Начало Местен фокус Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза Златка Падинкова от МВР
11786
България

Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза Златка Падинкова от МВР

Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" при Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към МВР на брифинг пред журналисти.Днес беше дадено началото на национална кампания срещу телефонните измами – „Заедно срещу телефонните измами“.

| 10 Октомври 2024, 13:11 ч.
Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза Златка Падинкова от МВР
Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза Златка Падинкова от МВР
Снимка © Марин Колев

Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" при Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към МВР на брифинг пред журналисти. Днес беше дадено началото на национална кампания срещу телефонните измами – „Заедно срещу телефонните измами“. Партньор на полицията в рамките на кампанията е „Кауфланд България“.

Столична община започва пилотен проект с изкуствен интелект (ИИ), насочен към оптимизирането на управлението на финансирането по различни програми. Проектът е част от Програмата „Пясъчник за иновативни решения“, която насърчава използването на нови технологии за подобряване на публичните услуги в София, посочва на сайта си общинската администрация.  

Проектът се реализира в партньорство със софийския стартъп „Тесие“, специализиран в разработването на ИИ решения, обясниха от Столична община. Системата използва Виртуални Асистенти с Изкуствен Интелект (ВАИИ), които автоматично събират, анализират и синтезират данни за нови възможности за финансиране от национални и европейски програми. Това значително ще ускори процеса на обработка на данни и ще улесни подготовката на проекти, смятат от СО. 

ВАИИ ще подпомагат експертите като предоста

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105, седем души са загинали. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция” в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

По думите му около два и половина до три пъти се е повишил броят на произшествията с тротинетки. Затова и контролът по отношение на водачите на тези превозни средства е завишен. 

Лъчезар Близнаков обясни, че тротинетките не могат да се движат в парка. Могат да се движат по велосипедната инфраструктура, ако няма изградена такава – те са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно.

Пътници на тротинетка не се превозват, забранен е превозът, посочи още той. Лица до 18 години задължително трябва да са с каска.

В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“. Заложените в проекта дейности предвиждат цялостно обновяване на спортното съоръжение, което е строено в периода от 1959-та до 1964 година. Инвестицията е на стойност 3,4 млн. лв., осигурени от държавния бюджет, а срокът за приключването му е до средата на януари 2026 г., посочиха от пресслужбата на общинската администрация.

В проекта за обновяване на спортната зала са предвидени мерки за повишаване на енергийната ефективност. Ще бъде подменена дограмата и ще бъде поставена топлоизолация по фасадите на сградата. Заложена е подмяна на всички видове инсталации, както и изграждане на такива за мълниезащита, за климатизация на залата и на сервизните помещения.

Предвижда се премахване на първия ред трибуни, с цел осигуряване на изискуемите за баскетболно игрище габарити. Ще бъдат обособени и допъл

Предвиждам въвеждане на конкурсен подход при селекцията на кадрите и мандатност на ръководителите на програмите на Българското национално радио (БНР). Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Маргарит Русев, която бе четвъртият изслушан от регулатора днес кандидат за генерален директор на общественото радио.

„Смятам, че навиците понякога пречат, една рутина пречи на едно развитие. Според мен едно въвеждане на такава мандатност, която не е задължително да бъде ограничена като брой мандати, би помогнало за повишаване и търсене на по-добри резултати. Тоест, тук има един конфликт – генералните директори са с мандати, пък директорите на програми са без. Понякога има несменяеми директори, независимо какво се случва. Мисля, че и самият генерален директор няма правен аспект да смени някъде неработеща структура“, каза Русев.

Според него проме

Софийският градски съд решава дали да пусне от ареста Петя Банкова. Банкова, която беше директор на Агенция "Митници", бе задържана на 4 април, при акция в институцията. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души.

Бившият директор на Агенция "Митници" има и повдигнато второ обвинение – то е за принуда. Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие Банкова ги е принуждавала да приемат тези постове.

На 17 април Софийската градска прокуратура обвини бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. 

