Начало Основна линия Възстановено е водоподаването в шуменското село Костена река
11507
България

Възстановено е водоподаването в шуменското село Костена река

Кметът на община Шумен проф. Христо Христов, зам.-кметът по европейски политики, екология и туризъм Даниела Русева и управителят на ВиК - Шумен Иван Пушкаров посетиха село Костена река, за да инспектират водоподаването, което е възстановено след месеци безводие в селището.Те разговаряха с кметския наместник в селото Светлана Маркова и жители.

| 09 Октомври 2024, 15:03 ч.
Възстановено е водоподаването в шуменското село Костена река
Възстановено е водоподаването в шуменското село Костена река
Снимка © БТА

Кметът на община Шумен проф. Христо Христов, зам.-кметът по европейски политики, екология и туризъм Даниела Русева и управителят на ВиК - Шумен Иван Пушкаров посетиха село Костена река, за да инспектират водоподаването, което е възстановено след месеци безводие в селището. Те разговаряха с кметския наместник в селото Светлана Маркова и жители. 

Специалисти от асоциация „Жени без остеопороза” и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград разясняват как да запазим костите си здрави. Информационно-скрининговата кампания под тазгодишното мото „Кажете „не“ на чупливите кости“ е по повод Световния ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва на 20 октомври. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. 

В рамките на кампанията, която ще продължи до края на работния ден днес, лично председателят на Асоциацията „Жени без остеопороза“ Ая Лилова ще извърши изследване на костната плътност. Лилова обясни, че посетителите попълват тест на Международната фондация по остеопороза, чрез който определят личните си рискови фактори. Тестът съдържа 10 въпроса и ако има положителен отговор, това е наличие на рисков фактор. „При наличие н

Трима са задържани за притежание на наркотици през почивните дни в област Пазарджик, водят се бързи производства срещу тях, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР  в Пазарджик.

В събота на кръстовище в село Звъничево автопатрул спрял за проверка 19-годишен младеж. У него е открито полиетиленово пликче със суха зелена листна маса, която се оказала марихуана. Колегите им от Районно управление -Велинград проверили на улица в курорта 20-годишен местен жител. Полицаите открили у младия мъж 12 полиетиленови пликчета тип спейсбек със синтетичен канабиноид.

Служители от Районно управление -Панагюрище установили на улица в село Левски 19-годишен панагюрец, който носил в себе си четири таблетки. След направен полеви наркотест те реагирали положително на амфетамин, добавят от полицията.

При трите случая намерените наркотици са иззети, а притежателите задържани за сро

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“. Инициативата се организирана съвместно от фармацевтичната компания Boiron и Kaufland България, в партньорство с Министерството на здравеопазването, съобщиха пред журналисти организаторите.

До 17:30 ч. днес лекарства с изтекъл срок на годност ще се събират на паркинга на магазина от търговската верига в София, който се намира в сградата на Централни хали. На 19 октомври ненужни лекарства ще се събират в столичния кв. „Младост – 3“ на бул. „Филип Аврамов“ 3. В Пловдив инициативата ще бъде на 26 октомври, като лекарствата ще се събират на ул.“Македония“ 97 Б, а на 2 ноември ще може да се предават стари лекарства и във Варна на ул. „Христо Смирненски“ 2.

Резистентността към антибиотиците се получава след н

Специализирана полицейска операция, насочена към водачите на двуколесни моторни превозни средства, ще се проведе в периода от 15 до 20 октомври в област Велико Търново. Това съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР в старата столица главен инспектор Радостин Върбанов.

Главен инспектор Върбанов посочи, че в периода от 7 до 13 октомври на територията, обслужвана от ОД на МВР – Велико Търново са регистрирани 26 пътнотранспортни произшествия, от които 9 тежки, със 16 ранени и без загинали. Установени са трима водачи, седнали зад волана, след употреба на алкохол, един употребил наркотични вещества и 12 неправоспособни. Двама водачи са отказал проба за наркотични вещества и алкохол. Съставени са 282 акта и са наложени 813 глоби по фиш. Изготвени са 273 електронни фиша. Заснети са 668 нарушения на скоростните режими, информи

България е силно притеснена от бързото влошаване на ситуацията в Ливан, от тежката хуманитарна криза, в която се намира страната. Ние трябва да работим с всички фактори в региона, в тясно сътрудничество със САЩ и Франция, с цел предотвратяване на по-нататъшното разрастване на конфликта. Това заяви в своето изказване служебният външен министър Иван Кондов.  

