Начало Контекст За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказват доц. Петьо Кръстев и Теди Еротеева
9828
България

За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказват доц. Петьо Кръстев и Теди Еротеева

За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказаха доц. Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и народната певица Теди Еротеева.Пример за общуването между музиканти от различни страни на Балканите е народната песен „Гоце ми отиде в Солуна града“.

| 12 Октомври 2024, 08:08 ч.
За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказват доц. Петьо Кръстев и Теди Еротеева
За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказват доц. Петьо Кръстев и Теди Еротеева
Снимка © Община Банско

За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказаха доц. Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и народната певица Теди Еротеева. Пример за общуването между музиканти от различни страни на Балканите е народната песен „Гоце ми отиде в Солуна града“. 

От 7:00 часа в Хасковска област започна полицейска акция срещу изборната търговия. До този момент има петима задържани, съобщи в Любимец директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Иван Расоков. 

На частен адрес в Хасково са намерени лични карти със списъци. Открити са дози от различни видове наркотици, голямо количество цигари без бандерол, стоки от защитени търговски марки, посочи Расоков.

Проверяваните обекти и лица са набелязани след анализ от предишни избори и за тях се смята, че са рискови за търговия с гласове. Всеки сигнал, който се получи, се проверява в детайли и се докладва на прокуратурата, допълни Расоков. По негови думи до този момент са издадени 21 предупредителни протокола срещу лица, за които съмнения, че се занимават с дейност, нарушаваща политическите права на гражданите.

Акцията ще продължи през целия днешен ден, проверки ще има и д

Годишната среща на местните власти в курорта “Албена”, организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), продължава трети ден.

В първата пленарна сесия в зала “Скай” на хотел “Парадайс Блу” властите обсъдиха темата за взаимодействие на общините с електроразпределителните дружества.

Членът на УС на НСРОБ и кмет на община Враца Калин Каменов сподели, че предстои да се финализира процес по подписването на рамково споразумение за сътрудничество.

“Започваме да си даваме сметка за значимостта на някои неща едва когато настъпят проблеми с тях. Такъв е случаят и с електрозахранването. Дадохме си сметка до какви проблеми може да доведе трайното му прекъсване, когато настъпи снежното бедствие през ноември 2023 г.”, припомни Каменов, като добави, че тогава много места в Северна България са останали без елек

Специализирана полицейска операция за превенция на престъпленията против политическите права на гражданите започна в Ловешка област, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова.

Акцията е насочена основно към предотвратяване и пресичане на евентуални престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на битовата престъпност в малките населени места.

В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория и разследващи полицаи. Участва също и Зоналното жандармерийско управление Плевен. 

В някои населени места на територията на областта със свои представители ще се включат и Инспекция по труда, ДАИ и Комисията за защита на потребителите.

Обект на контрол са лица с рисков профил, моторни превозни средства, частни адреси, тър

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е съставила през 2023-24 г. 18 акта за нарушения на финансовата дисциплина в Община Смолян, съобщи на пресконференция Стефан Сабрутев, председател на групата  съветници „Нашият Смолян“. Общинските съветници Стефан Сабрутев, Елена Радева, Радой Краев представиха на пресконференция в Националния пресклуб в Смолян отчет за работата на групата „Нашият Смолян“.  

След 17 акта през 2023 г. за подписани 231 договора в нарушение на Закона за публични финанси на стойност 46 млн. лв., през януари тази година е поредният акт за неспазване на финансовата дисциплина за сключване на 131 договора и поети ангажименти за разходи в размер на 17 454 196,14 лв., за което кметът отново е санкциониран, допълни Сабрутев. Според него това показва, че твърденията за финансова стабилност и подобряване на финансовото състо

Жена на 88 години е станала жертва на измама в Чирпан, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Стара Загора. Тя е дала сумата от 400 лева на непознат мъж, който е влязъл в дома и е заявил, че е изпратен от сина да достави дърва за огрев.

След като е платила сумата, жената се свързала със сина си и разбрала, че той не е поръчвал дърва, уточниха от полицията. Сигнал в полицията в Чирпан е подаден вчера, образувано е досъдебно производство за измама. 

