Начало Контекст АИКБ предлага промяна на районирането на България на ниво NUTS 2
11450
Икономика

АИКБ предлага промяна на районирането на България на ниво NUTS 2

Според Асоциацията настоящият вариант на районите на планиране доказано причинява сериозен дисбаланс в икономическото развитие на Югозападния регион поради неотговарящ на потребностите му интензитет на безвъзмездната финансова помощ, занижен от непропорционално високото спрямо средното за страната благосъстояние на София - град. Това е причината за сериозното икономическо изоставане на областите в този район, поставящи ги на едни от последните места по БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) – дори зад пословично слабо развития Северозападен регион, изтъкват от работодателската организация.Предвид факта, че предстои през 2025 г. ЕК да представи своите предложения за Многогодишната финансова рамка за периода 2028 – 2034 г., както и с оглед на факта, че промени в класификацията NUTS направени през 2025 г. ще влязат в сила през 2027 г. АИКБ апелира към всички участници в процеса на вземането на решение да се ангажират незабавно с намирането на оптимален вариант, при който включването на София – град в районирането да бъде решено по начин, който да даде възможност на предприятията от всички нуждаещи се от насърчаване на икономическото развитие области да имат достъп до справедливо финансиране според техните реални нужди и достъп до безвъзмездната финансова помощ с интензитет, който да допринесе за балансирано насочване на инвестиционната подкрепа.

| 10 Октомври 2024, 17:28 ч.
АИКБ предлага промяна на районирането на България на ниво NUTS 2
АИКБ предлага промяна на районирането на България на ниво NUTS 2
Снимка © Владимир Шоков

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смята, че е необходима спешна промяна на районирането на България на ниво NUTS 2, съобщи организацията на интернет страницата си. Предлагат се пет варианта, като един от тях предвижда обособяване на област София град в отделен район.

Машина за гласуване е поставена пред сградата на областната администрация в Шумен, . 

Машината ще бъде на разположение на гражданите за демонстрация и пробно гласуване до 16:00 часа, каза заместник-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милен Митев. 

Той уточни, че предстои РИК да вземе решение дали устройство за електронно машинно гласуване да бъде поставено пред сградата на областната администрация в Шумен и утре.  

Областният управител на Шумен Бейнур Ахмед проведе в Националния пресклуб в града работна среща за координация на институциите за изборите малко по-рано днес. 

 

По дело на Районна прокуратура (РП) – Видин съдът наложи наказание една година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева. Обвиняем по делото е граждани на Турция за опит за незаконно превеждане през границата на чужденец без документи за самоличност, без разрешение на надлежните органи на властта, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

Деянието е извършено на 1 септември на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, като е бил използван товарен автомобил с прикачено ремарке.

Определение на съда, с което е наложено наказанието, има последиците на влязла в сила присъда, уточниха от прокуратурата.

Припомняме, че в края на юни бяха осъдени двама чуждестранни граждани по две дела, водени от РП – Видин, за опити за незаконно превеждане на мигрант

Граждани се събраха пред сградата на районната община "Оборище" в София в знак на протест срещу изграждането на бежански център в района. Това е пореден протест срещу изграждането на център за резидентна грижа за непридружени деца бежанци.

"Днешният протест е скромен, защото вече, както район "Оборище", така и район "Витоша" излязоха с изявления, че се оттеглят от внесения, малко на тъмно, доклад, с който заявяват, че такива бежански центрове, дори за деца, няма да има. Днес сме тук, за да потвърдим нашето присъствие", каза пред медиите Венцислав Банчев, част от организаторите на протеста. 

Припомняме, че вчера от Район "Оборище" обявиха, че спират кандидатурата си за участие в проекта за резидентна грижа за непридружени деца бежанци. Становището беше публикувано на Фейсбук страницата на района. Оттам отчитат недопустимостта на предизборно заиграване на политически

Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (НСМКАВ) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се състои от 48 пункта за мониторинг на въздуха. От тях девет са с ръчно вземане на проби, 30 са автоматични измервателни станции, пет са автоматични ДОАС (Диференциална оптична абсорбционна спектроскопия) системи, работещи на оптичен принцип, и четири автоматични измервателни станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в горски екосистеми. Това се посочва в отговор на ресорното министерство на запитване .

От МОСВ отбелязват че разположението на пунктовете е съгласно изискванията на европейското и национално законодателство. 

