Начало На преден план Държавният архив в Ловеч ще отбележи професионалния си празник с документална изложба, посветена на 34-ти пехотен Троянски полк
10059
България

Държавният архив в Ловеч ще отбележи професионалния си празник с документална изложба, посветена на 34-ти пехотен Троянски полк

„Обикновено, когато се обсъжда темата за 34-ти пехотен Троянски полк, най-често говорим за участието му в Балканските войни и Първата световна война и героизма в битките при Одрин, Чаталджа и Дойран.С тази изложба искаме да покажем една друга страна от историята на полка, а именно живота и дейността на военнослужещите в него в мирновременните периоди.

| 10 Октомври 2024, 08:00 ч.
Държавният архив в Ловеч ще отбележи професионалния си празник с документална изложба, посветена на 34-ти пехотен Троянски полк
Държавният архив в Ловеч ще отбележи професионалния си празник с документална изложба, посветена на 34-ти пехотен Троянски полк
Снимка © БТА

Държавният архив в Ловеч ще отбележи Деня на българските архиви – 10 октомври, с документална изложба, посветена на 120-ата годишнина от създаването на 34-ти пехотен Троянски полк. Това съобщи Павлина Петрова, началник отдел "Държавен архив" - Ловеч.

Общинският съвет в Бяла Слатина ще проведе редовното си заседание днес, съобщиха от Съвета. Двадесет и три точки са включени в предварителния дневен ред на общинските съветници.

Една от точките касае актуализация на бюджета на общината. Кметът инж. Иво Цветков предлага на съветниците бюджетът да се актуализира със 17 401 600 лв. В докладната си той посочва, че през годината, след проведени процедури за избор на изпълнители по проектите, финансирани от държавния бюджет, са сключени договори за над 14 млн. лв. Те касаят ремонт на централния площад, облагородяване на пешеходно пространство по улица „Димитър Благоев“, ремонт на улици в Бяла Слатина, както и ремонт на тротоари по протежението на улиците с името „Георги Димитров“ в селата Търнава и Алтимир. 

Две от учебните заведения в общината са спечелили проекти за над един милион лева, получени

Сайтът и ефирът на Българското национално радио (БНР) трябва да бъдат разглеждани по един и същи начин. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Даскалов, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

„Необходими са много пари за модернизиране на материалната база и най-вече – за сървъри“, отбеляза той по време на изслушването. По думите му огромен проблем е, че напоследък „много често“ сайтът на БНР се срива. 

„Ако стане критична ситуация, например - има земетресение, какво ще направи всеки човек? Ще си вземе телефона, ще излезе и ще погледне БНР дали нещо съобщава. Ако в този момент сайтът се е сринал… - мъртва точка“, посочи той. Що се отнася до начина на финансиране – според мен е необходимо по някакъв начин то да бъде обвързано с процент от БВП, допълни Дас

На 19 октомври ще се състои поредното издание на Дамско рали Перник - 2024, съобщиха от пернишкия автомобилен ретро клуб „Авангард“. Ралито се организира от клуба съвместно с Община Перник. 

Превозните средства ще бъдат разпределени в три вида категории: електрически, ретро и съвременни, всичките трябва да са документално изрядни и технически изправни. Екипажите могат да бъдат в смесен състав, но шофьорът трябва да е жена. Организаторите припомниха случай, в който синът на една от участничките е бил навигатор в екипа.

Стартът ще бъде даден в 10:00 ч. от Централния градски площад „Кракра Пернишки“. Тази година организаторите са подготвили почти двойно по – дълъг маршрут от стандартния. Приблизително 123 км. ще трябва да изминат екипажите. Трасето обхваща населени места от цялата Пернишка област. Около радомирското село Байкалско ще бъде

Екипи на сектор „Рибарство и контрол“ Русе към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са съставили 11 акта за установяване на административни нарушения, от които девет за извършване на риболов през тъмната част на денонощието. Това съобщиха от агенцията, като уточниха, че нарушенията са установени при масови проверки за спазване на правилата за извършване на любителски риболов по Янтра и Русенски Лом.

От ИАРА уточниха , че според заповед на министъра на земеделието и храните, през тъмната част на денонощието е разрешено да се лови риба само на три места в област Русе. Две от тях са по река Дунав - в района на Мартен и в градската част на Русе на кея от Булрис до Топлата вода, в края на улица „Мостова“, както и по десния бряг на река Янтра в землището на град Бяла до моста на Кольо Фичето.

