Начало Контекст Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и няколко участъка на Шуменското плато е издала РДГ - Шумен
8577
България

Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и няколко участъка на Шуменското плато е издала РДГ - Шумен

Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и на няколко участъка на Шуменското плато е издала Регионалната дирекция по горите (РДГ), обяви на брифинг в Шумен директорът на Дирекцията инж. Емил Гелов. Той съобщи, че не се наблюдава сериозно нарастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато и поясни, че са засегнати около 25% от дърветата.Както съобщихме, лесовъдите от РДГ-Шумен и Североизточното държавно предприятие наблюдават съхненето на борове от миналата година.

| 08 Октомври 2024, 18:49 ч.
Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и няколко участъка на Шуменското плато е издала РДГ - Шумен
Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и няколко участъка на Шуменското плато е издала РДГ - Шумен
Снимка © БТА

Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и на няколко участъка на Шуменското плато е издала Регионалната дирекция по горите (РДГ), обяви на брифинг в Шумен директорът на Дирекцията инж. Емил Гелов. Той съобщи, че не се наблюдава сериозно нарастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато и поясни, че са засегнати около 25% от дърветата.

Общо 305 са секционните избирателни комисии, които ще работят в изборния ден в област Враца. В 228 от избирателните секции ще се гласува и с машина, и на хартия. Това каза на брифинг говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) – Враца Силия Иванова. Тя добави, че в областта вече има двадесет и осем подвижни избирателни секции с назначени комисии. 

До 24 часа преди изборите ще стане известно и дали ще има новосформирани секционни избирателни комисии (СИК) в лечебни заведения и домове за стари хора, каза ощв Иванова. 

На 22 октомври във Враца ще пристигнат отпечатаните бюлетини, информира също говорителят на РИК. 

Силия Иванова напомни, че в областната администрация всеки ден има на разположение демо машина за гражданите, които искат да направят демонстрационно гласуване. В РИК – Враца има на разположение шест демо машини, но няма и

Общо 14 катастрофи са станали на територията на Пазарджишка област за периода от 1 до 13 октомври. Това съобщи старши инспектор Христо Георгиев от сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция (ОД) на МВР- Пазарджик, цитиран от полицията.

Четири от катастрофите са тежки и при тях има четирима пострадали. В сравнение със същия период на 2023 година отчитаме намаление на общият брой станали произшествия, като те са с девет по-малко, каза ст. Инспектор Георгиев.

През септември са установени 42 водачи, управлявали моторни превозни средства под въздействието на алкохол, като с до 1,2 промила са санкционирани седем водачи, с над 1,2 промила седем водачи, като  спрямо тях са образувани бързи производства. Установени са четирима водачи, шофирали след употреба на наркотици или техните аналози.

Установени са 17 неправоспособни шофьори, управлявали моторни пр

Български екипажи на самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево участваха днес в българо-гръцката летателна тренировка Green Bridge, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от авиобаза Враждебна в ролята на самолет-нарушител бе ескортиран от българските изтребители и предаден на двойка F-16. Тяхната задача бе да го съпроводят за кацане на летище Лариса.

Във втората част от тренировъчните действия самолетът-нарушител бе прехванат от гръцките изтребители, съпроводен до въздушното пространство на България и предаден на българските дежурни екипажи. Те успешно изпълниха задачата по охрана на въздушното пространство (Air Policing), като го принудиха да кацне на летище Граф Игнатиево.

Летателната тренировка Green Bridge във въздушното пространство на България и Гърция се проведе за десета поредна година. Целта на съвместните

Апелативният съд в Бургас измени мярката за неотклонение на обвинен в ръководене на престъпна група за трафик на мигранти. Той е освободен от ареста срещу "парична гаранция" от 15 000 лева, съобщиха от съда.

Предявеното срещу Красимир Г. обвинение е за ръководене на престъпна група от шестима души, които подпомагали чужденци да преминават през страната. Според разследването той е давал разпореждания, осигурявал бежанците, получавал координати/точки с местонахождението на чуждите граждани и предоставял същите на наетите шофьори, организирал получаването, събирането и разпределението на паричните средства за трафика. 

По досъдебното производство, което е започнало през февруари 2024 година, са привлечени шестима обвиняеми. Изменяйки мярката за неотклонение на Красимир Г., апелативните магистрати са взели предвид факта, че той е неосъждан, има родителски ангажимент към

Симулатор на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как се гласува чрез машина. Той е достъпен за всички , които искат да упражнят машинното гласуване, за да са подготвени за изборите за народни представители на 27 октомври. 