Вчера съдът в Гълъбово осъди мъж на 49 години на година и половина затвор за телефонна измама на 83-годишна жена. 

Доц. Кръстев разказа за песен, която през 60-те години на миналия век се е пяла от преселниците от Кукуш, живеещи в Благоевград. Тези общности са били доста сплотени и затворени и са правили вечеринки, посветени на кукушките традиции. Има документален запис на една от вечеринките, на която е изпълнена песен за Гоце Делчев с много интересна и красива мелодия, посочи той. 

Кукушката песен се казва „Защо бре, Гоце, чашка не допиваш“. Документалният запис, който аз съм чувал, е от 60-те години от читалището в Благоевград. Жената, която пее песента, тогава е била доста възрастна, някъде на 80 години, посочи доц. Кръстев. Той отбеляза, че подобен песенен сюжет, но с различна мелодия има и в Република Северна Македония – „Гоце ми отиде в Солуна града“. 

Народната певица Теди Еротеева сподели, че е чула тази песен преди години в изпълнение на певческа група, а по-късно и в изпълнение на Васка Илиева – певица от Република Северна Македония, и също решила да я изпее. Много ми хареса тази песен, аз я доразвих като гласове, записах я с автентичния текст, с който я чух от Васка Илиева, разказа младата певица. Щастлива съм, че след мен още изпълнители като Анета Мицевска от група „Молика“ в Република Северна Македония също я направиха, и още хора подеха и почнаха да я пеят, допълни Еротеева. 

Сега има едно ново течение в Република Северна Македония (РСМ) текстовете малко да се доизменят, за да се отличат от първоначалния вариант. Затова в по-съвременни варианти на песента може да се чуят някои думи, които не са така, както съм ги изпяла, обясни тя. 

Теди Еротеева разказа, че песента „Гоце ми отиде в Солуна града“ е популярна и в Северна Македония. И в Кукуш, днешна Северна Гърция, я пеят и я знаят. Ходила съм на участия там и винаги, когато пея тази песен, хората много се радват и я знаят. Те всички песни за Гоце Делчев знаят, допълни тя.  

Общо 53-ма експерти осигурява Министерството на електронното управление и други администрации за предстоящата извадкова проверка на машините за гласуване, която се провежда от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това беше докладвано на регулярната среща, свикана от министър-председателя Димитър Главчев за подготовката на предстоящия на 27 октомври вот, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изрази очакване да бъдат проверени близо една трета от машините, което ще бъде значително по-голям брой проверени устройства в сравнение с предходните избори. Проверка предстои да бъде направена и на машините, които ще бъдат изпратени за вота в чужбина.

По отношение на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии министър Мундров заяви, че от днес започва поетапн

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по дело за незаконно влизане в чужд имот, закани с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, съдът в Дупница определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали И.И., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления. Мъжът на 54 години е влязъл в чужд имот в Бобошево, като прескочил оградата, прекосил двора и проникнал в къщата през входната врата. Намерил стаята, в която се намирала съпругата му и се заканил с убийство. Нападнал с нож мъжа, с който жената била, като му нанесъл порезна рана в областта на крака и му се заканил с убийство. 

За случилото се бил подаден сигнал н

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Окръжен съд – Благоевград призна за виновен  румънски гражданин, причинил смъртта на двама души при пътнотранспортно произшествие. Наложеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от три години и отнемане на правото да управлява моторно превозно средство (МПС) за срок от пет години, считано от датата на влизане на присъдата в сила.

 Румънският гражданин е признат за виновен, затова, че е шофирал с превишена скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на други двама румънски граждани. От Окръжната прокуратура припомнят, че на  26.09.2020 г. около 18:00 часа на Автомагистрала „Струма“ водъчъте управлявал лек автомобил със скорост над 160 км./ч. при ограничение от 140 км/ч. Пътувал е от село Кулата към град Сандански. По непредпазливост е причинил смъртта на двамата румънски граждани. 

Подсъдимият е осъден да заплати

Шуменка е пострадала след ухапване от домашно куче, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Малко след 12:40 часа вчера е приет сигнал, че на ул.“ Владайско въстание“ в Шумен преминаваща жена е ухапана от куче. На място e изпратен полицейски екип. Изяснено е, че 57-годишна жена преминавала по тротоар на улицата. В това време домашното куче излязло от отворена от друга жена входна врата на имот и ухапало преминаващата шуменка. 

