Начало Контекст Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, коментира хода на текущи програми и проекти
8507
Икономика

Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, коментира хода на текущи програми и проекти

Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, представи на брифинг в Шумен данни за хода на текущи програми и проекти, които се изпълняват от Североизточното държавно предприятие.Той заяви, че към финала на изпълнението е един много успешен за Североизточна България проект по програма LIFE на Европейския съюз, който е фокусиран върху премахването на инвазивни видове, в частност акацията в зони по "Натура 2000" и възстановяване на приоритетни местообитания.

| 08 Октомври 2024, 17:49 ч.
Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, коментира хода на текущи програми и проекти
Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, коментира хода на текущи програми и проекти
Снимка © БТА

Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, представи на брифинг в Шумен данни за хода на текущи програми и проекти, които се изпълняват от Североизточното държавно предприятие.

Промишленият индекс Дау Джоунс се понижава със 733 пункта за ден на 15 октомври 2008 г. и пада под 9000 пункта, отбелязват световните агенции. Два дни по-късно президентът на САЩ Джордж Буш признава, че финансовата криза е излязла извън Уолстрийт.
Dow Jones & Company (“Дау Джоунс енд Къмпани”), издателство за финансови новини, основано от Чарлз Хенри Дау и Едуард Д. Джоунс, започва да изчислява дневната средна стойност на индустриалните акции през 1896 г., като използва списък с 12 акции и разделя общата им цена на 12, отбелязва Енциклопедия Британика. Оттогава списъкът с акции е разширен, а делителят е коригиран, за да компенсира разделянето на акции, замяната на акции и значителните промени в дивидентите. Това са средни стойности, предназначени да покажат общите тенденции на пазарните цени. Най-често цитираният индекс е D

От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведения на територията на общината, казаха от общинска администрация. 

Оттам допълниха, че празниците ще започнат с изпълнения на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен и на изпълнителката Цветелина. В събота ще се играят две футболни срещи с отборите от Козлодуй „Радецки“ и „Първа атомна“. Детско шоу е предвидено също в съботния ден с щура лаборатория и детски игри. Вечерта празниците ще продължат с песните на Симона Загорова. 

По информация от секретаря на Община Роман след последното преброяване през 2021 г. жителите на град Роман са 2500 души, а на общината 4685 души. 

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по разпространен в медиите видеоклип с проявено насилие спрямо млада жена на улица в Пловдив и образува досъдебно производство за извършено хулиганство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Установена е самоличността на пострадалата – 19-годишна жена, както и на мъжа, който е на 20 г. Двамата се познавали и отскоро живеели на семейни начала.  

По досъдебното производство се извършват действия по разследването – разпити на свидетели, назначени са съдебномедицински експертизи и др. Срокът за приключване на разследването е двумесечен.   

Припомняме, че по рано днес Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем и задържа непълнолетен за умишлено убийство на майка си в условията на домашно насилие.

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на летеца в София ще бъде отбелязан Празникът на авиацията и българските Военновъздушни сили (ВВС). Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО). Днес се навършват 112 години от първия боен полет в историята ни. 

По традиция на 16 октомври отдаваме воинска почит към паметта на защитниците на родното небе, загинали за свободата на България и в мирно време, посочват от МО.

Пред Паметника на българския летец държавният глава Румен Радев ще приеме почетния караул и ще поднесе венец в памет на загиналите за Родината летци и парашутисти, съобщи пресскретариатът на президента.

В ритуала ще участват служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командният състав и военнослужещи от Военновъздушните сили. 

<

Четирима от кандидатите за генерален директор на Българското национално радио (БНР) - Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова и Маргарит Русев, бяха изслушани днес в Съвета за електронни медии (СЕМ). Утре, 16 октомври, своите концепции за развитието на медията ще представят Ива Дойчинова – Димитрова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов.

Кандидатите са изслушвани в поредност, съгласно входящия номер на заявлението за участие в процедурата, подадено пред СЕМ.

Основният проблем е въпросът с финансирането на Българското национално радио, но не с неговия размер, а с неговия модел, каза Милен Митев, който е и настоящият генерален директор на общественото радио. Мандатът му изтича на 31 октомври. „Спорът относно това дали финансирането на обществените медии е достатъчно, или не, няма голям смисъл, ако най-напред не отговорим на въпроса за какво се получава

Той заяви, че към финала на изпълнението е един много успешен за Североизточна България проект по програма LIFE на Европейския съюз, който е фокусиран върху премахването на инвазивни видове, в частност акацията в зони по "Натура 2000" и възстановяване на приоритетни местообитания. "В рамките на два дни беше извършена проверка от колеги от Брюксел, от секретариата на Програма LIFE, за да се уверят с очите си, че всичко е най-добре изпълнено", добави инж. Василев и констатира, че са дали оценка близка до отличната.

