Начало Сфера В силистренската болница ще заработи ядрено-магнитен резонанс от последно поколение
7488
България

В силистренската болница ще заработи ядрено-магнитен резонанс от последно поколение

От следващата година в Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра ще заработи ядрено-магнитен резонанс.Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васил Славов.

| 15 Октомври 2024, 12:13 ч.
В силистренската болница ще заработи ядрено-магнитен резонанс от последно поколение
В силистренската болница ще заработи ядрено-магнитен резонанс от последно поколение
Снимка © МБАЛ Силистра, лого

От следващата година в Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра ще заработи ядрено-магнитен резонанс. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васил Славов.

Приключи протестът пред бившия Партиен дом, на който стотици граждани се бяха събрали с искане да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен прокурор. Мероприятието беше организирано от Инициатива "Правосъдие за всеки", под наслов "#Кой прегрупира главните прокурори".  

В началото на протеста движението по бул. "Цар Освободител" между Българската народна банка и т.нар. триъгълник на властта беше ограничено, но вече е възстановено. В района все още има засилено полицейско присъствие.

Организаторите събираха подписи за спиране на процедурата за избор на главен прокурор.

"Има една традиция, че за поста на главен прокурор за втори пореден път има само една кандидатура и за втори път има лауреат на Висшия институт на МВР. Нямаме нищо против този институт, но нека подготвя кадри за МВР, полицията или борбата с престъпленията, но не и за прокуратурата",

Стоки, имитиращи известни търговски марки, са иззети в град Левски при специализирана полицейска акция. Тя е насочена срещу трафика и разпространението на нелегални, фалшиви и контрабандни стоки в регионален мащаб, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен.

Проверени са търговски обекти в Левски. В хода на действията, осъществени от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР – Плевен и техни колеги от районното управление в Левски, от импровизирана търговска маса, собственост на 52-годишен, са иззети спортни стоки. Те носели запазени търговски марки, които се предлагат за продажба, без съгласието на притежателя на изключителното право, допълват от полицията.

Конфискувани са 136 артикули - спортни клинове, блузи с дълъг и къс ръкав, рокли, грейки, зимни якета, спортни екипи и тениск

Организирана среща за дебат от Община Добричка във връзка с подготвяния референдум по темата за ветроенергийните паркове се проведе в зала “Добрич” на областния град. Събитието започна с шествие от сградата на община Добричка, стигна до сградата на областния управител и завърши в зала “Зала Добрич”, където се събраха само хора, които са против изграждането на ветрогенератори.

Областният управител Румен Русев, инвеститорите и Българската ветроенергийна асоциация не се отзоваха на поканата за участие, отправена от кмета на Община Добричка - Соня Георгиева.

Тя сподели, че Русев е изпратил в сряда отговор, с който заявява, че поради служебни ангажименти, не може да присъства. “Основна задача като областен управител, е да спазвам върховенството на закона и да защитавам интересите на жителите на област Добрич, като провеждам държавна политика. Кат

Извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) не се състоя заради липса на кворум.

В гласуването за определяне на кворум участваха 26 общински съветници при необходими 31 съветници.

Единствената точка в дневния ред беше изслушване на кмета на Столичната община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града

Скърбим за загубата на големия режисьор Николай Волев, написаха от Министерския съвет в официалната си страница във Фейсбук по повод кончината на българския режисьор.

Той остави ярка следа в българското кино с емблематичните си филми като "Господин за един ден" и "Маргарит и Маргарита". Поклон пред светлата му памет, добавиха от кабинета.

Режисьорът на филми като „Двойникът“ (1980), „Господин за един ден“ (1983), „Да обичаш на инат“ (1986), „Маргарит и Маргарита“ (1989), „Козият рог“ (1994) и „Огледалото на дявола“ (2001) е загинал при битов инцидент, съобщиха по-рано негови близки.

По думите му, новата техника е от висок клас и е от водеща фирма в производството на медицинска апаратура. Ядрено-магнитният резонанс е снабден с изкуствен интелект, който максимално съкращава времето за създаване на изображение.