След преглед в болницата в града станало ясно, че пострадалата е с разкъсани сухожилия и разкъсан мускул на лявата ръка. 

Образувано е досъдебно производство.

Жена от Вълчедръм почина след ухапване от куче в началото на юни. Прокуратурата във Варна също ръководи разследване по случай на починала жена след ухапване от домашното куче. 

Певицата каза още, че в репертоара си има и песни за Яне Сандански, за Георги Казепов. Занимавам се от много малка с фолклор и като призвание и страст съм набелязала да възпявам делото на хайдутите, воеводите, комитите, на всички онези борци за свободата ни днес и по този начин да е живо и тяхното дело, допълни тя.

Със сигурност фолклорът не познава граници, смята Теди Еротеева. Винаги съм казвала, че аз правя изкуство, а не политика. Работя с много композитори от Република Северна Македония. Сашко Велков е един страхотен композитор и акордеонист от РСМ, с когото работим от дълги години, посочи тя.

Доц. Петьо Кръстев също е на мнение, че битуването на народните песни не се определя от държавните граници. По думите му движението на музикални теми, мотиви и песенни сюжети се ръководи от желанието на хората, от това, че те харесват дадена мелодия или сюжет и искат да ги изпълняват.

Песни за Гоце Делчев се пеят не само в България, пеят се и на различни места на Балканите. В Република Северна Македония също има песни за Гоце Делчев. Това, което аз лично смятам, е, че хората много харесват тези песни и не само песните за Гоце Делчев, всички комитски песни, отбеляза той. Според Кръстев песните са форма на народната любов към героите, които по някакъв начин са жертвали живота си в името на свободата. 

Музиката няма нищо общо с границите, категоричен е специалистът по фолклор. Тези песни, когато са създавани или когато са се пели в първоначалния си вариант, реално границите не са съществували в съвременния им вид. На един по-късен етап историческото наследство става повод за дебати, дискусии и политически интерпретации, коментира той.

Общо взето песните за Гоце Делчев възникват в началото на ХХ век, 20-30-те години, има и такива, които са по-късни, посочи Кръстев.

Гоце Делчев е символ на революционното дело и естествено в Югозападна България и на цялата българска територия има песни, посветени на него, обясни той. Пример за това са следните образци: „Църна се чума зададе“ в изпълнение на знаменитата народна певица от близкото минало Любка Рондова; „Поле широко, кой че по тебе да се шета, като го нема Делчев войвода“ е част от репертоара на мъжките фолклорни групи от Банско. Други такива песни са „Слезнал ми Делчев“ и „Песен за Гоце Делчев“ от репертоара на Ансамбъл „Пирин“ от близкото минало. Изпълнявани са от популярните певци Илия Аргиров и Таня Костова, посочи експертът. 

Има много революционни песни, които са свързани не само с живота на Гоце Делчев като герой, но и с други войводи, отбеляза доц. Петьо Кръстев. Съдържанието на някои песни за Гоце Делчев преекспонира сюжети, които знаем от разказите на Вазов за подвизите на Левски, коментира той. Една от песните – „Абер ми дойде“, разказва как Гоце Делчев отива в Солун. Солунчани правят бесилка, за да го обесят, защото турците го гонят, но той се престорва, както се пее в песента, на „църно кюмюрджийче“. 

Съществуват много фолклорни песни, посветени на комити и войводи. Такава е например „Песен за Марко Лерински“ – българският офицер от Сливен Георги Иванов, наречен от народа Марко Лерински. Неговите подвизи са описани в знаменитата поредица на Димитър Талев, посветена на освободителните борби. Петьо Кръстев отбеляза и песните за Георги Сугарев и Христо Чернопеев от с. Дерманци, Луковитско.

