Начало Контекст Има нужда програмите на БНР да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост, каза Валерий Тодоров пред СЕМ
4846
България

Има нужда програмите на БНР да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост, каза Валерий Тодоров пред СЕМ

Има нужда програмите на Българското национално радио (БНР) да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост.„Всяко от предаванията, ако вземем и „Хоризонт“, и „Христо Ботев“, има достатъчно изяснен свой профил, предварително зададен.

| 16 Октомври 2024, 14:06 ч.
Има нужда програмите на БНР да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост, каза Валерий Тодоров пред СЕМ
Има нужда програмите на БНР да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост, каза Валерий Тодоров пред СЕМ
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Има нужда програмите на Българското национално радио (БНР) да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Валерий Тодоров, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

Общо седем водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в област Стара Загора за изминалата седмица. Това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция (ОД) на МВР гл. инспектор Димитър Димитров, цитиран от пресцентъра на Дирекцията. От водачите трима са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол до 1,2 промила, а четирима – над това количество. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират шестима водачи, а един водач, спрян за проверка, е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол или наркотични вещества

За периода от седмица на територията на ОДМВР в Стара Загора са проверени 3643 моторни превозни средства и 6561 души. Установени са двама водачи, които са изпреварвали неправилно, а петима шофьори са санкционирани за отнемане на предимство. Установените нарушения от

Общо 1 300 бюлетини ще бъдат отпечатани и доставени в четвъртък за предстоящите частични местни избори за кмет на с. Бистрица, община Дупница, които ще се произведат на 20 октомври, каза председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова. В четвъртък ще бъдат доставени и двете машини за гласуване.

Секциите в селото ще бъдат две, а броят на избирателите е около 1200.

Кандидатът за кмет е само един. До предсрочния вот се стигна, след като се оказало, че избраният за кмет преди година кандидат не е отписал регистрацията си в две фирми, чийто собственик е.

На предишните местни избори са гласували близо 740 души.

Подготовката за вота върви нормално и без проблеми, каза още Мария Чомакова.

 

Разяснителна кампания за начина на гласуване с машина за предстоящия вот ще се проведе на 18 октомври в сградата на Община Смолян, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Представител на Районната избирателна комисия (РИК) ще обяснява на желаещите в петък от 12:00  до 14:00 часа как да се гласува с машина и ще отговаря на поставените въпроси.

Целта е гражданите да получат пояснения как се използват устройствата за изборите на 27 октомври т.г., посочи Виолета Филипова – експерт „Връзки с обществеността“. 

От РИК - Смолян призовават гражданите да се включат активно в обучителния процес.

Въпреки дигитализацията на процесите в туризма, класическите туроператори не бива да бъдат отписвани с лека ръка, те няма да изчезнат още дълги години, каза днес съпредседателят на Варненската туристическа камара (ВТК) проф. Стоян Маринов преди откриването на 17-ия Черноморски туристически форум, посветен на предизвикателствата пред зеления и дигиталния преход в този сектор. Основен организатор на срещата е ВТК, а в разговора се включиха представители на бранша, на неправителствени организации, на общински, държавни и образователни институции. Сред гостите на форума бе и областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева.

Дигитализацията навлиза все повече в хотелиерството, но с различни темпове, коментира Маринов. По думите му скоростта на процеса зависи от това къде се намира и колко е голям хотелът, дали е сезонен или целогодишен, колко е склонен да инвестира собственикъ

„Всяко от предаванията, ако вземем и „Хоризонт“, и „Христо Ботев“, има достатъчно изяснен свой профил, предварително зададен. Мисля, че повечето от предаванията излязоха от този профил. Започна едно еднообразие, всеки прави всичко, едно и също“, каза той по време на изслушването.

Според него се забелязва умора на традиционната аудитория. „Произтича от сходствата във форматите, от известната традиционност, която лъха от класическите медии. Разбира се, една голяма част от тях доста успешно се справят с добавеното съдържание, с новите платформи“, обясни Тодоров.

По думите му рисковете пред радиото са „тази инерция, която съществува, самодоволството, самодостатъчността, усещането, че обществената медия има запазено място“. Това трябва да се преодолява и това е един от големите проблеми вътре в медията, посочи той.

„Вече видяхме, че не всеки може да управлява всичко и това е факт. Кратките мандати също са един проблем, те не създават дългосрочна визия и цели. Има огромна разлика между ръководство и управление“, каза Валерий Тодоров. Той допълни, че управлението изисква познания, ресурс, визия и прогнозиране.

