Начало Местен фокус Общо 84 случая на заразни заболявания отчитат от РЗИ- Добрич за период от седем дни
10289
България

Общо 84 случая на заразни заболявания отчитат от РЗИ- Добрич за период от седем дни

Общо 84 случая на заразни заболявания са регистрирали от Регионална здравна инспекция – Добрич в периода 30 септември – 6 октомври.За това съобщават от институцията.

| 09 Октомври 2024, 14:30 ч.
Общо 84 случая на заразни заболявания отчитат от РЗИ- Добрич за период от седем дни
Общо 84 случая на заразни заболявания отчитат от РЗИ- Добрич за период от седем дни
Снимка © БТА

Общо 84 случая на заразни заболявания са регистрирали от Регионална здравна инспекция – Добрич в периода 30 септември – 6 октомври. За това съобщават от институцията. Случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) са 72, а общата заболяемост от грип и ОРЗ за областта е 99,59 души на 10 000. Най-много заболели са от възрастовата група 5-14 години – 32 души. 

Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Генерал (о.з.) Михо Михов беше отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на България, както и по случай навършените от него 75 години. За принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента беше удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Награждаването е в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври. На церемонията присъстваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

С настъпващия празник за мен е огромно удоволствие да отлича с Почетния знак на президента наши летци, командири и общественици за техния достоен професионален и житейски път и значителен принос за развитие на

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“. Инициативата се организирана съвместно от фармацевтичната компания Boiron и Kaufland България, в партньорство с Министерството на здравеопазването, съобщиха пред журналисти организаторите.

До 17:30 ч. днес лекарства с изтекъл срок на годност ще се събират на паркинга на магазина от търговската верига в София, който се намира в сградата на Централни хали. На 19 октомври ненужни лекарства ще се събират в столичния кв. „Младост – 3“ на бул. „Филип Аврамов“ 3. В Пловдив инициативата ще бъде на 26 октомври, като лекарствата ще се събират на ул.“Македония“ 97 Б, а на 2 ноември ще може да се предават стари лекарства и във Варна на ул. „Христо Смирненски“ 2.

Резистентността към антибиотиците се получава след н

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста общинския съветник Сашо Ангелов. Съдия по делото беше Александър Александров.

"Аз съм пастор. Аз съм един човек, който кара хората да пращат децата си на училище. Не съм пипвал цигара, още повече дрога. Аз проповядвам на миряните да не лъжем и крадем", каза той. "Библията ми казва да се покорявам на властите", допълни Ангелов.  

Припомняме, че Районният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка "задържане под стража" на общинския съветник Сашо Ангелов, който бе задържан на 8 октомври при специализирана полицейска акция в пазарджишкия квартал "Изток" с основен акцент противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите.

Докато течеше заседанието, пред Съдебната палата в Пазарджик привърженици на Ангелов от евегенгелистката църква се събраха на протест с искане за освобождането му. 

Са

Народната певица Радка Алексова ще бъде удостоена с „Почетна значка на Община Перник“, реши на днешното си извънредно заседание Общинският съвет (ОС). Отличието се връчва за значителен принос в областта на народното творчество и по повод 80- ата годишнина на изпълнителката.

Съветниците дадоха съгласието си Община Перник да сключи договор за рамков договор с фонд „ФЛАГ“ ЕАД за реализацията на проекти, по които администрацията е бенефициент. Решено бе да бъде изтеглен и краткосрочен общински заем за осигуряване на оборотни средства за погасяване на задължения, натрупали се с високия ръст на инфлацията през тази година и продължаващия военен конфликт в Украйна. 

С единодушие на днешната сесия бе приета и докладната записка на председателя на ОбС Денислав Захариев за приемането на нов учредителен акт на Общинското публично предприятие „Дези

Регистрирани са седем случая на въздушно-капкови инфекции, като те са COVID – 19, варицела и туберкулоза. Установени са и три случая на чревна инфекция ентероколит и колиентерит. Здравните власи са регистрирали два случая на инфекции с множествен механизъм на предаване, като единият случай е ХИВ, а другият е сифилис, който е вроден на кърмаче. На територията на областта няма регистрирани случай на морбили, коклюш и няма регистрирани хранителни взривове. 

През миналата седмица са регистрирани 60 случая на заразни заболявания, като тези на грип и ОРЗ са били 39, като най-много засегнати са били деца от 0 до 4 годишна възраст. Случаите на инфекции, предавани по въздушно капков път, са били 19. Регистрирани са и един случай на чревна инфекция и един случай на паразитологични инфекция - ламблиоза.

Осигуряването на достъп до архитектурна, транспортна и комуникационна среда е сред основните проблеми за хората със зрителни затруднения.Това каза Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България. Той посочи, че в големите общини се работи за подобряване на условията, но добави, че „има още много какво да се желае“. Коментарът му е във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун.

По отношение на нормативната база нещата стоят много добре, работихме усърдно и променихме доста неща, заимствайки европейския и световен опит в тази област, заяви още Долапчиев. Има обаче занижен контрол, лошо качество на изпълнение на проекти за осигуряване на достъп до средата, добави той.

