Начало Местен фокус Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори според проучване на агенция „Медиана“
7018
България

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори според проучване на агенция „Медиана“

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души (около 30 % от имащите право на глас) се очаква да гласуват на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори.Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция „Медиана“.

| 14 Октомври 2024, 10:45 ч.
Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори според проучване на агенция „Медиана“
Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори според проучване на агенция „Медиана“
Снимка © агенция "Медиана"

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души (около 30 % от имащите право на глас) се очаква да гласуват на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори. Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция „Медиана“. Оттам допълват, че това вероятно ще са избори, за които отново ще се каже, че са с най-ниска избирателна активност от началото да демократичните промени.

Всяка вечер с телескопите на Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ се наблюдават между 15 и 25 комети, които обаче са на много голямо разстояние и не могат да се видят с невъоръжено око, каза директорът на обсерваторията Никола Петров. Той посочи, че вчера вечерта и астрономите са се любували на кометата A3 Tsuchinshan-ATLAS, която е една от ярките, прелитащи над Северното полукълбо. Очаква се в следващите дни, след като тя се вдигне на хоризонта, да бъде обект и на научни изследвания от НАО „Рожен“.

„Впечатляваща и атрактивна комета, която може да види всеки. Снимахме я снощи, но по-скоро за удоволствие“, добави Петров и обясни, че кометата ще премине покрай Земята след 80 хил. години.

A3 Tsuchinshan-ATLAS бе видяна и от жители на Чепеларе, които успяха да я заснемат. „Три вечери подред наблюдавахме дали ще я в

През нощта в по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°.

 Атмосферното налягане ще е около средното за месеца, но до вечерта слабо ще се повиши.
 Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.
 
В сутрешните часове на места по крайбрежието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. През деня облачността щ

Президентът Румен Радев изразява съболезнования към семейството, близките и колегите на Николай Волев по повод загубата на видния български режисьор и сценарист, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съболезнователното си писмо държавният глава откроява забележителния талант, въображение и ерудиция на Волев, които личат в едни от най-обичаните български филми като „Двойникът“, „Господин за един ден", „Да обичаш на инат", „Маргарит и Маргарита" и „Козият рог“.

„Творческият размах на Николай Волев личеше във всяка сцена и кадър“, пише президентът като изтъква професионализма и посветеността на високите художествени стандарти, чиито плод е постигнатото от твореца. Държавният глава изразява увереност, че примерът на Николай Волев ще продължи да вдъхновява младите режисьори и сценаристи.

Скърбим за загу

Шуменка е пострадала след ухапване от домашно куче, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Малко след 12:40 часа вчера е приет сигнал, че на ул.“ Владайско въстание“ в Шумен преминаваща жена е ухапана от куче. На място e изпратен полицейски екип. Изяснено е, че 57-годишна жена преминавала по тротоар на улицата. В това време домашното куче излязло от отворена от друга жена входна врата на имот и ухапало преминаващата шуменка. 

След преглед в болницата в града станало ясно, че пострадалата е с разкъсани сухожилия и разкъсан мускул на лявата ръка. 

Образувано е досъдебно производство.

Жена от Вълчедръм почина след ухапване от куче в началото на юни. Прокуратурата във Варна също ръководи разследване по случай на починала жена след ухапване от домашното куче. 

Служители на реда и граждани на излет помогнаха на младеж, пострадал при спускане с велосипед в труднодостъпна местност край Търговище, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – Търговище. 

Сигнал за инцидента е получен на тел. 112 вчера в 17:25 часа. Отзовават се служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) и на Районното управление (РУ) – Търговище. 

14-годишният младеж бил със свои връстници. При спускане с велосипеда си - планински бегач, по една от пътеките от хижа „Младост“, в района на туристическия обект „Мисионис“, то е паднало и се е ударило лошо. Бил е с обездвижен крак. 

Дошлите на място полицаи и пожарникари са достигнали до момчето и са го качили на носилка, която са носили в труднопроходимата местност. В носенето се включили трима пожарникари и

Данните са от национално представително проучване, проведено между 8 и 13 октомври със собствени средства на агенция „Медиана“, сред 978 души над 18 години, чрез пряко стандартизирано интервю face to face, двустепенна гнездова извадка.

