Начало Сфера Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен
11987
България

Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен

След разговор, свързан с изграждането на портала - паметник, заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който присъства и на тържествения ритуал по полагане на военна клетва, предложи Министерството на отбраната, в лицето на Радостин Илиев да се ангажира с изграждането на портала на факултета, като зам.-министърът изяви желание да подкрепи реализацията на проекта за изграждане на паметника, отбелязват от общинския пресцентър.На срещата архитект Валери Колев, член на Инициативния комитет за изграждане на паметника, отново представи идейния проект за изграждане на паметника, на мястото където е сега действащият контролно-пропускателен пункт на шуменския факултет към НВУ „Васил Левски“.

| 11 Октомври 2024, 20:12 ч.
Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен
Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен
Снимка © Община Шумен

Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен, каза днес зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев при срещата си с кмета на областния град проф. Христо Христов, проведена след като курсанти и резервисти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ положиха военна клетва пред сградата на общинската администрация в Шумен, съобщиха от пресцентъра .

Над 140 души се възползваха от безплатните прегледи в Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, които бяха осигурени по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., съобщиха от здравното заведение.

Скрининговите кампании за белодробни болести, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2 се проведоха в периода от 10 до 17 октомври включително. 

За прегледите се записаха хора на различна възраст, независимо от здравноосигурителния им статус и фамилна обремененост. Скрининговите кампании бяха извършени от д-р Маргарита Тасева, д-р Десислава Кръстева-Стояновска и д-р Маргарита Чекова.

Стратегическата цел на програмата бе да продължи подобряването на здравното състояние на населението, чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и дългосрочни последствия за здравет

Офталмологът д-р Димитър Джелебов е тазгодишният носител на отличието „Лекар на годината“ в Стара Загора. Това съобщи Камелия Костадинова, административен секретар на Регионалната колегия на Български лекарски съюз - Стара Загора. Отличието му беше връчено на официална церемония, в навечерието на 19 октомври - Ден на българския лекар.

Д-р Джелебов е завършил медицина в  Стара Загора през 1991 година, придобива специалност по очни болести през 1997 година. Той работи в катаракталната и витреоретиналната хирургия, още - хирургия на преден и заден сегмент, на клепачи. Главен изследовател е в шест клинични изпитвания, член е на Българската асоциация за клинични проучвания. Съавтор е на 4 учебника и ръководства по очни болести  и на няколко книги за очното здраве. Основател е на  Медицински център “Верея” в Стара Загора.

Сред отличените

От следващата седмица започва да тече срокът за номинации за председател на Върховния административен съд (ВАС). В четири поредни заседания на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще могат да се правят кандидатури. Изборът ще е на 20 март. Това гласува Пленумът на Висшия съдебен съвет. Трима от присъстващите бяха против продължаването на процедурата.

Мандатът на сегашния председател на ВАС Георги Чолаков изтича в края на ноември. 

Олга Керелска каза, че гласува против, защото смята, че този състав на съвета с изтекъл мандат не може да проведе този избор. Залагаме риск при последващи действия групи от депутати или президентът да сезират Конституционния съд, посочи тя.  

ВСС няма право на преценка дали да приложи правомощията си в Конституцията, каза колегата Даниела Марчева. Не може да се изкарва пред скоби изборът на "тримата големи" пред всички о

Нощ на индустрията ще бъде организирана в Габрово на 18 октомври. Това съобщиха от Технически университет - Габрово. 

Събитието, което е инициатива на Сдружение "Мост между поколенията", има за цел да популяризира производствени предприятия в шестте региона на България като представи тяхната дейност пред младите хора, за да намерят те по-лесно своята професионална реализация, посочват организаторите.

Компаниите домакини в Габрово ще бъдат "Мехатроника" АД, "Дикси" ЕООД, "Дзалли" ООД, АМК ООД, "Пластформ" ООД и МАК АД. Нощта на индустрията ще бъде официално открита от 19:00 часа в зала "Пенчо Семов" на хотел "Балкан", където ще бъдат представени партньорите и компаниите домакини. Автобусите с посетители тръгват точно в 20:00 часа от хотел "Балкан" в три маршрута.