Проектът "Премахване на инвазивни чужди видове, възстановяване и опазване на приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България", който се изпълнява от 2020 г. мина през един ковид период, който създаде доста трудности за изпълнение на дейностите, които включват събиране на хора на едно място. Забавянето беше наваксано. Войната в Украйна също допринесе за някои забавяния, отбеляза Василев.

"Бюджетът на проекта е ограничен, същевременно по официални данни на Националния статистически институт инфлацията за периода, в който е подадено заявлението и се изпълнява проектът, е около 40 процента, същият е и приблизително процентът увеличение на минималната заплата. Това води до увеличение на съществена част на разходите, като проблемът не беше, че няма да можем да изпълним дейностите, а че няма достатъчно средства, за изпълнение на дейностите. Въпреки това Държавното североизточно предприятие ще направи всичко по силите си, чрез своите териториални поделения, за да постигне в максимална степен тези хектари, които първоначално са договорирани", каза инж. Василев.

Той поясни, че проектът е на стойност около 1 350 000 евро и се извършва в 10 зони на територията по "Натура 2000", сред които и стопанството в Нови пазар, като акацията се премахва основно чрез сеч, след това се изчиства кореновата система и след това се залесява с местни видове, така че възстановяването на местообитанието да е с местни видове. Инж. Василев съобщи, че в Новопазарско проверената площ, в която е премахната нежеланата растителност в един подотдел и е извършено залесяване, е с площ 97 декара. Има още два подотдела с обща площ около 50 декара, като в тях остава до края на проекта да се извърши залесяване, отбеляза Василев.

Инж. Василев представи и Регионална програма за стопанисване на полезащитните горски пояси, която ще влезе в сила през следващата година. В нея ще бъдат включени мерки за опазване и възстановяване на горските пояси, фокусирани върху територията на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и Тервел.

Служители на реда и граждани на излет помогнаха на младеж, пострадал при спускане с велосипед в труднодостъпна местност край Търговище, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – Търговище. 

Сигнал за инцидента е получен на тел. 112 вчера в 17:25 часа. Отзовават се служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) и на Районното управление (РУ) – Търговище. 

14-годишният младеж бил със свои връстници. При спускане с велосипеда си - планински бегач, по една от пътеките от хижа „Младост“, в района на туристическия обект „Мисионис“, то е паднало и се е ударило лошо. Бил е с обездвижен крак. 

Дошлите на място полицаи и пожарникари са достигнали до момчето и са го качили на носилка, която са носили в труднопроходимата местност. В носенето се включили трима пожарникари и

Община Перник възнамерява да поеме нов краткосрочен общински дълг за осигуряване на оборотни средства за обезпечаване на задължения. Той е в размер на 2,5 млн. лв. с до 3,5 процента годишна лихва. Това става известно от докладна записка на кмета Станислав Владимиров, която предстои да се разгледа и гласува на извънредната сесия на Общинския съвет утре.

Необходимите средства, под формата на краткосрочен общински заем, ще се вложат за разплащане на задължения. Поемането на краткосрочния общински дълг е обусловено от продължаващото преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от военния конфликт в Украйна и високия ръст на инфлацията през 2022, 2023 и 2024 година, дали отражение и на национално ниво.

"Община Перник се намира в затруднено положение да обезпечи плащанията, свързани с нормалното функциониране", се казва в документа. В него е посочено още, че ако админ

Трима са задържани за притежание на наркотици през почивните дни в област Пазарджик, водят се бързи производства срещу тях, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР  в Пазарджик.

В събота на кръстовище в село Звъничево автопатрул спрял за проверка 19-годишен младеж. У него е открито полиетиленово пликче със суха зелена листна маса, която се оказала марихуана. Колегите им от Районно управление -Велинград проверили на улица в курорта 20-годишен местен жител. Полицаите открили у младия мъж 12 полиетиленови пликчета тип спейсбек със синтетичен канабиноид.

Служители от Районно управление -Панагюрище установили на улица в село Левски 19-годишен панагюрец, който носил в себе си четири таблетки. След направен полеви наркотест те реагирали положително на амфетамин, добавят от полицията.

