Начало Контекст Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната миналата седмица, загинали са девет души
6965
България

Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната миналата седмица, загинали са девет души

Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната от 7 до 13 октомври.Това съобщи на брифинг пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник в отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

| 14 Октомври 2024, 12:51 ч.
Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната миналата седмица, загинали са девет души
Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната миналата седмица, загинали са девет души
Снимка © Владимир Шоков / БТА (БТ)

Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната от 7 до 13 октомври. Това съобщи на брифинг пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник в отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Загинали при тези инциденти са девет души, а ранените са 183. Спрямо предходната година през настоящата има 22 катастрофи повече, каза комисар Ботева. По думите най-голям брой катастрофи са регистрирани на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) – 21, в Областната дирекция (ОД) на МВР - Варна - 16, а в ОД на МВР - Русе – 11. В София град и в Монтана при катастрофи миналата седмица са загинали по двама души, а във Видин, Враца, Ловеч, Сливен и София област по един.

Двама мотоциклетисти са пострадали в катастрофи в Казанлъшко през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Има опасност за живота на единия от тях. 

Пътнотранспортно произшествие е настъпило в прохода „Шипка“. По първоначална информация е катастрофирал мотоциклет, без участие на друго превозно средство, управляван от 51-годишен мъж. Мотоциклетът се е блъснал в предпазна ограда, а водачът е настанен в болнично заведение, като за живота му има опасност. Мъжът е тестван е за употреба на алкохол, отчетен е отрицателен резултат. 

Катастрофа с мотоциклет е настъпила и по горски път, отворен за обществено ползване в землището на с. Горно Черковище. По първоначална информация е катастрофирал мотоциклет с неустановена собственост и без поставени регистрационни табели, управляван от 20-годишен неправоспособен водач.

Цената на водата трябва да стане двукомпонентна, както е на другите комунални услуги, и това ще бъде по-справедливо за потребителите, каза инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ), който бе сред участниците в Годишната среща на местните власти, която се проведе в Албена.

Неговата позиция беше, че едната от компонентите трябва да бъде постоянна. По думите му тя ще бъде за разходите на ВиК-дружествата за поддръжката на мрежата. По този начин операторите ще имат предвидимост за едни постоянни доходи, с които да разполагат, обясни Иванов. Той уточни, че другата компонента в цената на водата ще е плаваща и ще бъде за разходите на дружествата за осъществяване на услугите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и т.н.

Ако цената стане двукомпонентна, това ще е по-справедливо и за потребителите, посочи Иванов. Неговият арг

Общо 195 стоманобетонни панела, всеки от които с размери 2,48 метра на 4,40 метра и тегло 5,6 тона, са изработени от началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе, който започна на 10-и юли тази година. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Ремонтът на моста е в отсечка с дължина от над 400 метра в платното в посока България, като строително-монтажните дейности се изпълняват по утвърдения график.

От АПИ съобщават още, че през последната седмица са демонтирани 24 панела или общо 174 от началото на строително-монтажните работи. Монтирани са 22 нови, като общият им брой достига 155. 

В участък с дължина около 240 метра е завършен монтажът на корнизни панели, които служат за оформяне на тротоарния край на пътните стоманобетонни панели. Направени са и отворите за монтажа на мостовите отводнители. 

Работи се и по реставрацият

Полицията в Добрич разкри извършителите на въоръжен грабеж на бензиностанция в Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Добрич.

Криминалното деяние е извършено на  1 септември т.г. От полицията посочват, че около 4:35 сутринта е получено съобщение от частна охранителна фирма за задействан паникбутон от обекта. Екипите на място установяват, че маскиран мъж, чрез използване на огнестрелно оръжие, заплаха и нанасяне на удар на служител на бензиностанцията, отнема сума пари, представляваща оборотни средства. Пострадалият е на 57 години и е с разкъсно-контузна рана на главата, тъй като извършителят го ударил с пистолета в тила.  

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия са установени извършителят и негов помагач.

С полицейска мярка за срок от 24 часа са задържани двама мъже, единият

Делото за грабеж и опит за убийство на таксиметров шофьор за трети път влиза за разглеждане във Върховния касационен съд (ВКС). Заседанието е насрочено за 25 октомври, от 10:00 часа, става известно от сайта на ВКС.

В края на 2017 г. 31-годишният Апостол Вълчев бе прострелян от двама ученици. Тогава 18-годишният Симеон Димитров и 14-годишният Костадин Стоянов поръчват такси край ямболското село Дражево, след което нападат шофьора, за да му отнемат 52 лв. оборот. Шофьорът претърпя серия животоспасяващи операции.