Симулаторът на машинно гласуване се намира в секция „Избори за Народно събрание 27 октомври 2024 г.“ - Машинно гласуване. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина. На нея е изписано „Добре дошли в избори 27.10.24 г. – ДЕМО“, както и „Поставете картата в слота за четене". "Картата" се намира в центъра под машината. С мишката се маркира опцията „Постави карта“. 

На устройството ще се появи бюлетината със списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им. Има и опция за връщане назад, за да бъде променен изборът. За избор на пр

Както съобщихме, лесовъдите от РДГ-Шумен и Североизточното държавно предприятие наблюдават съхненето на борове от миналата година. Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния парк „Шуменско плато“, посочиха експерти.

„Няма геометрично развитие на заболяването. През годината се увеличи с около 5% това поражение. Можем да кажем, че сега има около 20%–25% засегнати насаждения", каза на брифинг инж. Гелов.

Петте участъка, за които са издадени позволителни за сеч на Шуменското плато, са под Дивдядовските скали, край заслон "Детелина", над село Кочово, на склона над пивоварната и край Гроба на курсистите, уточни инж. Гелов. Санитарната сеч ще започне от равнинната територия на върха на плато, където вече има пътеки за извозване на дървесината, каза той.

Като проблем при провеждането на сечта по склоновете инж. Гелов посочи липсата на инфраструктура за извозване на дървесина. "На тези труднодостъпни участъци ще се наложи да се направят просеки, през около 40 метра с ширина не повече от 4 метра, на които ще се отсекат както изсъхнали, така и здрави борове", съобщи директорът на РДГ-Шумен. В пространството между просеките, около 40-50 метра, ще се секат само болните дървета, уточни той.

"Тези просеки няма да се виждат от далечно разстояние, тъй като короните на дърветата ще ги покриват отгоре, но в самото насаждение ще бъдат видими", каза още инж. Гелов. Няма да се извършва залесяване след санитарната сеч, не е необходимо, защото процентът на болните дървета е нисък, ще текат възобновителни процеси най-вече на широколистни видове, добави директорът на РДГ-Шумен.

Специализиран полицейска операция с акцент върху спазването на правилата за движение от водачите на двуколесни превозни средства, ще се проведе на територията на цялата област Кърджали от 15 до 20 октомври. Това каза пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ в Кърджали главен инспектор Николай Дачев.

Той поясни, че в обсега на акцията попадат мотоциклети, велосипеди, както и индивидуални електрически превозни средства (тротинетки). 

Дачев припомни, че водачите на двуколесни превозни средства са били в обсега и на проведената в рамките на предходната седмица операция ROADPOL. Като резултат от нея той отчете установени седем водачи без каска. 

По линия на операцията са били проверени 1690 моторни превозни средства от общо 3189 проверени през изтеклата седмица в област Кърджали. Установени са 73 водачи без обезопасителни колани, както

Над 20 изложители и 600 участници се включиха в деветата годишна конференция за онлайн маркетинг и търговия на България Digital4Plovdiv в Международния пловдивски панаир. Конференцията, която започна днес и ще продължи утре, събра на едно място водещи български и световноизвестни представители на дигиталния бранш, успешни предприемачи, маркетолози, мениджъри и собственици на различни бизнеси, за да споделят своите знания и опит. 

Официално начало на Digital4Plovdiv дадоха организаторите Любомир Атанасов, управляващ партньор на Internet Media Group и създател на Digital4 и Преслав Бобев, управляващ партньор на Digital4. Те пожелаха успех на участниците и ги насърчиха да създават контакти и партньорства в рамките на конференцията. Програмата на събитието включва лекции на говорители от страната и чужбина, които ще засегнат актуални теми, свързани с най-новите тенденции в диг

Изложението на услуги, технологии, машини и оборудване за дейности на общините - Общинско Експо беше открито пред зала "Перуника" в курортния комплекс "Албена”.

Председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов отправи приветствие към присъстващите гости. Той заяви, че с всяка година Общинското експо се увеличава. "Броят на нашите изложители е над 60", добави той.

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на срещата на местните власти от 16:00 часа в зала "Перуника".

В пленарната сесия в конферентната зала „Перуника" ще участват служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на иновациите и растежа Росен Карадимов, Лозана Василева - заместник-министър на земеделието и храните, както и евродепутатъ

На четири паралелни форума участваха представителите на местната власт по време на годишната им среща във ваканционно селище "Албена" днес. Националното сдружение на общините в Република България е организатор на форума, като модератори на пленарните сесии бяха членове на сдружението. Кметовете и представителите на общините дискутираха в конферентна зала "Перуника" и в зали "Сий" и "Скай" на хотел "Парадайз Блу". 

