Начало Местен фокус Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха представители на държавата и общината
11820
България

Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха представители на държавата и общината

Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха днес кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петър Петров и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.Искам да успокоя столичани, че доставките за природен газ за "Топлофикация София" няма да спрат нито за секунда, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в Александруполис, където инспектира първата доставка на регазифициран втечнен природен газ от платформа в морето близо до града. Необходимо е обаче да се предприемат действия от оперативното ръководството на дружеството, от Столичния общински съвет и от Столичната община за намиране на вариант за уреждане на дължимите такси към "Булгаргаз".

| 03 Октомври 2024, 19:21 ч.
Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха представители на държавата и общината
Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха представители на държавата и общината
Снимка © Благой Кирилов / БТА (ЕВ)

Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха днес кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петър Петров и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

Два случая на западнонилска треска са регистрирани в страната за периода 7 – 13 октомври 2024 г. Това показва справката на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувана на интернет страницата на институцията. За предходната отчетна седмица в страната е регистриран само един случай на заразата.

Първият случай на западнонилска треска е потвърден в София, показва справка на Столичната регионална здравна инспекция. По данни на НЦЗПБ вторият случай е регистриран като вероятен.

От началото на годината са регистрирани 27 случая на западнонилска треска. През 2023 г. не е имало регистрирани случаи, показват още данните. Общо 15 са потвърдените случаи на заразени със западнонилска треска в София за септември т.г., показват справките, публикувани на сайта на регионалната инспекция.

Инфекцията с вируса "Западен Нил" е трансмисивно заболяване, ко

От утре, 15 октомври, на територията на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград ще се състои специализирана полицейска операция за на контрол над водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални превозни средства. Това обяви на брифинг началникът на сектора „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград гл. инспектор Сергей Алексов.

Контролът ще бъде за използване на каски от водачите и за други нарушения. Операцията се извършва след анализ, който показва, че напоследък зачестяват инцидентите с такива превозни средства, посочи гл. инспектор Сергей Алексов. По думите му, специализираната операция е с цел да се повиши вниманието на водачите, а оттам и самоконтролът при управление на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални превозни средства. 

По отношение на пътнотранспортната обстановка на територията на областта, гл. инспек

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

Близо 19 килограма марихуана в газови бутилки за метан откриха митнически и гранични служители на пункта „Лесово” при границата с Република Турция, съобщават от Агенция „Митници”. Стойността на наркотичното вещество възлиза на около 300 000 лева, по цени на съдопроизводството, допълват оттам.

Укритата марихуана е установена при проверка на лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.М. Водачът е пътувал сам. Той е задържан за срок до 72 часа, съобщават от Окръжна прокуратура – Ямбол. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

На 14 октомври митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ селектират превозното средство за щателна проверка, при която откриват три броя фабрични бутилки за газ метан, допълнително п

Тази сутрин от "Булгаргаз" ЕАД съобщиха, че "Булгаргаз" ЕАД е запорирал сметките на "Топлофикация София" ЕАД. 

Искам да успокоя столичани, че доставките за природен газ за "Топлофикация София" няма да спрат нито за секунда, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в Александруполис, където инспектира първата доставка на регазифициран втечнен природен газ от платформа в морето близо до града. Необходимо е обаче да се предприемат действия от оперативното ръководството на дружеството, от Столичния общински съвет и от Столичната община за намиране на вариант за уреждане на дължимите такси към "Булгаргаз". Днес се разбрахме с кмета на София Васил Терзиев, че в понеделник, в 09:00 ч., ще имаме среща заедно с ръководството на дружеството, за да търсим такова решение, а не за увеличаване на задълженията към "Булгаргаз", каза Малинов.

По-рано днес изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петър Петров, каза , че няма опасност за началото на  отоплителния сезон в столицата. Петров увери, че няма основание за притеснение, тъй като е запорирана "само една-единствена сметка". "Към настоящия момент имаме активни преговори с "Булгаргаз". На прага сме да сключим споразумение и да се прекрати цялата тази дилема", каза още директорът на дружеството. 

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов също коментира темата, като посочи, че столичани не са застрашени да са на студено тази зима. До запорирането на една от сметките на столичната топлофикация се стигна, след като от дружеството спряха да плащат през лятото дори и текущите си задължения, обясни Синабов. Той изрази надежда до края на деня да стигнат до споразумение и сметката да бъде отблокирана. 