„Същите се разполагат съгласно изисквания, посочени в действащото към момента на поставянето им законодателство“, посочват от МОСВ. „Тези изисквания са посочени в Приложение № 6 към

Днес е вторият ден от официалното посещение на президента Румен Радев в Босна и Херцеговина.

Българският президент е на посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се днес българският държавен глава да се срещне с членовете на колегията на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, с председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо и с върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит.

Днес президентът Радев ще посети и военната база „Бут

Според Асоциацията настоящият вариант на районите на планиране доказано причинява сериозен дисбаланс в икономическото развитие на Югозападния регион поради неотговарящ на потребностите му интензитет на безвъзмездната финансова помощ, занижен от непропорционално високото спрямо средното за страната благосъстояние на София - град. Това е причината за сериозното икономическо изоставане на областите в този район, поставящи ги на едни от последните места по БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) – дори зад пословично слабо развития Северозападен регион, изтъкват от работодателската организация.

Предвид факта, че предстои през 2025 г. ЕК да представи своите предложения за Многогодишната финансова рамка за периода 2028 – 2034 г., както и с оглед на факта, че промени в класификацията NUTS направени през 2025 г. ще влязат в сила през 2027 г. АИКБ апелира към всички участници в процеса на вземането на решение да се ангажират незабавно с намирането на оптимален вариант, при който включването на София – град в районирането да бъде решено по начин, който да даде възможност на предприятията от всички нуждаещи се от насърчаване на икономическото развитие области да имат достъп до справедливо финансиране според техните реални нужди и достъп до безвъзмездната финансова помощ с интензитет, който да допринесе за балансирано насочване на инвестиционната подкрепа.

Съгласно Приложение I "Класификация NUTS (код - наименование)" към Регламент (ЕО) № 1059/2003, последно изменен с Делегиран Регламент (ЕС) 2023/674 на Комисията от 26 декември 2022 г., районите в България на ниво NUTS 1 са два, на ниво NUTS 2 са шест, със съответните подразделения на ниво NUTS 3, както следва: Северозападен (Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч), Северен централен (Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра), Североизточен (Варна, Добрич, Шумен и Търговище), Югоизточен (Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора), Югозападен (София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил) и Южен централен (Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали). 

Представените от АИКБ варианти за извеждане на нови райони са изведени на база данни на НСИ за населението за 2021 г. и данни на Евростат за БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) и среден БВП на глава от населението за ЕС-27 за 2021 г., защото към момента не са налични тези данни за 2022 г., посочват от АИКБ.

Вариант 1 с три района на планиране на ниво NUTS 2 – Западен, Северен и Южен, като при обособяването им относително високият БВП/глава от населението в област София - град е комбиниран с относително ниския БВП/глава от населението в текущия Северозападен район. Всички региони могат да бъдат класифицирани като "по-слабо развити региони", за всеки от тях съотношението БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС е по-малко от 75 на сто, посочват от АИКБ.

До средата на 2026 г. летище София ще разполага с площадка за авиационна фотография. Това обяви на среща с авиофотографската (спотърска) общност Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - оператор на летище София. Площадката е част от проект за фотоволтаичен парк на летището, чието проектиране е в ход, отбеляза за той.

Днес на летище София се провежда Ден на отворените врати, на който спотъри и любители на авиацията могат да се докоснат до атмосферата на аеропорта. За тях е осигурен контролиран достъп до различни места на летището и летателното поле, с възможност да заснемат от близо излитащите и кацащите самолети, както и организацията на работа. 

Любителите на авиацията посетиха също противопожарната команда на летището, както и се запознаха как работи специалният автомобил, измерващ сцеплението и спирачните усилия на пистата. 

 

Край пловдивския квартал "Прослав" е възникнал пожар в незаконно сметище. Горят строителни отпадъци на обща площ от 3-4 декара, съобщиха от Областна администрация - Пловдив. По данни на началника на Аварийно-спасителния отряд към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Пловдив гл. инспектор Димитър Бришимов, който е на място, огънят е ограничен и се прави всичко възможно за бързото потушаване на пожара.

Замерванията на пожарната не отчитат вредни вещества във въздуха в околните населени места. Вятърът е силен, духа на запад и в близките села в тази посока може да се усети миризма на дим, но няма опасност за хората. Огънят е локализиран, но на места тлеят огнища, коментира инспектор Бришимов.

Припомняме, че на 12 октомври през нощта гореше депото за битови отпадъци край село Цалапица. 

