беше позицията, че бизнесът в Европа очаква по-предвидима среда, както и сигурни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и устойчива енергия, от които зависи в дългосрочен

Той подчерта, че Независимостта е извор на национална гордост, чест и достойнство, който никога не ще пресъхне. Така е било още през далечната 1908 г. и една година по-късно, когато гордите търновци отбелязват изключително пищно и тържествено първата година от Независимостта. Очевидци разказват, че градът е приличал на приказен замък. Хората са се радвали и са се прегръщали по улиците. Така е и сега.

Днес 22 септември е празникът, който смело може да бъде наречен дори повече от национален, празник общобългарски, сплотяващ и обединяващ нас, българите. Доказваме го с уважението към историята и героите, със съхранението на нашите традиции и обичаи, каза в словото си кметът Даниел Панов, който поздрави жителите и гостите на Велико Търново.

Градът посрещна хиляди гости от страната и чужбина с прояви, посветени на паметта за историческото събитие, екскурзоводски маршрути по знакови места, празник на Самоводската чаршия, шествия и концерти. Празничният ден приключи с илюминации и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С фолклорен концерт и огнен спектакъл в Плевен продължи празничното честване на Независимостта на България
Празничните прояви по повод 116-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България в Плевен продължиха с концерт.  На сцената на площад "Възраждане" се изявиха младите т ...
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин. Това обяви на пресконференция в Националния прескл ...
Жители на старозагорския квартал „Кольо Ганчев“ излязоха на протест, настояват за обезопасяване на пешеходна пътека
Жители на старозагорския квартал „Кольо Ганчев“ днес се събраха на мирно протестно шествие с настояване за обезопасяване на пешеходна пътека. В рамките на един час те п ...
Калин Стоянов ще бъде втори в листата на „ДПС – Ново начало“ в Бургас за народни представители за предстоящите избори
Бившият министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще бъде втори в листата на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ в Бургас за народни представит ...
С военни почести в Хасково беше отбелязан Денят на независимостта
С военни почести и изпълнения на духов оркестър в Хасково бе отбелязан Денят на независимостта. Церемонията се състоя на централния площад "Свобода" в присъствието на почетен карау ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В Костенец беие отбелязан Деня на Независимостта на България и открит фолклорният фестивал „Костенска плетеница“
В Костенец беше отбелязан Денят на независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред паметника в града. Почит отдадоха от местната управа, представители на държавната вл ...
Главчев от трибуната на ООН: Трябва да включим възгледите и интересите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики
Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви днес в речта си по време на Срещата на върха за бъдещето, че подобни инициативи са от решаващо значение във време, когато се с ...
С фолклорен концерт и огнен спектакъл в Плевен продължи празничното честване на Независимостта на България
Празничните прояви по повод 116-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България в Плевен продължиха с концерт.  На сцената на площад "Възраждане" се изявиха младите т ...
България отбеляза Деня на независимостта
С издигането на националния флаг на България в София и страната, с възстановки на историческото събитие, молебени, тържествена заря-проверка, състояла се във Велико Търново, в Бълг ...
Стотици хора се събраха на площада в Разлог, където почетоха загиналия пилот капитан Венцислав Дункин
Стотици хора се събраха тази вечер на централния площад в Разлог, където почетоха загиналия на 13 септември при катастрофа на учебно-боен самолет край Граф Игнатиево капитан В ...
Тикер в 00:20 ч.
В Костенец беше отбелязан Денят на независимостта на България с поднасяне на вен ...
Начало Сфера
910
България

Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян

Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза председателят на Народното събрание Рая Назарян.В празничния 22 септември, председателят на Народното събрание Рая Назарян прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”.

| 22 Септември 2024, 20:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян
Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза Рая Назарян
Снимка © БТА

Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза председателят на Народното събрание Рая Назарян. 

Община Елхово подаде всички постъпили проектни предложения за енергийно обновяване на общо 16 броя многофамилни жилищни сгради в града, съобщиха от местната администрация.

