Начало Сфера Близки и приятели на загинали при тежка катастрофа на пътя Плевен – Ловеч се събраха с искане за справедлива присъда
10140
България

Близки и приятели на загинали при тежка катастрофа на пътя Плевен – Ловеч се събраха с искане за справедлива присъда

Близки и приятели на Цветомир Лаков и Стела Иванова, които загинаха при тежка катастрофа на 20 юли миналата година на пътя Плевен – Ловеч, се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в Плевен.Те поискаха справедлива присъда за шофьора, причинил пътния инцидент.

| 03 Октомври 2024, 10:59 ч.
Близки и приятели на загинали при тежка катастрофа на пътя Плевен – Ловеч се събраха с искане за справедлива присъда
Близки и приятели на загинали при тежка катастрофа на пътя Плевен – Ловеч се събраха с искане за справедлива присъда
Снимка © БТА

Близки и приятели на Цветомир Лаков и Стела Иванова, които загинаха при тежка катастрофа на 20 юли миналата година на пътя Плевен – Ловеч, се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в Плевен. Те поискаха справедлива присъда за шофьора, причинил пътния инцидент.

Приключи първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС) на официалната си фейсбук страница. Събитието даде ясен политически сигнал за задълбочаване на икономическите и политическите отношения с държавите от Персийския залив, посочиха от МС. В срещата участва и служебният министър-председател на България Димитър Главчев

Имаме много добри отношения със Саудитска Арабия, отбелязах със задоволство при разговора си в Брюксел с принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, престолонаследник и министър-председател на Кралство Саудитска Арабия. Наред с развитието на двустранните връзки във фокуса на разговора ни беше и значимостта на отношенията между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, написа в профила си във фейсбук служебния премиер. 

След края на събитието

Прокуратурата внесе повторно в съда обвинителен акт по делото за причиняване на смърт при тежък инцидент в тунел „Ечемишка“. Това съобщиха от държавното обвинение.

Този път деянието е квалифицирано като причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт от служители по транспорта, които са нарушили правилата за експлоатация на пътното съоръжение.

На 5 юни Софийският окръжен съд върна делото на прокуратурата. На разпоредителното заседание по делото съдът прие, че има допуснати неясноти в обвинителния акт и съществени процесуални нарушения, които трябва да се отстранят. 

Инцидентът стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата загина 64-годишната Елена Михайлова. Частни обвинители в процеса са децата на жертвата.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души,

Върховният административен съд отмени решения на Централната избирателна комисия, с които са отхвърлени жалби против решения на Районна избирателна комисия - Велико Търново, които касаят съставите на секционните избирателни комисии в община Свищов и община Елена за изборите за народни представители на 27 октомври, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдът изпраща преписката на РИК - Велико Търново за назначаване на състав на секционни избирателни комисии в двете общини при съобразяване на задължителните указания, дадени с решенията на съда по двете дела.

Казусите са във връзка с решения на РИК-Велико Търново, с които от съставите на секционни избирателни комисии за
провеждане на изборите за народни представители са освободени едни лица и на тяхно място са назначени други.

Съдът приема, че освобождаването на член на мандатната избирателна комисия, след назначаван

Не се проверяват версии за работеща мрежа зад т.нар. Червения пират, каза съдия Владислава Цариградска пред медиите, след като беше изслушана от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Не се полагат усилия да се установи дали това е мрежа. Нови заплахи срещу мен няма, посочи тя.

Софийската районна прокуратура обвини и задържа през март мъж, арестуван за закани с убийство към магистрати. Дни преди това от Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) съобщиха, че заплахите са отправяни от лице с псевдоним Червения пират.  

Без да са изчистени съмненията по отношение на интигиртета на Борислав Сарафов, в рамките на проверка, която извършва ad hoc прокурора Даниела Талева, номинирането му за главен прокурор показва на обществото, че мрежите за влияние няма как да бъдат спрени, каза Цариградска. Става въпрос за проблем на цялото общество и

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе провериха Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) в Исперих, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

По време на контролната проверка експертите са установили, че пречиствателната станция на Исперих е в добро техническо състояние, а биостъпалото е в нормален експлоатационен режим. Изпълнени са предписанията, дадени при предишни проверки за привеждане на станцията в нормален режим на работа с оглед ефективно пречистване на градските отпадъчни води, преди заустването им във водоприемник – местното сухо дере.

От пресцентъра посочват, че констатираното добро състояние е факт благодарение на дългогодишните усилия на екоинспекцията – строг контрол, прилагане на административно-наказателни мерки назад във времето, както и търсене на активен диалог и решения с всички заинтересовани

Поводът да се съберат точно днес пред Съда в Плевен е, че трябва да се проведе трето поред разпоредително заседание по делото.