„Усилията по осъществяване на това начинание започнаха още през 2022 година. През 2023 г. получихме първия транш в размер на половината от стойността на апарата, а тази година и другата половина. През септември бяха осигурени и средствата за цялостен ремонт и подготовка на сградата, където ще се намира ядрено-магнитният резонанс. Очакваме ремонтните дейности да стартират до броени дни и апаратът да бъде пуснат в експлоатация през пролетта на следващата година. Всичко е финансирано с капиталови средства на Министерството на здравеопазването“, каза д-р Славов.

Той допълни, че с новата придобивка силистренската болница прави поредна стъпка към модернизирането си. По този начин здравното заведение ще бъде по-привлекателно място не само за диагностика и лечение на пациентите ни, но и ще привлече нови медицински кадри да осигуряват бъдещето на здравеопазването в областта, отбеляза Славов.

Предвижда се дейността да бъде финансирана от Националната здравноосигурителна каса, а за неосигурените пациенти цената ще е конкурентна на тази в страната, съобщиха от лечебното заведение.

Мотоциклетист е загинал на място, след като е самокатастрофирал на пътя Видин – Монтана в участъка при град Дунавци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттам уточниха, че 35-годишният водач е с множество актове за нарушения на Закона за движение по пътищата. Причините за пътния инцидент се изясняват, посочват от МВР.

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ информираха, че заради катастрофата временно движението в участъка при Дунавци е ограничено, а колите изчакват на място. 

Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър.

Услугата е част от стремежа на общината да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и предлага безплатна услуга по събиране на този вид отпадъци директно от домовете на гражданите.

Всеки, който желае да предаде старо електронно оборудване – компютри, телевизори, домакински уреди и други, може да направи заявка на безплатен телефон 080014100. След подаване на заявката, екипите за извършване на съответната дейност ще посетят гражданите в удобно за тях време, за да съберат отпадъците. 

Тази инициатива е част от ангажимента на Община Пловдив за насърчаване на устойчиво развитие и отговорно управление на електронните отпадъци. Чрез правилното предав

Старата църква „Св. Успение Богородично“ в Търговище събра миряни за неделна служба. Днес се почита паметта на светите отци от Седмия вселенски събор. Тези, които с търпение в гоненията и в скърбите пазели словото Божие в добро и чисто сърце, каза по време на службата отец Анатоли Тодоров.

По думите му и днес ние продължаваме да се ползваме от благочестието на вярата, от догматическите формулировки на Събора – за почитанието на Светите икони, за почитанието на Светите мощи – нетленните тела на Божиите праведници и на свой ред, в своето поколение имаме възможност да принесем плод за спасение и за живот вечен.

Миряните научиха как в Цариград цяла поредица от императори в продължение на 70 години активно подкрепяли борбата против Светите икони. А църквата е основана от Христа и завещана на този свят като стълб и крепило на истината. Така че тя, в удо

Общо 27 души са ранени при 25 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР.

В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали трима души.

От началото на месеца са станали 319 катастрофи с 23 жертви и 389 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5730 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 362-ма човека, а пострадалите са 7210.

При сравнение с реалните данни за загинали през същия период на 2023 г., се отчитат 67 по-малко загинали участници в движението през 2024 г., съобщават още от МВР.

Машина за гласуване е поставена пред сградата на областната администрация в Шумен, . 

Машината ще бъде на разположение на гражданите за демонстрация и пробно гласуване до 16:00 часа, каза заместник-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милен Митев. 

Той уточни, че предстои РИК да вземе решение дали устройство за електронно машинно гласуване да бъде поставено пред сградата на областната администрация в Шумен и утре.  

Областният управител на Шумен Бейнур Ахмед проведе в Националния пресклуб в града работна среща за координация на институциите за изборите малко по-рано днес. 

