Начало Местен фокус Проектът на график за движение на влаковете през 2025 г. предстои да бъде подложен на обществено обсъждане
6763
България

Проектът на график за движение на влаковете през 2025 г. предстои да бъде подложен на обществено обсъждане

Проектът на график за движение на влаковете за 2025 г. ще бъде дискутиран с областните и общински администрации на 21, 22 и 23 октомври т.г. в Горна Оряховица, Пловдив и София за съответните региони на страната, съобщиха от пресцентъра на „Български държавни железници“ (БДЖ). Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации.Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени, посочват от националния железопътен превозвач.

| 14 Октомври 2024, 18:19 ч.
Проектът на график за движение на влаковете през 2025 г. предстои да бъде подложен на обществено обсъждане
Проектът на график за движение на влаковете през 2025 г. предстои да бъде подложен на обществено обсъждане
Снимка © БДЖ

Проектът на график за движение на влаковете за 2025 г. ще бъде дискутиран с областните и общински администрации на 21, 22 и 23 октомври т.г. в Горна Оряховица, Пловдив и София за съответните региони на страната, съобщиха от пресцентъра на „Български държавни железници“ (БДЖ). Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации. Това ще даде възможност на местните администрации да отправят предложения за промени, съобразно предпочитанията на жителите по места.

Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик на българското вино, посочват организаторите от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП).

Събитието ще се проведе днес и утре между 16:00 и 22:00 часа. Екип от винени експерти ще представят на посетителите повече от 40 вина от над 17 местни сорта. За музиката ще се погрижат Джаз формация "София" в петък и Софийски духов оркестър в събота.

Това е третото събитие от поредицата градски винени фестивали този месец. Вече минаха изданията във Велико Търново и Варна, а следващата седмица предстои Пловдив.

Urban Wine Fest е част от инициативата на БАВП - Международен ден на мавруда, която вече пета година успява да обедини винени специалисти, търговци и туристич

Мащабна полицейска операция срещу купуването на гласове се провежда на територията на Софийска област, съобщиха от МВР.  Повече информация ще бъде дадена от комисар Петър Соколов, началник на отдел „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР - София

В петък служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков обяви, че са образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки, като почти една четвърт от тях са прекратени. В 14 от сигналите е имало данни за престъпление, посочи той. 

До момента са задържани 23-ма души. Изготвени са 471 предупредителни протоколи. До момента е имало над 100 операции на МВР, стана ясно още от думите на Атанас Илков. 

Съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу депутат в рамките на оперативни действия е допустимо и законосъобразно. Това гласи предоставено на медиите становище на заместник-mредседателя на Софийския градски съд (СГС) Руси Алексиев.

То е повод ареста на Джейхан Ибрямов и по отношение на становището на неговите адвокати. 

Според защитата на Джейхан Ибрямов той е незаконно задържан. Адвокатите са на мнение, че председателят на Народното събрание е оставил без разглеждане искането на прокуратурата за разрешаване на задържане, което означава, че го отхвърля. Също така адвокатите на Ибрямов смятат, че неправомерно е дадено разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства спрямо лице с имунитет.  

Съдия Алексиев посочва, че Народното събрание или неговият председател, когато то не заседава, издава

Служители на полицията са задържали извършител на телефонна измама, заради която на 11 октомври възрастен мъж от мездренското с. Старо село предаде на непознат сумата от 3050 лв., съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Обвиняемият е на 48 години, от село Типченица, криминално проявен и осъждан.   

По случая е образувано досъдебно производство по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой „с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години“ и във връзка с вр. чл.20, ал.4 – „Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства и

Делото за грабеж и опит за убийство на таксиметров шофьор за трети път влиза за разглеждане във Върховния касационен съд (ВКС). Заседанието е насрочено за 25 октомври, от 10:00 часа, става известно от сайта на ВКС.

В края на 2017 г. 31-годишният Апостол Вълчев бе прострелян от двама ученици. Тогава 18-годишният Симеон Димитров и 14-годишният Костадин Стоянов поръчват такси край ямболското село Дражево, след което нападат шофьора, за да му отнемат 52 лв. оборот. Шофьорът претърпя серия животоспасяващи операции.

Делото все още не е приключило, като до момента премина по няколко пъти през различни инстанции. Нападението над таксиметровия шофьор стана и повод за протести в Ямбол и София с искане за справедлива присъда.