Според резултатите от проучването няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. ГЕРБ, „Възраждане“, БСП („Обединена левица“) и „Има такъв народ“ (ИТН) запазват позициите си, но не нарастват значимо, коментират от агенцията. При „Продължаваме промяната  - Демократична България“ (ПП-ДБ) спадът на доверието продължава, сочат данните от проучването. 

Според данните на „Медиана“ за коалицията ГЕРБ-СДС са заявили, че ще гласуват 24,5 % от участвалите в допитването, за „Възраждане“ - 13,7 %, за ПП-ДБ - 12,1 %, а за „БСП - Обединена левица“ - 8,8 %. Втората на последните избори партия ДПС е разцепена и сега се явява в две формации, които се борят за пето-седмо място в парламента – „Алианс за права и свободи“ има подкрепата на 8,7 % от запитаните, а „ДПС – Ново начало“  - на 5 на сто, информират от „Медиана“. За „Има такъв народ“ са заявили, че ще гласуват 7 % от участвалите в проучването. 

„Величие” на практика изчезна от политическия терен (0,7 % в изследването), коментират от агенцията. Двете формации („Меч” и „Синя България”), които са близо до 4-процентната бариера, запазват своите шансове не толкова поради голям прираст на избиратели, а благодарение на ниската избирателна активност. Според агенция „Медиана“ избирателите, които са заявили, че ще изберат опцията „Не подкрепям никого“ като процент, вече се доближават до размера на втора по сила политическа формация или 11,4 %.

Колебаещите се кого да подкрепят са около 360 000, като на фона на очертаващата се много ниска изборна активност това е огромна маса, която би могла драстично да промени очертаната картина. Засега обаче не се очертава някакъв значим притегателен център за тези избиратели, допълват социолозите.

Работещи мерки за превенция на пътния травматизъм и ограничаване на жертвите на пътя са заложени в концепцията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Той е единственият кандидат за главен прокурор. Това се вижда от съобщение на прокуратурата по повод проведена среща между ръководството на институцията и близки на пострадали и загинали при тежки пътнотранспортни произшествия и представители на Сдружение „Ангели на пътя“, както и адвокат Людмил Рангелов.

В срещата, която е по инициатива на близките на загинали на пътя млади хора, участваха и завеждащите отдели във Върховна прокуратура - Ваня Стефанова и Виктор Малинов.

Според Сарафов престъпленията, свързани със смърт на пътя, са основен акцент в работата на прокуратурата.

Нашата амбиция е, доколкото законът ни позволява, да направим всичко възможно да постигнем справедливост по тези

За единадесета година село Коларово е домакин на Фестивала на кестена. Официалното откриване на празника, който съчетава вкусни, традиционни ястия и местен фолклор, беше днес преди обед. 

Проявата традиционно предизвиква голям интерес. Тази година на фестивала бяха подредени 42 шатри, а осем села от Подгорския район се представиха с домашно приготвени сладкиши, ястия, питки, каза Маргарита Георгиева, главен експерт към Дирекция на Природен парк „Беласица“.

Сред най-атрактивните гозби, представени днес, бяха кекс от кестени, крем от кестени, пилаф и бутчета с кестени, каза Евгени Гоцков, секретар на читалище "Яне Сандански-1952", село Коларово. 

"В подножието на планина Беласица фестивалът е една жива традиция, която трябва да запазим и предадем на бъдещите поколения", смята кметът на Коларово Евгени Мицков. 

Фестивалът е посветен

Сайтът и ефирът на Българското национално радио (БНР) трябва да бъдат разглеждани по един и същи начин. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Даскалов, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

„Необходими са много пари за модернизиране на материалната база и най-вече – за сървъри“, отбеляза той по време на изслушването. По думите му огромен проблем е, че напоследък „много често“ сайтът на БНР се срива. 

„Ако стане критична ситуация, например - има земетресение, какво ще направи всеки човек? Ще си вземе телефона, ще излезе и ще погледне БНР дали нещо съобщава. Ако в този момент сайтът се е сринал… - мъртва точка“, посочи той. Що се отнася до начина на финансиране – според мен е необходимо по някакъв начин то да бъде обвързано с процент от БВП, допълни Дас

Днес в Основно училище „Цанко Церковски“ в Мизия ще бъдат отбелязани 155 години от рождението на поета, писател, общественик и политик, патрон на учебното заведение Цанко Церковски, съобщиха от училището на официалната си интернет страница. 