Кметът на София Васил Терзиев увери, че няма проблем по отношение на дейността на "Топлофикация София". Кметът каза, че е разговарял с изпълнителния директор на "Топлофикация" и той е подчертал, че става въпрос за запор за 25 млн.лв. на само една от сметките, без да има проблем по отношение на дейността на дружеството и предоставянето на топлофикационната услуга. Според Терзиев обаче големият проблем е системен, тъй като общите натрупани задължения на "Топлофикация София" възлизат на 1,6 млрд. лв.

Общинският съвет в Бяла Слатина ще проведе редовното си заседание днес, съобщиха от Съвета. Двадесет и три точки са включени в предварителния дневен ред на общинските съветници.

Една от точките касае актуализация на бюджета на общината. Кметът инж. Иво Цветков предлага на съветниците бюджетът да се актуализира със 17 401 600 лв. В докладната си той посочва, че през годината, след проведени процедури за избор на изпълнители по проектите, финансирани от държавния бюджет, са сключени договори за над 14 млн. лв. Те касаят ремонт на централния площад, облагородяване на пешеходно пространство по улица „Димитър Благоев“, ремонт на улици в Бяла Слатина, както и ремонт на тротоари по протежението на улиците с името „Георги Димитров“ в селата Търнава и Алтимир. 

Две от учебните заведения в общината са спечелили проекти за над един милион лева, получени

По пътя София – Своге, в участъка Нови Искър – Владо Тричков, в района на село Ромча са катастрофирали два леки насрещно движещи се автомобила. Вследствие на сблъсъка единият се е обърнал по таван, казаха от Областната дирекция на МВР-София . 

Сигналът за пътнотранспортно произшествие е получен тази сутрин, около 6:40 часа. 

От полицията допълниха, че пътник от преобърналия се автомобил е транспортиран в болница „Пирогов“. Данни за състоянието на пътника се очакват на по-късен етап. 

На място има полицейски екип, който регулира движението.

Движението се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

През последното денонощие в България са загинали двама души, а 15 са ранени при 12 тежки катастрофи, съобщиха по-рано от МВР.

Вчера лек автомобил е бил повреден в Монтана, като неизвестни лица са забили дълбоко две кирки в двигателя и до него през предния капак. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Автомобилът е собственост на 28-годишен мъж от Монтана и е бил паркиран близо до дома му. По случая е образувано досъдебно производство, изяснява се размерът на нанесените щети.

В 2:44 часа тази нощ в Берковица е бил разбит прозорец на къща. Сигналът е получен от собственика на дома, а при пристигането на място полицаите са открили камъни в хола на потърпевшия, с които е извършено нападението. Случаят се разследва, изясняват се щетите.

От полицейската дирекция в Монтана съобщиха , че случаите със забиване на кирки в автомобили и чупене на прозорци не са новост за региона, като такива са регистрирани в последните години. Най-често за саморазправи са извършвани палежи на н

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България. Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

Победителите ще бъдат обявени на церемонията в Брюксел, която ще се проведе на 14 ноември, а те ще бъдат удостоени с персонално отличие. Освен тази награда, ще получат и цифров знак на победителя и филм, който могат да използват за собствени комуникационни цели. 

В тазгодишното издание на наградите няма нито една номинация от България, въпреки че в Хартата членуват повече от 60 организации от нашата страна. За съжаление на този етап държавата ни се характеризира със слаба активност по отношение на дейностите, свързани с Ев

Във връзка с постъпил на 10 октомври сигнал за замърсяване на река Новачица в района на Ловен парк, експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София са извършили незабавна проверка на място. След направен обход на реката са констатирани видими промени в качеството на водата с характеристики за битови отпадъчни води. Това се посочва в прессъобщение на РИОСВ-София. Изискана е и информация от Басейнова дирекция „Дунавски район“, район „Изгрев“ към Столичната община и „Софийска вода“ АД. 

От представителите на „Софийска вода“ АД, присъствали на проверката, е представена информация, че дружеството е възложител по изпълнението на спешен авариен проект за подмяна на десен слатински колектор в участъка между улица „д-р Любен Русев“ и болница „Свети Наум“, информират от РИОСВ-

Темата за "Топлофикация" стана фокус на обсъжданията по време на днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС), който е принципал на дружеството.

