Начало Контекст Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София
10440
България

Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София. Общинските съветници ще разгледат доклад относно отпускане на парични заеми от Столична община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август 2024 г. Това става ясно от дневния ред, публикуван в сайта на Столичната община.Припомняме, че в края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Тогава той обясни, че дружеството има натупани над 20 млн. лева задължения през годините.

| 03 Октомври 2024, 06:00 ч.
Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София
Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София
Снимка © DFA

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София. Общинските съветници ще разгледат доклад относно отпускане на парични заеми от Столична община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август 2024 г. Това става ясно от дневния ред, публикуван в сайта на Столичната община. 

Общо 149 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) са регистрирани в Шуменско през 2023 година, при които са ранени 175 и са загинали 15 души. В сравнение с 2022 г. броят на произшествията нараства с 23,1 процента, а на ранените и загиналите, съответно с 27,7 и 36,4 на сто. Това съобщиха от Отдел „Статистически изследвания“ в Шумен на Териториалното статистическо бюро – Североизток.

Тежки пътнотранспортни произшествия през миналата година са регистрирани във всички общини на областта, като тяхната концентрация е най-голяма в Шумен - 92 произшествия, с шест загинали и 115 ранени. Пътнотранспортни произшествия със загинали са регистрирани в още пет общини на областта - Нови пазар, Велики Преслав, Венец, Каспичан и Смядово. 

В област Шумен по-голямата част от тежките пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са регистрирани в границите на населените

На днешното заседание Общинският съвет оправомощи кмета да смени обслужващата банка на общината. Докладната записка на градоначалника беше изменена и прецизирана по предложение на общинския съветник Антоанетка Станева и подкрепена от всички 11 съветника.

От предварително обявения дневен ред отпадна точката за откриване на процедура за продажба чрез публичен търг с явно наддаване на урегулиран поземлен имот в с. Винарово с площ 872 кв.метра. Искането за оттегляне е от кмета на общината поради допуснати пропуски в документацията. Единодушно бяха приети промяна в поименния списък на капиталовите разходи и отчетът за изпълнението на решенията на Общинския съвет за третото тримесечие на 2024 година. Съветниците отмениха свое решение, върнато от областния управител на област Видин за ново разглеждане.

В края на заседанието беше внесено питане от група общински съветници. С нег

Денят на българския производител ще се състои на 18 и 19 октомври на изложбените площи до разклона за сливенското село Мечкарево. Това съобщиха организаторите от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд "Земеделие". 

Предвижда се изложението да бъде официално открито на 19 октомври от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов. В официалното откриване ще участват браншови асоциации, които налагат България като бранд за висококачествени и чисти храни. 

Говедовъдството ще бъде представено с над 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата "Българска мурра" също ще участват. Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от

Район "Витоша" оттегля подкрепата си за проекта за изграждане на социална услуга в кв. "Княжево", предназначена за резидентна грижа за непридружени деца бежанци от уязвими групи, съобщават от районната администрация на своята фейсбук страница.

След внимателно изслушване на мнението на местната общност и допълнителни проучвания стигнахме до заключението, че предложената локация не отговаря на необходимите стандарти за осигуряване на адекватна социална грижа за децата, посочват от район "Витоша". Те допълват, че решението за оттегляне на подкрепата за проекта и изпращането на съответното писмо до Държавната агенция по бежанци е базирано на грижата на районната администрация за безопасността и доброто развитие на децата, както и на нуждите и опасенията на нашите граждани.

Надяваме се, че това ще послужи като стимул за разумно преосмисляне на проекта и намиране на подходяща

Основна причината за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA през септември е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Това каза полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“. Министерството на отбраната представя на пресконференция резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември т.г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево.

Авиационното произшествие е класифицирано като катaстрофа, посочи полковник Василев.