Първият паралелен форум започна в конферентна зала "Перуника" с дискусия на тема "Иновации и умни градове". Модератор на срещата бе Юлиян Попов, а форумът бе открит от кмета на Враца Калин Каменов, който е и член на Управителния съвет на НСОРБ. Участие в дискусиите взе служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който каза, че Българската банка за развитие има нова стратегия и подготвя различни програми, за да влезе по-директно в публичната полит

Търговищка област е на 22-ро място в страната по брой тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП). На територията й през миналата година са регистрирани 100 тежки ПТП, при които са загинали 14 души и са ранени 136. В сравнение с 2022 г. при инцидентите с наличие на материални щети и пострадали се наблюдава увеличение със 7,4 процента, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

През 2023 г. най-голям брой произшествия са регистрирани в община Търговище – 53, с двама загинали и 64 ранени човека. Най-малко катастрофи са се случили в община Антоново – три, при които двама души са загинали, а четирима са били ранени. 

Най-много пътни инциденти са регистрирано през месеците април и май – 12 процента от общия брой на ПТП за годината, а най-малко - през декември, когато са регистрирани три процента от общия брой. Броят на загиналите е най

Санитарна сеч ще бъде извършена и в малка част от парк „Кьошкове“. Лесовъди са констатирали, че има около 40 високи изсъхнали дървета с голям диаметър, около алея край водното огледало. Добре е хората да са информирани, че предстои отсичането на тези дървета, добави инж. Гелов.

Както съобщихме, проблемът със съхненето на черния бор в Природен парк „Шуменско плато" беше поставен в приемния ден на областния управител на Шумен през юни.

Припомняме, че по-рано днес в Шумен инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерството на земеделието и храните представи Регионална програма за стопанисване на полезащитните горски пояси, която ще влезе в сила през следващата година. В нея ще бъдат включени мерки за опазване и възстановяване на горските пояси, фокусирани върху територията на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и Тервел.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“. Придобивката се осъществява ...
С отварянето на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" намаляваме задръстванията в тази част на града, написа Васил Терзиев
Днес отворихме новото кръстовище на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков". Така намаляваме задръствания в тази част на града, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:53 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
8577
България

Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и няколко участъка на Шуменското плато е издала РДГ - Шумен

Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и на няколко участъка на Шуменското плато е издала Регионалната дирекция по горите (РДГ), обяви на брифинг в Шумен директорът на Дирекцията инж. Емил Гелов. Той съобщи, че не се наблюдава сериозно нарастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато и поясни, че са засегнати около 25% от дърветата.Както съобщихме, лесовъдите от РДГ-Шумен и Североизточното държавно предприятие наблюдават съхненето на борове от миналата година.

| 08 Октомври 2024, 18:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и няколко участъка на Шуменското плато е издала РДГ - Шумен
Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и няколко участъка на Шуменското плато е издала РДГ - Шумен
Снимка © БТА

Позволителни за предстояща санитарна сеч на черен бор край село Мараш и на няколко участъка на Шуменското плато е издала Регионалната дирекция по горите (РДГ), обяви на брифинг в Шумен директорът на Дирекцията инж. Емил Гелов. Той съобщи, че не се наблюдава сериозно нарастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато и поясни, че са засегнати около 25% от дърветата.

Общо 305 са секционните избирателни комисии, които ще работят в изборния ден в област Враца. В 228 от избирателните секции ще се гласува и с машина, и на хартия. Това каза на брифинг говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) – Враца Силия Иванова. Тя добави, че в областта вече има двадесет и осем подвижни избирателни секции с назначени комисии. 

До 24 часа преди изборите ще стане известно и дали ще има новосформирани секционни избирателни комисии (СИК) в лечебни заведения и домове за стари хора, каза ощв Иванова. 

На 22 октомври във Враца ще пристигнат отпечатаните бюлетини, информира също говорителят на РИК. 

Силия Иванова напомни, че в областната администрация всеки ден има на разположение демо машина за гражданите, които искат да направят демонстрационно гласуване. В РИК – Враца има на разположение шест демо машини, но няма и

Общо 14 катастрофи са станали на територията на Пазарджишка област за периода от 1 до 13 октомври. Това съобщи старши инспектор Христо Георгиев от сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция (ОД) на МВР- Пазарджик, цитиран от полицията.