Софийският градски съд постанови две години затвор, като е отложил изпълнението на общо наказание за срок от четири години, на Бахжат Ал-Макуаси, обвинен за престъпление против републиката, съобщиха от прокуратурата. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Съдът е признал Ал-Макуаси за невиновен по обвинението "пропаганда за война", по глава 14 от Наказателния кодекс "Престъпления против мира и човечеството".

За виновен е признат по второто обвинение, което е по Първа глава от Наказателния кодекс "Престъпления против републиката". То е за това, че с цел да създаде смут и страх в населението, подсъдимият е изготвил звукови и текстове съобщения на български, арабски и английски език и е изпратил същите на двама граждани чрез електронно приложение. В съобщенията е отправил закани, че ще убива, коли и нареже всеки евреин, че ще отм

Плевен е сред десетте български града, които се включват в глобалната инициатива Walk For Freedom - Поход за свобода. Той се организира от фондация „Кампания А21“ и ще се състои на 19 октомври. Това съобщи секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) Иванка Ватева. 

Градът участва за трети път в глобалната инициатива.

Походът е посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва на 18 октомври. 

Той има за цел да насочи общественото и медийното внимание към проблема със съвременното робство, както се нарича трафикът на хора, към мащабите на търговията с човешки съдби. Това е нетрадиционен начин за превенция и повишаване информираността на обществото, подчерта Ватева. 

Участниците в шествието ще са облечени в черни тениски и ще се движат в колона по един, мълчаливо. В Плевен маршрутът е

Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията, каза Златко Живков, член на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Монтана, по време на дискусия, посветена на развитието на капацитета на Общинските съвети като политически органи на местното самоуправление. Разговорът е в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в к.к. "Албена", и организирана от НСОРБ.

По думите на Живков, ако има ясен регламент за възнагражденията на съветниците, няма да се стига до неудобни ситуации при гласуването им нито за самите тях, нито за кметовете. Той припомни, че в страната са избрани 5053 съветници, а парите за заплатите им не се осигуряват от държавата, а от местните приходи.

Живков коментира още, че една от

- Западен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град, София област, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Население – 3 281 235 души, съотношение 73,26 на сто.

- Северен район, обхващащ областите: Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна и Силистра. Население – 1 664 263 души, съотношение 40,92 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 1 893 439 души, съотношение 42,20 на сто.

Вариант 2 с три района на планиране на ниво NUTS 2 – Западен, Северен и Южен, като при обособяването им относително високият БВП/глава от населението в област София - град е комбиниран с относително ниския БВП/глава от населението в текущия Северозападен район. Същият като Вариант 1, без област Кърджали в Западния район. При този вариант обаче постигнатото съотношение БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е 75 на сто, което вече не позволява класифицирането му като "по-слабо развит регион", посочва АИКБ. Същевременно от Асоциацията отчитат, че при изчисленията са използвани данни за 2021 г., а при съпоставяне на данните за БВП/глава от населението за последните 7 години се наблюдава постоянен ръст, което ще се отрази и при данните за 2022 г. и 2023 г. и съответно постигнатото съотношение от 75 на сто най-вероятно няма да се запази.

- Западен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град, София област, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, Пазарджик и Смолян. Население – 3 120 211 души, съотношение 75,34 на сто.

- Северен район, обхващащ областите: Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна и Силистра. Население – 1 664 263 души, съотношение 40,92 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 2 054 463 души, съотношение 41,48 на сто.

Вариант 3 с три района на планиране на ниво NUTS 2, като при обособяването им относително високият БВП/глава от населението в област София - град е комбиниран с относително ниския БВП/глава от населението в областите Сливен, Хасково, Кърджали. При този вариант обаче постигнатото съотношение БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е 75 на сто, което вече не позволява класифицирането му като "по-слабо развит регион“, посочват от Асоциацията и допълват, че по аналогични на предишния вариант причини, постигнатото съотношение от 75 на сто най-вероятно няма да се запази.

- Южен/Югозападен регион, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен и Ямбол. Население – 2 859 543 души, съотношение 75,61 на сто.

- Централен/Северозападен район, обхващащ областите: Видин, Монтана, Враца, София област, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора и Габрово. Население – 2 009 831 души, съотношение 45,16 на сто.

- Източен/Североизточен район, обхващащ областите: Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна, Силистра и Бургас. Население – 1 969 563 души, съотношение 41,34 на сто.