Делото все още не е приключило, като до момента премина по няколко пъти през различни инстанции. Нападението над таксиметровия шофьор стана и повод за протести в Ямбол и София с искане за справедлива присъда.

Първоначално Окръжен съд – Ямбол призна за виновни подсъдимите в извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство. На Костадин Стояно

По данни на комисар Ботева шофьорите на моторни превозни средства извършват най-често нарушения. От 147 катастрофи 130 са станали по вина на шофьори, обясни тя. Комисар Мария Ботева уточни, че основните нарушения са несъобразената скорост, отнемане на предимство и извършване на неправилна маневра. Сред жертвите при катастрофи миналата седмица петима от починалите са шофьори, а 111 водачи са ранени. От пътниците има един загинал и 40 ранени. Двама са загиналите пешеходци. През последната седмица едно дете е загинало, а 32 са пострадали.

От началото на годината до 13 октомври на територията на страната са станали 5665 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 356 души, а ранените са 7136 души. От полицията отчитат, че в сравнение със същия период на 2023 г. през настоящата година катастрофите са с 840 повече, загиналите са с десет по-малко, а пострадалите - с 802 повече.

В седмицата от 7 до 13 октомври са установени 127 водачи, управлявали моторни превозни средства под влиянието на алкохол в рамките между 0,5 и 1,2 промила, а над 1,2 промила - 83. Водачите, отказали да бъдат тествани, са 22-ма. Шофьорите, качили се зад волана след употреба на наркотици, са 100, а други 40 са отказали тестване. Общо 83-ма са водачите, установени да управляват моторни превозни средства, след като това право им е отнето административно, каза комисар Ботева. 

През изминалата седмица са съставени 6846 акта за административни нарушения, 4125 наказателни постановления, 27 604 фиша, 37 628 електронни фиша, 1065 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка и 216 електронни фиша, за несключена застраховка „Гражданска отговорност“.

Водачите, установени да шофират без колан, са 1214, а тези, които са управлявали превозни средства, за които се изисква да бъдат с каска, но не са били, са 350. Установени са 1436 пътници без колан, а без каска - петима. Пешеходци, прескачали през парапети, вериги и ограждения, са деветима, а преминалите на червено - 15. Общо 768 са пешеходците, при които са установени други нарушения.

Близо 19 килограма марихуана в газови бутилки за метан откриха митнически и гранични служители на пункта „Лесово” при границата с Република Турция, съобщават от Агенция „Митници”. Стойността на наркотичното вещество възлиза на около 300 000 лева, по цени на съдопроизводството, допълват оттам.

Укритата марихуана е установена при проверка на лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.М. Водачът е пътувал сам. Той е задържан за срок до 72 часа, съобщават от Окръжна прокуратура – Ямбол. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

На 14 октомври митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ селектират превозното средство за щателна проверка, при която откриват три броя фабрични бутилки за газ метан, допълнително п

Община Свищов получи одобрение за финансиране на проекта „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на Дом за стари хора „Мария Луиза“ в град Свищов”. Дейностите са насочени към обновяване на сградата чрез преустройство и ремонт на помещенията и внедряване на мерки за енергийна ефективност с цел осигуряване на топлинен и енергиен комфорт, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Проектът ще бъде финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост, като дейностите ще бъдат извършени чрез изпълнение на мерки за привеждането на дома в пълно съответствие с изискванията на стандартите за качество на резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Общият размер на одобрените разходи за изпълнение на проекта възлизат на 9 655 312.16 лв., като предстои сключване на договор за финансиране на

Със среща с българските военни, участващи в операция "Алтея" на мисията на Европейския съюз (ЕУФОР) в Сараево, приключи официалното посещение на българския държавен глава Румен Радев в Босна и Херцеговина.

Президентът Радев благодари на българските военнослужещи, че допринасят за сигурността и стабилността.

"Вашата мисия тук е изключително важна. Готови сме да продължим да подкрепяме мисията ви", посочи той.

Радев отбеляза, че най-тежкият проблем на българската армия е отливът на хора. По думите му трябва да се повиши финансирането и да се ускори модернизацията на българската армия.

Във военната база „Бутмир“, в която са базирани българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“, българският държавен глава се срещна също с главнокомандващия ЕУФОР генерал-лейтенант Ласло Щиц.

