Начало Местен фокус Само за първите шест месеца на 2024 г. жените жертви на насилие, загубили живота си са 13, съобщи Диана Иванова от „Зонта Интернешънъл“
11774
България

Само за първите шест месеца на 2024 г. жените жертви на насилие, загубили живота си са 13, съобщи Диана Иванова от „Зонта Интернешънъл“

През 2021 г. е имало 12 убити жени, а в рамките на цялата година са подадени около 400 сигнала за насилие над жени. За 2024 година само за първите шест месеца жените жертви са 13, а регистрираните случаи са повече от 500. Това съобщи Диана Иванова - директор на „Ареа 05, Дистрикт 30“, „Зонта Интернешънъл“ по време на пресконференция по повод днешния Международен ден на момичетата – 11 октомври."Зонта" е една от организациите, които в партньорство с други неправителствени организации и с институциите в България, работи изключително срещу насилието над жени и деца. Организацията има устойчиви в годините проекти, а месец ноември е обявен в световен мащаб за месец срещу домашното насилие и изобщо срещу агресията във всичките форми - физическо и кибер насилие, каза Иванова.

| 11 Октомври 2024, 15:14 ч.
Само за първите шест месеца на 2024 г. жените жертви на насилие, загубили живота си са 13, съобщи Диана Иванова от „Зонта Интернешънъл“
Само за първите шест месеца на 2024 г. жените жертви на насилие, загубили живота си са 13, съобщи Диана Иванова от „Зонта Интернешънъл“
Снимка © Благой Кирилов / БТА

През 2021 г. е имало 12 убити жени, а в рамките на цялата година са подадени около 400 сигнала за насилие над жени. За 2024 година само за първите шест месеца жените жертви са 13, а регистрираните случаи са повече от 500. Това съобщи Диана Иванова - директор на „Ареа 05, Дистрикт 30“, „Зонта Интернешънъл“ по време на пресконференция по повод днешния Международен ден на момичетата – 11 октомври. "Зонта" е една от организациите, които в партньорство с други неправителствени организации и с институциите в България, работи изключително срещу насилието над жени и деца. Организацията има устойчиви в годините проекти, а месец ноември е обявен в световен мащаб за месец срещу домашното насилие и изобщо срещу агресията във всичките форми - физическо и кибер насилие, каза Иванова.  

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата. 

Д-р Башлиев напомни, че е важно всяка жена на възраст след 45 години да прави периодични профилактични прегледи и състоянието да се следи от лекар. 

Той обясни, че в годините назад е имало периоди, в които водещи гинеколози са отричали хормоналната терапия, използвана за менопаузата. „Имаше време, в което се залиташе по билки, корени, цветя и други природни лечения, но напоследък от лекарското съсловие осъзнаха, че вече има много модерни и щадящи терапии, основани на хормони, благодарение на които жените водят пълноценен живот“, допълни специали

Съдиите сме поставени в безсилна ситуация. Софийската градска прокуратура раздроби разследването за мащабната деятелност за разследване на престъпна група. Това каза пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдия Владислава Цариградска, която колегията изслушва относно развитието на наказателното производство, свързано с отправени срещу нея заплахи, както и конкретни нейни искания. 

Смятам, че не трябва да бъда изслушвана, а заедно като колеги да решим този гигантски проблем. Страда цялата репутация и съдийската независимост, посочи тя.

"Има всевъзможни бездействия да не се движи разследването. Отказва ми се достъп до елементарна информация. Притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва мрежите за влияние. Бях заплашвана и смятам, че зад Червения пират се крият хора и мрежи, които заплашват редица съдии. Може да подозираме, че тези мрежи опитват

Нелис Реджеб е новият председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг. Тя е назначена на поста с решение на Централната избирателна комисия от 16 октомври 2024 г. Реджеб поема поста от дългогодишния председател на ОИК – Омуртаг Мина Илиева.

Нелис Реджеб е на 27 години. Работи в Многопрофилната болница за активно лечение в града. По професия е акушер в Акушеро-гинекологичното отделение на здравното заведение. Има завършена бакалавърска степен по „Здравни грижи“ и магистратура - специалност „Психология“, каза Реджеб .

Мина Илиева е подала заявление за освобождаване по лични причини. тя припомни, че е председател на ОИК – Омуртаг от 2019 г. до момента. 

