Начало Контекст Порой с градушка се изсипа над Добрич
9540
България

Порой с градушка се изсипа над Добрич

Пороен дъжд с градушка се изсипа над Добрич.Дежурните от осемте общини на територията на област Добрич казаха, че към момента нямат сигнали за поражения.

| 06 Октомври 2024, 16:42 ч.
Порой с градушка се изсипа над Добрич
Порой с градушка се изсипа над Добрич
Снимка © БТА

Пороен дъжд с градушка се изсипа над Добрич. Интензивният валеж превърна част от основните булеварди и улиците на града в реки. Падналото огромно количество вода за кратко време затрудни поемането от канализационните шахти. Това затрудни трафика в града. От Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич съобщиха , че количеството дъжд за време от 20 минути е 21 л/кв.м. 

България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план 2025-2028, като в него трябва да бъдат включени политики, реформи и инвестиции, предвидени за този четиригодишен период. В плана ще бъдат включени, освен инвестициите на министерствата, и инвестициите за местно развитие. Това каза по време на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс. „Албена“ служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. 

Тя допълни, че местните инвестиции трябва да бъдат част от националната инвестиционна политика и програма и трябва да осигуряват реалният икономически растеж. „Трябва да има обвързаност на целите, политиките инвестициите за общините и министерствата на национално и на европейско ниво“, каза още Петкова. 

Министър Петкова посочи, че Министерството на финансите анализира добрите европейски практики

Разгласяването на информация за причините за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“, при която загинаха двама военнослужещи, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс. Това се посочва в прессъобщение на прокуратурата по повод брифинга на Министерството на отбраната вчера. 

Изявленията по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии, посочват от държавното обвинение. "Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите

Час по-скоро България трябва да възстанови водещата си роля на Балканите. Не да реагираме, не да следваме общи политики, а да ги генерираме. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като положи венец на паметна плоча в Сараево, символ на приятелството между България и Босна и Херцеговина.

"Крайно време е да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите вътрешни семейни и провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото", посочи Радев. "В Босна и Херцеговина гледат на България като на един силен и достоен член на НАТО и на Европейския съюз – страна с демокрация, развита икономика и социално устройство. Те гледат към нас с надежда – да подкрепяме, да помагаме, да водим", отбеляза президентът. 

Той припомни, че България е първата страна, признала независимостта на Босна и Херцеговина през 1992 г. 

"Въпросъ

Разградската фирма „Биовет - клон Разград“ е сред петте фирми, които получиха приза „Общински  инвеститор“ за 2024 г., информираха от общинската администрация. Наградите бяха връчени в първия ден на Годишната среща на местните власти, която се организира от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и се състои всяка година в курорта „Албена“.

Кметът на Троян и заместник-председател на НСОРБ Донка Михайлова връчи приза на управителят на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова.

По време на годишната среща на местните власти се връчват и награди за принос в местното самоуправление и партньор на общините. Като представители на Община Разград в срещата участваха кметът Добрин Добрев и заместник-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева, посочиха от администрацията.

Номинациите се правят

Допълнително ще бъдат осветени пешеходните пътеки в Димитровград, съобщиха от пресслужбата на общинска администрация.

Инициативата е във връзка с по-краткото време на светлата част на денонощието и касае превенция за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия на територията на общината.

Обхванати са пешеходните пътеки до учебните и детските заведения, както и възловите кръстовища в града.

Проектът включва поставянето на 80 LED осветители за пешеходни пътеки. По-голямата част от тях са закупени със средства от бюджета, а пет са дарени от "Ротари клуб"-Димитровград. Дейността по поставянето е възложена на Общинско предприятие "Благоустрояване", уточниха от пресслужбата.

Потребители на социалните мрежи съобщават за наводнени улици. Това са местата в най-ниската част на Добрич като булевард "Русия" в района на автогарата, булевард "25-и септември" - в района на Диагностично-консултативен център - 2, улица "Васил Левски", улица "Димитър Ковачев", уличната мрежа в квартал "Балик", районът в Северна индустриална зона и други. 

Дежурните от осемте общини на територията на област Добрич казаха, че към момента нямат сигнали за поражения. В общините Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла е имало слаб дъжд, почти без вятър. 

