Начало Контекст Регионалната инспекция по околната среда в София установи промени в качеството на водата на р. Новачица
7351
България

Регионалната инспекция по околната среда в София установи промени в качеството на водата на р. Новачица

Във връзка с постъпил на 10 октомври сигнал за замърсяване на река Новачица в района на Ловен парк, експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София са извършили незабавна проверка на място. След направен обход на реката са констатирани видими промени в качеството на водата с характеристики за битови отпадъчни води. Това се посочва в прессъобщение на РИОСВ-София.От представителите на „Софийска вода“ АД, присъствали на проверката, е представена информация, че дружеството е възложител по изпълнението на спешен авариен проект за подмяна на десен слатински колектор в участъка между улица „д-р Любен Русев“ и болница „Свети Наум“, информират от РИОСВ-София.

| 14 Октомври 2024, 16:50 ч.
Регионалната инспекция по околната среда в София установи промени в качеството на водата на р. Новачица
Регионалната инспекция по околната среда в София установи промени в качеството на водата на р. Новачица
Снимка © РИОСВ

Във връзка с постъпил на 10 октомври сигнал за замърсяване на река Новачица в района на Ловен парк, експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София са извършили незабавна проверка на място. След направен обход на реката са констатирани видими промени в качеството на водата с характеристики за битови отпадъчни води. Това се посочва в прессъобщение на РИОСВ-София. Изискана е и информация от Басейнова дирекция „Дунавски район“, район „Изгрев“ към Столичната община и „Софийска вода“ АД. 

Към днешна дата за участие в изборите са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. От тях 1378 са жени, 3480 – мъже, а 1172-ма са кандидати в два района. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя каза, че бройката не е окончателна, тъй като все още продължават да постъпват искания в ЦИК за заличаване на някои от кандидатите.

В страната и извън нея има 12 640 СИК, но тази бройка също ще търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни, социални заведения и места за задържане, обясни Матева.

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина. Извън страната ще се гласува в 719 секции, в 57 държави, като машинно гласуване ще има в 157 секции.

Росица Матева посочи, че след като е изтекъл срокът за заявяване на гласуване с подвижна урна,

Общо 27 нарушения са констатирани при специализирана полицейска операция в област Габрово, съобщиха от полицията. 

В рамките на два часа са проверени 57 моторни превозни средства (МПС) и 59 човека. От общия брой МПС са проверени 14 товарни автомобила. Установени са 10 нарушения. Връчени са осем електронни фиша.

Екипите на Районно управление - Севлиево са извършили проверки на 53 МПС и 59 човека, като са констатирани 10 нарушения. В Дряново са извършени проверки на 60 МПС и 68 човека. Констатирани са шест нарушения и са връчени 15 електронни фиша. В Трявна са проверени 12 МПС и 15 човека. Констатирано е едно нарушение и са връчени три фиша, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Габрово. 

В хода на полицейската операция е осъществен интензивен контрол над водачите за управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 0,5 на

Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик на българското вино, посочват организаторите от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП).

Събитието ще се проведе днес и утре между 16:00 и 22:00 часа. Екип от винени експерти ще представят на посетителите повече от 40 вина от над 17 местни сорта. За музиката ще се погрижат Джаз формация "София" в петък и Софийски духов оркестър в събота.

Това е третото събитие от поредицата градски винени фестивали този месец. Вече минаха изданията във Велико Търново и Варна, а следващата седмица предстои Пловдив.

Urban Wine Fest е част от инициативата на БАВП - Международен ден на мавруда, която вече пета година успява да обедини винени специалисти, търговци и туристич

Казанлъшкото село Голямо Дряново ще посрещне производители и занаятчии от цялата страна за деветото издание на Фестивала на ореха. Това става ясно от афиша за събитието, публикуван в официалната страница на кметството. Събитието ще е на 19 октомври и се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове и с подкрепата на земеделския производител Георги Василев. 

За поредна година жителите и гостите на Голямо Дряново ще имат възможност да закупят био ядки, сирена, пчелен мед, керамика, дърворезба и други ръчно изработени стоки. Начало на фестивала ще даде представянето на кулинарна благотворителна изложба, след което ще започне и фолклорна програма с участие на клубове по народни танци и певчески групи. Пресъздадени ще бъдат народни традиции, а специални гости на празника ще са певиците сестри Диневи. 