По-рано днес държавният глава отбеляза, че бъл

Председателят на Постоянната комисия „Култура, вероизповедания и етнически въпроси“ към Общински съвет в град Добрич архитект Надежда Пампорова покани гражданите на областния град на среща във връзка с обсъждането на новия правилник на програма „Култура“. 

Срещата ще се проведе на 18 октомври в Община град Добрич.

“Вашето мнение е от изключителна важност за мен, защото заедно правим нашия град по-добро място за култура и творчество. За да бъда сигурна, че този правилник ще насърчава развитието на културата в Добрич, ще дава равен шанс на всички участници, ще управлява финансовите средства на общината разумно и ще подкрепя таланта на малки и големи артисти ви каня да обсъдим всички предложения и преценим тяхната актуалност и полезност за нашия град”, сподели пред медиите арх. Пампорова.

От 21 септември до 24 октомври 2024 г.

За резултатите от ефективността на работата на служебния министър на вътрешните работи ще съдим след изборите. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за кадровите промени в структурите на МВР и активността за пресичане на купения вот. Държавният глава присъства на тържествен ритуал по повод Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили пред Паметника на летеца в София.

Министърът на вътрешните работи е в правомощията си да взема своите решения за кадровите въпроси и цялостната организация за борба срещу купения и контролиран вот. За резултатите от ефективността на неговата работа ще съдим след изборите, каза Радев.

На въпрос дали вижда предизборната кампания като ползотворна, динамична, позитивна, президентът отговори: "не".

По думите на комисар Ботева през изминалата седмица е отчетен изключително висок травматизмът при двуколесни пътнотранспортни средства – мотоциклети, мотопеди, велосипеди. „Апелирам всички родители да следят поведението на децата си, хората, с които контактуват и превозните средства, с които те ще се прибират. Една глоба не може да върне човешкият живот“, каза още тя.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин. Поводът е отбелязването на Деня на св. Иван Рилски и н ...
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“. Заложените в проекта дейности предвиждат цялостно обновяване на спортното съоръжение, което е строе ...
Добри са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК
Добри са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). Температурите са ниски – около 1-2 градуса, кат ...
Градски фестивал ще предложи вино от местни сортове на жителите и гостите на София днес и утре
Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават ...
С отдаване на воински почести в София ще бъдат отбелязани 80 години от първото сражение на Парашутната дружина
С отдаване на воински почести и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на парашутиста в София ще бъде отбелязан Денят на военния парашутист, съобщиха от пресцентъра на Министерс ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:47 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
6965
България

Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната миналата седмица, загинали са девет души

Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната от 7 до 13 октомври.Това съобщи на брифинг пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник в отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

| 14 Октомври 2024, 12:51 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната миналата седмица, загинали са девет души
Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната миналата седмица, загинали са девет души
Снимка © Владимир Шоков / БТА (БТ)

Общо 147 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на страната от 7 до 13 октомври. Това съобщи на брифинг пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник в отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Загинали при тези инциденти са девет души, а ранените са 183. Спрямо предходната година през настоящата има 22 катастрофи повече, каза комисар Ботева. По думите най-голям брой катастрофи са регистрирани на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) – 21, в Областната дирекция (ОД) на МВР - Варна - 16, а в ОД на МВР - Русе – 11. В София град и в Монтана при катастрофи миналата седмица са загинали по двама души, а във Видин, Враца, Ловеч, Сливен и София област по един.

Двама мотоциклетисти са пострадали в катастрофи в Казанлъшко през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Има опасност за живота на единия от тях. 

Пътнотранспортно произшествие е настъпило в прохода „Шипка“. По първоначална информация е катастрофирал мотоциклет, без участие на друго превозно средство, управляван от 51-годишен мъж. Мотоциклетът се е блъснал в предпазна ограда, а водачът е настанен в болнично заведение, като за живота му има опасност. Мъжът е тестван е за употреба на алкохол, отчетен е отрицателен резултат. 

Катастрофа с мотоциклет е настъпила и по горски път, отворен за обществено ползване в землището на с. Горно Черковище. По първоначална информация е катастрофирал мотоциклет с неустановена собственост и без поставени регистрационни табели, управляван от 20-годишен неправоспособен водач.

Цената на водата трябва да стане двукомпонентна, както е на другите комунални услуги, и това ще бъде по-справедливо за потребителите, каза инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ), който бе сред участниците в Годишната среща на местните власти, която се проведе в Албена.