Тук сме да покажем, че следим какво се случва, че Цеци не е забравен и държим за максимална присъда за такива убийци на пътя, които са без документи и пияни, напълно безотговорни, каза братът на Цветомир - Пламен Лаков. Ако са по-стриктни законите, в момента, когато хванат такъв шофьор, който кара години без книжка, ще се избегнат подобни трагични инциденти, смята той.

Пламен Лаков подчерта, че след състоялите се поредица от срещи в дните след катастрофата с неговия брат, в които представители на мотоо бщността в Плевен разговаряха с областен управител, прокурори, полицаи, има положителни законови промени. Той е категоричен, че всеки път, преди всяко едно заседание по делото, ще се организира гражданско присъствие пред Съдебната палата.

Божана Костова, която преди година участва в разговорите с представители на различни институции с искане за законови промени и строги наказания за причинилите тежки инциденти на пътя, подчерта, че има положителни резултати от тези усилия. Трябва да видим обаче как ще бъде прилаган законът, защото се оказва, че съдебната практика е да не се дават максимални присъди. Законът е достатъчно добър, просто трябва да се прилага по-сериозно и по-адекватно, смята тя. 

Като активен шофьор и моторист, Божана Костова изтъкна, че с всеки ден ситуацията по пътищата на страната става все по-тежка. Според мен се дават книжки на неграмотни шофьори, те си позволяват да се качват в автомобилите си след употреба на наркотици, на алкохол и на какво ли още не. Освен това няма толеранс, хората се озлобиха един срещу друг и това няма как да не рефлектира и върху движението по пътищата, категорична е тя. 

Задържани са 14 души на територията на София област при специализирана полицейска операция, която започна в областта тази сутрин. Към 16:00 часа са проверени 814 души и 634 моторни превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. От там посочиха, че са съставени 217 фиша и 29 акта.

От служители на Районното управление (РУ) в Ихтиман са задържани двама рецидивисти. Единият е издирван за извършен грабеж, задържан е и с оглед привличането му като обвиняем извършител на други две престъпления. Вторият е 55-годишен ихтиманец, в чийто дом криминалистите откриха, скрити в тонколона, 27 пакетчета MDMA (екстази) с общо тегло около 15 грама. Предстои привличането на мъжа като обвиняем. 

От полицията посочват, че е задържан и мъж след постъпил сигнал за отправяни заплахи и закани към роднина.

От служители на икономическа полиция съвместно с Националната

Кметът на Шумен проф. Христо Христов заяви , че Община Шумен е спечелила с много труд и с усилия, насочени към различните сфери на дейността на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), наградата „Принос в местното самоуправление 2024“. Тези усилия на представителите на общинската администрация бяха оценени както от Управителния съвет, така и от председателя и изпълнителния директор на НСОРБ, отбеляза проф. Христов.

"Искам от сърце да благодаря на всички служители на общинска администрация в Шумен за положените усилия, тъй като благодарение на тях ние комплексно заслужихме и бяхме удостоени с тази голяма награда", добави кметът на Шумен.

Той подчерта, че наградата показва, че посоката в която се движи общинска администрация изцяло съответства на приоритетите на НСОРБ. "Ние се явяваме като водеща община, която дава пример за подражание н

"Иска ми се да призова своите колеги от Република Северна Македония да четат с повече разбиране европейските ценности, защото тогава, когато започне истинският преговор за присъединяването към ЕС, там има една основна първа глава – и тя се нарича "Основни права". Тези основни права минават през целия преговорен процес и ако има поне една държава, която смята, че не се спазват човешките права, особено тези на представителите на различни нации и народи, този процес никога няма да приключи". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Кюстендил по време на кръгла маса под надслов „Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“.

Представители на българските общности от Албания, Гърция, Косово, Румъния, Турция, Сърбия и Р Северна Македония, се включиха събитието, което се провежда под патронажа на вицепрезидента. 

"Не гледайте н

България участва с транспортен самолет C-27J "Спартан" и вертолет AS 532 "Кугър" в многонационалното учение Brave Warrior 24, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъства днес на Деня за високопоставени гости на учението в Унгария. Той се състоя в последния ден на срещата на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС) във формат „началници на отбраната“. 

България участва в учението с транспортен самолет C-27J "Спартан", вертолет AS 532 "Кугър", екип от Съвместното командване на специалните операции и военнослужещи с медицинска апаратура и оборудване от Военномедицинската академия.  