Вариант 4 с три района на планиране на ниво NUTS 2 – Западен, Северен и Южен, като при обособяването им област София – град с относително висок БВП/глава от населението е комбинирана със съседни области, с оглед на факта, че населението от тези области има по-лесен достъп до пазара на труда в София – град, като същевременно за областите от текущия Северозападен район са осигурени по-добри възможности, обособявайки ги към Северния район. При този вариант обаче според АИКБ постигнатото съотношение БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е почти 95 на сто, което го класифицира като "регион в преход" и по този начин запазва текущото неблагоприятно положение за областите Благоевград, Кюстендил и Перник.

- Западен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град и София област. Население – 2 070 760 души, съотношение 94,90 на сто.

- Северен район, обхващащ областите: Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна, Силистра, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Население – 2 367 036 души, съотношение 40,16 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 2 401 141 души, съотношение 40,33 на сто.

Вариант 5 с обособяване на област София град в отделен район. Конструиране на още два планови района на ниво NUTS 2 - единият е на север от билото на Стара планина, който включва настоящите Северозападен, Северен централен и Североизточен райони, както и част от текущия Югозападен район (София област). Вторият е на юг от билото на Стара планина и включва настоящите Южен централен, Югоизточен райони и част от текущия Югозападен район (областите Благоевград, Перник и Кюстендил). При този вариант двата големи района – Северен и Южен, се класифицират като "по-слабо развити региони", защото съотношението БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е около 40 на сто, но процентът за София – град надхвърля 100, което не позволява усвояване на средства от фондовете, посочват от АИКБ. Същевременно от Асоциацията отбелязват, че следва да се отчете, че на територията на София град има отлично изграден капацитет за работа по европейски фондове и програми, инфраструктурни обекти от съществено значение и голямо население. Всички те ще бъдат засегнати от по-ограничените възможности за финансиране, изтъкват от организацията.

- Северен район, обхващащ областите: Видин, Монтана, Враца, София област, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна и Силистра. Население – 2 600 643 души, съотношение 41,41 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 2 930 855 души, съотношение 39,16 на сто.

- София град, с население от 1 307 439 души и съотношение от 126,91 на сто. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност, бе проведена в ...
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за к ...
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на насел ...
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информа ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:46 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
11450
Икономика

АИКБ предлага промяна на районирането на България на ниво NUTS 2

Според Асоциацията настоящият вариант на районите на планиране доказано причинява сериозен дисбаланс в икономическото развитие на Югозападния регион поради неотговарящ на потребностите му интензитет на безвъзмездната финансова помощ, занижен от непропорционално високото спрямо средното за страната благосъстояние на София - град. Това е причината за сериозното икономическо изоставане на областите в този район, поставящи ги на едни от последните места по БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) – дори зад пословично слабо развития Северозападен регион, изтъкват от работодателската организация.Предвид факта, че предстои през 2025 г. ЕК да представи своите предложения за Многогодишната финансова рамка за периода 2028 – 2034 г., както и с оглед на факта, че промени в класификацията NUTS направени през 2025 г. ще влязат в сила през 2027 г. АИКБ апелира към всички участници в процеса на вземането на решение да се ангажират незабавно с намирането на оптимален вариант, при който включването на София – град в районирането да бъде решено по начин, който да даде възможност на предприятията от всички нуждаещи се от насърчаване на икономическото развитие области да имат достъп до справедливо финансиране според техните реални нужди и достъп до безвъзмездната финансова помощ с интензитет, който да допринесе за балансирано насочване на инвестиционната подкрепа.

| 10 Октомври 2024, 17:28 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
АИКБ предлага промяна на районирането на България на ниво NUTS 2
АИКБ предлага промяна на районирането на България на ниво NUTS 2
Снимка © Владимир Шоков

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смята, че е необходима спешна промяна на районирането на България на ниво NUTS 2, съобщи организацията на интернет страницата си. Предлагат се пет варианта, като един от тях предвижда обособяване на област София град в отделен район.

Машина за гласуване е поставена пред сградата на областната администрация в Шумен, . 

Машината ще бъде на разположение на гражданите за демонстрация и пробно гласуване до 16:00 часа, каза заместник-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милен Митев. 

Той уточни, че предстои РИК да вземе решение дали устройство за електронно машинно гласуване да бъде поставено пред сградата на областната администрация в Шумен и утре.  

