Начало Местен фокус Общината в Добрич организира публичен дебат за местния референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове
4609
България

Общината в Добрич организира публичен дебат за местния референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове

Общината в Добрич организира публичен дебат с всички заинтересовани страни във връзка с провеждането на местен референдум на 27 октомври.Допитването е свързано дали жителите на общината са "за" или "против" изграждането на ветроенергийни паркове на територията й, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

| 16 Октомври 2024, 13:36 ч.
Общината в Добрич организира публичен дебат за местния референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове
Общината в Добрич организира публичен дебат за местния референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове
Снимка © БТА

Общината в Добрич организира публичен дебат с всички заинтересовани страни във връзка с провеждането на местен референдум на 27 октомври. Допитването е свързано дали жителите на общината са "за" или "против" изграждането на ветроенергийни паркове на територията й, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  

Шофьорите в Бургаско стават все по-дисциплинирани на фона на завишения контрол от страна на пътна полиция. Това посочиха от Областната дирекция на МВР в Бургас по време на брифинг, на който бяха отчетени резултатите от проверките по пътищата в областта през изминалата седмица. Седем са регистрираните пътно-транспортни произшествия за последните седем дни. Пострадали са седем души, а един човек е загинал. 

Началникът на сектор “Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Бургас главен комисар Пламен Николов отправи апел към шофьорите да бъдат особено внимателни, преминавайки в близост до детски площадки, учебни заведения и паркове. 

"Нашият апел към шофьорите е да шофират с повишено внимание в зоните, в които има повече деца. В повечето случаи те се движат на групи и неусетно вървят по платното за движение, с което създават опасност от възникване

Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за космически изследвания и технологии на БАН, в деня, в който се навършват 61 години от уникален експеримент – изпращането на първата и единствена досега котка в космическото пространство., в която пише:

„Днес на опитната база в Сахара в горните слоеве на атмосферата е била изстреляна френската ракета „Вероника“, на борда на която се е намирал контейнер с котка. Министерството на въоръжените сили съобщава в специално комюнике, че по време на целия полет уредите са предавали на земята данни за състоянието на животното. Контейнерът с животното е бил приземен с парашут“.

Това е уникално събитие за космическите учени – изпращането на първата котка в космоса, опит,

С близо 50 процента са повече местата за настаняване в област Хасково преди есенния сезон тази година в сравнение с периода на миналата година, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Хасково" на Териториално статистическо бюро - юг.

Според статистическите данни през месец август на 2024 година в областта са работили сто обекта с над десет легла. Хотелите, мотелите, къмпингите и хижите за краткосрочно настаняване разполагат с общо 1833 стаи с 3405 легла. В сравнение с миналата година легловата база е увеличена с 26 процента, сочат още данните.

Общият брой на реализираните нощувки е 26 972, или с 25,9 процента повече в сравнение със същия месец на предходната година, с 1,6 процентни пункта нараства и общата заетост на леглата.

От всички пренощували 62,4 процента са български граждани, а сред посетителите на местата за настаняване от чужбина най-много са реал

През нощта в по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°.

 Атмосферното налягане ще е около средното за месеца, но до вечерта слабо ще се повиши.
 Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.
 
В сутрешните часове на места по крайбрежието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. През деня облачността щ

"Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС), след всичко което натвори, не може да отговори на високите обществени очаквания", каза днес президентът Румен Радев в курорта "Албена", като коментира пред журналисти процедурата за избор на главен прокурор. Държавният глава подчерта, че обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост са огромни. В тази важна мисия той следва да се ползва от високо доверие, а това от своя страна изисква легитимност на неговия избор, посочи президентът. По думите му настоящият ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания, защото нееднократно е демонстрирал, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат за поста главен прокурор, каза Радев.

Той допълни, че народните представители - настоящи и бъдещи, трябва да

Дебатът ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, от 17:00 часа в Концертна зала „Добрич", като той ще се проведе по предварително изготвен регламент.  Според регламента всеки желаещ да участва в дискусията ще има на разположение 5 минути, за да развие своята теза, която защитава, и до 2 минути за допълнителен коментар.

