Начало Местен фокус Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних
7111
България

Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних

Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, срещу когото и да е без информацията да бъде проверена и без да бъде чута неговата гледна точка, заяви бившият кмет на Варна Иван Портних пред журналисти по повод обвиненията на Европейската прокуратура за измама, свързана с реконструкцията на рибарско пристанище.В петък Европейската прокуратура съобщи, че официално повдига обвинения на бивш кмет и бивш областен управител на Варна, както и на двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" по разследване на възможна измама, съобщена от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) по повод реконструкцията на рибарско пристанище.

| 14 Октомври 2024, 15:13 ч.
Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних
Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних
Снимка © БТА

Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, срещу когото и да е без информацията да бъде проверена и без да бъде чута неговата гледна точка, заяви бившият кмет на Варна Иван Портних пред журналисти по повод обвиненията на Европейската прокуратура за измама, свързана с реконструкцията на рибарско пристанище.

Основна причината за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA през септември е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Това каза полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“. Министерството на отбраната представя на пресконференция резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември т.г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево.

Авиационното произшествие е класифицирано като катaстрофа, посочи полковник Василев.

Като съпътстващи причини той посочи нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при вземане на решение за начина на извеждане на въздухоплавателното средство от фигура във вертикалната равнина, тъй като в г

Международен турнир по борба и Държавен шампионат по акробатика ще се проведат в Сливен, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Те ще започнат в зала „Васил Левски“ в събота, 19 октомври, когато ще бъде открит ХХ-и юбилеен турнир по свободна борба за кадети „100-те Войводи“. Състезанието се организира от АСК по борба „Сливен“. На тепиха сили ще премерят представители от отбора на България и Турция в категории „кадети”. Началото е от 10:00 ч.

Градът ще бъде домакин на държавен отборен шампионат по спортна акробатика за Купа „България“. Официалното откриване е предвидено за 21 октомври, понеделник, в зала „Васил Левски“. Началото е от 11:00 ч. Домакин на шампионата е сливенският Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“.

Спортните събития са част от програмата на Община Сливен за праз

Предсрочното прекратяване на договорите с превозвачите няма да сложи край на агонията с частния градски транспорт в Пловдив, а ще я удължи с още над 10 години. Като вторичен ефект ще е „убиването“ на общинското дружество "Екобус" и възможността да имаме общински градски транспорт. Това заявиха на пресконференция в Пловдив общинските съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Веселина Александрова, Николай Гюров, Йоно Чипилски и Добромира Костова. 

Миналата седмица Община Пловдив изпрати едномесечни предизвестия до превозвачите от градския транспорт за прекратяване на договора от 2018 година, обект на който са 13 линии. Като причина за решението от Общината посочиха неизпълнение от страна на някои от фирмите на клаузите по договора и продължаване на пропускането на курсове по някои от линиите."При прекратяване на договора от 2016 го

Международният панаир в Пловдив ще посрещне над 70 водещи компании от зоо-индустрията, които ще се включат като изложители в рамките на тридневното събитие Plovdiv Zoo Expo 2024. Изложението ще се проведе на 18, 19 и 20 октомври и ще обедини разнообразен набор от бизнеси в сферата на грижата и продуктите за домашните любимци, включително борси и магазини за домашни любимци, дистрибутори, коафьори, ветеринарни лекари, производители на храни и лакомства и други.

Първият ден от събитието, петък, е посветен на бизнес срещи на хора от индустрията, които ще представят своите иновативни идеи и предложения в конкретни области. На място ще бъдат разположени щандове на разнообразни магазини за домашни любимци, представители на реномирани ветеринарни клиники, водещи производители в сферата на храната за домашни любимци, както и професионални фризьорски услуги от квалифицирани експерти - г

В петък Европейската прокуратура съобщи, че официално повдига обвинения на бивш кмет и бивш областен управител на Варна, както и на двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" по разследване на възможна измама, съобщена от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) по повод реконструкцията на рибарско пристанище.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно средства от ЕС по проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Според разследването такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за финансиране с европейски средства, се пояснява в съобщението.

„Категорично заявявам, че сме свидетели на една абсолютна манипулация и всичко това, което беше написано за мен през последните четири дни, е фалшива и преднамерено направена новина“, заяви Портних.

