Начало Контекст Двама души са обвинени за кражби и палеж в Русенско, има данни за извършвани от тях престъпления в цялата страна
11650
България

Двама души са обвинени за кражби и палеж в Русенско, има данни за извършвани от тях престъпления в цялата страна

Двама мъже са арестувани при акция на полицията, като са обвинени от Русенската районна прокуратура за извършени кражби и палеж в региона.Двамата мъже - 39-годишен с инициали С. Р., и с две години по-големия от него с инициали А.С., са арестувани при акция на 18 септември тази година.

| 27 Септември 2024, 16:50 ч.
Двама души са обвинени за кражби и палеж в Русенско, има данни за извършвани от тях престъпления в цялата страна
Двама души са обвинени за кражби и палеж в Русенско, има данни за извършвани от тях престъпления в цялата страна
Снимка © БТА

Двама мъже са арестувани при акция на полицията, като са обвинени от Русенската районна прокуратура за извършени кражби и палеж в региона. Това съобщи районният прокурор на Русе Ирена Костадинова на брифинг, в който участваха Светослав Великов - заместник-районен прокурор на Русе, Венислава Йончева - наблюдаващ прокурор по делото, комисар Ангел Папалезов - началник на отдел "Криминална полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", и старши комисар Пламен Първанов - директор на Областната дирекция на МВР в Русе.  

Ние сме горещи поддръжници на разширяването на Европейския съюз (ЕС), но при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички“. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в Берлин, където участва в Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. „Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна, която е кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си в Европейския съюз, както и да спазва всички права и отговорности, които е поела в процеса“, посочва Главчев. 

Министър-председателят акцентира, че по отношение на двустранните срещи в хода на процеса е предложено преговорите да се разширят на равнище държава кандидат-членка – ЕС, за да се избегнат противоречията между две държави. „В крайна сметка ние това сме го направили с Репуб

България за първи път е домакин на Европейския конгрес по неврохирургия. Това съобщиха от Българското дружество по неврохирургия. Откриването на конгреса ще бъде тази вечер в НДК. Официален гост на събитието ще бъде председателят на Народното събрание Рая Назарян, която ще отправи своето приветствие към гостите и делегатите на форума. В конгреса, който ще продължи до 17 октомври, ще участват над 1600 медицински специалисти от целия свят.

Президент на конгреса на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества е проф. Николай Габровски, който е и председател на Българското дружество по неврохирургия. Мотото на конгреса тази година е „Иновации. Образование. Лидерство“. В програмата на форума са предвидени десетки сесии, посветени на технологичния напредък, на иновативните методи на лечение, на нови, оригинални изследвания на мозъка и нервната система. 

Кметът на хасковското село Узунджово Димитър Ничев е издал заповед, с която забранява на животновъдите от населеното място, които отглеждат кози и овце, да ги пускат извън фермите. Кметът съобщи , че забраната му е вследствие на констатирано в селото огнище на шарка по дребните преживни животни, за което Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува официално съобщение на интернет сайта си. От него става известно, че в засегнатия обект се отглеждат 307 овце и 217 кози.

Съгласно правилата на европейското и националното законодателство следва хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта, съобщават от БАБХ. Най-вероятно към умъртвяване на животните в заразената ферма ще се пристъпи още днес, каза кметът на селото.

Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни и

Народната певица Радка Алексова ще бъде удостоена с „Почетна значка на Община Перник“, реши на днешното си извънредно заседание Общинският съвет (ОС). Отличието се връчва за значителен принос в областта на народното творчество и по повод 80- ата годишнина на изпълнителката.

Съветниците дадоха съгласието си Община Перник да сключи договор за рамков договор с фонд „ФЛАГ“ ЕАД за реализацията на проекти, по които администрацията е бенефициент. Решено бе да бъде изтеглен и краткосрочен общински заем за осигуряване на оборотни средства за погасяване на задължения, натрупали се с високия ръст на инфлацията през тази година и продължаващия военен конфликт в Украйна. 

