Начало Основна линия Самоковските майстори са най – големите майстори в иконописта, смята иконописецът Мирослав Вълев, който откри изложба в Самоков
10751
България

Самоковските майстори са най – големите майстори в иконописта, смята иконописецът Мирослав Вълев, който откри изложба в Самоков

Самоковските майстори са най – големите в иконописта.Те въвеждат светския елемент в старата традиционна византийска иконопис, защото следват търговците и учат рисуване в Западна Европа.

| 11 Октомври 2024, 20:55 ч.
Самоковските майстори са най – големите майстори в иконописта, смята иконописецът Мирослав Вълев, който откри изложба в Самоков
Самоковските майстори са най – големите майстори в иконописта, смята иконописецът Мирослав Вълев, който откри изложба в Самоков
Снимка © БТА

Самоковските майстори са най – големите в иконописта. Те въвеждат светския елемент в старата традиционна византийска иконопис, защото следват търговците и учат рисуване в Западна Европа. Това каза иконописецът Мирослав Вълев, който откри тази вечер изложба с икони в Исторически музей – Самоков. Той допълни, че има предвид майстори зографи като Захарий Зограф, Димитър Зограф, Станислав Доспевски и други. 

Окръжна прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем и задържа непълнолетен за умишлено убийство в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Четиринадесетгодишно момче е обвинено за това, че на 13.10.2024  г. в Пловдив, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил майка си - 52-годишната Б.М. 

Обвиняемият е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Окръжна прокуратура ще внесе днес искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо момчето. 

Извършват се действия по досъдебното производство.   

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

Общо 73 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. На общо 101 сигнала за произшествия са реагирали звената на пожарната в цялата страна.

С преки материални щети са възникнали 18 пожара, от които четири в жилищни сгради, два в промишлени сгради, два в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест в транспортни средства, един в съоръжения на открито и 3 други. Без нанесени материални щети са възникнали 55 пожара.

Извършени са 25 спасителни дейности и помощни операции, от които три при катастрофи в транспортни средства. Получени са три лъжливи повиквания. При пожарите няма загинали и пострадали.

В Ямбол започна днес кампания за събиране на опасни битови отпадъци. В мобилен пункт до сградата на Общината до 16:00 часа се приемат лекарства с изтекъл срок на годност, пестициди и различни видове препарати, живачни термометри и др.

От сутринта има желаещи, коментира служителката на пункта Марияна Тодорова. „Досега са предадени лекарства с изтекъл срок, препарати, бои, пестициди. Надяваме се да дойдат и още хора. Това са опасни отпадъци, които не трябва да се изхвърлят в контейнерите, ние ги вземаме и ги обезвреждаме“, допълни тя.

Пред пункта идват както граждани, така и служители на фирми. „За втори път предаваме тонер касети. Сега около 20 касети, а предният път много повече, защото бяха трупани с години. Тази инициатива е много добра“, коментира Радостина Атанасова, служител в строителна фирма.

Екоакцията за събиране на опасни отпадъ

Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно. През 2013 г. на днешната дата съобщава за публикация на грузински и швейцарски учени в сп. "Сайънс", че Хомо хабилис, Хомо рудолфензис и Хомо еректус са от една еволюираща линия, довела до съвременния човек. 

Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. 

В емисията си “Забава и знание” на 18 октомври 2013 г. пише:

Най-ранните хора от Евразия и Африка може да са от един вид

Лондон, 18 октомври 2013 г. // Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показ

В изложбата могат да се видят 27 икони с лика на Иисус Христос, Света Богородица, свети Иван Рилски, свети Георги, светите братя Кирил и Методий и други. 

Изложбата бе открита официално от директора на музея д-р Веселин Хаджиангелов. Той посочи, че Вълев е изрисувал иконите по точно определен канон и винаги, когато ги прави, пости и не докосва алкохол. „Това е зограф, който с години е проучвал детайлите и тънкостите на трите български школи – Банска, Самоковска и Тревненска. Той е роден в Троян – град, с който Самоков е близък“, посочи директорът и каза, че това превръща тези малки градове в големи културни центрове. По думите му творбите на Вълев са досущ като оригинала. 

Поводът за изложбата е 60-годишнината от рождението на иконописеца. Тя ще може да бъде видяно до 8 ноември. 

Припомняме, че Вълев подреди изложба в родния си град Троян. Авторът е възпитаник на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян. Оттам получава всестранна подготовка, както той казва, и това му помага, когато започва да се занимава с иконопис преди 36 години.

До момента Вълев има самостоятелни изложби - както иконопис, така и на фотография, участвал е в пленери във Франция и Италия.