Ако ме бяха попитали, преди да се тиражират всички тези лъжи, аз щях да отговоря и да обясня всичко, допълни той по повод обвиненията на Европейската прокуратура.

Бившият кмет на Варна показа документи за единодушно решение на Общинския съвет във Варна, включително и втория в момента в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Митковски, както и тогавашният кандидат за кмет на града от същата партия Николай Недков, за кандидатстване по програмата и одобряване на текст на споразумение. Става дума за тристранно споразумение между Община Варна, областната управа и Българската академия на науките (БАН), на която са били платени 300 хиляди лева за предпроектно проучване и проект, с който да се кандидатства по програмата за рибарските пристанища, каза още Иван Портних.

Неформалната среща между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се провежда на 13 и 14 октомври 2004 г. в Пояна Брашов, Румъния. Неформалните срещи традиционно нямат фиксиран дневен ред и на тях не се вземат официални решения. Те позволяват на министрите да обсъждат свободно въпроси от дневния ред на НАТО. Форумът се организира за първи път в Румъния, която заедно с България, Естония, Латвия, Литва и Словакия се присъединява официално към Алианса през 2004 г. На срещата участват министри на отбраната, началници на генерални щабове на армиите на държавите-членки на НАТО, висши представители от Международния секретариат и от Международния военен секретариат на НАТО. По време на срещата се обсъждат ключови отбранителни въпроси, най-вече по промени в операциите на Организация на Северноатлантическия договор. Изготвят се различни насоки и планове

Мотоциклетист е загинал, след като е катастрофирал в насрещно движещ се автомобил по пътя Мездра – Роман, в участъка в Горна Кремена – Кален. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Оттам уточниха, че по предварителна информация, мотоциклетистът е предприел маневра в участък на остър завой, без видимост, след което се е ударил в насрещно движещата се кола. Вследствие на удара мотоциклетистът изхвърча през страничната мантинела. Транспортиран е в болница в много тежко състояние, където е починал. 

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че временно движението по път III-103 Мездра – Роман, в участъка Горна Кремена – Кален, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, а трафикът се регулира от пътна полиция. От АПИ апелират шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скор

През изминалата седмица са санкционирани 24 души за неизползване на предпазен колан в моторни превозни средства, съобщи на брифинг старши инспектор Красимир Кирилов - началник група „Пътен контрол, организация на движението и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Монтана.

Акция на ROADPOL насочена към управлението на превозни средства без използване на предпазни колани, предпазни каски и системи за предпазване на деца, както и неправилно използване на мобилни телефони се проведе между седми и 13 октомври на територията на област Монтана.

За периода са проверени общо 417 водачи на моторни превозни средства. За неизползване на предпазни колани са глобени 24 души, от които девет шофьори, седем пътници возещи се на предната седалка и шестима пътници, возещи се на задната седалка на автомобили. За говорене по теле

Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-ти инженерен полк на 14 октомври разузна, транспортира и унищожи на учебен полигон „Червен” 50-килограмова немска учебна авиобомба ZC50. Боеприпасът беше открит при изкопни работи на строителен обект в ж.к. „Тракия”, Пловдив. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Военнослужещите от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени бойни припаси са действали под ръководството на капитан Петър Петров и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал майор Деян Дешков.

Министерството на отбраната регулярно информира, че военнослужещи унищожават невзривени боеприпаси. На 10 октомври три оребрени снаряда, една ръчна граната тип „бухалка“ и една артилерий

Предложение за допълнителна финансова подкрепа на горнооряховските спортни клубове е внесъл в Общинския съвет кметът Николай Рашков, съобщиха от пресцентъра на Общината. Предложението трябва да бъде разгледано първо от комисиите към Общинския съвет, след което ще влезе за гласуване на следващото редовно заседание на съвета, в края на октомври.

Сред клубовете, които ще бъдат стимулирани, е и Спортният клуб по армлестинг Локомотив - 96. Днес трима световни шампиони по канадска борба от СКА Локомотив - 96 - Горна Оряховица получиха от кмета Николай Рашков наградата Диамант, съобщиха от общинската администрация. Новото символно отличие е посветено на младите хора, които с уменията, труда и таланта си прославят Горна Оряховица и региона, а отличието има за цел да ги поощрява.

