Начало Сфера Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон от Страсбург: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген
8567
Свят

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон от Страсбург: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген

България и Румъния са положили всички усилия и не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген.Това заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и информира, че на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде взето и последното най-важно решение да бъде премахнат и контролът по суша за двете държави.

| 07 Октомври 2024, 20:40 ч.
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон от Страсбург: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон от Страсбург: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген
Снимка © Европейски парламент

България и Румъния са положили всички усилия и не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген. Това заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и информира, че на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде взето и последното най-важно решение да бъде премахнат и контролът по суша за двете държави. Тя взе участие в дебати за бъдещето на Шенген в първия ден от новата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Дискусиите са провокирани от решението на Германия да възстанови проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. 

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

За последните 24 часа са потушени 73 пожара. Няма загинали и пострадали.

С преки материални щети са възникнали 12 пожара, от които пет в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са 61 пожара.

Извършени са 21 спасителни дейности и помощни операции, от които три при катастрофи.

 

Младежи от Комплекса за социално развитие в Търговище поздравиха лекари в навечерието на професионалния им празник. Потребителите на услугата подариха на своите общопрактикуващи лекари, както и на медици от Центъра за спешна медицинска помощ в града, ръчно изработени картички с пожелания, каза управителят на институцията Таня Христова.

Денят на Българския лекар се отбелязва на 19 октомври от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Йоан Рилски Чудотворец. В забързаното ни ежедневие рядко отдаваме необходимото уважение на лекарите си, посочи Христова. „Идеята ни бе да изкажем своята признателност към медицинските специалисти, да ги изненадаме и усмихнем в натоварения им делник. Защото те го заслужават“, каза тя.

По нейни думи младежите, които ползват услугите на Комплекса за социално развитие, осъзнават значимата роля на

Интензивно е движението на граничния контролно-пропускателен пункт „Кардам“ (ГКПП) за товарни автомобили на изход от страната. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, през тях не се пропускат товарни автомобили.

На границата с Гърция трафикът е нормал

Информацията все повече се управлява от алгоритмите на социалните мрежи, необходима е медийна грамотност. Около това мнение се обединиха в интервюта журналистът и водещ на предаването „120 минути“ по бТВ Светослав Иванов и влогърът Стефан Попов - Чефо.

Според доклад на Института „Ройтерс“ 56% от потребителите на Фейсбук в България използват социалната мрежа като източник на новини. Ютуб е източник за новини за една трета от своите потребители.

Информацията днес все повече се управлява от алгоритми и зависи какви са целите на големите компании, които стоят зад социалните мрежи, заяви Светослав Иванов. Алгоритмите предпочитат съдържания, които са вирални, посочи Стефан Попов - Чефо. Според него обикновено най-популярни са съдържанията с фалшивите новини, защото те умеят да стъпват на „много тънки емоционални

“Горда съм, че живея в Шенгенското пространство. Четиристотин и петдесет милиона души в 29 държави, които могат да се движат свободно в Европа. Близо 30 процента от нашето население живее в погранични региони. Петдесет милиона души живеят до вътрешна граница в радиус от 20 км. Затова свободното движение има първостепенно значение за нашите граждани и мярка, като тази, наложена от Германия, трябва да е временна и е крайна мярка”, подчерта Илва Йохансон.

Според нея полицейското сътрудничество и обменът на информация са изключително важни за борбата с организираната престъпност.

“Укрепихме Шенген през послединте пет години. Започнахме тези реформи на политическо ниво. Исках от административно управление да преминем към политческо лидерство и поемане на политическа отговорност. В началото на моя мандат видях много импровизация. Няма лошо в това, но координацията е много по-добър подход”, отбеляза еврокомисарят.

Тя е категорична, че контролът по вътрешните граници трябва да е се прилага само в краен случай, която да е временна и строго съразмерна, да отговаря на изискванията за вътрешната сигурност, да се налага при ясни условия, в противен случай се подкопават устоите на свобдоното движение. 

“Никой не иска да стои на дълги опашки по границите. Не искаме да спрем бизнеса, туристите, гражданите. Алтернативите за контрола на вътршените граници са съвместно патрулиране, съвместни полицейски действия, за да имат минимално въздействие върху трансграничното движение. Трябва да гарантираме свободното движение в бъдеще”, категорична бе Илва Йохансон. 

От понеделник, 21 октомври, ще бъде затворено северното платно на пътя Варна – Златни пясъци в района от Ботаническата градина до Евксиноград, съобщиха от Община Варна. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно.