Като съпътстващи причини той посочи нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при вземане на решение за начина на извеждане на въздухоплавателното средство от фигура във вертикалната равнина, тъй като в г

Припомняме, че в края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Тогава той обясни, че дружеството има натупани над 20 млн. лева задължения през годините. Общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев каза, че казусът, който е причинил запорираното на сметките на Столичния автотранспорт е свързан с ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба“. Оказа се, че материалите за ремонта са взети на цени 20-30 пъти по-високи от стандартното, обясни Бонев. В момента, в който този казус стана публичен, ръководството на Столичния автотранспорт е решило буквално да замрази този ремонт, добави той. 

Бъдещето на Столичния автотранспорт беше една от главните теми на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) миналата седмица. В понеделник стана известно, че председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 3 октомври за разглеждане на предложение на кмета на София за отпускане на заем от 6 млн. лв. за транспорта в София. 

Очаква се на предстоящото извънредно заседание на СОС да се намери решение за градския транспорт в София, което да удовлетворява всички и да бъдат подпомогнати дружествата, заяви вчера Васил Терзиев.

По-късно от групата на ГЕРБ-СДС в СОС предложиха актуализация на размера на заема, който Столичната община ще отпусне за транспортните дружества в София. Задълженията на транспортните оператори според доклада на кмета на София Васил Терзиев са 30 млн. лв, предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лв и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това каза общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС обясниха, че актуализацията на доклада предстои да се разгледа и на извънредни заседания на комисия по финанси и бюджет, комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация и комисия по транспорт и пътна безопасност, след което ще бъде разгледан и от Столичния общински съвет. 

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

От първи ноември се въвежда бонусна система за заплащане в столичния автотранспорт и електротранспорт. Това предвижда подписаното днес споразумение с кмета на София Васил Терзиев, което е в допълнение на договореностите от края на месец февруари тази година за повишаване на възнагражденията на работещите в градския транспорт, съобщиха от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ на сайта си. 

Оттам посочват, че преговорите по въвеждане на бонусната система са се усложнили в началото на този месец, след като от Столичната община са обяснили, че нямат финансова възможност и трябва да бъде отложена. Това повиши социалното напрежение сред работещите в общинските транспортни дружества. Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ предупреди, че ако не се намери решение, ще предприеме протестни действия, непосредствено след парламентарните избори.

След проведенит

Задържани са 976 души за престъпления, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотици през септември, а по линия на противодействието на нелегалната миграция са установени 666 нелегални мигранти във вътрешността на страната. Това показват данните  на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията за нелегална миграция и наркотрафик, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Досъдебните производства за престъпления, свързани с наркотици за септември, са 505, като 543 са проведените специализирани операции. Разкрити са 21 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотици.

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 458 специализирани операции. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са 182.

Припо

Кметът на Ловеч оправомощи със заповед длъжностни лица да съставят актове за установяване на административни нарушения на Изборния кодекс, свързани с поставянето на агитационни материали. Те са служители на отдел „Контрол и сигурност“, съобщиха от общинската администрация.

На отдела е възложено още да премахва или иззема поставени или разпространени в нарушение на изборното законодателство агитационни материали на територията на общината. При необходимост това ще става със съдействието на органите на МВР. Този ангажимент се вменява на кмета и от Районната избирателна комисия – Ловеч, с решение от 8 октомври.

Местата за поставяне на агитационни материали за изборите на територията на община Ловеч са определени с предходна заповед на кмета. В нея е разпоредено още в седемдневен срок след вота материалите да бъдат премахнати, при неизпълнение на лицето, ко

През този мандат акцент за Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е развитието на иновационните умения на местните власти и на политическия капацитет на Общинските съвети, каза при откриването на Годишната среща на местните власти в Албена изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева. Във форума участват президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, министри, близо 800 кметове, експерти и общински съветници от страната.

По думите на Георгиева това е пътят за бързата адаптация на общините към предизвикателствата на днешния ден. За нас, като сдружение, няма община, която не ни вълнува, или тема, която не ни засяга, допълни Георгиева. И подчерта, че така общият глас на местната власт се чувства пред националната държава, а вече и все по-уверено в Европа.