Процедурата за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система – такава, каквато я бяха замислили, бяха осъществили и Конституционният съд върна обратно. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в церемонията по връчване на наградите в националния конкурс „Кмет на годината“.

Според нея добри резултати може да има само при преосмисляне в хората, които работят в системата. Всички имаме нужда начело на тези институции да бъдат хора с голямо доверие от българските граждани, добави Йотова.

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС) трябва да продължи, защото не е редно ръководители на органи да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. След като Конституцията позволява, тази процедура трябва

Търговищка област е на 22-ро място в страната по брой тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП). На територията й през миналата година са регистрирани 100 тежки ПТП, при които са загинали 14 души и са ранени 136. В сравнение с 2022 г. при инцидентите с наличие на материални щети и пострадали се наблюдава увеличение със 7,4 процента, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

През 2023 г. най-голям брой произшествия са регистрирани в община Търговище – 53, с двама загинали и 64 ранени човека. Най-малко катастрофи са се случили в община Антоново – три, при които двама души са загинали, а четирима са били ранени. 

Най-много пътни инциденти са регистрирано през месеците април и май – 12 процента от общия брой на ПТП за годината, а най-малко - през декември, когато са регистрирани три процента от общия брой. Броят на загиналите е най

Прокуратурата внесе повторно в съда обвинителен акт по делото за причиняване на смърт при тежък инцидент в тунел „Ечемишка“. Това съобщиха от държавното обвинение.

Този път деянието е квалифицирано като причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт от служители по транспорта, които са нарушили правилата за експлоатация на пътното съоръжение.

На 5 юни Софийският окръжен съд върна делото на прокуратурата. На разпоредителното заседание по делото съдът прие, че има допуснати неясноти в обвинителния акт и съществени процесуални нарушения, които трябва да се отстранят. 

Инцидентът стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата загина 64-годишната Елена Михайлова. Частни обвинители в процеса са децата на жертвата.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души,

Български и полски компании от различни сектори обсъдиха съвместни бизнес инициативи в Бургас в рамките на информационно събитие, организирано от Търговско-индустриалната камара, Посолството на Република Полша у нас и полското Министерство на климата и околната среда. Бизнес форумът, който постави акцент върху кръговата икономика, даде възможности на български фирми да представят дейността си и възможностите за сътрудничество пред полските гости. За събитието в Бургас пристигнаха представители на 12 полски компании, които оперират в областта на "зелените" технологии. Някои от тях имат и представителства в България. 

В срещата се включиха местни държавни институции и организации. Сред тях бяха и едни от най-големите предприятия в областта като "Лукойл Нефтохим Бургас", "Промет Стиил" и "Черноморско злато". Представители на черноморски общини, университети и туристически орг

Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (НСМКАВ) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се състои от 48 пункта за мониторинг на въздуха. От тях девет са с ръчно вземане на проби, 30 са автоматични измервателни станции, пет са автоматични ДОАС (Диференциална оптична абсорбционна спектроскопия) системи, работещи на оптичен принцип, и четири автоматични измервателни станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в горски екосистеми. Това се посочва в отговор на ресорното министерство на запитване .

От МОСВ отбелязват че разположението на пунктовете е съгласно изискванията на европейското и национално законодателство. 

„Същите се разполагат съгласно изисквания, посочени в действащото към момента на поставянето им законодателство“, посочват от МОСВ. „Тези изисквания са посочени в Приложение № 6 към

Негови икони има в редица български църкви и манастири, в Гърция, Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия, Испания, Англия, Австрия, Швейцария, Чехия, Унгария, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Република Южна Африка. Икони, дело на Вълев, се пазят  в Троянския манастир, митрополитската църква „Св. св. Петър и Павел“ – Силистра, Великотърновската и Пловдивската митрополии, църквата „Св. Петка“ в Троян, църквата „Св. Николай Летни“ в село Гумощник. 

Вълев е рисувал иконите за иконостасите в църквата в махала Баба Стана в с. Орешак, с. Искър, Варненско, село Горно Трапе, Троянско и село Черни Осъм.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Нова директива ще хармонизира правилата за фалити на фирмите, каза евродепутатът Емил Радев
По думите му причината е, че в отделните държави членки правилата са много различни. Някъде такова производство приключва за 6 месеца, в други страни продължават по 7-8 години, обя ...
Около 700 служители от МВР в Пазарджик ще са ангажирани с изборния процес
Около 700 са служителите от структурни звена на МВР в област Пазарджик, които са ангажирани с изборния процес. Това стана ясно на работна среща с ръководители на държавни институци ...
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На територията на Областна дирекция на МВР – Стара Загора днес се провеждат активни полицейски действия в Районните управления в Гълъбово, както и Първо и Второ Районни управ ...
Полицаи задържаха употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне проверка в Шумен
Задържан е употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне полицейска проверка, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен.  Малко след 00:30 ча ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Основен организатор е Сдружение "Бълг ...
Тикер в 14:23 ч.
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъд ...
Начало Основна линия
10751
България