Към момента продължава да важи постояннат

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо. По-значителна средна и висока облачност ще има над северните райони. В южните части на страната в отделни котловини и поречия сутринта временно ще има намалена видимост. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В котловините най-ниските температури се очакват между 3° и 6°, но минималните в повечето места ще са между 6° и 11°, за София - около 6°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца. Слабо ще се понижи и ще бъде около средната стойност.

Утре ще бъде предимно слънчево. От запад на изток ще има временни увеличения на средната и висока облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София - около

„Обикновено, когато се обсъжда темата за 34-ти пехотен Троянски полк, най-често говорим за участието му в Балканските войни и Първата световна война и героизма в битките при Одрин, Чаталджа и Дойран. С тази изложба искаме да покажем една друга страна от историята на полка, а именно живота и дейността на военнослужещите в него в мирновременните периоди. Те основно могат да се разделят на два – от създаването на полка в края на 1903 г. и началото на 1904 г. до разформироването му през 1919 г. на база клаузите в Ньойския мирен договор, и от създаването му наново през 1937 г. до окончателното му закриване в началото на 1946 г., посочи Петрова.

По думите , най-ранният документ, запазен в Държавен архив – Ловеч, носещ печата на 34-ти пехотен Троянски полк, е партитурата за флигорна на „Полка“, композирана от фелдфебел Зоров с дата 14 април 1905 година. Документът се намира в личния фонд на Камен Луков, който дълги години е капелмайстор на полка. Запазени са също и писма от Подофицерското събрание към 34-ти пехотен Троянски полк до читалище „Наука“ – Ловеч, за предоставяне салона на читалището за музикални изяви и театрални постановки, които най-често са с благотворителен характер.

Документите от втория мирновременен период, съхранявани в Държавен архив – Ловеч, са свързани предимно със снабдяването на полка. От тях се вижда съставът на военните формирования, броят на хората и животните, мобилизирани в тях, необходимите продукти от първа необходимост за изхранването им и разпределянето на нарядите по населени места. Така например военните формирования, за които 34-то военно окръжие отговаря, са: 34-ти пехотен Троянски полк с 3220 души, 34-ти пехотен допълнителен полк с 926 души, 2/9 Обозно-коларски взвод с 111 човека, ж.п. комендантства в Ловеч, с. Александрово и Левски с 73 човека и 10-ти пехотен Опълченски полк гр. Ловеч с 2325 човека. Впечатляващо е числото на конете, които са включени към поделенията - приблизително 1484. Само за събирането на наряда, свързан с изхранването им, се изисква предоставянето на вагони с вместимост 120 тона, разказа Павлина Петрова.

Освен документи, които се съхраняват в Държавен архив – Ловеч, в изложбата са включени и материали, запазени в Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Държавния архив в Шумен, както и документи от личния архив на майор д-р Дочо Николов от Военния географски център в Троян. 

Павлина Петрова припомни, че архивната общност в България отбелязва своя професионален празник на 10 октомври от 60-те години на ХХ век. Датата се свързва с издаването на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание на 10 октомври 1951 г., с който се поставя началото на създаването на архивната система и формирането на Държавен архивен фонд. Година по-късно с Министерско постановление започва и изграждането на мрежата от държавни архиви в страната. 

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, че горят автомобилни гуми.

На място са изпратени два екипа на пожарната. Сигналът е получен в 18:49 ч., уточниха от пожарната. Няма опасност от разрастване на пожара. Няма пострадали.

Годишната среща на местните власти в курортния комплекс “Албена”, която е организирана от Националното сдружение на общините в България, продължава и днес с пленарни сесии. 

В първата сесия в зала „Сий“ на хотел „Парадайз Блу“ беше обсъдена темата за използване на местните ресурси за стопанско оживяване на селските райони.

“Настоящето събитие е посветено на добрите практики и предизвикателствата пред местните власти за прилагането на ключовите приоритети на селскостопанската политика. Тя включва подобряване на пътищата, оползотворяването на местните ресурси”, каза в началото на събитието консултантът и партньор в проект “Растеж чрез активизиране на местния потенциал” Евгени Иванов.

Според кмета на община Летница Красимир Джонев през последните три години европейската политика за развитие на селските

Инициатива за изграждане на тактилни карти в подкрепа на хората с увредено зрение за публични сгради и обекти започва столичният район "Средец", съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков по повод Международния ден на белия бастун – 15 октомври.

Проектът има за цел да подобри достъпността на градската среда за хора с увредено зрение, като им осигури възможност за по-лесно и безопасно ориентиране в пространствата. Тактилните карти са релефни карти, специално проектирани за хора с нарушено зрение, които позволяват ориентиране чрез докосване, обясни районният кмет.

