Начало Сфера Зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да нараства, подготвя се повишение на заплатите на военнослужещите
11290
България

Зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да нараства, подготвя се повишение на заплатите на военнослужещите

При сегашната среда за сигурност и състояние на въоръжените сили, два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана вече са крайно недостатъчни.Поради необходимостта от модернизация и превъоръжаване и предвид тенденцията към поскъпване на всички отбранителни продукти на световния пазар, както и на базата на опита от нашите съюзници, бюджетът за отбрана следва да нараства, на по-високи нива, на около 2,5 процента от брутния вътрешен продукт.

| 11 Октомври 2024, 18:23 ч.
Зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да нараства, подготвя се повишение на заплатите на военнослужещите
Зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да нараства, подготвя се повишение на заплатите на военнослужещите
Снимка © БТА

При сегашната среда за сигурност и състояние на въоръжените сили, два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана вече са крайно недостатъчни. Поради необходимостта от модернизация и превъоръжаване и предвид тенденцията към поскъпване на всички отбранителни продукти на световния пазар, както и на базата на опита от нашите съюзници, бюджетът за отбрана следва да нараства, на по-високи нива, на около 2,5 процента от брутния вътрешен продукт. Амбицията на Министерството на отбраната е това да бъде достигнато още със Закона за държавния бюджет за 2025 г. Това каза зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев в Шумен в края на поздравителното си слово към курсанти и резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“, които днес положиха военна клетва пред сградата на общинската администрация в Шумен.

Шуменка е пострадала след ухапване от домашно куче, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Малко след 12:40 часа вчера е приет сигнал, че на ул.“ Владайско въстание“ в Шумен преминаваща жена е ухапана от куче. На място e изпратен полицейски екип. Изяснено е, че 57-годишна жена преминавала по тротоар на улицата. В това време домашното куче излязло от отворена от друга жена входна врата на имот и ухапало преминаващата шуменка. 

След преглед в болницата в града станало ясно, че пострадалата е с разкъсани сухожилия и разкъсан мускул на лявата ръка. 

Образувано е досъдебно производство.

Жена от Вълчедръм почина след ухапване от куче в началото на юни. Прокуратурата във Варна също ръководи разследване по случай на починала жена след ухапване от домашното куче. 

В рамките на националната полицейска операция от началото на октомври във Варненско са задържани 30 души, като действията за установяване на съпричастността им към престъпления, включително и свързани с изборните права на гражданите, продължават. Това каза на брифинг пред медиите днес главен инспектор Драгостин Тодоров от отдел „Охранителна полиция“ в Областната дирекция на МВР във Варна.

По време на днешната операция са получени седем сигнала за купуване и продаване на гласове, но към момента няма задържани. Сигналите са за селата Венелин, Камен дял и Горен чифлик. Проверени са 12 места, за които има информация за търговия с гласове, каза още Тодоров. До момента са образувани четири досъдебни производства. В отговор на въпрос има ли открити списъци с имена на хора с ЕГН и пари той посочи, че на този етап не могат да предоставят тази информация.

При операция

Благодаря ви, за нас бе истински празник да сме тук, заедно с вас. С тези думи се обърна към публиката в Разград Хилда Казасян тази вечер в залата на Общинския културен център. Заедно с Плевенската филхармония певицата представи в лудогорския град концерт-спектакъла "Да обичаш Гершуин". На сцената редом с нея излязоха Теодосий Спасов, Васил Петров, Живко Петров – „най-финият и елегантен музикант", както го представи певицата; тромпетистът Михаил Йосифов и контрабасистът Димитър Карамфилов. На барабаните беше Христо Йоцов, който е и автор на аранжиментите на песните в спектакъла.

Под диригентството на Борислав Йоцов, музикантите представиха едни от най-красивите произведения на композитора и основоположник на американската музика. Заедно с тях публиката се потопи в творчеството на гения, написал над 800 произведения, превърнали се по думите на Хилда Казасян „в

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков освободи от поста директора на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Лазар Христов. Това съобщиха от институцията.

Сменен е и директорът на полицията в Русе Пламен Пенчев. 

Преди месец бе сменен директорът на полицията в Бургас. Сега титуляр на поста е Владимир Маринов.

Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Това съобщиха от звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

На 15 октомври в 02:17 часа на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, представя документи за превозваната групажна стока от Турция през България за Франция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение.