С единодушие на днешната сесия бе приета и докладната записка на председателя на ОбС Денислав Захариев за приемането на нов учредителен акт на Общинското публично предприятие „Дези

В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категорията „Спорт и младежки дейности“ за малка община. Организатор на конкурса е Kmeta.bg, а целта е да се обърне внимание на работата на всички 265 общини, пишат на сайта си организаторите.

„В общината имаме множество спортни клубове с традиционни успехи и изяви. Стотици деца и младежи са ангажирани в различни дейности“, каза Цветков. По думите му наскоро градът е бил домакин на кръг от републиканското първенство по мотокрос. Припомняме, че в Бяла Слатина преди дни се проведе и Международен турнир по джудо. 

Кметът допълни, че спортната инфраструктура е приоритет и ежегодно се инвестират средства за облагородяване и ремонт. Спортната зала в Бяла Слатина е ремонтирана

Двамата мъже - 39-годишен с инициали С. Р., и с две години по-големия от него с инициали А.С., са арестувани при акция на 18 септември тази година. Те опитали да оберат банков клон в село Ценово, но алармата на сградата се задействала. След това откраднали лек автомобил, с който избягали. Запалили колата в землището на село Стърмен. 

Венислава Йончева - наблюдаващ прокурор по делото, обясни, че след това двамата избягали с друго превозно средство. "Обвиняемите са задържани при опита им за бягство и укриване - единият в землището на село Козар Белене, област Плевен, а другият в землището на град Летница, област Ловеч", каза прокурор Йончева.

При задържането им в единия е открито и огнестрелно оръжие. 

На двамата са повдигнати три обвинения, като за най-тежкото от тях законът предвижда до 15 години затвор. Районният съд в Бяла ги е оставил за постоянно в ареста. Двамата са обжалвали мерките си за неотклонение и предстои тяхното разглеждане от Русенския окръжен съд.

Извършени са множество и различни действия по разследването - разпитани са свидетели, претърсвания и изземвания, както и огледи на места и вещи, назначени са множество експертизи, част от които вече са изготвени. По делото се събират доказателства за съпричастност и на други лица към криминалните прояви, както и доказателства за извършени престъпления от двамата обвиняеми и в други населени места в страната. 

Трима души са задържани за извършване на измами с кредити. Това съобщи на брифинг Лъчезар Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора. В брифинга участват също Таня Димитрова -  районен прокурор на Стара Загора, Златка Падинкова - началник на сектор “Измами” при Главна дирекция „Национална полиция“, и главен инспектор Димитър Паскалев -  началник на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР - Стара Загора.

Районна прокуратура Стара Загора наблюдава досъдебно производство, което е образувано на 15 октомври т.г. за измами. Незабавно след образуване на досъдебното производство е престъпено към извършване на претърсване и изземване на различни адреси на територията на цялата страна. В хода на извършеното процесуално-следствено действие са били иззети множество вещи, съотносими

Приключи първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС) на официалната си фейсбук страница. Събитието даде ясен политически сигнал за задълбочаване на икономическите и политическите отношения с държавите от Персийския залив, посочиха от МС. В срещата участва и служебният министър-председател на България Димитър Главчев

Имаме много добри отношения със Саудитска Арабия, отбелязах със задоволство при разговора си в Брюксел с принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, престолонаследник и министър-председател на Кралство Саудитска Арабия. Наред с развитието на двустранните връзки във фокуса на разговора ни беше и значимостта на отношенията между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, написа в профила си във фейсбук служебния премиер. 

След края на събитието

В памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки, трансплантирани пациенти и близки на донорите засадиха 16 рози в пространството зад НДК. Инициативата е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и е част от националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!“.