Областният управител на Шумен Бейнур Ахмед проведе в Националния пресклуб в града работна среща за координация на институциите за изборите малко по-рано днес. 

 

По дело на Районна прокуратура (РП) – Видин съдът наложи наказание една година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева. Обвиняем по делото е граждани на Турция за опит за незаконно превеждане през границата на чужденец без документи за самоличност, без разрешение на надлежните органи на властта, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

Деянието е извършено на 1 септември на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, като е бил използван товарен автомобил с прикачено ремарке.

Определение на съда, с което е наложено наказанието, има последиците на влязла в сила присъда, уточниха от прокуратурата.

Припомняме, че в края на юни бяха осъдени двама чуждестранни граждани по две дела, водени от РП – Видин, за опити за незаконно превеждане на мигрант

Граждани се събраха пред сградата на районната община "Оборище" в София в знак на протест срещу изграждането на бежански център в района. Това е пореден протест срещу изграждането на център за резидентна грижа за непридружени деца бежанци.

"Днешният протест е скромен, защото вече, както район "Оборище", така и район "Витоша" излязоха с изявления, че се оттеглят от внесения, малко на тъмно, доклад, с който заявяват, че такива бежански центрове, дори за деца, няма да има. Днес сме тук, за да потвърдим нашето присъствие", каза пред медиите Венцислав Банчев, част от организаторите на протеста. 

Припомняме, че вчера от Район "Оборище" обявиха, че спират кандидатурата си за участие в проекта за резидентна грижа за непридружени деца бежанци. Становището беше публикувано на Фейсбук страницата на района. Оттам отчитат недопустимостта на предизборно заиграване на политически

Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (НСМКАВ) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се състои от 48 пункта за мониторинг на въздуха. От тях девет са с ръчно вземане на проби, 30 са автоматични измервателни станции, пет са автоматични ДОАС (Диференциална оптична абсорбционна спектроскопия) системи, работещи на оптичен принцип, и четири автоматични измервателни станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в горски екосистеми. Това се посочва в отговор на ресорното министерство на запитване .

От МОСВ отбелязват че разположението на пунктовете е съгласно изискванията на европейското и национално законодателство. 

„Същите се разполагат съгласно изисквания, посочени в действащото към момента на поставянето им законодателство“, посочват от МОСВ. „Тези изисквания са посочени в Приложение № 6 към

Днес е вторият ден от официалното посещение на президента Румен Радев в Босна и Херцеговина.

Българският президент е на посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се днес българският държавен глава да се срещне с членовете на колегията на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, с председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо и с върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит.

Днес президентът Радев ще посети и военната база „Бут

Според Асоциацията настоящият вариант на районите на планиране доказано причинява сериозен дисбаланс в икономическото развитие на Югозападния регион поради неотговарящ на потребностите му интензитет на безвъзмездната финансова помощ, занижен от непропорционално високото спрямо средното за страната благосъстояние на София - град. Това е причината за сериозното икономическо изоставане на областите в този район, поставящи ги на едни от последните места по БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) – дори зад пословично слабо развития Северозападен регион, изтъкват от работодателската организация.

Предвид факта, че предстои през 2025 г. ЕК да представи своите предложения за Многогодишната финансова рамка за периода 2028 – 2034 г., както и с оглед на факта, че промени в класификацията NUTS направени през 2025 г. ще влязат в сила през 2027 г. АИКБ апелира към всички участници в процеса на вземането на решение да се ангажират незабавно с намирането на оптимален вариант, при който включването на София – град в районирането да бъде решено по начин, който да даде възможност на предприятията от всички нуждаещи се от насърчаване на икономическото развитие области да имат достъп до справедливо финансиране според техните реални нужди и достъп до безвъзмездната финансова помощ с интензитет, който да допринесе за балансирано насочване на инвестиционната подкрепа.

Съгласно Приложение I "Класификация NUTS (код - наименование)" към Регламент (ЕО) № 1059/2003, последно изменен с Делегиран Регламент (ЕС) 2023/674 на Комисията от 26 декември 2022 г., районите в България на ниво NUTS 1 са два, на ниво NUTS 2 са шест, със съответните подразделения на ниво NUTS 3, както следва: Северозападен (Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч), Северен централен (Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра), Североизточен (Варна, Добрич, Шумен и Търговище), Югоизточен (Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора), Югозападен (София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил) и Южен централен (Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали). 