В празничния ден ще има литературно-музикална програма, летоатлетически крос, състезателни игри, народни танци. Денят е неучебен, но присъствен, каза директорът Галина Вълчанова. Тя допълни, че ученици от седми клас ще посетят родното място на Цанко Церковски в Бяла черква, където ще поднесат венец. 

„Гордеем се, че нашето училище е кръстено на този виден българин. В страната има много малко учебни заведения с неговото име", каза още Галина Вълчанова. По думите името на днешното основно училище е определено на 16 октомври 1921 година със заповед на Министерството на просвещението. Вълчанова добави, че си

Нисък е интересът към безплатните скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Русе. А те са много важни, защото превенцията спасява, каза управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров. 

Той обясни, че прегледът не е толкова сложен и обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 г. включително.

Кампанията продължава до 30 ноември тази година. Консултациите се правят от акушер-гинеколог от онкодиспансера в града. Прегледът включва взимане и изпращане на материал за цитонамазка, както и разчитане на резултата от специалист.

Има доста голям шанс независимо от ниската избирателна активност да бъде сформирано трипартийно мнозинство за съставяне на правителство. Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели, допълват от „Медиана“.

Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената „политическа криза”. То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство. Огромната част от избирателите (53 %) не вярват, че те реално избират и не вярват, че от техния избор зависи кой и как управлява страната и е проблем, който предстоящите избори вероятно няма да решат, става ясно още от изводите на социолозите.

От „Медиана“ са задали и въпроса „Смятате ли, че има опасност от световна война в близко бъдеще (следващите една – две години)“ и са сравнили отговорите с тези на същия въпрос, зададен през 2022 година.  В сравнение с преди две години са се увеличили хората, които отговарят положително на въпроса – 49 % в сравнение с 33 на сто. За 25 % от анкетираните и сега и преди две години такава вероятност има, но е малко вероятно война все пак да избухне. По-скоро няма опасност за световна война за 15 на сто от хората през 2024 година, което е намаление в сравнение с 24 % през 2022 година. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:35 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
7018
България

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори според проучване на агенция „Медиана“

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души (около 30 % от имащите право на глас) се очаква да гласуват на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори.Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция „Медиана“.

| 14 Октомври 2024, 10:45 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори според проучване на агенция „Медиана“
Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори според проучване на агенция „Медиана“
Снимка © агенция "Медиана"

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души (около 30 % от имащите право на глас) се очаква да гласуват на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори. Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция „Медиана“. Оттам допълват, че това вероятно ще са избори, за които отново ще се каже, че са с най-ниска избирателна активност от началото да демократичните промени.

Всяка вечер с телескопите на Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ се наблюдават между 15 и 25 комети, които обаче са на много голямо разстояние и не могат да се видят с невъоръжено око, каза директорът на обсерваторията Никола Петров. Той посочи, че вчера вечерта и астрономите са се любували на кометата A3 Tsuchinshan-ATLAS, която е една от ярките, прелитащи над Северното полукълбо. Очаква се в следващите дни, след като тя се вдигне на хоризонта, да бъде обект и на научни изследвания от НАО „Рожен“.

„Впечатляваща и атрактивна комета, която може да види всеки. Снимахме я снощи, но по-скоро за удоволствие“, добави Петров и обясни, че кометата ще премине покрай Земята след 80 хил. години.

A3 Tsuchinshan-ATLAS бе видяна и от жители на Чепеларе, които успяха да я заснемат. „Три вечери подред наблюдавахме дали ще я в

През нощта в по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°.

 Атмосферното налягане ще е около средното за месеца, но до вечерта слабо ще се повиши.
 Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.
 
В сутрешните часове на места по крайбрежието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. През деня облачността щ

Президентът Румен Радев изразява съболезнования към семейството, близките и колегите на Николай Волев по повод загубата на видния български режисьор и сценарист, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съболезнователното си писмо държавният глава откроява забележителния талант, въображение и ерудиция на Волев, които личат в едни от най-обичаните български филми като „Двойникът“, „Господин за един ден", „Да обичаш на инат", „Маргарит и Маргарита" и „Козият рог“.

