Начало Местен фокус Предлагат сесиите на Общинския съвет в Силистра да започват с изпълнение на националния химн
9401
България

Предлагат сесиите на Общинския съвет в Силистра да започват с изпълнение на националния химн

Общинският съветник от групата на ДПС в Силистра Рефик Хадживат предлага заседанията на местния законодателен орган да започват с изпълнение на националния химн на България.Хадживат изтъква значението на химна като символ на националната идентичност и достойнство.

| 26 Септември 2024, 08:44 ч.
Предлагат сесиите на Общинския съвет в Силистра да започват с изпълнение на националния химн
Предлагат сесиите на Общинския съвет в Силистра да започват с изпълнение на националния химн
Снимка © DFA

Общинският съветник от групата на ДПС в Силистра Рефик Хадживат предлага заседанията на местния законодателен орган да започват с изпълнение на националния химн на България. Предложението ще бъде гласувано на днешната редовна сесия на Общинския съвет.

Общо два опита за нерегламентирано пренасяне на валута през границата ни с Турция на пункта “Капитан Андреево“ са пресечени от митническите служители при проверки на пътнически микробус и товарен автомобил, съобщиха от пресслужбата на звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

При единия от случаите, който е от 13 октомври, парите са открити при проверка по метода „анализ на риска“ в шофиран от турски гражданин камион. Той е бил натоварен със стока от Нидерландия и е пътувал по маршрут през България и Турция за Ирак.

При митническия оглед на превозното средство, включително с рентген, са забелязани необичайни плътности в един от страничните шкафове на полуремаркето. В шкафа е открита желязна верига за сняг, поставена в срязана пластмасова туба. Под веригата са били 61 500 евро с равностойност 120 283 лв., уточниха от митническата пресс

Цената на водата трябва да стане двукомпонентна, както е на другите комунални услуги, и това ще бъде по-справедливо за потребителите, каза инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ), който бе сред участниците в Годишната среща на местните власти, която се проведе в Албена.

Неговата позиция беше, че едната от компонентите трябва да бъде постоянна. По думите му тя ще бъде за разходите на ВиК-дружествата за поддръжката на мрежата. По този начин операторите ще имат предвидимост за едни постоянни доходи, с които да разполагат, обясни Иванов. Той уточни, че другата компонента в цената на водата ще е плаваща и ще бъде за разходите на дружествата за осъществяване на услугите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и т.н.

Ако цената стане двукомпонентна, това ще е по-справедливо и за потребителите, посочи Иванов. Неговият арг

Мъж от Смолян е арестуван, след като е нарушил заповед за защита от домашно насилие спрямо майка си, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Елена Стоилова.

Тя посочи , че мъжът е нахлул в сутрешните часове в жилището на майка си в нетрезво състояние и е заспал на едно от леглата. Жената, притеснена от присъствието на пияния си син, е подала сигнал на спешния телефон 112.

Срещу 25-годишния мъж е образувано бързо производство.

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, че горят автомобилни гуми.

На място са изпратени два екипа на пожарната. Сигналът е получен в 18:49 ч., уточниха от пожарната. Няма опасност от разрастване на пожара. Няма пострадали.

Местните власти обсъдиха алтернативни решения за осигуряване на основни услуги за селските райони на пленарна сесия в курорта “Албена”.

Кметът на община Летница Красимир Джонев разказа как се е справил с проблема, свързан с дефицита на пожарна техника в общината. “Държавата ни от гледна точка на техника за пожарагосене е доста консервативна”, каза Джонев.

Той обясни, че община Летница няма структура на държавната пожарна и поради това се е наложило да използва услугите от общините Ловеч и Левски. “Разстоянието до едно от селищата ни е 50 км от Ловеч и 30 км от Левски. От подаването на сигнала докато дойде пожарната до огнището, на практика имотът на човека е изгорял. Преди седем години предприех действия да снабдя общината с пожарни автомобили, които да изпозвам с налично доброволно формирование”, разказа той на пленарната сесия.

<

Хадживат изтъква значението на химна като символ на националната идентичност и достойнство. Според него започването на заседанията с химна ще подчертае уважението към символите на страната и ще демонстрира ангажимента на общинските съветници към законите и интересите на гражданите.

Общо осем са точките, по които ще заседава днес Общинския съвет в Силистра. Сред тях са приемане на План за противодействие на тероризма и защита при терористична дейност в Стадион “Луи Айер“, както и актуализиране на Бизнес програмата на Диагностично-консултативния център за периода 2023 – 2026 година.

Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2%. В края на месеца броят на безработните е бил 147 196, което е с 3513 по-малко в сравнение с август. Това сочат данните на Агенцията по заетостта. 

Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с близо 2500 или с 21% спрямо август. Според данните 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници. Отчита се увеличение на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през септември са 9 614. В реалната икономика свободните позиции са най-много в сферата на образованието (27,4%), следват преработващата промишленост (24,1%), търговията (11,0%), държавно управление (9,2%), административни и спома

Трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) със съседните на България държави е нормален, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин.