Причината за затварянето на отсечката е изпълнението на проекта на ВиК за водния цикъл на града. Предвижда се да бъде подменен водопровод, като работата по план ще продължи 540 дни, а пътят ще бъде затварян поетапно.

Заради старта на строителните дейности, от Общината препоръчаха шофьорите по възможност да използват обходни маршрути – ул. „28-ма“, ул. „8-ма“, ул. „Арх. Манол Йорданов“. Ще има промени и в маршрутите на автобусите. Колите по линия 31-А от кв. „Виница“ в посока центъра на Варна, след спирка „Св. Св. Константин и Елена“ ще продължават по улица „68-ма“, за д

От Синдиката на служителите в затворите (ССЗБ) искат среща с министъра на финансите по параметрите на проектобюджета за следващата година.

В позиция до медиите от ССЗБ казват, че използвайки социалния диалог, като основен елемент на европейския социален модел, се дава възможност на служителите да участват в процедурите, свързани с Проект на бюджет 2025 г., постигайки споразумения.

Синдикатът изразява желание да бъде включен в експертните срещи със синдикатите и работодателските организации, със своята експертиза и становище, имащо пряко отношение в частта на второстепенните разпоредители с бюджетни средства към Министерството на правосъдието.

Според ССЗБ правилата за конституирането на състава, правомощията и функцията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и ограниченията на субективните права на членовете на Синдикалните организации с регламент

ВСС гласува декларация, свързана с избора на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС). 

Призивите да бъде спряна процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор са призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да наруши Конституцията, което е недопустимо, пише в документа, представен от представляващия ВСС Боян Магдалинчев в началото на днешното заседание на пленума на Съвета.

Тези искания са демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт. Усещането за беззаконие не трябва да се мултиплицира във всяка част от обществото, пише в документа.

Неуспехът на неслучилата се съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС. Съветът се третира като необходим грешник за провалянето на съдебната реформа, се посочва в проектодекларацията. С документа се отправя апел да не се минават границите на допустимото и и

До момента целева помощ за отопление е отпусната на 14 354 домакинства от област Враца, посочват от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Враца (РДСП) в отговор на запитване на . Оттам допълват, че за миналата година в областта са били подпомогнати общо 14 845 семейства. 

„На този етап са подадени над 17 000 заявления, но една част от тях са отказани, тъй като средномесечният доход на семейството е надвишил диференцирания доход за отопление“, уточни директорът на РДСП – Враца Мария Търнавска. Отпусканата сума от държавата е в размер на 553, 75 лева и се изплаща наведнъж за целия отоплителен сезон, добави още Търнавска. 

До 31 октомври се приемат заявления за енергийните помощи за отопление. Приемът започна на 1 юли. Заявления се подават в дирекциите „Социално подпомагане", чрез лицензиран пощенски оператор, вклю

Изборният ден в село Габровница, община Монтана, е преминал в спокойна обстановка, без нарушения на обществения ред и криминални прояви, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана и от полицейската дирекция в града.

В изборния ден днес са издадени четири удостоверения за гласуване на хора от селото, които са повредили преди това личните си документи, или срокът им на валидност е изтекъл.

Право на глас в селото имаха 882 души.

Изборите в село Габровница се наложиха заради касиране на резултата от първия тур на изборите за кмет на селото, проведен в края на октомври 2023 година. Тогава за кмет беше обявен Рангел Иванов, но в публичното пространство се появиха видеозаписи, на които се чува и вижда как членове на секционната избирателна комисия в Габровница се питат за кого да отчетат подадените бюлетини. Днес кандидатите бяха двама – Рангел Иванов, и

По думите трябва да бъдат направени три неща - защита на външните граници, използване на новия кодекс и пълно прилагане на пакта за миграцията и убежището. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите. На връх Средногорец, където се намира паметникът-костница, наречен ...
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
От 10 до 17 октомври на територията, обслужвана от Областна дирекция (ОД) на МВР – София, са възникнали общо 30 пътнотранспортни произшествия, седем от които тежки. Пострадал ...
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
При специализирана полицейска акция в София област към 16:00 часа са задържани 11 души за различни престъпления, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – София.  О ...
В Самоков бе открита обновената сграда на пожарната служба
С официална церемония в Самоков бе открита обновената сграда на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН). Лентата прерязаха заместник - мин ...
Бургаски лекари докладваха за заразен с рядка бактерия
Жена на 61 години е била спасена, след като е приета за лечение в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Бургас в тежко състояние заради заразяване с о ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Освобождението на Родопите. Събитието е кулминацията на честванията за Празника на Смолян. В зарята-пр ...
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
В Самоков бе открито 11-ото издание на националния фестивал на любителските театри.  „Театралното изкуство има своята публика, и то немалка. Нашата публика ще има възмож ...
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите. На връх Средногорец, където се намира паметникът-костница, наречен ...
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Дати за четири нови заседания по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", насрочи Окръжният съд в Кюстендил през ноември и декември, съобщиха от пресцентъра на съда. Първот ...
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Родители, които имат сходни проблеми и които не могат да се виждат с децата си по някакви причини, се събраха днес на протест пред сградата на Дирекция „Социално подпомагане& ...
Тикер в 06:02 ч.
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Ос ...
Начало Сфера
8567
Свят