„Творческият размах на Николай Волев личеше във всяка сцена и кадър“, пише президентът като изтъква професионализма и посветеността на високите художествени стандарти, чиито плод е постигнатото от твореца. Държавният глава изразява увереност, че примерът на Николай Волев ще продължи да вдъхновява младите режисьори и сценаристи.

Скърбим за загу

Шуменка е пострадала след ухапване от домашно куче, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Малко след 12:40 часа вчера е приет сигнал, че на ул.“ Владайско въстание“ в Шумен преминаваща жена е ухапана от куче. На място e изпратен полицейски екип. Изяснено е, че 57-годишна жена преминавала по тротоар на улицата. В това време домашното куче излязло от отворена от друга жена входна врата на имот и ухапало преминаващата шуменка. 

След преглед в болницата в града станало ясно, че пострадалата е с разкъсани сухожилия и разкъсан мускул на лявата ръка. 

Образувано е досъдебно производство.

Жена от Вълчедръм почина след ухапване от куче в началото на юни. Прокуратурата във Варна също ръководи разследване по случай на починала жена след ухапване от домашното куче. 

Служители на реда и граждани на излет помогнаха на младеж, пострадал при спускане с велосипед в труднодостъпна местност край Търговище, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – Търговище. 

Сигнал за инцидента е получен на тел. 112 вчера в 17:25 часа. Отзовават се служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) и на Районното управление (РУ) – Търговище. 

14-годишният младеж бил със свои връстници. При спускане с велосипеда си - планински бегач, по една от пътеките от хижа „Младост“, в района на туристическия обект „Мисионис“, то е паднало и се е ударило лошо. Бил е с обездвижен крак. 

Дошлите на място полицаи и пожарникари са достигнали до момчето и са го качили на носилка, която са носили в труднопроходимата местност. В носенето се включили трима пожарникари и

Данните са от национално представително проучване, проведено между 8 и 13 октомври със собствени средства на агенция „Медиана“, сред 978 души над 18 години, чрез пряко стандартизирано интервю face to face, двустепенна гнездова извадка.

Според резултатите от проучването няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. ГЕРБ, „Възраждане“, БСП („Обединена левица“) и „Има такъв народ“ (ИТН) запазват позициите си, но не нарастват значимо, коментират от агенцията. При „Продължаваме промяната  - Демократична България“ (ПП-ДБ) спадът на доверието продължава, сочат данните от проучването. 

Според данните на „Медиана“ за коалицията ГЕРБ-СДС са заявили, че ще гласуват 24,5 % от участвалите в допитването, за „Възраждане“ - 13,7 %, за ПП-ДБ - 12,1 %, а за „БСП - Обединена левица“ - 8,8 %. Втората на последните избори партия ДПС е разцепена и сега се явява в две формации, които се борят за пето-седмо място в парламента – „Алианс за права и свободи“ има подкрепата на 8,7 % от запитаните, а „ДПС – Ново начало“  - на 5 на сто, информират от „Медиана“. За „Има такъв народ“ са заявили, че ще гласуват 7 % от участвалите в проучването. 

„Величие” на практика изчезна от политическия терен (0,7 % в изследването), коментират от агенцията. Двете формации („Меч” и „Синя България”), които са близо до 4-процентната бариера, запазват своите шансове не толкова поради голям прираст на избиратели, а благодарение на ниската избирателна активност. Според агенция „Медиана“ избирателите, които са заявили, че ще изберат опцията „Не подкрепям никого“ като процент, вече се доближават до размера на втора по сила политическа формация или 11,4 %.

Колебаещите се кого да подкрепят са около 360 000, като на фона на очертаващата се много ниска изборна активност това е огромна маса, която би могла драстично да промени очертаната картина. Засега обаче не се очертава някакъв значим притегателен център за тези избиратели, допълват социолозите.

Работещи мерки за превенция на пътния травматизъм и ограничаване на жертвите на пътя са заложени в концепцията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Той е единственият кандидат за главен прокурор. Това се вижда от съобщение на прокуратурата по повод проведена среща между ръководството на институцията и близки на пострадали и загинали при тежки пътнотранспортни произшествия и представители на Сдружение „Ангели на пътя“, както и адвокат Людмил Рангелов.