Преди дни тимът по армрестлинг участва в Световното първенство в Лутраки, Гърция, откъдето се завърна

Сценарият се повтаря не за пръв път – започна през март 2021 година, преди изборите, впоследствие си спомнете, преди местните избори аз излязох превантивно на брифинг, защото тогава европрокуратурата готвеше същото преди местните избори, каза още Портних.

Как са поискани терените – десетина терена, от държавата, с какви предназначения са – това е публична тайна с решения на Общинския съвет и на поне 10 други институции, допълни той и каза, че в програмата е било записано „За съществуващи рибарски пристанища в градовете Варна и Балчик“.

Според Иван Портних атаката не е срещу него, тъй като той вече не е действащ кмет, не е и кандидат за депутат, а атаката е в посока да се създаде шум, който да отклони вниманието от други важни въпроси, като загубени от Община Варна 80 млн. лева държавно финансиране.

„Целият предишен период беше 94 млн. лева по програмата „Региони в растеж“, допълни Портних. Той каза, че 80 млн. лева са загубени безвъзвратно, защото не са усвоени, обясни още той и обвини сегашното ръководство на Варна в управленска и административна немощ.

Това, което е публикувано на стената на Европейската прокуратура в Люксембург на английски и оттам е взето и преведено, и препечатано в някои медии, не е становище на наблюдаващия прокурор, каза Бранимир Балачев, кандидат-депутат от ГЕРБ-СДС и адвокат на бившия областен управител на Варна Стоян Пасев, също обвиняем по това дело.

Наблюдаващият прокурор по това дело се казва Димитър Величев, лично съм разговарял с него и той повърди, че не е давал разрешение да бъде публикувано каквото и да е било по досъдебното производство, допълни Балачев.

Само ние сме представили над 100 документа, които опровергават твърдението, че там нищо не е имало и ние сме го измислили, за да се усвоят и присвоят някакви средства, каза още Балачев.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:41 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
7111
България

Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних

Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, срещу когото и да е без информацията да бъде проверена и без да бъде чута неговата гледна точка, заяви бившият кмет на Варна Иван Портних пред журналисти по повод обвиненията на Европейската прокуратура за измама, свързана с реконструкцията на рибарско пристанище.В петък Европейската прокуратура съобщи, че официално повдига обвинения на бивш кмет и бивш областен управител на Варна, както и на двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" по разследване на възможна измама, съобщена от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) по повод реконструкцията на рибарско пристанище.

| 14 Октомври 2024, 15:13 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних
Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних
Снимка © БТА

Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, срещу когото и да е без информацията да бъде проверена и без да бъде чута неговата гледна точка, заяви бившият кмет на Варна Иван Портних пред журналисти по повод обвиненията на Европейската прокуратура за измама, свързана с реконструкцията на рибарско пристанище.

Основна причината за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA през септември е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Това каза полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“. Министерството на отбраната представя на пресконференция резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември т.г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево.

Авиационното произшествие е класифицирано като катaстрофа, посочи полковник Василев.

Като съпътстващи причини той посочи нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при вземане на решение за начина на извеждане на въздухоплавателното средство от фигура във вертикалната равнина, тъй като в г

Международен турнир по борба и Държавен шампионат по акробатика ще се проведат в Сливен, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Те ще започнат в зала „Васил Левски“ в събота, 19 октомври, когато ще бъде открит ХХ-и юбилеен турнир по свободна борба за кадети „100-те Войводи“. Състезанието се организира от АСК по борба „Сливен“. На тепиха сили ще премерят представители от отбора на България и Турция в категории „кадети”. Началото е от 10:00 ч.

Градът ще бъде домакин на държавен отборен шампионат по спортна акробатика за Купа „България“. Официалното откриване е предвидено за 21 октомври, понеделник, в зала „Васил Левски“. Началото е от 11:00 ч. Домакин на шампионата е сливенският Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“.