Със същото решение ЦИК освобождава и заместник-председателя на ОИК – Омуртаг Валентин Попов. Към днешна дата не е постъпило предложение за неговата позиция

Десет месеца затвор постанови съдът за 43 годишен мъж от Хърлец за побой и закана с убийство спрямо майка му, съобщават от Апелативна прокуратура – София. Оттам посочват, че обвиняемият А.К. се е признал за виновен за извършени от него престъпления в условията на домашно насилие. 43-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност по дело на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй.

На 12 август в дома си А.К. нанесъл побой на майка си като вследствие на удари с юмрук в областта на главата на пострадалата била причинена телесна повреда. Той се заканил с убийство, се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Десет дни по късно, по искане на прокуратурата, съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия А.К. 

Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (НСМКАВ) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се състои от 48 пункта за мониторинг на въздуха. От тях девет са с ръчно вземане на проби, 30 са автоматични измервателни станции, пет са автоматични ДОАС (Диференциална оптична абсорбционна спектроскопия) системи, работещи на оптичен принцип, и четири автоматични измервателни станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в горски екосистеми. Това се посочва в отговор на ресорното министерство на запитване .

От МОСВ отбелязват че разположението на пунктовете е съгласно изискванията на европейското и национално законодателство. 

„Същите се разполагат съгласно изисквания, посочени в действащото към момента на поставянето им законодателство“, посочват от МОСВ. „Тези изисквания са посочени в Приложение № 6 към

"Зонта" е готова да изпълни проект "Аз съм Рада", който се реализира съвместно с Национално бюро за правна помощ. В рамките на проекта ще бъде популяризирано разработеното от Националното бюро за правна помощ приложение - "Помогни ми".

В приложението са събрани контактите на всички места за територията на България, където жертви на домашно насилие и жертви на агресия под каквато и да е форма могат да се обърнат, да получат консултация, да получат помощ и това да им даде ориентация за това как да се справят и по какъв път да поемат. 

"Рада" е финансирана от Български фонд за жените. Кампанията ще стартира на 1 ноември под формата на кукличка, която ще бъде разпространена във всички "Зонта" клубове в страната. Върху куклата ще бъде поставен QR код, с който всеки може да сподели приложението "Помогни ми". Кампанията ни е национална и ще бъдат ангажирани всички клубове на "Зонта" в страната, заяви Иванова. 

Много вярвам и се надявам тези кампании да дават повече светлина и да можем с това, което показваме, като лидерство, да дадем по някакъв начин пример и жените, които са в такава ситуация, да се почувстват подкрепени и да направят най-трудната първа крачка, добави тя. 

"Зонта" казва "не" на насилието срещу жени и деца в периода от 25 ноември до 10 декември, добави Мария Стефанова - Международен директор на „Зонта Интернешънъл“. Стефанова обяви, че през ноември месец "Зонта Интернешънъл" става на 105 години. Досега има над 200 българки, които са приели "Зонта" като своя мисия. Организацията припознава за свои каузи правата на жените, образованието и възпитанието на бъдещите лидери. "Зонта" е част от организацията на ООН, където има над 4000 неправителствени организации, но "Зонта" е сред 315-те, които имат право на глас. 

Общо 378 граждани в област Враца са се възползвали от улеснения достъп до мобилното приложение еЗдраве и са сдвоили своите телефони. Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Враца д-р Чавдар Манов. Той напомни, че кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и възможността за осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета стартира в началото на септември и продължава. 

По думите му служители на здравната инспекция във Враца съдействат на граждани да сдвоят електронното си пациентско досие с мобилно устройство, като на място в административната сграда има удобен фронт-офис, разположен на първия етаж. 

Д-р Манов допълни, че от услугата в изнесени пунктове, проведени в четири града от областта, са се възползвали 330 души, а на място в РЗИ – Враца 48 души.

О

Скърбим за загубата на големия режисьор Николай Волев, написаха от Министерския съвет в официалната си страница във Фейсбук по повод кончината на българския режисьор.

Той остави ярка следа в българското кино с емблематичните си филми като "Господин за един ден" и "Маргарит и Маргарита". Поклон пред светлата му памет, добавиха от кабинета.