Първоначално Окръжен съд – Ямбол призна за виновни подсъдимите в извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство. На Костадин Стояно

Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени, посочват от националния железопътен превозвач. 

За 2025 г. е предвидено подобряване и оптимизация на обслужването по железопътните линии у нас. В разписанието, което ще влезе в сила от 15 декември 2024 г., са заложени нови възможности за пътуване между Северна и Южна България, по-бързи влакове между София и Бургас, по-удобни разписания в периферните региони около Видин и Кърджали, запазване на обема превози в най-натоварените отсечки и оптимизация по направленията, в които се наблюдава минимална използваемост на превозната услуга.

София - Пловдив - София

Запазва се обслужването между най-големите градове у нас София и Пловдив, съобразно ограниченията, произтичащи от ремонтните дейности в гарите София и Пловдив.

Пловдив - Свиленград - Пловдив

Започна участието на министър-председателя Димитър Главчев в Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“, съобщиха на своята фейсбук страница от Министерския съвет. Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньорите от инициативата, както и представители на международни финансови институции и регионални организации. Два са основните панела, в които ще се развиват днешните дискусии в Берлин: „Регионално сътрудничество и общ регионален пазар“ и „Зелена програма, свързаност, енергия“. 

Берлинският процес е създаден през 2014 г. като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския процес, както и ЕС. Форумът има за цел да подпомогне страните в региона в постигането на европейските стандарти и да донесе конкретн

От утре започва третирането на терени, засегнати от борова процесионка в старозагорския квартал "Три чучура - север", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. С това Община Стара Загора продължава последователните дейности по ограничаване и унищожаване на популацията на вредителя.

Сред дейностите са наземно пръскане с биологичен агент в старозагорските паркове и квартали, механична борба с изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който след това се изгаря в инсинератор, поставяне на феромонни капани, които улавят процесионката още като молец.

От администрацията предупреждават гражданите за специално внимание към указателните табели за обработката на терените. Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да дов

Тийнейджър е задържан от служители на Рaйонно управление - Септември за притежание на наркотици, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

На централния булевард вчера в града полицаи са извършили проверка на 17-годишно момче. Така станало ясно, че младежът носи в себе си полиетиленово пликче със суха зелена листна маса, който се оказала синтетичен канабиноид, добавят още от полицията.

Дрогата е иззета, а притежателят и задържан за срок от 24 часа в ареста на Районно управление -Септември. По случая е образувано бързо производство, поясняват те.

Припомняме, че трима бяха задържани през почивните дни в областта за притежание на наркотици, като срещу тях също се водят бързи производства.

Общо 83 пожара са загасени през последното денонощие в страната, един човек е пострадал, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Пожарникарите са реагирали на 114 сигнала за произшествия. Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин.

С преки материални щети са възникнали 27 пожара, от които 10 в жилищни сгради, два в спомагателни, временни или паянтови постройки, 11 в транспортни средства и други.

Без нанесени материални щети са възникнали 56 пожара, от които 27 в сухи треви, горска постеля и храсти, един в стърнища, 26 в отпадъци и други.

Извършени са 24 спасителни дейности и помощни операции, от които две при катастрофи в транспортни средства, една при промишлени аварии, 19 техническа помощ и две, при които е оказана помощ на пострадали граждани, включително организиране на транспорт до лечебно заведен

В периода 16-18 октомври служебният премиер Димитър Главчев ще бъде в Брюксел, където ще участва в Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в редовното заседание на Европейския съвет. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Днес министър-председателят ще вземе участие в първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив е регионална организация, в която участват: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Основните теми, които ще бъдат дискутирани на срещата, ще бъдат: решаване на общите ключови глобални предизвикателства, икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции, енергетика, промените в климата.

На 17 и 18 октомври в белгийската столица ще с

В участъка Пловдив - Димитровград - Свиленград се запазват регионалните пътнически влакове с по-удобни часове. Нощните бързи влакове между София и Варна през Южна България ще преминават през Димитровград, като ще осигуряват удобна възможност за ранно тръгване към София и ранно пристигане в морската столица. От Димитровград за София сутрин около 05:00 ч. с бърза връзка от Варна, Ямбол и Стара Загора за Кърджали, посочват от БДЖ.

София - Плевен - Горна Оряховица - Шумен - Варна

Запазва се транспортната схема в най-натоварения железопътен участък в страната София - Мездра, като разписанията са съобразени с ремонтните дейности в гара София, които ще продължат и в рамките на следващата година.