Трайков очаква изграждането на тактилните карти да започне до две-три седмици, като първите инсталации ще бъдат завършени до края на годината. Средствата за първите две-три тактилни карти са осигурени от дарители, като един брой струва около 700-800 лева, ка Трайков. Идеята е тактилни карти да бъдат по

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков определи като голям успех за България днешното подписване на договора, с който се създава съвместна научноизследователска лаборатория между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи". "За България този договор представлява потвърждаване на традиционно много доброто взаимодействие между българската и японска фирма, която е най-голямата азиатска компания за млекопреработване. Означава, че с този договор ние създадохме мост между традицията и бъдещето, мост за поколенията, защото новата лаборатория ще донесе позитиви както в науката, така и в създаването на нови иновативни, висококачествени продукти, пазейки българските традиции", каза в интервю изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".

Договорът е за срок от десет години и предвижда създаването на нов научно-изследователски център, в който да се изследват и откриват но

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков освободи от поста директора на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Лазар Христов. Това съобщиха от институцията.

Сменен е и директорът на полицията в Русе Пламен Пенчев. 

Преди месец бе сменен директорът на полицията в Бургас. Сега титуляр на поста е Владимир Маринов.

Архивът в Ловеч е създаден през 1960 година. Приблизително към днешна дата общата му фондова наличност възлиза на 2762 архивни фонда (2585 учрежденски и 177 лични), а обемът се изчислява на 1196 линейни метра.       

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“. Във връзка с очакваното понижение на среднодневните те ...
Отвориха за кандидатстване процедура "За по-добро бъдеще" за предоставяне на пакети с продукти за новородени
Отворена за кандидатстване е процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-добро бъдеще“ по Програма „Храни и основно материално подпо ...
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“. Във връзка с очакваното понижение на среднодневните те ...
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На територията на Областна дирекция на МВР – Стара Загора днес се провеждат активни полицейски действия в Районните управления в Гълъбово, както и Първо и Второ Районни управ ...
Жена от Кресна пострада при побой
Жена от Кресна пострада при побой, нанесен от неин съгражданин, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел ...
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
Фирмите, които използват изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза днес проф. Андрияна Андреева, юрист и областен управител на Варна. Тя бе сре ...
Тикер в 13:19 ч.
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават ...
Начало На преден план
10059
България

Държавният архив в Ловеч ще отбележи професионалния си празник с документална изложба, посветена на 34-ти пехотен Троянски полк

„Обикновено, когато се обсъжда темата за 34-ти пехотен Троянски полк, най-често говорим за участието му в Балканските войни и Първата световна война и героизма в битките при Одрин, Чаталджа и Дойран.С тази изложба искаме да покажем една друга страна от историята на полка, а именно живота и дейността на военнослужещите в него в мирновременните периоди.

| 10 Октомври 2024, 08:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Държавният архив в Ловеч ще отбележи професионалния си празник с документална изложба, посветена на 34-ти пехотен Троянски полк
Държавният архив в Ловеч ще отбележи професионалния си празник с документална изложба, посветена на 34-ти пехотен Троянски полк
Снимка © БТА

Държавният архив в Ловеч ще отбележи Деня на българските архиви – 10 октомври, с документална изложба, посветена на 120-ата годишнина от създаването на 34-ти пехотен Троянски полк. Това съобщи Павлина Петрова, началник отдел "Държавен архив" - Ловеч.

Общинският съвет в Бяла Слатина ще проведе редовното си заседание днес, съобщиха от Съвета. Двадесет и три точки са включени в предварителния дневен ред на общинските съветници.

Една от точките касае актуализация на бюджета на общината. Кметът инж. Иво Цветков предлага на съветниците бюджетът да се актуализира със 17 401 600 лв. В докладната си той посочва, че през годината, след проведени процедури за избор на изпълнители по проектите, финансирани от държавния бюджет, са сключени договори за над 14 млн. лв. Те касаят ремонт на централния площад, облагородяване на пешеходно пространство по улица „Димитър Благоев“, ремонт на улици в Бяла Слатина, както и ремонт на тротоари по протежението на улиците с името „Георги Димитров“ в селата Търнава и Алтимир. 

Две от учебните заведения в общината са спечелили проекти за над един милион лева, получени

Сайтът и ефирът на Българското национално радио (БНР) трябва да бъдат разглеждани по един и същи начин. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Даскалов, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

„Необходими са много пари за модернизиране на материалната база и най-вече – за сървъри“, отбеляза той по време на изслушването. По думите му огромен проблем е, че напоследък „много често“ сайтът на БНР се срива. 