Режисьорът на филми като „Двойникът“ (1980), „Господин за един ден“ (1983), „Да обичаш на инат“ (1986), „Маргарит и Маргарита“ (1989), „Козият рог“ (1994) и „Огледалото на дявола“ (2001) е загинал при битов инцидент, съобщиха по-рано негови близки.

За Коледните празници „Български държавни железници“ ще организират пътуване със специален влак с парен локомотив, съобщават от пресцентъра на дружеството. В тази връзка националният железопътен превозвач предоставя възможност на своите клиенти да спечелят ваучер за пътуване с Коледния влак.

За целта пътуващите с влак на територията на страната могат да участват в томбола, чрез която от всички регистрирани валидни билети на лотариен принцип ще бъдат избрани 15 печеливши участници. Срокът за участие в томболата е до 31 октомври 2024 г.

Печелившите участници, които ще получат ваучер за специално организирано пътуване с влака за Коледните празници, ще бъдат изтеглени на 15 ноември 2024 г.

Парният локомотив на Коледния влак е участник в най-новия български филм „Гунди – легенда за любовта“ и ще предостави възможност на пътуващите да изпит

Петият национален събор "Млечният път на България през вековете" ще събере производители на млечни продукти в Луковит от 18 до 20 октомври. Основен организатор е Сдружение "Български традиционни млечни продукти", в партньорство с Министерството на земеделието и храните и Община Луковит. "Целта на инициативата е да се популяризират млечните продукти със защитено наименование за произход (ЗНП). По време на събора около 30 фирми ще представят продукцията си", каза Иван Грънчаров, кмет на Луковит.

По думите му акцент тази година ще е новият стандарт - Защитеното наименование за произход (ЗНП). "Той е малко по-различен от Българския държавен стандарт. Разликата е в това, че ЗНП надгражда с това, че може да се произвеждат стандартизирани български млечни продукти, в случая кисело мляко и сирене, единствено от българско сурово мляко. То трябва да е получено чрез хранене на животни с

Няма как местната власт да въвежда иновации, без първо да убеди гражданите, че има нужда от тях, каза днес кметът на Враца Калин Каменов пред участниците в дискусиите по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. Домакин на събитието е комплекса „Албена“.

Според Каменов "умни градове със семпли хора не се правят". Като лоши примери той посочи много от проектите, реализирани в страната, които практически не работят. Позицията му беше, че много от българите не са готови да използват разделното сметосъбиране, подземните контейнери или тези за зелени отпадъци. Държавата трябва да задели и вложи сериозен ресурс за информационни, стимулиращи и разяснителни кампании, за да бъдат преодолени тези проблеми, посочи кметът на Враца. Той подчерта още, че въпреки всички приказки за използването на водорода

Една от основните ни задачи е да образоваме, заяви Бистра Илиева от организацията. Тя представи дейността на Комитета по стипендии и образование. 

Първата стипендия, която е много значима, е на името на "Амелия Еърхарт", която дава право на всички млади дами, които искат да работят в космическата индустрия, да получат десет хиляди долара. Досега са раздадени 1764 стипендии на обща стойност 11,9 млн. долара. Даваме 30 стипендии по десет хиляди долара, а нейният краен срок е 15 ноември. Млади дами, които работят в тази наука, нека да се обърнат към нас, апелира Илиева. Тя припомни, че една от победителките миналата година е Стилияна Бакалова, която е получила десет хиляди долара за своята дисертация. 

"Жените в бизнеса" на името на Джейн Клаусман предвижда стипендия от пет хиляди долара за дами, които са втори курс студентки. В този раздел кандидатстването е било до 10 август, а едната от българските кандидатури е на известната наша шахматиска – Нюргюл Салимова. Освен това се предвиждат награди за лидерство за жените в бизнеса, награди за Жените в STEMP, за която категория са предвидени 160 хиляди долара. Ще търсим тези млади предприемчиви дами на възраст от 18-35 г., добави Бистра Илиева. Следващата година ще има и награда за „млади жени в публични дейности“. С тези стипендии, ние искаме да подпомогнем всяка дама, която е лидер, каза още тя. 

"Зонта" България има по два клуба в София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Бургас и Велико Търново, както и младежки клубове към тях за ученици и студенти. 