Самоковските майстори са най – големите майстори в иконописта, смята иконописецът Мирослав Вълев, който откри изложба в Самоков

Самоковските майстори са най – големите в иконописта.Те въвеждат светския елемент в старата традиционна византийска иконопис, защото следват търговците и учат рисуване в Западна Европа.

| 11 Октомври 2024, 20:55 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Самоковските майстори са най – големите майстори в иконописта, смята иконописецът Мирослав Вълев, който откри изложба в Самоков
Самоковските майстори са най – големите майстори в иконописта, смята иконописецът Мирослав Вълев, който откри изложба в Самоков
Снимка © БТА

Самоковските майстори са най – големите в иконописта. Те въвеждат светския елемент в старата традиционна византийска иконопис, защото следват търговците и учат рисуване в Западна Европа. Това каза иконописецът Мирослав Вълев, който откри тази вечер изложба с икони в Исторически музей – Самоков. Той допълни, че има предвид майстори зографи като Захарий Зограф, Димитър Зограф, Станислав Доспевски и други. 

Окръжна прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем и задържа непълнолетен за умишлено убийство в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Четиринадесетгодишно момче е обвинено за това, че на 13.10.2024  г. в Пловдив, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил майка си - 52-годишната Б.М. 

Обвиняемият е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Окръжна прокуратура ще внесе днес искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо момчето. 

Извършват се действия по досъдебното производство.   

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

Общо 73 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. На общо 101 сигнала за произшествия са реагирали звената на пожарната в цялата страна.

С преки материални щети са възникнали 18 пожара, от които четири в жилищни сгради, два в промишлени сгради, два в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест в транспортни средства, един в съоръжения на открито и 3 други. Без нанесени материални щети са възникнали 55 пожара.

Извършени са 25 спасителни дейности и помощни операции, от които три при катастрофи в транспортни средства. Получени са три лъжливи повиквания. При пожарите няма загинали и пострадали.

В Ямбол започна днес кампания за събиране на опасни битови отпадъци. В мобилен пункт до сградата на Общината до 16:00 часа се приемат лекарства с изтекъл срок на годност, пестициди и различни видове препарати, живачни термометри и др.

От сутринта има желаещи, коментира служителката на пункта Марияна Тодорова. „Досега са предадени лекарства с изтекъл срок, препарати, бои, пестициди. Надяваме се да дойдат и още хора. Това са опасни отпадъци, които не трябва да се изхвърлят в контейнерите, ние ги вземаме и ги обезвреждаме“, допълни тя.

Пред пункта идват както граждани, така и служители на фирми. „За втори път предаваме тонер касети. Сега около 20 касети, а предният път много повече, защото бяха трупани с години. Тази инициатива е много добра“, коментира Радостина Атанасова, служител в строителна фирма.

Екоакцията за събиране на опасни отпадъ

Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно. През 2013 г. на днешната дата съобщава за публикация на грузински и швейцарски учени в сп. "Сайънс", че Хомо хабилис, Хомо рудолфензис и Хомо еректус са от една еволюираща линия, довела до съвременния човек. 

Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. 

В емисията си “Забава и знание” на 18 октомври 2013 г. пише:

Най-ранните хора от Евразия и Африка може да са от един вид

Лондон, 18 октомври 2013 г. // Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показ

В изложбата могат да се видят 27 икони с лика на Иисус Христос, Света Богородица, свети Иван Рилски, свети Георги, светите братя Кирил и Методий и други. 

Изложбата бе открита официално от директора на музея д-р Веселин Хаджиангелов. Той посочи, че Вълев е изрисувал иконите по точно определен канон и винаги, когато ги прави, пости и не докосва алкохол. „Това е зограф, който с години е проучвал детайлите и тънкостите на трите български школи – Банска, Самоковска и Тревненска. Той е роден в Троян – град, с който Самоков е близък“, посочи директорът и каза, че това превръща тези малки градове в големи културни центрове. По думите му творбите на Вълев са досущ като оригинала. 

Поводът за изложбата е 60-годишнината от рождението на иконописеца. Тя ще може да бъде видяно до 8 ноември. 