Държавата отново е в преход и опит за стабилизиране, предстоят и институци

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:51 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
10440
България

Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София. Общинските съветници ще разгледат доклад относно отпускане на парични заеми от Столична община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август 2024 г. Това става ясно от дневния ред, публикуван в сайта на Столичната община.Припомняме, че в края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Тогава той обясни, че дружеството има натупани над 20 млн. лева задължения през годините.

| 03 Октомври 2024, 06:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София
Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София
Снимка © DFA

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София. Общинските съветници ще разгледат доклад относно отпускане на парични заеми от Столична община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август 2024 г. Това става ясно от дневния ред, публикуван в сайта на Столичната община. 

Общо 149 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) са регистрирани в Шуменско през 2023 година, при които са ранени 175 и са загинали 15 души. В сравнение с 2022 г. броят на произшествията нараства с 23,1 процента, а на ранените и загиналите, съответно с 27,7 и 36,4 на сто. Това съобщиха от Отдел „Статистически изследвания“ в Шумен на Териториалното статистическо бюро – Североизток.

Тежки пътнотранспортни произшествия през миналата година са регистрирани във всички общини на областта, като тяхната концентрация е най-голяма в Шумен - 92 произшествия, с шест загинали и 115 ранени. Пътнотранспортни произшествия със загинали са регистрирани в още пет общини на областта - Нови пазар, Велики Преслав, Венец, Каспичан и Смядово. 

В област Шумен по-голямата част от тежките пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са регистрирани в границите на населените

На днешното заседание Общинският съвет оправомощи кмета да смени обслужващата банка на общината. Докладната записка на градоначалника беше изменена и прецизирана по предложение на общинския съветник Антоанетка Станева и подкрепена от всички 11 съветника.

От предварително обявения дневен ред отпадна точката за откриване на процедура за продажба чрез публичен търг с явно наддаване на урегулиран поземлен имот в с. Винарово с площ 872 кв.метра. Искането за оттегляне е от кмета на общината поради допуснати пропуски в документацията. Единодушно бяха приети промяна в поименния списък на капиталовите разходи и отчетът за изпълнението на решенията на Общинския съвет за третото тримесечие на 2024 година. Съветниците отмениха свое решение, върнато от областния управител на област Видин за ново разглеждане.

В края на заседанието беше внесено питане от група общински съветници. С нег

Денят на българския производител ще се състои на 18 и 19 октомври на изложбените площи до разклона за сливенското село Мечкарево. Това съобщиха организаторите от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд "Земеделие". 

Предвижда се изложението да бъде официално открито на 19 октомври от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов. В официалното откриване ще участват браншови асоциации, които налагат България като бранд за висококачествени и чисти храни. 

Говедовъдството ще бъде представено с над 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата "Българска мурра" също ще участват. Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от

Район "Витоша" оттегля подкрепата си за проекта за изграждане на социална услуга в кв. "Княжево", предназначена за резидентна грижа за непридружени деца бежанци от уязвими групи, съобщават от районната администрация на своята фейсбук страница.

След внимателно изслушване на мнението на местната общност и допълнителни проучвания стигнахме до заключението, че предложената локация не отговаря на необходимите стандарти за осигуряване на адекватна социална грижа за децата, посочват от район "Витоша". Те допълват, че решението за оттегляне на подкрепата за проекта и изпращането на съответното писмо до Държавната агенция по бежанци е базирано на грижата на районната администрация за безопасността и доброто развитие на децата, както и на нуждите и опасенията на нашите граждани.

Надяваме се, че това ще послужи като стимул за разумно преосмисляне на проекта и намиране на подходяща

Основна причината за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA през септември е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Това каза полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“. Министерството на отбраната представя на пресконференция резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември т.г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево.

Авиационното произшествие е класифицирано като катaстрофа, посочи полковник Василев.