Има революционери, за които фолклорните истории разказват, че са били много добри музиканти. Такъв например е бил войводата Аргир Манасиев и, ако са живели в условията на мир, може би са щели да посветят живота си на музиката, смята още специалистът.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:48 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
9828
България

За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказват доц. Петьо Кръстев и Теди Еротеева

За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказаха доц. Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и народната певица Теди Еротеева.Пример за общуването между музиканти от различни страни на Балканите е народната песен „Гоце ми отиде в Солуна града“.

| 12 Октомври 2024, 08:08 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказват доц. Петьо Кръстев и Теди Еротеева
За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказват доц. Петьо Кръстев и Теди Еротеева
Снимка © Община Банско

За народните песни за герои като Гоце Делчев или как фолклорната музика не познава граници, разказаха доц. Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и народната певица Теди Еротеева. Пример за общуването между музиканти от различни страни на Балканите е народната песен „Гоце ми отиде в Солуна града“. 

От 7:00 часа в Хасковска област започна полицейска акция срещу изборната търговия. До този момент има петима задържани, съобщи в Любимец директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Иван Расоков. 

На частен адрес в Хасково са намерени лични карти със списъци. Открити са дози от различни видове наркотици, голямо количество цигари без бандерол, стоки от защитени търговски марки, посочи Расоков.

Проверяваните обекти и лица са набелязани след анализ от предишни избори и за тях се смята, че са рискови за търговия с гласове. Всеки сигнал, който се получи, се проверява в детайли и се докладва на прокуратурата, допълни Расоков. По негови думи до този момент са издадени 21 предупредителни протокола срещу лица, за които съмнения, че се занимават с дейност, нарушаваща политическите права на гражданите.

Акцията ще продължи през целия днешен ден, проверки ще има и д

Годишната среща на местните власти в курорта “Албена”, организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), продължава трети ден.

В първата пленарна сесия в зала “Скай” на хотел “Парадайс Блу” властите обсъдиха темата за взаимодействие на общините с електроразпределителните дружества.

Членът на УС на НСРОБ и кмет на община Враца Калин Каменов сподели, че предстои да се финализира процес по подписването на рамково споразумение за сътрудничество.

“Започваме да си даваме сметка за значимостта на някои неща едва когато настъпят проблеми с тях. Такъв е случаят и с електрозахранването. Дадохме си сметка до какви проблеми може да доведе трайното му прекъсване, когато настъпи снежното бедствие през ноември 2023 г.”, припомни Каменов, като добави, че тогава много места в Северна България са останали без елек

Специализирана полицейска операция за превенция на престъпленията против политическите права на гражданите започна в Ловешка област, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова.

Акцията е насочена основно към предотвратяване и пресичане на евентуални престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на битовата престъпност в малките населени места.

В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория и разследващи полицаи. Участва също и Зоналното жандармерийско управление Плевен. 

В някои населени места на територията на областта със свои представители ще се включат и Инспекция по труда, ДАИ и Комисията за защита на потребителите.

Обект на контрол са лица с рисков профил, моторни превозни средства, частни адреси, тър

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е съставила през 2023-24 г. 18 акта за нарушения на финансовата дисциплина в Община Смолян, съобщи на пресконференция Стефан Сабрутев, председател на групата  съветници „Нашият Смолян“. Общинските съветници Стефан Сабрутев, Елена Радева, Радой Краев представиха на пресконференция в Националния пресклуб в Смолян отчет за работата на групата „Нашият Смолян“.  

След 17 акта през 2023 г. за подписани 231 договора в нарушение на Закона за публични финанси на стойност 46 млн. лв., през януари тази година е поредният акт за неспазване на финансовата дисциплина за сключване на 131 договора и поети ангажименти за разходи в размер на 17 454 196,14 лв., за което кметът отново е санкциониран, допълни Сабрутев. Според него това показва, че твърденията за финансова стабилност и подобряване на финансовото състо

Жена на 88 години е станала жертва на измама в Чирпан, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Стара Загора. Тя е дала сумата от 400 лева на непознат мъж, който е влязъл в дома и е заявил, че е изпратен от сина да достави дърва за огрев.

След като е платила сумата, жената се свързала със сина си и разбрала, че той не е поръчвал дърва, уточниха от полицията. Сигнал в полицията в Чирпан е подаден вчера, образувано е досъдебно производство за измама. 

