Начало Основна линия Младежи с увреждания показаха уменията си като градинари и творци в петия Фестивал на плодородието в Божурище
9375
България

Младежи с увреждания показаха уменията си като градинари и творци в петия Фестивал на плодородието в Божурище

Тя обясни, че всичко, което се предлага на фестивала, е приготвено от 15 младежи с трайни увреждания.„Те са назначени на трудов договор на четиричасов работен ден на длъжност градинари.

| 12 Октомври 2024, 18:22 ч.
Младежи с увреждания показаха уменията си като градинари и творци в петия Фестивал на плодородието в Божурище
Младежи с увреждания показаха уменията си като градинари и творци в петия Фестивал на плодородието в Божурище
Снимка © Фейсбук страницата на сдружение "За децата - 2017"

Центърът за защитена заетост „Градина вдъхновение“ към сдружение „За децата – 2017“ организира днес петия пореден Фестивал на плодородието в Божурище, съобщи основателката на сдружението Милена Боева. 

Икономическият обмен между България и Босна и Херцеговина е във възходящо развитие, но има далеч по-голям неизползван потенциал, заяви държавният глава Румен Радев днес на съвместна пресконференция след среща с председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович в Сараево.

"Предложих да подпишем меморандум за взаимна защита на инвестициите", отбеляза Радев на пресконференцията. "Ние имаме интерес да разширяваме производството, да търсим нови възможности за съвместни предприятия. Убеден съм, че българският бизнес ще намери силно присъствие в Босна при наличие на повече информация".

Председателстващият босненското Председателство отбеляза, че в икономически план се забелязват позитивни тенденции, като износът от Босна за България през 2023 г. е възлязъл на 115 милиона конвертируеми марки (приблизително същата стойност и в лева – бел. ред.), а вносът от Бъл

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

Годишната среща на местните власти в курортния комплекс “Албена”, която е организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), продължава със следобедни сесии.

Форумът по темата “Интегрирано управление на общинската културна и образователна инфраструктура” започна в зала "Скай" на хотел „Парадайз Блу“.

Кметът на Свищов и председателят на постоянната комисия по култура на НСОРБ Генчо Генчев подчерта, че културата е важен аспект в развитието на общината. Според него това, което се прави за културата през годините, не е достатъчно. “Никой не си дава сметка, че културата е един от основните двигатели на едно общество”, каза той.

Генчев е на мнение, че за културата трябва да има законодателни промени, които да излизат от творците и местната власт.

Кметът на Община Карлово, който е и член на Управи

Местностите Тодорини кукли и Забанова падина ще са със статут на защитени, обявиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Монтана. Местност Тодорини кукли с площ 1776,80 дка се намира в землището на село Бързия, община Берковица, а местност Забанова падина с обща площ 858,2 дка е разположена в землищата на град Берковица и село Бързия, община Берковица, област Монтана.

В ход е процедурата по обявяване на местностите за защитени зони. Тя е стартирана от Министерството по околна среда и водите по предложение на неправителствената организация WWF - България, съобщиха от РИОСВ - Монтана. 

В двете планински местности има разнообразни букови гори и гнездови местообитания на редки и защитени видове птици. След като бъдат обявени за защитени, в границите на Тодорини кукли и Забанова падина ще бъдат наложени редица забрани.

До 8 ноември з

Изложба живопис на смолянската художничка Росица Палийска бе открита тази вечер в зала "Петър Стайков" в Клуба на дейците на културата в Смолян. Изложбата на Росица Палийска е своеобразна илюстрация на метафорите на поети и писатели, че Родопите са магична планина, каза при откриването актрисата Миряна Найденова. Пейзажите и творбите на Палийска са изригване на цветове, на красота и светлина, каза още актрисата. 

В изложбата са събрани платна на художничката, създадени в 10-годишен период, а част от картините не са показвани досега.

Авторката на творбите каза, че картините разкриват Родопите в цялата им необятна палитра, от дълбоко синьо до облачно пурпурно. Родопите са моето вдъхновение, каза Палийска. Тя е завършила Художествената академия със специалност „Стенопис“. Нейни стенописи могат да се видят в обществени сгради в Смолян и с. Момчиловци, к

Фестивалът, освен домашно приготвени продукти като консерви, сладка, сиропи и вина, туршии, лютеници, зарадва посетителите и с плодове от „Градина вдъхновение“, подправки, чайове, ръчно изработени изделия, куклен театър за най-малките, арт работилници, музикална програма и вкусна храна, разказа Милена Боева. 