Петнайсетгодишно бременно момиче е прието тази сутрин в областната болница в Сливен с тежка черепно-мозъчна травма и загуба на плода. Това съобщиха от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен. Състоянието на пациентката е много тежко, посочват от лечебното заведение. 

Момичето е пътувало в кола по време на пътнотранспортно произшествие в землището на община Твърдица, потвърди говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Сигналът за катастрофата е получен около 01:30 сутринта. Лек автомобил "Фиат Пунто", управляван от 30-годишен водач, след като е загубил управление, е напуснал пътното платно и е катастрофирал.

Пострадалата при инцидента е настанена за лечение в болнично заведение в град Сливен. По случая е образувано досъдебно производство.

От полицията съобщиха за още два пътни инцидента с пострадали през почивните дни. На 12 октомври в землището на се

В тези години на кризи и политическа нестабилност местните власти се превърнаха в олицетворение на българската държавност, каза президентът Румен Радев в обръщението си към участниците в Годишната среща на местните власти, която се провежда в "Албена". Той посочи, че НСОРБ се утвърждава като най-представителния глас на общините у нас и незаменим фактор във взаимодействието между хората по места и централната власт.

Президентът каза още, че е необходимо да се променят отношенията между местната, централната и законодателна власт, ако искаме да видим България такава, каквато заслужава да бъде.

Следва

Окръжният съд в Търговище призна за виновен 68-годишния Б. М. от омуртагското село Станец за това, че е убил сестра си. За извършеното съдът му наложи наказание десет години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Осъден е и да заплати 70 000 лв. на съпруга на починалата и 40 000 лв. на дъщеря й за причинените неимуществени вреди, информират от пресцентъра на Окръжния съд в Търговище.

След смъртта на родителите им отношенията между двамата роднини се влошили крайно, като причина за това били споровете им около наследството. Наложило се те да бъдат решени по съдебен ред, поясняват причините около трагичния инцидент от Апелативната прокуратура във Варна. 

В образувано изпълнително производство имотът, в който се намирала бащината къща на брата и сестрата, бил изнесен на публична продан. Придобил го мъж, близък на семейството на сестрата, което

Граждани се събраха пред сградата на районната община "Оборище" в София в знак на протест срещу изграждането на бежански център в района. Това е пореден протест срещу изграждането на център за резидентна грижа за непридружени деца бежанци.

"Днешният протест е скромен, защото вече, както район "Оборище", така и район "Витоша" излязоха с изявления, че се оттеглят от внесения, малко на тъмно, доклад, с който заявяват, че такива бежански центрове, дори за деца, няма да има. Днес сме тук, за да потвърдим нашето присъствие", каза пред медиите Венцислав Банчев, част от организаторите на протеста. 

Припомняме, че вчера от Район "Оборище" обявиха, че спират кандидатурата си за участие в проекта за резидентна грижа за непридружени деца бежанци. Становището беше публикувано на Фейсбук страницата на района. Оттам отчитат недопустимостта на предизборно заиграване на политически

Смяната на външнополитическия курс на Аржентина след президентските избори в страната беше сред акцентите на кръгла маса на тема "Укрепване на сътрудничеството и взаимоотношенията на приятелство между България и Аржентина в контекста на съвременната геостратегическа ситуация", която се проведе в резиденцията на посланика на Аржентина в България.

Посланикът на Аржентина у нас Алехандро Зотнер Майер подчерта значението на сътрудничеството с отделните държави.

По отношение на политиката на страната, той отбеляза, че Аржентина се е ориентирала да бъде глобален партньор на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), както и да се присъеди към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Също така отбеляза, че страната е избрала да не е част от БРИКС, както и да оказва помощ на Украйна и Израел.