Бързите влакове между София и Варна през Северна България също се запазват. Предвижда се възстановяване движението на бързия влак Варна - Враца, който от 1 октомври 2024 г. се движи само до гара Мездра. Пътническите влакове № 20170 и № 20171 ще се движат сутрин от Плевен за София и вечер от София до Плевен. В участъка Горна Оряховица - Плевен в сутрешните часове ще бъде осигурен влак за всекидневно пътуващите за работа в областния център Плевен.

Предвидено е да се обединят обедният влак от Варна за София с международния влак от Русе за София с директни вагони Русе - София и Варна - София.

Запазва се обслужването с регионални влакове и в участъците Горна Оряховица - Шумен и Шумен - Варна.

София - Казанлък - Сливен - Бургас

След успешния пробен период на експресния влак София - Бургас - София през Сливен в летните месеци, е предвидено тези влакове да се движат целогодишно, като осигуряват най-бързото предвижване между столицата и морския град. Предвид малкото на брой спирания само в гарите с най-голям брой пътници по Подбалканската жп линия, ще бъдат осигурени пътнически влакове, които да дават възможност на пътуващите от по-малките населени места да се качат в големите гари на ускорения влак.

Нощните влакове София - Сливен - Варна и обратно ще се движат в летния период. В участъка Копривщица - София ще се движи пътнически влак № 30120 в по-ранен и удобен час за редовно пътуващите към столицата в сутрешните часове.

След наблюдавания интерес втора поредна година към сезонния влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, през следващия летен сезон освен нощния влак е планирано движението и на един дневен бърз влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия.

Регионалните влакове между Карнобат и Варна се запазват.

Русе - Велико Търново - Стара Загора - Хасково - Кърджали - Подкова

В участъка Русе - Горна Оряховица е предвидено запазване на регионалното влаково движение. Бързите влакове Русе - Пловдив - Русе през Казанлък ще осъществяват нова бърза връзка сутрин и вечер с експресните влакове София - Бургас - София, осигурявайки удобно бързо пътуване в рамките на деня по направление Русе - Бургас - Русе.

В старопланинския участък Горна Оряховица - Стара Загора се предвижда създаване на нова удобна бърза връзка сутрин от Пловдив за Велико Търново и Русе. Заложено е на мястото на международния влак № 464 в участъка Стара Загора - Горна Оряховица да се движи пътнически влак, за да се разреши съществуващия проблем с всекидневните закъснения на международния влак през лятото, лишаващи пътуващите от връзки във възелните гари, предвижда графика на железниците. 

Вечерният влак от Стара Загора за Горна Оряховица няма да се движи, но ще бъде осигурена вечерна връзка от Стара Загора за бързия влак Пловдив - Велико Търново - Русе в гара Тулово, като по този начин създават по-удобна и бърза възможност за пътуване към Централна Северна България в късните часове.

В участъка Димитровград - Хасково - Кърджали - Подкова е планирано движението на два нови дневни бързи влака, с което се предоставя възможност за пътуване до областните центрове Хасково и Кърджали с влак от Пловдив, София и други градове. Досега по този маршрут се движат влакове без връзки от по-големите градове в страната. С новото разписание в участъка става възможно пътуването от София и Пловдив до Хасково и Кърджали, както и обратно в рамките на един ден. Регионалните влакове между гарите Кърджали и Подкова ще бъдат редуцирани поради липса на интерес към пътуване с тях.

София - Перник - Благоевград - Петрич - Кулата

В това направление не са предвидени значителни промени в разписанията на регионалните влакове като се запазва настоящото обслужване. За удобство на пътуващите, пътническият влак № 50233 от София за Дупница ще заминава към 17:30 ч., а към 18:00 ч. ще се движи бързият влак за Благоевград, с което ще се осигурят влакове от София за Благоевград в 16:30 ч., 18:00 ч. и 19:30 ч. вместо досегашната схема – 16:30 ч., 17:30 ч., 19:30 ч.

В участъците Генерал Тодоров - Кулата и Генерал Тодоров - Петрич ще бъде намален броят на влаковете поради недостатъчен интерес към този вид превоз.

Радомир - Кюстендил - Гюешево 

Запазва се обслужването от и до Кюстендил и Гюешево, съобразно връзките с влаковете от и за София в гара Радомир, както и директните влакове София - Кюстендил.