При последвалия физически контрол сред декларираната стока са открити чували, пълни с кутии цигари. Установени са 100 000 къса (5000 кутии) цигари от две марки с турски бандерол. Недеклариранит

Той им припомни, че през последната година е постигнат напредък по редица инвестиционни проекти за придобиване на необходими отбранителни способности за Българската армия и отбеляза, че се очаква процесът на превъоръжаване и модернизация да продължи с ускорени темпове. 

„Подготвя се чувствително повишаване на заплатите и нови социални придобивки за военнослужещите и семействата им, както и техническа модернизация и обновление, които да са източник на вашата професионална гордост“, каза още на церемонията Илиев. „Заплатите на хората в отбраната тази година са увеличени с около 10 процента. От началото на следващата година планираме увеличение с още, с около 30 на сто. Целта е да осигурим предвидимост, устойчивост и най-вече усещане за стабилност и сигурност в личния състав“, допълни зам.-министърът на отбраната. 

Преди всичко искам да изразя искрената си благодарност и да ви поздравя с решението да посветите живота и кариерата си на въоръжените сили на Република България. Решението да бъдете офицери и да посветите живота си на Отечеството е съдбовен избор, който ще определи житейския ви път и днес, с клетвата си – един от най-старите войнски ритуали, останал до наши дни, вие ознаменувате и запечатвате този избор, каза в началото на поздравителното си слово към курсантите и резервистите Илиев. 

„Уверявам ви, че изборът ви да се посветите във военната професия е правилен и навременен, в ключово време на големи очаквания и промени. Днес, пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността, на фона и на войната, която се води само на няколко стотин километра от нас, в българското общество има както дефицит на човешки ресурс, така и безпрецедентен за последните десетилетия консенсус за необходимостта от инвестиции в отбраната и подкрепа за модернизацията на Българската армия. Вие имате уникалния шанс да бъдете част от предстоящите и случващите се вече положителни промени“, каза още Илиев. Той благодари и на обучаващите се на срочна служба в доброволния резерв за това, че са решили да се присъединят към въоръжените сили на Българската армия. 

Към тях той се обърна с думите: „Мащабът на войните в Украйна и Близкия изток ясно показва важността на изграждането на подготвен мобилизационен резерв за защита на всяка държава. Предвид вашата готовност за защита на Отечеството и военната подготовка, която преминавате, Министерството на отбраната предвижда и възможност, след приключване на обучението, при желание от ваша страна, да можете да бъдете зачислени на редовна служба“. Министерството на отбраната определя хората като най-важния приоритет и най-ценния ресурс за отбраната на страната, каза още Илиев. 

По пътя София – Своге, в участъка Нови Искър – Владо Тричков, в района на село Ромча са катастрофирали два леки насрещно движещи се автомобила. Вследствие на сблъсъка единият се е обърнал по таван, казаха от Областната дирекция на МВР-София . 

Сигналът за пътнотранспортно произшествие е получен тази сутрин, около 6:40 часа. 

От полицията допълниха, че пътник от преобърналия се автомобил е транспортиран в болница „Пирогов“. Данни за състоянието на пътника се очакват на по-късен етап. 

На място има полицейски екип, който регулира движението.

Движението се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

През последното денонощие в България са загинали двама души, а 15 са ранени при 12 тежки катастрофи, съобщиха по-рано от МВР.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изиска от изпълняващия функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков в срок до 22 октомври 2024 г. да му бъде предоставена справка, съдържаща обобщени и систематизирани всички налични в МВР данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска и нейни близки.  Това съобщиха от прокуратурата.

Разпореждането на Борислав Сарафов е по повод изявления на съдия Цариградска, дадени по време на изслушването вчера пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 

И.ф. главен прокурор изисква справката да съдържа данни и от други ведомства, освен от МВР, в т.ч. Министерство на правосъдието във връзка с осигуряваната охрана на магистрата.

В случай, че се установи, че данни съдържат класифицирана информация, същата следва да бъде предоставена по реда на Правилника за прилаган

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по дело за незаконно влизане в чужд имот, закани с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, съдът в Дупница определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали И.И., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления. Мъжът на 54 години е влязъл в чужд имот в Бобошево, като прескочил оградата, прекосил двора и проникнал в къщата през входната врата. Намерил стаята, в която се намирала съпругата му и се заканил с убийство. Нападнал с нож мъжа, с който жената била, като му нанесъл порезна рана в областта на крака и му се заканил с убийство. 