Розите са шестнайсет в памет на шестнайсетимата донори на органи в периода октомври 2023-2024 г., каза д-р Евелина Цветкова, директор на дирекцията „Управление и контрол на трансплантациите“ в „Медицински надзор“. Отдаваме почит към хората, дарили органи след смъртта си, както и към близките им за най-хуманния жест, който са направили, допълни тя. Животът на всеки трансплантиран пациент зависи изцяло от благородството на починалия и на неговите близки, решили да дарят органи, каза още д-р Цветкова. По думите , в трансплантационния проц

Всички горовладелски кооперации в община Чепеларе се с намалени обороти и с приблизително 20 процента спад на дърводобива в частните гори. Това съобщи Янко Карамитев, председател на сдружение „Горовладелец“ в родопския град.  Според Карамитев проблемите на кооперациите са заради свит пазар и намалено търсене на дървесина. От горовладелските кооперации в Чепеларе настояват да се ограничи вносът на фасониран дървен материал от Украйна или собствениците на гори да се компенсират заради проблема с по-евтината украинска дървесина.

Кооперациите изпитват затруднения с реализацията на продукцията – трупи, дърва, технологична дървесина. Според горовладелците един от факторите за намаленото търсене е вносът на по-евтина украинска дървесина. Това се отразява на цените на дървесината, с около 30% са паднали от 2022 г. досега стойностите при трупите. От нива до 300 л

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе провериха Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) в Исперих, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

По време на контролната проверка експертите са установили, че пречиствателната станция на Исперих е в добро техническо състояние, а биостъпалото е в нормален експлоатационен режим. Изпълнени са предписанията, дадени при предишни проверки за привеждане на станцията в нормален режим на работа с оглед ефективно пречистване на градските отпадъчни води, преди заустването им във водоприемник – местното сухо дере.

От пресцентъра посочват, че констатираното добро състояние е факт благодарение на дългогодишните усилия на екоинспекцията – строг контрол, прилагане на административно-наказателни мерки назад във времето, както и търсене на активен диалог и решения с всички заинтересовани

Прокурор Ирена Костадинова обясни, че двамата са криминално проявени и вече са били осъждани за кражби и грабежи. "Предполагаме, че се касае за организирана престъпна група, като събираме активно доказателства. Налице е информация, че те са извършили множество криминални деяния на територията и на други населени места в България - кражби и грабежи, като в много от случаите са носили оръжие", каза още районният прокурор на Русе. Тя обясни, че прави впечатление високата организация на тяхната престъпна дейност и полагане на много усилия за укриване и за заличаване на следи.

Директорът на русенската полиция старши комисар Пламен Първанов каза, че двамата са известни на органите на реда. "Продължаваме работата за дейността на тези лица за извършване на други престъпни деяния както на територията на област Русе, така и на територията на други области на страната под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция", посочи Първанов. 

Комисар Ангел Папалезов - началник на отдел "Криминална полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", заяви, че информация за престъпната дейност на двамата е постъпила през пролетта на тази година. "Те са от района на Плевен, като имаха и съучастници от района на Ловеч. Извършват престъпления на територията на цяла Северна България, като в даден момент се прехвърлят и в Южна България - в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен", каза комисарят. Той коментира, че към момента не може да се каже колко души са съпричастни към престъпленията на задържаните. "Прави се анализ. Чакат се много експертизи да станат готови, включително видео-технически, биологични, на оръжия и на иззети веществени доказателства от самите местопрестъпления", каза още комисар Папалезов. 

Той обясни, че при проследяването на двамата арестувани съдействие са оказали областните дирекции на МВР в Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и най-вече в Русе. "Тези лица можеха да бъдат задържани в момент на извършване на престъпление на територията на всяка една от тези областни дирекции. Служители от тези областни дирекции всяка вечер излизаха на терен, за да бъдат готови да задържат лицата при евентуална тяхна престъпна дейност. Излизали сме последните два месеца всяка вечер. Това са десетки служители - както оперативни, така и разследващи полицаи, охранителен състав и най-вече групи за задържане, защото знаехме, че тези лица ходят въоръжени и са готови във всеки момент да използват и огнестрелно оръжие - както срещу охранители на обекти, които са набелязали като потенциални цели, така и към служители на реда, които биха се опитали да ги задържат или да възпрепятстват тяхното оттегляне от самите обекти", обясни комисар Папалезов. 