Друго предизвикателство е осигуряването на заетост и възможността незрящите хора, особено младите, да имат собствени доходи, посочи Долапчиев. Хората със зрителни проблеми имат ну

Възможности за подкрепа на биологичните производители ще бъдат представени в Троян на 17 октомври, съобщи Айнур Кехайова, главен експерт към троянския мобилен офис на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). 

По време на еднодневното събитие ще бъдат разяснени и възможностите за подкрепа на биологични производители и възможности за финансово подпомагане по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. (СПРЗСР).

Организатор на мероприятието е местният офис на Националната служба за съвети в земеделието. Срещата е част от национална информационна кампания, инициирана от Министерството на земеделието и храните, съвместно с НССЗ, допълни Кехайова.

Информационната среща ще се състои в Туристически информационен център в града и е отворена за земеделски производители от общините Троян и Априлци, както и всичк

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България. Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

Победителите ще бъдат обявени на церемонията в Брюксел, която ще се проведе на 14 ноември, а те ще бъдат удостоени с персонално отличие. Освен тази награда, ще получат и цифров знак на победителя и филм, който могат да използват за собствени комуникационни цели. 

В тазгодишното издание на наградите няма нито една номинация от България, въпреки че в Хартата членуват повече от 60 организации от нашата страна. За съжаление на този етап държавата ни се характеризира със слаба активност по отношение на дейностите, свързани с Ев

Наградите “Инвеститор на общините” и “Партньор на общините” на Националното сдружение на общините в Република България бяха връчени тази вечер пред зала Перуника в курортния комплекс “Албена”.

Наградата “Инвеститор на общините” се присъжда на физическо или юридическо лице, извършило значими инвестиции в българските общини. Тя се връчва в три категории - за средна, малка и голяма община.

Наградата за инвестиция в малка община получи Медицинският комплекс “Д-р Щерев ЕАД” за изграждане на многопрофилна болница за активно лечение в Сливница. Инвеститорът е на българския пазар от 2006 година и обслужва населението в 3 общини - Сливница, Драгоман и Брезник.

Награда за инвестиция в малка община получи и фирмата “ЕДЕ 16 ООД” за изграждане на предприятие за сглобяване на електрически компоненти за свет

На някои от граничните пунктове с Румъния и Турция трафикът на излизащите от страната товарни автомобили е интензивен, съобщава на сайта си Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР по данни към 6:00 часа тази сутрин. 

На границата с Румъния, на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кардам“ трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. 

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав ...
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Общо 23-ма души са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР на сайта си.  В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспор ...
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната бол ...
Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ в изборния ден
Днес в 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден на 27 октомври. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:41 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
10289
България

Общо 84 случая на заразни заболявания отчитат от РЗИ- Добрич за период от седем дни

Общо 84 случая на заразни заболявания са регистрирали от Регионална здравна инспекция – Добрич в периода 30 септември – 6 октомври.За това съобщават от институцията.

| 09 Октомври 2024, 14:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Общо 84 случая на заразни заболявания отчитат от РЗИ- Добрич за период от седем дни
Общо 84 случая на заразни заболявания отчитат от РЗИ- Добрич за период от седем дни
Снимка © БТА

Общо 84 случая на заразни заболявания са регистрирали от Регионална здравна инспекция – Добрич в периода 30 септември – 6 октомври. За това съобщават от институцията. Случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) са 72, а общата заболяемост от грип и ОРЗ за областта е 99,59 души на 10 000. Най-много заболели са от възрастовата група 5-14 години – 32 души. 

Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Генерал (о.з.) Михо Михов беше отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на България, както и по случай навършените от него 75 години. За принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента беше удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Награждаването е в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври. На церемонията присъстваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

С настъпващия празник за мен е огромно удоволствие да отлича с Почетния знак на президента наши летци, командири и общественици за техния достоен професионален и житейски път и значителен принос за развитие на

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“. Инициативата се организирана съвместно от фармацевтичната компания Boiron и Kaufland България, в партньорство с Министерството на здравеопазването, съобщиха пред журналисти организаторите.

До 17:30 ч. днес лекарства с изтекъл срок на годност ще се събират на паркинга на магазина от търговската верига в София, който се намира в сградата на Централни хали. На 19 октомври ненужни лекарства ще се събират в столичния кв. „Младост – 3“ на бул. „Филип Аврамов“ 3. В Пловдив инициативата ще бъде на 26 октомври, като лекарствата ще се събират на ул.“Македония“ 97 Б, а на 2 ноември ще може да се предават стари лекарства и във Варна на ул. „Христо Смирненски“ 2.

Резистентността към антибиотиците се получава след н

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста общинския съветник Сашо Ангелов. Съдия по делото беше Александър Александров.

"Аз съм пастор. Аз съм един човек, който кара хората да пращат децата си на училище. Не съм пипвал цигара, още повече дрога. Аз проповядвам на миряните да не лъжем и крадем", каза той. "Библията ми казва да се покорявам на властите", допълни Ангелов.  