В срещата, която е по инициатива на близките на загинали на пътя млади хора, участваха и завеждащите отдели във Върховна прокуратура - Ваня Стефанова и Виктор Малинов.

Според Сарафов престъпленията, свързани със смърт на пътя, са основен акцент в работата на прокуратурата.

Нашата амбиция е, доколкото законът ни позволява, да направим всичко възможно да постигнем справедливост по тези

За единадесета година село Коларово е домакин на Фестивала на кестена. Официалното откриване на празника, който съчетава вкусни, традиционни ястия и местен фолклор, беше днес преди обед. 

Проявата традиционно предизвиква голям интерес. Тази година на фестивала бяха подредени 42 шатри, а осем села от Подгорския район се представиха с домашно приготвени сладкиши, ястия, питки, каза Маргарита Георгиева, главен експерт към Дирекция на Природен парк „Беласица“.

Сред най-атрактивните гозби, представени днес, бяха кекс от кестени, крем от кестени, пилаф и бутчета с кестени, каза Евгени Гоцков, секретар на читалище "Яне Сандански-1952", село Коларово. 

"В подножието на планина Беласица фестивалът е една жива традиция, която трябва да запазим и предадем на бъдещите поколения", смята кметът на Коларово Евгени Мицков. 

Фестивалът е посветен

Сайтът и ефирът на Българското национално радио (БНР) трябва да бъдат разглеждани по един и същи начин. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Даскалов, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

„Необходими са много пари за модернизиране на материалната база и най-вече – за сървъри“, отбеляза той по време на изслушването. По думите му огромен проблем е, че напоследък „много често“ сайтът на БНР се срива. 

„Ако стане критична ситуация, например - има земетресение, какво ще направи всеки човек? Ще си вземе телефона, ще излезе и ще погледне БНР дали нещо съобщава. Ако в този момент сайтът се е сринал… - мъртва точка“, посочи той. Що се отнася до начина на финансиране – според мен е необходимо по някакъв начин то да бъде обвързано с процент от БВП, допълни Дас

Днес в Основно училище „Цанко Церковски“ в Мизия ще бъдат отбелязани 155 години от рождението на поета, писател, общественик и политик, патрон на учебното заведение Цанко Церковски, съобщиха от училището на официалната си интернет страница. 

В празничния ден ще има литературно-музикална програма, летоатлетически крос, състезателни игри, народни танци. Денят е неучебен, но присъствен, каза директорът Галина Вълчанова. Тя допълни, че ученици от седми клас ще посетят родното място на Цанко Церковски в Бяла черква, където ще поднесат венец. 

„Гордеем се, че нашето училище е кръстено на този виден българин. В страната има много малко учебни заведения с неговото име", каза още Галина Вълчанова. По думите името на днешното основно училище е определено на 16 октомври 1921 година със заповед на Министерството на просвещението. Вълчанова добави, че си

Нисък е интересът към безплатните скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Русе. А те са много важни, защото превенцията спасява, каза управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров. 

Той обясни, че прегледът не е толкова сложен и обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 г. включително.

Кампанията продължава до 30 ноември тази година. Консултациите се правят от акушер-гинеколог от онкодиспансера в града. Прегледът включва взимане и изпращане на материал за цитонамазка, както и разчитане на резултата от специалист.

Има доста голям шанс независимо от ниската избирателна активност да бъде сформирано трипартийно мнозинство за съставяне на правителство. Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели, допълват от „Медиана“.

Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената „политическа криза”. То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство. Огромната част от избирателите (53 %) не вярват, че те реално избират и не вярват, че от техния избор зависи кой и как управлява страната и е проблем, който предстоящите избори вероятно няма да решат, става ясно още от изводите на социолозите.

От „Медиана“ са задали и въпроса „Смятате ли, че има опасност от световна война в близко бъдеще (следващите една – две години)“ и са сравнили отговорите с тези на същия въпрос, зададен през 2022 година.  В сравнение с преди две години са се увеличили хората, които отговарят положително на въпроса – 49 % в сравнение с 33 на сто. За 25 % от анкетираните и сега и преди две години такава вероятност има, но е малко вероятно война все пак да избухне. По-скоро няма опасност за световна война за 15 на сто от хората през 2024 година, което е намаление в сравнение с 24 % през 2022 година. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.