П

Общинският съвет на Лъки решава дали да кандидатства с проект за изграждане на две социални услуги - Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства в село Борово и Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения. Това е записано в дневния ред на днешното му заседание. Предложението трябва да бъде подадено към Министерството на труда и социалната политика, като общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 100%, а предвидените за Община Лъки средства - са 5,2 млн. лева.

Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“.

Дейността е във връзка със заложените в Закона за социалните услуги срокове до първи януари 2035 г. за закриване н

От представителите на „Софийска вода“ АД, присъствали на проверката, е представена информация, че дружеството е възложител по изпълнението на спешен авариен проект за подмяна на десен слатински колектор в участъка между улица „д-р Любен Русев“ и болница „Свети Наум“, информират от РИОСВ-София. Причината за аварията е компрометирането на конструктивната цялост на колектора, вследствие на пропадания и разрушения на дъното му, особено в зоната, преминаваща под административната сграда на болницата. Поради риск от срутване на сградата се налага цялостна подмяна на тръбите в засегнатия участък, отбелязват още от регионалната инспекция.

В РИОСВ – София няма постъпило уведомяване от „Софийска вода“ АД или Общината за посочената авария и отбиването на води от градската канализация в река Новачица, уточняват от РИОСВ-София. Инспекцията е уведомена след постъпването на сигналите на 11 октомври от „Софийска вода“ АД за необходимите аварийни действия, посочват още от ведомството. От инспекцията са направени задължителните предписания на „Софийска вода“ АД, като компанията трябва да предстви подробна информация за проекта за подмяна на канализационния колектор, включително всички разрешителни и одобрения, да представи конкретен времеви график за изпълнението на проекта, както и писмено да уведоми инспекцията за преустановяването на отвеждането на отпадъчните води в река Новачица, уточняват от РИОСВ-София.

Съгласно чл. 191, ал. 1, т. 1 от Закона за водите, кметът на общината контролира изграждането, поддържането и правилната експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води, припомнят също от РИОСВ-София. На кмета на Столичната община са дадени предписания да бъде представена информация относно извършваните ремонтни дейности, анализ от изпълнителите на всички възможни технически решения с цел недопускане на замърсяване на реката, оптимизирането на сроковете за възможно най-бързо приключване на ремонтните дейности, както и предприети мерки за минимизиране на замърсяването на реката и нейното възстановяване след приключване на дейностите, обясняват също от регионалната инспекция.

Преди дни РИОСВ-София уведоми, че Община Перник ще бъде санкционирана за неизпълнение на дадени предписания във връзка с подаден сигнал за замърсяване на река Струма. 

По традиция в навечерието на деня, в който Българската православна църква почита света Петка, в самоковското село Белчин има тържествено богослужение и литийно шествие. 

Богослужението започна в храм „Св. апост. Петър и Павел". От храма тръгна и шествието, в което се включиха духовници от Архиерейското наместничество и жители на селото. То продължи до храм „Света Петка“, който се намира над Белчин. В шествието бе изнесена икона на света Петка, която съдържа частица от нейните мощи. 

Миряните имаха възможността след шествието да се докоснат до иконата на света Петка в едноименната църква. 

В словото си пред събралите се миряни архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев припомни историята на светицата. Той напомни и за един от най-големите деятели на селото, спомогнали за неговото развиван

Нужно е да се направи национална програма за намаляване на загубите от вода, като бъде набелязана система от конкретни мерки, каза днес председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта "Албена". Организатор на събитието е Националното сдружение на общините в Република България. 

Според Иванов програмата е редно да бъде изработена в партньорство между "Български ВиК холдинг" и местните власти, а финансирането на мерките може да се търси от различни инструменти. Иванов подчерта още, че кметовете трябва да започнат да мислят и в посока повторното използване на отпадните води. 