Неговата позиция беше, че едната от компонентите трябва да бъде постоянна. По думите му тя ще бъде за разходите на ВиК-дружествата за поддръжката на мрежата. По този начин операторите ще имат предвидимост за едни постоянни доходи, с които да разполагат, обясни Иванов. Той уточни, че другата компонента в цената на водата ще е плаваща и ще бъде за разходите на дружествата за осъществяване на услугите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и т.н.

Ако цената стане двукомпонентна, това ще е по-справедливо и за потребителите, посочи Иванов. Неговият арг

Общо 195 стоманобетонни панела, всеки от които с размери 2,48 метра на 4,40 метра и тегло 5,6 тона, са изработени от началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе, който започна на 10-и юли тази година. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Ремонтът на моста е в отсечка с дължина от над 400 метра в платното в посока България, като строително-монтажните дейности се изпълняват по утвърдения график.

От АПИ съобщават още, че през последната седмица са демонтирани 24 панела или общо 174 от началото на строително-монтажните работи. Монтирани са 22 нови, като общият им брой достига 155. 

В участък с дължина около 240 метра е завършен монтажът на корнизни панели, които служат за оформяне на тротоарния край на пътните стоманобетонни панели. Направени са и отворите за монтажа на мостовите отводнители. 

Работи се и по реставрацият

Полицията в Добрич разкри извършителите на въоръжен грабеж на бензиностанция в Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Добрич.

Криминалното деяние е извършено на  1 септември т.г. От полицията посочват, че около 4:35 сутринта е получено съобщение от частна охранителна фирма за задействан паникбутон от обекта. Екипите на място установяват, че маскиран мъж, чрез използване на огнестрелно оръжие, заплаха и нанасяне на удар на служител на бензиностанцията, отнема сума пари, представляваща оборотни средства. Пострадалият е на 57 години и е с разкъсно-контузна рана на главата, тъй като извършителят го ударил с пистолета в тила.  

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия са установени извършителят и негов помагач.

С полицейска мярка за срок от 24 часа са задържани двама мъже, единият

Делото за грабеж и опит за убийство на таксиметров шофьор за трети път влиза за разглеждане във Върховния касационен съд (ВКС). Заседанието е насрочено за 25 октомври, от 10:00 часа, става известно от сайта на ВКС.

В края на 2017 г. 31-годишният Апостол Вълчев бе прострелян от двама ученици. Тогава 18-годишният Симеон Димитров и 14-годишният Костадин Стоянов поръчват такси край ямболското село Дражево, след което нападат шофьора, за да му отнемат 52 лв. оборот. Шофьорът претърпя серия животоспасяващи операции.

Делото все още не е приключило, като до момента премина по няколко пъти през различни инстанции. Нападението над таксиметровия шофьор стана и повод за протести в Ямбол и София с искане за справедлива присъда.

Първоначално Окръжен съд – Ямбол призна за виновни подсъдимите в извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство. На Костадин Стояно

По данни на комисар Ботева шофьорите на моторни превозни средства извършват най-често нарушения. От 147 катастрофи 130 са станали по вина на шофьори, обясни тя. Комисар Мария Ботева уточни, че основните нарушения са несъобразената скорост, отнемане на предимство и извършване на неправилна маневра. Сред жертвите при катастрофи миналата седмица петима от починалите са шофьори, а 111 водачи са ранени. От пътниците има един загинал и 40 ранени. Двама са загиналите пешеходци. През последната седмица едно дете е загинало, а 32 са пострадали.

От началото на годината до 13 октомври на територията на страната са станали 5665 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 356 души, а ранените са 7136 души. От полицията отчитат, че в сравнение със същия период на 2023 г. през настоящата година катастрофите са с 840 повече, загиналите са с десет по-малко, а пострадалите - с 802 повече.

В седмицата от 7 до 13 октомври са установени 127 водачи, управлявали моторни превозни средства под влиянието на алкохол в рамките между 0,5 и 1,2 промила, а над 1,2 промила - 83. Водачите, отказали да бъдат тествани, са 22-ма. Шофьорите, качили се зад волана след употреба на наркотици, са 100, а други 40 са отказали тестване. Общо 83-ма са водачите, установени да управляват моторни превозни средства, след като това право им е отнето административно, каза комисар Ботева. 

През изминалата седмица са съставени 6846 акта за административни нарушения, 4125 наказателни постановления, 27 604 фиша, 37 628 електронни фиша, 1065 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка и 216 електронни фиша, за несключена застраховка „Гражданска отговорност“.