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност, бе проведена в ...
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за к ...
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на насел ...
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информа ...
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси ще обсъди Общинският съвет в Брезник
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, съгласно Закона за местните данъци и такси, ще обсъди Общинският съвет в Брезник на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:42 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
11774
България

Само за първите шест месеца на 2024 г. жените жертви на насилие, загубили живота си са 13, съобщи Диана Иванова от „Зонта Интернешънъл“

През 2021 г. е имало 12 убити жени, а в рамките на цялата година са подадени около 400 сигнала за насилие над жени. За 2024 година само за първите шест месеца жените жертви са 13, а регистрираните случаи са повече от 500. Това съобщи Диана Иванова - директор на „Ареа 05, Дистрикт 30“, „Зонта Интернешънъл“ по време на пресконференция по повод днешния Международен ден на момичетата – 11 октомври."Зонта" е една от организациите, които в партньорство с други неправителствени организации и с институциите в България, работи изключително срещу насилието над жени и деца. Организацията има устойчиви в годините проекти, а месец ноември е обявен в световен мащаб за месец срещу домашното насилие и изобщо срещу агресията във всичките форми - физическо и кибер насилие, каза Иванова.

| 11 Октомври 2024, 15:14 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Само за първите шест месеца на 2024 г. жените жертви на насилие, загубили живота си са 13, съобщи Диана Иванова от „Зонта Интернешънъл“
Само за първите шест месеца на 2024 г. жените жертви на насилие, загубили живота си са 13, съобщи Диана Иванова от „Зонта Интернешънъл“
Снимка © Благой Кирилов / БТА

През 2021 г. е имало 12 убити жени, а в рамките на цялата година са подадени около 400 сигнала за насилие над жени. За 2024 година само за първите шест месеца жените жертви са 13, а регистрираните случаи са повече от 500. Това съобщи Диана Иванова - директор на „Ареа 05, Дистрикт 30“, „Зонта Интернешънъл“ по време на пресконференция по повод днешния Международен ден на момичетата – 11 октомври. "Зонта" е една от организациите, които в партньорство с други неправителствени организации и с институциите в България, работи изключително срещу насилието над жени и деца. Организацията има устойчиви в годините проекти, а месец ноември е обявен в световен мащаб за месец срещу домашното насилие и изобщо срещу агресията във всичките форми - физическо и кибер насилие, каза Иванова.  

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата. 

Д-р Башлиев напомни, че е важно всяка жена на възраст след 45 години да прави периодични профилактични прегледи и състоянието да се следи от лекар. 

Той обясни, че в годините назад е имало периоди, в които водещи гинеколози са отричали хормоналната терапия, използвана за менопаузата. „Имаше време, в което се залиташе по билки, корени, цветя и други природни лечения, но напоследък от лекарското съсловие осъзнаха, че вече има много модерни и щадящи терапии, основани на хормони, благодарение на които жените водят пълноценен живот“, допълни специали

Съдиите сме поставени в безсилна ситуация. Софийската градска прокуратура раздроби разследването за мащабната деятелност за разследване на престъпна група. Това каза пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдия Владислава Цариградска, която колегията изслушва относно развитието на наказателното производство, свързано с отправени срещу нея заплахи, както и конкретни нейни искания. 

Смятам, че не трябва да бъда изслушвана, а заедно като колеги да решим този гигантски проблем. Страда цялата репутация и съдийската независимост, посочи тя.

"Има всевъзможни бездействия да не се движи разследването. Отказва ми се достъп до елементарна информация. Притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва мрежите за влияние. Бях заплашвана и смятам, че зад Червения пират се крият хора и мрежи, които заплашват редица съдии. Може да подозираме, че тези мрежи опитват

Нелис Реджеб е новият председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг. Тя е назначена на поста с решение на Централната избирателна комисия от 16 октомври 2024 г. Реджеб поема поста от дългогодишния председател на ОИК – Омуртаг Мина Илиева.

Нелис Реджеб е на 27 години. Работи в Многопрофилната болница за активно лечение в града. По професия е акушер в Акушеро-гинекологичното отделение на здравното заведение. Има завършена бакалавърска степен по „Здравни грижи“ и магистратура - специалност „Психология“, каза Реджеб .

Мина Илиева е подала заявление за освобождаване по лични причини. тя припомни, че е председател на ОИК – Омуртаг от 2019 г. до момента. 