Той представи България в редовното заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС в Люксембург, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Сред акцентите в работата на министрите бяха руската военна агресия срещу Украйна, обстановката в Близкия Изток, предстоящите избори в Грузия и Молдова, ситуацията в Африканския рог (Судан и Сомалия) и във Венецуела, както и отношенията Армения - Азербайджан. Специално участие в работата на Съвета взе британският външен министър Дейвид Лами, с когото бяха обсъ

Иван Пушкаров посочи, че водопроводът в село Костена река е компрометиран. Водопроводната мрежа в селото е изградена 1940-1945 г., амортизирана е безкрайно, подчерта той. "В средата на лятото паднаха дебитите на водиозточниците и съответно налягането в селото намаля. Остана без вода, нямаше как да се качи вода в по-горните зони, вследствие на скрити течове и аварии. Това допринасяше към картината с безводието и намалените водоизточници, но благодарение на последните дъждове дебитът във водоизточника се увеличи, успяхме да вдигнем налягането, със специализирана техника бяха открити няколко от скритите течове, бяха направени реконструкции по мрежата, което спомогна към момента ситуацията с водоподаването да бъде нормализирана в селото", каза още Пушкаров.

"Набелязали сме мерки за предстоящите месеци, на които да бъде наблегнато. Ще наблегнем на реконструкция на част от довеждащия водопровод към селото и откриване на скрити течове в населеното място. Около 600 метра по довеждащото трасе трябва да бъдат подменени. От ВиК имаме готовност в предстоящите месеци да бъдат извършени нужните действия, за да бъде осигурено и в бъдеще водоподаване към селото", заяви управителят на ВиК дружеството. 

Пред жители на село Костена река кметът на Шумен Христо Христов посочи, че състоянието на ВиК инфраструктурата в населеното място е основен проблем и пое ангажимент да се проектира и изгради нова, като се търсят програми за финансиране. Той отбеляза, че пътят от селото до Шумен е почистен, за да могат хората спокойно да се придвижват. "Сключихме споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проектиране на отсечката Костена река - Овчарово, която е в най-окаяно състояние", каза още кметът Христов и гарантира, че догодина пътят ще бъде направен. 

Зам.-кметът на Шумен Даниела Русева посочи, че с усилията на администрацията и на ВиК проблемът с липсата на вода най-после е решен. От 13 юли, а част от хората и от 26 юли нямаха капчица вода, коментира тя. Вода има и в село Друмево, което също е добра новина, добави още Русева.

Светлана Маркова, кметски наместник в село Костена река и в Овчарово каза, че до разрешаването на проблема с водоснабдяването се е стигнало с много труд. Аварии, че ще има - ще има, защото тръбите са износени, но дано успешно да ги отстраняват, коментира тя. 

Икономическият обмен между България и Босна и Херцеговина е във възходящо развитие, но има далеч по-голям неизползван потенциал, заяви държавният глава Румен Радев днес на съвместна пресконференция след среща с председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович в Сараево.

"Предложих да подпишем меморандум за взаимна защита на инвестициите", отбеляза Радев на пресконференцията. "Ние имаме интерес да разширяваме производството, да търсим нови възможности за съвместни предприятия. Убеден съм, че българският бизнес ще намери силно присъствие в Босна при наличие на повече информация".

Председателстващият босненското Председателство отбеляза, че в икономически план се забелязват позитивни тенденции, като износът от Босна за България през 2023 г. е възлязъл на 115 милиона конвертируеми марки (приблизително същата стойност и в лева – бел. ред.), а вносът от Бъл

При пътен инцидент в Плевен е пострадал 31-годишен водач на електрическа тротинетка, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Плевен.

Мъжът е блъснат вчера от автомобил на улица „България“, който е правил обратен завой. Водачите са тествани за употреба на алкохол и наркотични вещества, пробите им са отрицателни, уточняват от полицията.

Пострадалият водач на електрическа тротинетка е транспортиран в болница, където е диагностициран с фрактура на таз, без опасност за живота. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Извършен е оглед. Уведомена е прокуратурата и е образувано досъдебно производство, добавят от ОДМВР в Плевен.