Мездра - Враца - Видин 

Предвидено е последният бърз влак от Видин за София да заминава в по-удобен час – 16:00 ч. и пристигане в столицата към 21:00 ч. Досегашното късно пристигане бе причина този влак да се използва основно от регионални пътници до гарите Враца и Мездра. В досегашния му час на тръгване от Видин ще заминава пътническият влак за Мездра, запазвайки регионалното обслужване в участъка. Останалите влакове се запазват.

За подобряване на обслужването в Северозападните райони на страната е планирано движението на директен пътнически влак от Монтана до София, от Враца до Септември през София, както и от Септември до Мездра през София.

Пловдив - Стара Загора - Ямбол - Бургас

Бързият влак Пловдив - Варна е планиран да заминава от Пловдив около 07:00 ч. и да осъществява нова бърза връзка в Стара Загора за Русе. Така се осигурява възможност за пътуване между Пловдив и Русе в рамките на деня. Регионалните влакове по тази линия не са значително променени спрямо настоящото разписание.

Предвидена е удобна бърза връзка в Карнобат за пътуващите от Бургас за Варна сутрин и обратно следобед от Варна за Бургас.

Русе - Разград - Каспичан

В тази отсечка се запазва настоящото обслужване с малки корекции в разписанията на част от влаковете. Очаква се през следващата година да продължат ремонтните дейности, които налагат превоз с автобуси на пътуващите в различни участъци. Бързите влакове Варна - Русе - Варна с № 9620 и № 9623 ще се движат в участъка Каспичан - Русе - Каспичан с бързи връзки сутрин от Варна и вечер за Варна.

София - Драгоман

Поради ремонтните дейности в участъка се налагат промени в обслужването, които ще бъдат съобразени с предпочитанията на пътуващите.

София - Банкя

Запазва се настоящото обслужване между София и Банкя.

Септември - Добринище

Влаковете от Септември до гара Аврамово и обратно с № 16221 и № 16222 ще се движат в туристическия сезон. Останалите се запазват без промяна.

Стамболийски - Пещера

Не са предвидени значителни промени в разписанията на влаковете. Първият влак от Стамболийски за Пещера ще заминава с около 30 минути по-рано.

Пловдив - Крумово - Асеновград

Влаковете от и за Асеновград са съобразени с ограниченията, произтичащи от ремонта на гара Пловдив, който ще продължи и през следващата година.

Плевен - Ясен - Черквица 

Не са предвидени промени в разписанието по това направление.

Свищов - Левски - Ловеч - Троян 

Предвидена е отмяна на последния влак от Свищов за Левски и последния влак от Левски за Свищов поради слаб интерес за пътуване с тях.

В участъка Левски - Ловеч - Троян е заложена нова транспортна схема, съобразно потребностите на регионалните пътници и търсените връзки в гара Левски за по-далечни дестинации. Част от влаковете са редуцирани поради малкия брой пътници.

Шумен - Комунари

В тази отсечка от жп мрежата не са предвидени промени в разписанията на влаковете.

Повеляново - Добрич - Кардам 

Без значителни промени ще остане транспортното обслужване между областните центрове Добрич и Варна. В участъка Добрич - Кардам не е предвидено обслужване поради изключително слаб интерес към пътуването с влак по това направление.

Царева Ливада - Габрово

Не са предвидени промени в обслужването на областния център Габрово. Влаковете се запазват, осъществявайки връзки в гара Царева ливада по направленията към Горна Оряховица и Стара Загора.

Други направления: 

Планирано е запазване на транспортното обслужване в района на Монтана, съобразно преминаващите бързи и пътнически влакове от и за Видин и София в гара Бойчиновци. Няма да се движат само късните два влака, които пътуват само в петък и неделя.

Не са предвидени промени в разписанията на влаковете по направление Брусарци - Лом. По направление Пловдив - Панагюрище също няма промени. 

Не са предвидени значителни промени в разписанията на влаковете по направлението между Пловдив и Карлово. В участъка Долна махала - Хисар се запазва настоящата транспортна схема.

Поради слаб интерес влакове № 91101 и № 91104 ще се движат само в участъка Исперих - Самуил - Исперих, като вечерният влак Самуил - Исперих на мястото на досегашния № 91104 ще заминава в по-удобен ранен час.