По границата с Румъния, заради извършването на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе, е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към пунктовете „Силистра“, „Кардам“, „Дуранкулак“, „Кайнарджа“ и „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден и през тях не се пропускат товарни автомобили.

През граничните пунктове „Маказа“, „Златоград“ и &b

Български екипажи на самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево участваха днес в българо-гръцката летателна тренировка Green Bridge, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от авиобаза Враждебна в ролята на самолет-нарушител бе ескортиран от българските изтребители и предаден на двойка F-16. Тяхната задача бе да го съпроводят за кацане на летище Лариса.

Във втората част от тренировъчните действия самолетът-нарушител бе прехванат от гръцките изтребители, съпроводен до въздушното пространство на България и предаден на българските дежурни екипажи. Те успешно изпълниха задачата по охрана на въздушното пространство (Air Policing), като го принудиха да кацне на летище Граф Игнатиево.

Летателната тренировка Green Bridge във въздушното пространство на България и Гърция се проведе за десета поредна година. Целта на съвместните

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС) трябва да продължи, защото не е редно ръководители на органи да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. След като Конституцията позволява, тази процедура трябва да бъде извървявана.  Това каза министърът на правосъдието Мария Павлова преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет.

Дали президентът няма да подпише указ за назначаване на главен прокурор и председател на ВАС, е нещо, което ще видим през януари или март, посочи тя и допълни, че както за главен прокурор, така няма да предложи и кандидатура за председател на ВАС.

Народното събрание през последните две години дори не прие правила за избора и не показаха елементарно желание да започне тази процедура. Дори беше отменен изборът на вече избрани членове от магистратската кво

Апелативният съд в Бургас измени мярката за неотклонение на обвинен в ръководене на престъпна група за трафик на мигранти. Той е освободен от ареста срещу "парична гаранция" от 15 000 лева, съобщиха от съда.

Предявеното срещу Красимир Г. обвинение е за ръководене на престъпна група от шестима души, които подпомагали чужденци да преминават през страната. Според разследването той е давал разпореждания, осигурявал бежанците, получавал координати/точки с местонахождението на чуждите граждани и предоставял същите на наетите шофьори, организирал получаването, събирането и разпределението на паричните средства за трафика. 

По досъдебното производство, което е започнало през февруари 2024 година, са привлечени шестима обвиняеми. Изменяйки мярката за неотклонение на Красимир Г., апелативните магистрати са взели предвид факта, че той е неосъждан, има родителски ангажимент към

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност, бе проведена в ...
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за к ...
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на насел ...
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информа ...
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси ще обсъди Общинският съвет в Брезник
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, съгласно Закона за местните данъци и такси, ще обсъди Общинският съвет в Брезник на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:37 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
9401
България

Предлагат сесиите на Общинския съвет в Силистра да започват с изпълнение на националния химн

Общинският съветник от групата на ДПС в Силистра Рефик Хадживат предлага заседанията на местния законодателен орган да започват с изпълнение на националния химн на България.Хадживат изтъква значението на химна като символ на националната идентичност и достойнство.

| 26 Септември 2024, 08:44 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Предлагат сесиите на Общинския съвет в Силистра да започват с изпълнение на националния химн
Предлагат сесиите на Общинския съвет в Силистра да започват с изпълнение на националния химн
Снимка © DFA

Общинският съветник от групата на ДПС в Силистра Рефик Хадживат предлага заседанията на местния законодателен орган да започват с изпълнение на националния химн на България. Предложението ще бъде гласувано на днешната редовна сесия на Общинския съвет.

Общо два опита за нерегламентирано пренасяне на валута през границата ни с Турция на пункта “Капитан Андреево“ са пресечени от митническите служители при проверки на пътнически микробус и товарен автомобил, съобщиха от пресслужбата на звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

При единия от случаите, който е от 13 октомври, парите са открити при проверка по метода „анализ на риска“ в шофиран от турски гражданин камион. Той е бил натоварен със стока от Нидерландия и е пътувал по маршрут през България и Турция за Ирак.

При митническия оглед на превозното средство, включително с рентген, са забелязани необичайни плътности в един от страничните шкафове на полуремаркето. В шкафа е открита желязна верига за сняг, поставена в срязана пластмасова туба. Под веригата са били 61 500 евро с равностойност 120 283 лв., уточниха от митническата пресс

Цената на водата трябва да стане двукомпонентна, както е на другите комунални услуги, и това ще бъде по-справедливо за потребителите, каза инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ), който бе сред участниците в Годишната среща на местните власти, която се проведе в Албена.

Неговата позиция беше, че едната от компонентите трябва да бъде постоянна. По думите му тя ще бъде за разходите на ВиК-дружествата за поддръжката на мрежата. По този начин операторите ще имат предвидимост за едни постоянни доходи, с които да разполагат, обясни Иванов. Той уточни, че другата компонента в цената на водата ще е плаваща и ще бъде за разходите на дружествата за осъществяване на услугите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и т.н.