При трите случая намерените наркотици са иззети, а притежателите задържани за сро

Предсрочното прекратяване на договорите с превозвачите няма да сложи край на агонията с частния градски транспорт в Пловдив, а ще я удължи с още над 10 години. Като вторичен ефект ще е „убиването“ на общинското дружество "Екобус" и възможността да имаме общински градски транспорт. Това заявиха на пресконференция в Пловдив общинските съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Веселина Александрова, Николай Гюров, Йоно Чипилски и Добромира Костова. 

Миналата седмица Община Пловдив изпрати едномесечни предизвестия до превозвачите от градския транспорт за прекратяване на договора от 2018 година, обект на който са 13 линии. Като причина за решението от Общината посочиха неизпълнение от страна на някои от фирмите на клаузите по договора и продължаване на пропускането на курсове по някои от линиите."При прекратяване на договора от 2016 го

Шофьор на камион, турски гражданин, е бил ранен при спор със свой колега на паркинга преди Граничния контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Хасково.

За инцидента с мъжа, който е на 49 години, е получен сигнал в Районното управление в Свиленград. При извършената проверка на място от полицейските служители е установено, че пострадалият е с прободна рана в лявото бедро, нанесена му от колега и сънародник, на 52-годишна възраст, при кавга помежду им. По думите на пострадалия разправията е започнала, след като при маневра с камиона си той е засякъл на пътя другия водач. След инцидента нападателят го е изоставил и е преминал границата към Турция.

Пострадалият мъж е прегледан в спешното отделение на свиленградската болница и е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно пр

"Полезащитните горски пояси са едни линейни горски инфраструктури, които са създадени в началото на 50-те години. Съвсем логично е през тези години, при тези климатични промени, те да страдат. Затова и тази дългосрочна програма има намерение първо да събере най-същественият научен и практически опит, който е наличен в страната, да покаже най-добрите европейски и национални практики и да планира дългосрочни дейности, които да бъдат финансирани", допълни Василев.

Както съобщихме, проектът "Премахване на инвазивни чужди видове, възстановяване и опазване на приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България" има важно значение не само на национално ниво, тъй като премахването на насаждения от инвазивни чужди видове и възстановяването на естествените горски екосистеми са едни от ключовите мерки за адаптиране към климатичните промени и опазване на биологичното разнообразие на ниво Европейски съюз.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:51 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
8507
Икономика

Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, коментира хода на текущи програми и проекти

Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, представи на брифинг в Шумен данни за хода на текущи програми и проекти, които се изпълняват от Североизточното държавно предприятие.Той заяви, че към финала на изпълнението е един много успешен за Североизточна България проект по програма LIFE на Европейския съюз, който е фокусиран върху премахването на инвазивни видове, в частност акацията в зони по "Натура 2000" и възстановяване на приоритетни местообитания.

| 08 Октомври 2024, 17:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, коментира хода на текущи програми и проекти
Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, коментира хода на текущи програми и проекти
Снимка © БТА

Инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерство на земеделието и храните, представи на брифинг в Шумен данни за хода на текущи програми и проекти, които се изпълняват от Североизточното държавно предприятие.

Промишленият индекс Дау Джоунс се понижава със 733 пункта за ден на 15 октомври 2008 г. и пада под 9000 пункта, отбелязват световните агенции. Два дни по-късно президентът на САЩ Джордж Буш признава, че финансовата криза е излязла извън Уолстрийт.
Dow Jones & Company (“Дау Джоунс енд Къмпани”), издателство за финансови новини, основано от Чарлз Хенри Дау и Едуард Д. Джоунс, започва да изчислява дневната средна стойност на индустриалните акции през 1896 г., като използва списък с 12 акции и разделя общата им цена на 12, отбелязва Енциклопедия Британика. Оттогава списъкът с акции е разширен, а делителят е коригиран, за да компенсира разделянето на акции, замяната на акции и значителните промени в дивидентите. Това са средни стойности, предназначени да покажат общите тенденции на пазарните цени. Най-често цитираният индекс е D

От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведения на територията на общината, казаха от общинска администрация. 

Оттам допълниха, че празниците ще започнат с изпълнения на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен и на изпълнителката Цветелина. В събота ще се играят две футболни срещи с отборите от Козлодуй „Радецки“ и „Първа атомна“. Детско шоу е предвидено също в съботния ден с щура лаборатория и детски игри. Вечерта празниците ще продължат с песните на Симона Загорова. 

По информация от секретаря на Община Роман след последното преброяване през 2021 г. жителите на град Роман са 2500 души, а на общината 4685 души. 