Мисля, че кратките мандати са един сериозен проблем, отбеляза Тодоров. „Същевременно има един друг проблем. Използвайки нормативната база, Кодекса на труда, Закона за радиото и телевизията, като назначите един директор, особено в регионална радиостанция, той става по професия директор. Тоест, необходима е една конкурентност вътре в длъжностите“, посочи той.

На територията на област Добрич са станали 110 тежки пътнотранспортни произшествия от началото на годината. Това съобщи на брифинг началникът на сектор "Пътна полиция" в Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той посочи още, че загиналите са 14 души, а ранените са 138. Жулиян Минев отчете също, че в сравнение с миналата година се отчита намаление на броя на произшествията с три, на ранените - с 10 души, но се наблюдава увеличение при броя на загиналите с осем души.

Констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата през изминалата седмица са 970. За тях са съставени 220 акта за административно  нарушение и 735 глоби по фиш. 

Полицаите са установили и седем водачи, управлявали моторни превозни средства (МПС) след употреба на алкохол и трима - под въздействието на наркотични и упойващи вещества. В шест от случайте, индикаторът за алкохол е отчел над 1,2 пр

Национален форум на специалистите по здравни грижи и постерна секция за медицински специалисти и студенти ще има на 25 и 26 октомври в Шумен, съобщи ст. акушерка Веска Райчева. Тази година форумът е на тема "Здравните грижи днес политики, обществени нагласи, отговорност".

В първия ден има регистрация на участниците, официално откриване в хотел "Шумен", пленарен доклан, презентация на фирма и постерна сесия. На следващия ден върви научна част с теми в две секции: "Общи и специални сестрински грижи" и "Общи и специални акушерски грижи", каза още Райчева.

Двеста двадесет и девет участници са се регистрирали за форума, от тях 32-ма са студенти. Ще има 15 представени постера, общо 31 теми ще бъдат презентирани в този Национален форум, добави Райчева. Тя допълни, че във форума ще има участници от Стара Загора, Добрич, Русе, Силистра, Шумен, Велико Търново, Бургас, Враца, Варн

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. за предоставяне на заем в размер на 25 млн. лв. на Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец" ЕАД в София. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета след днешното заседание.

Служебното правителство прие и проект на решение за определяне на условията за предоставяне на заема, неговото възстановяване и за одобряване проекта на договор между Министерството на здравеопазването и болница "Лозенец" за предоставяне на заема. 

Заемът се предоставя с цел погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

През юли т.г., след одит, извършен от Инспектората към Министерството на здравеопазването за периода от 2022 г. до началото на 2024 г., в болница „Лозенец“ бяха констатирани загуби от близо 100 млн. лв.

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души (около 30 % от имащите право на глас) се очаква да гласуват на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори. Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция „Медиана“. Оттам допълват, че това вероятно ще са избори, за които отново ще се каже, че са с най-ниска избирателна активност от началото да демократичните промени.

Данните са от национално представително проучване, проведено между 8 и 13 октомври със собствени средства на агенция „Медиана“, сред 978 души над 18 години, чрез пряко стандартизирано интервю face to face, двустепенна гнездова извадка.

Според резултатите от проучването няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. ГЕРБ, „Възраждане“, БСП („Обединена лев

Софийският градски съд постанови две години затвор, като е отложил изпълнението на общо наказание за срок от четири години, на Бахжат Ал-Макуаси, обвинен за престъпление против републиката, съобщиха от прокуратурата. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Съдът е признал Ал-Макуаси за невиновен по обвинението "пропаганда за война", по глава 14 от Наказателния кодекс "Престъпления против мира и човечеството".

За виновен е признат по второто обвинение, което е по Първа глава от Наказателния кодекс "Престъпления против републиката". То е за това, че с цел да създаде смут и страх в населението, подсъдимият е изготвил звукови и текстове съобщения на български, арабски и английски език и е изпратил същите на двама граждани чрез електронно приложение. В съобщенията е отправил закани, че ще убива, коли и нареже всеки евреин, че ще отм

Относно финансирането Валерий Тодоров каза, че липсата на достатъчно средства води до образуване на зависимости от всякакъв вид, но едновременно с това води до демотивация на кадрите. Това са проблеми, които се натрупват не само за националното радио, а изобщо и за обществените медии, каза той.