Партньори на инициативата в града са Община Габрово, Областна администрация Габрово, Технически ун

Въпреки дигитализацията на процесите в туризма, класическите туроператори не бива да бъдат отписвани с лека ръка, те няма да изчезнат още дълги години, каза днес съпредседателят на Варненската туристическа камара (ВТК) проф. Стоян Маринов преди откриването на 17-ия Черноморски туристически форум, посветен на предизвикателствата пред зеления и дигиталния преход в този сектор. Основен организатор на срещата е ВТК, а в разговора се включиха представители на бранша, на неправителствени организации, на общински, държавни и образователни институции. Сред гостите на форума бе и областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева.

Дигитализацията навлиза все повече в хотелиерството, но с различни темпове, коментира Маринов. По думите му скоростта на процеса зависи от това къде се намира и колко е голям хотелът, дали е сезонен или целогодишен, колко е склонен да инвестира собственикъ

След разговор, свързан с изграждането на портала - паметник, заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който присъства и на тържествения ритуал по полагане на военна клетва, предложи Министерството на отбраната, в лицето на Радостин Илиев да се ангажира с изграждането на портала на факултета, като зам.-министърът изяви желание да подкрепи реализацията на проекта за изграждане на паметника, отбелязват от общинския пресцентър. 

Оттам уточняват, че Министерството на отбраната ще изгради половината от "Паметника – контролно-пропускателния пункт на факултета" (в Шумен е факултетът „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ на НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново -б.а.). 

На срещата архитект Валери Колев, член на Инициативния комитет за изграждане на паметника, отново представи идейния проект за изграждане на паметника, на мястото където е сега действащият контролно-пропускателен пункт на шуменския факултет към НВУ „Васил Левски“. Той представи проекта и на пресконференция в Националния пресклуб в Шумен на 19 септември, където бе обявено началото на дарителска кампания за възстановяване на Паметника – портал на Седми пехотен преславски полк.

По-рано днес в Шумен, зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев каза в поздравителното си слово към курсантите и резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“, които днес положиха военна клетва пред сградата на общинската администрация в Шумен, че бюджетът за отбрана трябва да нараства и се подготвя повишение на заплатите на военнослужещите.

Според изготвената количествено-стойностна сметка за възстановяването на паметника ще са необходими над 171 хил. лв. До момента има отпуснати 25 000 лв. от Министерството на отбраната.

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата. 

Д-р Башлиев напомни, че е важно всяка жена на възраст след 45 години да прави периодични профилактични прегледи и състоянието да се следи от лекар. 

Той обясни, че в годините назад е имало периоди, в които водещи гинеколози са отричали хормоналната терапия, използвана за менопаузата. „Имаше време, в което се залиташе по билки, корени, цветя и други природни лечения, но напоследък от лекарското съсловие осъзнаха, че вече има много модерни и щадящи терапии, основани на хормони, благодарение на които жените водят пълноценен живот“, допълни специали

Общо четирима души са задържани по време на проведената днес специализирана полицейска операция във видинския квартал „Нов път“. Образувани са едно досъдебно производство и три предварителни проверки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. 

Припомняме, че операцията е за противодействие както на конвенционалната престъпност, така и срещу престъпления, свързани с купуването и продаването на гласове. В нея са участвали четири екипа на жандармерията, служители от видинското районно управление, от криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция на областната дирекция, както и разследващи полицаи. На изградените три временни контролно-пропускателни пункта при входно-изходните точки на квартал „Нов път“ екипите са проверявали водачите на преминаващите моторни превозни средства. Паралелно са извършвали проверки на частни адреси, обществени

Специализиран полицейска операция с акцент върху спазването на правилата за движение от водачите на двуколесни превозни средства, ще се проведе на територията на цялата област Кърджали от 15 до 20 октомври. Това каза пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ в Кърджали главен инспектор Николай Дачев.

Той поясни, че в обсега на акцията попадат мотоциклети, велосипеди, както и индивидуални електрически превозни средства (тротинетки). 

Дачев припомни, че водачите на двуколесни превозни средства са били в обсега и на проведената в рамките на предходната седмица операция ROADPOL. Като резултат от нея той отчете установени седем водачи без каска. 

По линия на операцията са били проверени 1690 моторни превозни средства от общо 3189 проверени през изтеклата седмица в област Кърджали. Установени са 73 водачи без обезопасителни колани, както

В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при заявени 228 500, съобщи зам.-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Десислава Филипова - Рангелова. На въпрос тя уточни, че в рамките на нормалното е доставените бюлетини да са по-малко от поисканите.