Спортните събития са част от програмата на Община Сливен за праз

Предсрочното прекратяване на договорите с превозвачите няма да сложи край на агонията с частния градски транспорт в Пловдив, а ще я удължи с още над 10 години. Като вторичен ефект ще е „убиването“ на общинското дружество "Екобус" и възможността да имаме общински градски транспорт. Това заявиха на пресконференция в Пловдив общинските съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Веселина Александрова, Николай Гюров, Йоно Чипилски и Добромира Костова. 

Миналата седмица Община Пловдив изпрати едномесечни предизвестия до превозвачите от градския транспорт за прекратяване на договора от 2018 година, обект на който са 13 линии. Като причина за решението от Общината посочиха неизпълнение от страна на някои от фирмите на клаузите по договора и продължаване на пропускането на курсове по някои от линиите."При прекратяване на договора от 2016 го

Международният панаир в Пловдив ще посрещне над 70 водещи компании от зоо-индустрията, които ще се включат като изложители в рамките на тридневното събитие Plovdiv Zoo Expo 2024. Изложението ще се проведе на 18, 19 и 20 октомври и ще обедини разнообразен набор от бизнеси в сферата на грижата и продуктите за домашните любимци, включително борси и магазини за домашни любимци, дистрибутори, коафьори, ветеринарни лекари, производители на храни и лакомства и други.

Първият ден от събитието, петък, е посветен на бизнес срещи на хора от индустрията, които ще представят своите иновативни идеи и предложения в конкретни области. На място ще бъдат разположени щандове на разнообразни магазини за домашни любимци, представители на реномирани ветеринарни клиники, водещи производители в сферата на храната за домашни любимци, както и професионални фризьорски услуги от квалифицирани експерти - г

В петък Европейската прокуратура съобщи, че официално повдига обвинения на бивш кмет и бивш областен управител на Варна, както и на двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" по разследване на възможна измама, съобщена от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) по повод реконструкцията на рибарско пристанище.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно средства от ЕС по проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Според разследването такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за финансиране с европейски средства, се пояснява в съобщението.

„Категорично заявявам, че сме свидетели на една абсолютна манипулация и всичко това, което беше написано за мен през последните четири дни, е фалшива и преднамерено направена новина“, заяви Портних.

Ако ме бяха попитали, преди да се тиражират всички тези лъжи, аз щях да отговоря и да обясня всичко, допълни той по повод обвиненията на Европейската прокуратура.

Бившият кмет на Варна показа документи за единодушно решение на Общинския съвет във Варна, включително и втория в момента в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Митковски, както и тогавашният кандидат за кмет на града от същата партия Николай Недков, за кандидатстване по програмата и одобряване на текст на споразумение. Става дума за тристранно споразумение между Община Варна, областната управа и Българската академия на науките (БАН), на която са били платени 300 хиляди лева за предпроектно проучване и проект, с който да се кандидатства по програмата за рибарските пристанища, каза още Иван Портних.

Неформалната среща между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се провежда на 13 и 14 октомври 2004 г. в Пояна Брашов, Румъния. Неформалните срещи традиционно нямат фиксиран дневен ред и на тях не се вземат официални решения. Те позволяват на министрите да обсъждат свободно въпроси от дневния ред на НАТО. Форумът се организира за първи път в Румъния, която заедно с България, Естония, Латвия, Литва и Словакия се присъединява официално към Алианса през 2004 г. На срещата участват министри на отбраната, началници на генерални щабове на армиите на държавите-членки на НАТО, висши представители от Международния секретариат и от Международния военен секретариат на НАТО. По време на срещата се обсъждат ключови отбранителни въпроси, най-вече по промени в операциите на Организация на Северноатлантическия договор. Изготвят се различни насоки и планове

Мотоциклетист е загинал, след като е катастрофирал в насрещно движещ се автомобил по пътя Мездра – Роман, в участъка в Горна Кремена – Кален. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Оттам уточниха, че по предварителна информация, мотоциклетистът е предприел маневра в участък на остър завой, без видимост, след което се е ударил в насрещно движещата се кола. Вследствие на удара мотоциклетистът изхвърча през страничната мантинела. Транспортиран е в болница в много тежко състояние, където е починал. 