От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") в СОС заявиха, че има партии, които, за да постигнат политическите си цели, са готови да жертват цели системи, хиляди работещи в общинските дружества, както и благополучието на 1,5 милиона софиянци. Според общинския съветник Борис Бонев запорирането на сметките на дружеството се прави по политически причини във връзка с предстоящите избори.

Запорирането на сметките на "Топлофикация" е безпрецедентно, посочи общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Димитър Вучев. Той обясни, че е имало предпоставки в годините, че може да се случи такова нещо, поради сериозните задължения на дружеството, но такава ситуация не е имало. Това са политически грешки и явно така ще се управлява София, каза още Вучев. 

Общинският съветник и председател на групата на МК "БСП за България" в СОС Иван Таков посочи, че "Топлофикация София" е дружество, което натрупа почти 2 млрд. лв. задължения през годините. Таков каза, че по темата за "Топлофикация" в СОС са правени не една и две работни групи и комисии през годините. Там проблемите са изключително критични, коментира общинският съветник. Той каза, че задълженията на дружеството към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг са общо над 1,5 млрд. лв. Според Таков трябва да се търси адекватно решение, но това е трябвало да се случи още преди години.

Запорирането на сметките на "Топлофикация София" е прибързано и необмислено решение, смята общинският съветник от групата на "Има такъв народ"(ИТН) Пламен Данаилов. Той посочи, че проблемите със задълженията в дружеството са огромни, но не са от последната година, а са наследени. „Топлофикация“ е в така наречения капан на бедността, обясни Данаилов. Те продават една социална услуга на фиксирана цена, а купуват всичко на пазарна цена, най-вече природния газ, добави още общинският съветник. По думите на Данаилов, тези 25 млн. лв са "капка в морето" от задълженията, които има "Топлофикация София". 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност, бе проведена в ...
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за к ...
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на насел ...
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информа ...
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси ще обсъди Общинският съвет в Брезник
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, съгласно Закона за местните данъци и такси, ще обсъди Общинският съвет в Брезник на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:41 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
11820
България

Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха представители на държавата и общината

Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха днес кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петър Петров и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.Искам да успокоя столичани, че доставките за природен газ за "Топлофикация София" няма да спрат нито за секунда, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в Александруполис, където инспектира първата доставка на регазифициран втечнен природен газ от платформа в морето близо до града. Необходимо е обаче да се предприемат действия от оперативното ръководството на дружеството, от Столичния общински съвет и от Столичната община за намиране на вариант за уреждане на дължимите такси към "Булгаргаз".

| 03 Октомври 2024, 19:21 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха представители на държавата и общината
Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха представители на държавата и общината
Снимка © Благой Кирилов / БТА (ЕВ)

Няма опасност столичани да останат без отопление през зимния сезон, увериха днес кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петър Петров и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

Два случая на западнонилска треска са регистрирани в страната за периода 7 – 13 октомври 2024 г. Това показва справката на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувана на интернет страницата на институцията. За предходната отчетна седмица в страната е регистриран само един случай на заразата.

Първият случай на западнонилска треска е потвърден в София, показва справка на Столичната регионална здравна инспекция. По данни на НЦЗПБ вторият случай е регистриран като вероятен.

От началото на годината са регистрирани 27 случая на западнонилска треска. През 2023 г. не е имало регистрирани случаи, показват още данните. Общо 15 са потвърдените случаи на заразени със западнонилска треска в София за септември т.г., показват справките, публикувани на сайта на регионалната инспекция.

Инфекцията с вируса "Западен Нил" е трансмисивно заболяване, ко

От утре, 15 октомври, на територията на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград ще се състои специализирана полицейска операция за на контрол над водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални превозни средства. Това обяви на брифинг началникът на сектора „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград гл. инспектор Сергей Алексов.

Контролът ще бъде за използване на каски от водачите и за други нарушения. Операцията се извършва след анализ, който показва, че напоследък зачестяват инцидентите с такива превозни средства, посочи гл. инспектор Сергей Алексов. По думите му, специализираната операция е с цел да се повиши вниманието на водачите, а оттам и самоконтролът при управление на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални превозни средства. 