Представени бяха статичен и динамичен показ на елементи от учението и демонстрация на способности за неутрализиране на бунтовници, за евакуация на цивилни и за противодействие срещу безпилотни летател

България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план 2025-2028, като в него трябва да бъдат включени политики, реформи и инвестиции, предвидени за този четиригодишен период. В плана ще бъдат включени, освен инвестициите на министерствата, и инвестициите за местно развитие. Това каза по време на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс. „Албена“ служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. 

Тя допълни, че местните инвестиции трябва да бъдат част от националната инвестиционна политика и програма и трябва да осигуряват реалният икономически растеж. „Трябва да има обвързаност на целите, политиките инвестициите за общините и министерствата на национално и на европейско ниво“, каза още Петкова. 

Министър Петкова посочи, че Министерството на финансите анализира добрите европейски практики

Припомняме, че катастрофата, при която загинаха общо трима души, стана вечерта на 20 юли 2023 г. на пътя Плевен – Ловеч. Сблъсъкът е между лек автомобил, управляван от обвиняемия по делото Габриел Т., и мотор, управляван от Цветомир Лаков. При катастрофата освен Цветомир и Стела загива и пътник в лекия автомобил. От Окръжния съд в Плевен съобщиха, че обвинителният акт е внесен на 6 юни тази година. Още на 10 юни е насрочено разпоредително заседание, което да се проведе на 16 юли. Заседанието е отсрочено, поради отсъствие по уважителни причини на член от състава на съда и е пренасрочено за 29 юли. Предвиденото за 29 юли разпоредително съдебно заседание е отменено по молба на защитниците на подсъдимия, тъй като и двамата адвокати са представили доказателства, че не са в състояние да се явят в съда по уважителни причини.

За трети път делото е насрочено за разпоредително съдебно заседание, което да се проведе днес.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичния стартъп VibeJobs в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона. Това обяви на пресконференция днес заместник-кметът Ра ...
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица. За петте общини в региона те ще се състоят от 21 до 23 октомври. Това к ...
В Габрово пристигнаха бюлетините за предстоящите избори, съобщиха от Областната администрация
В Габрово пристигнаха 98 хил. броя бюлетини за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха във Фейсбук от Областната администрация в Габрово.  Товарът е бил съ ...
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“. Във връзка с очакваното понижение на среднодневните те ...
Отвориха за кандидатстване процедура "За по-добро бъдеще" за предоставяне на пакети с продукти за новородени
Отворена за кандидатстване е процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-добро бъдеще“ по Програма „Храни и основно материално подпо ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в столицата. Форумът продължава три дни - от 18 до 20 октомври, с акцент върху усложненията в естетичнат ...
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Тикер в 14:27 ч.
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в ст ...
Начало Сфера
10140
България

Близки и приятели на загинали при тежка катастрофа на пътя Плевен – Ловеч се събраха с искане за справедлива присъда

Близки и приятели на Цветомир Лаков и Стела Иванова, които загинаха при тежка катастрофа на 20 юли миналата година на пътя Плевен – Ловеч, се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в Плевен.Те поискаха справедлива присъда за шофьора, причинил пътния инцидент.

| 03 Октомври 2024, 10:59 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Близки и приятели на загинали при тежка катастрофа на пътя Плевен – Ловеч се събраха с искане за справедлива присъда
Близки и приятели на загинали при тежка катастрофа на пътя Плевен – Ловеч се събраха с искане за справедлива присъда
Снимка © БТА

Близки и приятели на Цветомир Лаков и Стела Иванова, които загинаха при тежка катастрофа на 20 юли миналата година на пътя Плевен – Ловеч, се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в Плевен. Те поискаха справедлива присъда за шофьора, причинил пътния инцидент.

Приключи първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС) на официалната си фейсбук страница. Събитието даде ясен политически сигнал за задълбочаване на икономическите и политическите отношения с държавите от Персийския залив, посочиха от МС. В срещата участва и служебният министър-председател на България Димитър Главчев

Имаме много добри отношения със Саудитска Арабия, отбелязах със задоволство при разговора си в Брюксел с принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, престолонаследник и министър-председател на Кралство Саудитска Арабия. Наред с развитието на двустранните връзки във фокуса на разговора ни беше и значимостта на отношенията между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, написа в профила си във фейсбук служебния премиер. 

След края на събитието

Прокуратурата внесе повторно в съда обвинителен акт по делото за причиняване на смърт при тежък инцидент в тунел „Ечемишка“. Това съобщиха от държавното обвинение.

Този път деянието е квалифицирано като причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт от служители по транспорта, които са нарушили правилата за експлоатация на пътното съоръжение.