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по разпространен в медиите видеоклип с проявено насилие спрямо млада жена на улица в Пловдив и образува досъдебно производство за извършено хулиганство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Установена е самоличността на пострадалата – 19-годишна жена, както и на мъжа, който е на 20 г. Двамата се познавали и отскоро живеели на семейни начала.  

По досъдебното производство се извършват действия по разследването – разпити на свидетели, назначени са съдебномедицински експертизи и др. Срокът за приключване на разследването е двумесечен.   

Припомняме, че по рано днес Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем и задържа непълнолетен за умишлено убийство на майка си в условията на домашно насилие.

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на летеца в София ще бъде отбелязан Празникът на авиацията и българските Военновъздушни сили (ВВС). Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО). Днес се навършват 112 години от първия боен полет в историята ни. 

По традиция на 16 октомври отдаваме воинска почит към паметта на защитниците на родното небе, загинали за свободата на България и в мирно време, посочват от МО.

Пред Паметника на българския летец държавният глава Румен Радев ще приеме почетния караул и ще поднесе венец в памет на загиналите за Родината летци и парашутисти, съобщи пресскретариатът на президента.

В ритуала ще участват служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командният състав и военнослужещи от Военновъздушните сили. 

<

Четирима от кандидатите за генерален директор на Българското национално радио (БНР) - Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова и Маргарит Русев, бяха изслушани днес в Съвета за електронни медии (СЕМ). Утре, 16 октомври, своите концепции за развитието на медията ще представят Ива Дойчинова – Димитрова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов.

Кандидатите са изслушвани в поредност, съгласно входящия номер на заявлението за участие в процедурата, подадено пред СЕМ.

Основният проблем е въпросът с финансирането на Българското национално радио, но не с неговия размер, а с неговия модел, каза Милен Митев, който е и настоящият генерален директор на общественото радио. Мандатът му изтича на 31 октомври. „Спорът относно това дали финансирането на обществените медии е достатъчно, или не, няма голям смисъл, ако най-напред не отговорим на въпроса за какво се получава

Той заяви, че към финала на изпълнението е един много успешен за Североизточна България проект по програма LIFE на Европейския съюз, който е фокусиран върху премахването на инвазивни видове, в частност акацията в зони по "Натура 2000" и възстановяване на приоритетни местообитания. "В рамките на два дни беше извършена проверка от колеги от Брюксел, от секретариата на Програма LIFE, за да се уверят с очите си, че всичко е най-добре изпълнено", добави инж. Василев и констатира, че са дали оценка близка до отличната.

Проектът "Премахване на инвазивни чужди видове, възстановяване и опазване на приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България", който се изпълнява от 2020 г. мина през един ковид период, който създаде доста трудности за изпълнение на дейностите, които включват събиране на хора на едно място. Забавянето беше наваксано. Войната в Украйна също допринесе за някои забавяния, отбеляза Василев.

"Бюджетът на проекта е ограничен, същевременно по официални данни на Националния статистически институт инфлацията за периода, в който е подадено заявлението и се изпълнява проектът, е около 40 процента, същият е и приблизително процентът увеличение на минималната заплата. Това води до увеличение на съществена част на разходите, като проблемът не беше, че няма да можем да изпълним дейностите, а че няма достатъчно средства, за изпълнение на дейностите. Въпреки това Държавното североизточно предприятие ще направи всичко по силите си, чрез своите териториални поделения, за да постигне в максимална степен тези хектари, които първоначално са договорирани", каза инж. Василев.

Той поясни, че проектът е на стойност около 1 350 000 евро и се извършва в 10 зони на територията по "Натура 2000", сред които и стопанството в Нови пазар, като акацията се премахва основно чрез сеч, след това се изчиства кореновата система и след това се залесява с местни видове, така че възстановяването на местообитанието да е с местни видове. Инж. Василев съобщи, че в Новопазарско проверената площ, в която е премахната нежеланата растителност в един подотдел и е извършено залесяване, е с площ 97 декара. Има още два подотдела с обща площ около 50 декара, като в тях остава до края на проекта да се извърши залесяване, отбеляза Василев.

Инж. Василев представи и Регионална програма за стопанисване на полезащитните горски пояси, която ще влезе в сила през следващата година. В нея ще бъдат включени мерки за опазване и възстановяване на горските пояси, фокусирани върху територията на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и Тервел.

Служители на реда и граждани на излет помогнаха на младеж, пострадал при спускане с велосипед в труднодостъпна местност край Търговище, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – Търговище. 