За случилото се бил подаден сигнал н

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК), които ще работят в изборните помещения на територията на община Монтана, ще преминат предварително обучение на 22 и 23 октомври в Драматичен театър „Драгомир Асенов” в град Монтана, съобщи началникът на Дирекция “Административно – правно и информационно обслужване“ в Община Монтана Красимир Иванов.

Назначените Секционни избирателни комисии на територията на община Монтана са общо 83 - 79 редовни и четири подвижни секции. За парламентарния вот на 27 октомври 2024 година в тях ще се включат 687 души.

Гражданите, пожелали да гласуват по настоящ адрес в община Монтана, са 1086. Общо избирателите в общината, които могат да упражнят правото си на глас в деня на изборите за народни представители на 27 октомври, са 45 391 души, поясни Красимир Иванов.

Енергийната трансформация касае не само региона на Стара Загора, не само България, но и други държави като Германия, Полша, гърция, Испания и други и именно по тази причина е важно да се споделят знания, да се инициират работещи решения и да се идентифицират новите икономически дейности, които да разгърнат потенциала на региона. Това каза зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов по време на откриването на форум на тема "Разговори за енергийната трансформация", който се състоя в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Организатори са посолството на Федерална република Германия в София и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Според него това е изключително важна тема. "За много от участниците в дискусията тя е болезнена, тъй като засяга както съдбите на работещите във въглищните компании, така и на техните семейства и на цялата общност в регио

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичния стартъп VibeJobs в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона. Това обяви на пресконференция днес заместник-кметът Ра ...
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица. За петте общини в региона те ще се състоят от 21 до 23 октомври. Това к ...
В Габрово пристигнаха бюлетините за предстоящите избори, съобщиха от Областната администрация
В Габрово пристигнаха 98 хил. броя бюлетини за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха във Фейсбук от Областната администрация в Габрово.  Товарът е бил съ ...
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“. Във връзка с очакваното понижение на среднодневните те ...
Отвориха за кандидатстване процедура "За по-добро бъдеще" за предоставяне на пакети с продукти за новородени
Отворена за кандидатстване е процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-добро бъдеще“ по Програма „Храни и основно материално подпо ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в столицата. Форумът продължава три дни - от 18 до 20 октомври, с акцент върху усложненията в естетичнат ...
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Тикер в 14:27 ч.
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в ст ...
Начало Сфера
11290
България

Зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да нараства, подготвя се повишение на заплатите на военнослужещите

При сегашната среда за сигурност и състояние на въоръжените сили, два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана вече са крайно недостатъчни.Поради необходимостта от модернизация и превъоръжаване и предвид тенденцията към поскъпване на всички отбранителни продукти на световния пазар, както и на базата на опита от нашите съюзници, бюджетът за отбрана следва да нараства, на по-високи нива, на около 2,5 процента от брутния вътрешен продукт.

| 11 Октомври 2024, 18:23 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да нараства, подготвя се повишение на заплатите на военнослужещите
Зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да нараства, подготвя се повишение на заплатите на военнослужещите
Снимка © БТА

При сегашната среда за сигурност и състояние на въоръжените сили, два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана вече са крайно недостатъчни. Поради необходимостта от модернизация и превъоръжаване и предвид тенденцията към поскъпване на всички отбранителни продукти на световния пазар, както и на базата на опита от нашите съюзници, бюджетът за отбрана следва да нараства, на по-високи нива, на около 2,5 процента от брутния вътрешен продукт. Амбицията на Министерството на отбраната е това да бъде достигнато още със Закона за държавния бюджет за 2025 г. Това каза зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев в Шумен в края на поздравителното си слово към курсанти и резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“, които днес положиха военна клетва пред сградата на общинската администрация в Шумен.

Шуменка е пострадала след ухапване от домашно куче, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Малко след 12:40 часа вчера е приет сигнал, че на ул.“ Владайско въстание“ в Шумен преминаваща жена е ухапана от куче. На място e изпратен полицейски екип. Изяснено е, че 57-годишна жена преминавала по тротоар на улицата. В това време домашното куче излязло от отворена от друга жена входна врата на имот и ухапало преминаващата шуменка. 