В градовете има сериозен потенциал за пестене на вода, посочи още председателя на Българската асоциация по водите  Според него у нас като че ли се подценява ситуацията с безводи

Общо два опита за нерегламентирано пренасяне на валута през границата ни с Турция на пункта “Капитан Андреево“ са пресечени от митническите служители при проверки на пътнически микробус и товарен автомобил, съобщиха от пресслужбата на звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

При единия от случаите, който е от 13 октомври, парите са открити при проверка по метода „анализ на риска“ в шофиран от турски гражданин камион. Той е бил натоварен със стока от Нидерландия и е пътувал по маршрут през България и Турция за Ирак.

При митническия оглед на превозното средство, включително с рентген, са забелязани необичайни плътности в един от страничните шкафове на полуремаркето. В шкафа е открита желязна верига за сняг, поставена в срязана пластмасова туба. Под веригата са били 61 500 евро с равностойност 120 283 лв., уточниха от митническата пресс

От днес, 16 октомври, се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода Петрохан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Ограничаването на тежкотоварния трафик през прохода е във връзка с предстоящите зимни месеци и очакваното влошаване на метеорологичната обстановка, обясниха от пътната агенция и припомниха, че през лятото участъкът бе един от възможните обходни маршрути за моторни превозни средства (МПС) над 12 т в посока София, след затварянето на участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ за модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

През ноември ще се ограничи и движението на тежкотоварни МПС над 3,5 тона и по път III-103 Роман – Мездра. Този маршрут също се ползва като алтернативен за тежкотоварния трафик, пътуващ към Видин. Мярката се налага по пр

Четирима водачи, шофирали под въздействието на наркотици, е установила габровската полиция през вчерашния ден. Това съобщиха от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР) в Габрово. Срещу тях са образувани досъдебни производства.

Малко след полунощ в село Мечковица, община Габрово, е спрян за проверка лек автомобил с марка "БМВ". Водачът – 27-годишен габровец, е тестван за употреба на наркотици, като техническото средство е отчело положителен резултат за амфетамин. Мъжът е дал кръв за химически анализ.  

Вторият случай е установен около 8:00 часа на ул. “Василка Бенева“ в Габрово, при който екип на „Пътна полиция“ е спрял лек автомобил с марка “Ауди“, собственост и управляван от 41-годишен местен жител. На място е установено, че водачът шофира след употреба на марихуана. Мъжът е отказал кръвн

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност, бе проведена в ...
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за к ...
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на насел ...
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информа ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:50 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
7351
България

Регионалната инспекция по околната среда в София установи промени в качеството на водата на р. Новачица

Във връзка с постъпил на 10 октомври сигнал за замърсяване на река Новачица в района на Ловен парк, експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София са извършили незабавна проверка на място. След направен обход на реката са констатирани видими промени в качеството на водата с характеристики за битови отпадъчни води. Това се посочва в прессъобщение на РИОСВ-София.От представителите на „Софийска вода“ АД, присъствали на проверката, е представена информация, че дружеството е възложител по изпълнението на спешен авариен проект за подмяна на десен слатински колектор в участъка между улица „д-р Любен Русев“ и болница „Свети Наум“, информират от РИОСВ-София.

| 14 Октомври 2024, 16:50 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Регионалната инспекция по околната среда в София установи промени в качеството на водата на р. Новачица
Регионалната инспекция по околната среда в София установи промени в качеството на водата на р. Новачица
Снимка © РИОСВ

Във връзка с постъпил на 10 октомври сигнал за замърсяване на река Новачица в района на Ловен парк, експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София са извършили незабавна проверка на място. След направен обход на реката са констатирани видими промени в качеството на водата с характеристики за битови отпадъчни води. Това се посочва в прессъобщение на РИОСВ-София. Изискана е и информация от Басейнова дирекция „Дунавски район“, район „Изгрев“ към Столичната община и „Софийска вода“ АД. 

Към днешна дата за участие в изборите са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. От тях 1378 са жени, 3480 – мъже, а 1172-ма са кандидати в два района. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя каза, че бройката не е окончателна, тъй като все още продължават да постъпват искания в ЦИК за заличаване на някои от кандидатите.

В страната и извън нея има 12 640 СИК, но тази бройка също ще търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни, социални заведения и места за задържане, обясни Матева.

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина. Извън страната ще се гласува в 719 секции, в 57 държави, като машинно гласуване ще има в 157 секции.