Водачите, установени да шофират без колан, са 1214, а тези, които са управлявали превозни средства, за които се изисква да бъдат с каска, но не са били, са 350. Установени са 1436 пътници без колан, а без каска - петима. Пешеходци, прескачали през парапети, вериги и ограждения, са деветима, а преминалите на червено - 15. Общо 768 са пешеходците, при които са установени други нарушения.

Близо 19 килограма марихуана в газови бутилки за метан откриха митнически и гранични служители на пункта „Лесово” при границата с Република Турция, съобщават от Агенция „Митници”. Стойността на наркотичното вещество възлиза на около 300 000 лева, по цени на съдопроизводството, допълват оттам.

Укритата марихуана е установена при проверка на лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.М. Водачът е пътувал сам. Той е задържан за срок до 72 часа, съобщават от Окръжна прокуратура – Ямбол. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

На 14 октомври митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ селектират превозното средство за щателна проверка, при която откриват три броя фабрични бутилки за газ метан, допълнително п

Община Свищов получи одобрение за финансиране на проекта „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на Дом за стари хора „Мария Луиза“ в град Свищов”. Дейностите са насочени към обновяване на сградата чрез преустройство и ремонт на помещенията и внедряване на мерки за енергийна ефективност с цел осигуряване на топлинен и енергиен комфорт, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Проектът ще бъде финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост, като дейностите ще бъдат извършени чрез изпълнение на мерки за привеждането на дома в пълно съответствие с изискванията на стандартите за качество на резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Общият размер на одобрените разходи за изпълнение на проекта възлизат на 9 655 312.16 лв., като предстои сключване на договор за финансиране на

Със среща с българските военни, участващи в операция "Алтея" на мисията на Европейския съюз (ЕУФОР) в Сараево, приключи официалното посещение на българския държавен глава Румен Радев в Босна и Херцеговина.

Президентът Радев благодари на българските военнослужещи, че допринасят за сигурността и стабилността.

"Вашата мисия тук е изключително важна. Готови сме да продължим да подкрепяме мисията ви", посочи той.

Радев отбеляза, че най-тежкият проблем на българската армия е отливът на хора. По думите му трябва да се повиши финансирането и да се ускори модернизацията на българската армия.

Във военната база „Бутмир“, в която са базирани българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“, българският държавен глава се срещна също с главнокомандващия ЕУФОР генерал-лейтенант Ласло Щиц.

По-рано днес държавният глава отбеляза, че бъл

Председателят на Постоянната комисия „Култура, вероизповедания и етнически въпроси“ към Общински съвет в град Добрич архитект Надежда Пампорова покани гражданите на областния град на среща във връзка с обсъждането на новия правилник на програма „Култура“. 

Срещата ще се проведе на 18 октомври в Община град Добрич.

“Вашето мнение е от изключителна важност за мен, защото заедно правим нашия град по-добро място за култура и творчество. За да бъда сигурна, че този правилник ще насърчава развитието на културата в Добрич, ще дава равен шанс на всички участници, ще управлява финансовите средства на общината разумно и ще подкрепя таланта на малки и големи артисти ви каня да обсъдим всички предложения и преценим тяхната актуалност и полезност за нашия град”, сподели пред медиите арх. Пампорова.

От 21 септември до 24 октомври 2024 г.

За резултатите от ефективността на работата на служебния министър на вътрешните работи ще съдим след изборите. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за кадровите промени в структурите на МВР и активността за пресичане на купения вот. Държавният глава присъства на тържествен ритуал по повод Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили пред Паметника на летеца в София.

Министърът на вътрешните работи е в правомощията си да взема своите решения за кадровите въпроси и цялостната организация за борба срещу купения и контролиран вот. За резултатите от ефективността на неговата работа ще съдим след изборите, каза Радев.

На въпрос дали вижда предизборната кампания като ползотворна, динамична, позитивна, президентът отговори: "не".

По думите на комисар Ботева през изминалата седмица е отчетен изключително висок травматизмът при двуколесни пътнотранспортни средства – мотоциклети, мотопеди, велосипеди. „Апелирам всички родители да следят поведението на децата си, хората, с които контактуват и превозните средства, с които те ще се прибират. Една глоба не може да върне човешкият живот“, каза още тя.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Добри са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК
Градски фестивал ще предложи вино от местни сортове на жителите и гостите на София днес и утре
С отдаване на воински почести в София ще бъдат отбелязани 80 години от първото сражение на Парашутната дружина
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.