Начало Местен фокус Общинските съветници в Руен ще гласуват утре оставката на председателя на Общинския съвет
9127
България

Общинските съветници в Руен ще гласуват утре оставката на председателя на Общинския съвет

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново начало" във Втори Многомандатен избирателен район-Бургас.Припомняме, че 14-ото заседание се свиква за втори път, след като на 20 септември то бе отложено, след два неуспешни опита да събере кворум.

| 29 Септември 2024, 19:00 ч.
Общинските съветници в Руен ще гласуват утре оставката на председателя на Общинския съвет
Общинските съветници в Руен ще гласуват утре оставката на председателя на Общинския съвет
Снимка © БТА

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново начало" във Втори Многомандатен избирателен район-Бургас.

Десет месеца затвор постанови съдът за 43 годишен мъж от Хърлец за побой и закана с убийство спрямо майка му, съобщават от Апелативна прокуратура – София. Оттам посочват, че обвиняемият А.К. се е признал за виновен за извършени от него престъпления в условията на домашно насилие. 43-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност по дело на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй.

На 12 август в дома си А.К. нанесъл побой на майка си като вследствие на удари с юмрук в областта на главата на пострадалата била причинена телесна повреда. Той се заканил с убийство, се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Десет дни по късно, по искане на прокуратурата, съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия А.К. 

Местностите Тодорини кукли и Забанова падина ще са със статут на защитени, обявиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Монтана. Местност Тодорини кукли с площ 1776,80 дка се намира в землището на село Бързия, община Берковица, а местност Забанова падина с обща площ 858,2 дка е разположена в землищата на град Берковица и село Бързия, община Берковица, област Монтана.

В ход е процедурата по обявяване на местностите за защитени зони. Тя е стартирана от Министерството по околна среда и водите по предложение на неправителствената организация WWF - България, съобщиха от РИОСВ - Монтана. 

В двете планински местности има разнообразни букови гори и гнездови местообитания на редки и защитени видове птици. След като бъдат обявени за защитени, в границите на Тодорини кукли и Забанова падина ще бъдат наложени редица забрани.

До 8 ноември з

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков освободи от поста директора на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Лазар Христов. Това съобщиха от институцията.

Сменен е и директорът на полицията в Русе Пламен Пенчев. 

Преди месец бе сменен директорът на полицията в Бургас. Сега титуляр на поста е Владимир Маринов.

Церемония по награждаване на лауреатите на националния творчески конкурс, организиран от Съюза на слепите, под наименованието „Графити от думи и звуци“, се проведе в Националния пресклуб на . Конкурсът се организира под патронажа на Десислава Радева, съпруга на Президента на Република България.

Победителите излъчи жури в състав – Петя Йосифова – Хънкинс, Георги Арсов, Петър Чуков и Ина Вълчанова. Категориите на конкурса са стихотворение, разказ, есе и песен.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите, посочи в словото си, че на днешния ден – 15 септември, десетки милиони граждани на света отбелязват Международния ден на белия бастун, който символизира стремежа за независимост и достоен живот на хората със зрителни проблеми.

„Днес сме се събрали не да дискутираме проблемите, а да отбележим таланта на хората със зрителни про

За освобождаването на Осман от поста, става известно от проекта за дневен ред на 14-ото заседание на ОбС, публикуван на официалната интернет страница на Община Руен. Там в точка 2 пише, че ще се проведе и избор на нов председател на ОбС.

Припомняме, че 14-ото заседание се свиква за втори път, след като на 20 септември то бе отложено, след два неуспешни опита да събере кворум.

При първия опит за начало на заседанието в залата се регистрираха десет общински съветници от общо 29 – шест от "Движение за права и свободи", трима от ГЕРБ и един от коалиция "Заедно за силна община". Не се събра кворум и при втория опит. Тогава председателят на ОбС Исмаил Осман каза, че останалите 19 общински съветници са на среща с кмета на община Руен Ахмед Мехмед, където обсъждат потенциалното искане на оставката му.

Над  12 млн. души се занимават и работят в сферата на предприятията на социалната и солидарна икономика. Това представлява близо шест процента от всички работещи хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Около четири милиона са самите предприятия и фирми, които работят в сферата на социалната и солидарна икономика. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Дванадесети европейски форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще се състои от днес до 17 октомври в Банкя. Данните са от изследване, поръчано от Европейската комисия и реализирано от Съвета по иновации към ЕС и Асоциацията на малките и средни предприятия във всички 27 държави от евросъюза, отбеляза Йотова.