Представените от АИКБ варианти за извеждане на нови райони са изведени на база данни на НСИ за населението за 2021 г. и данни на Евростат за БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) и среден БВП на глава от населението за ЕС-27 за 2021 г., защото към момента не са налични тези данни за 2022 г., посочват от АИКБ.

Вариант 1 с три района на планиране на ниво NUTS 2 – Западен, Северен и Южен, като при обособяването им относително високият БВП/глава от населението в област София - град е комбиниран с относително ниския БВП/глава от населението в текущия Северозападен район. Всички региони могат да бъдат класифицирани като "по-слабо развити региони", за всеки от тях съотношението БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС е по-малко от 75 на сто, посочват от АИКБ.

До средата на 2026 г. летище София ще разполага с площадка за авиационна фотография. Това обяви на среща с авиофотографската (спотърска) общност Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - оператор на летище София. Площадката е част от проект за фотоволтаичен парк на летището, чието проектиране е в ход, отбеляза за той.

Днес на летище София се провежда Ден на отворените врати, на който спотъри и любители на авиацията могат да се докоснат до атмосферата на аеропорта. За тях е осигурен контролиран достъп до различни места на летището и летателното поле, с възможност да заснемат от близо излитащите и кацащите самолети, както и организацията на работа. 

Любителите на авиацията посетиха също противопожарната команда на летището, както и се запознаха как работи специалният автомобил, измерващ сцеплението и спирачните усилия на пистата. 

 

Край пловдивския квартал "Прослав" е възникнал пожар в незаконно сметище. Горят строителни отпадъци на обща площ от 3-4 декара, съобщиха от Областна администрация - Пловдив. По данни на началника на Аварийно-спасителния отряд към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Пловдив гл. инспектор Димитър Бришимов, който е на място, огънят е ограничен и се прави всичко възможно за бързото потушаване на пожара.

Замерванията на пожарната не отчитат вредни вещества във въздуха в околните населени места. Вятърът е силен, духа на запад и в близките села в тази посока може да се усети миризма на дим, но няма опасност за хората. Огънят е локализиран, но на места тлеят огнища, коментира инспектор Бришимов.

Припомняме, че на 12 октомври през нощта гореше депото за битови отпадъци край село Цалапица. 

Софийският градски съд постанови две години затвор, като е отложил изпълнението на общо наказание за срок от четири години, на Бахжат Ал-Макуаси, обвинен за престъпление против републиката, съобщиха от прокуратурата. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Съдът е признал Ал-Макуаси за невиновен по обвинението "пропаганда за война", по глава 14 от Наказателния кодекс "Престъпления против мира и човечеството".

За виновен е признат по второто обвинение, което е по Първа глава от Наказателния кодекс "Престъпления против републиката". То е за това, че с цел да създаде смут и страх в населението, подсъдимият е изготвил звукови и текстове съобщения на български, арабски и английски език и е изпратил същите на двама граждани чрез електронно приложение. В съобщенията е отправил закани, че ще убива, коли и нареже всеки евреин, че ще отм

Плевен е сред десетте български града, които се включват в глобалната инициатива Walk For Freedom - Поход за свобода. Той се организира от фондация „Кампания А21“ и ще се състои на 19 октомври. Това съобщи секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) Иванка Ватева. 

Градът участва за трети път в глобалната инициатива.

Походът е посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва на 18 октомври. 

Той има за цел да насочи общественото и медийното внимание към проблема със съвременното робство, както се нарича трафикът на хора, към мащабите на търговията с човешки съдби. Това е нетрадиционен начин за превенция и повишаване информираността на обществото, подчерта Ватева. 

Участниците в шествието ще са облечени в черни тениски и ще се движат в колона по един, мълчаливо. В Плевен маршрутът е

Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията, каза Златко Живков, член на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Монтана, по време на дискусия, посветена на развитието на капацитета на Общинските съвети като политически органи на местното самоуправление. Разговорът е в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в к.к. "Албена", и организирана от НСОРБ.

По думите на Живков, ако има ясен регламент за възнагражденията на съветниците, няма да се стига до неудобни ситуации при гласуването им нито за самите тях, нито за кметовете. Той припомни, че в страната са избрани 5053 съветници, а парите за заплатите им не се осигуряват от държавата, а от местните приходи.

Живков коментира още, че една от

- Западен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град, София област, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Население – 3 281 235 души, съотношение 73,26 на сто.

- Северен район, обхващащ областите: Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна и Силистра. Население – 1 664 263 души, съотношение 40,92 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 1 893 439 души, съотношение 42,20 на сто.