Президентът на Атлантическия клуб в България С

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община. Движението ...
Административният съд в Добрич остави без разглеждане жалба на областния управител срещу решението за провеждане на местен референдум
Административният съд в Добрич (ДАС) остави без разглеждане жалба на областния управител на Добрич срещу решение на Общински съвет (ОбС) - Добричка от извънредно заседание, на коет ...
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, ...
Нарушения на забраната за нощен риболов установиха при масови проверки инспектори от агенцията по рибарство в Русе
Екипи на сектор „Рибарство и контрол“ Русе към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са съставили 11 акта за установяване на административни нарушени ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:47 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
9540
България

Порой с градушка се изсипа над Добрич

Пороен дъжд с градушка се изсипа над Добрич.Дежурните от осемте общини на територията на област Добрич казаха, че към момента нямат сигнали за поражения.

| 06 Октомври 2024, 16:42 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Порой с градушка се изсипа над Добрич
Порой с градушка се изсипа над Добрич
Снимка © БТА

Пороен дъжд с градушка се изсипа над Добрич. Интензивният валеж превърна част от основните булеварди и улиците на града в реки. Падналото огромно количество вода за кратко време затрудни поемането от канализационните шахти. Това затрудни трафика в града. От Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич съобщиха , че количеството дъжд за време от 20 минути е 21 л/кв.м. 

България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план 2025-2028, като в него трябва да бъдат включени политики, реформи и инвестиции, предвидени за този четиригодишен период. В плана ще бъдат включени, освен инвестициите на министерствата, и инвестициите за местно развитие. Това каза по време на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс. „Албена“ служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. 

Тя допълни, че местните инвестиции трябва да бъдат част от националната инвестиционна политика и програма и трябва да осигуряват реалният икономически растеж. „Трябва да има обвързаност на целите, политиките инвестициите за общините и министерствата на национално и на европейско ниво“, каза още Петкова. 

Министър Петкова посочи, че Министерството на финансите анализира добрите европейски практики

Разгласяването на информация за причините за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“, при която загинаха двама военнослужещи, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс. Това се посочва в прессъобщение на прокуратурата по повод брифинга на Министерството на отбраната вчера. 

Изявленията по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии, посочват от държавното обвинение. "Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите

Час по-скоро България трябва да възстанови водещата си роля на Балканите. Не да реагираме, не да следваме общи политики, а да ги генерираме. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като положи венец на паметна плоча в Сараево, символ на приятелството между България и Босна и Херцеговина.

"Крайно време е да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите вътрешни семейни и провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото", посочи Радев. "В Босна и Херцеговина гледат на България като на един силен и достоен член на НАТО и на Европейския съюз – страна с демокрация, развита икономика и социално устройство. Те гледат към нас с надежда – да подкрепяме, да помагаме, да водим", отбеляза президентът. 

Той припомни, че България е първата страна, признала независимостта на Босна и Херцеговина през 1992 г. 

"Въпросъ

Разградската фирма „Биовет - клон Разград“ е сред петте фирми, които получиха приза „Общински  инвеститор“ за 2024 г., информираха от общинската администрация. Наградите бяха връчени в първия ден на Годишната среща на местните власти, която се организира от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и се състои всяка година в курорта „Албена“.

Кметът на Троян и заместник-председател на НСОРБ Донка Михайлова връчи приза на управителят на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова.

По време на годишната среща на местните власти се връчват и награди за принос в местното самоуправление и партньор на общините. Като представители на Община Разград в срещата участваха кметът Добрин Добрев и заместник-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева, посочиха от администрацията.

Номинациите се правят

Допълнително ще бъдат осветени пешеходните пътеки в Димитровград, съобщиха от пресслужбата на общинска администрация.

Инициативата е във връзка с по-краткото време на светлата част на денонощието и касае превенция за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия на територията на общината.

Обхванати са пешеходните пътеки до учебните и детските заведения, както и възловите кръстовища в града.

Проектът включва поставянето на 80 LED осветители за пешеходни пътеки. По-голямата част от тях са закупени със средства от бюджета, а пет са дарени от "Ротари клуб"-Димитровград. Дейността по поставянето е възложена на Общинско предприятие "Благоустрояване", уточниха от пресслужбата.

Потребители на социалните мрежи съобщават за наводнени улици. Това са местата в най-ниската част на Добрич като булевард "Русия" в района на автогарата, булевард "25-и септември" - в района на Диагностично-консултативен център - 2, улица "Васил Левски", улица "Димитър Ковачев", уличната мрежа в квартал "Балик", районът в Северна индустриална зона и други. 