По отношение на пътнотранспортната обстановка на територията на областта, гл. инспек

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

Близо 19 килограма марихуана в газови бутилки за метан откриха митнически и гранични служители на пункта „Лесово” при границата с Република Турция, съобщават от Агенция „Митници”. Стойността на наркотичното вещество възлиза на около 300 000 лева, по цени на съдопроизводството, допълват оттам.

Укритата марихуана е установена при проверка на лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.М. Водачът е пътувал сам. Той е задържан за срок до 72 часа, съобщават от Окръжна прокуратура – Ямбол. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

На 14 октомври митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ селектират превозното средство за щателна проверка, при която откриват три броя фабрични бутилки за газ метан, допълнително п

Тази сутрин от "Булгаргаз" ЕАД съобщиха, че "Булгаргаз" ЕАД е запорирал сметките на "Топлофикация София" ЕАД. 

Искам да успокоя столичани, че доставките за природен газ за "Топлофикация София" няма да спрат нито за секунда, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в Александруполис, където инспектира първата доставка на регазифициран втечнен природен газ от платформа в морето близо до града. Необходимо е обаче да се предприемат действия от оперативното ръководството на дружеството, от Столичния общински съвет и от Столичната община за намиране на вариант за уреждане на дължимите такси към "Булгаргаз". Днес се разбрахме с кмета на София Васил Терзиев, че в понеделник, в 09:00 ч., ще имаме среща заедно с ръководството на дружеството, за да търсим такова решение, а не за увеличаване на задълженията към "Булгаргаз", каза Малинов.

По-рано днес изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петър Петров, каза , че няма опасност за началото на  отоплителния сезон в столицата. Петров увери, че няма основание за притеснение, тъй като е запорирана "само една-единствена сметка". "Към настоящия момент имаме активни преговори с "Булгаргаз". На прага сме да сключим споразумение и да се прекрати цялата тази дилема", каза още директорът на дружеството. 

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов също коментира темата, като посочи, че столичани не са застрашени да са на студено тази зима. До запорирането на една от сметките на столичната топлофикация се стигна, след като от дружеството спряха да плащат през лятото дори и текущите си задължения, обясни Синабов. Той изрази надежда до края на деня да стигнат до споразумение и сметката да бъде отблокирана. 

Кметът на София Васил Терзиев увери, че няма проблем по отношение на дейността на "Топлофикация София". Кметът каза, че е разговарял с изпълнителния директор на "Топлофикация" и той е подчертал, че става въпрос за запор за 25 млн.лв. на само една от сметките, без да има проблем по отношение на дейността на дружеството и предоставянето на топлофикационната услуга. Според Терзиев обаче големият проблем е системен, тъй като общите натрупани задължения на "Топлофикация София" възлизат на 1,6 млрд. лв.

Общинският съвет в Бяла Слатина ще проведе редовното си заседание днес, съобщиха от Съвета. Двадесет и три точки са включени в предварителния дневен ред на общинските съветници.

Една от точките касае актуализация на бюджета на общината. Кметът инж. Иво Цветков предлага на съветниците бюджетът да се актуализира със 17 401 600 лв. В докладната си той посочва, че през годината, след проведени процедури за избор на изпълнители по проектите, финансирани от държавния бюджет, са сключени договори за над 14 млн. лв. Те касаят ремонт на централния площад, облагородяване на пешеходно пространство по улица „Димитър Благоев“, ремонт на улици в Бяла Слатина, както и ремонт на тротоари по протежението на улиците с името „Георги Димитров“ в селата Търнава и Алтимир. 

Две от учебните заведения в общината са спечелили проекти за над един милион лева, получени

По пътя София – Своге, в участъка Нови Искър – Владо Тричков, в района на село Ромча са катастрофирали два леки насрещно движещи се автомобила. Вследствие на сблъсъка единият се е обърнал по таван, казаха от Областната дирекция на МВР-София . 

Сигналът за пътнотранспортно произшествие е получен тази сутрин, около 6:40 часа. 

От полицията допълниха, че пътник от преобърналия се автомобил е транспортиран в болница „Пирогов“. Данни за състоянието на пътника се очакват на по-късен етап. 