Вчера съдът в Гълъбово осъди мъж на 49 години на година и половина затвор за телефонна измама на 83-годишна жена. 

Доц. Кръстев разказа за песен, която през 60-те години на миналия век се е пяла от преселниците от Кукуш, живеещи в Благоевград. Тези общности са били доста сплотени и затворени и са правили вечеринки, посветени на кукушките традиции. Има документален запис на една от вечеринките, на която е изпълнена песен за Гоце Делчев с много интересна и красива мелодия, посочи той. 

Кукушката песен се казва „Защо бре, Гоце, чашка не допиваш“. Документалният запис, който аз съм чувал, е от 60-те години от читалището в Благоевград. Жената, която пее песента, тогава е била доста възрастна, някъде на 80 години, посочи доц. Кръстев. Той отбеляза, че подобен песенен сюжет, но с различна мелодия има и в Република Северна Македония – „Гоце ми отиде в Солуна града“. 

Народната певица Теди Еротеева сподели, че е чула тази песен преди години в изпълнение на певческа група, а по-късно и в изпълнение на Васка Илиева – певица от Република Северна Македония, и също решила да я изпее. Много ми хареса тази песен, аз я доразвих като гласове, записах я с автентичния текст, с който я чух от Васка Илиева, разказа младата певица. Щастлива съм, че след мен още изпълнители като Анета Мицевска от група „Молика“ в Република Северна Македония също я направиха, и още хора подеха и почнаха да я пеят, допълни Еротеева. 

Сега има едно ново течение в Република Северна Македония (РСМ) текстовете малко да се доизменят, за да се отличат от първоначалния вариант. Затова в по-съвременни варианти на песента може да се чуят някои думи, които не са така, както съм ги изпяла, обясни тя. 

Теди Еротеева разказа, че песента „Гоце ми отиде в Солуна града“ е популярна и в Северна Македония. И в Кукуш, днешна Северна Гърция, я пеят и я знаят. Ходила съм на участия там и винаги, когато пея тази песен, хората много се радват и я знаят. Те всички песни за Гоце Делчев знаят, допълни тя.  

Общо 53-ма експерти осигурява Министерството на електронното управление и други администрации за предстоящата извадкова проверка на машините за гласуване, която се провежда от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това беше докладвано на регулярната среща, свикана от министър-председателя Димитър Главчев за подготовката на предстоящия на 27 октомври вот, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изрази очакване да бъдат проверени близо една трета от машините, което ще бъде значително по-голям брой проверени устройства в сравнение с предходните избори. Проверка предстои да бъде направена и на машините, които ще бъдат изпратени за вота в чужбина.

По отношение на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии министър Мундров заяви, че от днес започва поетапн

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по дело за незаконно влизане в чужд имот, закани с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, съдът в Дупница определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали И.И., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления. Мъжът на 54 години е влязъл в чужд имот в Бобошево, като прескочил оградата, прекосил двора и проникнал в къщата през входната врата. Намерил стаята, в която се намирала съпругата му и се заканил с убийство. Нападнал с нож мъжа, с който жената била, като му нанесъл порезна рана в областта на крака и му се заканил с убийство. 

За случилото се бил подаден сигнал н

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Окръжен съд – Благоевград призна за виновен  румънски гражданин, причинил смъртта на двама души при пътнотранспортно произшествие. Наложеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от три години и отнемане на правото да управлява моторно превозно средство (МПС) за срок от пет години, считано от датата на влизане на присъдата в сила.

 Румънският гражданин е признат за виновен, затова, че е шофирал с превишена скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на други двама румънски граждани. От Окръжната прокуратура припомнят, че на  26.09.2020 г. около 18:00 часа на Автомагистрала „Струма“ водъчъте управлявал лек автомобил със скорост над 160 км./ч. при ограничение от 140 км/ч. Пътувал е от село Кулата към град Сандански. По непредпазливост е причинил смъртта на двамата румънски граждани. 

Подсъдимият е осъден да заплати

Шуменка е пострадала след ухапване от домашно куче, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Малко след 12:40 часа вчера е приет сигнал, че на ул.“ Владайско въстание“ в Шумен преминаваща жена е ухапана от куче. На място e изпратен полицейски екип. Изяснено е, че 57-годишна жена преминавала по тротоар на улицата. В това време домашното куче излязло от отворена от друга жена входна врата на имот и ухапало преминаващата шуменка. 