Дежурните от осемте общини на територията на област Добрич казаха, че към момента нямат сигнали за поражения. В общините Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла е имало слаб дъжд, почти без вятър. 

Петнайсетгодишно бременно момиче е прието тази сутрин в областната болница в Сливен с тежка черепно-мозъчна травма и загуба на плода. Това съобщиха от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен. Състоянието на пациентката е много тежко, посочват от лечебното заведение. 

Момичето е пътувало в кола по време на пътнотранспортно произшествие в землището на община Твърдица, потвърди говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Сигналът за катастрофата е получен около 01:30 сутринта. Лек автомобил "Фиат Пунто", управляван от 30-годишен водач, след като е загубил управление, е напуснал пътното платно и е катастрофирал.

Пострадалата при инцидента е настанена за лечение в болнично заведение в град Сливен. По случая е образувано досъдебно производство.

От полицията съобщиха за още два пътни инцидента с пострадали през почивните дни. На 12 октомври в землището на се

В тези години на кризи и политическа нестабилност местните власти се превърнаха в олицетворение на българската държавност, каза президентът Румен Радев в обръщението си към участниците в Годишната среща на местните власти, която се провежда в "Албена". Той посочи, че НСОРБ се утвърждава като най-представителния глас на общините у нас и незаменим фактор във взаимодействието между хората по места и централната власт.

Президентът каза още, че е необходимо да се променят отношенията между местната, централната и законодателна власт, ако искаме да видим България такава, каквато заслужава да бъде.

Следва

Окръжният съд в Търговище призна за виновен 68-годишния Б. М. от омуртагското село Станец за това, че е убил сестра си. За извършеното съдът му наложи наказание десет години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Осъден е и да заплати 70 000 лв. на съпруга на починалата и 40 000 лв. на дъщеря й за причинените неимуществени вреди, информират от пресцентъра на Окръжния съд в Търговище.

След смъртта на родителите им отношенията между двамата роднини се влошили крайно, като причина за това били споровете им около наследството. Наложило се те да бъдат решени по съдебен ред, поясняват причините около трагичния инцидент от Апелативната прокуратура във Варна. 

В образувано изпълнително производство имотът, в който се намирала бащината къща на брата и сестрата, бил изнесен на публична продан. Придобил го мъж, близък на семейството на сестрата, което

Граждани се събраха пред сградата на районната община "Оборище" в София в знак на протест срещу изграждането на бежански център в района. Това е пореден протест срещу изграждането на център за резидентна грижа за непридружени деца бежанци.

"Днешният протест е скромен, защото вече, както район "Оборище", така и район "Витоша" излязоха с изявления, че се оттеглят от внесения, малко на тъмно, доклад, с който заявяват, че такива бежански центрове, дори за деца, няма да има. Днес сме тук, за да потвърдим нашето присъствие", каза пред медиите Венцислав Банчев, част от организаторите на протеста. 

Припомняме, че вчера от Район "Оборище" обявиха, че спират кандидатурата си за участие в проекта за резидентна грижа за непридружени деца бежанци. Становището беше публикувано на Фейсбук страницата на района. Оттам отчитат недопустимостта на предизборно заиграване на политически

Смяната на външнополитическия курс на Аржентина след президентските избори в страната беше сред акцентите на кръгла маса на тема "Укрепване на сътрудничеството и взаимоотношенията на приятелство между България и Аржентина в контекста на съвременната геостратегическа ситуация", която се проведе в резиденцията на посланика на Аржентина в България.

Посланикът на Аржентина у нас Алехандро Зотнер Майер подчерта значението на сътрудничеството с отделните държави.

По отношение на политиката на страната, той отбеляза, че Аржентина се е ориентирала да бъде глобален партньор на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), както и да се присъеди към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Също така отбеляза, че страната е избрала да не е част от БРИКС, както и да оказва помощ на Украйна и Израел.

Президентът на Атлантическия клуб в България С

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община
Административният съд в Добрич остави без разглеждане жалба на областния управител срещу решението за провеждане на местен референдум
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Нарушения на забраната за нощен риболов установиха при масови проверки инспектори от агенцията по рибарство в Русе
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.