От началото на 2024 г. до края на септември само към абонатите на един телеком са идентифицирани близо 100 000 позвънявания с цел измама, посочиха от ГДНП. Най-често жертвите са възрастни хора над 70-75 години. Най-много опити за телефонна измама има в София-град, както и в областите Варна и Бургас. 

Нанесените щети от началото на 2023 г. досега са в размер над 3,5 млн. лева. От началото на 2024 г. до краят на септември тази година сумата е над 2 млн. лева.  От началото на годината до момента са предотвратени 359 телефонни измами, а общо 49 са разкрити, посочиха от ГДНП. Задържани са 58 лица. 

Доскоро практиката е била първото обаждане да бъде на стационарен телефон и след това комуникацията да продължи на мобилен, но вече има случаи, в които и първото обаждане е на мобилния, обясни комисар Падинкова.

Най-актуалните схеми за телефонни измами са – съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция, осигуряване на пари за лечение или операция на близък роднина, осигуряване на средства за освобождаване на близък или роднина, който е причинил пътнотранспортно произшествие с пострадал или загинал, каза комисар Падинкова. "Най-новото е обаждане от служител на дружество за комунални услуги, за неплатени задължения – за ток, вода и други. Искат ли ти пари по телефона, това е телефонна измама", посочи Златка Падинкова. Измамниците стават вербално агресивни с цел да провокират жертвата да изпълни техните оказания – заплашват ги, че ще изпратят джип с маскирани мъже, които ще пребият жертвата, много цинични изрази и други, допълни тя.

В рамките на кампанията информационни материали ще бъдат разпространявани в магазините на "Кауфланд" и мобилните приложения на веригата. „Общата ни цел е да разясним на хората как да разпознават телефонните измами и как да се предпазват от тях“, каза старши комисар Емил Пармаков, зам.-директор на ГДНП.

„За нас е важно освен да разкриваме престъпления и да ги предотвратяваме. По-добре е едно предотвратено престъпления, от колкото разкрито, с последствията, които води след себе си“, каза Денислав Донков, началник на сектор "Контингент и превенция" в ГДНП.

Местностите Тодорини кукли и Забанова падина ще са със статут на защитени, обявиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Монтана. Местност Тодорини кукли с площ 1776,80 дка се намира в землището на село Бързия, община Берковица, а местност Забанова падина с обща площ 858,2 дка е разположена в землищата на град Берковица и село Бързия, община Берковица, област Монтана.

В ход е процедурата по обявяване на местностите за защитени зони. Тя е стартирана от Министерството по околна среда и водите по предложение на неправителствената организация WWF - България, съобщиха от РИОСВ - Монтана. 

В двете планински местности има разнообразни букови гори и гнездови местообитания на редки и защитени видове птици. След като бъдат обявени за защитени, в границите на Тодорини кукли и Забанова падина ще бъдат наложени редица забрани.

До 8 ноември з

Не се проверяват версии за работеща мрежа зад т.нар. Червения пират, каза съдия Владислава Цариградска пред медиите, след като беше изслушана от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Не се полагат усилия да се установи дали това е мрежа. Нови заплахи срещу мен няма, посочи тя.

Софийската районна прокуратура обвини и задържа през март мъж, арестуван за закани с убийство към магистрати. Дни преди това от Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) съобщиха, че заплахите са отправяни от лице с псевдоним Червения пират.  

Без да са изчистени съмненията по отношение на интигиртета на Борислав Сарафов, в рамките на проверка, която извършва ad hoc прокурора Даниела Талева, номинирането му за главен прокурор показва на обществото, че мрежите за влияние няма как да бъдат спрени, каза Цариградска. Става въпрос за проблем на цялото общество и

Над  12 млн. души се занимават и работят в сферата на предприятията на социалната и солидарна икономика. Това представлява близо шест процента от всички работещи хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Около четири милиона са самите предприятия и фирми, които работят в сферата на социалната и солидарна икономика. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Дванадесети европейски форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще се състои от днес до 17 октомври в Банкя. Данните са от изследване, поръчано от Европейската комисия и реализирано от Съвета по иновации към ЕС и Асоциацията на малките и средни предприятия във всички 27 държави от евросъюза, отбеляза Йотова.

