Начало Контекст Столичният общински съвет прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт
11941
България

Столичният общински съвет прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт

Докладът на кмета на София Васил Терзиев е за отпускане на 6 млн. лв. заем от Столичната община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август.Днес СОС одобри да бъде отпуснат заем на обща стойност 15 млн.лв. - 11 млн.лв. за автотранспорта и 4 млн.лв. за електротранспорта.

| 03 Октомври 2024, 15:58 ч.
Столичният общински съвет прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт
Столичният общински съвет прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт
Снимка © DFA

Столичният общински съвет (СОС) на днешното си извънредно заседание прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт в София.

Нужно е да се направи национална програма за намаляване на загубите от вода, като бъде набелязана система от конкретни мерки, каза днес председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта "Албена". Организатор на събитието е Националното сдружение на общините в Република България. 

Според Иванов програмата е редно да бъде изработена в партньорство между "Български ВиК холдинг" и местните власти, а финансирането на мерките може да се търси от различни инструменти. Иванов подчерта още, че кметовете трябва да започнат да мислят и в посока повторното използване на отпадните води. 

В градовете има сериозен потенциал за пестене на вода, посочи още председателя на Българската асоциация по водите  Според него у нас като че ли се подценява ситуацията с безводи

Едно от основните нарушения, които се извършват от шофьорите в София, е превишаването на скоростта. От началото на годината са установени 302 949 случая или с над 32 хил. повече в сравнение с миналата година, съобщи Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Той добави, че на Околовръстния път е установен водач шофирал с над 260 км/ч.

Според представените данни от началото на годината в София са се случили 588 тежки катастрофи или с 11 по-малко в сравнение със същия период за миналата година, а ранените са 693 или с двама повече. Загиналите в София при катастрофи са 25 от началото на годината, което е с 14 по-малко в сравнение със същия период за 2023 г. Крушарски коментира, че тези резултати се дължат както на засиления контрол, така и на няколко направени законови промени.

В София за годината 6273 души, водач

Кметът на Ловеч оправомощи със заповед длъжностни лица да съставят актове за установяване на административни нарушения на Изборния кодекс, свързани с поставянето на агитационни материали. Те са служители на отдел „Контрол и сигурност“, съобщиха от общинската администрация.

На отдела е възложено още да премахва или иззема поставени или разпространени в нарушение на изборното законодателство агитационни материали на територията на общината. При необходимост това ще става със съдействието на органите на МВР. Този ангажимент се вменява на кмета и от Районната избирателна комисия – Ловеч, с решение от 8 октомври.

Местата за поставяне на агитационни материали за изборите на територията на община Ловеч са определени с предходна заповед на кмета. В нея е разпоредено още в седемдневен срок след вота материалите да бъдат премахнати, при неизпълнение на лицето, ко

Български и полски компании от различни сектори обсъдиха съвместни бизнес инициативи в Бургас в рамките на информационно събитие, организирано от Търговско-индустриалната камара, Посолството на Република Полша у нас и полското Министерство на климата и околната среда. Бизнес форумът, който постави акцент върху кръговата икономика, даде възможности на български фирми да представят дейността си и възможностите за сътрудничество пред полските гости. За събитието в Бургас пристигнаха представители на 12 полски компании, които оперират в областта на "зелените" технологии. Някои от тях имат и представителства в България. 

В срещата се включиха местни държавни институции и организации. Сред тях бяха и едни от най-големите предприятия в областта като "Лукойл Нефтохим Бургас", "Промет Стиил" и "Черноморско злато". Представители на черноморски общини, университети и туристически орг

Общо 73 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. На общо 101 сигнала за произшествия са реагирали звената на пожарната в цялата страна.

С преки материални щети са възникнали 18 пожара, от които четири в жилищни сгради, два в промишлени сгради, два в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест в транспортни средства, един в съоръжения на открито и 3 други. Без нанесени материални щети са възникнали 55 пожара.

Извършени са 25 спасителни дейности и помощни операции, от които три при катастрофи в транспортни средства. Получени са три лъжливи повиквания. При пожарите няма загинали и пострадали.