Предложения за изменения в проекта на График за движение на влаковете за 2025 г. могат да бъдат изпращани до съответните областни и общински администрации с цел да могат да бъдат обсъдени на предстоящите срещи.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“. Придобивката се осъществява ...
С отварянето на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" намаляваме задръстванията в тази част на града, написа Васил Терзиев
Днес отворихме новото кръстовище на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков". Така намаляваме задръствания в тази част на града, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:43 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
6763
България

Проектът на график за движение на влаковете през 2025 г. предстои да бъде подложен на обществено обсъждане

Проектът на график за движение на влаковете за 2025 г. ще бъде дискутиран с областните и общински администрации на 21, 22 и 23 октомври т.г. в Горна Оряховица, Пловдив и София за съответните региони на страната, съобщиха от пресцентъра на „Български държавни железници“ (БДЖ). Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации.Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени, посочват от националния железопътен превозвач.

| 14 Октомври 2024, 18:19 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Проектът на график за движение на влаковете през 2025 г. предстои да бъде подложен на обществено обсъждане
Проектът на график за движение на влаковете през 2025 г. предстои да бъде подложен на обществено обсъждане
Снимка © БДЖ

Проектът на график за движение на влаковете за 2025 г. ще бъде дискутиран с областните и общински администрации на 21, 22 и 23 октомври т.г. в Горна Оряховица, Пловдив и София за съответните региони на страната, съобщиха от пресцентъра на „Български държавни железници“ (БДЖ). Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации. Това ще даде възможност на местните администрации да отправят предложения за промени, съобразно предпочитанията на жителите по места.

Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик на българското вино, посочват организаторите от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП).

Събитието ще се проведе днес и утре между 16:00 и 22:00 часа. Екип от винени експерти ще представят на посетителите повече от 40 вина от над 17 местни сорта. За музиката ще се погрижат Джаз формация "София" в петък и Софийски духов оркестър в събота.

Това е третото събитие от поредицата градски винени фестивали този месец. Вече минаха изданията във Велико Търново и Варна, а следващата седмица предстои Пловдив.

Urban Wine Fest е част от инициативата на БАВП - Международен ден на мавруда, която вече пета година успява да обедини винени специалисти, търговци и туристич

Мащабна полицейска операция срещу купуването на гласове се провежда на територията на Софийска област, съобщиха от МВР.  Повече информация ще бъде дадена от комисар Петър Соколов, началник на отдел „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР - София

В петък служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков обяви, че са образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки, като почти една четвърт от тях са прекратени. В 14 от сигналите е имало данни за престъпление, посочи той. 

До момента са задържани 23-ма души. Изготвени са 471 предупредителни протоколи. До момента е имало над 100 операции на МВР, стана ясно още от думите на Атанас Илков. 

Съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу депутат в рамките на оперативни действия е допустимо и законосъобразно. Това гласи предоставено на медиите становище на заместник-mредседателя на Софийския градски съд (СГС) Руси Алексиев.

То е повод ареста на Джейхан Ибрямов и по отношение на становището на неговите адвокати. 

Според защитата на Джейхан Ибрямов той е незаконно задържан. Адвокатите са на мнение, че председателят на Народното събрание е оставил без разглеждане искането на прокуратурата за разрешаване на задържане, което означава, че го отхвърля. Също така адвокатите на Ибрямов смятат, че неправомерно е дадено разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства спрямо лице с имунитет.  

Съдия Алексиев посочва, че Народното събрание или неговият председател, когато то не заседава, издава

Служители на полицията са задържали извършител на телефонна измама, заради която на 11 октомври възрастен мъж от мездренското с. Старо село предаде на непознат сумата от 3050 лв., съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Обвиняемият е на 48 години, от село Типченица, криминално проявен и осъждан.   

По случая е образувано досъдебно производство по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой „с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години“ и във връзка с вр. чл.20, ал.4 – „Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства и

Делото за грабеж и опит за убийство на таксиметров шофьор за трети път влиза за разглеждане във Върховния касационен съд (ВКС). Заседанието е насрочено за 25 октомври, от 10:00 часа, става известно от сайта на ВКС.

В края на 2017 г. 31-годишният Апостол Вълчев бе прострелян от двама ученици. Тогава 18-годишният Симеон Димитров и 14-годишният Костадин Стоянов поръчват такси край ямболското село Дражево, след което нападат шофьора, за да му отнемат 52 лв. оборот. Шофьорът претърпя серия животоспасяващи операции.

Делото все още не е приключило, като до момента премина по няколко пъти през различни инстанции. Нападението над таксиметровия шофьор стана и повод за протести в Ямбол и София с искане за справедлива присъда.