След преглед в болницата в града станало ясно, че пострадалата е с разкъсани сухожилия и разкъсан мускул на лявата ръка. 

Образувано е досъдебно производство.

Жена от Вълчедръм почина след ухапване от куче в началото на юни. Прокуратурата във Варна също ръководи разследване по случай на починала жена след ухапване от домашното куче. 

В рамките на националната полицейска операция от началото на октомври във Варненско са задържани 30 души, като действията за установяване на съпричастността им към престъпления, включително и свързани с изборните права на гражданите, продължават. Това каза на брифинг пред медиите днес главен инспектор Драгостин Тодоров от отдел „Охранителна полиция“ в Областната дирекция на МВР във Варна.

По време на днешната операция са получени седем сигнала за купуване и продаване на гласове, но към момента няма задържани. Сигналите са за селата Венелин, Камен дял и Горен чифлик. Проверени са 12 места, за които има информация за търговия с гласове, каза още Тодоров. До момента са образувани четири досъдебни производства. В отговор на въпрос има ли открити списъци с имена на хора с ЕГН и пари той посочи, че на този етап не могат да предоставят тази информация.

При операция

Благодаря ви, за нас бе истински празник да сме тук, заедно с вас. С тези думи се обърна към публиката в Разград Хилда Казасян тази вечер в залата на Общинския културен център. Заедно с Плевенската филхармония певицата представи в лудогорския град концерт-спектакъла "Да обичаш Гершуин". На сцената редом с нея излязоха Теодосий Спасов, Васил Петров, Живко Петров – „най-финият и елегантен музикант", както го представи певицата; тромпетистът Михаил Йосифов и контрабасистът Димитър Карамфилов. На барабаните беше Христо Йоцов, който е и автор на аранжиментите на песните в спектакъла.

Под диригентството на Борислав Йоцов, музикантите представиха едни от най-красивите произведения на композитора и основоположник на американската музика. Заедно с тях публиката се потопи в творчеството на гения, написал над 800 произведения, превърнали се по думите на Хилда Казасян „в

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков освободи от поста директора на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Лазар Христов. Това съобщиха от институцията.

Сменен е и директорът на полицията в Русе Пламен Пенчев. 

Преди месец бе сменен директорът на полицията в Бургас. Сега титуляр на поста е Владимир Маринов.

Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Това съобщиха от звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

На 15 октомври в 02:17 часа на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, представя документи за превозваната групажна стока от Турция през България за Франция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение.

При последвалия физически контрол сред декларираната стока са открити чували, пълни с кутии цигари. Установени са 100 000 къса (5000 кутии) цигари от две марки с турски бандерол. Недеклариранит

Той им припомни, че през последната година е постигнат напредък по редица инвестиционни проекти за придобиване на необходими отбранителни способности за Българската армия и отбеляза, че се очаква процесът на превъоръжаване и модернизация да продължи с ускорени темпове. 

„Подготвя се чувствително повишаване на заплатите и нови социални придобивки за военнослужещите и семействата им, както и техническа модернизация и обновление, които да са източник на вашата професионална гордост“, каза още на церемонията Илиев. „Заплатите на хората в отбраната тази година са увеличени с около 10 процента. От началото на следващата година планираме увеличение с още, с около 30 на сто. Целта е да осигурим предвидимост, устойчивост и най-вече усещане за стабилност и сигурност в личния състав“, допълни зам.-министърът на отбраната. 

Преди всичко искам да изразя искрената си благодарност и да ви поздравя с решението да посветите живота и кариерата си на въоръжените сили на Република България. Решението да бъдете офицери и да посветите живота си на Отечеството е съдбовен избор, който ще определи житейския ви път и днес, с клетвата си – един от най-старите войнски ритуали, останал до наши дни, вие ознаменувате и запечатвате този избор, каза в началото на поздравителното си слово към курсантите и резервистите Илиев. 

„Уверявам ви, че изборът ви да се посветите във военната професия е правилен и навременен, в ключово време на големи очаквания и промени. Днес, пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността, на фона и на войната, която се води само на няколко стотин километра от нас, в българското общество има както дефицит на човешки ресурс, така и безпрецедентен за последните десетилетия консенсус за необходимостта от инвестиции в отбраната и подкрепа за модернизацията на Българската армия. Вие имате уникалния шанс да бъдете част от предстоящите и случващите се вече положителни промени“, каза още Илиев. Той благодари и на обучаващите се на срочна служба в доброволния резерв за това, че са решили да се присъединят към въоръжените сили на Българската армия. 