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков, съобщиха от Областната дирекция на МВР – София.  Първите двама обвиняеми са ...
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Доставени са 1000 броя бюлетини за местните избори за кмет в село Габровница, община Монтана, съобщи говорителят на Районна избирателна комисия Петко Петков. „Изборите се по ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в столицата. Форумът продължава три дни - от 18 до 20 октомври, с акцент върху усложненията в естетичнат ...
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Тикер в 14:28 ч.
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в ст ...
Начало Сфера
7488
България

В силистренската болница ще заработи ядрено-магнитен резонанс от последно поколение

От следващата година в Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра ще заработи ядрено-магнитен резонанс.Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васил Славов.

| 15 Октомври 2024, 12:13 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В силистренската болница ще заработи ядрено-магнитен резонанс от последно поколение
В силистренската болница ще заработи ядрено-магнитен резонанс от последно поколение
Снимка © МБАЛ Силистра, лого

От следващата година в Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра ще заработи ядрено-магнитен резонанс. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васил Славов.

Приключи протестът пред бившия Партиен дом, на който стотици граждани се бяха събрали с искане да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен прокурор. Мероприятието беше организирано от Инициатива "Правосъдие за всеки", под наслов "#Кой прегрупира главните прокурори".  

В началото на протеста движението по бул. "Цар Освободител" между Българската народна банка и т.нар. триъгълник на властта беше ограничено, но вече е възстановено. В района все още има засилено полицейско присъствие.

Организаторите събираха подписи за спиране на процедурата за избор на главен прокурор.

"Има една традиция, че за поста на главен прокурор за втори пореден път има само една кандидатура и за втори път има лауреат на Висшия институт на МВР. Нямаме нищо против този институт, но нека подготвя кадри за МВР, полицията или борбата с престъпленията, но не и за прокуратурата",

Стоки, имитиращи известни търговски марки, са иззети в град Левски при специализирана полицейска акция. Тя е насочена срещу трафика и разпространението на нелегални, фалшиви и контрабандни стоки в регионален мащаб, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен.

Проверени са търговски обекти в Левски. В хода на действията, осъществени от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР – Плевен и техни колеги от районното управление в Левски, от импровизирана търговска маса, собственост на 52-годишен, са иззети спортни стоки. Те носели запазени търговски марки, които се предлагат за продажба, без съгласието на притежателя на изключителното право, допълват от полицията.

Конфискувани са 136 артикули - спортни клинове, блузи с дълъг и къс ръкав, рокли, грейки, зимни якета, спортни екипи и тениск

Организирана среща за дебат от Община Добричка във връзка с подготвяния референдум по темата за ветроенергийните паркове се проведе в зала “Добрич” на областния град. Събитието започна с шествие от сградата на община Добричка, стигна до сградата на областния управител и завърши в зала “Зала Добрич”, където се събраха само хора, които са против изграждането на ветрогенератори.

Областният управител Румен Русев, инвеститорите и Българската ветроенергийна асоциация не се отзоваха на поканата за участие, отправена от кмета на Община Добричка - Соня Георгиева.

Тя сподели, че Русев е изпратил в сряда отговор, с който заявява, че поради служебни ангажименти, не може да присъства. “Основна задача като областен управител, е да спазвам върховенството на закона и да защитавам интересите на жителите на област Добрич, като провеждам държавна политика. Кат

Извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) не се състоя заради липса на кворум.

В гласуването за определяне на кворум участваха 26 общински съветници при необходими 31 съветници.

Единствената точка в дневния ред беше изслушване на кмета на Столичната община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града

Скърбим за загубата на големия режисьор Николай Волев, написаха от Министерския съвет в официалната си страница във Фейсбук по повод кончината на българския режисьор.

Той остави ярка следа в българското кино с емблематичните си филми като "Господин за един ден" и "Маргарит и Маргарита". Поклон пред светлата му памет, добавиха от кабинета.

Режисьорът на филми като „Двойникът“ (1980), „Господин за един ден“ (1983), „Да обичаш на инат“ (1986), „Маргарит и Маргарита“ (1989), „Козият рог“ (1994) и „Огледалото на дявола“ (2001) е загинал при битов инцидент, съобщиха по-рано негови близки.