Тя обясни, че всичко, което се предлага на фестивала, е приготвено от 15 младежи с трайни увреждания. 

„Те са назначени на трудов договор на четиричасов работен ден на длъжност градинари. Освен тях идват и доброволци. Защото тук се чувстват много добре, чувстват се полезни, почти през цялото време са на открито, създават приятелства. Много се радват, когато дойдат външни хора, научават се на трудови умения и навици и всеки ден надграждат“, отбеляза Милена Боева. Тя посочи, че това е първият център за защитена заетост в България, който започва работа през 2019 г., когато сдружението сключва договор с Агенцията за хората с увреждания за проекта Център за защитена заетост – „Градина вдъхновение“ в Божурище.

Община Божурище  ни отдаде 10 декара безвъзмездно за 10 години да ползваме терена. Имаме пет оранжерии, отглеждаме зеленчуци, обясни основателката на сдружението. 

„Идеята за такъв проект тръгна от моето детенце. То е на 18 години и учи в момента в СУ „Луи Брайл“ за деца с нарушено зрение. Догодина ще завършва, ще бъде 12 клас“, разказа Милена Боева. 

Двама мъже са задържани за шофиране под въздействието на наркотици, единият е употребил и алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Видин в информационния бюлетин.

Видинчанин на 43 г., шофирал лек автомобил, е спрян вчера за проверка на ул. „Преславска“ в областния град. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на  метадон. Мъжът е дал и проби за изследване в Центъра за спешна медицинска помощ. 

Снощи около 22:00 ч. в с. Медовница униформени служители спрели за проверка 48-годишен мъж от Враца. При тестване с дрегер пробата на водача отчела 2,28 промила алкохол, а пробата с техническо средство индикирала положително на амфетамин. 

И по двата случая са образувани досъдебни производства, уточниха от полицията.

По данни на сектора „Пътна полиция“ Видин от 7 до 13 октомври пр

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът е интензивен на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Кардам“, „Дуранкулак“, „Оряхово“ и „Никопол“ на изход за товарни автомобили.

Поради извършване на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП &bd

В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления сред държавите членки на ЕС. Това е една от констатациите, които и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов обсъди с президента на Европейската служба за съдебно сътрудничество – Евроджъст Ладислав Хамран, съобщиха от прокуратура.

Двамата разговаряли и за доброто сътрудничество и активно взаимодействие между българската прокуратура и европейската институция.

В рамките на разговора е констатирано, че тенденциите в трафика на мигранти и други престъпления изискват предприемането на допълнителни мерки и ангажирането на трети страни в тяхното прилагане.

Ръководителите на прокуратурите от ЕС се ангажираха да работят за още по-тясно процесуално сътрудничество в борбата срещу организираната п

Сто и тринайсет нарушения на правилата за движение са установени в Пернишка област по време на операция по линия на ROADPOL (Европейската мрежа на службите на пътната полиция), съобщиха от полицията в Перник.  

В периода между 7 и 13 октомври на територията на региона са проверени 3166 моторни превозни средства. 

Трийсет и две от констатираните нарушения са за използване на мобилни телефони без устройства „свободни ръце“ и 81 - за неизползване на обезопасителни колани, каски и системи за деца. За неизползване на колани ще бъдат глобени 68 шофьори. За неизползване на обезопасителни системи за деца ще бъдат санкционирани трима водачи. Глобите за този вид нарушения са в размер на 50 лв. и отнемане на десет контролни точки. От 15 до 20 октомври т.г. ще се състои специализирана полицейска операция, насочена към уязвимите участници в движението – ве

Българската банка за развитие има нова стратегия и подготвя различни програми, за да влезе по-директно в публичната политика и да подпомогне преодоляването на регионалните дисбаланси в страната, каза днес в Албена служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов пред участниците в Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. По думите му целта е институцията да уплътни ролята си на истинска банка за развитие, като финансира публични обекти. Карадимов уточни, че програмите се разработват в момента и през 2025 г. банката ще стане реален партньор на българските общини, особено за неща, за които държавата не може или няма право да отделя ресурс.