На 5 юни Софийският окръжен съд върна делото на прокуратурата. На разпоредителното заседание по делото съдът прие, че има допуснати неясноти в обвинителния акт и съществени процесуални нарушения, които трябва да се отстранят. 

Инцидентът стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата загина 64-годишната Елена Михайлова. Частни обвинители в процеса са децата на жертвата.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души,

Върховният административен съд отмени решения на Централната избирателна комисия, с които са отхвърлени жалби против решения на Районна избирателна комисия - Велико Търново, които касаят съставите на секционните избирателни комисии в община Свищов и община Елена за изборите за народни представители на 27 октомври, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдът изпраща преписката на РИК - Велико Търново за назначаване на състав на секционни избирателни комисии в двете общини при съобразяване на задължителните указания, дадени с решенията на съда по двете дела.

Казусите са във връзка с решения на РИК-Велико Търново, с които от съставите на секционни избирателни комисии за
провеждане на изборите за народни представители са освободени едни лица и на тяхно място са назначени други.

Съдът приема, че освобождаването на член на мандатната избирателна комисия, след назначаван

Не се проверяват версии за работеща мрежа зад т.нар. Червения пират, каза съдия Владислава Цариградска пред медиите, след като беше изслушана от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Не се полагат усилия да се установи дали това е мрежа. Нови заплахи срещу мен няма, посочи тя.

Софийската районна прокуратура обвини и задържа през март мъж, арестуван за закани с убийство към магистрати. Дни преди това от Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) съобщиха, че заплахите са отправяни от лице с псевдоним Червения пират.  

Без да са изчистени съмненията по отношение на интигиртета на Борислав Сарафов, в рамките на проверка, която извършва ad hoc прокурора Даниела Талева, номинирането му за главен прокурор показва на обществото, че мрежите за влияние няма как да бъдат спрени, каза Цариградска. Става въпрос за проблем на цялото общество и

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе провериха Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) в Исперих, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

По време на контролната проверка експертите са установили, че пречиствателната станция на Исперих е в добро техническо състояние, а биостъпалото е в нормален експлоатационен режим. Изпълнени са предписанията, дадени при предишни проверки за привеждане на станцията в нормален режим на работа с оглед ефективно пречистване на градските отпадъчни води, преди заустването им във водоприемник – местното сухо дере.

От пресцентъра посочват, че констатираното добро състояние е факт благодарение на дългогодишните усилия на екоинспекцията – строг контрол, прилагане на административно-наказателни мерки назад във времето, както и търсене на активен диалог и решения с всички заинтересовани

Поводът да се съберат точно днес пред Съда в Плевен е, че трябва да се проведе трето поред разпоредително заседание по делото.

Тук сме да покажем, че следим какво се случва, че Цеци не е забравен и държим за максимална присъда за такива убийци на пътя, които са без документи и пияни, напълно безотговорни, каза братът на Цветомир - Пламен Лаков. Ако са по-стриктни законите, в момента, когато хванат такъв шофьор, който кара години без книжка, ще се избегнат подобни трагични инциденти, смята той.

Пламен Лаков подчерта, че след състоялите се поредица от срещи в дните след катастрофата с неговия брат, в които представители на мотоо бщността в Плевен разговаряха с областен управител, прокурори, полицаи, има положителни законови промени. Той е категоричен, че всеки път, преди всяко едно заседание по делото, ще се организира гражданско присъствие пред Съдебната палата.

Божана Костова, която преди година участва в разговорите с представители на различни институции с искане за законови промени и строги наказания за причинилите тежки инциденти на пътя, подчерта, че има положителни резултати от тези усилия. Трябва да видим обаче как ще бъде прилаган законът, защото се оказва, че съдебната практика е да не се дават максимални присъди. Законът е достатъчно добър, просто трябва да се прилага по-сериозно и по-адекватно, смята тя. 

Като активен шофьор и моторист, Божана Костова изтъкна, че с всеки ден ситуацията по пътищата на страната става все по-тежка. Според мен се дават книжки на неграмотни шофьори, те си позволяват да се качват в автомобилите си след употреба на наркотици, на алкохол и на какво ли още не. Освен това няма толеранс, хората се озлобиха един срещу друг и това няма как да не рефлектира и върху движението по пътищата, категорична е тя. 

Задържани са 14 души на територията на София област при специализирана полицейска операция, която започна в областта тази сутрин. Към 16:00 часа са проверени 814 души и 634 моторни превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. От там посочиха, че са съставени 217 фиша и 29 акта.