Росица Матева посочи, че след като е изтекъл срокът за заявяване на гласуване с подвижна урна,

Общо 27 нарушения са констатирани при специализирана полицейска операция в област Габрово, съобщиха от полицията. 

В рамките на два часа са проверени 57 моторни превозни средства (МПС) и 59 човека. От общия брой МПС са проверени 14 товарни автомобила. Установени са 10 нарушения. Връчени са осем електронни фиша.

Екипите на Районно управление - Севлиево са извършили проверки на 53 МПС и 59 човека, като са констатирани 10 нарушения. В Дряново са извършени проверки на 60 МПС и 68 човека. Констатирани са шест нарушения и са връчени 15 електронни фиша. В Трявна са проверени 12 МПС и 15 човека. Констатирано е едно нарушение и са връчени три фиша, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Габрово. 

В хода на полицейската операция е осъществен интензивен контрол над водачите за управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 0,5 на

Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик на българското вино, посочват организаторите от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП).

Събитието ще се проведе днес и утре между 16:00 и 22:00 часа. Екип от винени експерти ще представят на посетителите повече от 40 вина от над 17 местни сорта. За музиката ще се погрижат Джаз формация "София" в петък и Софийски духов оркестър в събота.

Това е третото събитие от поредицата градски винени фестивали този месец. Вече минаха изданията във Велико Търново и Варна, а следващата седмица предстои Пловдив.

Urban Wine Fest е част от инициативата на БАВП - Международен ден на мавруда, която вече пета година успява да обедини винени специалисти, търговци и туристич

Казанлъшкото село Голямо Дряново ще посрещне производители и занаятчии от цялата страна за деветото издание на Фестивала на ореха. Това става ясно от афиша за събитието, публикуван в официалната страница на кметството. Събитието ще е на 19 октомври и се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове и с подкрепата на земеделския производител Георги Василев. 

За поредна година жителите и гостите на Голямо Дряново ще имат възможност да закупят био ядки, сирена, пчелен мед, керамика, дърворезба и други ръчно изработени стоки. Начало на фестивала ще даде представянето на кулинарна благотворителна изложба, след което ще започне и фолклорна програма с участие на клубове по народни танци и певчески групи. Пресъздадени ще бъдат народни традиции, а специални гости на празника ще са певиците сестри Диневи. 

П

Общинският съвет на Лъки решава дали да кандидатства с проект за изграждане на две социални услуги - Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства в село Борово и Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения. Това е записано в дневния ред на днешното му заседание. Предложението трябва да бъде подадено към Министерството на труда и социалната политика, като общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 100%, а предвидените за Община Лъки средства - са 5,2 млн. лева.

Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“.

Дейността е във връзка със заложените в Закона за социалните услуги срокове до първи януари 2035 г. за закриване н

От представителите на „Софийска вода“ АД, присъствали на проверката, е представена информация, че дружеството е възложител по изпълнението на спешен авариен проект за подмяна на десен слатински колектор в участъка между улица „д-р Любен Русев“ и болница „Свети Наум“, информират от РИОСВ-София. Причината за аварията е компрометирането на конструктивната цялост на колектора, вследствие на пропадания и разрушения на дъното му, особено в зоната, преминаваща под административната сграда на болницата. Поради риск от срутване на сградата се налага цялостна подмяна на тръбите в засегнатия участък, отбелязват още от регионалната инспекция.

В РИОСВ – София няма постъпило уведомяване от „Софийска вода“ АД или Общината за посочената авария и отбиването на води от градската канализация в река Новачица, уточняват от РИОСВ-София. Инспекцията е уведомена след постъпването на сигналите на 11 октомври от „Софийска вода“ АД за необходимите аварийни действия, посочват още от ведомството. От инспекцията са направени задължителните предписания на „Софийска вода“ АД, като компанията трябва да предстви подробна информация за проекта за подмяна на канализационния колектор, включително всички разрешителни и одобрения, да представи конкретен времеви график за изпълнението на проекта, както и писмено да уведоми инспекцията за преустановяването на отвеждането на отпадъчните води в река Новачица, уточняват от РИОСВ-София.