Първоначално Окръжен съд – Ямбол призна за виновни подсъдимите в извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство. На Костадин Стояно

Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени, посочват от националния железопътен превозвач. 

За 2025 г. е предвидено подобряване и оптимизация на обслужването по железопътните линии у нас. В разписанието, което ще влезе в сила от 15 декември 2024 г., са заложени нови възможности за пътуване между Северна и Южна България, по-бързи влакове между София и Бургас, по-удобни разписания в периферните региони около Видин и Кърджали, запазване на обема превози в най-натоварените отсечки и оптимизация по направленията, в които се наблюдава минимална използваемост на превозната услуга.

София - Пловдив - София

Запазва се обслужването между най-големите градове у нас София и Пловдив, съобразно ограниченията, произтичащи от ремонтните дейности в гарите София и Пловдив.

Пловдив - Свиленград - Пловдив

Започна участието на министър-председателя Димитър Главчев в Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“, съобщиха на своята фейсбук страница от Министерския съвет. Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньорите от инициативата, както и представители на международни финансови институции и регионални организации. Два са основните панела, в които ще се развиват днешните дискусии в Берлин: „Регионално сътрудничество и общ регионален пазар“ и „Зелена програма, свързаност, енергия“. 

Берлинският процес е създаден през 2014 г. като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския процес, както и ЕС. Форумът има за цел да подпомогне страните в региона в постигането на европейските стандарти и да донесе конкретн

От утре започва третирането на терени, засегнати от борова процесионка в старозагорския квартал "Три чучура - север", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. С това Община Стара Загора продължава последователните дейности по ограничаване и унищожаване на популацията на вредителя.

Сред дейностите са наземно пръскане с биологичен агент в старозагорските паркове и квартали, механична борба с изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който след това се изгаря в инсинератор, поставяне на феромонни капани, които улавят процесионката още като молец.

От администрацията предупреждават гражданите за специално внимание към указателните табели за обработката на терените. Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да дов

Тийнейджър е задържан от служители на Рaйонно управление - Септември за притежание на наркотици, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

На централния булевард вчера в града полицаи са извършили проверка на 17-годишно момче. Така станало ясно, че младежът носи в себе си полиетиленово пликче със суха зелена листна маса, който се оказала синтетичен канабиноид, добавят още от полицията.

Дрогата е иззета, а притежателят и задържан за срок от 24 часа в ареста на Районно управление -Септември. По случая е образувано бързо производство, поясняват те.

Припомняме, че трима бяха задържани през почивните дни в областта за притежание на наркотици, като срещу тях също се водят бързи производства.

Общо 83 пожара са загасени през последното денонощие в страната, един човек е пострадал, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Пожарникарите са реагирали на 114 сигнала за произшествия. Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин.

С преки материални щети са възникнали 27 пожара, от които 10 в жилищни сгради, два в спомагателни, временни или паянтови постройки, 11 в транспортни средства и други.

Без нанесени материални щети са възникнали 56 пожара, от които 27 в сухи треви, горска постеля и храсти, един в стърнища, 26 в отпадъци и други.

Извършени са 24 спасителни дейности и помощни операции, от които две при катастрофи в транспортни средства, една при промишлени аварии, 19 техническа помощ и две, при които е оказана помощ на пострадали граждани, включително организиране на транспорт до лечебно заведен

В периода 16-18 октомври служебният премиер Димитър Главчев ще бъде в Брюксел, където ще участва в Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в редовното заседание на Европейския съвет. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Днес министър-председателят ще вземе участие в първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив е регионална организация, в която участват: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Основните теми, които ще бъдат дискутирани на срещата, ще бъдат: решаване на общите ключови глобални предизвикателства, икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции, енергетика, промените в климата.

На 17 и 18 октомври в белгийската столица ще с

В участъка Пловдив - Димитровград - Свиленград се запазват регионалните пътнически влакове с по-удобни часове. Нощните бързи влакове между София и Варна през Южна България ще преминават през Димитровград, като ще осигуряват удобна възможност за ранно тръгване към София и ранно пристигане в морската столица. От Димитровград за София сутрин около 05:00 ч. с бърза връзка от Варна, Ямбол и Стара Загора за Кърджали, посочват от БДЖ.

София - Плевен - Горна Оряховица - Шумен - Варна

Запазва се транспортната схема в най-натоварения железопътен участък в страната София - Мездра, като разписанията са съобразени с ремонтните дейности в гара София, които ще продължат и в рамките на следващата година.