Раздаването по общини започва още днес с Хасково и Димитровград. В останалите девет административно-териториални единици на областта бюлетините ще се извозват от понеделник, посочи Филипова-Рангелова. Тя информира, че от вчера вече е започнало и обучението на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

Вчера в държавната администрация в южния областен център бяха доставени и 688 ролки хартия, с които ще бъдат зареждани 344-те машини, с които ще се гласува на изборите.

Държавният глава Румен Радев ще отличи с Почетния знак на президента дейци на военната ни авиация днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Оттам отбелязват, че церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 се състои в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври.

Генерал (о.з.) Михо Михов ще бъде отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на Република България, както и по случай навършените от него 75 години.

За неговия принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента ще бъде удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Празникът на авиацията и военновъздушните сили се отбелязва с Разпореждане 400 на Министерския съвет от 1 юни 1963 г., според информация на отдел "С

Областната комисия „Военни паметници“ на заседанието си на 30 август 2023 г. одобри мястото, на което в Шумен да бъде възстановен Портал-паметник на Седми пехотен Преславски полк.

Припомняме, че желаещите да дарят средства за възстановяване на Паметника – портал на Седми пехотен преславски полк могат да внесат пари на откритата за инициативата смета, с IBAN: BG30IORT8048109658881 и титуляр Сдружение „Седми пехотен преславски полк“.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От началото на следващата седмица във Враца ще заработи нова система за таксуване и информационни услуги на градския транспорт
От началото на следващата седмица във Враца стартира тестовият период на новата електронна система за информиране на гражданите, използващи обществения транспорт в община Враца, а ...
Жена от Кресна пострада при побой
Жена от Кресна пострада при побой, нанесен от неин съгражданин, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел ...
Младежът, който преби жена пред денонощен магазин в Перник, е обвинен в умишлено причиняване на смърт
Младежът, който преби жена пред денонощен магазин в Перник, е обвинен в умишлено причиняване на смърт, съобщиха от прокуратурата. Припомняме, че тежкото престъпление беше извършено ...
Областният управител върна решението на Общински съвет – Ямбол за преместваемите обекти
Областният управите на Ямбол Николай Костадинов върна за ново разглеждане в Общински съвет – Ямбол наредбата, уреждаща поставянето на преместваеми обекти, съобщават от прессл ...
Трима души са задържани в София за извършване на измами с кредити в страната, съобщиха на брифинг в Стара Загора разследващите
Трима души са задържани за извършване на измами с кредити. Това съобщи на брифинг Лъчезар Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора. В брифинга участват също Тан ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в столицата. Форумът продължава три дни - от 18 до 20 октомври, с акцент върху усложненията в естетичнат ...
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Тикер в 14:26 ч.
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в ст ...
Начало Сфера
11987
България

Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен

След разговор, свързан с изграждането на портала - паметник, заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който присъства и на тържествения ритуал по полагане на военна клетва, предложи Министерството на отбраната, в лицето на Радостин Илиев да се ангажира с изграждането на портала на факултета, като зам.-министърът изяви желание да подкрепи реализацията на проекта за изграждане на паметника, отбелязват от общинския пресцентър.На срещата архитект Валери Колев, член на Инициативния комитет за изграждане на паметника, отново представи идейния проект за изграждане на паметника, на мястото където е сега действащият контролно-пропускателен пункт на шуменския факултет към НВУ „Васил Левски“.

| 11 Октомври 2024, 20:12 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен
Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен
Снимка © Община Шумен

Министерството на отбраната ще изгради част от Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен, каза днес зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев при срещата си с кмета на областния град проф. Христо Христов, проведена след като курсанти и резервисти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ положиха военна клетва пред сградата на общинската администрация в Шумен, съобщиха от пресцентъра .

Над 140 души се възползваха от безплатните прегледи в Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, които бяха осигурени по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., съобщиха от здравното заведение.

Скрининговите кампании за белодробни болести, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2 се проведоха в периода от 10 до 17 октомври включително. 

За прегледите се записаха хора на различна възраст, независимо от здравноосигурителния им статус и фамилна обремененост. Скрининговите кампании бяха извършени от д-р Маргарита Тасева, д-р Десислава Кръстева-Стояновска и д-р Маргарита Чекова.