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон от Страсбург: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген

България и Румъния са положили всички усилия и не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген.Това заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и информира, че на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде взето и последното най-важно решение да бъде премахнат и контролът по суша за двете държави.

| 07 Октомври 2024, 20:40 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон от Страсбург: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон от Страсбург: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген
Снимка © Европейски парламент

България и Румъния са положили всички усилия и не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген. Това заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и информира, че на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде взето и последното най-важно решение да бъде премахнат и контролът по суша за двете държави. Тя взе участие в дебати за бъдещето на Шенген в първия ден от новата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Дискусиите са провокирани от решението на Германия да възстанови проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. 

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

За последните 24 часа са потушени 73 пожара. Няма загинали и пострадали.

С преки материални щети са възникнали 12 пожара, от които пет в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са 61 пожара.

Извършени са 21 спасителни дейности и помощни операции, от които три при катастрофи.

 

Младежи от Комплекса за социално развитие в Търговище поздравиха лекари в навечерието на професионалния им празник. Потребителите на услугата подариха на своите общопрактикуващи лекари, както и на медици от Центъра за спешна медицинска помощ в града, ръчно изработени картички с пожелания, каза управителят на институцията Таня Христова.

Денят на Българския лекар се отбелязва на 19 октомври от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Йоан Рилски Чудотворец. В забързаното ни ежедневие рядко отдаваме необходимото уважение на лекарите си, посочи Христова. „Идеята ни бе да изкажем своята признателност към медицинските специалисти, да ги изненадаме и усмихнем в натоварения им делник. Защото те го заслужават“, каза тя.

По нейни думи младежите, които ползват услугите на Комплекса за социално развитие, осъзнават значимата роля на

Интензивно е движението на граничния контролно-пропускателен пункт „Кардам“ (ГКПП) за товарни автомобили на изход от страната. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, през тях не се пропускат товарни автомобили.

На границата с Гърция трафикът е нормал

Информацията все повече се управлява от алгоритмите на социалните мрежи, необходима е медийна грамотност. Около това мнение се обединиха в интервюта журналистът и водещ на предаването „120 минути“ по бТВ Светослав Иванов и влогърът Стефан Попов - Чефо.

Според доклад на Института „Ройтерс“ 56% от потребителите на Фейсбук в България използват социалната мрежа като източник на новини. Ютуб е източник за новини за една трета от своите потребители.

Информацията днес все повече се управлява от алгоритми и зависи какви са целите на големите компании, които стоят зад социалните мрежи, заяви Светослав Иванов. Алгоритмите предпочитат съдържания, които са вирални, посочи Стефан Попов - Чефо. Според него обикновено най-популярни са съдържанията с фалшивите новини, защото те умеят да стъпват на „много тънки емоционални

“Горда съм, че живея в Шенгенското пространство. Четиристотин и петдесет милиона души в 29 държави, които могат да се движат свободно в Европа. Близо 30 процента от нашето население живее в погранични региони. Петдесет милиона души живеят до вътрешна граница в радиус от 20 км. Затова свободното движение има първостепенно значение за нашите граждани и мярка, като тази, наложена от Германия, трябва да е временна и е крайна мярка”, подчерта Илва Йохансон.

Според нея полицейското сътрудничество и обменът на информация са изключително важни за борбата с организираната престъпност.

“Укрепихме Шенген през послединте пет години. Започнахме тези реформи на политическо ниво. Исках от административно управление да преминем към политческо лидерство и поемане на политическа отговорност. В началото на моя мандат видях много импровизация. Няма лошо в това, но координацията е много по-добър подход”, отбеляза еврокомисарят.

Тя е категорична, че контролът по вътрешните граници трябва да е се прилага само в краен случай, която да е временна и строго съразмерна, да отговаря на изискванията за вътрешната сигурност, да се налага при ясни условия, в противен случай се подкопават устоите на свобдоното движение. 