Бързите влакове между София и Варна през Северна България също се запазват. Предвижда се възстановяване движението на бързия влак Варна - Враца, който от 1 октомври 2024 г. се движи само до гара Мездра. Пътническите влакове № 20170 и № 20171 ще се движат сутрин от Плевен за София и вечер от София до Плевен. В участъка Горна Оряховица - Плевен в сутрешните часове ще бъде осигурен влак за всекидневно пътуващите за работа в областния център Плевен.

Предвидено е да се обединят обедният влак от Варна за София с международния влак от Русе за София с директни вагони Русе - София и Варна - София.

Запазва се обслужването с регионални влакове и в участъците Горна Оряховица - Шумен и Шумен - Варна.

София - Казанлък - Сливен - Бургас

След успешния пробен период на експресния влак София - Бургас - София през Сливен в летните месеци, е предвидено тези влакове да се движат целогодишно, като осигуряват най-бързото предвижване между столицата и морския град. Предвид малкото на брой спирания само в гарите с най-голям брой пътници по Подбалканската жп линия, ще бъдат осигурени пътнически влакове, които да дават възможност на пътуващите от по-малките населени места да се качат в големите гари на ускорения влак.

Нощните влакове София - Сливен - Варна и обратно ще се движат в летния период. В участъка Копривщица - София ще се движи пътнически влак № 30120 в по-ранен и удобен час за редовно пътуващите към столицата в сутрешните часове.

След наблюдавания интерес втора поредна година към сезонния влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, през следващия летен сезон освен нощния влак е планирано движението и на един дневен бърз влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия.

Регионалните влакове между Карнобат и Варна се запазват.

Русе - Велико Търново - Стара Загора - Хасково - Кърджали - Подкова

В участъка Русе - Горна Оряховица е предвидено запазване на регионалното влаково движение. Бързите влакове Русе - Пловдив - Русе през Казанлък ще осъществяват нова бърза връзка сутрин и вечер с експресните влакове София - Бургас - София, осигурявайки удобно бързо пътуване в рамките на деня по направление Русе - Бургас - Русе.

В старопланинския участък Горна Оряховица - Стара Загора се предвижда създаване на нова удобна бърза връзка сутрин от Пловдив за Велико Търново и Русе. Заложено е на мястото на международния влак № 464 в участъка Стара Загора - Горна Оряховица да се движи пътнически влак, за да се разреши съществуващия проблем с всекидневните закъснения на международния влак през лятото, лишаващи пътуващите от връзки във възелните гари, предвижда графика на железниците. 

Вечерният влак от Стара Загора за Горна Оряховица няма да се движи, но ще бъде осигурена вечерна връзка от Стара Загора за бързия влак Пловдив - Велико Търново - Русе в гара Тулово, като по този начин създават по-удобна и бърза възможност за пътуване към Централна Северна България в късните часове.

В участъка Димитровград - Хасково - Кърджали - Подкова е планирано движението на два нови дневни бързи влака, с което се предоставя възможност за пътуване до областните центрове Хасково и Кърджали с влак от Пловдив, София и други градове. Досега по този маршрут се движат влакове без връзки от по-големите градове в страната. С новото разписание в участъка става възможно пътуването от София и Пловдив до Хасково и Кърджали, както и обратно в рамките на един ден. Регионалните влакове между гарите Кърджали и Подкова ще бъдат редуцирани поради липса на интерес към пътуване с тях.

София - Перник - Благоевград - Петрич - Кулата

В това направление не са предвидени значителни промени в разписанията на регионалните влакове като се запазва настоящото обслужване. За удобство на пътуващите, пътническият влак № 50233 от София за Дупница ще заминава към 17:30 ч., а към 18:00 ч. ще се движи бързият влак за Благоевград, с което ще се осигурят влакове от София за Благоевград в 16:30 ч., 18:00 ч. и 19:30 ч. вместо досегашната схема – 16:30 ч., 17:30 ч., 19:30 ч.

В участъците Генерал Тодоров - Кулата и Генерал Тодоров - Петрич ще бъде намален броят на влаковете поради недостатъчен интерес към този вид превоз.

Радомир - Кюстендил - Гюешево 

Запазва се обслужването от и до Кюстендил и Гюешево, съобразно връзките с влаковете от и за София в гара Радомир, както и директните влакове София - Кюстендил.