Стратегическата цел на програмата бе да продължи подобряването на здравното състояние на населението, чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и дългосрочни последствия за здравет

Офталмологът д-р Димитър Джелебов е тазгодишният носител на отличието „Лекар на годината“ в Стара Загора. Това съобщи Камелия Костадинова, административен секретар на Регионалната колегия на Български лекарски съюз - Стара Загора. Отличието му беше връчено на официална церемония, в навечерието на 19 октомври - Ден на българския лекар.

Д-р Джелебов е завършил медицина в  Стара Загора през 1991 година, придобива специалност по очни болести през 1997 година. Той работи в катаракталната и витреоретиналната хирургия, още - хирургия на преден и заден сегмент, на клепачи. Главен изследовател е в шест клинични изпитвания, член е на Българската асоциация за клинични проучвания. Съавтор е на 4 учебника и ръководства по очни болести  и на няколко книги за очното здраве. Основател е на  Медицински център “Верея” в Стара Загора.

Сред отличените

От следващата седмица започва да тече срокът за номинации за председател на Върховния административен съд (ВАС). В четири поредни заседания на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще могат да се правят кандидатури. Изборът ще е на 20 март. Това гласува Пленумът на Висшия съдебен съвет. Трима от присъстващите бяха против продължаването на процедурата.

Мандатът на сегашния председател на ВАС Георги Чолаков изтича в края на ноември. 

Олга Керелска каза, че гласува против, защото смята, че този състав на съвета с изтекъл мандат не може да проведе този избор. Залагаме риск при последващи действия групи от депутати или президентът да сезират Конституционния съд, посочи тя.  

ВСС няма право на преценка дали да приложи правомощията си в Конституцията, каза колегата Даниела Марчева. Не може да се изкарва пред скоби изборът на "тримата големи" пред всички о

Нощ на индустрията ще бъде организирана в Габрово на 18 октомври. Това съобщиха от Технически университет - Габрово. 

Събитието, което е инициатива на Сдружение "Мост между поколенията", има за цел да популяризира производствени предприятия в шестте региона на България като представи тяхната дейност пред младите хора, за да намерят те по-лесно своята професионална реализация, посочват организаторите.

Компаниите домакини в Габрово ще бъдат "Мехатроника" АД, "Дикси" ЕООД, "Дзалли" ООД, АМК ООД, "Пластформ" ООД и МАК АД. Нощта на индустрията ще бъде официално открита от 19:00 часа в зала "Пенчо Семов" на хотел "Балкан", където ще бъдат представени партньорите и компаниите домакини. Автобусите с посетители тръгват точно в 20:00 часа от хотел "Балкан" в три маршрута.

Партньори на инициативата в града са Община Габрово, Областна администрация Габрово, Технически ун

Въпреки дигитализацията на процесите в туризма, класическите туроператори не бива да бъдат отписвани с лека ръка, те няма да изчезнат още дълги години, каза днес съпредседателят на Варненската туристическа камара (ВТК) проф. Стоян Маринов преди откриването на 17-ия Черноморски туристически форум, посветен на предизвикателствата пред зеления и дигиталния преход в този сектор. Основен организатор на срещата е ВТК, а в разговора се включиха представители на бранша, на неправителствени организации, на общински, държавни и образователни институции. Сред гостите на форума бе и областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева.

Дигитализацията навлиза все повече в хотелиерството, но с различни темпове, коментира Маринов. По думите му скоростта на процеса зависи от това къде се намира и колко е голям хотелът, дали е сезонен или целогодишен, колко е склонен да инвестира собственикъ

След разговор, свързан с изграждането на портала - паметник, заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който присъства и на тържествения ритуал по полагане на военна клетва, предложи Министерството на отбраната, в лицето на Радостин Илиев да се ангажира с изграждането на портала на факултета, като зам.-министърът изяви желание да подкрепи реализацията на проекта за изграждане на паметника, отбелязват от общинския пресцентър. 

Оттам уточняват, че Министерството на отбраната ще изгради половината от "Паметника – контролно-пропускателния пункт на факултета" (в Шумен е факултетът „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ на НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново -б.а.). 

На срещата архитект Валери Колев, член на Инициативния комитет за изграждане на паметника, отново представи идейния проект за изграждане на паметника, на мястото където е сега действащият контролно-пропускателен пункт на шуменския факултет към НВУ „Васил Левски“. Той представи проекта и на пресконференция в Националния пресклуб в Шумен на 19 септември, където бе обявено началото на дарителска кампания за възстановяване на Паметника – портал на Седми пехотен преславски полк.