Европейската и българската социална и солидарна икономика се грижи не само за доходите, грижи се не само за изравняване на стандарта и начина на живот на хората, но е в основат

Фонд „ФЛАГ“ ще предоставя на общините безвъзмездно техническа помощ за проекти, свързани с прехода към чиста енергия. Това каза днес изпълнителният му директор Надя Данкинова, която участва в дискусионния форум „Иновации и умни градове“ в рамките на годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. Домакин на форума е курортът "Албена".

Данкинова каза, че този иновативен инструмент е създаден с подкрепата на Европейската комисия и уточни, че той е пилотен за финансиране на проекти за постигане на прехода към чиста енергия. Първоначално проектът беше фокусиран само върху възобновяеми енергийни източници, но го разширихме, получихме подкрепа, и днес по този инструмент могат да бъдат финансирани проекти във всички области на използването на чистата енергия и постигането на целите на кръговата иконом

За резултатите от ефективността на работата на служебния министър на вътрешните работи ще съдим след изборите. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за кадровите промени в структурите на МВР и активността за пресичане на купения вот. Държавният глава присъства на тържествен ритуал по повод Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили пред Паметника на летеца в София.

Министърът на вътрешните работи е в правомощията си да взема своите решения за кадровите въпроси и цялостната организация за борба срещу купения и контролиран вот. За резултатите от ефективността на неговата работа ще съдим след изборите, каза Радев.

На въпрос дали вижда предизборната кампания като ползотворна, динамична, позитивна, президентът отговори: "не".

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община. Движението ...
Административният съд в Добрич остави без разглеждане жалба на областния управител срещу решението за провеждане на местен референдум
Административният съд в Добрич (ДАС) остави без разглеждане жалба на областния управител на Добрич срещу решение на Общински съвет (ОбС) - Добричка от извънредно заседание, на коет ...
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, ...
Нарушения на забраната за нощен риболов установиха при масови проверки инспектори от агенцията по рибарство в Русе
Екипи на сектор „Рибарство и контрол“ Русе към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са съставили 11 акта за установяване на административни нарушени ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:41 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
11786
България

Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза Златка Падинкова от МВР

Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" при Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към МВР на брифинг пред журналисти.Днес беше дадено началото на национална кампания срещу телефонните измами – „Заедно срещу телефонните измами“.

| 10 Октомври 2024, 13:11 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза Златка Падинкова от МВР
Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза Златка Падинкова от МВР
Снимка © Марин Колев

Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" при Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към МВР на брифинг пред журналисти. Днес беше дадено началото на национална кампания срещу телефонните измами – „Заедно срещу телефонните измами“. Партньор на полицията в рамките на кампанията е „Кауфланд България“.

Столична община започва пилотен проект с изкуствен интелект (ИИ), насочен към оптимизирането на управлението на финансирането по различни програми. Проектът е част от Програмата „Пясъчник за иновативни решения“, която насърчава използването на нови технологии за подобряване на публичните услуги в София, посочва на сайта си общинската администрация.  

Проектът се реализира в партньорство със софийския стартъп „Тесие“, специализиран в разработването на ИИ решения, обясниха от Столична община. Системата използва Виртуални Асистенти с Изкуствен Интелект (ВАИИ), които автоматично събират, анализират и синтезират данни за нови възможности за финансиране от национални и европейски програми. Това значително ще ускори процеса на обработка на данни и ще улесни подготовката на проекти, смятат от СО. 

ВАИИ ще подпомагат експертите като предоста

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105, седем души са загинали. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция” в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

По думите му около два и половина до три пъти се е повишил броят на произшествията с тротинетки. Затова и контролът по отношение на водачите на тези превозни средства е завишен. 

Лъчезар Близнаков обясни, че тротинетките не могат да се движат в парка. Могат да се движат по велосипедната инфраструктура, ако няма изградена такава – те са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно.