От служители на Районното управление (РУ) в Ихтиман са задържани двама рецидивисти. Единият е издирван за извършен грабеж, задържан е и с оглед привличането му като обвиняем извършител на други две престъпления. Вторият е 55-годишен ихтиманец, в чийто дом криминалистите откриха, скрити в тонколона, 27 пакетчета MDMA (екстази) с общо тегло около 15 грама. Предстои привличането на мъжа като обвиняем. 

От полицията посочват, че е задържан и мъж след постъпил сигнал за отправяни заплахи и закани към роднина.

От служители на икономическа полиция съвместно с Националната

Кметът на Шумен проф. Христо Христов заяви , че Община Шумен е спечелила с много труд и с усилия, насочени към различните сфери на дейността на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), наградата „Принос в местното самоуправление 2024“. Тези усилия на представителите на общинската администрация бяха оценени както от Управителния съвет, така и от председателя и изпълнителния директор на НСОРБ, отбеляза проф. Христов.

"Искам от сърце да благодаря на всички служители на общинска администрация в Шумен за положените усилия, тъй като благодарение на тях ние комплексно заслужихме и бяхме удостоени с тази голяма награда", добави кметът на Шумен.

Той подчерта, че наградата показва, че посоката в която се движи общинска администрация изцяло съответства на приоритетите на НСОРБ. "Ние се явяваме като водеща община, която дава пример за подражание н

"Иска ми се да призова своите колеги от Република Северна Македония да четат с повече разбиране европейските ценности, защото тогава, когато започне истинският преговор за присъединяването към ЕС, там има една основна първа глава – и тя се нарича "Основни права". Тези основни права минават през целия преговорен процес и ако има поне една държава, която смята, че не се спазват човешките права, особено тези на представителите на различни нации и народи, този процес никога няма да приключи". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Кюстендил по време на кръгла маса под надслов „Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“.

Представители на българските общности от Албания, Гърция, Косово, Румъния, Турция, Сърбия и Р Северна Македония, се включиха събитието, което се провежда под патронажа на вицепрезидента. 

"Не гледайте н

България участва с транспортен самолет C-27J "Спартан" и вертолет AS 532 "Кугър" в многонационалното учение Brave Warrior 24, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъства днес на Деня за високопоставени гости на учението в Унгария. Той се състоя в последния ден на срещата на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС) във формат „началници на отбраната“. 

България участва в учението с транспортен самолет C-27J "Спартан", вертолет AS 532 "Кугър", екип от Съвместното командване на специалните операции и военнослужещи с медицинска апаратура и оборудване от Военномедицинската академия.  

Представени бяха статичен и динамичен показ на елементи от учението и демонстрация на способности за неутрализиране на бунтовници, за евакуация на цивилни и за противодействие срещу безпилотни летател

България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план 2025-2028, като в него трябва да бъдат включени политики, реформи и инвестиции, предвидени за този четиригодишен период. В плана ще бъдат включени, освен инвестициите на министерствата, и инвестициите за местно развитие. Това каза по време на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс. „Албена“ служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. 

Тя допълни, че местните инвестиции трябва да бъдат част от националната инвестиционна политика и програма и трябва да осигуряват реалният икономически растеж. „Трябва да има обвързаност на целите, политиките инвестициите за общините и министерствата на национално и на европейско ниво“, каза още Петкова. 

Министър Петкова посочи, че Министерството на финансите анализира добрите европейски практики

Припомняме, че катастрофата, при която загинаха общо трима души, стана вечерта на 20 юли 2023 г. на пътя Плевен – Ловеч. Сблъсъкът е между лек автомобил, управляван от обвиняемия по делото Габриел Т., и мотор, управляван от Цветомир Лаков. При катастрофата освен Цветомир и Стела загива и пътник в лекия автомобил. От Окръжния съд в Плевен съобщиха, че обвинителният акт е внесен на 6 юни тази година. Още на 10 юни е насрочено разпоредително заседание, което да се проведе на 16 юли. Заседанието е отсрочено, поради отсъствие по уважителни причини на член от състава на съда и е пренасрочено за 29 юли. Предвиденото за 29 юли разпоредително съдебно заседание е отменено по молба на защитниците на подсъдимия, тъй като и двамата адвокати са представили доказателства, че не са в състояние да се явят в съда по уважителни причини.

За трети път делото е насрочено за разпоредително съдебно заседание, което да се проведе днес.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
В Габрово пристигнаха бюлетините за предстоящите избори, съобщиха от Областната администрация
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
Отвориха за кандидатстване процедура "За по-добро бъдеще" за предоставяне на пакети с продукти за новородени
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.