Със същото решение ЦИК освобождава и заместник-председателя на ОИК – Омуртаг Валентин Попов. Към днешна дата не е постъпило предложение за неговата позиция

Десет месеца затвор постанови съдът за 43 годишен мъж от Хърлец за побой и закана с убийство спрямо майка му, съобщават от Апелативна прокуратура – София. Оттам посочват, че обвиняемият А.К. се е признал за виновен за извършени от него престъпления в условията на домашно насилие. 43-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност по дело на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй.

На 12 август в дома си А.К. нанесъл побой на майка си като вследствие на удари с юмрук в областта на главата на пострадалата била причинена телесна повреда. Той се заканил с убийство, се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Десет дни по късно, по искане на прокуратурата, съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия А.К. 

Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (НСМКАВ) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се състои от 48 пункта за мониторинг на въздуха. От тях девет са с ръчно вземане на проби, 30 са автоматични измервателни станции, пет са автоматични ДОАС (Диференциална оптична абсорбционна спектроскопия) системи, работещи на оптичен принцип, и четири автоматични измервателни станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в горски екосистеми. Това се посочва в отговор на ресорното министерство на запитване .

От МОСВ отбелязват че разположението на пунктовете е съгласно изискванията на европейското и национално законодателство. 

„Същите се разполагат съгласно изисквания, посочени в действащото към момента на поставянето им законодателство“, посочват от МОСВ. „Тези изисквания са посочени в Приложение № 6 към

"Зонта" е готова да изпълни проект "Аз съм Рада", който се реализира съвместно с Национално бюро за правна помощ. В рамките на проекта ще бъде популяризирано разработеното от Националното бюро за правна помощ приложение - "Помогни ми".

В приложението са събрани контактите на всички места за територията на България, където жертви на домашно насилие и жертви на агресия под каквато и да е форма могат да се обърнат, да получат консултация, да получат помощ и това да им даде ориентация за това как да се справят и по какъв път да поемат. 

"Рада" е финансирана от Български фонд за жените. Кампанията ще стартира на 1 ноември под формата на кукличка, която ще бъде разпространена във всички "Зонта" клубове в страната. Върху куклата ще бъде поставен QR код, с който всеки може да сподели приложението "Помогни ми". Кампанията ни е национална и ще бъдат ангажирани всички клубове на "Зонта" в страната, заяви Иванова. 

Много вярвам и се надявам тези кампании да дават повече светлина и да можем с това, което показваме, като лидерство, да дадем по някакъв начин пример и жените, които са в такава ситуация, да се почувстват подкрепени и да направят най-трудната първа крачка, добави тя. 

"Зонта" казва "не" на насилието срещу жени и деца в периода от 25 ноември до 10 декември, добави Мария Стефанова - Международен директор на „Зонта Интернешънъл“. Стефанова обяви, че през ноември месец "Зонта Интернешънъл" става на 105 години. Досега има над 200 българки, които са приели "Зонта" като своя мисия. Организацията припознава за свои каузи правата на жените, образованието и възпитанието на бъдещите лидери. "Зонта" е част от организацията на ООН, където има над 4000 неправителствени организации, но "Зонта" е сред 315-те, които имат право на глас. 

Общо 378 граждани в област Враца са се възползвали от улеснения достъп до мобилното приложение еЗдраве и са сдвоили своите телефони. Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Враца д-р Чавдар Манов. Той напомни, че кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и възможността за осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета стартира в началото на септември и продължава. 

По думите му служители на здравната инспекция във Враца съдействат на граждани да сдвоят електронното си пациентско досие с мобилно устройство, като на място в административната сграда има удобен фронт-офис, разположен на първия етаж. 

Д-р Манов допълни, че от услугата в изнесени пунктове, проведени в четири града от областта, са се възползвали 330 души, а на място в РЗИ – Враца 48 души.

О

Скърбим за загубата на големия режисьор Николай Волев, написаха от Министерския съвет в официалната си страница във Фейсбук по повод кончината на българския режисьор.

Той остави ярка следа в българското кино с емблематичните си филми като "Господин за един ден" и "Маргарит и Маргарита". Поклон пред светлата му памет, добавиха от кабинета.