Карадимов посочи още, че местните власти трябва да са много активни по привличането на инвеститори. Той подчерта, че държавата финансира проекти за изграждане на дов

По думите за тези деца до 18 години горе-долу са уредени нещата, макар че има още какво да се желае, но има повече места, на които може да се водят,  ходят и на училище. „Големият стрес идва, когато завършат училище. Тогава тези деца, за съжаление, 90% си остават  вкъщи или ходят по някакви дневни центрове, където нямам представа точно какво и как се случва. Но за мен е много важно, когато мене ме  няма като родител един ден, моето дете да може да се  справя максимално“, обясни тя. Затова е решила да помогне и на други такива деца и младежи. 

Милена Боева разказа, че освен този фестивал, предвиждат и друга инициатива покрай коледните празници -  Коледен базар. През годината сдружението и Центърът за защитена заетост „Градина вдъхновение“ имат много събития като Арт фестивала през май, кулинарна работилница и др. 

 „Те, освен с градинарство, се занимават и с творчески дейности.Все пак през зимата тази градина почива известно време. Имахме спечелен проект към една фондация „Грънчарство и тъкачество“, рисуват, правят всякакви  видове декорации, страхотни мартеници от естествени материали. Сега изграждаме една „Творителница“, която още не е завършена, където ще работят вече самите творчески ателиета на закрито“, обясни Милена Боева. 

А  тези, които не са имали  възможност да посетят Фестивала на плодородието днес, могат да намерят продуктите в магазинчето към Центъра за защитена заетост „Градина Вдъхновение“, което е отворено всеки ден от 10:00 до 14:00 часа.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин връчи грамоти на седем млади лекари, постъпили на работа във видинската болница през последната година. Надявам се, ...
Посланикът на Франция у нас изрази признателност към МВР във връзка с помощта за организацията на сигурността на Олимпиадата в Париж
Успехът на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж бе възможен благодарение на добрата организация на сигурността, каза посланикът на Франция у нас Жоел Мейер по време на срещ ...
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
Мерки за предотвратяване на пожари през есенно-зимния сезон разпространи на сайта на МВР и по медиите Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението&ldquo ...
С над 2100 цветни стръка се оформят нови зелени пространства и алеи в Болярово по повод празника на града
С над 2100 стръка теменужки и хризантеми се оформят нови зелени пространства и цветни алеи в Болярово по повод празника на града, съобщиха от пресцентъра на Общината. С цялостно об ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Основен организатор е Сдружение "Бълг ...
Тикер в 14:24 ч.
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъд ...
Начало Основна линия
9375
България

Младежи с увреждания показаха уменията си като градинари и творци в петия Фестивал на плодородието в Божурище

Тя обясни, че всичко, което се предлага на фестивала, е приготвено от 15 младежи с трайни увреждания.„Те са назначени на трудов договор на четиричасов работен ден на длъжност градинари.

| 12 Октомври 2024, 18:22 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Младежи с увреждания показаха уменията си като градинари и творци в петия Фестивал на плодородието в Божурище
Младежи с увреждания показаха уменията си като градинари и творци в петия Фестивал на плодородието в Божурище
Снимка © Фейсбук страницата на сдружение "За децата - 2017"

Центърът за защитена заетост „Градина вдъхновение“ към сдружение „За децата – 2017“ организира днес петия пореден Фестивал на плодородието в Божурище, съобщи основателката на сдружението Милена Боева. 

Икономическият обмен между България и Босна и Херцеговина е във възходящо развитие, но има далеч по-голям неизползван потенциал, заяви държавният глава Румен Радев днес на съвместна пресконференция след среща с председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович в Сараево.

"Предложих да подпишем меморандум за взаимна защита на инвестициите", отбеляза Радев на пресконференцията. "Ние имаме интерес да разширяваме производството, да търсим нови възможности за съвместни предприятия. Убеден съм, че българският бизнес ще намери силно присъствие в Босна при наличие на повече информация".

Председателстващият босненското Председателство отбеляза, че в икономически план се забелязват позитивни тенденции, като износът от Босна за България през 2023 г. е възлязъл на 115 милиона конвертируеми марки (приблизително същата стойност и в лева – бел. ред.), а вносът от Бъл

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

Годишната среща на местните власти в курортния комплекс “Албена”, която е организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), продължава със следобедни сесии.