Думата първо ще имат инвеститорите, а останалите изказвания ще са по реда на подадените заявки. 

Референдумът се инициира от кмета на Община-Добричка Соня Георгиева във връзка с инвестиционни предложения за изграждане на ветроенергийни централи на територията на повече от 30 населени места в общината. 

За да се изградят вятърните паркове е необходима промяна на статута на земята от страна на Общински съвет чрез изменение на устройствените планове.  В тази връзка е формулиран и въпросът за референдума:  „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждането на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмета на общината“.

За да бъде референдумът легитимен е нужно да излязат да гласуват 40% от имащите право на глас в общината и половината от тях да са отговорили с „Да“. 

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества бе сключено по време на Годишната среща на местните власти в Албена, която бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

По време на пленарните сесии през третия ден на срещата кметовете и общинските съветници обсъждаха развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление. Сред панелите бяха "Отговорности и предизвикателства пред общинските съвети при формирането на местните политики в мандат 2023 - 2027", "Публичност и гражданско участие" и "Актуални въпроси пред общинските съвети през 2025 година". 

"Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията", каза Златко Живков, член на Управителния съвет

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

Специализирана полицейска операция, насочена към водачите на двуколесни моторни превозни средства, ще се проведе в периода от 15 до 20 октомври в област Велико Търново. Това съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР в старата столица главен инспектор Радостин Върбанов.

Главен инспектор Върбанов посочи, че в периода от 7 до 13 октомври на територията, обслужвана от ОД на МВР – Велико Търново са регистрирани 26 пътнотранспортни произшествия, от които 9 тежки, със 16 ранени и без загинали. Установени са трима водачи, седнали зад волана, след употреба на алкохол, един употребил наркотични вещества и 12 неправоспособни. Двама водачи са отказал проба за наркотични вещества и алкохол. Съставени са 282 акта и са наложени 813 глоби по фиш. Изготвени са 273 електронни фиша. Заснети са 668 нарушения на скоростните режими, информи

"Уиз Еър" (Wizz Air) временно преустановява всички свои полети от и до Тел Авив до 14 януари 2025 г. включително, поради текущата ситуация в региона, съобщиха от авиопревозвача. 

"Авиокомпанията искрено се извинява на своите пътници за причиненото неудобство, но текущите извънредни обстоятелства са напълно извън нейния контрол. Засегнатите пътници могат да изберат пълно възстановяване на сумата в WIZZ кредити или чрез оригиналния метод на плащане, както и безплатни възможности за промяна на полета. Клиентите, които са направили резервациите си чрез онлайн туристически агенции или други посредници, следва да се свържат с тях за възстановяване на заплатената сума или промяна на полет", посочват от "Уиз Еър". 

Редица авиокомпании в различни държави обявиха, че спират полетите си до Тел Авив и Бейрут.

През изминалата седмица в област Видин са станали 10 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с материални щети, регистрирана е и една катастрофа с пострадал. Вчера при ПТП на изхода на областния град в посока Дунавци е загинал 35-годишен мотоциклетист, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ – Видин главен инспектор Владимир Герасимов.

От 7 до 13 октомври пътните полицаи са проверили 179 моторни превозни средства (МПС). За констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата са съставени 90 акта и 123 глоби по фиш, един акт - по Кодекса за застраховането, и три – по Закона за българските лични документи, допълни Герасимов. Той уточни, че издадените електронни фишове през седмицата възлизат на 98 броя, заснетите клипове за превишена скорост са 671. При проверките в региона са засечени трима водачи, шофирали след употреба на алкохол, както и

Преди дискусията ще се проведе отново шествие на жителите на община Добричка под наслов "Земеделци, ловци, пчелари, жители не желаем унищожаване на Добруджа с ветрогенераторни паркове". 

Припомняме, че в началото на месец юли кметът на Община-Добричка Соня Георгиева каза, че се наблюдава засилен инвеститорски интерес към изграждане на ветропарк на територията на общината. Бяха проведени и колко обществени обсъждания с участието на представители на инвеститорите и жители на общината. На свое извънредно заседание Общинският съвет в Добрич взе решение да се проведе референдум по въпроса на 27 октомври.