“Никой не иска да стои на дълги опашки по границите. Не искаме да спрем бизнеса, туристите, гражданите. Алтернативите за контрола на вътршените граници са съвместно патрулиране, съвместни полицейски действия, за да имат минимално въздействие върху трансграничното движение. Трябва да гарантираме свободното движение в бъдеще”, категорична бе Илва Йохансон. 

От понеделник, 21 октомври, ще бъде затворено северното платно на пътя Варна – Златни пясъци в района от Ботаническата градина до Евксиноград, съобщиха от Община Варна. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно.

Причината за затварянето на отсечката е изпълнението на проекта на ВиК за водния цикъл на града. Предвижда се да бъде подменен водопровод, като работата по план ще продължи 540 дни, а пътят ще бъде затварян поетапно.

Заради старта на строителните дейности, от Общината препоръчаха шофьорите по възможност да използват обходни маршрути – ул. „28-ма“, ул. „8-ма“, ул. „Арх. Манол Йорданов“. Ще има промени и в маршрутите на автобусите. Колите по линия 31-А от кв. „Виница“ в посока центъра на Варна, след спирка „Св. Св. Константин и Елена“ ще продължават по улица „68-ма“, за д

От Синдиката на служителите в затворите (ССЗБ) искат среща с министъра на финансите по параметрите на проектобюджета за следващата година.

В позиция до медиите от ССЗБ казват, че използвайки социалния диалог, като основен елемент на европейския социален модел, се дава възможност на служителите да участват в процедурите, свързани с Проект на бюджет 2025 г., постигайки споразумения.

Синдикатът изразява желание да бъде включен в експертните срещи със синдикатите и работодателските организации, със своята експертиза и становище, имащо пряко отношение в частта на второстепенните разпоредители с бюджетни средства към Министерството на правосъдието.

Според ССЗБ правилата за конституирането на състава, правомощията и функцията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и ограниченията на субективните права на членовете на Синдикалните организации с регламент

ВСС гласува декларация, свързана с избора на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС). 

Призивите да бъде спряна процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор са призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да наруши Конституцията, което е недопустимо, пише в документа, представен от представляващия ВСС Боян Магдалинчев в началото на днешното заседание на пленума на Съвета.

Тези искания са демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт. Усещането за беззаконие не трябва да се мултиплицира във всяка част от обществото, пише в документа.

Неуспехът на неслучилата се съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС. Съветът се третира като необходим грешник за провалянето на съдебната реформа, се посочва в проектодекларацията. С документа се отправя апел да не се минават границите на допустимото и и

До момента целева помощ за отопление е отпусната на 14 354 домакинства от област Враца, посочват от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Враца (РДСП) в отговор на запитване на . Оттам допълват, че за миналата година в областта са били подпомогнати общо 14 845 семейства. 

„На този етап са подадени над 17 000 заявления, но една част от тях са отказани, тъй като средномесечният доход на семейството е надвишил диференцирания доход за отопление“, уточни директорът на РДСП – Враца Мария Търнавска. Отпусканата сума от държавата е в размер на 553, 75 лева и се изплаща наведнъж за целия отоплителен сезон, добави още Търнавска. 

До 31 октомври се приемат заявления за енергийните помощи за отопление. Приемът започна на 1 юли. Заявления се подават в дирекциите „Социално подпомагане", чрез лицензиран пощенски оператор, вклю

Изборният ден в село Габровница, община Монтана, е преминал в спокойна обстановка, без нарушения на обществения ред и криминални прояви, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана и от полицейската дирекция в града.

В изборния ден днес са издадени четири удостоверения за гласуване на хора от селото, които са повредили преди това личните си документи, или срокът им на валидност е изтекъл.

Право на глас в селото имаха 882 души.

Изборите в село Габровница се наложиха заради касиране на резултата от първия тур на изборите за кмет на селото, проведен в края на октомври 2023 година. Тогава за кмет беше обявен Рангел Иванов, но в публичното пространство се появиха видеозаписи, на които се чува и вижда как членове на секционната избирателна комисия в Габровница се питат за кого да отчетат подадените бюлетини. Днес кандидатите бяха двама – Рангел Иванов, и

По думите трябва да бъдат направени три неща - защита на външните граници, използване на новия кодекс и пълно прилагане на пакта за миграцията и убежището. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
В Самоков бе открита обновената сграда на пожарната служба
Бургаски лекари докладваха за заразен с рядка бактерия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
Местен фокус
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
Сфера
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
На преден план
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Местен фокус
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Контекст
Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната
Местен фокус
Общинските съветници в Крушари приеха на редовното си заседание днес план за работа при зимни условия
Сфера
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
Сфера
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
На преден план
Зачестяват нарушенията, извършени от водачи на електрически превозни средства, отчита полицията в Силистра
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.