Четири от катастрофите са тежки и при тях има четирима пострадали. В сравнение със същия период на 2023 година отчитаме намаление на общият брой станали произшествия, като те са с девет по-малко, каза ст. Инспектор Георгиев.

През септември са установени 42 водачи, управлявали моторни превозни средства под въздействието на алкохол, като с до 1,2 промила са санкционирани седем водачи, с над 1,2 промила седем водачи, като  спрямо тях са образувани бързи производства. Установени са четирима водачи, шофирали след употреба на наркотици или техните аналози.

Установени са 17 неправоспособни шофьори, управлявали моторни пр

Български екипажи на самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево участваха днес в българо-гръцката летателна тренировка Green Bridge, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от авиобаза Враждебна в ролята на самолет-нарушител бе ескортиран от българските изтребители и предаден на двойка F-16. Тяхната задача бе да го съпроводят за кацане на летище Лариса.

Във втората част от тренировъчните действия самолетът-нарушител бе прехванат от гръцките изтребители, съпроводен до въздушното пространство на България и предаден на българските дежурни екипажи. Те успешно изпълниха задачата по охрана на въздушното пространство (Air Policing), като го принудиха да кацне на летище Граф Игнатиево.

Летателната тренировка Green Bridge във въздушното пространство на България и Гърция се проведе за десета поредна година. Целта на съвместните

Апелативният съд в Бургас измени мярката за неотклонение на обвинен в ръководене на престъпна група за трафик на мигранти. Той е освободен от ареста срещу "парична гаранция" от 15 000 лева, съобщиха от съда.

Предявеното срещу Красимир Г. обвинение е за ръководене на престъпна група от шестима души, които подпомагали чужденци да преминават през страната. Според разследването той е давал разпореждания, осигурявал бежанците, получавал координати/точки с местонахождението на чуждите граждани и предоставял същите на наетите шофьори, организирал получаването, събирането и разпределението на паричните средства за трафика. 

По досъдебното производство, което е започнало през февруари 2024 година, са привлечени шестима обвиняеми. Изменяйки мярката за неотклонение на Красимир Г., апелативните магистрати са взели предвид факта, че той е неосъждан, има родителски ангажимент към

Симулатор на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как се гласува чрез машина. Той е достъпен за всички , които искат да упражнят машинното гласуване, за да са подготвени за изборите за народни представители на 27 октомври. 

Симулаторът на машинно гласуване се намира в секция „Избори за Народно събрание 27 октомври 2024 г.“ - Машинно гласуване. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина. На нея е изписано „Добре дошли в избори 27.10.24 г. – ДЕМО“, както и „Поставете картата в слота за четене". "Картата" се намира в центъра под машината. С мишката се маркира опцията „Постави карта“. 

На устройството ще се появи бюлетината със списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им. Има и опция за връщане назад, за да бъде променен изборът. За избор на пр

Както съобщихме, лесовъдите от РДГ-Шумен и Североизточното държавно предприятие наблюдават съхненето на борове от миналата година. Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния парк „Шуменско плато“, посочиха експерти.

„Няма геометрично развитие на заболяването. През годината се увеличи с около 5% това поражение. Можем да кажем, че сега има около 20%–25% засегнати насаждения", каза на брифинг инж. Гелов.

Петте участъка, за които са издадени позволителни за сеч на Шуменското плато, са под Дивдядовските скали, край заслон "Детелина", над село Кочово, на склона над пивоварната и край Гроба на курсистите, уточни инж. Гелов. Санитарната сеч ще започне от равнинната територия на върха на плато, където вече има пътеки за извозване на дървесината, каза той.

Като проблем при провеждането на сечта по склоновете инж. Гелов посочи липсата на инфраструктура за извозване на дървесина. "На тези труднодостъпни участъци ще се наложи да се направят просеки, през около 40 метра с ширина не повече от 4 метра, на които ще се отсекат както изсъхнали, така и здрави борове", съобщи директорът на РДГ-Шумен. В пространството между просеките, около 40-50 метра, ще се секат само болните дървета, уточни той.

"Тези просеки няма да се виждат от далечно разстояние, тъй като короните на дърветата ще ги покриват отгоре, но в самото насаждение ще бъдат видими", каза още инж. Гелов. Няма да се извършва залесяване след санитарната сеч, не е необходимо, защото процентът на болните дървета е нисък, ще текат възобновителни процеси най-вече на широколистни видове, добави директорът на РДГ-Шумен.

Специализиран полицейска операция с акцент върху спазването на правилата за движение от водачите на двуколесни превозни средства, ще се проведе на територията на цялата област Кърджали от 15 до 20 октомври. Това каза пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ в Кърджали главен инспектор Николай Дачев.