Областният управител на Добрич Румен Русев върна решението на общинските съветници и подаде жалба срещу него в Административен съд - Добрич. Кметът на община Добричка Соня Георгиева тогава каза, че има "опити за възпрепятстване на провеждането на референдум" за изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи. На редовно заседание на общинския съвет първа точно от дневния ред трябваше да бъде именно решението, върнато за разглеждане от областния управител, но председателят на Общинския съвет Георги Коев съобщи, че заповедта отпада от дневния ред, тъй като от 10 съветници, присъствали на съвместно заседание на две постоянни комисии, четирима са отказали да гласуват така предложения проект на решение, а един е гласувал "против". "Това, което можем да направим оттук нататък, е да изчакаме решението на Административния съд", каза още Георги Коев. През центъра на Добрич премина шествие под наслов "Добруджанци не желаят ветрогенераторни паркове". 

Административният съд в Добрич прекрати производството по дело срещу провеждането на местен референдум за изграждането на ветроенергийни паркове на територията . Делото е заведено в съда след жалба на сдружение „Българска ветроенергийна асоциация“, в която те настояват да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия – Добричка, на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и кмета на община Добричка, които са свързани с провеждането на референдума. Съдът прекрати и дело по една от жалбите на областният управител, а по другата делото е насрочено за 19 ноември. 

Във връзка с дебата, който ще бъде проведен утре, Община Добричка е отправила покани за участие до Областния управител на област Добрич, Общинска избирателна комисия и Българска ветроенергийна асоциация. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“. Придобивката се осъществява ...
С отварянето на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" намаляваме задръстванията в тази част на града, написа Васил Терзиев
Днес отворихме новото кръстовище на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков". Така намаляваме задръствания в тази част на града, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:44 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
4609
България

Общината в Добрич организира публичен дебат за местния референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове

Общината в Добрич организира публичен дебат с всички заинтересовани страни във връзка с провеждането на местен референдум на 27 октомври.Допитването е свързано дали жителите на общината са "за" или "против" изграждането на ветроенергийни паркове на територията й, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

| 16 Октомври 2024, 13:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Общината в Добрич организира публичен дебат за местния референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове
Общината в Добрич организира публичен дебат за местния референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове
Снимка © БТА

Общината в Добрич организира публичен дебат с всички заинтересовани страни във връзка с провеждането на местен референдум на 27 октомври. Допитването е свързано дали жителите на общината са "за" или "против" изграждането на ветроенергийни паркове на територията й, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  

Шофьорите в Бургаско стават все по-дисциплинирани на фона на завишения контрол от страна на пътна полиция. Това посочиха от Областната дирекция на МВР в Бургас по време на брифинг, на който бяха отчетени резултатите от проверките по пътищата в областта през изминалата седмица. Седем са регистрираните пътно-транспортни произшествия за последните седем дни. Пострадали са седем души, а един човек е загинал. 

Началникът на сектор “Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Бургас главен комисар Пламен Николов отправи апел към шофьорите да бъдат особено внимателни, преминавайки в близост до детски площадки, учебни заведения и паркове. 

"Нашият апел към шофьорите е да шофират с повишено внимание в зоните, в които има повече деца. В повечето случаи те се движат на групи и неусетно вървят по платното за движение, с което създават опасност от възникване

Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за космически изследвания и технологии на БАН, в деня, в който се навършват 61 години от уникален експеримент – изпращането на първата и единствена досега котка в космическото пространство., в която пише:

„Днес на опитната база в Сахара в горните слоеве на атмосферата е била изстреляна френската ракета „Вероника“, на борда на която се е намирал контейнер с котка. Министерството на въоръжените сили съобщава в специално комюнике, че по време на целия полет уредите са предавали на земята данни за състоянието на животното. Контейнерът с животното е бил приземен с парашут“.

Това е уникално събитие за космическите учени – изпращането на първата котка в космоса, опит,

С близо 50 процента са повече местата за настаняване в област Хасково преди есенния сезон тази година в сравнение с периода на миналата година, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Хасково" на Териториално статистическо бюро - юг.