Пътници на тротинетка не се превозват, забранен е превозът, посочи още той. Лица до 18 години задължително трябва да са с каска.

В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“. Заложените в проекта дейности предвиждат цялостно обновяване на спортното съоръжение, което е строено в периода от 1959-та до 1964 година. Инвестицията е на стойност 3,4 млн. лв., осигурени от държавния бюджет, а срокът за приключването му е до средата на януари 2026 г., посочиха от пресслужбата на общинската администрация.

В проекта за обновяване на спортната зала са предвидени мерки за повишаване на енергийната ефективност. Ще бъде подменена дограмата и ще бъде поставена топлоизолация по фасадите на сградата. Заложена е подмяна на всички видове инсталации, както и изграждане на такива за мълниезащита, за климатизация на залата и на сервизните помещения.

Предвижда се премахване на първия ред трибуни, с цел осигуряване на изискуемите за баскетболно игрище габарити. Ще бъдат обособени и допъл

Предвиждам въвеждане на конкурсен подход при селекцията на кадрите и мандатност на ръководителите на програмите на Българското национално радио (БНР). Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Маргарит Русев, която бе четвъртият изслушан от регулатора днес кандидат за генерален директор на общественото радио.

„Смятам, че навиците понякога пречат, една рутина пречи на едно развитие. Според мен едно въвеждане на такава мандатност, която не е задължително да бъде ограничена като брой мандати, би помогнало за повишаване и търсене на по-добри резултати. Тоест, тук има един конфликт – генералните директори са с мандати, пък директорите на програми са без. Понякога има несменяеми директори, независимо какво се случва. Мисля, че и самият генерален директор няма правен аспект да смени някъде неработеща структура“, каза Русев.

Според него проме

Софийският градски съд решава дали да пусне от ареста Петя Банкова. Банкова, която беше директор на Агенция "Митници", бе задържана на 4 април, при акция в институцията. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души.

Бившият директор на Агенция "Митници" има и повдигнато второ обвинение – то е за принуда. Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие Банкова ги е принуждавала да приемат тези постове.

На 17 април Софийската градска прокуратура обвини бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. 

От началото на 2024 г. до края на септември само към абонатите на един телеком са идентифицирани близо 100 000 позвънявания с цел измама, посочиха от ГДНП. Най-често жертвите са възрастни хора над 70-75 години. Най-много опити за телефонна измама има в София-град, както и в областите Варна и Бургас. 

Нанесените щети от началото на 2023 г. досега са в размер над 3,5 млн. лева. От началото на 2024 г. до краят на септември тази година сумата е над 2 млн. лева.  От началото на годината до момента са предотвратени 359 телефонни измами, а общо 49 са разкрити, посочиха от ГДНП. Задържани са 58 лица. 

Доскоро практиката е била първото обаждане да бъде на стационарен телефон и след това комуникацията да продължи на мобилен, но вече има случаи, в които и първото обаждане е на мобилния, обясни комисар Падинкова.

Най-актуалните схеми за телефонни измами са – съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция, осигуряване на пари за лечение или операция на близък роднина, осигуряване на средства за освобождаване на близък или роднина, който е причинил пътнотранспортно произшествие с пострадал или загинал, каза комисар Падинкова. "Най-новото е обаждане от служител на дружество за комунални услуги, за неплатени задължения – за ток, вода и други. Искат ли ти пари по телефона, това е телефонна измама", посочи Златка Падинкова. Измамниците стават вербално агресивни с цел да провокират жертвата да изпълни техните оказания – заплашват ги, че ще изпратят джип с маскирани мъже, които ще пребият жертвата, много цинични изрази и други, допълни тя.

В рамките на кампанията информационни материали ще бъдат разпространявани в магазините на "Кауфланд" и мобилните приложения на веригата. „Общата ни цел е да разясним на хората как да разпознават телефонните измами и как да се предпазват от тях“, каза старши комисар Емил Пармаков, зам.-директор на ГДНП.