„Относно програмните намерения и приоритети смятам, че главното е активен пренос в социалните мрежи, създаване на ролеви модели за влияние – тоест, един нов тип редактори на новото време, изпреварване на тенденциите и на очакванията, стъпаловиден ребрандинг“, обясни Тодоров.

Ако преди една марка, да речем – едно предаване, колкото по-дълго стоеше в ефир, толкова повече популярност набираше, сега забелязваме една умора от постоянните формати, каза той. Допълни, че заради това, заедно с утвърдените предавания, трябва да се търси нова динамика.

За програма „Хоризонт“ Тодоров предвижда да се създават по-кратки форми с по-голяма динамика. Според него много често се подценява музикалното оформление. „Мисля, че трябва да се акцентира върху специализацията на журналистите – тематична и професионална. Това ще позволи да се вкарват повече журналистически коментари вместо сегашните политологически“, посочи Валерий Тодоров.

Той отбеляза програма „Христо Ботев“ има капацитет за продуцентски функции. „Тя трябва да се развива като продуцентска програма, което изисква нови качества и от редакторите от ново поколение“, допълни той.

По-рано днес СЕМ изслуша Ива Дойчинова-Димитрова. Своята концепция за развитието на БНР предстои да представи още Георги Даскалов. 

Вчера се състояха изслушванията на Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова и Маргарит Русев.

Изборът на генерален директор на БНР е предвидено да се осъществи на 17 октомври.

Валерий Тодоров е завършил гимназия със специалност „Изчислителна математика и програмиране“, Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в специалност „Радио“. Два мандата е генерален директор на Българското национално радио – от 2007 до 2013 г., завеждащ кореспондентските пунктове на БНР и БНТ в Москва с прекъсване в периода от 1992 до 2006 г. Работил е като кореспондент и други медии у нас, директор на програма „Хоризонт“, регионална радиостанция „Благоевград“, заместник-директор, пиар, маркетинг и реклама на Софийската опера и балет. Автор е на международни коментари, монографии, научни публикации, телевизионни филми, книгата „Медии и време. Журналистика, истина и реалност“. Университетски преподавател е, доктор по бизнес, административни и обществени комуникации и технологии. Автор е на първата хибридна интернет платформа и първия подкаст „Бинар“ у нас.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:50 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
4846
България

Има нужда програмите на БНР да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост, каза Валерий Тодоров пред СЕМ

Има нужда програмите на Българското национално радио (БНР) да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост.„Всяко от предаванията, ако вземем и „Хоризонт“, и „Христо Ботев“, има достатъчно изяснен свой профил, предварително зададен.

| 16 Октомври 2024, 14:06 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Има нужда програмите на БНР да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост, каза Валерий Тодоров пред СЕМ
Има нужда програмите на БНР да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост, каза Валерий Тодоров пред СЕМ
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Има нужда програмите на Българското национално радио (БНР) да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Валерий Тодоров, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

Общо седем водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в област Стара Загора за изминалата седмица. Това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция (ОД) на МВР гл. инспектор Димитър Димитров, цитиран от пресцентъра на Дирекцията. От водачите трима са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол до 1,2 промила, а четирима – над това количество. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират шестима водачи, а един водач, спрян за проверка, е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол или наркотични вещества

За периода от седмица на територията на ОДМВР в Стара Загора са проверени 3643 моторни превозни средства и 6561 души. Установени са двама водачи, които са изпреварвали неправилно, а петима шофьори са санкционирани за отнемане на предимство. Установените нарушения от

Общо 1 300 бюлетини ще бъдат отпечатани и доставени в четвъртък за предстоящите частични местни избори за кмет на с. Бистрица, община Дупница, които ще се произведат на 20 октомври, каза председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова. В четвъртък ще бъдат доставени и двете машини за гласуване.

Секциите в селото ще бъдат две, а броят на избирателите е около 1200.

Кандидатът за кмет е само един. До предсрочния вот се стигна, след като се оказало, че избраният за кмет преди година кандидат не е отписал регистрацията си в две фирми, чийто собственик е.

На предишните местни избори са гласували близо 740 души.

Подготовката за вота върви нормално и без проблеми, каза още Мария Чомакова.

 

Разяснителна кампания за начина на гласуване с машина за предстоящия вот ще се проведе на 18 октомври в сградата на Община Смолян, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Представител на Районната избирателна комисия (РИК) ще обяснява на желаещите в петък от 12:00  до 14:00 часа как да се гласува с машина и ще отговаря на поставените въпроси.