Според статистическите данни през месец август на 2024 година в областта са работили сто обекта с над десет легла. Хотелите, мотелите, къмпингите и хижите за краткосрочно настаняване разполагат с общо 1833 стаи с 3405 легла. В сравнение с миналата година легловата база е увеличена с 26 процента, сочат още данните.

Общият брой на реализираните нощувки е 26 972, или с 25,9 процента повече в сравнение със същия месец на предходната година, с 1,6 процентни пункта нараства и общата заетост на леглата.

От всички пренощували 62,4 процента са български граждани, а сред посетителите на местата за настаняване от чужбина най-много са реал

През нощта в по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°.

 Атмосферното налягане ще е около средното за месеца, но до вечерта слабо ще се повиши.
 Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.
 
В сутрешните часове на места по крайбрежието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. През деня облачността щ

"Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС), след всичко което натвори, не може да отговори на високите обществени очаквания", каза днес президентът Румен Радев в курорта "Албена", като коментира пред журналисти процедурата за избор на главен прокурор. Държавният глава подчерта, че обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост са огромни. В тази важна мисия той следва да се ползва от високо доверие, а това от своя страна изисква легитимност на неговия избор, посочи президентът. По думите му настоящият ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания, защото нееднократно е демонстрирал, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат за поста главен прокурор, каза Радев.

Той допълни, че народните представители - настоящи и бъдещи, трябва да

Дебатът ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, от 17:00 часа в Концертна зала „Добрич", като той ще се проведе по предварително изготвен регламент.  Според регламента всеки желаещ да участва в дискусията ще има на разположение 5 минути, за да развие своята теза, която защитава, и до 2 минути за допълнителен коментар.

Думата първо ще имат инвеститорите, а останалите изказвания ще са по реда на подадените заявки. 

Референдумът се инициира от кмета на Община-Добричка Соня Георгиева във връзка с инвестиционни предложения за изграждане на ветроенергийни централи на територията на повече от 30 населени места в общината. 

За да се изградят вятърните паркове е необходима промяна на статута на земята от страна на Общински съвет чрез изменение на устройствените планове.  В тази връзка е формулиран и въпросът за референдума:  „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждането на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмета на общината“.

За да бъде референдумът легитимен е нужно да излязат да гласуват 40% от имащите право на глас в общината и половината от тях да са отговорили с „Да“. 

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества бе сключено по време на Годишната среща на местните власти в Албена, която бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

По време на пленарните сесии през третия ден на срещата кметовете и общинските съветници обсъждаха развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление. Сред панелите бяха "Отговорности и предизвикателства пред общинските съвети при формирането на местните политики в мандат 2023 - 2027", "Публичност и гражданско участие" и "Актуални въпроси пред общинските съвети през 2025 година". 

"Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията", каза Златко Живков, член на Управителния съвет

Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК.

По повод Деня на българския лекар ще се състои поредното издание на научния симпозиум "Чилова академия – 2024", организиран от колегията. Форумът ще бъде на 25 и 26 октомври в гранд хотел "Мургавец“ в Пампорово.

На заседание на Управителния съвет на РЛК е взето решение за присъждане на четири награди. Чиловата награда се присъжда на д-р Тодор Кантарджиев - председател на Българската асоциация на микробиолозите, за цялостния му научен и практически принос в областта на микробиологията. „Наградата на д-р Кантарджиев е и за активната му позиция и ангажираност с проблемите на общественото здраве в България, както и ползотворното сътрудничество и помощта, която той оказа на лечебните заведения в Смолянска област по време н

Специализирана полицейска операция, насочена към водачите на двуколесни моторни превозни средства, ще се проведе в периода от 15 до 20 октомври в област Велико Търново. Това съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР в старата столица главен инспектор Радостин Върбанов.