„За нас е важно освен да разкриваме престъпления и да ги предотвратяваме. По-добре е едно предотвратено престъпления, от колкото разкрито, с последствията, които води след себе си“, каза Денислав Донков, началник на сектор "Контингент и превенция" в ГДНП.

Местностите Тодорини кукли и Забанова падина ще са със статут на защитени, обявиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Монтана. Местност Тодорини кукли с площ 1776,80 дка се намира в землището на село Бързия, община Берковица, а местност Забанова падина с обща площ 858,2 дка е разположена в землищата на град Берковица и село Бързия, община Берковица, област Монтана.

В ход е процедурата по обявяване на местностите за защитени зони. Тя е стартирана от Министерството по околна среда и водите по предложение на неправителствената организация WWF - България, съобщиха от РИОСВ - Монтана. 

В двете планински местности има разнообразни букови гори и гнездови местообитания на редки и защитени видове птици. След като бъдат обявени за защитени, в границите на Тодорини кукли и Забанова падина ще бъдат наложени редица забрани.

До 8 ноември з

Не се проверяват версии за работеща мрежа зад т.нар. Червения пират, каза съдия Владислава Цариградска пред медиите, след като беше изслушана от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Не се полагат усилия да се установи дали това е мрежа. Нови заплахи срещу мен няма, посочи тя.

Софийската районна прокуратура обвини и задържа през март мъж, арестуван за закани с убийство към магистрати. Дни преди това от Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) съобщиха, че заплахите са отправяни от лице с псевдоним Червения пират.  

Без да са изчистени съмненията по отношение на интигиртета на Борислав Сарафов, в рамките на проверка, която извършва ad hoc прокурора Даниела Талева, номинирането му за главен прокурор показва на обществото, че мрежите за влияние няма как да бъдат спрени, каза Цариградска. Става въпрос за проблем на цялото общество и

Над  12 млн. души се занимават и работят в сферата на предприятията на социалната и солидарна икономика. Това представлява близо шест процента от всички работещи хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Около четири милиона са самите предприятия и фирми, които работят в сферата на социалната и солидарна икономика. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Дванадесети европейски форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще се състои от днес до 17 октомври в Банкя. Данните са от изследване, поръчано от Европейската комисия и реализирано от Съвета по иновации към ЕС и Асоциацията на малките и средни предприятия във всички 27 държави от евросъюза, отбеляза Йотова.

Европейската и българската социална и солидарна икономика се грижи не само за доходите, грижи се не само за изравняване на стандарта и начина на живот на хората, но е в основат

Фонд „ФЛАГ“ ще предоставя на общините безвъзмездно техническа помощ за проекти, свързани с прехода към чиста енергия. Това каза днес изпълнителният му директор Надя Данкинова, която участва в дискусионния форум „Иновации и умни градове“ в рамките на годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. Домакин на форума е курортът "Албена".

Данкинова каза, че този иновативен инструмент е създаден с подкрепата на Европейската комисия и уточни, че той е пилотен за финансиране на проекти за постигане на прехода към чиста енергия. Първоначално проектът беше фокусиран само върху възобновяеми енергийни източници, но го разширихме, получихме подкрепа, и днес по този инструмент могат да бъдат финансирани проекти във всички области на използването на чистата енергия и постигането на целите на кръговата иконом

За резултатите от ефективността на работата на служебния министър на вътрешните работи ще съдим след изборите. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за кадровите промени в структурите на МВР и активността за пресичане на купения вот. Държавният глава присъства на тържествен ритуал по повод Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили пред Паметника на летеца в София.

Министърът на вътрешните работи е в правомощията си да взема своите решения за кадровите въпроси и цялостната организация за борба срещу купения и контролиран вот. За резултатите от ефективността на неговата работа ще съдим след изборите, каза Радев.

На въпрос дали вижда предизборната кампания като ползотворна, динамична, позитивна, президентът отговори: "не".

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община
Административният съд в Добрич остави без разглеждане жалба на областния управител срещу решението за провеждане на местен референдум
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Нарушения на забраната за нощен риболов установиха при масови проверки инспектори от агенцията по рибарство в Русе
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.