Община Плевен планира да започне информационна кампания в училищата в града сред децата на възраст между 12 и 17 години за техните права и задължения като водачи на електрически тротинетки. Очаква се

Национален форум на специалистите по здравни грижи и постерна секция за медицински специалисти и студенти ще има на 25 и 26 октомври в Шумен, съобщи ст. акушерка Веска Райчева. Тази година форумът е на тема "Здравните грижи днес политики, обществени нагласи, отговорност".

В първия ден има регистрация на участниците, официално откриване в хотел "Шумен", пленарен доклан, презентация на фирма и постерна сесия. На следващия ден върви научна част с теми в две секции: "Общи и специални сестрински грижи" и "Общи и специални акушерски грижи", каза още Райчева.

Двеста двадесет и девет участници са се регистрирали за форума, от тях 32-ма са студенти. Ще има 15 представени постера, общо 31 теми ще бъдат презентирани в този Национален форум, добави Райчева. Тя допълни, че във форума ще има участници от Стара Загора, Добрич, Русе, Силистра, Шумен, Велико Търново, Бургас, Враца, Варн

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на 12-ия Европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика днес в парк „Ротонда“ в Банкя. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Форумът се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, се уточнява в прессъобщението.

Припомняме, че преди дни Йотова отбеляза, че секторът на социалните предприятия, в който България има устойчиви традиции, е пример за креативност и адаптивност към бурно променящия се свят. На 9 октомври обучението „Предприемачеството, начин да променим света" завърши с церемония по връчването на награди, която беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова, посланика на Франция - Жоел Мейер, и от посланика на Мароко - Закия Ел Мидауи. 

Единадесетият

На 19 август от общинската администрация информираха, че са предприети действия в търсене на решение на проблема с безводието в селата Друмево, Кладенец, Костена река и Вехтово. През август Община Шумен беше домакин на работна среща по повод алтернативното водоснабдяване на град Шумен.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков, съобщиха от Областната дирекция на МВР – София.  Първите двама обвиняеми са ...
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Доставени са 1000 броя бюлетини за местните избори за кмет в село Габровница, община Монтана, съобщи говорителят на Районна избирателна комисия Петко Петков. „Изборите се по ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Основен организатор е Сдружение "Бълг ...
Тикер в 14:24 ч.
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъд ...
Начало Основна линия
11507
България

Възстановено е водоподаването в шуменското село Костена река

Кметът на община Шумен проф. Христо Христов, зам.-кметът по европейски политики, екология и туризъм Даниела Русева и управителят на ВиК - Шумен Иван Пушкаров посетиха село Костена река, за да инспектират водоподаването, което е възстановено след месеци безводие в селището.Те разговаряха с кметския наместник в селото Светлана Маркова и жители.

| 09 Октомври 2024, 15:03 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Възстановено е водоподаването в шуменското село Костена река
Възстановено е водоподаването в шуменското село Костена река
Снимка © БТА

Кметът на община Шумен проф. Христо Христов, зам.-кметът по европейски политики, екология и туризъм Даниела Русева и управителят на ВиК - Шумен Иван Пушкаров посетиха село Костена река, за да инспектират водоподаването, което е възстановено след месеци безводие в селището. Те разговаряха с кметския наместник в селото Светлана Маркова и жители. 

Специалисти от асоциация „Жени без остеопороза” и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград разясняват как да запазим костите си здрави. Информационно-скрининговата кампания под тазгодишното мото „Кажете „не“ на чупливите кости“ е по повод Световния ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва на 20 октомври. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. 

В рамките на кампанията, която ще продължи до края на работния ден днес, лично председателят на Асоциацията „Жени без остеопороза“ Ая Лилова ще извърши изследване на костната плътност. Лилова обясни, че посетителите попълват тест на Международната фондация по остеопороза, чрез който определят личните си рискови фактори. Тестът съдържа 10 въпроса и ако има положителен отговор, това е наличие на рисков фактор. „При наличие н

Трима са задържани за притежание на наркотици през почивните дни в област Пазарджик, водят се бързи производства срещу тях, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР  в Пазарджик.