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че временно движението по път III-103 Мездра – Роман, в участъка Горна Кремена – Кален, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, а трафикът се регулира от пътна полиция. От АПИ апелират шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скор

През изминалата седмица са санкционирани 24 души за неизползване на предпазен колан в моторни превозни средства, съобщи на брифинг старши инспектор Красимир Кирилов - началник група „Пътен контрол, организация на движението и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Монтана.

Акция на ROADPOL насочена към управлението на превозни средства без използване на предпазни колани, предпазни каски и системи за предпазване на деца, както и неправилно използване на мобилни телефони се проведе между седми и 13 октомври на територията на област Монтана.

За периода са проверени общо 417 водачи на моторни превозни средства. За неизползване на предпазни колани са глобени 24 души, от които девет шофьори, седем пътници возещи се на предната седалка и шестима пътници, возещи се на задната седалка на автомобили. За говорене по теле

Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-ти инженерен полк на 14 октомври разузна, транспортира и унищожи на учебен полигон „Червен” 50-килограмова немска учебна авиобомба ZC50. Боеприпасът беше открит при изкопни работи на строителен обект в ж.к. „Тракия”, Пловдив. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Военнослужещите от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени бойни припаси са действали под ръководството на капитан Петър Петров и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал майор Деян Дешков.

Министерството на отбраната регулярно информира, че военнослужещи унищожават невзривени боеприпаси. На 10 октомври три оребрени снаряда, една ръчна граната тип „бухалка“ и една артилерий

Предложение за допълнителна финансова подкрепа на горнооряховските спортни клубове е внесъл в Общинския съвет кметът Николай Рашков, съобщиха от пресцентъра на Общината. Предложението трябва да бъде разгледано първо от комисиите към Общинския съвет, след което ще влезе за гласуване на следващото редовно заседание на съвета, в края на октомври.

Сред клубовете, които ще бъдат стимулирани, е и Спортният клуб по армлестинг Локомотив - 96. Днес трима световни шампиони по канадска борба от СКА Локомотив - 96 - Горна Оряховица получиха от кмета Николай Рашков наградата Диамант, съобщиха от общинската администрация. Новото символно отличие е посветено на младите хора, които с уменията, труда и таланта си прославят Горна Оряховица и региона, а отличието има за цел да ги поощрява.

Преди дни тимът по армрестлинг участва в Световното първенство в Лутраки, Гърция, откъдето се завърна

Сценарият се повтаря не за пръв път – започна през март 2021 година, преди изборите, впоследствие си спомнете, преди местните избори аз излязох превантивно на брифинг, защото тогава европрокуратурата готвеше същото преди местните избори, каза още Портних.

Как са поискани терените – десетина терена, от държавата, с какви предназначения са – това е публична тайна с решения на Общинския съвет и на поне 10 други институции, допълни той и каза, че в програмата е било записано „За съществуващи рибарски пристанища в градовете Варна и Балчик“.

Според Иван Портних атаката не е срещу него, тъй като той вече не е действащ кмет, не е и кандидат за депутат, а атаката е в посока да се създаде шум, който да отклони вниманието от други важни въпроси, като загубени от Община Варна 80 млн. лева държавно финансиране.

„Целият предишен период беше 94 млн. лева по програмата „Региони в растеж“, допълни Портних. Той каза, че 80 млн. лева са загубени безвъзвратно, защото не са усвоени, обясни още той и обвини сегашното ръководство на Варна в управленска и административна немощ.

Това, което е публикувано на стената на Европейската прокуратура в Люксембург на английски и оттам е взето и преведено, и препечатано в някои медии, не е становище на наблюдаващия прокурор, каза Бранимир Балачев, кандидат-депутат от ГЕРБ-СДС и адвокат на бившия областен управител на Варна Стоян Пасев, също обвиняем по това дело.

Наблюдаващият прокурор по това дело се казва Димитър Величев, лично съм разговарял с него и той повърди, че не е давал разрешение да бъде публикувано каквото и да е било по досъдебното производство, допълни Балачев.

Само ние сме представили над 100 документа, които опровергават твърдението, че там нищо не е имало и ние сме го измислили, за да се усвоят и присвоят някакви средства, каза още Балачев.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.