Ако цената стане двукомпонентна, това ще е по-справедливо и за потребителите, посочи Иванов. Неговият арг

Мъж от Смолян е арестуван, след като е нарушил заповед за защита от домашно насилие спрямо майка си, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Елена Стоилова.

Тя посочи , че мъжът е нахлул в сутрешните часове в жилището на майка си в нетрезво състояние и е заспал на едно от леглата. Жената, притеснена от присъствието на пияния си син, е подала сигнал на спешния телефон 112.

Срещу 25-годишния мъж е образувано бързо производство.

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, че горят автомобилни гуми.

На място са изпратени два екипа на пожарната. Сигналът е получен в 18:49 ч., уточниха от пожарната. Няма опасност от разрастване на пожара. Няма пострадали.

Местните власти обсъдиха алтернативни решения за осигуряване на основни услуги за селските райони на пленарна сесия в курорта “Албена”.

Кметът на община Летница Красимир Джонев разказа как се е справил с проблема, свързан с дефицита на пожарна техника в общината. “Държавата ни от гледна точка на техника за пожарагосене е доста консервативна”, каза Джонев.

Той обясни, че община Летница няма структура на държавната пожарна и поради това се е наложило да използва услугите от общините Ловеч и Левски. “Разстоянието до едно от селищата ни е 50 км от Ловеч и 30 км от Левски. От подаването на сигнала докато дойде пожарната до огнището, на практика имотът на човека е изгорял. Преди седем години предприех действия да снабдя общината с пожарни автомобили, които да изпозвам с налично доброволно формирование”, разказа той на пленарната сесия.

<

Хадживат изтъква значението на химна като символ на националната идентичност и достойнство. Според него започването на заседанията с химна ще подчертае уважението към символите на страната и ще демонстрира ангажимента на общинските съветници към законите и интересите на гражданите.

Общо осем са точките, по които ще заседава днес Общинския съвет в Силистра. Сред тях са приемане на План за противодействие на тероризма и защита при терористична дейност в Стадион “Луи Айер“, както и актуализиране на Бизнес програмата на Диагностично-консултативния център за периода 2023 – 2026 година.

Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2%. В края на месеца броят на безработните е бил 147 196, което е с 3513 по-малко в сравнение с август. Това сочат данните на Агенцията по заетостта. 

Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с близо 2500 или с 21% спрямо август. Според данните 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници. Отчита се увеличение на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през септември са 9 614. В реалната икономика свободните позиции са най-много в сферата на образованието (27,4%), следват преработващата промишленост (24,1%), търговията (11,0%), държавно управление (9,2%), административни и спома

Трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) със съседните на България държави е нормален, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин.

По границата с Румъния, заради извършването на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе, е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към пунктовете „Силистра“, „Кардам“, „Дуранкулак“, „Кайнарджа“ и „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден и през тях не се пропускат товарни автомобили.

През граничните пунктове „Маказа“, „Златоград“ и &b

Български екипажи на самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево участваха днес в българо-гръцката летателна тренировка Green Bridge, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от авиобаза Враждебна в ролята на самолет-нарушител бе ескортиран от българските изтребители и предаден на двойка F-16. Тяхната задача бе да го съпроводят за кацане на летище Лариса.

Във втората част от тренировъчните действия самолетът-нарушител бе прехванат от гръцките изтребители, съпроводен до въздушното пространство на България и предаден на българските дежурни екипажи. Те успешно изпълниха задачата по охрана на въздушното пространство (Air Policing), като го принудиха да кацне на летище Граф Игнатиево.

Летателната тренировка Green Bridge във въздушното пространство на България и Гърция се проведе за десета поредна година. Целта на съвместните

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС) трябва да продължи, защото не е редно ръководители на органи да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. След като Конституцията позволява, тази процедура трябва да бъде извървявана.  Това каза министърът на правосъдието Мария Павлова преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет.

Дали президентът няма да подпише указ за назначаване на главен прокурор и председател на ВАС, е нещо, което ще видим през януари или март, посочи тя и допълни, че както за главен прокурор, така няма да предложи и кандидатура за председател на ВАС.

Народното събрание през последните две години дори не прие правила за избора и не показаха елементарно желание да започне тази процедура. Дори беше отменен изборът на вече избрани членове от магистратската кво

Апелативният съд в Бургас измени мярката за неотклонение на обвинен в ръководене на престъпна група за трафик на мигранти. Той е освободен от ареста срещу "парична гаранция" от 15 000 лева, съобщиха от съда.

Предявеното срещу Красимир Г. обвинение е за ръководене на престъпна група от шестима души, които подпомагали чужденци да преминават през страната. Според разследването той е давал разпореждания, осигурявал бежанците, получавал координати/точки с местонахождението на чуждите граждани и предоставял същите на наетите шофьори, организирал получаването, събирането и разпределението на паричните средства за трафика. 

По досъдебното производство, което е започнало през февруари 2024 година, са привлечени шестима обвиняеми. Изменяйки мярката за неотклонение на Красимир Г., апелативните магистрати са взели предвид факта, че той е неосъждан, има родителски ангажимент към

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси ще обсъди Общинският съвет в Брезник
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.