В събота на кръстовище в село Звъничево автопатрул спрял за проверка 19-годишен младеж. У него е открито полиетиленово пликче със суха зелена листна маса, която се оказала марихуана. Колегите им от Районно управление -Велинград проверили на улица в курорта 20-годишен местен жител. Полицаите открили у младия мъж 12 полиетиленови пликчета тип спейсбек със синтетичен канабиноид.

Служители от Районно управление -Панагюрище установили на улица в село Левски 19-годишен панагюрец, който носил в себе си четири таблетки. След направен полеви наркотест те реагирали положително на амфетамин, добавят от полицията.

При трите случая намерените наркотици са иззети, а притежателите задържани за сро

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“. Инициативата се организирана съвместно от фармацевтичната компания Boiron и Kaufland България, в партньорство с Министерството на здравеопазването, съобщиха пред журналисти организаторите.

До 17:30 ч. днес лекарства с изтекъл срок на годност ще се събират на паркинга на магазина от търговската верига в София, който се намира в сградата на Централни хали. На 19 октомври ненужни лекарства ще се събират в столичния кв. „Младост – 3“ на бул. „Филип Аврамов“ 3. В Пловдив инициативата ще бъде на 26 октомври, като лекарствата ще се събират на ул.“Македония“ 97 Б, а на 2 ноември ще може да се предават стари лекарства и във Варна на ул. „Христо Смирненски“ 2.

Резистентността към антибиотиците се получава след н

Специализирана полицейска операция, насочена към водачите на двуколесни моторни превозни средства, ще се проведе в периода от 15 до 20 октомври в област Велико Търново. Това съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР в старата столица главен инспектор Радостин Върбанов.

Главен инспектор Върбанов посочи, че в периода от 7 до 13 октомври на територията, обслужвана от ОД на МВР – Велико Търново са регистрирани 26 пътнотранспортни произшествия, от които 9 тежки, със 16 ранени и без загинали. Установени са трима водачи, седнали зад волана, след употреба на алкохол, един употребил наркотични вещества и 12 неправоспособни. Двама водачи са отказал проба за наркотични вещества и алкохол. Съставени са 282 акта и са наложени 813 глоби по фиш. Изготвени са 273 електронни фиша. Заснети са 668 нарушения на скоростните режими, информи

България е силно притеснена от бързото влошаване на ситуацията в Ливан, от тежката хуманитарна криза, в която се намира страната. Ние трябва да работим с всички фактори в региона, в тясно сътрудничество със САЩ и Франция, с цел предотвратяване на по-нататъшното разрастване на конфликта. Това заяви в своето изказване служебният външен министър Иван Кондов.  

Той представи България в редовното заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС в Люксембург, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Сред акцентите в работата на министрите бяха руската военна агресия срещу Украйна, обстановката в Близкия Изток, предстоящите избори в Грузия и Молдова, ситуацията в Африканския рог (Судан и Сомалия) и във Венецуела, както и отношенията Армения - Азербайджан. Специално участие в работата на Съвета взе британският външен министър Дейвид Лами, с когото бяха обсъ

Иван Пушкаров посочи, че водопроводът в село Костена река е компрометиран. Водопроводната мрежа в селото е изградена 1940-1945 г., амортизирана е безкрайно, подчерта той. "В средата на лятото паднаха дебитите на водиозточниците и съответно налягането в селото намаля. Остана без вода, нямаше как да се качи вода в по-горните зони, вследствие на скрити течове и аварии. Това допринасяше към картината с безводието и намалените водоизточници, но благодарение на последните дъждове дебитът във водоизточника се увеличи, успяхме да вдигнем налягането, със специализирана техника бяха открити няколко от скритите течове, бяха направени реконструкции по мрежата, което спомогна към момента ситуацията с водоподаването да бъде нормализирана в селото", каза още Пушкаров.

"Набелязали сме мерки за предстоящите месеци, на които да бъде наблегнато. Ще наблегнем на реконструкция на част от довеждащия водопровод към селото и откриване на скрити течове в населеното място. Около 600 метра по довеждащото трасе трябва да бъдат подменени. От ВиК имаме готовност в предстоящите месеци да бъдат извършени нужните действия, за да бъде осигурено и в бъдеще водоподаване към селото", заяви управителят на ВиК дружеството. 