Докладът на кмета на София Васил Терзиев е за отпускане на 6 млн. лв. заем от Столичната община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август. Днес СОС одобри да бъде отпуснат заем на обща стойност 15 млн.лв. - 11 млн.лв. за автотранспорта и 4 млн.лв. за електротранспорта.

Целта по думите на Терзиев е да се улеснят двете общински дружества да посрещнат нуждите за изпълнението на транспортната услуга. Относно бонусната сисетма за увеличаване на възнагражденията на транспортните работници Терзиев каза, че ще бъде обсъдена в цялост с актуализацията на бюджета, която би трябвало да се случи в края на октомври или началото на ноември.

В края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД заради натрупани задължения.

По време на обсъжданията днес Андрей Зографски от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България ("Спаси София")" каза пред журналисти, че дълговете на градските предприятия за транспорт са наследени от времето на управлението на ГЕРБ в общината, когато транспортната рамка беше с дефицит 50 млн. лв. По думите на общинския съветник поведението на групите в СОС е „дайте да дадем, другари“, което е по-характерно за десни партии. Според Зографски Очакват от нас решенията, очакват от нас да осигурим средствата, а те само наддават, заяви Зографски.

От групата ГЕРБ-СДС в СОС  поискаха оставката на заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов. Вместо заместник-кметът Павлов да обикаля с мокри кърпички транспортните средства в София, е добре да седне и да си свърши работата, заяви Антон Хекимян. Искаме оставката на заместник-кмета по транспорт не само заради пропуските в работата му, но и като председател на Съвета за безопасност на движение на децата, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева. Тя попита защо при положение че транспортните дружества имат задължения от над 25 млн. лв., в доклада на кмета се предлага заем от 6 млн. лева.

Проблеми с паркирането, сметоизвозването, осветлението и необходимостта от подмяна на тротоарните настилки на много места в малките улички са сред основните въпроси, които вълнуват гражданите в район „Одесос“. Това каза кандидатът на ГЕРБ-СДС за районен кмет Георги Недев, който обобщи резултатите от ежедневните си срещи и разговори с тях, съобщиха от предизборния щаб на коалицията.

Недев обяснява, че занапред ще продължи да работи за подобряване условията на живот в района за жителите, гостите и туристите. „Преди 10 години с моя помощ основахме пенсионерския клуб „Съюз на пенсионерите – 2004“, който и до днес се помещава на ул. „Драгоман“, посочва кандидатът. Той допълва, че като кмет винаги се е грижил с особено голямо внимание както за членовете на клуба, така и за всички граждани в пенсионна възраст на територията на района.

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на околната среда и водите е назначена Михаела Крумова, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Михаела Крумова е магистър по право. Притежава над 20 години опит като адвокат и правен консултант. Била е председател на Общинския съвет в Кюстендил от 2016 г. до 2021 г. Била е депутат в 45-ото Народно събрание.

Разяснителна кампания за начина на гласуване с машина за предстоящия вот ще се проведе на 18 октомври в сградата на Община Смолян, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Представител на Районната избирателна комисия (РИК) ще обяснява на желаещите в петък от 12:00  до 14:00 часа как да се гласува с машина и ще отговаря на поставените въпроси.

Целта е гражданите да получат пояснения как се използват устройствата за изборите на 27 октомври т.г., посочи Виолета Филипова – експерт „Връзки с обществеността“. 

От РИК - Смолян призовават гражданите да се включат активно в обучителния процес.

Над 20 са инцидентите, причинени от животни на пътя от началото на годината, каза пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ в Кърджали главен инспектор Николай Дачев.

Той обясни, че част от тях са с участието на диви животни, а друга – с домашни. Той допълни, че полицията изпитва затруднения в установяване собствениците на домашните животни, заради липсата на ушни марки при голяма част от тях, затова и собствениците им остават ненаказани. 

Последният случай на пътен инцидент с участието на животно е от вчера, когато в района на чернооченското село Комунига 43-годишен мъж с „Ауди“ блъснал безнадзорно домашно животно на пътя. Направеният тест за алкохол на водача с техническо средство отчел отрицателен резултат. Животното в случая е било с ушна марка, за това и собственикът му е бил установен.