Припомняме, че Вълев подреди изложба в родния си град Троян. Авторът е възпитаник на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян. Оттам получава всестранна подготовка, както той казва, и това му помага, когато започва да се занимава с иконопис преди 36 години.

До момента Вълев има самостоятелни изложби - както иконопис, така и на фотография, участвал е в пленери във Франция и Италия.

Процедурата за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система – такава, каквато я бяха замислили, бяха осъществили и Конституционният съд върна обратно. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в церемонията по връчване на наградите в националния конкурс „Кмет на годината“.

Според нея добри резултати може да има само при преосмисляне в хората, които работят в системата. Всички имаме нужда начело на тези институции да бъдат хора с голямо доверие от българските граждани, добави Йотова.

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС) трябва да продължи, защото не е редно ръководители на органи да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. След като Конституцията позволява, тази процедура трябва

Търговищка област е на 22-ро място в страната по брой тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП). На територията й през миналата година са регистрирани 100 тежки ПТП, при които са загинали 14 души и са ранени 136. В сравнение с 2022 г. при инцидентите с наличие на материални щети и пострадали се наблюдава увеличение със 7,4 процента, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

През 2023 г. най-голям брой произшествия са регистрирани в община Търговище – 53, с двама загинали и 64 ранени човека. Най-малко катастрофи са се случили в община Антоново – три, при които двама души са загинали, а четирима са били ранени. 

Най-много пътни инциденти са регистрирано през месеците април и май – 12 процента от общия брой на ПТП за годината, а най-малко - през декември, когато са регистрирани три процента от общия брой. Броят на загиналите е най

Прокуратурата внесе повторно в съда обвинителен акт по делото за причиняване на смърт при тежък инцидент в тунел „Ечемишка“. Това съобщиха от държавното обвинение.

Този път деянието е квалифицирано като причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт от служители по транспорта, които са нарушили правилата за експлоатация на пътното съоръжение.

На 5 юни Софийският окръжен съд върна делото на прокуратурата. На разпоредителното заседание по делото съдът прие, че има допуснати неясноти в обвинителния акт и съществени процесуални нарушения, които трябва да се отстранят. 

Инцидентът стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата загина 64-годишната Елена Михайлова. Частни обвинители в процеса са децата на жертвата.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души,

Български и полски компании от различни сектори обсъдиха съвместни бизнес инициативи в Бургас в рамките на информационно събитие, организирано от Търговско-индустриалната камара, Посолството на Република Полша у нас и полското Министерство на климата и околната среда. Бизнес форумът, който постави акцент върху кръговата икономика, даде възможности на български фирми да представят дейността си и възможностите за сътрудничество пред полските гости. За събитието в Бургас пристигнаха представители на 12 полски компании, които оперират в областта на "зелените" технологии. Някои от тях имат и представителства в България. 

В срещата се включиха местни държавни институции и организации. Сред тях бяха и едни от най-големите предприятия в областта като "Лукойл Нефтохим Бургас", "Промет Стиил" и "Черноморско злато". Представители на черноморски общини, университети и туристически орг

Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (НСМКАВ) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се състои от 48 пункта за мониторинг на въздуха. От тях девет са с ръчно вземане на проби, 30 са автоматични измервателни станции, пет са автоматични ДОАС (Диференциална оптична абсорбционна спектроскопия) системи, работещи на оптичен принцип, и четири автоматични измервателни станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в горски екосистеми. Това се посочва в отговор на ресорното министерство на запитване .

От МОСВ отбелязват че разположението на пунктовете е съгласно изискванията на европейското и национално законодателство. 

„Същите се разполагат съгласно изисквания, посочени в действащото към момента на поставянето им законодателство“, посочват от МОСВ. „Тези изисквания са посочени в Приложение № 6 към

Негови икони има в редица български църкви и манастири, в Гърция, Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия, Испания, Англия, Австрия, Швейцария, Чехия, Унгария, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Република Южна Африка. Икони, дело на Вълев, се пазят  в Троянския манастир, митрополитската църква „Св. св. Петър и Павел“ – Силистра, Великотърновската и Пловдивската митрополии, църквата „Св. Петка“ в Троян, църквата „Св. Николай Летни“ в село Гумощник. 

Вълев е рисувал иконите за иконостасите в църквата в махала Баба Стана в с. Орешак, с. Искър, Варненско, село Горно Трапе, Троянско и село Черни Осъм.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Нова директива ще хармонизира правилата за фалити на фирмите, каза евродепутатът Емил Радев
Около 700 служители от МВР в Пазарджик ще са ангажирани с изборния процес
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
Полицаи задържаха употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне проверка в Шумен
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Местен фокус
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, каза ген.-м. Явор Матеев
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.