Припомняме, че Районният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка "задържане под стража" на общинския съветник Сашо Ангелов, който бе задържан на 8 октомври при специализирана полицейска акция в пазарджишкия квартал "Изток" с основен акцент противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите.

Докато течеше заседанието, пред Съдебната палата в Пазарджик привърженици на Ангелов от евегенгелистката църква се събраха на протест с искане за освобождането му. 

Са

Народната певица Радка Алексова ще бъде удостоена с „Почетна значка на Община Перник“, реши на днешното си извънредно заседание Общинският съвет (ОС). Отличието се връчва за значителен принос в областта на народното творчество и по повод 80- ата годишнина на изпълнителката.

Съветниците дадоха съгласието си Община Перник да сключи договор за рамков договор с фонд „ФЛАГ“ ЕАД за реализацията на проекти, по които администрацията е бенефициент. Решено бе да бъде изтеглен и краткосрочен общински заем за осигуряване на оборотни средства за погасяване на задължения, натрупали се с високия ръст на инфлацията през тази година и продължаващия военен конфликт в Украйна. 

С единодушие на днешната сесия бе приета и докладната записка на председателя на ОбС Денислав Захариев за приемането на нов учредителен акт на Общинското публично предприятие „Дези

Регистрирани са седем случая на въздушно-капкови инфекции, като те са COVID – 19, варицела и туберкулоза. Установени са и три случая на чревна инфекция ентероколит и колиентерит. Здравните власи са регистрирали два случая на инфекции с множествен механизъм на предаване, като единият случай е ХИВ, а другият е сифилис, който е вроден на кърмаче. На територията на областта няма регистрирани случай на морбили, коклюш и няма регистрирани хранителни взривове. 

През миналата седмица са регистрирани 60 случая на заразни заболявания, като тези на грип и ОРЗ са били 39, като най-много засегнати са били деца от 0 до 4 годишна възраст. Случаите на инфекции, предавани по въздушно капков път, са били 19. Регистрирани са и един случай на чревна инфекция и един случай на паразитологични инфекция - ламблиоза.

Осигуряването на достъп до архитектурна, транспортна и комуникационна среда е сред основните проблеми за хората със зрителни затруднения.Това каза Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България. Той посочи, че в големите общини се работи за подобряване на условията, но добави, че „има още много какво да се желае“. Коментарът му е във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун.

По отношение на нормативната база нещата стоят много добре, работихме усърдно и променихме доста неща, заимствайки европейския и световен опит в тази област, заяви още Долапчиев. Има обаче занижен контрол, лошо качество на изпълнение на проекти за осигуряване на достъп до средата, добави той.

Друго предизвикателство е осигуряването на заетост и възможността незрящите хора, особено младите, да имат собствени доходи, посочи Долапчиев. Хората със зрителни проблеми имат ну

Възможности за подкрепа на биологичните производители ще бъдат представени в Троян на 17 октомври, съобщи Айнур Кехайова, главен експерт към троянския мобилен офис на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). 

По време на еднодневното събитие ще бъдат разяснени и възможностите за подкрепа на биологични производители и възможности за финансово подпомагане по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. (СПРЗСР).

Организатор на мероприятието е местният офис на Националната служба за съвети в земеделието. Срещата е част от национална информационна кампания, инициирана от Министерството на земеделието и храните, съвместно с НССЗ, допълни Кехайова.

Информационната среща ще се състои в Туристически информационен център в града и е отворена за земеделски производители от общините Троян и Априлци, както и всичк

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България. Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

Победителите ще бъдат обявени на церемонията в Брюксел, която ще се проведе на 14 ноември, а те ще бъдат удостоени с персонално отличие. Освен тази награда, ще получат и цифров знак на победителя и филм, който могат да използват за собствени комуникационни цели. 

В тазгодишното издание на наградите няма нито една номинация от България, въпреки че в Хартата членуват повече от 60 организации от нашата страна. За съжаление на този етап държавата ни се характеризира със слаба активност по отношение на дейностите, свързани с Ев

Наградите “Инвеститор на общините” и “Партньор на общините” на Националното сдружение на общините в Република България бяха връчени тази вечер пред зала Перуника в курортния комплекс “Албена”.

Наградата “Инвеститор на общините” се присъжда на физическо или юридическо лице, извършило значими инвестиции в българските общини. Тя се връчва в три категории - за средна, малка и голяма община.

Наградата за инвестиция в малка община получи Медицинският комплекс “Д-р Щерев ЕАД” за изграждане на многопрофилна болница за активно лечение в Сливница. Инвеститорът е на българския пазар от 2006 година и обслужва населението в 3 общини - Сливница, Драгоман и Брезник.

Награда за инвестиция в малка община получи и фирмата “ЕДЕ 16 ООД” за изграждане на предприятие за сглобяване на електрически компоненти за свет

На някои от граничните пунктове с Румъния и Турция трафикът на излизащите от страната товарни автомобили е интензивен, съобщава на сайта си Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР по данни към 6:00 часа тази сутрин. 

На границата с Румъния, на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кардам“ трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. 

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ в изборния ден
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.