Сигнал за инцидента е получен на тел. 112 вчера в 17:25 часа. Отзовават се служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) и на Районното управление (РУ) – Търговище. 

14-годишният младеж бил със свои връстници. При спускане с велосипеда си - планински бегач, по една от пътеките от хижа „Младост“, в района на туристическия обект „Мисионис“, то е паднало и се е ударило лошо. Бил е с обездвижен крак. 

Дошлите на място полицаи и пожарникари са достигнали до момчето и са го качили на носилка, която са носили в труднопроходимата местност. В носенето се включили трима пожарникари и

Община Перник възнамерява да поеме нов краткосрочен общински дълг за осигуряване на оборотни средства за обезпечаване на задължения. Той е в размер на 2,5 млн. лв. с до 3,5 процента годишна лихва. Това става известно от докладна записка на кмета Станислав Владимиров, която предстои да се разгледа и гласува на извънредната сесия на Общинския съвет утре.

Необходимите средства, под формата на краткосрочен общински заем, ще се вложат за разплащане на задължения. Поемането на краткосрочния общински дълг е обусловено от продължаващото преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от военния конфликт в Украйна и високия ръст на инфлацията през 2022, 2023 и 2024 година, дали отражение и на национално ниво.

"Община Перник се намира в затруднено положение да обезпечи плащанията, свързани с нормалното функциониране", се казва в документа. В него е посочено още, че ако админ

Трима са задържани за притежание на наркотици през почивните дни в област Пазарджик, водят се бързи производства срещу тях, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР  в Пазарджик.

В събота на кръстовище в село Звъничево автопатрул спрял за проверка 19-годишен младеж. У него е открито полиетиленово пликче със суха зелена листна маса, която се оказала марихуана. Колегите им от Районно управление -Велинград проверили на улица в курорта 20-годишен местен жител. Полицаите открили у младия мъж 12 полиетиленови пликчета тип спейсбек със синтетичен канабиноид.

Служители от Районно управление -Панагюрище установили на улица в село Левски 19-годишен панагюрец, който носил в себе си четири таблетки. След направен полеви наркотест те реагирали положително на амфетамин, добавят от полицията.

При трите случая намерените наркотици са иззети, а притежателите задържани за сро

Предсрочното прекратяване на договорите с превозвачите няма да сложи край на агонията с частния градски транспорт в Пловдив, а ще я удължи с още над 10 години. Като вторичен ефект ще е „убиването“ на общинското дружество "Екобус" и възможността да имаме общински градски транспорт. Това заявиха на пресконференция в Пловдив общинските съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Веселина Александрова, Николай Гюров, Йоно Чипилски и Добромира Костова. 

Миналата седмица Община Пловдив изпрати едномесечни предизвестия до превозвачите от градския транспорт за прекратяване на договора от 2018 година, обект на който са 13 линии. Като причина за решението от Общината посочиха неизпълнение от страна на някои от фирмите на клаузите по договора и продължаване на пропускането на курсове по някои от линиите."При прекратяване на договора от 2016 го

Шофьор на камион, турски гражданин, е бил ранен при спор със свой колега на паркинга преди Граничния контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Хасково.

За инцидента с мъжа, който е на 49 години, е получен сигнал в Районното управление в Свиленград. При извършената проверка на място от полицейските служители е установено, че пострадалият е с прободна рана в лявото бедро, нанесена му от колега и сънародник, на 52-годишна възраст, при кавга помежду им. По думите на пострадалия разправията е започнала, след като при маневра с камиона си той е засякъл на пътя другия водач. След инцидента нападателят го е изоставил и е преминал границата към Турция.

Пострадалият мъж е прегледан в спешното отделение на свиленградската болница и е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно пр

"Полезащитните горски пояси са едни линейни горски инфраструктури, които са създадени в началото на 50-те години. Съвсем логично е през тези години, при тези климатични промени, те да страдат. Затова и тази дългосрочна програма има намерение първо да събере най-същественият научен и практически опит, който е наличен в страната, да покаже най-добрите европейски и национални практики и да планира дългосрочни дейности, които да бъдат финансирани", допълни Василев.

Както съобщихме, проектът "Премахване на инвазивни чужди видове, възстановяване и опазване на приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България" има важно значение не само на национално ниво, тъй като премахването на насаждения от инвазивни чужди видове и възстановяването на естествените горски екосистеми са едни от ключовите мерки за адаптиране към климатичните промени и опазване на биологичното разнообразие на ниво Европейски съюз.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.