В общо 20 от отчетените от

Освен предложението на Терзиев за заем от 6 млн.лв., на заседание на три комисии към СОС, днес беше прието и друго предложение. СОС да одобри заем от над 18 млн.лв. - 15 млн.лв. за автотранспорта и елекротранспорта и 3,3 млн.лв. за двете дружества за бонусната система за служителите, разписана и обещана предварително, съобщи Иван Таков от БСП. Знаем, че не се решава изцяло проблемът, но поне ще имаме спокойствие до ноември, когато се очаква да бъде направена актуализация на бюджета на Столичната община, каза Таков.

Необходимо е държавата незабавно да изплати парите, които дължи на градския транспорт на София. Това заяви общинският съветник от местна коалиция КОД Вили Лилков пред журналисти в СОС. Той настоя Съветът да излезе с декларация пред правителството и пред Народно събрание, с която да изиска незабавно изпащане на парите, които държавата дължи на Столичната община и на гражданите.

Пламен Данаилов от "Има такъв народ"  припомни пред журналисти, че преди около два месеца Столичната община отново отпусна заем от близо 6 млн. лв за автотранспорта. "Тези пари не решиха нищо, а сега пак ни се предлага да отпуснем 6 млн. лв., така до края на годината колко пъти ще се събираме извънредно", попита Данаилов.  

Карлос Контрера от ВМРО посочи, че докладът на кмета е само частично решение, което по никакъв начин не регулира системата. По думите му се е твърдяло, че икономическата рамка е балансирана, но числата говорят друго. Към декември 2023 г. столичният автотранспорт уведомява СОС, че има над 13 млн. лв. дългове, с тези задължения започва 2024 г., като към настоящия момент те надминават 22 млн. лв., обясни Контрера. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин. Поводът е отбелязването на Деня на св. Иван Рилски и н ...
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“. Заложените в проекта дейности предвиждат цялостно обновяване на спортното съоръжение, което е строе ...
Добри са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК
Добри са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). Температурите са ниски – около 1-2 градуса, кат ...
Градски фестивал ще предложи вино от местни сортове на жителите и гостите на София днес и утре
Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават ...
С отдаване на воински почести в София ще бъдат отбелязани 80 години от първото сражение на Парашутната дружина
С отдаване на воински почести и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на парашутиста в София ще бъде отбелязан Денят на военния парашутист, съобщиха от пресцентъра на Министерс ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:50 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
11941
България

Столичният общински съвет прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт

Докладът на кмета на София Васил Терзиев е за отпускане на 6 млн. лв. заем от Столичната община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август.Днес СОС одобри да бъде отпуснат заем на обща стойност 15 млн.лв. - 11 млн.лв. за автотранспорта и 4 млн.лв. за електротранспорта.

| 03 Октомври 2024, 15:58 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Столичният общински съвет прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт
Столичният общински съвет прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт
Снимка © DFA

Столичният общински съвет (СОС) на днешното си извънредно заседание прие отпускането на заем от 15 млн. лв. за градския транспорт в София.

Нужно е да се направи национална програма за намаляване на загубите от вода, като бъде набелязана система от конкретни мерки, каза днес председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта "Албена". Организатор на събитието е Националното сдружение на общините в Република България. 

Според Иванов програмата е редно да бъде изработена в партньорство между "Български ВиК холдинг" и местните власти, а финансирането на мерките може да се търси от различни инструменти. Иванов подчерта още, че кметовете трябва да започнат да мислят и в посока повторното използване на отпадните води. 

В градовете има сериозен потенциал за пестене на вода, посочи още председателя на Българската асоциация по водите  Според него у нас като че ли се подценява ситуацията с безводи

Едно от основните нарушения, които се извършват от шофьорите в София, е превишаването на скоростта. От началото на годината са установени 302 949 случая или с над 32 хил. повече в сравнение с миналата година, съобщи Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Той добави, че на Околовръстния път е установен водач шофирал с над 260 км/ч.

Според представените данни от началото на годината в София са се случили 588 тежки катастрофи или с 11 по-малко в сравнение със същия период за миналата година, а ранените са 693 или с двама повече. Загиналите в София при катастрофи са 25 от началото на годината, което е с 14 по-малко в сравнение със същия период за 2023 г. Крушарски коментира, че тези резултати се дължат както на засиления контрол, така и на няколко направени законови промени.