Мездра - Враца - Видин 

Предвидено е последният бърз влак от Видин за София да заминава в по-удобен час – 16:00 ч. и пристигане в столицата към 21:00 ч. Досегашното късно пристигане бе причина този влак да се използва основно от регионални пътници до гарите Враца и Мездра. В досегашния му час на тръгване от Видин ще заминава пътническият влак за Мездра, запазвайки регионалното обслужване в участъка. Останалите влакове се запазват.

За подобряване на обслужването в Северозападните райони на страната е планирано движението на директен пътнически влак от Монтана до София, от Враца до Септември през София, както и от Септември до Мездра през София.

Пловдив - Стара Загора - Ямбол - Бургас

Бързият влак Пловдив - Варна е планиран да заминава от Пловдив около 07:00 ч. и да осъществява нова бърза връзка в Стара Загора за Русе. Така се осигурява възможност за пътуване между Пловдив и Русе в рамките на деня. Регионалните влакове по тази линия не са значително променени спрямо настоящото разписание.

Предвидена е удобна бърза връзка в Карнобат за пътуващите от Бургас за Варна сутрин и обратно следобед от Варна за Бургас.

Русе - Разград - Каспичан

В тази отсечка се запазва настоящото обслужване с малки корекции в разписанията на част от влаковете. Очаква се през следващата година да продължат ремонтните дейности, които налагат превоз с автобуси на пътуващите в различни участъци. Бързите влакове Варна - Русе - Варна с № 9620 и № 9623 ще се движат в участъка Каспичан - Русе - Каспичан с бързи връзки сутрин от Варна и вечер за Варна.

София - Драгоман

Поради ремонтните дейности в участъка се налагат промени в обслужването, които ще бъдат съобразени с предпочитанията на пътуващите.

София - Банкя

Запазва се настоящото обслужване между София и Банкя.

Септември - Добринище

Влаковете от Септември до гара Аврамово и обратно с № 16221 и № 16222 ще се движат в туристическия сезон. Останалите се запазват без промяна.

Стамболийски - Пещера

Не са предвидени значителни промени в разписанията на влаковете. Първият влак от Стамболийски за Пещера ще заминава с около 30 минути по-рано.

Пловдив - Крумово - Асеновград

Влаковете от и за Асеновград са съобразени с ограниченията, произтичащи от ремонта на гара Пловдив, който ще продължи и през следващата година.

Плевен - Ясен - Черквица 

Не са предвидени промени в разписанието по това направление.

Свищов - Левски - Ловеч - Троян 

Предвидена е отмяна на последния влак от Свищов за Левски и последния влак от Левски за Свищов поради слаб интерес за пътуване с тях.

В участъка Левски - Ловеч - Троян е заложена нова транспортна схема, съобразно потребностите на регионалните пътници и търсените връзки в гара Левски за по-далечни дестинации. Част от влаковете са редуцирани поради малкия брой пътници.

Шумен - Комунари

В тази отсечка от жп мрежата не са предвидени промени в разписанията на влаковете.

Повеляново - Добрич - Кардам 

Без значителни промени ще остане транспортното обслужване между областните центрове Добрич и Варна. В участъка Добрич - Кардам не е предвидено обслужване поради изключително слаб интерес към пътуването с влак по това направление.

Царева Ливада - Габрово

Не са предвидени промени в обслужването на областния център Габрово. Влаковете се запазват, осъществявайки връзки в гара Царева ливада по направленията към Горна Оряховица и Стара Загора.

Други направления: 

Планирано е запазване на транспортното обслужване в района на Монтана, съобразно преминаващите бързи и пътнически влакове от и за Видин и София в гара Бойчиновци. Няма да се движат само късните два влака, които пътуват само в петък и неделя.

Не са предвидени промени в разписанията на влаковете по направление Брусарци - Лом. По направление Пловдив - Панагюрище също няма промени. 

Не са предвидени значителни промени в разписанията на влаковете по направлението между Пловдив и Карлово. В участъка Долна махала - Хисар се запазва настоящата транспортна схема.

Поради слаб интерес влакове № 91101 и № 91104 ще се движат само в участъка Исперих - Самуил - Исперих, като вечерният влак Самуил - Исперих на мястото на досегашния № 91104 ще заминава в по-удобен ранен час.

Предложения за изменения в проекта на График за движение на влаковете за 2025 г. могат да бъдат изпращани до съответните областни и общински администрации с цел да могат да бъдат обсъдени на предстоящите срещи.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
С отварянето на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" намаляваме задръстванията в тази част на града, написа Васил Терзиев
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.