Пред жители на село Костена река кметът на Шумен Христо Христов посочи, че състоянието на ВиК инфраструктурата в населеното място е основен проблем и пое ангажимент да се проектира и изгради нова, като се търсят програми за финансиране. Той отбеляза, че пътят от селото до Шумен е почистен, за да могат хората спокойно да се придвижват. "Сключихме споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проектиране на отсечката Костена река - Овчарово, която е в най-окаяно състояние", каза още кметът Христов и гарантира, че догодина пътят ще бъде направен. 

Зам.-кметът на Шумен Даниела Русева посочи, че с усилията на администрацията и на ВиК проблемът с липсата на вода най-после е решен. От 13 юли, а част от хората и от 26 юли нямаха капчица вода, коментира тя. Вода има и в село Друмево, което също е добра новина, добави още Русева.

Светлана Маркова, кметски наместник в село Костена река и в Овчарово каза, че до разрешаването на проблема с водоснабдяването се е стигнало с много труд. Аварии, че ще има - ще има, защото тръбите са износени, но дано успешно да ги отстраняват, коментира тя. 

Икономическият обмен между България и Босна и Херцеговина е във възходящо развитие, но има далеч по-голям неизползван потенциал, заяви държавният глава Румен Радев днес на съвместна пресконференция след среща с председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович в Сараево.

"Предложих да подпишем меморандум за взаимна защита на инвестициите", отбеляза Радев на пресконференцията. "Ние имаме интерес да разширяваме производството, да търсим нови възможности за съвместни предприятия. Убеден съм, че българският бизнес ще намери силно присъствие в Босна при наличие на повече информация".

Председателстващият босненското Председателство отбеляза, че в икономически план се забелязват позитивни тенденции, като износът от Босна за България през 2023 г. е възлязъл на 115 милиона конвертируеми марки (приблизително същата стойност и в лева – бел. ред.), а вносът от Бъл

При пътен инцидент в Плевен е пострадал 31-годишен водач на електрическа тротинетка, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Плевен.

Мъжът е блъснат вчера от автомобил на улица „България“, който е правил обратен завой. Водачите са тествани за употреба на алкохол и наркотични вещества, пробите им са отрицателни, уточняват от полицията.

Пострадалият водач на електрическа тротинетка е транспортиран в болница, където е диагностициран с фрактура на таз, без опасност за живота. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Извършен е оглед. Уведомена е прокуратурата и е образувано досъдебно производство, добавят от ОДМВР в Плевен.

Община Плевен планира да започне информационна кампания в училищата в града сред децата на възраст между 12 и 17 години за техните права и задължения като водачи на електрически тротинетки. Очаква се

Национален форум на специалистите по здравни грижи и постерна секция за медицински специалисти и студенти ще има на 25 и 26 октомври в Шумен, съобщи ст. акушерка Веска Райчева. Тази година форумът е на тема "Здравните грижи днес политики, обществени нагласи, отговорност".

В първия ден има регистрация на участниците, официално откриване в хотел "Шумен", пленарен доклан, презентация на фирма и постерна сесия. На следващия ден върви научна част с теми в две секции: "Общи и специални сестрински грижи" и "Общи и специални акушерски грижи", каза още Райчева.

Двеста двадесет и девет участници са се регистрирали за форума, от тях 32-ма са студенти. Ще има 15 представени постера, общо 31 теми ще бъдат презентирани в този Национален форум, добави Райчева. Тя допълни, че във форума ще има участници от Стара Загора, Добрич, Русе, Силистра, Шумен, Велико Търново, Бургас, Враца, Варн

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на 12-ия Европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика днес в парк „Ротонда“ в Банкя. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Форумът се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, се уточнява в прессъобщението.

Припомняме, че преди дни Йотова отбеляза, че секторът на социалните предприятия, в който България има устойчиви традиции, е пример за креативност и адаптивност към бурно променящия се свят. На 9 октомври обучението „Предприемачеството, начин да променим света" завърши с церемония по връчването на награди, която беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова, посланика на Франция - Жоел Мейер, и от посланика на Мароко - Закия Ел Мидауи. 

Единадесетият

На 19 август от общинската администрация информираха, че са предприети действия в търсене на решение на проблема с безводието в селата Друмево, Кладенец, Костена река и Вехтово. През август Община Шумен беше домакин на работна среща по повод алтернативното водоснабдяване на град Шумен.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Местен фокус
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, каза ген.-м. Явор Матеев
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.