Европейската и българската социална и солидарна икономика се грижи не само за доходите, грижи се не само за изравняване на стандарта и начина на живот на хората, но е в основат

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 година разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза в словото си при отбелязването на Деня на военния парашутист в Пловдив заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните за сега 2 процента от БВП се оказват недостатъчни.

Илиев припомни, че тази година заплащането в армията се увеличи средно с 10 процента и допълни, че за следващата година се планира ново увеличение - около 30 на сто. Процесът за модернизация и превъоръжаване на Българската армия ще продължи с ускорени темпове и за напред, допълни зам.-министърът.

Зам.-министърът отбеляза, че в българската история има много запечатани моменти

През този мандат акцент за Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е развитието на иновационните умения на местните власти и на политическия капацитет на Общинските съвети, каза при откриването на Годишната среща на местните власти в Албена изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева. Във форума участват президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, министри, близо 800 кметове, експерти и общински съветници от страната.

По думите на Георгиева това е пътят за бързата адаптация на общините към предизвикателствата на днешния ден. За нас, като сдружение, няма община, която не ни вълнува, или тема, която не ни засяга, допълни Георгиева. И подчерта, че така общият глас на местната власт се чувства пред националната държава, а вече и все по-уверено в Европа.

Държавата отново е в преход и опит за стабилизиране, предстоят и институци

На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансиране ще се търси от „Националната програма на споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти“ на Министерството на младежта и спорта (ММС). Съветниците одобриха участието на общината да бъде 10% от общата стойност на проекта. 

Община Бяла Слатина подготвя необходимата документация за финансиране на дейности по обновяване и ремонт на стадиона в град Бяла Слатина, тъй като условията за спорт там не са добри, пише в докладната на кмета инж. Иво Цветков. 

Според документа се предвиждат ремонти в основната сграда, прилежащата спортна инфраструктура и на спортни съоръжения. 

От ММС са обявили кампания за набиране на проекти от 20 септември, която изтича на 23 о

Общо 23-ма души са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. 

В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспортни произшествия, при които има трима пострадали.

От началото на месеца са станали 335 катастрофи с 22-ма загинали и 412 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5746 пътнотранспортни произшествия, при които живота си са загубили 361 души, а пострадалите са 7233-ма.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:36 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
9127
България

Общинските съветници в Руен ще гласуват утре оставката на председателя на Общинския съвет

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново начало" във Втори Многомандатен избирателен район-Бургас.Припомняме, че 14-ото заседание се свиква за втори път, след като на 20 септември то бе отложено, след два неуспешни опита да събере кворум.

| 29 Септември 2024, 19:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Общинските съветници в Руен ще гласуват утре оставката на председателя на Общинския съвет
Общинските съветници в Руен ще гласуват утре оставката на председателя на Общинския съвет
Снимка © БТА

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново начало" във Втори Многомандатен избирателен район-Бургас.

Десет месеца затвор постанови съдът за 43 годишен мъж от Хърлец за побой и закана с убийство спрямо майка му, съобщават от Апелативна прокуратура – София. Оттам посочват, че обвиняемият А.К. се е признал за виновен за извършени от него престъпления в условията на домашно насилие. 43-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност по дело на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй.

На 12 август в дома си А.К. нанесъл побой на майка си като вследствие на удари с юмрук в областта на главата на пострадалата била причинена телесна повреда. Той се заканил с убийство, се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Десет дни по късно, по искане на прокуратурата, съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия А.К. 

Местностите Тодорини кукли и Забанова падина ще са със статут на защитени, обявиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Монтана. Местност Тодорини кукли с площ 1776,80 дка се намира в землището на село Бързия, община Берковица, а местност Забанова падина с обща площ 858,2 дка е разположена в землищата на град Берковица и село Бързия, община Берковица, област Монтана.

В ход е процедурата по обявяване на местностите за защитени зони. Тя е стартирана от Министерството по околна среда и водите по предложение на неправителствената организация WWF - България, съобщиха от РИОСВ - Монтана. 

В двете планински местности има разнообразни букови гори и гнездови местообитания на редки и защитени видове птици. След като бъдат обявени за защитени, в границите на Тодорини кукли и Забанова падина ще бъдат наложени редица забрани.

До 8 ноември з

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков освободи от поста директора на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Лазар Христов. Това съобщиха от институцията.

Сменен е и директорът на полицията в Русе Пламен Пенчев. 