Към тях той се обърна с думите: „Мащабът на войните в Украйна и Близкия изток ясно показва важността на изграждането на подготвен мобилизационен резерв за защита на всяка държава. Предвид вашата готовност за защита на Отечеството и военната подготовка, която преминавате, Министерството на отбраната предвижда и възможност, след приключване на обучението, при желание от ваша страна, да можете да бъдете зачислени на редовна служба“. Министерството на отбраната определя хората като най-важния приоритет и най-ценния ресурс за отбраната на страната, каза още Илиев. 

По пътя София – Своге, в участъка Нови Искър – Владо Тричков, в района на село Ромча са катастрофирали два леки насрещно движещи се автомобила. Вследствие на сблъсъка единият се е обърнал по таван, казаха от Областната дирекция на МВР-София . 

Сигналът за пътнотранспортно произшествие е получен тази сутрин, около 6:40 часа. 

От полицията допълниха, че пътник от преобърналия се автомобил е транспортиран в болница „Пирогов“. Данни за състоянието на пътника се очакват на по-късен етап. 

На място има полицейски екип, който регулира движението.

Движението се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

През последното денонощие в България са загинали двама души, а 15 са ранени при 12 тежки катастрофи, съобщиха по-рано от МВР.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изиска от изпълняващия функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков в срок до 22 октомври 2024 г. да му бъде предоставена справка, съдържаща обобщени и систематизирани всички налични в МВР данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска и нейни близки.  Това съобщиха от прокуратурата.

Разпореждането на Борислав Сарафов е по повод изявления на съдия Цариградска, дадени по време на изслушването вчера пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 

И.ф. главен прокурор изисква справката да съдържа данни и от други ведомства, освен от МВР, в т.ч. Министерство на правосъдието във връзка с осигуряваната охрана на магистрата.

В случай, че се установи, че данни съдържат класифицирана информация, същата следва да бъде предоставена по реда на Правилника за прилаган

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по дело за незаконно влизане в чужд имот, закани с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, съдът в Дупница определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали И.И., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления. Мъжът на 54 години е влязъл в чужд имот в Бобошево, като прескочил оградата, прекосил двора и проникнал в къщата през входната врата. Намерил стаята, в която се намирала съпругата му и се заканил с убийство. Нападнал с нож мъжа, с който жената била, като му нанесъл порезна рана в областта на крака и му се заканил с убийство. 

За случилото се бил подаден сигнал н

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК), които ще работят в изборните помещения на територията на община Монтана, ще преминат предварително обучение на 22 и 23 октомври в Драматичен театър „Драгомир Асенов” в град Монтана, съобщи началникът на Дирекция “Административно – правно и информационно обслужване“ в Община Монтана Красимир Иванов.

Назначените Секционни избирателни комисии на територията на община Монтана са общо 83 - 79 редовни и четири подвижни секции. За парламентарния вот на 27 октомври 2024 година в тях ще се включат 687 души.

Гражданите, пожелали да гласуват по настоящ адрес в община Монтана, са 1086. Общо избирателите в общината, които могат да упражнят правото си на глас в деня на изборите за народни представители на 27 октомври, са 45 391 души, поясни Красимир Иванов.

Енергийната трансформация касае не само региона на Стара Загора, не само България, но и други държави като Германия, Полша, гърция, Испания и други и именно по тази причина е важно да се споделят знания, да се инициират работещи решения и да се идентифицират новите икономически дейности, които да разгърнат потенциала на региона. Това каза зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов по време на откриването на форум на тема "Разговори за енергийната трансформация", който се състоя в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Организатори са посолството на Федерална република Германия в София и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Според него това е изключително важна тема. "За много от участниците в дискусията тя е болезнена, тъй като засяга както съдбите на работещите във въглищните компании, така и на техните семейства и на цялата общност в регио

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
В Габрово пристигнаха бюлетините за предстоящите избори, съобщиха от Областната администрация
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
Отвориха за кандидатстване процедура "За по-добро бъдеще" за предоставяне на пакети с продукти за новородени
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.