Кандидатстването е по процедурата, покриваща 100 процента от разходите за саниране чрез Фонда за справедлив преход.

Елхово, както и областният център Ямбол, са сред общо 36 общини в страната, които имаха възможност да се възползват от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност”. Тя бе обявена от Управляващия орган на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. през юни тази година, а срокът за кандидатстване изтича на 19 септември.

Специфичното при този вид подпомагане е, че освен предвидените строително-монтажни работи, се покриват и разходите по енергийно обследване, изготвяне на сертификат за

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

През нощта все още ще бъде предимно облачно, но само на отделни места в Южна България ще има превалявания. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в София - около 9°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Утре ще бъде без валежи. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево време. Облачно ще се задържи над Югоизточна България, но до полунощ и там облачността ще намалее. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 20°.

По Черноморието ще има значителна облачност, но без валежи. След обяд по северното крайбрежие облачността ще намалее. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата н

Изложение на художествено аранжирани щандове с плодове и зеленчуци, арт ателиета, кулинарни демонстрации, работилници за деца, детски музикален фестивал, улица на занаятите и концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ са част от предвидените атракции по време на Празника на плодородието в Кюстендил, съобщи на пресконференция кметът Огнян Атанасов.

Той посочи, че ще продължи и благотворителната инициатива, в която доброволци доставят на хора в неравностойно положение свежи и сушени плодове, пресни печива и сокове. По думите му инициатива продължава, след като за първи път такива дарения бяха направени за Празника на черешата. Община Кюстендил подсигурява печивата, а останалите продукти са дарение от местни фирми.

Възможно е новото ляво обединение да не получи мандат в област Плевен на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Това коментира днес на пресконференция в Националния пресклуб на в Плевен Румен Петков, председател на партия АБВ. 

Причината, която беше посочена от Петков и от другия участник в пресконференцията – областният координатор на "Левицата" Иван Мандински, е липсата на диалог на местно ниво. Мандински обясни, че до момента от БСП в Плевен не са потърсени за разговори по повод предстоящото подреждане на листите с кандидати за народни представители. 

"До този момент в област Плевен не са водени разговори за обединени общи действия. Ние от "Левицата" многократно сме заявявали своите препоръки и предложения към националното ръководство на партията, но до този момент не виждаме необходимите стъпки за постигане на с

В празничния 22 септември, председателят на Народното събрание Рая Назарян прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”. Представителните роти на Националния военен университет “Васил Левски“ и сержантския колеж участваха в тържествената заря-проверка.

Кулминацията на тържествата, посветени на 116 години от обявяването на Независимостта на България започна с демонстрация на технически военни хватки от курсантите на площада пред Царевец и прочитане на Манифеста за Независимостта.

В своето слово Рая Назарян посочи, че гледаме от историческия хълм Царевец със самочувствието на древен и горд народ. „Отхвърлили гнета на тоталитаризма, днес споделяме пътя и мечтите на поколения българи за достойна и суверенна България в Европейския съюз, съюз на половин милиард свободни и проспериращи хора, който въпреки бурните времена, трудностите и предизвикателствата ревностно отстоява европейските постижения на хуманизма и благополучието на своите граждани“, каза в словото си тя.

„Какво е да си независим днес - нито самодостатъчност, нито изолация, нито ограда за външния свят. Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят“, подчерта председателят на Народното събрание. 

Днес България празнува във Велико Търново - в историческата и духовна столица на България, всички заедно тържествено отбелязваме Независимостта, която е израз на силата на българския дух, каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с доставката на пратки с комуникационно оборудване на територията на Ливан и Сирия. Това съобщиха от ведомството.

България настоява за отговорно и отчитащо фактите поведение от страна на Будапеща, пише в съобщението до медиите.

Пред унгарския посланик е проведен демарш по въпроса, допълват от МВнР.