Съгласно чл. 191, ал. 1, т. 1 от Закона за водите, кметът на общината контролира изграждането, поддържането и правилната експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води, припомнят също от РИОСВ-София. На кмета на Столичната община са дадени предписания да бъде представена информация относно извършваните ремонтни дейности, анализ от изпълнителите на всички възможни технически решения с цел недопускане на замърсяване на реката, оптимизирането на сроковете за възможно най-бързо приключване на ремонтните дейности, както и предприети мерки за минимизиране на замърсяването на реката и нейното възстановяване след приключване на дейностите, обясняват също от регионалната инспекция.

Преди дни РИОСВ-София уведоми, че Община Перник ще бъде санкционирана за неизпълнение на дадени предписания във връзка с подаден сигнал за замърсяване на река Струма. 

По традиция в навечерието на деня, в който Българската православна църква почита света Петка, в самоковското село Белчин има тържествено богослужение и литийно шествие. 

Богослужението започна в храм „Св. апост. Петър и Павел". От храма тръгна и шествието, в което се включиха духовници от Архиерейското наместничество и жители на селото. То продължи до храм „Света Петка“, който се намира над Белчин. В шествието бе изнесена икона на света Петка, която съдържа частица от нейните мощи. 

Миряните имаха възможността след шествието да се докоснат до иконата на света Петка в едноименната църква. 

В словото си пред събралите се миряни архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев припомни историята на светицата. Той напомни и за един от най-големите деятели на селото, спомогнали за неговото развиван

Нужно е да се направи национална програма за намаляване на загубите от вода, като бъде набелязана система от конкретни мерки, каза днес председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта "Албена". Организатор на събитието е Националното сдружение на общините в Република България. 

Според Иванов програмата е редно да бъде изработена в партньорство между "Български ВиК холдинг" и местните власти, а финансирането на мерките може да се търси от различни инструменти. Иванов подчерта още, че кметовете трябва да започнат да мислят и в посока повторното използване на отпадните води. 

В градовете има сериозен потенциал за пестене на вода, посочи още председателя на Българската асоциация по водите  Според него у нас като че ли се подценява ситуацията с безводи

Общо два опита за нерегламентирано пренасяне на валута през границата ни с Турция на пункта “Капитан Андреево“ са пресечени от митническите служители при проверки на пътнически микробус и товарен автомобил, съобщиха от пресслужбата на звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

При единия от случаите, който е от 13 октомври, парите са открити при проверка по метода „анализ на риска“ в шофиран от турски гражданин камион. Той е бил натоварен със стока от Нидерландия и е пътувал по маршрут през България и Турция за Ирак.

При митническия оглед на превозното средство, включително с рентген, са забелязани необичайни плътности в един от страничните шкафове на полуремаркето. В шкафа е открита желязна верига за сняг, поставена в срязана пластмасова туба. Под веригата са били 61 500 евро с равностойност 120 283 лв., уточниха от митническата пресс

От днес, 16 октомври, се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода Петрохан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Ограничаването на тежкотоварния трафик през прохода е във връзка с предстоящите зимни месеци и очакваното влошаване на метеорологичната обстановка, обясниха от пътната агенция и припомниха, че през лятото участъкът бе един от възможните обходни маршрути за моторни превозни средства (МПС) над 12 т в посока София, след затварянето на участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ за модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

През ноември ще се ограничи и движението на тежкотоварни МПС над 3,5 тона и по път III-103 Роман – Мездра. Този маршрут също се ползва като алтернативен за тежкотоварния трафик, пътуващ към Видин. Мярката се налага по пр

Четирима водачи, шофирали под въздействието на наркотици, е установила габровската полиция през вчерашния ден. Това съобщиха от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР) в Габрово. Срещу тях са образувани досъдебни производства.

Малко след полунощ в село Мечковица, община Габрово, е спрян за проверка лек автомобил с марка "БМВ". Водачът – 27-годишен габровец, е тестван за употреба на наркотици, като техническото средство е отчело положителен резултат за амфетамин. Мъжът е дал кръв за химически анализ.  

Вторият случай е установен около 8:00 часа на ул. “Василка Бенева“ в Габрово, при който екип на „Пътна полиция“ е спрял лек автомобил с марка “Ауди“, собственост и управляван от 41-годишен местен жител. На място е установено, че водачът шофира след употреба на марихуана. Мъжът е отказал кръвн

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.