Преди месец бе сменен директорът на полицията в Бургас. Сега титуляр на поста е Владимир Маринов.

Церемония по награждаване на лауреатите на националния творчески конкурс, организиран от Съюза на слепите, под наименованието „Графити от думи и звуци“, се проведе в Националния пресклуб на . Конкурсът се организира под патронажа на Десислава Радева, съпруга на Президента на Република България.

Победителите излъчи жури в състав – Петя Йосифова – Хънкинс, Георги Арсов, Петър Чуков и Ина Вълчанова. Категориите на конкурса са стихотворение, разказ, есе и песен.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите, посочи в словото си, че на днешния ден – 15 септември, десетки милиони граждани на света отбелязват Международния ден на белия бастун, който символизира стремежа за независимост и достоен живот на хората със зрителни проблеми.

„Днес сме се събрали не да дискутираме проблемите, а да отбележим таланта на хората със зрителни про

За освобождаването на Осман от поста, става известно от проекта за дневен ред на 14-ото заседание на ОбС, публикуван на официалната интернет страница на Община Руен. Там в точка 2 пише, че ще се проведе и избор на нов председател на ОбС.

Припомняме, че 14-ото заседание се свиква за втори път, след като на 20 септември то бе отложено, след два неуспешни опита да събере кворум.

При първия опит за начало на заседанието в залата се регистрираха десет общински съветници от общо 29 – шест от "Движение за права и свободи", трима от ГЕРБ и един от коалиция "Заедно за силна община". Не се събра кворум и при втория опит. Тогава председателят на ОбС Исмаил Осман каза, че останалите 19 общински съветници са на среща с кмета на община Руен Ахмед Мехмед, където обсъждат потенциалното искане на оставката му.

Над  12 млн. души се занимават и работят в сферата на предприятията на социалната и солидарна икономика. Това представлява близо шест процента от всички работещи хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Около четири милиона са самите предприятия и фирми, които работят в сферата на социалната и солидарна икономика. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Дванадесети европейски форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще се състои от днес до 17 октомври в Банкя. Данните са от изследване, поръчано от Европейската комисия и реализирано от Съвета по иновации към ЕС и Асоциацията на малките и средни предприятия във всички 27 държави от евросъюза, отбеляза Йотова.

Европейската и българската социална и солидарна икономика се грижи не само за доходите, грижи се не само за изравняване на стандарта и начина на живот на хората, но е в основат

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 година разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза в словото си при отбелязването на Деня на военния парашутист в Пловдив заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните за сега 2 процента от БВП се оказват недостатъчни.

Илиев припомни, че тази година заплащането в армията се увеличи средно с 10 процента и допълни, че за следващата година се планира ново увеличение - около 30 на сто. Процесът за модернизация и превъоръжаване на Българската армия ще продължи с ускорени темпове и за напред, допълни зам.-министърът.

Зам.-министърът отбеляза, че в българската история има много запечатани моменти

През този мандат акцент за Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е развитието на иновационните умения на местните власти и на политическия капацитет на Общинските съвети, каза при откриването на Годишната среща на местните власти в Албена изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева. Във форума участват президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, министри, близо 800 кметове, експерти и общински съветници от страната.

По думите на Георгиева това е пътят за бързата адаптация на общините към предизвикателствата на днешния ден. За нас, като сдружение, няма община, която не ни вълнува, или тема, която не ни засяга, допълни Георгиева. И подчерта, че така общият глас на местната власт се чувства пред националната държава, а вече и все по-уверено в Европа.

Държавата отново е в преход и опит за стабилизиране, предстоят и институци

На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансиране ще се търси от „Националната програма на споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти“ на Министерството на младежта и спорта (ММС). Съветниците одобриха участието на общината да бъде 10% от общата стойност на проекта. 

Община Бяла Слатина подготвя необходимата документация за финансиране на дейности по обновяване и ремонт на стадиона в град Бяла Слатина, тъй като условията за спорт там не са добри, пише в докладната на кмета инж. Иво Цветков. 

Според документа се предвиждат ремонти в основната сграда, прилежащата спортна инфраструктура и на спортни съоръжения. 

От ММС са обявили кампания за набиране на проекти от 20 септември, която изтича на 23 о

Общо 23-ма души са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. 

В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспортни произшествия, при които има трима пострадали.

От началото на месеца са станали 335 катастрофи с 22-ма загинали и 412 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5746 пътнотранспортни произшествия, при които живота си са загубили 361 души, а пострадалите са 7233-ма.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.