„Ако стане критична ситуация, например - има земетресение, какво ще направи всеки човек? Ще си вземе телефона, ще излезе и ще погледне БНР дали нещо съобщава. Ако в този момент сайтът се е сринал… - мъртва точка“, посочи той. Що се отнася до начина на финансиране – според мен е необходимо по някакъв начин то да бъде обвързано с процент от БВП, допълни Дас

На 19 октомври ще се състои поредното издание на Дамско рали Перник - 2024, съобщиха от пернишкия автомобилен ретро клуб „Авангард“. Ралито се организира от клуба съвместно с Община Перник. 

Превозните средства ще бъдат разпределени в три вида категории: електрически, ретро и съвременни, всичките трябва да са документално изрядни и технически изправни. Екипажите могат да бъдат в смесен състав, но шофьорът трябва да е жена. Организаторите припомниха случай, в който синът на една от участничките е бил навигатор в екипа.

Стартът ще бъде даден в 10:00 ч. от Централния градски площад „Кракра Пернишки“. Тази година организаторите са подготвили почти двойно по – дълъг маршрут от стандартния. Приблизително 123 км. ще трябва да изминат екипажите. Трасето обхваща населени места от цялата Пернишка област. Около радомирското село Байкалско ще бъде

Екипи на сектор „Рибарство и контрол“ Русе към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са съставили 11 акта за установяване на административни нарушения, от които девет за извършване на риболов през тъмната част на денонощието. Това съобщиха от агенцията, като уточниха, че нарушенията са установени при масови проверки за спазване на правилата за извършване на любителски риболов по Янтра и Русенски Лом.

От ИАРА уточниха , че според заповед на министъра на земеделието и храните, през тъмната част на денонощието е разрешено да се лови риба само на три места в област Русе. Две от тях са по река Дунав - в района на Мартен и в градската част на Русе на кея от Булрис до Топлата вода, в края на улица „Мостова“, както и по десния бряг на река Янтра в землището на град Бяла до моста на Кольо Фичето.

Към момента продължава да важи постояннат

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо. По-значителна средна и висока облачност ще има над северните райони. В южните части на страната в отделни котловини и поречия сутринта временно ще има намалена видимост. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В котловините най-ниските температури се очакват между 3° и 6°, но минималните в повечето места ще са между 6° и 11°, за София - около 6°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца. Слабо ще се понижи и ще бъде около средната стойност.

Утре ще бъде предимно слънчево. От запад на изток ще има временни увеличения на средната и висока облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София - около

„Обикновено, когато се обсъжда темата за 34-ти пехотен Троянски полк, най-често говорим за участието му в Балканските войни и Първата световна война и героизма в битките при Одрин, Чаталджа и Дойран. С тази изложба искаме да покажем една друга страна от историята на полка, а именно живота и дейността на военнослужещите в него в мирновременните периоди. Те основно могат да се разделят на два – от създаването на полка в края на 1903 г. и началото на 1904 г. до разформироването му през 1919 г. на база клаузите в Ньойския мирен договор, и от създаването му наново през 1937 г. до окончателното му закриване в началото на 1946 г., посочи Петрова.

По думите , най-ранният документ, запазен в Държавен архив – Ловеч, носещ печата на 34-ти пехотен Троянски полк, е партитурата за флигорна на „Полка“, композирана от фелдфебел Зоров с дата 14 април 1905 година. Документът се намира в личния фонд на Камен Луков, който дълги години е капелмайстор на полка. Запазени са също и писма от Подофицерското събрание към 34-ти пехотен Троянски полк до читалище „Наука“ – Ловеч, за предоставяне салона на читалището за музикални изяви и театрални постановки, които най-често са с благотворителен характер.

Документите от втория мирновременен период, съхранявани в Държавен архив – Ловеч, са свързани предимно със снабдяването на полка. От тях се вижда съставът на военните формирования, броят на хората и животните, мобилизирани в тях, необходимите продукти от първа необходимост за изхранването им и разпределянето на нарядите по населени места. Така например военните формирования, за които 34-то военно окръжие отговаря, са: 34-ти пехотен Троянски полк с 3220 души, 34-ти пехотен допълнителен полк с 926 души, 2/9 Обозно-коларски взвод с 111 човека, ж.п. комендантства в Ловеч, с. Александрово и Левски с 73 човека и 10-ти пехотен Опълченски полк гр. Ловеч с 2325 човека. Впечатляващо е числото на конете, които са включени към поделенията - приблизително 1484. Само за събирането на наряда, свързан с изхранването им, се изисква предоставянето на вагони с вместимост 120 тона, разказа Павлина Петрова.