Той каза още, че двамата обвиняеми са с "много сериозен криминален стаж, с много дълъг престой по следствени арести и в затвора". "Това са изключително брутални престъпници, които са готови дори да отнемат човешки живот, ако е необходимо, за да останат на свобода", заяви комисар Папалезов и благодари на областната дирекция на МВР в Русе, на Районната и на Окръжната прокуратури за съдействието.

"Много добри взаимодействия имахме с тях, за да се стигне до задържането на двамата обвиняеми. В Русе за пореден път показаха невероятен професионализъм и подкрепа на действията на много областни дирекции, които бяха включени. Благодарности от ръководството на главната дирекция и пряко от министъра, защото той преди беше неин директор и пряко ръководеше операцията", коментира комисар Папалезов.

 

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
Мерки за предотвратяване на пожари през есенно-зимния сезон разпространи на сайта на МВР и по медиите Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението&ldquo ...
С над 2100 цветни стръка се оформят нови зелени пространства и алеи в Болярово по повод празника на града
С над 2100 стръка теменужки и хризантеми се оформят нови зелени пространства и цветни алеи в Болярово по повод празника на града, съобщиха от пресцентъра на Общината. С цялостно об ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав ...
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Общо 23-ма души са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР на сайта си.  В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспор ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
От началото на следващата седмица във Враца ще заработи нова система за таксуване и информационни услуги на градския транспорт
От началото на следващата седмица във Враца стартира тестовият период на новата електронна система за информиране на гражданите, използващи обществения транспорт в община Враца, а ...
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“. Във връзка с очакваното понижение на среднодневните те ...
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На територията на Областна дирекция на МВР – Стара Загора днес се провеждат активни полицейски действия в Районните управления в Гълъбово, както и Първо и Второ Районни управ ...
Жена от Кресна пострада при побой
Жена от Кресна пострада при побой, нанесен от неин съгражданин, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел ...
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Тикер в 13:22 ч.
От началото на следващата седмица във Враца стартира тестовият период на новата ...
Начало Контекст
11650
България

Двама души са обвинени за кражби и палеж в Русенско, има данни за извършвани от тях престъпления в цялата страна

Двама мъже са арестувани при акция на полицията, като са обвинени от Русенската районна прокуратура за извършени кражби и палеж в региона.Двамата мъже - 39-годишен с инициали С. Р., и с две години по-големия от него с инициали А.С., са арестувани при акция на 18 септември тази година.

| 27 Септември 2024, 16:50 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Двама души са обвинени за кражби и палеж в Русенско, има данни за извършвани от тях престъпления в цялата страна
Двама души са обвинени за кражби и палеж в Русенско, има данни за извършвани от тях престъпления в цялата страна
Снимка © БТА

Двама мъже са арестувани при акция на полицията, като са обвинени от Русенската районна прокуратура за извършени кражби и палеж в региона. Това съобщи районният прокурор на Русе Ирена Костадинова на брифинг, в който участваха Светослав Великов - заместник-районен прокурор на Русе, Венислава Йончева - наблюдаващ прокурор по делото, комисар Ангел Папалезов - началник на отдел "Криминална полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", и старши комисар Пламен Първанов - директор на Областната дирекция на МВР в Русе.  

Ние сме горещи поддръжници на разширяването на Европейския съюз (ЕС), но при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички“. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в Берлин, където участва в Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. „Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна, която е кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си в Европейския съюз, както и да спазва всички права и отговорности, които е поела в процеса“, посочва Главчев. 