След преглед в болницата в града станало ясно, че пострадалата е с разкъсани сухожилия и разкъсан мускул на лявата ръка. 

Образувано е досъдебно производство.

Жена от Вълчедръм почина след ухапване от куче в началото на юни. Прокуратурата във Варна също ръководи разследване по случай на починала жена след ухапване от домашното куче. 

Певицата каза още, че в репертоара си има и песни за Яне Сандански, за Георги Казепов. Занимавам се от много малка с фолклор и като призвание и страст съм набелязала да възпявам делото на хайдутите, воеводите, комитите, на всички онези борци за свободата ни днес и по този начин да е живо и тяхното дело, допълни тя.

Със сигурност фолклорът не познава граници, смята Теди Еротеева. Винаги съм казвала, че аз правя изкуство, а не политика. Работя с много композитори от Република Северна Македония. Сашко Велков е един страхотен композитор и акордеонист от РСМ, с когото работим от дълги години, посочи тя.

Доц. Петьо Кръстев също е на мнение, че битуването на народните песни не се определя от държавните граници. По думите му движението на музикални теми, мотиви и песенни сюжети се ръководи от желанието на хората, от това, че те харесват дадена мелодия или сюжет и искат да ги изпълняват.

Песни за Гоце Делчев се пеят не само в България, пеят се и на различни места на Балканите. В Република Северна Македония също има песни за Гоце Делчев. Това, което аз лично смятам, е, че хората много харесват тези песни и не само песните за Гоце Делчев, всички комитски песни, отбеляза той. Според Кръстев песните са форма на народната любов към героите, които по някакъв начин са жертвали живота си в името на свободата. 

Музиката няма нищо общо с границите, категоричен е специалистът по фолклор. Тези песни, когато са създавани или когато са се пели в първоначалния си вариант, реално границите не са съществували в съвременния им вид. На един по-късен етап историческото наследство става повод за дебати, дискусии и политически интерпретации, коментира той.

Общо взето песните за Гоце Делчев възникват в началото на ХХ век, 20-30-те години, има и такива, които са по-късни, посочи Кръстев.

Гоце Делчев е символ на революционното дело и естествено в Югозападна България и на цялата българска територия има песни, посветени на него, обясни той. Пример за това са следните образци: „Църна се чума зададе“ в изпълнение на знаменитата народна певица от близкото минало Любка Рондова; „Поле широко, кой че по тебе да се шета, като го нема Делчев войвода“ е част от репертоара на мъжките фолклорни групи от Банско. Други такива песни са „Слезнал ми Делчев“ и „Песен за Гоце Делчев“ от репертоара на Ансамбъл „Пирин“ от близкото минало. Изпълнявани са от популярните певци Илия Аргиров и Таня Костова, посочи експертът. 

Има много революционни песни, които са свързани не само с живота на Гоце Делчев като герой, но и с други войводи, отбеляза доц. Петьо Кръстев. Съдържанието на някои песни за Гоце Делчев преекспонира сюжети, които знаем от разказите на Вазов за подвизите на Левски, коментира той. Една от песните – „Абер ми дойде“, разказва как Гоце Делчев отива в Солун. Солунчани правят бесилка, за да го обесят, защото турците го гонят, но той се престорва, както се пее в песента, на „църно кюмюрджийче“. 

Съществуват много фолклорни песни, посветени на комити и войводи. Такава е например „Песен за Марко Лерински“ – българският офицер от Сливен Георги Иванов, наречен от народа Марко Лерински. Неговите подвизи са описани в знаменитата поредица на Димитър Талев, посветена на освободителните борби. Петьо Кръстев отбеляза и песните за Георги Сугарев и Христо Чернопеев от с. Дерманци, Луковитско.

Има революционери, за които фолклорните истории разказват, че са били много добри музиканти. Такъв например е бил войводата Аргир Манасиев и, ако са живели в условията на мир, може би са щели да посветят живота си на музиката, смята още специалистът.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.