По думите му, новата техника е от висок клас и е от водеща фирма в производството на медицинска апаратура. Ядрено-магнитният резонанс е снабден с изкуствен интелект, който максимално съкращава времето за създаване на изображение.

„Усилията по осъществяване на това начинание започнаха още през 2022 година. През 2023 г. получихме първия транш в размер на половината от стойността на апарата, а тази година и другата половина. През септември бяха осигурени и средствата за цялостен ремонт и подготовка на сградата, където ще се намира ядрено-магнитният резонанс. Очакваме ремонтните дейности да стартират до броени дни и апаратът да бъде пуснат в експлоатация през пролетта на следващата година. Всичко е финансирано с капиталови средства на Министерството на здравеопазването“, каза д-р Славов.

Той допълни, че с новата придобивка силистренската болница прави поредна стъпка към модернизирането си. По този начин здравното заведение ще бъде по-привлекателно място не само за диагностика и лечение на пациентите ни, но и ще привлече нови медицински кадри да осигуряват бъдещето на здравеопазването в областта, отбеляза Славов.

Предвижда се дейността да бъде финансирана от Националната здравноосигурителна каса, а за неосигурените пациенти цената ще е конкурентна на тази в страната, съобщиха от лечебното заведение.

Мотоциклетист е загинал на място, след като е самокатастрофирал на пътя Видин – Монтана в участъка при град Дунавци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттам уточниха, че 35-годишният водач е с множество актове за нарушения на Закона за движение по пътищата. Причините за пътния инцидент се изясняват, посочват от МВР.

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ информираха, че заради катастрофата временно движението в участъка при Дунавци е ограничено, а колите изчакват на място. 

Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър.

Услугата е част от стремежа на общината да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и предлага безплатна услуга по събиране на този вид отпадъци директно от домовете на гражданите.

Всеки, който желае да предаде старо електронно оборудване – компютри, телевизори, домакински уреди и други, може да направи заявка на безплатен телефон 080014100. След подаване на заявката, екипите за извършване на съответната дейност ще посетят гражданите в удобно за тях време, за да съберат отпадъците. 

Тази инициатива е част от ангажимента на Община Пловдив за насърчаване на устойчиво развитие и отговорно управление на електронните отпадъци. Чрез правилното предав

Старата църква „Св. Успение Богородично“ в Търговище събра миряни за неделна служба. Днес се почита паметта на светите отци от Седмия вселенски събор. Тези, които с търпение в гоненията и в скърбите пазели словото Божие в добро и чисто сърце, каза по време на службата отец Анатоли Тодоров.

По думите му и днес ние продължаваме да се ползваме от благочестието на вярата, от догматическите формулировки на Събора – за почитанието на Светите икони, за почитанието на Светите мощи – нетленните тела на Божиите праведници и на свой ред, в своето поколение имаме възможност да принесем плод за спасение и за живот вечен.

Миряните научиха как в Цариград цяла поредица от императори в продължение на 70 години активно подкрепяли борбата против Светите икони. А църквата е основана от Христа и завещана на този свят като стълб и крепило на истината. Така че тя, в удо

Общо 27 души са ранени при 25 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР.

В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали трима души.

От началото на месеца са станали 319 катастрофи с 23 жертви и 389 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5730 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 362-ма човека, а пострадалите са 7210.

При сравнение с реалните данни за загинали през същия период на 2023 г., се отчитат 67 по-малко загинали участници в движението през 2024 г., съобщават още от МВР.

Машина за гласуване е поставена пред сградата на областната администрация в Шумен, . 

Машината ще бъде на разположение на гражданите за демонстрация и пробно гласуване до 16:00 часа, каза заместник-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милен Митев. 

Той уточни, че предстои РИК да вземе решение дали устройство за електронно машинно гласуване да бъде поставено пред сградата на областната администрация в Шумен и утре.  

Областният управител на Шумен Бейнур Ахмед проведе в Националния пресклуб в града работна среща за координация на институциите за изборите малко по-рано днес. 

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.