Вариант 2 с три района на планиране на ниво NUTS 2 – Западен, Северен и Южен, като при обособяването им относително високият БВП/глава от населението в област София - град е комбиниран с относително ниския БВП/глава от населението в текущия Северозападен район. Същият като Вариант 1, без област Кърджали в Западния район. При този вариант обаче постигнатото съотношение БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е 75 на сто, което вече не позволява класифицирането му като "по-слабо развит регион", посочва АИКБ. Същевременно от Асоциацията отчитат, че при изчисленията са използвани данни за 2021 г., а при съпоставяне на данните за БВП/глава от населението за последните 7 години се наблюдава постоянен ръст, което ще се отрази и при данните за 2022 г. и 2023 г. и съответно постигнатото съотношение от 75 на сто най-вероятно няма да се запази.

- Западен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град, София област, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, Пазарджик и Смолян. Население – 3 120 211 души, съотношение 75,34 на сто.

- Северен район, обхващащ областите: Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна и Силистра. Население – 1 664 263 души, съотношение 40,92 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 2 054 463 души, съотношение 41,48 на сто.

Вариант 3 с три района на планиране на ниво NUTS 2, като при обособяването им относително високият БВП/глава от населението в област София - град е комбиниран с относително ниския БВП/глава от населението в областите Сливен, Хасково, Кърджали. При този вариант обаче постигнатото съотношение БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е 75 на сто, което вече не позволява класифицирането му като "по-слабо развит регион“, посочват от Асоциацията и допълват, че по аналогични на предишния вариант причини, постигнатото съотношение от 75 на сто най-вероятно няма да се запази.

- Южен/Югозападен регион, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен и Ямбол. Население – 2 859 543 души, съотношение 75,61 на сто.

- Централен/Северозападен район, обхващащ областите: Видин, Монтана, Враца, София област, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора и Габрово. Население – 2 009 831 души, съотношение 45,16 на сто.

- Източен/Североизточен район, обхващащ областите: Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна, Силистра и Бургас. Население – 1 969 563 души, съотношение 41,34 на сто.

Вариант 4 с три района на планиране на ниво NUTS 2 – Западен, Северен и Южен, като при обособяването им област София – град с относително висок БВП/глава от населението е комбинирана със съседни области, с оглед на факта, че населението от тези области има по-лесен достъп до пазара на труда в София – град, като същевременно за областите от текущия Северозападен район са осигурени по-добри възможности, обособявайки ги към Северния район. При този вариант обаче според АИКБ постигнатото съотношение БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е почти 95 на сто, което го класифицира като "регион в преход" и по този начин запазва текущото неблагоприятно положение за областите Благоевград, Кюстендил и Перник.

- Западен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град и София област. Население – 2 070 760 души, съотношение 94,90 на сто.

- Северен район, обхващащ областите: Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна, Силистра, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Население – 2 367 036 души, съотношение 40,16 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 2 401 141 души, съотношение 40,33 на сто.

Вариант 5 с обособяване на област София град в отделен район. Конструиране на още два планови района на ниво NUTS 2 - единият е на север от билото на Стара планина, който включва настоящите Северозападен, Северен централен и Североизточен райони, както и част от текущия Югозападен район (София област). Вторият е на юг от билото на Стара планина и включва настоящите Южен централен, Югоизточен райони и част от текущия Югозападен район (областите Благоевград, Перник и Кюстендил). При този вариант двата големи района – Северен и Южен, се класифицират като "по-слабо развити региони", защото съотношението БВП/глава от населението за региона към средния БВП/глава от населението на ЕС за Западния район е около 40 на сто, но процентът за София – град надхвърля 100, което не позволява усвояване на средства от фондовете, посочват от АИКБ. Същевременно от Асоциацията отбелязват, че следва да се отчете, че на територията на София град има отлично изграден капацитет за работа по европейски фондове и програми, инфраструктурни обекти от съществено значение и голямо население. Всички те ще бъдат засегнати от по-ограничените възможности за финансиране, изтъкват от организацията.

- Северен район, обхващащ областите: Видин, Монтана, Враца, София област, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна и Силистра. Население – 2 600 643 души, съотношение 41,41 на сто.

- Южен район, обхващащ областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Население – 2 930 855 души, съотношение 39,16 на сто.

- София град, с население от 1 307 439 души и съотношение от 126,91 на сто. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.