Той поясни, че в обсега на акцията попадат мотоциклети, велосипеди, както и индивидуални електрически превозни средства (тротинетки). 

Дачев припомни, че водачите на двуколесни превозни средства са били в обсега и на проведената в рамките на предходната седмица операция ROADPOL. Като резултат от нея той отчете установени седем водачи без каска. 

По линия на операцията са били проверени 1690 моторни превозни средства от общо 3189 проверени през изтеклата седмица в област Кърджали. Установени са 73 водачи без обезопасителни колани, както

Над 20 изложители и 600 участници се включиха в деветата годишна конференция за онлайн маркетинг и търговия на България Digital4Plovdiv в Международния пловдивски панаир. Конференцията, която започна днес и ще продължи утре, събра на едно място водещи български и световноизвестни представители на дигиталния бранш, успешни предприемачи, маркетолози, мениджъри и собственици на различни бизнеси, за да споделят своите знания и опит. 

Официално начало на Digital4Plovdiv дадоха организаторите Любомир Атанасов, управляващ партньор на Internet Media Group и създател на Digital4 и Преслав Бобев, управляващ партньор на Digital4. Те пожелаха успех на участниците и ги насърчиха да създават контакти и партньорства в рамките на конференцията. Програмата на събитието включва лекции на говорители от страната и чужбина, които ще засегнат актуални теми, свързани с най-новите тенденции в диг

Изложението на услуги, технологии, машини и оборудване за дейности на общините - Общинско Експо беше открито пред зала "Перуника" в курортния комплекс "Албена”.

Председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов отправи приветствие към присъстващите гости. Той заяви, че с всяка година Общинското експо се увеличава. "Броят на нашите изложители е над 60", добави той.

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на срещата на местните власти от 16:00 часа в зала "Перуника".

В пленарната сесия в конферентната зала „Перуника" ще участват служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на иновациите и растежа Росен Карадимов, Лозана Василева - заместник-министър на земеделието и храните, както и евродепутатъ

На четири паралелни форума участваха представителите на местната власт по време на годишната им среща във ваканционно селище "Албена" днес. Националното сдружение на общините в Република България е организатор на форума, като модератори на пленарните сесии бяха членове на сдружението. Кметовете и представителите на общините дискутираха в конферентна зала "Перуника" и в зали "Сий" и "Скай" на хотел "Парадайз Блу". 

Първият паралелен форум започна в конферентна зала "Перуника" с дискусия на тема "Иновации и умни градове". Модератор на срещата бе Юлиян Попов, а форумът бе открит от кмета на Враца Калин Каменов, който е и член на Управителния съвет на НСОРБ. Участие в дискусиите взе служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който каза, че Българската банка за развитие има нова стратегия и подготвя различни програми, за да влезе по-директно в публичната полит

Търговищка област е на 22-ро място в страната по брой тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП). На територията й през миналата година са регистрирани 100 тежки ПТП, при които са загинали 14 души и са ранени 136. В сравнение с 2022 г. при инцидентите с наличие на материални щети и пострадали се наблюдава увеличение със 7,4 процента, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

През 2023 г. най-голям брой произшествия са регистрирани в община Търговище – 53, с двама загинали и 64 ранени човека. Най-малко катастрофи са се случили в община Антоново – три, при които двама души са загинали, а четирима са били ранени. 

Най-много пътни инциденти са регистрирано през месеците април и май – 12 процента от общия брой на ПТП за годината, а най-малко - през декември, когато са регистрирани три процента от общия брой. Броят на загиналите е най

Санитарна сеч ще бъде извършена и в малка част от парк „Кьошкове“. Лесовъди са констатирали, че има около 40 високи изсъхнали дървета с голям диаметър, около алея край водното огледало. Добре е хората да са информирани, че предстои отсичането на тези дървета, добави инж. Гелов.

Както съобщихме, проблемът със съхненето на черния бор в Природен парк „Шуменско плато" беше поставен в приемния ден на областния управител на Шумен през юни.

Припомняме, че по-рано днес в Шумен инж. Николай Василев, началник на отдел в Министерството на земеделието и храните представи Регионална програма за стопанисване на полезащитните горски пояси, която ще влезе в сила през следващата година. В нея ще бъдат включени мерки за опазване и възстановяване на горските пояси, фокусирани върху територията на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и Тервел.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
С отварянето на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" намаляваме задръстванията в тази част на града, написа Васил Терзиев
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.