Министър-председателят акцентира, че по отношение на двустранните срещи в хода на процеса е предложено преговорите да се разширят на равнище държава кандидат-членка – ЕС, за да се избегнат противоречията между две държави. „В крайна сметка ние това сме го направили с Репуб

България за първи път е домакин на Европейския конгрес по неврохирургия. Това съобщиха от Българското дружество по неврохирургия. Откриването на конгреса ще бъде тази вечер в НДК. Официален гост на събитието ще бъде председателят на Народното събрание Рая Назарян, която ще отправи своето приветствие към гостите и делегатите на форума. В конгреса, който ще продължи до 17 октомври, ще участват над 1600 медицински специалисти от целия свят.

Президент на конгреса на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества е проф. Николай Габровски, който е и председател на Българското дружество по неврохирургия. Мотото на конгреса тази година е „Иновации. Образование. Лидерство“. В програмата на форума са предвидени десетки сесии, посветени на технологичния напредък, на иновативните методи на лечение, на нови, оригинални изследвания на мозъка и нервната система. 

Кметът на хасковското село Узунджово Димитър Ничев е издал заповед, с която забранява на животновъдите от населеното място, които отглеждат кози и овце, да ги пускат извън фермите. Кметът съобщи , че забраната му е вследствие на констатирано в селото огнище на шарка по дребните преживни животни, за което Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува официално съобщение на интернет сайта си. От него става известно, че в засегнатия обект се отглеждат 307 овце и 217 кози.

Съгласно правилата на европейското и националното законодателство следва хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта, съобщават от БАБХ. Най-вероятно към умъртвяване на животните в заразената ферма ще се пристъпи още днес, каза кметът на селото.

Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни и

Народната певица Радка Алексова ще бъде удостоена с „Почетна значка на Община Перник“, реши на днешното си извънредно заседание Общинският съвет (ОС). Отличието се връчва за значителен принос в областта на народното творчество и по повод 80- ата годишнина на изпълнителката.

Съветниците дадоха съгласието си Община Перник да сключи договор за рамков договор с фонд „ФЛАГ“ ЕАД за реализацията на проекти, по които администрацията е бенефициент. Решено бе да бъде изтеглен и краткосрочен общински заем за осигуряване на оборотни средства за погасяване на задължения, натрупали се с високия ръст на инфлацията през тази година и продължаващия военен конфликт в Украйна. 

С единодушие на днешната сесия бе приета и докладната записка на председателя на ОбС Денислав Захариев за приемането на нов учредителен акт на Общинското публично предприятие „Дези

В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категорията „Спорт и младежки дейности“ за малка община. Организатор на конкурса е Kmeta.bg, а целта е да се обърне внимание на работата на всички 265 общини, пишат на сайта си организаторите.

„В общината имаме множество спортни клубове с традиционни успехи и изяви. Стотици деца и младежи са ангажирани в различни дейности“, каза Цветков. По думите му наскоро градът е бил домакин на кръг от републиканското първенство по мотокрос. Припомняме, че в Бяла Слатина преди дни се проведе и Международен турнир по джудо. 

Кметът допълни, че спортната инфраструктура е приоритет и ежегодно се инвестират средства за облагородяване и ремонт. Спортната зала в Бяла Слатина е ремонтирана

Двамата мъже - 39-годишен с инициали С. Р., и с две години по-големия от него с инициали А.С., са арестувани при акция на 18 септември тази година. Те опитали да оберат банков клон в село Ценово, но алармата на сградата се задействала. След това откраднали лек автомобил, с който избягали. Запалили колата в землището на село Стърмен. 

Венислава Йончева - наблюдаващ прокурор по делото, обясни, че след това двамата избягали с друго превозно средство. "Обвиняемите са задържани при опита им за бягство и укриване - единият в землището на село Козар Белене, област Плевен, а другият в землището на град Летница, област Ловеч", каза прокурор Йончева.

При задържането им в единия е открито и огнестрелно оръжие. 