В София за годината 6273 души, водач

Кметът на Ловеч оправомощи със заповед длъжностни лица да съставят актове за установяване на административни нарушения на Изборния кодекс, свързани с поставянето на агитационни материали. Те са служители на отдел „Контрол и сигурност“, съобщиха от общинската администрация.

На отдела е възложено още да премахва или иззема поставени или разпространени в нарушение на изборното законодателство агитационни материали на територията на общината. При необходимост това ще става със съдействието на органите на МВР. Този ангажимент се вменява на кмета и от Районната избирателна комисия – Ловеч, с решение от 8 октомври.

Местата за поставяне на агитационни материали за изборите на територията на община Ловеч са определени с предходна заповед на кмета. В нея е разпоредено още в седемдневен срок след вота материалите да бъдат премахнати, при неизпълнение на лицето, ко

Български и полски компании от различни сектори обсъдиха съвместни бизнес инициативи в Бургас в рамките на информационно събитие, организирано от Търговско-индустриалната камара, Посолството на Република Полша у нас и полското Министерство на климата и околната среда. Бизнес форумът, който постави акцент върху кръговата икономика, даде възможности на български фирми да представят дейността си и възможностите за сътрудничество пред полските гости. За събитието в Бургас пристигнаха представители на 12 полски компании, които оперират в областта на "зелените" технологии. Някои от тях имат и представителства в България. 

В срещата се включиха местни държавни институции и организации. Сред тях бяха и едни от най-големите предприятия в областта като "Лукойл Нефтохим Бургас", "Промет Стиил" и "Черноморско злато". Представители на черноморски общини, университети и туристически орг

Общо 73 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. На общо 101 сигнала за произшествия са реагирали звената на пожарната в цялата страна.

С преки материални щети са възникнали 18 пожара, от които четири в жилищни сгради, два в промишлени сгради, два в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест в транспортни средства, един в съоръжения на открито и 3 други. Без нанесени материални щети са възникнали 55 пожара.

Извършени са 25 спасителни дейности и помощни операции, от които три при катастрофи в транспортни средства. Получени са три лъжливи повиквания. При пожарите няма загинали и пострадали.

Докладът на кмета на София Васил Терзиев е за отпускане на 6 млн. лв. заем от Столичната община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август. Днес СОС одобри да бъде отпуснат заем на обща стойност 15 млн.лв. - 11 млн.лв. за автотранспорта и 4 млн.лв. за електротранспорта.

Целта по думите на Терзиев е да се улеснят двете общински дружества да посрещнат нуждите за изпълнението на транспортната услуга. Относно бонусната сисетма за увеличаване на възнагражденията на транспортните работници Терзиев каза, че ще бъде обсъдена в цялост с актуализацията на бюджета, която би трябвало да се случи в края на октомври или началото на ноември.

В края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД заради натрупани задължения.

По време на обсъжданията днес Андрей Зографски от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България ("Спаси София")" каза пред журналисти, че дълговете на градските предприятия за транспорт са наследени от времето на управлението на ГЕРБ в общината, когато транспортната рамка беше с дефицит 50 млн. лв. По думите на общинския съветник поведението на групите в СОС е „дайте да дадем, другари“, което е по-характерно за десни партии. Според Зографски Очакват от нас решенията, очакват от нас да осигурим средствата, а те само наддават, заяви Зографски.

От групата ГЕРБ-СДС в СОС  поискаха оставката на заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов. Вместо заместник-кметът Павлов да обикаля с мокри кърпички транспортните средства в София, е добре да седне и да си свърши работата, заяви Антон Хекимян. Искаме оставката на заместник-кмета по транспорт не само заради пропуските в работата му, но и като председател на Съвета за безопасност на движение на децата, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева. Тя попита защо при положение че транспортните дружества имат задължения от над 25 млн. лв., в доклада на кмета се предлага заем от 6 млн. лева.

Проблеми с паркирането, сметоизвозването, осветлението и необходимостта от подмяна на тротоарните настилки на много места в малките улички са сред основните въпроси, които вълнуват гражданите в район „Одесос“. Това каза кандидатът на ГЕРБ-СДС за районен кмет Георги Недев, който обобщи резултатите от ежедневните си срещи и разговори с тях, съобщиха от предизборния щаб на коалицията.