Форумът по темата “Интегрирано управление на общинската културна и образователна инфраструктура” започна в зала "Скай" на хотел „Парадайз Блу“.

Кметът на Свищов и председателят на постоянната комисия по култура на НСОРБ Генчо Генчев подчерта, че културата е важен аспект в развитието на общината. Според него това, което се прави за културата през годините, не е достатъчно. “Никой не си дава сметка, че културата е един от основните двигатели на едно общество”, каза той.

Генчев е на мнение, че за културата трябва да има законодателни промени, които да излизат от творците и местната власт.

Кметът на Община Карлово, който е и член на Управи

Местностите Тодорини кукли и Забанова падина ще са със статут на защитени, обявиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Монтана. Местност Тодорини кукли с площ 1776,80 дка се намира в землището на село Бързия, община Берковица, а местност Забанова падина с обща площ 858,2 дка е разположена в землищата на град Берковица и село Бързия, община Берковица, област Монтана.

В ход е процедурата по обявяване на местностите за защитени зони. Тя е стартирана от Министерството по околна среда и водите по предложение на неправителствената организация WWF - България, съобщиха от РИОСВ - Монтана. 

В двете планински местности има разнообразни букови гори и гнездови местообитания на редки и защитени видове птици. След като бъдат обявени за защитени, в границите на Тодорини кукли и Забанова падина ще бъдат наложени редица забрани.

До 8 ноември з

Изложба живопис на смолянската художничка Росица Палийска бе открита тази вечер в зала "Петър Стайков" в Клуба на дейците на културата в Смолян. Изложбата на Росица Палийска е своеобразна илюстрация на метафорите на поети и писатели, че Родопите са магична планина, каза при откриването актрисата Миряна Найденова. Пейзажите и творбите на Палийска са изригване на цветове, на красота и светлина, каза още актрисата. 

В изложбата са събрани платна на художничката, създадени в 10-годишен период, а част от картините не са показвани досега.

Авторката на творбите каза, че картините разкриват Родопите в цялата им необятна палитра, от дълбоко синьо до облачно пурпурно. Родопите са моето вдъхновение, каза Палийска. Тя е завършила Художествената академия със специалност „Стенопис“. Нейни стенописи могат да се видят в обществени сгради в Смолян и с. Момчиловци, к

Фестивалът, освен домашно приготвени продукти като консерви, сладка, сиропи и вина, туршии, лютеници, зарадва посетителите и с плодове от „Градина вдъхновение“, подправки, чайове, ръчно изработени изделия, куклен театър за най-малките, арт работилници, музикална програма и вкусна храна, разказа Милена Боева. 

Тя обясни, че всичко, което се предлага на фестивала, е приготвено от 15 младежи с трайни увреждания. 

„Те са назначени на трудов договор на четиричасов работен ден на длъжност градинари. Освен тях идват и доброволци. Защото тук се чувстват много добре, чувстват се полезни, почти през цялото време са на открито, създават приятелства. Много се радват, когато дойдат външни хора, научават се на трудови умения и навици и всеки ден надграждат“, отбеляза Милена Боева. Тя посочи, че това е първият център за защитена заетост в България, който започва работа през 2019 г., когато сдружението сключва договор с Агенцията за хората с увреждания за проекта Център за защитена заетост – „Градина вдъхновение“ в Божурище.

Община Божурище  ни отдаде 10 декара безвъзмездно за 10 години да ползваме терена. Имаме пет оранжерии, отглеждаме зеленчуци, обясни основателката на сдружението. 

„Идеята за такъв проект тръгна от моето детенце. То е на 18 години и учи в момента в СУ „Луи Брайл“ за деца с нарушено зрение. Догодина ще завършва, ще бъде 12 клас“, разказа Милена Боева. 

Двама мъже са задържани за шофиране под въздействието на наркотици, единият е употребил и алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Видин в информационния бюлетин.

Видинчанин на 43 г., шофирал лек автомобил, е спрян вчера за проверка на ул. „Преславска“ в областния град. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на  метадон. Мъжът е дал и проби за изследване в Центъра за спешна медицинска помощ. 

Снощи около 22:00 ч. в с. Медовница униформени служители спрели за проверка 48-годишен мъж от Враца. При тестване с дрегер пробата на водача отчела 2,28 промила алкохол, а пробата с техническо средство индикирала положително на амфетамин. 