Режисьорът на филми като „Двойникът“ (1980), „Господин за един ден“ (1983), „Да обичаш на инат“ (1986), „Маргарит и Маргарита“ (1989), „Козият рог“ (1994) и „Огледалото на дявола“ (2001) е загинал при битов инцидент, съобщиха по-рано негови близки.

За Коледните празници „Български държавни железници“ ще организират пътуване със специален влак с парен локомотив, съобщават от пресцентъра на дружеството. В тази връзка националният железопътен превозвач предоставя възможност на своите клиенти да спечелят ваучер за пътуване с Коледния влак.

За целта пътуващите с влак на територията на страната могат да участват в томбола, чрез която от всички регистрирани валидни билети на лотариен принцип ще бъдат избрани 15 печеливши участници. Срокът за участие в томболата е до 31 октомври 2024 г.

Печелившите участници, които ще получат ваучер за специално организирано пътуване с влака за Коледните празници, ще бъдат изтеглени на 15 ноември 2024 г.

Парният локомотив на Коледния влак е участник в най-новия български филм „Гунди – легенда за любовта“ и ще предостави възможност на пътуващите да изпит

Петият национален събор "Млечният път на България през вековете" ще събере производители на млечни продукти в Луковит от 18 до 20 октомври. Основен организатор е Сдружение "Български традиционни млечни продукти", в партньорство с Министерството на земеделието и храните и Община Луковит. "Целта на инициативата е да се популяризират млечните продукти със защитено наименование за произход (ЗНП). По време на събора около 30 фирми ще представят продукцията си", каза Иван Грънчаров, кмет на Луковит.

По думите му акцент тази година ще е новият стандарт - Защитеното наименование за произход (ЗНП). "Той е малко по-различен от Българския държавен стандарт. Разликата е в това, че ЗНП надгражда с това, че може да се произвеждат стандартизирани български млечни продукти, в случая кисело мляко и сирене, единствено от българско сурово мляко. То трябва да е получено чрез хранене на животни с

Няма как местната власт да въвежда иновации, без първо да убеди гражданите, че има нужда от тях, каза днес кметът на Враца Калин Каменов пред участниците в дискусиите по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. Домакин на събитието е комплекса „Албена“.

Според Каменов "умни градове със семпли хора не се правят". Като лоши примери той посочи много от проектите, реализирани в страната, които практически не работят. Позицията му беше, че много от българите не са готови да използват разделното сметосъбиране, подземните контейнери или тези за зелени отпадъци. Държавата трябва да задели и вложи сериозен ресурс за информационни, стимулиращи и разяснителни кампании, за да бъдат преодолени тези проблеми, посочи кметът на Враца. Той подчерта още, че въпреки всички приказки за използването на водорода

Една от основните ни задачи е да образоваме, заяви Бистра Илиева от организацията. Тя представи дейността на Комитета по стипендии и образование. 

Първата стипендия, която е много значима, е на името на "Амелия Еърхарт", която дава право на всички млади дами, които искат да работят в космическата индустрия, да получат десет хиляди долара. Досега са раздадени 1764 стипендии на обща стойност 11,9 млн. долара. Даваме 30 стипендии по десет хиляди долара, а нейният краен срок е 15 ноември. Млади дами, които работят в тази наука, нека да се обърнат към нас, апелира Илиева. Тя припомни, че една от победителките миналата година е Стилияна Бакалова, която е получила десет хиляди долара за своята дисертация. 

"Жените в бизнеса" на името на Джейн Клаусман предвижда стипендия от пет хиляди долара за дами, които са втори курс студентки. В този раздел кандидатстването е било до 10 август, а едната от българските кандидатури е на известната наша шахматиска – Нюргюл Салимова. Освен това се предвиждат награди за лидерство за жените в бизнеса, награди за Жените в STEMP, за която категория са предвидени 160 хиляди долара. Ще търсим тези млади предприемчиви дами на възраст от 18-35 г., добави Бистра Илиева. Следващата година ще има и награда за „млади жени в публични дейности“. С тези стипендии, ние искаме да подпомогнем всяка дама, която е лидер, каза още тя. 

"Зонта" България има по два клуба в София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Бургас и Велико Търново, както и младежки клубове към тях за ученици и студенти. 

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси ще обсъди Общинският съвет в Брезник
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.