Като съпътстващи причини той посочи нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при вземане на решение за начина на извеждане на въздухоплавателното средство от фигура във вертикалната равнина, тъй като в г

Припомняме, че в края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Тогава той обясни, че дружеството има натупани над 20 млн. лева задължения през годините. Общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев каза, че казусът, който е причинил запорираното на сметките на Столичния автотранспорт е свързан с ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба“. Оказа се, че материалите за ремонта са взети на цени 20-30 пъти по-високи от стандартното, обясни Бонев. В момента, в който този казус стана публичен, ръководството на Столичния автотранспорт е решило буквално да замрази този ремонт, добави той. 

Бъдещето на Столичния автотранспорт беше една от главните теми на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) миналата седмица. В понеделник стана известно, че председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 3 октомври за разглеждане на предложение на кмета на София за отпускане на заем от 6 млн. лв. за транспорта в София. 

Очаква се на предстоящото извънредно заседание на СОС да се намери решение за градския транспорт в София, което да удовлетворява всички и да бъдат подпомогнати дружествата, заяви вчера Васил Терзиев.

По-късно от групата на ГЕРБ-СДС в СОС предложиха актуализация на размера на заема, който Столичната община ще отпусне за транспортните дружества в София. Задълженията на транспортните оператори според доклада на кмета на София Васил Терзиев са 30 млн. лв, предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лв и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това каза общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС обясниха, че актуализацията на доклада предстои да се разгледа и на извънредни заседания на комисия по финанси и бюджет, комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация и комисия по транспорт и пътна безопасност, след което ще бъде разгледан и от Столичния общински съвет. 

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

От първи ноември се въвежда бонусна система за заплащане в столичния автотранспорт и електротранспорт. Това предвижда подписаното днес споразумение с кмета на София Васил Терзиев, което е в допълнение на договореностите от края на месец февруари тази година за повишаване на възнагражденията на работещите в градския транспорт, съобщиха от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ на сайта си. 

Оттам посочват, че преговорите по въвеждане на бонусната система са се усложнили в началото на този месец, след като от Столичната община са обяснили, че нямат финансова възможност и трябва да бъде отложена. Това повиши социалното напрежение сред работещите в общинските транспортни дружества. Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ предупреди, че ако не се намери решение, ще предприеме протестни действия, непосредствено след парламентарните избори.

След проведенит

Задържани са 976 души за престъпления, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотици през септември, а по линия на противодействието на нелегалната миграция са установени 666 нелегални мигранти във вътрешността на страната. Това показват данните  на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията за нелегална миграция и наркотрафик, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Досъдебните производства за престъпления, свързани с наркотици за септември, са 505, като 543 са проведените специализирани операции. Разкрити са 21 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотици.

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 458 специализирани операции. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са 182.

Припо

Кметът на Ловеч оправомощи със заповед длъжностни лица да съставят актове за установяване на административни нарушения на Изборния кодекс, свързани с поставянето на агитационни материали. Те са служители на отдел „Контрол и сигурност“, съобщиха от общинската администрация.

На отдела е възложено още да премахва или иззема поставени или разпространени в нарушение на изборното законодателство агитационни материали на територията на общината. При необходимост това ще става със съдействието на органите на МВР. Този ангажимент се вменява на кмета и от Районната избирателна комисия – Ловеч, с решение от 8 октомври.

Местата за поставяне на агитационни материали за изборите на територията на община Ловеч са определени с предходна заповед на кмета. В нея е разпоредено още в седемдневен срок след вота материалите да бъдат премахнати, при неизпълнение на лицето, ко

През този мандат акцент за Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е развитието на иновационните умения на местните власти и на политическия капацитет на Общинските съвети, каза при откриването на Годишната среща на местните власти в Албена изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева. Във форума участват президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, министри, близо 800 кметове, експерти и общински съветници от страната.

По думите на Георгиева това е пътят за бързата адаптация на общините към предизвикателствата на днешния ден. За нас, като сдружение, няма община, която не ни вълнува, или тема, която не ни засяга, допълни Георгиева. И подчерта, че така общият глас на местната власт се чувства пред националната държава, а вече и все по-уверено в Европа.

Държавата отново е в преход и опит за стабилизиране, предстоят и институци

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.