И по двата случая са образувани досъдебни производства, уточниха от полицията.

По данни на сектора „Пътна полиция“ Видин от 7 до 13 октомври пр

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът е интензивен на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Кардам“, „Дуранкулак“, „Оряхово“ и „Никопол“ на изход за товарни автомобили.

Поради извършване на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП &bd

В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления сред държавите членки на ЕС. Това е една от констатациите, които и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов обсъди с президента на Европейската служба за съдебно сътрудничество – Евроджъст Ладислав Хамран, съобщиха от прокуратура.

Двамата разговаряли и за доброто сътрудничество и активно взаимодействие между българската прокуратура и европейската институция.

В рамките на разговора е констатирано, че тенденциите в трафика на мигранти и други престъпления изискват предприемането на допълнителни мерки и ангажирането на трети страни в тяхното прилагане.

Ръководителите на прокуратурите от ЕС се ангажираха да работят за още по-тясно процесуално сътрудничество в борбата срещу организираната п

Сто и тринайсет нарушения на правилата за движение са установени в Пернишка област по време на операция по линия на ROADPOL (Европейската мрежа на службите на пътната полиция), съобщиха от полицията в Перник.  

В периода между 7 и 13 октомври на територията на региона са проверени 3166 моторни превозни средства. 

Трийсет и две от констатираните нарушения са за използване на мобилни телефони без устройства „свободни ръце“ и 81 - за неизползване на обезопасителни колани, каски и системи за деца. За неизползване на колани ще бъдат глобени 68 шофьори. За неизползване на обезопасителни системи за деца ще бъдат санкционирани трима водачи. Глобите за този вид нарушения са в размер на 50 лв. и отнемане на десет контролни точки. От 15 до 20 октомври т.г. ще се състои специализирана полицейска операция, насочена към уязвимите участници в движението – ве

Българската банка за развитие има нова стратегия и подготвя различни програми, за да влезе по-директно в публичната политика и да подпомогне преодоляването на регионалните дисбаланси в страната, каза днес в Албена служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов пред участниците в Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. По думите му целта е институцията да уплътни ролята си на истинска банка за развитие, като финансира публични обекти. Карадимов уточни, че програмите се разработват в момента и през 2025 г. банката ще стане реален партньор на българските общини, особено за неща, за които държавата не може или няма право да отделя ресурс.

Карадимов посочи още, че местните власти трябва да са много активни по привличането на инвеститори. Той подчерта, че държавата финансира проекти за изграждане на дов

По думите за тези деца до 18 години горе-долу са уредени нещата, макар че има още какво да се желае, но има повече места, на които може да се водят,  ходят и на училище. „Големият стрес идва, когато завършат училище. Тогава тези деца, за съжаление, 90% си остават  вкъщи или ходят по някакви дневни центрове, където нямам представа точно какво и как се случва. Но за мен е много важно, когато мене ме  няма като родител един ден, моето дете да може да се  справя максимално“, обясни тя. Затова е решила да помогне и на други такива деца и младежи. 

Милена Боева разказа, че освен този фестивал, предвиждат и друга инициатива покрай коледните празници -  Коледен базар. През годината сдружението и Центърът за защитена заетост „Градина вдъхновение“ имат много събития като Арт фестивала през май, кулинарна работилница и др. 

 „Те, освен с градинарство, се занимават и с творчески дейности.Все пак през зимата тази градина почива известно време. Имахме спечелен проект към една фондация „Грънчарство и тъкачество“, рисуват, правят всякакви  видове декорации, страхотни мартеници от естествени материали. Сега изграждаме една „Творителница“, която още не е завършена, където ще работят вече самите творчески ателиета на закрито“, обясни Милена Боева. 

А  тези, които не са имали  възможност да посетят Фестивала на плодородието днес, могат да намерят продуктите в магазинчето към Центъра за защитена заетост „Градина Вдъхновение“, което е отворено всеки ден от 10:00 до 14:00 часа.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
Посланикът на Франция у нас изрази признателност към МВР във връзка с помощта за организацията на сигурността на Олимпиадата в Париж
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
С над 2100 цветни стръка се оформят нови зелени пространства и алеи в Болярово по повод празника на града
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Местен фокус
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, каза ген.-м. Явор Матеев
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.