Целта е гражданите да получат пояснения как се използват устройствата за изборите на 27 октомври т.г., посочи Виолета Филипова – експерт „Връзки с обществеността“. 

От РИК - Смолян призовават гражданите да се включат активно в обучителния процес.

Въпреки дигитализацията на процесите в туризма, класическите туроператори не бива да бъдат отписвани с лека ръка, те няма да изчезнат още дълги години, каза днес съпредседателят на Варненската туристическа камара (ВТК) проф. Стоян Маринов преди откриването на 17-ия Черноморски туристически форум, посветен на предизвикателствата пред зеления и дигиталния преход в този сектор. Основен организатор на срещата е ВТК, а в разговора се включиха представители на бранша, на неправителствени организации, на общински, държавни и образователни институции. Сред гостите на форума бе и областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева.

Дигитализацията навлиза все повече в хотелиерството, но с различни темпове, коментира Маринов. По думите му скоростта на процеса зависи от това къде се намира и колко е голям хотелът, дали е сезонен или целогодишен, колко е склонен да инвестира собственикъ

„Всяко от предаванията, ако вземем и „Хоризонт“, и „Христо Ботев“, има достатъчно изяснен свой профил, предварително зададен. Мисля, че повечето от предаванията излязоха от този профил. Започна едно еднообразие, всеки прави всичко, едно и също“, каза той по време на изслушването.

Според него се забелязва умора на традиционната аудитория. „Произтича от сходствата във форматите, от известната традиционност, която лъха от класическите медии. Разбира се, една голяма част от тях доста успешно се справят с добавеното съдържание, с новите платформи“, обясни Тодоров.

По думите му рисковете пред радиото са „тази инерция, която съществува, самодоволството, самодостатъчността, усещането, че обществената медия има запазено място“. Това трябва да се преодолява и това е един от големите проблеми вътре в медията, посочи той.

„Вече видяхме, че не всеки може да управлява всичко и това е факт. Кратките мандати също са един проблем, те не създават дългосрочна визия и цели. Има огромна разлика между ръководство и управление“, каза Валерий Тодоров. Той допълни, че управлението изисква познания, ресурс, визия и прогнозиране.

Мисля, че кратките мандати са един сериозен проблем, отбеляза Тодоров. „Същевременно има един друг проблем. Използвайки нормативната база, Кодекса на труда, Закона за радиото и телевизията, като назначите един директор, особено в регионална радиостанция, той става по професия директор. Тоест, необходима е една конкурентност вътре в длъжностите“, посочи той.

На територията на област Добрич са станали 110 тежки пътнотранспортни произшествия от началото на годината. Това съобщи на брифинг началникът на сектор "Пътна полиция" в Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той посочи още, че загиналите са 14 души, а ранените са 138. Жулиян Минев отчете също, че в сравнение с миналата година се отчита намаление на броя на произшествията с три, на ранените - с 10 души, но се наблюдава увеличение при броя на загиналите с осем души.

Констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата през изминалата седмица са 970. За тях са съставени 220 акта за административно  нарушение и 735 глоби по фиш. 

Полицаите са установили и седем водачи, управлявали моторни превозни средства (МПС) след употреба на алкохол и трима - под въздействието на наркотични и упойващи вещества. В шест от случайте, индикаторът за алкохол е отчел над 1,2 пр

Национален форум на специалистите по здравни грижи и постерна секция за медицински специалисти и студенти ще има на 25 и 26 октомври в Шумен, съобщи ст. акушерка Веска Райчева. Тази година форумът е на тема "Здравните грижи днес политики, обществени нагласи, отговорност".

В първия ден има регистрация на участниците, официално откриване в хотел "Шумен", пленарен доклан, презентация на фирма и постерна сесия. На следващия ден върви научна част с теми в две секции: "Общи и специални сестрински грижи" и "Общи и специални акушерски грижи", каза още Райчева.

Двеста двадесет и девет участници са се регистрирали за форума, от тях 32-ма са студенти. Ще има 15 представени постера, общо 31 теми ще бъдат презентирани в този Национален форум, добави Райчева. Тя допълни, че във форума ще има участници от Стара Загора, Добрич, Русе, Силистра, Шумен, Велико Търново, Бургас, Враца, Варн

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. за предоставяне на заем в размер на 25 млн. лв. на Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец" ЕАД в София. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета след днешното заседание.