По-рано днес в Шумен, зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев каза в поздравителното си слово към курсантите и резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“, които днес положиха военна клетва пред сградата на общинската администрация в Шумен, че бюджетът за отбрана трябва да нараства и се подготвя повишение на заплатите на военнослужещите.

Според изготвената количествено-стойностна сметка за възстановяването на паметника ще са необходими над 171 хил. лв. До момента има отпуснати 25 000 лв. от Министерството на отбраната.

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата. 

Д-р Башлиев напомни, че е важно всяка жена на възраст след 45 години да прави периодични профилактични прегледи и състоянието да се следи от лекар. 

Той обясни, че в годините назад е имало периоди, в които водещи гинеколози са отричали хормоналната терапия, използвана за менопаузата. „Имаше време, в което се залиташе по билки, корени, цветя и други природни лечения, но напоследък от лекарското съсловие осъзнаха, че вече има много модерни и щадящи терапии, основани на хормони, благодарение на които жените водят пълноценен живот“, допълни специали

Общо четирима души са задържани по време на проведената днес специализирана полицейска операция във видинския квартал „Нов път“. Образувани са едно досъдебно производство и три предварителни проверки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. 

Припомняме, че операцията е за противодействие както на конвенционалната престъпност, така и срещу престъпления, свързани с купуването и продаването на гласове. В нея са участвали четири екипа на жандармерията, служители от видинското районно управление, от криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция на областната дирекция, както и разследващи полицаи. На изградените три временни контролно-пропускателни пункта при входно-изходните точки на квартал „Нов път“ екипите са проверявали водачите на преминаващите моторни превозни средства. Паралелно са извършвали проверки на частни адреси, обществени

Специализиран полицейска операция с акцент върху спазването на правилата за движение от водачите на двуколесни превозни средства, ще се проведе на територията на цялата област Кърджали от 15 до 20 октомври. Това каза пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ в Кърджали главен инспектор Николай Дачев.

Той поясни, че в обсега на акцията попадат мотоциклети, велосипеди, както и индивидуални електрически превозни средства (тротинетки). 

Дачев припомни, че водачите на двуколесни превозни средства са били в обсега и на проведената в рамките на предходната седмица операция ROADPOL. Като резултат от нея той отчете установени седем водачи без каска. 

По линия на операцията са били проверени 1690 моторни превозни средства от общо 3189 проверени през изтеклата седмица в област Кърджали. Установени са 73 водачи без обезопасителни колани, както

В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при заявени 228 500, съобщи зам.-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Десислава Филипова - Рангелова. На въпрос тя уточни, че в рамките на нормалното е доставените бюлетини да са по-малко от поисканите.

Раздаването по общини започва още днес с Хасково и Димитровград. В останалите девет административно-териториални единици на областта бюлетините ще се извозват от понеделник, посочи Филипова-Рангелова. Тя информира, че от вчера вече е започнало и обучението на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

Вчера в държавната администрация в южния областен център бяха доставени и 688 ролки хартия, с които ще бъдат зареждани 344-те машини, с които ще се гласува на изборите.

Държавният глава Румен Радев ще отличи с Почетния знак на президента дейци на военната ни авиация днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Оттам отбелязват, че церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 се състои в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври.

Генерал (о.з.) Михо Михов ще бъде отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на Република България, както и по случай навършените от него 75 години.

За неговия принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента ще бъде удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Празникът на авиацията и военновъздушните сили се отбелязва с Разпореждане 400 на Министерския съвет от 1 юни 1963 г., според информация на отдел "С

Областната комисия „Военни паметници“ на заседанието си на 30 август 2023 г. одобри мястото, на което в Шумен да бъде възстановен Портал-паметник на Седми пехотен Преславски полк.

Припомняме, че желаещите да дарят средства за възстановяване на Паметника – портал на Седми пехотен преславски полк могат да внесат пари на откритата за инициативата смета, с IBAN: BG30IORT8048109658881 и титуляр Сдружение „Седми пехотен преславски полк“.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От началото на следващата седмица във Враца ще заработи нова система за таксуване и информационни услуги на градския транспорт
Жена от Кресна пострада при побой
Младежът, който преби жена пред денонощен магазин в Перник, е обвинен в умишлено причиняване на смърт
Областният управител върна решението на Общински съвет – Ямбол за преместваемите обекти
Трима души са задържани в София за извършване на измами с кредити в страната, съобщиха на брифинг в Стара Загора разследващите
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.