На двамата са повдигнати три обвинения, като за най-тежкото от тях законът предвижда до 15 години затвор. Районният съд в Бяла ги е оставил за постоянно в ареста. Двамата са обжалвали мерките си за неотклонение и предстои тяхното разглеждане от Русенския окръжен съд.

Извършени са множество и различни действия по разследването - разпитани са свидетели, претърсвания и изземвания, както и огледи на места и вещи, назначени са множество експертизи, част от които вече са изготвени. По делото се събират доказателства за съпричастност и на други лица към криминалните прояви, както и доказателства за извършени престъпления от двамата обвиняеми и в други населени места в страната. 

Трима души са задържани за извършване на измами с кредити. Това съобщи на брифинг Лъчезар Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора. В брифинга участват също Таня Димитрова -  районен прокурор на Стара Загора, Златка Падинкова - началник на сектор “Измами” при Главна дирекция „Национална полиция“, и главен инспектор Димитър Паскалев -  началник на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР - Стара Загора.

Районна прокуратура Стара Загора наблюдава досъдебно производство, което е образувано на 15 октомври т.г. за измами. Незабавно след образуване на досъдебното производство е престъпено към извършване на претърсване и изземване на различни адреси на територията на цялата страна. В хода на извършеното процесуално-следствено действие са били иззети множество вещи, съотносими

Приключи първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС) на официалната си фейсбук страница. Събитието даде ясен политически сигнал за задълбочаване на икономическите и политическите отношения с държавите от Персийския залив, посочиха от МС. В срещата участва и служебният министър-председател на България Димитър Главчев

Имаме много добри отношения със Саудитска Арабия, отбелязах със задоволство при разговора си в Брюксел с принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, престолонаследник и министър-председател на Кралство Саудитска Арабия. Наред с развитието на двустранните връзки във фокуса на разговора ни беше и значимостта на отношенията между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, написа в профила си във фейсбук служебния премиер. 

След края на събитието

В памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки, трансплантирани пациенти и близки на донорите засадиха 16 рози в пространството зад НДК. Инициативата е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и е част от националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!“.

Розите са шестнайсет в памет на шестнайсетимата донори на органи в периода октомври 2023-2024 г., каза д-р Евелина Цветкова, директор на дирекцията „Управление и контрол на трансплантациите“ в „Медицински надзор“. Отдаваме почит към хората, дарили органи след смъртта си, както и към близките им за най-хуманния жест, който са направили, допълни тя. Животът на всеки трансплантиран пациент зависи изцяло от благородството на починалия и на неговите близки, решили да дарят органи, каза още д-р Цветкова. По думите , в трансплантационния проц

Всички горовладелски кооперации в община Чепеларе се с намалени обороти и с приблизително 20 процента спад на дърводобива в частните гори. Това съобщи Янко Карамитев, председател на сдружение „Горовладелец“ в родопския град.  Според Карамитев проблемите на кооперациите са заради свит пазар и намалено търсене на дървесина. От горовладелските кооперации в Чепеларе настояват да се ограничи вносът на фасониран дървен материал от Украйна или собствениците на гори да се компенсират заради проблема с по-евтината украинска дървесина.

Кооперациите изпитват затруднения с реализацията на продукцията – трупи, дърва, технологична дървесина. Според горовладелците един от факторите за намаленото търсене е вносът на по-евтина украинска дървесина. Това се отразява на цените на дървесината, с около 30% са паднали от 2022 г. досега стойностите при трупите. От нива до 300 л

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе провериха Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) в Исперих, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

По време на контролната проверка експертите са установили, че пречиствателната станция на Исперих е в добро техническо състояние, а биостъпалото е в нормален експлоатационен режим. Изпълнени са предписанията, дадени при предишни проверки за привеждане на станцията в нормален режим на работа с оглед ефективно пречистване на градските отпадъчни води, преди заустването им във водоприемник – местното сухо дере.