Служебното правителство прие и проект на решение за определяне на условията за предоставяне на заема, неговото възстановяване и за одобряване проекта на договор между Министерството на здравеопазването и болница "Лозенец" за предоставяне на заема. 

Заемът се предоставя с цел погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

През юли т.г., след одит, извършен от Инспектората към Министерството на здравеопазването за периода от 2022 г. до началото на 2024 г., в болница „Лозенец“ бяха констатирани загуби от близо 100 млн. лв.

Между 1,9 млн. и 2,1 млн. души (около 30 % от имащите право на глас) се очаква да гласуват на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори. Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция „Медиана“. Оттам допълват, че това вероятно ще са избори, за които отново ще се каже, че са с най-ниска избирателна активност от началото да демократичните промени.

Данните са от национално представително проучване, проведено между 8 и 13 октомври със собствени средства на агенция „Медиана“, сред 978 души над 18 години, чрез пряко стандартизирано интервю face to face, двустепенна гнездова извадка.

Според резултатите от проучването няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. ГЕРБ, „Възраждане“, БСП („Обединена лев

Софийският градски съд постанови две години затвор, като е отложил изпълнението на общо наказание за срок от четири години, на Бахжат Ал-Макуаси, обвинен за престъпление против републиката, съобщиха от прокуратурата. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Съдът е признал Ал-Макуаси за невиновен по обвинението "пропаганда за война", по глава 14 от Наказателния кодекс "Престъпления против мира и човечеството".

За виновен е признат по второто обвинение, което е по Първа глава от Наказателния кодекс "Престъпления против републиката". То е за това, че с цел да създаде смут и страх в населението, подсъдимият е изготвил звукови и текстове съобщения на български, арабски и английски език и е изпратил същите на двама граждани чрез електронно приложение. В съобщенията е отправил закани, че ще убива, коли и нареже всеки евреин, че ще отм

Относно финансирането Валерий Тодоров каза, че липсата на достатъчно средства води до образуване на зависимости от всякакъв вид, но едновременно с това води до демотивация на кадрите. Това са проблеми, които се натрупват не само за националното радио, а изобщо и за обществените медии, каза той.

„Относно програмните намерения и приоритети смятам, че главното е активен пренос в социалните мрежи, създаване на ролеви модели за влияние – тоест, един нов тип редактори на новото време, изпреварване на тенденциите и на очакванията, стъпаловиден ребрандинг“, обясни Тодоров.

Ако преди една марка, да речем – едно предаване, колкото по-дълго стоеше в ефир, толкова повече популярност набираше, сега забелязваме една умора от постоянните формати, каза той. Допълни, че заради това, заедно с утвърдените предавания, трябва да се търси нова динамика.

За програма „Хоризонт“ Тодоров предвижда да се създават по-кратки форми с по-голяма динамика. Според него много често се подценява музикалното оформление. „Мисля, че трябва да се акцентира върху специализацията на журналистите – тематична и професионална. Това ще позволи да се вкарват повече журналистически коментари вместо сегашните политологически“, посочи Валерий Тодоров.

Той отбеляза програма „Христо Ботев“ има капацитет за продуцентски функции. „Тя трябва да се развива като продуцентска програма, което изисква нови качества и от редакторите от ново поколение“, допълни той.

По-рано днес СЕМ изслуша Ива Дойчинова-Димитрова. Своята концепция за развитието на БНР предстои да представи още Георги Даскалов. 

Вчера се състояха изслушванията на Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова и Маргарит Русев.

Изборът на генерален директор на БНР е предвидено да се осъществи на 17 октомври.

Валерий Тодоров е завършил гимназия със специалност „Изчислителна математика и програмиране“, Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в специалност „Радио“. Два мандата е генерален директор на Българското национално радио – от 2007 до 2013 г., завеждащ кореспондентските пунктове на БНР и БНТ в Москва с прекъсване в периода от 1992 до 2006 г. Работил е като кореспондент и други медии у нас, директор на програма „Хоризонт“, регионална радиостанция „Благоевград“, заместник-директор, пиар, маркетинг и реклама на Софийската опера и балет. Автор е на международни коментари, монографии, научни публикации, телевизионни филми, книгата „Медии и време. Журналистика, истина и реалност“. Университетски преподавател е, доктор по бизнес, административни и обществени комуникации и технологии. Автор е на първата хибридна интернет платформа и първия подкаст „Бинар“ у нас.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.