Недев обяснява, че занапред ще продължи да работи за подобряване условията на живот в района за жителите, гостите и туристите. „Преди 10 години с моя помощ основахме пенсионерския клуб „Съюз на пенсионерите – 2004“, който и до днес се помещава на ул. „Драгоман“, посочва кандидатът. Той допълва, че като кмет винаги се е грижил с особено голямо внимание както за членовете на клуба, така и за всички граждани в пенсионна възраст на територията на района.

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на околната среда и водите е назначена Михаела Крумова, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Михаела Крумова е магистър по право. Притежава над 20 години опит като адвокат и правен консултант. Била е председател на Общинския съвет в Кюстендил от 2016 г. до 2021 г. Била е депутат в 45-ото Народно събрание.

Разяснителна кампания за начина на гласуване с машина за предстоящия вот ще се проведе на 18 октомври в сградата на Община Смолян, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Представител на Районната избирателна комисия (РИК) ще обяснява на желаещите в петък от 12:00  до 14:00 часа как да се гласува с машина и ще отговаря на поставените въпроси.

Целта е гражданите да получат пояснения как се използват устройствата за изборите на 27 октомври т.г., посочи Виолета Филипова – експерт „Връзки с обществеността“. 

От РИК - Смолян призовават гражданите да се включат активно в обучителния процес.

Над 20 са инцидентите, причинени от животни на пътя от началото на годината, каза пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ в Кърджали главен инспектор Николай Дачев.

Той обясни, че част от тях са с участието на диви животни, а друга – с домашни. Той допълни, че полицията изпитва затруднения в установяване собствениците на домашните животни, заради липсата на ушни марки при голяма част от тях, затова и собствениците им остават ненаказани. 

Последният случай на пътен инцидент с участието на животно е от вчера, когато в района на чернооченското село Комунига 43-годишен мъж с „Ауди“ блъснал безнадзорно домашно животно на пътя. Направеният тест за алкохол на водача с техническо средство отчел отрицателен резултат. Животното в случая е било с ушна марка, за това и собственикът му е бил установен.

В общо 20 от отчетените от

Освен предложението на Терзиев за заем от 6 млн.лв., на заседание на три комисии към СОС, днес беше прието и друго предложение. СОС да одобри заем от над 18 млн.лв. - 15 млн.лв. за автотранспорта и елекротранспорта и 3,3 млн.лв. за двете дружества за бонусната система за служителите, разписана и обещана предварително, съобщи Иван Таков от БСП. Знаем, че не се решава изцяло проблемът, но поне ще имаме спокойствие до ноември, когато се очаква да бъде направена актуализация на бюджета на Столичната община, каза Таков.

Необходимо е държавата незабавно да изплати парите, които дължи на градския транспорт на София. Това заяви общинският съветник от местна коалиция КОД Вили Лилков пред журналисти в СОС. Той настоя Съветът да излезе с декларация пред правителството и пред Народно събрание, с която да изиска незабавно изпащане на парите, които държавата дължи на Столичната община и на гражданите.

Пламен Данаилов от "Има такъв народ"  припомни пред журналисти, че преди около два месеца Столичната община отново отпусна заем от близо 6 млн. лв за автотранспорта. "Тези пари не решиха нищо, а сега пак ни се предлага да отпуснем 6 млн. лв., така до края на годината колко пъти ще се събираме извънредно", попита Данаилов.  

Карлос Контрера от ВМРО посочи, че докладът на кмета е само частично решение, което по никакъв начин не регулира системата. По думите му се е твърдяло, че икономическата рамка е балансирана, но числата говорят друго. Към декември 2023 г. столичният автотранспорт уведомява СОС, че има над 13 млн. лв. дългове, с тези задължения започва 2024 г., като към настоящия момент те надминават 22 млн. лв., обясни Контрера. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Добри са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК
Градски фестивал ще предложи вино от местни сортове на жителите и гостите на София днес и утре
С отдаване на воински почести в София ще бъдат отбелязани 80 години от първото сражение на Парашутната дружина
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.