Главен инспектор Върбанов посочи, че в периода от 7 до 13 октомври на територията, обслужвана от ОД на МВР – Велико Търново са регистрирани 26 пътнотранспортни произшествия, от които 9 тежки, със 16 ранени и без загинали. Установени са трима водачи, седнали зад волана, след употреба на алкохол, един употребил наркотични вещества и 12 неправоспособни. Двама водачи са отказал проба за наркотични вещества и алкохол. Съставени са 282 акта и са наложени 813 глоби по фиш. Изготвени са 273 електронни фиша. Заснети са 668 нарушения на скоростните режими, информи

"Уиз Еър" (Wizz Air) временно преустановява всички свои полети от и до Тел Авив до 14 януари 2025 г. включително, поради текущата ситуация в региона, съобщиха от авиопревозвача. 

"Авиокомпанията искрено се извинява на своите пътници за причиненото неудобство, но текущите извънредни обстоятелства са напълно извън нейния контрол. Засегнатите пътници могат да изберат пълно възстановяване на сумата в WIZZ кредити или чрез оригиналния метод на плащане, както и безплатни възможности за промяна на полета. Клиентите, които са направили резервациите си чрез онлайн туристически агенции или други посредници, следва да се свържат с тях за възстановяване на заплатената сума или промяна на полет", посочват от "Уиз Еър". 

Редица авиокомпании в различни държави обявиха, че спират полетите си до Тел Авив и Бейрут.

През изминалата седмица в област Видин са станали 10 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с материални щети, регистрирана е и една катастрофа с пострадал. Вчера при ПТП на изхода на областния град в посока Дунавци е загинал 35-годишен мотоциклетист, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ – Видин главен инспектор Владимир Герасимов.

От 7 до 13 октомври пътните полицаи са проверили 179 моторни превозни средства (МПС). За констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата са съставени 90 акта и 123 глоби по фиш, един акт - по Кодекса за застраховането, и три – по Закона за българските лични документи, допълни Герасимов. Той уточни, че издадените електронни фишове през седмицата възлизат на 98 броя, заснетите клипове за превишена скорост са 671. При проверките в региона са засечени трима водачи, шофирали след употреба на алкохол, както и

Преди дискусията ще се проведе отново шествие на жителите на община Добричка под наслов "Земеделци, ловци, пчелари, жители не желаем унищожаване на Добруджа с ветрогенераторни паркове". 

Припомняме, че в началото на месец юли кметът на Община-Добричка Соня Георгиева каза, че се наблюдава засилен инвеститорски интерес към изграждане на ветропарк на територията на общината. Бяха проведени и колко обществени обсъждания с участието на представители на инвеститорите и жители на общината. На свое извънредно заседание Общинският съвет в Добрич взе решение да се проведе референдум по въпроса на 27 октомври.

Областният управител на Добрич Румен Русев върна решението на общинските съветници и подаде жалба срещу него в Административен съд - Добрич. Кметът на община Добричка Соня Георгиева тогава каза, че има "опити за възпрепятстване на провеждането на референдум" за изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи. На редовно заседание на общинския съвет първа точно от дневния ред трябваше да бъде именно решението, върнато за разглеждане от областния управител, но председателят на Общинския съвет Георги Коев съобщи, че заповедта отпада от дневния ред, тъй като от 10 съветници, присъствали на съвместно заседание на две постоянни комисии, четирима са отказали да гласуват така предложения проект на решение, а един е гласувал "против". "Това, което можем да направим оттук нататък, е да изчакаме решението на Административния съд", каза още Георги Коев. През центъра на Добрич премина шествие под наслов "Добруджанци не желаят ветрогенераторни паркове". 

Административният съд в Добрич прекрати производството по дело срещу провеждането на местен референдум за изграждането на ветроенергийни паркове на територията . Делото е заведено в съда след жалба на сдружение „Българска ветроенергийна асоциация“, в която те настояват да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия – Добричка, на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и кмета на община Добричка, които са свързани с провеждането на референдума. Съдът прекрати и дело по една от жалбите на областният управител, а по другата делото е насрочено за 19 ноември. 

Във връзка с дебата, който ще бъде проведен утре, Община Добричка е отправила покани за участие до Областния управител на област Добрич, Общинска избирателна комисия и Българска ветроенергийна асоциация. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
С отварянето на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" намаляваме задръстванията в тази част на града, написа Васил Терзиев
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.