На място има полицейски екип, който регулира движението.

Движението се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

През последното денонощие в България са загинали двама души, а 15 са ранени при 12 тежки катастрофи, съобщиха по-рано от МВР.

Вчера лек автомобил е бил повреден в Монтана, като неизвестни лица са забили дълбоко две кирки в двигателя и до него през предния капак. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Автомобилът е собственост на 28-годишен мъж от Монтана и е бил паркиран близо до дома му. По случая е образувано досъдебно производство, изяснява се размерът на нанесените щети.

В 2:44 часа тази нощ в Берковица е бил разбит прозорец на къща. Сигналът е получен от собственика на дома, а при пристигането на място полицаите са открили камъни в хола на потърпевшия, с които е извършено нападението. Случаят се разследва, изясняват се щетите.

От полицейската дирекция в Монтана съобщиха , че случаите със забиване на кирки в автомобили и чупене на прозорци не са новост за региона, като такива са регистрирани в последните години. Най-често за саморазправи са извършвани палежи на н

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България. Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

Победителите ще бъдат обявени на церемонията в Брюксел, която ще се проведе на 14 ноември, а те ще бъдат удостоени с персонално отличие. Освен тази награда, ще получат и цифров знак на победителя и филм, който могат да използват за собствени комуникационни цели. 

В тазгодишното издание на наградите няма нито една номинация от България, въпреки че в Хартата членуват повече от 60 организации от нашата страна. За съжаление на този етап държавата ни се характеризира със слаба активност по отношение на дейностите, свързани с Ев

Във връзка с постъпил на 10 октомври сигнал за замърсяване на река Новачица в района на Ловен парк, експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София са извършили незабавна проверка на място. След направен обход на реката са констатирани видими промени в качеството на водата с характеристики за битови отпадъчни води. Това се посочва в прессъобщение на РИОСВ-София. Изискана е и информация от Басейнова дирекция „Дунавски район“, район „Изгрев“ към Столичната община и „Софийска вода“ АД. 

От представителите на „Софийска вода“ АД, присъствали на проверката, е представена информация, че дружеството е възложител по изпълнението на спешен авариен проект за подмяна на десен слатински колектор в участъка между улица „д-р Любен Русев“ и болница „Свети Наум“, информират от РИОСВ-

Темата за "Топлофикация" стана фокус на обсъжданията по време на днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС), който е принципал на дружеството.

От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") в СОС заявиха, че има партии, които, за да постигнат политическите си цели, са готови да жертват цели системи, хиляди работещи в общинските дружества, както и благополучието на 1,5 милиона софиянци. Според общинския съветник Борис Бонев запорирането на сметките на дружеството се прави по политически причини във връзка с предстоящите избори.

Запорирането на сметките на "Топлофикация" е безпрецедентно, посочи общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Димитър Вучев. Той обясни, че е имало предпоставки в годините, че може да се случи такова нещо, поради сериозните задължения на дружеството, но такава ситуация не е имало. Това са политически грешки и явно така ще се управлява София, каза още Вучев. 

Общинският съветник и председател на групата на МК "БСП за България" в СОС Иван Таков посочи, че "Топлофикация София" е дружество, което натрупа почти 2 млрд. лв. задължения през годините. Таков каза, че по темата за "Топлофикация" в СОС са правени не една и две работни групи и комисии през годините. Там проблемите са изключително критични, коментира общинският съветник. Той каза, че задълженията на дружеството към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг са общо над 1,5 млрд. лв. Според Таков трябва да се търси адекватно решение, но това е трябвало да се случи още преди години.

Запорирането на сметките на "Топлофикация София" е прибързано и необмислено решение, смята общинският съветник от групата на "Има такъв народ"(ИТН) Пламен Данаилов. Той посочи, че проблемите със задълженията в дружеството са огромни, но не са от последната година, а са наследени. „Топлофикация“ е в така наречения капан на бедността, обясни Данаилов. Те продават една социална услуга на фиксирана цена, а купуват всичко на пазарна цена, най-вече природния газ, добави още общинският съветник. По думите на Данаилов, тези 25 млн. лв са "капка в морето" от задълженията, които има "Топлофикация София". 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси ще обсъди Общинският съвет в Брезник
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.