От ведомстовото подчертават във връзка с множество публикации и изявления на официални лица от Унгария по въпроса за доставката на пратки с комуникационно оборудване на територията на Ливан и Сирия, че са извършени  проверки от Държавната агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция за приходите, МВР и Агенция „Митници“. Установено е по безспорен и категорич

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Смисълът на фестивала на самоковския картоф е да привлече повече туристи и помогне на местните производители да реализират още повече продукцията си. Това каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов по време на пресконференция в Националния пресклуб в града по повод празника на картофа на 21 септември.

По думите на кмета туристите ще имат възможността да посетят и разгледат културните обекти в района. Инж. Джоргов посочи, че датата 21 септември не е избрана случайно, а заради сливането на три почивни дни. Организаторите се надяват по този начин гостите на Самоков да останат по-дълго.  

Секретарят на Общината Венера Милова посочи, че празникът ще бъде открит от певеца Богдан Томов в 11:00 часа с детски представления.  Участие ще вземат и фолклорни танцови и певчески състави от община Самоков. 

Предвидено е игрите и забавленията да са от 12:30 ча

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев подчерта, че Германия е ключов икономически партньор за страната ни, а показател за интереса на германския бизнес към България е увеличаващият се двустранен стокообмен, който се равнява на 12 млрд. евро годишно, се посочва в съобщението. 

Във фокуса на разговора бяха също така предизвикателствата пред европейската икономика, последствията от военните конфликти в съседни на Европа региони, прекъснатите вериги на доставки и други. 

Обща беше позицията, че бизнесът в Европа очаква по-предвидима среда, както и сигурни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и устойчива енергия, от които зависи в дългосрочен

Той подчерта, че Независимостта е извор на национална гордост, чест и достойнство, който никога не ще пресъхне. Така е било още през далечната 1908 г. и една година по-късно, когато гордите търновци отбелязват изключително пищно и тържествено първата година от Независимостта. Очевидци разказват, че градът е приличал на приказен замък. Хората са се радвали и са се прегръщали по улиците. Така е и сега.

Днес 22 септември е празникът, който смело може да бъде наречен дори повече от национален, празник общобългарски, сплотяващ и обединяващ нас, българите. Доказваме го с уважението към историята и героите, със съхранението на нашите традиции и обичаи, каза в словото си кметът Даниел Панов, който поздрави жителите и гостите на Велико Търново.

Градът посрещна хиляди гости от страната и чужбина с прояви, посветени на паметта за историческото събитие, екскурзоводски маршрути по знакови места, празник на Самоводската чаршия, шествия и концерти. Празничният ден приключи с илюминации и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С фолклорен концерт и огнен спектакъл в Плевен продължи празничното честване на Независимостта на България
Цветан Енчев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „ДПС – Ново начало“ във Видин
Жители на старозагорския квартал „Кольо Ганчев“ излязоха на протест, настояват за обезопасяване на пешеходна пътека
Калин Стоянов ще бъде втори в листата на „ДПС – Ново начало“ в Бургас за народни представители за предстоящите избори
С военни почести в Хасково беше отбелязан Денят на независимостта
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
В Костенец беие отбелязан Деня на Независимостта на България и открит фолклорният фестивал „Костенска плетеница“
Местен фокус
Главчев от трибуната на ООН: Трябва да включим възгледите и интересите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики
Сфера
С фолклорен концерт и огнен спектакъл в Плевен продължи празничното честване на Независимостта на България
В детайли
България отбеляза Деня на независимостта
Контекст
Стотици хора се събраха на площада в Разлог, където почетоха загиналия пилот капитан Венцислав Дункин
На преден план
Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев в Ню Йорк
Местен фокус
Повече от 220 участници имаше в колоездачното състезание „Детско маунтинбайк предизвикателство“ в Троян
Местен фокус
Около 500 метра е опашката от изчакващи товарни автомобили на изход на граничен пункт "Кулата" към този час
Основна линия
Независимостта е състояние на духа, а вярата винаги крепи духа, казаха граждани на Добрич
Контекст
Туристи от страната отбелязаха Деня на независимостта с поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ край Смолян
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.