Освен документи, които се съхраняват в Държавен архив – Ловеч, в изложбата са включени и материали, запазени в Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Държавния архив в Шумен, както и документи от личния архив на майор д-р Дочо Николов от Военния географски център в Троян. 

Павлина Петрова припомни, че архивната общност в България отбелязва своя професионален празник на 10 октомври от 60-те години на ХХ век. Датата се свързва с издаването на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание на 10 октомври 1951 г., с който се поставя началото на създаването на архивната система и формирането на Държавен архивен фонд. Година по-късно с Министерско постановление започва и изграждането на мрежата от държавни архиви в страната. 

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, че горят автомобилни гуми.

На място са изпратени два екипа на пожарната. Сигналът е получен в 18:49 ч., уточниха от пожарната. Няма опасност от разрастване на пожара. Няма пострадали.

Годишната среща на местните власти в курортния комплекс “Албена”, която е организирана от Националното сдружение на общините в България, продължава и днес с пленарни сесии. 

В първата сесия в зала „Сий“ на хотел „Парадайз Блу“ беше обсъдена темата за използване на местните ресурси за стопанско оживяване на селските райони.

“Настоящето събитие е посветено на добрите практики и предизвикателствата пред местните власти за прилагането на ключовите приоритети на селскостопанската политика. Тя включва подобряване на пътищата, оползотворяването на местните ресурси”, каза в началото на събитието консултантът и партньор в проект “Растеж чрез активизиране на местния потенциал” Евгени Иванов.

Според кмета на община Летница Красимир Джонев през последните три години европейската политика за развитие на селските

Инициатива за изграждане на тактилни карти в подкрепа на хората с увредено зрение за публични сгради и обекти започва столичният район "Средец", съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков по повод Международния ден на белия бастун – 15 октомври.

Проектът има за цел да подобри достъпността на градската среда за хора с увредено зрение, като им осигури възможност за по-лесно и безопасно ориентиране в пространствата. Тактилните карти са релефни карти, специално проектирани за хора с нарушено зрение, които позволяват ориентиране чрез докосване, обясни районният кмет.

Трайков очаква изграждането на тактилните карти да започне до две-три седмици, като първите инсталации ще бъдат завършени до края на годината. Средствата за първите две-три тактилни карти са осигурени от дарители, като един брой струва около 700-800 лева, ка Трайков. Идеята е тактилни карти да бъдат по

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков определи като голям успех за България днешното подписване на договора, с който се създава съвместна научноизследователска лаборатория между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи". "За България този договор представлява потвърждаване на традиционно много доброто взаимодействие между българската и японска фирма, която е най-голямата азиатска компания за млекопреработване. Означава, че с този договор ние създадохме мост между традицията и бъдещето, мост за поколенията, защото новата лаборатория ще донесе позитиви както в науката, така и в създаването на нови иновативни, висококачествени продукти, пазейки българските традиции", каза в интервю изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".

Договорът е за срок от десет години и предвижда създаването на нов научно-изследователски център, в който да се изследват и откриват но

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков освободи от поста директора на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Лазар Христов. Това съобщиха от институцията.

Сменен е и директорът на полицията в Русе Пламен Пенчев. 

Преди месец бе сменен директорът на полицията в Бургас. Сега титуляр на поста е Владимир Маринов.

Архивът в Ловеч е създаден през 1960 година. Приблизително към днешна дата общата му фондова наличност възлиза на 2762 архивни фонда (2585 учрежденски и 177 лични), а обемът се изчислява на 1196 линейни метра.       

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
Отвориха за кандидатстване процедура "За по-добро бъдеще" за предоставяне на пакети с продукти за новородени
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
Контекст
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На преден план
Жена от Кресна пострада при побой
Основна линия
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Местен фокус
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
На преден план
Младежът, който преби жена пред денонощен магазин в Перник, е обвинен в умишлено причиняване на смърт
Контекст
Полицаи задържаха употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне проверка в Шумен
Сфера
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
На преден план
Областният управител върна решението на Общински съвет – Ямбол за преместваемите обекти
Контекст
Програма с фокус върху психичното здраве на журналистите е предвидена на конференцията „Sofia Talks Media: Устойчиви на кризи“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.