От пресцентъра посочват, че констатираното добро състояние е факт благодарение на дългогодишните усилия на екоинспекцията – строг контрол, прилагане на административно-наказателни мерки назад във времето, както и търсене на активен диалог и решения с всички заинтересовани

Прокурор Ирена Костадинова обясни, че двамата са криминално проявени и вече са били осъждани за кражби и грабежи. "Предполагаме, че се касае за организирана престъпна група, като събираме активно доказателства. Налице е информация, че те са извършили множество криминални деяния на територията и на други населени места в България - кражби и грабежи, като в много от случаите са носили оръжие", каза още районният прокурор на Русе. Тя обясни, че прави впечатление високата организация на тяхната престъпна дейност и полагане на много усилия за укриване и за заличаване на следи.

Директорът на русенската полиция старши комисар Пламен Първанов каза, че двамата са известни на органите на реда. "Продължаваме работата за дейността на тези лица за извършване на други престъпни деяния както на територията на област Русе, така и на територията на други области на страната под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция", посочи Първанов. 

Комисар Ангел Папалезов - началник на отдел "Криминална полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", заяви, че информация за престъпната дейност на двамата е постъпила през пролетта на тази година. "Те са от района на Плевен, като имаха и съучастници от района на Ловеч. Извършват престъпления на територията на цяла Северна България, като в даден момент се прехвърлят и в Южна България - в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен", каза комисарят. Той коментира, че към момента не може да се каже колко души са съпричастни към престъпленията на задържаните. "Прави се анализ. Чакат се много експертизи да станат готови, включително видео-технически, биологични, на оръжия и на иззети веществени доказателства от самите местопрестъпления", каза още комисар Папалезов. 

Той обясни, че при проследяването на двамата арестувани съдействие са оказали областните дирекции на МВР в Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и най-вече в Русе. "Тези лица можеха да бъдат задържани в момент на извършване на престъпление на територията на всяка една от тези областни дирекции. Служители от тези областни дирекции всяка вечер излизаха на терен, за да бъдат готови да задържат лицата при евентуална тяхна престъпна дейност. Излизали сме последните два месеца всяка вечер. Това са десетки служители - както оперативни, така и разследващи полицаи, охранителен състав и най-вече групи за задържане, защото знаехме, че тези лица ходят въоръжени и са готови във всеки момент да използват и огнестрелно оръжие - както срещу охранители на обекти, които са набелязали като потенциални цели, така и към служители на реда, които биха се опитали да ги задържат или да възпрепятстват тяхното оттегляне от самите обекти", обясни комисар Папалезов. 

Той каза още, че двамата обвиняеми са с "много сериозен криминален стаж, с много дълъг престой по следствени арести и в затвора". "Това са изключително брутални престъпници, които са готови дори да отнемат човешки живот, ако е необходимо, за да останат на свобода", заяви комисар Папалезов и благодари на областната дирекция на МВР в Русе, на Районната и на Окръжната прокуратури за съдействието.

"Много добри взаимодействия имахме с тях, за да се стигне до задържането на двамата обвиняеми. В Русе за пореден път показаха невероятен професионализъм и подкрепа на действията на много областни дирекции, които бяха включени. Благодарности от ръководството на главната дирекция и пряко от министъра, защото той преди беше неин директор и пряко ръководеше операцията", коментира комисар Папалезов.

 

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
С над 2100 цветни стръка се оформят нови зелени пространства и алеи в Болярово по повод празника на града
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
От началото на следващата седмица във Враца ще заработи нова система за таксуване и информационни услуги на градския транспорт
В детайли
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
Контекст
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На преден план
Жена от Кресна пострада при побой
Основна линия
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Местен фокус
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
На преден план
Младежът, който преби жена пред денонощен магазин в Перник, е обвинен в умишлено причиняване на смърт
Контекст
Полицаи задържаха употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне проверка в Шумен
Сфера
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
На преден план
Областният управител върна решението на Общински съвет – Ямбол за преместваемите обекти
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.